Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Kultur        

Dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Kultur, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-25 s 23-24
"Striden om Guernica fortsätter"
Tavlan Guernica målades av Picasso efter fascisterna bombanfall mot den baskiska staden Guernica. Nu hänger den på Reina Sofia-muséet i Madrid där den är ett av de stora lockbetena. Nu vill Baskien att den ska flyttas till Guernica. Madrid hävdar dock att den är alldeles för ömtåliga för att transporteras dit.

96-25 s 24
"Ärevördiga Tate Gallery invaderat av förfalskare"
Numera lägger man stor vikt vid de arkiv som dokumenterar ett konstverks historia. Brev, fotografier, utställningskataloger fungerar som en sorts garanti för verkets värde. Ett sådant äktehetsintyg kan man får från Tate Gallery i London. Vissa har kommit på att man kan gå in i arkiven och förfalska dem.

96-27 s 24-25
"Kinesiska muren är bara båg, från den ena änden till den andra"
Muren är en myt och inte ett konkret historiskt landmärke. Muren har varit en enande symbol för ett splittrat folk.
Det var västerlänningar som skapade myten och på 1900-talet började de kinesiska ledarna utnyttja myten.

96-29 s 24
"Quebec tar strid för den sista franska bastionen"
Den fransktalande världen rustar till kamp mot amerikanernas dominans på Internet. Professor Michel Cartier i Quebec, "en soldat i kriget mot den amerikanska kulturimperialismen" översätter anglicismerna till franska; Internet blir "Entre reseaux".

96-29 s 13
"Dödsdomen mot Saman Rushdie står kvar men gäller inte"
Iran vill att EU, nu med Irland (med respekt för religiösa regler) som ordförandeland, ska acceptera dödsdomens legitimitet, och Irans löfte att ej verkställa den.

96-29 s 25-27
"Voodoon lever"
Voodoo var förr något som praktiserades i skymundan som en "ond företeelse". Idag är det i ropet igen, men går det att blanda voodoo med kristendom och islam? Är en "demonokrati" på väg?
I det västafrikanska landet Benim där voodoon föddes för 500 år sedan har den nu fått en stark renässans sedan den marxistiska diktaturen (1973-1991) försvunnit.

96-33 s 20-21
"Polens kulturskatt imponerar"
Det arkitektoniska arven förkroppsligar den polska nationalkänslan. Det finns i södra Polen många fina slott och städer som t ex förra huvudstaden Krakow. Det finns mycket för turister i framtiden!
(Tänk vad mycket som dyker upp sedan kommunismens förslavande bojor försvunnit!)

96-35 s 24-25
"Fnurra på tråden mellan USA och Tyskland"
Tyskarna vill förbjuda scientologer att inneha offentliga tjänster. Detta gör amerikanerna rasande som betraktar det som en religion.
Dessutom uppfattar Tyskland USAs nya lag om förbud mot investeringar i Iran som ett slag just mot dem.

96-38 s 26-27
"Nya regler att leva efter"
Intervju med Hans Küng, en schweizisk teolog, som förestår Globala Etniska Fonden i Tübingen.
"Etik innebär att man utmanar världen". "Vinsten får inte vara den enda grunden för ledningens beslut". En sådan doktrin är " orealistisk och självförgörande". Det bör inrättas ett internationellt organ som bedömer företag ur etisk synvinkel.

96-41 s 25
"Polsk poet fick årets pris i litteratur"
Wislawa Szymborska, anspråkslös, blyg och förtegen om sitt privatliv.

96-48 s 25
"Titanic är dramat som har allt!"
Festivaler, filmer. romaner och musikaler är på gång igen (inför sekelskiftet? fin de siècle-anda?)

96-48 s 26-27
"The Fo must go on"
Det krävs mer än en hjärtattack och efterföljande komplikationer för att Dario Fo ska sakta ner takten"

96-49 s 26-27
"Malraux-nostalgi färgar Parishösten"
20 år efter hans död flyttas hans kvarlevor till en hedersplats på Pantheon i Paris, bredvid Victor Hugo och Emile Zola. Varken Sartre eller Camus har funnits värdiga denna hedersbetygelse. Han representerade det franske geniet, dvs ordet och handlingens geni. Han var främst författare men också fransk kulturminister.

96-50 s 26-27
"Jesus gråter i Betlehem"
På en målning av Jesu ansikte i Födelsekyrkan i Betlehem har Jesus börjat blinka och gråta. Eller läcker det in från taket? Eller kan det vara så att turistverksamheten har gått starkt nedåt sedan israeler och palestinier börjat strida igen?

96-51/52 s 28-30
"Madonna är Evita"
Många konkurrerade om rollen som Evita, den filmade musikalen om Eva Péron. Men det blev den baktalade och dyrkade Madonna Louise Ciccone som tog rollen.
När filmteamet kom till Argentina för inspelningen mordhotades de av stora demonstrationer.

97-1/2 s 27-28
"Tillbaka hem!"
Globalisering på gott och ont; folk och länder har en identitet som om den inte respekteras kan underblåsa en växande antagonism mot USA.
Globalisering är för många nämligen en eufemism för amerikansk hegemoni.

97-09 s 26-27
"Kosmopolitisk film i fokus inför årets Oscar"
Många är något nytt: en internationalistisk film producerad på engelska med multikulturell rollista och global finansiering. Många är en kärleksförklaring till "en värld utan kartor" där nationalismen är borta.

97-14 s 22-23
"Den siste holländske mästaren"
Willem de Kooning, abstrakt expressionist. Föddes i Rotterdam 1904.

97-18/19 s 27
"Kommers hotar kulturen i Paris"
De gamla boklådorna och caféerna i St.-Germain-des-Pres ersätts i allt snabbare takt av moderna butiker och köpcentra. Orsaken är de ökande hyrorna som inte kan betalas.

97-20 s 25
"Får Guernica komma hem till slut?"
Picassos tavla som speglar Spaniens grymma inbördeskrig målades för 60 år sedan. Nu vill Bilbao att tavlan ska flyttas från Madrid till ett konstmuseum i staden bara två mil från det verkliga Guernica. Men många är tveksamma att ge tavlan till baskerna.

97-20 s 26-27
"Inte bara sol, sex och sangria"
Den populära turistön Ibiza i Medelhavet för söker locka ett nytt slags turister, intresserade av kultur och historia och försedda med feta plånböcker.

97-21 s 26-27
"Barnen behöver föräldrarnas tid"
Kvalitet eller kvantitet - det är frågan. Europeiska föräldrar satsar på kvantitet i umgänget med sina barn och det verkar som om det är precis vad barn vill ha och behöver.
En rapport i Newsweek hur man i Europa har ordnat det med arbetstid, barnpassning och föräldraledighet. Norge framhålls som speciellt barnvänligt (inte längre Sverige på första plats!)

97-28 s 24-25
"Kejsardynastierna har blivit politiskt korrekta i Kina"
Kinas kommunistiska ledare har länge fördömt landets gamla kejsare som förtryckare. Nu försöker kommunisterna att framstå som patrioter och forna tiders kejsare ska förvandlas till symboler för landets "ärofulla civilisation"

97-28 s 26-27
"Striden om ett skelett"
1967 dödades Che Guevara -skjutglad läkare, astmatisk revolutionär, uttråkad minister, sällsam kommunist och vackert lik. Först i år erkänner den bolivianska militären var de grävde ner liket. Nu gäller det att hitta liket. Det är kubanerna som gräver efter sin berömda landsman och hjälte.

97-32 s 22-23
"Det förbjudna lockar"
Athos, världens enda teokratiska statsbildning, har i mer än 1000 år lyckats bemästra hoten utifrån. Nu visar republiken upp sina skatter i kulturhuvudstaden Saloniki.
På berget Athos finns denna självständiga republik. 20 kloster på 400 km2. Ca 3000 personer. Sedan 1046 år kvinnor portförbjudna på Athos. T o m Hitler gjorde halt inför Athos 1941 och skyddade det sedan mot sina bulgariska allierade. Nu hotar emellertid EU och Schengenavtalet. Man får bosätta sig var man vill och inga gränser får stängas!

97-50/51 s 16-19
"Öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två"
Kiplings gamla uttalande för hundra år sedan stämmer dåligt inför sekelskiftet. Nu kan man istället tala om en "blandkulturell esteticism" där båda världsdelarna i varje fall på ytan - och kanske i de rika delarna allt mera liknar varandra.
Men det betyder inte att alla gamla motsättningar och spänningar har försvunnit.

97-50/51 s 17
"Asien utnyttjar inte individens kreativitet"
Asiens läner har ignorerat kreativitetens betydelse och riskerar att få betala priset för denna försummelse. De asiatiska länderna har mycket att lära av väst.
Bakom det materiella välståndets vackra fasad är Asien intellektuellt sett en koloni!
Asien måste förstå att originalitet hyllar åsiktsfrihet och individualitet. Inte ett system som bygger på Hegel Marx och Lenin.

97-50/51 s 22-25
"Kommunismens hundra miljoner offer"
En bok på över 800 sidor "Le livre noir de communisme". Förbrytelser, terror, och förtryck.
Hittills har det lama intresset för kommunismens förbrytelser stridit mot det oupphörliga intresset för nazisterna terrorstyre. Bokutgivaren vill sätta folkmordsstämpeln på det kommunistiska klassmordet. Men det betyder inte att man ska ifrågasätta "det unika med Auschwitz..".
Jospin menar däremot att marxism inte oundvikligt leder till diktatur (det tror nog jag att den gör men det är svårt för Jospin att medge detta då han har tre kommunister i sin regering som inte avsvurit sig leninismen).
Boken menar däremot att Stalinismen inte alls var en avvikelse utan att hans statsterrorism en konsekvent följd av Lenins och Trotskijs härskarmetoder.
"Men kommunismens styrdes av kärlek till människan" utropar dess försvarare!
Men resultatet räknas, inte retoriken och hyckleriet. En problemlösning med mord var vad det handlade om.

98-03 s 24-26
"Titanic har kastat loss"
Titanic är tidernas dyraste film. Inspelningen var tortyr för de inblandade. Många frågar sig om regissören James Cameron har storhetsvansinne eller är ett geni eller kanske både ock?
200 miljoner dollar. Men han omsätter andras pengar. Hans egen lön blir aldrig så stor. Han är vår tids största actionfilmare.
98-08 s 26-27
"Drakar på Manhattan"
Guggenheimmuséet i New York visar 5000 års kinesisk konst.

98-15 s 26-27
"Nytt ljus över Dürer"
1988 förstördes verk av Dürer i ett attentat mot Pinakoteket, det statliga konstmuséet i München. En galen man kastade svavelsyra på dem. Nu har de restaurerats och kommer tillbaka. Det framgår tydligt att denne målare var en precisionens mästare.

98-18 s 26-27
"Allen spelar jazz och sig själv"
Dokumentärfilmaren Barbara Kopple följde Woody Allen på jazzturné i Europa i flera veckor. Resultatet är en film som förstärker Allens image som den evige olycksfågeln, men frågan är om den har fångat den verklige Allen.

98-19 s 25-27
"Octavio Paz var den siste giganten"
Den mexikanske poeten Octavio Paz förenade poesi, essäer och politiska kommenterarer till en blandning vars make Mexiko aldrig får uppleva igen.
Den store poeten är död. Han trodde aldrig på socialismen ända sedan han som 17 årig idealist deltog i spanska inbördeskriget.

98-26 s 24-25
"Det våras för den ryska kulturen"
Rysslands kultur blomstrar trots stora ekonomiska svårigheter.
Ekonomin har inte återhämtat sig men konstnärer och artister har. På boksidan är det ryska
kriminalromaner som toppar. Och på TV är det sentimentala svartvita melodramer från Sovjettiden.

98-28 s 21
"Världen utmanar USA"
Cocacola, Hollywoodfilmer, såpor och popmusik sprids över världen därför att det finns en stor efterfrågan och tack vare långtgående frihandelsavtal. Men nu vill politiker i flera länder reglera utbudet av amerikansk s k popkultur för att värna om det inhemska kulturarvet. Frågan är om det inte är konsumenterna som avgör frågan till slut i alla fall.
Ministrar från 18 länder samlades i Ottawa till en konferens. Inbjudna av Kanadas kulturminister Sheila Copps.

98-32 s 22-23
"Grekerna vill ha tillbaka Parthenons konstskatter"
Ny brittisk forskning som visar att British Museum har hemlighållit att statyerna skadades på trettiotalet föranleder den grekiska staten att skärpa tonen i sina krav.
1801 rövades de berömda marmorskulpturerna bort från templet i Aten. Kallas "Elgin Marbles".
British Museums mest berömda utställningsföremål.

98-35 24
""Jag hade gärna varit terrorist"
Intervju med Philip Roth om sin syn på USA under Vietnamkriget, Woody Allen och hans nya bok "Amerikansk idyll".

98-39 22
"De hotade språken ska räddas"
Australiensaren Wurm har i UNESCOs regi givit ut en atlas över världens alla utrotningshotade språk. Man tror att det finns 6000 olika språk.

98-40 24-27
"Det globala kulturkriget"
USA beskylls för kulturimperialism och flera länder har gaddat ihop sig för att bekämpa den amerikanska popkulturens spridning. Men faktum är att kulturchauvinisternas kamp mot amerikansk kultur är lite som Don Quijotes strid mot väderkvarnarna. Den amerikanska kulturen är mer modern än amerikansk och inom många kultursektorer dominerar faktiskt Europa. Den amerikanska kulturdominansen begränsas till film och TV, och de som försöker skydda inhemsk kultur bedriver en meningslös kampanj.

98-42 19
"Portugals första Nobelpris i litteratur"
Den 75-årige Jose Saramago är öppet kommunist och den fjärde européen i rad som får priset. Känd bok är "Baltasar och Blimunda".

99-07 s 26-27
"Iris Murdoch är död"
Den brittiska författarinnan Iris Murdoch skrev många spännande och tankeväckande romaner.
Med 79 år och efter 26 romaner. Hon hade en bakgrund i filosofin. kände Sartre och skrev om honom, studerade för Wittgenstein och undervisade i filosofi i Oxford.

99-09 s 25
"Många föräldrar tror på stjärnorna"
Lättskött, hjälpsam, intelligent, musikalisk? Föräldrar drömmer om mönsterbarn och lyssnar allt oftare till astrologers förutsägelser.

99-12 s 24-25
"Shakespeare erövrar världens scener på nytt"
Den store brittiske författaren är ständigt aktuell därför att han skildrar vår tids grymhet, osäkerhet och normlöshet. Hollywood producerar Shakespeares verk på löpande band och publiken jublar.
Men kanske har han blivit så berömd mest för att han levde i en tid då engelsk kultur och språk tvingades på en stor del av världen.

99-14 s 26-27
"Huset som gav Bilbao nytt liv"
Guggenheimmuséet, en helt annorlunda byggnad som kostade några hundra miljoner för den starkt eftersatta baskiska provinsen i Spanien, har gett staden ett helt annat rykte, än att vara en f d industristad med stor arbetslöshet och ETA-terrorism. Nu kommer turisterna i massor och kommunen tjänar bar på sin kulturella investering. (Kultur som utvecklingens motor, ingen dum idé).

99-20 s 26-27
"Inte så att barnen ser det!"
Tjurfäktning barnförbjudes i den spanska regionen Katalonien. Många spanjorer fruktar nu att andra regioner följer Kataloniens exempel. Förmågan att förstå och uppskatta tjurfäktningskonsten går enligt traditionen i arv från far till son i tidig ålder. 40 % av spanjorerna är intresserade av tjurfäktning.

99-23 s 26-27
"Kulturkrig: Laila och Sara utmanar Barbie"
Barbie är ingen lämplig förebild för arabiska flickor. Barbie får konkurrens av Sara och Laila i Mellanöstern. Det är inte det blonda håren eller figuren. Det är det faktum att hon har en pojkvän Ken. Pojkvänner existerar inte i Mellanösterns länder. Laila och Sara kommer i stället att ha en bror.

99-24 s 25-26
"Rättfärdiga och syndare"
Katoliker och protestanter vill en gång för alla bilägga tvisten om hur man kommer till himlen. Sedan Luthers dagar säger protestanterna att man bara "kan bli salig" på sin tro. Goda gärningar hjälper inte, vilket katoliker påstår. Numera accepterar den katolska kyrkan dock den lutherska reformationens huvudtankar.

99-28 s 21 - 22
"Kristendomen har förlorat sin självklara ställning"
I takt med att den unga generationen blandar gamla övertygelser med nya influenser börjar Västeuropa mer och mer att lika ett post-kristet samhälle. Ändå verkar det som om den traditionella kristna tron fortsätter att erbjuda ett visst mått av tröst och vederkvickelse.
Om man dömer efter antalet kyrkobesökare så är Europa ett post-kristet samhälle. "I vårt samhälle har Gud upphört att vara en faktor att räkna med". Religionen intresserar mig inte. Den är bara fantasi (ja, det är väl bara att hålla med)

99-38 s 26-27
"Ingen kan mäta sig med Jesus och jungfru Maria"
Jesus, Shakespeare och Lenin toppar listan över personer som har inspirerat världens författare.
En datoriserad analys av de 18 miljoner böcker som har samlats i Kongressbiblioteket i Washington visar att antalet böcker om Jesus är störst: 17239.

99-45 s 25-27
"Watergateskandalens avslöjare har hamnat i blåsväder"
Watergatejournalisterna Bob Woodward och Carl Bernstein är fortfarande kända för att ha svslöjat Watergateskandalen, som ledde till president Richard Nixons avgång. Nu, 25 år efter hans avgång, är de själva föremål för kritik. Woodward för att han falskeligen framställer andrahandsinformation som autentiska dialoger, en "hollywoodisering", och Bernstein för att han nu enbart deltar i föredragscirkusen där han mot höga arvoden varnar för journalistikens undergång.

2000-3 s 26-27
"Inte ens i Sark kan man stoppa tiden"
Mitt i engelska kanalen ligger en ögrupp där man i århundraden har värjt sig mot moderniteter och reformer. Nu börjar förändringens vindar att blåsa även där, till invånarna stora missnöje. Bilar är förbjudna liksom skilsmässor. Men nu kräver den engelska lagen att även döttrar har arvsrätt.

2000-6 s 26-27
"På spaning efter författarens förflutna"
En Proustfeber sprider sig i världen. Den yttrar sig i nya utgåvor av författarens verk, i utställningar och seminarier och en hyllningskör till mannen som gjorde madeleinekakan berömd. T ex à la coté de chez Swann eller à la recherche d'un temps perdu (tänk vad jag kan!)
"Att tillfälligt dra sig undan världen och ställa in sinnena på att läsa en roman på 4300 sidor är höjden av lyx i dagens snabba tid.
2000-6 s 26
"En av litteraturens giganter"
Marcel Proust föddes 1871 i Paris. Modern kom från en judisk familj. Proust led sedan
barndomen av astma. Han arbetade under de två första decennierna på sin mastodontroman ända fram till sin död 1922. " à la recherche d'un temps perdu" 1923 kom första delen.

2000-7 s 26-27
"Filmens verklighet stämmer inte alltid med verkligheten"
De är uppenbara kandidater till Oscars, men tre filmer som bygger på verkliga händelser riskerar att missa denna chans därför att verklighetens huvudpersoner kritiserar dem för att inte vara verklighetstrogna. Filmning kan naturligtvis inte medge exakt återgivning av fakta och det är i vanliga fall inget problem men nu vill de som nominerar kandidaterna till Oscarspriserna undvika att deras organisation associeras med filmer som riskerar att misskrediteras.

2000-10 s 27
"Aldrig för sent att lära sig leva"
Françoise Sagan, en gång den franska litteraturens underbarn (hon blev berömd som 19-åring med boken Bonjour Tristesse) , har skrivit sina memoarer, "Min tillbakablick". Hon är lika öppenhjärtig som förtegen. Sina drog- och alkoholmissbruk behandlar hon med en nunnas försynthet. Däremot berättar hon gärna pikanta anekdoter om andra kända personer som Sartre, Mme de Beauvoir och Mitterand, vars vänskap skänkte henne tröst under de depressiva perioderna.

2000-13 s 24-27
"Jesus har många ansikten"
För de kristna är han Guds son, men andra stora världsreligioner har en annan uppfattning om den legendariska mannen. Påvens resa till ett land som är heligt för kristna, judar och msulimer, föranleder en redovisning av Jesusbilden i de stora världsreligionerna som Judendomen, Islam, Hinduismen och Buddismen.

2000-14 s 26-27
"Fyrtiotalisterna börjar bli gamla"
Fyrtiotalisterna har alltid skrivit sina egna regler, och nu håller de även på att ändra på själva åldrandet och dess inverkan på allt från arbete och familj till pengar. Motvilligt börjar de samtidigt inse att man faktiskt kan tro att de fyllt femtio. De satsar på något nytt för att "optimera livskvaliteten" den tid som är kvar.

2000-18 s 16-19
"Är goda gärningar lönsamma?"
Många som protesterar mot globaliseringen betraktar storföretag som både oetiska och exploaterande. Företagen gör naturligtvis invändningar, men de står inför en besvärlig fråga: Lönar det sig att gå den smala vägen?"
Allmänt vedertagna principer saknas om vad som är de etiska reglerna. Istället är det påtryckarorganisationer som Greenpeace som påverkar företagen. "Oetiskt beteende" utomlands kan via massmedia påverka marknadens beteende hemmavid. Köpbojkotter och annat kan ordnas.
I USA men inte i andra länder har företagsetik fått stort utrymme med en veritabel etikindustri, Det finns revisionsbyråer för etik och etikansvariga på företagen (liknar mycket hur man såg på kvalitet för 10-15 år sedan i Europa). I Europa tar arbetsmarknadens parter i stället upp frågor som könsdiskriminering, arbetstagarnas rättigheter etc.
Globaliseringen väcker nya etiska frågor som miljökrav, mutor och korruption, mänskliga rättigheter.
Vad företagen tror är att ett etiskt uppträdande ska ge pengar. Men troligen är det oftast så att man får nöja sig med att "dygden är sin eggen belöning".

2000-21/22 s 25-27
"Den svåra konsten att kopiera"
När priset på fina tavlor skjuter i höjden växer marknaden för goda kopior. Det finns konstnärer som är så skickliga på att kopiera mästerverk att t o m experterna har svårt att avgöra om deras alster är äkta eller falska.

2000-24 s 24
"Nu är det sherpas tur att erövra Mount Everest"
Folket bor vi bergets fot och har alltsen 1925 hjälpt andra att nå bergets topp. Nu gör de det själva. De gör det snabbt och utan krav på stor utrustning. Även kvinnor når toppen. (kommer inte detta att innebära dödsstöten för deras största turistattraktion? Blir det lika populärt att betala en halv miljon kronor till regeringen i Katmandu - sherpas får klättra gratis - för t ex européer, nu när det förefaller vara så lätt att nå toppen?).

2000-25 s 24-26
"Tystnaden breder ut sig"
Hälften av jordens alla språk kommer sannolikt att dö ut. Spelar det någon roll?"
Det finns många språk, men en del talas bara av ett fåtal personer. Det kan ju inte alltid vara bra med så många språk. I Kongo t ex talas det 200 språk.
Man tror att hälften av jordens 6000 språk är borta om 100 år och att det bara finna 300-600 kvar om 200 år. Globaliseringen stärker trenden.

2000-25 s 26
"Orkar Europa hålla engelskan stången?"
Globaliseringen skapar också motrörelser som vill hävda lokala språk och kulturer. Europas mindre språk kan mycket väl överleva och hålla den språkliga mångfalden vid liv.

2000-38 s 26-27
"Fritt fram att skämta om Hitler"
Skämtteckningar, tecknade serier och filmkomedier med Hitler i huvudrollen är ett nytt inslag i det nya Tyskland.
(Det måste väl betyda att de nya generationerna äntligen har kommit över far- och morföräldrarnas traumatiska minnen av andra världskriget. Men "får man lov" att glömma?) Judiska organisationer befarar att Hitler och hans medlöpare reduceras till löjeväckande figurer, som inte hade något med nazisternas skräckvälde att göra.

2000-40 s 24-25
"Många väljer ett liv innanför murarna"
Fler och fler amerikaner flyttar in i tillbommade bostadsområden (s k gated communities - "murstäder"), dvs områden som avskiljs från omvärlden med murar och bevakade infarter och där principen om ordning och reda är den viktigaste av alla. Grunderna kan vara att få ökad trygghet, eller att leva tillsammans med andra som delar ens livsstil eller vara ett slags prestigeenklaver. I USA var Tuxedo Park den första. 48 miljoner amerikaner bor i dag i någon av 222000 gemenskapsområden. Där råder det strikta föreskrifter.
Amerikanen Jeremy Rifkin skriver i en ny bok om den nya "hyperkapitalismen" att "sammanhållning byggd på förtroende och solidaritet i allt snabbare takt håller på att ersättas av sammanhållning byggd på avtal och kommersiella intressen. Gemenskap har blivit något man kan köpa". (Kan man med Tönnies begrepp säga att hyperkapitalismen kännetecknas av att "Gesellschaft" breder ut sig på områden som tidigare dominerades av "Gemeinschaft". Detta skulle då vara en beskrivning av USA. Enligt min mening sker det motsatta i Sverige, eller åtminstone har skett under flera decennier, dvs att "Gemeinschaft", hemmets värderingar, har flyttats ut i samhället!).
Många "Gated cities" eftersträvar "kommunstatus" med rätt att beskatta sina invånare. Skatten används sedan för att betala egen polis, renhållning m m.

2000-40 s 26-27
"Franskan invaderas av engelska ord"
I Internet och globaliseringens värld har engelskan blivit "lingua franca". En statlig språkkommitté vill sätta stopp för engelskans invasion. Många misstänker att den kommer att föra en meningslös kamp. Det är bara ett symboliskt uppdrag.

2000-40 s 26-27
"Italienarna saknar ord och importerar nya"
Det italienska parlamentet samlades i förra veckan för att försöka stoppa strömmen av engelska ord som infiltrerar italienska ordböcker.

2001-12 s 23-25
"Cykeln förlorade mot bilen"
För inte så länge sedan dominerades gatubilden i Kina av mängder av cyklister. I dagens Kina är det bilar, bilar och avgaser som härskar i städerna. Att cykla idag innebär en stor fara bla beroende på att då städernas gator inte klarar av den stora anstormningen av nya bilar så kör bilisterna på cykelbanorna.
Det finns tre saker som en modern kines bör behärska: bilkörning, engelska och dator.

2001-16 s 21-23
"Kristendomens nya ansikte"
Världens största religion breder ut sig explosionsartat i utvecklingsländerna, vilket lämnar stora spår i religionerna.
I takt med den ökade sekulariseringen i Europa flyttas kristendomens tyngdpunkt söderut. "Europa är ett post-kristet samhälle". Ett centrum håller på att bildas i Afrika söder on Sahara. Påven Paulus II har besökt Afrika 10 gånger. För 100 år sedan omfattades kristendomen till 80 % av Nordamerika och Europa. Idag är 60 % av de kristna från "två-tredjedelsvärlden" - Afrika, Asien och Latinamerika. En starkt bidragande orsak är att kristendomen med sin Jesusgestalt identifierar sig med de fattiga och lidande. I Kina ger kristendomen svar på sådana frågor om livets mening som marxismen inte tar upp. Överallt är kristendomen den framgångsrika västvärldens religion, en andlig livshållning som står för högre utbildning, modern teknik och globalisering. Den katolska kyrkan fruktar emellertid "synkretism" att religioner ska smälta samman och hävdar att det är den katolska kyrkan som ensam är vägen till frälsning!

2001-17 s 25-26
"Allt viktigt sägs inte på engelska"
Amerikanerna bryr sig inte om att lära sig främmande språk eftersom alla andra lär sig engelska. Detta är ett problem för USAs säkerhetstjänst men också för den amerikanska forskningen, som går miste om viktig information från andra länder.

2001-17 s 26
"Engelskan som en vettig kompromiss"
I Europa finns starka röster som förespråkar engelskundervisning till alla så tidigt som möjligt. Parallellt växer det fram en motrörelse som skyddar de inhemska språken från engelsk påverkan. Frankrike och Schweiz inför lagar till skydd för modersmålet. Restriktioner diskuteras i flera länder, bl a Polen, Rumänien och Tyskland.

2001-22 s 24-27
"Europas utstötta folk"
Européernas syn på romerna bygger på ignorans och fördomar. Det är dags att tänka om. (Det ligger nog mycket i det men zigenarnas egna stora fördomar vad gäller det egna folket och alla andra folk måste väl i första hand ändras. Det är väl bättre att ändra på några miljoners attityder än försöka med flera miljarders?). De har i allmänhet föga intresse för icke-zigenare, gadje - det civila samhället. Gadje är potentiella kunder eller offer (för snatteri och stöld). Men kontakter, särskilt sexuella med gadje, är ett slags förorening som kan resultera i bannlysning.
De unga männen i ghettona (i Bulgarien) vet inte vad arbete är. Det beror inte på diskriminering utan på att det inte finns arbeten för outbildade, ej läskunniga arbetare. Den enda försörjningskällan är socialbidrag. Slovakien, där romer utgör 10 %, kommer inom 20 år att bli helt bankrutt, om zigenarna fortsätter att föröka sig så mycket snabbare som icke-zigenare gör och om de fortsätter att leva på socialbidrag.

2001-26 s 26-27
"Det lutande tornet lutar lite mindre"
Om hur en modig professor åtminstone tillfälligt räddade ett av världens populäraste och garanterat mest fallfärdiga byggnadsverk. I 10 år har det lutande tornet i Pisa varit en jättelik byggarbetsplats. Många kulturpersonligheter har kritiserat verksamheten som "ansvarslöst vansinne". Men idag när lutningen minskat från 5,5 till 5 grader och därmed anses vara räddat för minst 300 år är alla glada.

2001-27 s 26-27
"Konst på villovägar"
En teckning av Rembrandt och två sällsynta tuschteckningar av Dürer undangömda i ett slott i Nazityskland, stulna av sovjetiska soldater och överlämnade till KGB bara för att bli stulna igen från ett museum i Azerbadzjzan och utbjudna till salu av en dödsdömd f d brottare som försöker få ihop 12 miljoner dollar till en njurtransplantation.

2001-32 s 22-23
"Världens minnesmärken är i fara"
FNs världsarvsprogram som har uppgiften att bekämpa "brott mot kulturen" är tandlöst.
I mars i år förstörde den hårdföra talibanregeringen de båda jättelika Buddhastatyerna i Bamiyan. De var mer än 1500 år gamla. Unescos Världsarvsprogram är snart 30 år. Dess mål är att "stödja identifiering, skydd och bevarande" av natur och kulturella arv runt om i världen. Det är mycket populärt att för ett land eller region att få något objekt godkänt som "av utomordentligt värde för mänskligheten". Därför har den lilla kommittén som utför programmet mycket att göra.

2001-34 s 26-27
"Thor Heyerdahl söker gudarnas hemvist"
Kon-Tiki var en barnlek. Nu letar Thor Heyerdahl efter guden Odens legendariska hemvist Asgård. Han tror sig ha funnit den på 8 meters djup i den ryska staden Azov. Han vill testa Snorre Sturlasons teori som man kan läsa i denne isländska poet och hövdings bok "Heimskringla" från 1200-talet.

2001-51 s 24-26
"Jag kämpar mot mörkret"
Intervju med årets nobelpristagare i Litteratur V S Naipaul. Han har skrivit om den islamiska fundamentalismens utbredning från Iran till Malaysia. Efter USSRs sammanbrott uppträder Saudiarabien mycket aggressivare i den islamska världen och understödjer varje form av islamism och destabilisering. Saudierna utövar en särskilt rå avart av islam, wahhabismen. I länder som Indonesien blandas islam fortfarande med äldre trosriktningar. Men allt detta vill fundamentalisterna rensa bort. När någon konverterar till arabernas religion måste denne utplåna sitt förflutna, han får inte ha något. Fundamentalisterna vill utplåna den ickeislamska historien. När islam har makten i ett land kan inga andra religioner existera. Det religiösa kriget är ett nyckelbegrepp i islam.

2001-51 s 26-27
"Tolkiens saga kan bli en guldgruva"
En nästan lika omhuldad myt som J RR Tolkiens berättelse om Ringen är den som säger att författaren mot slutet av sitt liv, under press från skattmasen och hotet om stämningar ifrån filmindustrin i Hollywood gav ifrån sig rättigheterna till Sagan om ringen för futtiga 10000 pund. I likhet med många historier som blir bättre och bättre med åren är detta också en myt.
Nu har Sagan om Ringen haft världspremiär på Leicester Square i London. Av familjen Tolkien deltog bara författarens sonson Simon på premiären. Han har hamnat i total onåd hos resten av familjen som anser att faderns romaner är omöjliga att rättfärdiga på film.

2002-03 s 22-26
"Engelskan erövrar världen på gott och ont"
Engelskan hörs överallt. 380 miljoner har språket som sitt modersmål. 250 miljoner har språket som sitt andra språk. En miljard studerar engelska. engelska är globaliseringens språk och första språk inom affärer, politik och diplomati. Andra länder kanske främst Frankrike kämpar en ojämn kamp för att bevara sina egna språks "renhet".

2002-05 s 24-25
"En bön för fred i världen"
Påven Johannes Paulus gör tillsammans med företrädare för alla de stora religionerna en demonstration för fred. Vatikanen är emellertid inte helt införstådda med påvens aktiviteter.
I den italienska staden Assisi samlades ledare för olika trosinriktningar inklusive animister och muslimer. Enligt påven föds terrorismen ur "sociala orättvisor och kan inte besegras med våld". Amerikanska biskopar är av en annan uppfattning i likhet med många kyrkliga ledare i Vatikanstaten. T o m biskopen i Rom, Camillo Ruini, som är påvens "ersättare", ansluter sig till Harwardhistorikern Samuel Huntigtons teori om civilisationernas förestående kollision. Opponenterna till påven anser att teorien om religionernas fredliga samexistens är en illusion. Europa blir antingen kristet eller muslimskt. "Den interreligiösa dialogen är en fälla".

2002-05 s 26-27
"Det räcker inte att äga marken"
Att ge bort jord är enkelt, att verkligen eliminera fattigdomen kräver stort engagemang från de politiska ledarna. För att en jordreform ska fungera krävs följande:
a) att regeringen kan ge familjen äganderätt, nödvändiga krediter och tekniskt kunnande
b) en regering som stärker småbrukarnas både lokala och internationella konkurrenskraft
c) en regering som åtgärdar befolkningsexplosionen och skapar nya jobb för de som blir överflödiga i jordbruket
d) att internationella jordbruksföretag berövas sina subventioner (som t ex de europeiska jordbruken)

2002-6 s 24-25
"Leve den franska filmen"
Paris försvarar den franska filmindustrins "Kulturella undantag" med näbbar och klor för att förhindra en "amerikanisering" av den. Politiker från höger till vänster går tillsammans när de kraftigt reagerar på en av branschens ledande personer J-M Messiers uttalande på en presskonferens i New York det "kulturella undantaget" var dött. Hollywood däremot är inte lika glada över att Frankrike enligt WTO har rätt till att minst 40 % av allt som sänds i radio och TV måste vara framställt i Frankrike.

2002-12 s 23-24
"Frihetens baksida"
Kommunismens fall skulle ge kvinnorna en bättre tillvaro. Blev det så?
I Ukraina började kvinnorna att drömma under Gorbatjovs "Perestrojka" om spännande resor, karriärer och frihet. Berlinmurens falla skulle öppna för politisk frihet. västerländskt mode och jobb i den privata sektorn (det är ju ganska märkvärdigt att samtidigt som den kommunistiska regimen förtalade västvärlden och målade den i en dyster värld som inte skulle locka undersåtarna så skapade dessa själva en bild som var mycket mer positiv än verkligheten och troligen mer falsk än regimens!). Vad som hände under 1990-talet var att särskilt kvinnorna förlorade sina jobb och kvoterade förmåner inom offentlig förvaltning och sin status. De nya ekonomierna har gynnat "de snabbfotade, korrumperade och manliga".

2002-21 s 26-27
"Europa behöver fler barn"
Bättre skatte- och pensionspolitik plus fler invandrare är det enda som kan rädda Europa från snabb ekonomisk nedgång. Det genomsnittliga födelsetalet är 1,5 barn per kvinna. Australien och Kanada kan fortsätt att använda multikulturella invandringsprogram för att kompensera låga födelsetal. Taktiken att ta emot invandrare från många olika kulturer begränsar risken för motsättningar och tillåter den ursprungliga kulturen och dess institutioner att behålla dominansen. Det är omöjligt för Europa att göra. Därför måste barnafödandet helt enkelt öka. Europa behöver en barnvänligare politik. Närheten till Mellanöstern och Nordafrika innebär nämligen invandrarna selektivt kommer från dessa områden: Irak, "Kurdistan", Somalia etc. Det är dumt att förvänta sig att en kraftig utökning av denna invandring kan ske ökade sociala spänningar.

2002-31 9
"Påven tog till orda kring de sexuella övergreppen"
Under påvens besök i Kanada uttalade han sig i helgen om de sexuella övergrepp mot barn som präster inom den romersk-katolska kyrkan har anklagats för. Johannes Paulus II kallade brotten och missdåden för en skam och uppmanade samtidigt unga katoliker att inte förlora tron.

2002-32 s 16
"Är det dags för Johannes Paulus II att dra sig tillbaka?
Det skulle vara en stor påves sista gåva till sitt folk. Den första icke-italienska påven på 455 år, Johannes Paulus II, har aldrig tvekat att bryta mot sina föregångare. Nu är han 82 år gammal och synbart sjuk av ledgångsreumatism och Parkinson. Kyrkan behöver en stark ledare eftersom den tar stora och viktiga beslut. Är det möjligt för påven att avgå? Ingen påve har abdikerat sedan Gregorius XII 1415.

2002-32 s 18-19
"De springer snabbast i världen - ändå når de ingen framgång"
Mexikos tarahumaraindianer är några av de mest begåvade idrottarna i världen. Varför tjänar de då inga pengar på det? Kanske beror det på att de är särskilt duktiga på att springa mycket långt, 80 km eller mer. Det är ingen idrottsgren som många åskådare är intresserade av. Man kan jämför med t ex långloppscupen på skidor.

2002-36 s 25-27
"Kultur får städer att blomstra"
Glöm London, Paris och new York. Nu är det Antwerpen, Newcastle och Austin som lockar avantgardet och står för sensationerna inom konst och kultur. De är de höga hyrorna i storstäderna som driver dem till mindre orter där de tack vare ny teknik och bättre kommunikationer kan verka. Dagens kultur är globaliserad och centraliserad. Konstnärer och bohemer bidrar till att öka den ekonomiska produktiviteten och sysselsättningen.

2002-41 s 26-27
"Opus Dei har fått sitt helgon"
I söndags helgonförklarade påven den omstridde grundaren av Opus Dei vilket ogillas av många katoliker. Därmed får Opus Dei (Guds Verk) Vatikanens helhjärtade godkännande trots att den av sina kritiker anses vara en hemlighetsfull. nästan frimuraraktig sekt inom den katolska kyrkan. Kärnan utgörs av ca 25000 medlemmar som lovar att leva i celibat och lyda Opus Deis regler.

2002-46 s 26-27
"Nu sjungs en ny aria till arkitektens lov"
Operahuset i Sydney har redan många decennier på nacken och nu är det dags att bygga ut och renovera. Byggnadens missförstådde och förtalade arkitekt har fått uppdraget och senkommen upprättelse. Operahusets arkitekt, dansken Jörn Utzon, vann 1957 20000 dollar för sin uppmärksammade design. Operahuset ligger som en "hög snäckor" uppspolade av tidvattnet. Efter 6 år lämnade han emellertid Sydney innan huset var byggt. Det är oklart om han sa upp sig eller fick sparken. I operan om Operahuset framställs den idag 80-årige arkitekten som en konstnärlig hjälte och han har gått med på att leda ett projekt som inkluderar renovering, utbyggnad och förbättringar för 30 miljoner dollar.

2002-47 s 26-27
"Världsarvet växer"
UNESCO vill utöka världsarvet med abstrakta värden som språk, musik och dans. Exakt 30 år efter det att det internationella samfundet enades om att sammanställa en förteckning över enastående arkeologiska platser, städer, byggnader och naturområden, som speglar den mänskliga kulturen, överväger UNESCO, FNs organisation för utbildning, kultur och vetenskap att utöka listan med abstrakta föremål som utrotningshotade språk, sång och dans. Orsaken är att "fattiga" länder inte kan visa upp några naturliga eller konstruerade skatter. Därför måste man utöka listan så att de också känner att de har något av värde.

2003-11 s 26-27
"Ett nutida korståg"
Den brittiska f d journalisten Victoria Clark drar i sin bok "The Far-Farers: A Journey from Viking Iceland to Crusader Jerusalem" paralleller mellan det förra och det nuvarande milleniets början. Hon menar att historien ska lära oss att religion och politik inte hör samman.

2003-14 s 26-27
”Himmel och helvete”
En ny Chagall utställning avslöjar målarens mörka sida. Den ryskfödde juden Marc Chagall som levde och dog i Frankrike var en av 1900-talets mest egenartade konstnärer. På Nationalgalleriet i Grand Palais i Paris blir det nu en utställning. Den ska visa att även o Chagalls rykte var att han målade paradiset på jorden var han lika skicklig på att framkalla helvetet.

2003-19 s 25
”Åtta miljoner dollar för Hillarys tankar”
Om några veckor kommer Hillary Clintons memoarer ut. Förlaget har satsat högt och betalat ut ett förskott på 9 miljoner dollar till författaren. Även upplagan är rekordstor, en miljon exemplar. Även maken Bill Clinton skriver sina memoarer. Han har fått 9 miljoner i förskott.

2003-25 s 26-27
"En skicklig kock kan påverka världspolitiken"
God mat och goda viner kan öppna dörrar och välta hinder på den internationella scenen. Många europeiska ambassadr i Washington har franska kockar. Högst bland dessa kulinariska mästare är Francis Layrle som har arbetat för 7 franska ambassadörer i Washington.

2003-27 s 23-24
"Kvinnan gör allt, men mannen har makten"
Jämställdhet mellan könen är en bristvara i Afrika men kvinnorna gör intrång på männens domäner. Kvinnan utför 80 % av det dagliga arbetet men äger mycket litet eller ingenting och de utsätts nästan dagligen för våld i hemmet, våldtäkt eller sexuella trakasserier. "Vi män övervakar kvinnorna och ser till att de arbetar". Kvinnornas roll i parlamenten har dock förstärkts. Och kvinnoorganisationerna hoppas att fler kvinnor snart ska få höga positioner i samhället. De skulle kunna styra de afrikanska länderna bättre än männen, tror de. Vissa kvinnor hare dock missbrukat sin maktställning som Winnie Mandela.

2003-27 s 25
"Fastfrusna i norr får hjälp att flytta"
Ryssland erbjuder hundratals människor hjälp att flytta från fattigdom och kyla på den ogästvänliga tundran. Omkring 600 ryssar kommer att flyttas från ensligt belägna områden i Sibirien och Arktis, dit de lockades med höga löner för gruvarbete som den sovjetiska staten erbjöd. Nu kommer inte längre subventionerna och samhällena har förfallit. Omflyttningsprogrammet finansieras av Världsbanken.

2003-34 s 26-27
"Nytt slag för att hålla tillbaka tidens tand"
Foto och videokonst förstörs efter 100 år. Högteknologisk konst håller på att bokstavligen blekna bort och lämna köpare utan något att visa. Särskilt färgkortet, som är den snabbast växande konstformen, är i fara. Videoinspelningar löper en annan risk nämligen att när videospelare blir omoderna kommer det inte att finnas någon utrustning för att läsa informationen. Inte ens DVD är säkert eftersom mikroorganismer äter sig in i teknologin.

2003-41 s 8-9 Porträtt
"Påven i ett påvert tillstånd"
Under de senaste veckorna har den gamle påven Johannes Paulus visat tecken på att må allt sämre. Han föddes som Karol Wojtyla i en liten polsk stad 1920. Han var den förste påven på 400 år med ursprung i ett annat land än Italien. Han utnämndes till påve 1978. Spekulationerna kring hans efterträdare som andlig ledare för världens en miljard katoliker pågår för fullt. Mot bakgrund av kontroverserna kring kyrkans konservativa inställning i sexuella samlevnadsfrågor hoppas många på mer liberala fläktar i Vatikanen efter påvens bortgång. Påvens tidigarelagda utnämningar av 31 nya, och till största delen konservativa kardinaler tolkas som ett tecken på motsatsen. Det är den stora frågan om sexuellt beteende som är kyrkans verkliga stötesten. Preventivmedel, abort och prästernas celibat diskuteras ständigt liksom frågan om kvinnliga präster. Johannes Paulus har varit strikt socialkonservativ i dessa frågor. Därför hoppas många inom kyrkan, särskilt i USA, att påvens efterträdare ska bli mer liberal.

2003-46 s 13
"Fredpristagaren hotas till livet"
De iranska myndigheterna har givit årets vinnare av Nobels fredspris, Shirin Ebadi, livvaktsskydd, eftersom hon har emottagit flera dödshot. Vem som hotar henne är oklart men konservativa ideologer beskyller henne för att försöka undergräva den teokratiska staten.

2003-46 s 13
"Bröllopsfest i Valhall"
regeringen i Köpenhamn, huvudstad i vikingarnas gamla hemland, har beslutat att en grupp som dyrkar de fornnordiska gudarna, får tillstånd att utföra laglig vigsel. "Det vore fel att inte erkänna vård lands ursprungsreligion".

2004-06 s 26-27
"Den kinesiska muren vanvårdas"
Två tredjedelar av den kinesiska muren har förstörts av turister, markexploatörer och erosion. Kina använder inte sin nya rikedom för att bevara det som borde vara en nationell stolthet. I oktober i fjol satte Världsmonumentfonden muren på första plats på listan över jordens mest hotade arkitektoniska verk. Peking planerar att skydda de 60 mil av muren som staden ansvarar för. Myndigheterna fruktar att en förfallen mur kan bli alltför pinsam att visa i samband med olympiska spelen 2008.

2004-14 s 26
"Namnet säger allt"
I Japan använder man olika skrivtecken för olika människors namn beroende på hur japansk personen i fråga är. Utländska namn skrivs med tecken som kallas katakana. Även infödda japaner som flyttat utomlands får sina namn skrivna med skriftspråket katakana. Den strikta uppdelningen understryker landets traditionella ambivalens gentemot allt som inte är japanskt. Kontrasten mot Kina är skarp, där omvandlas allt utländskt till kinesiskt, och får betydelse för framtiden för Asiens två stora ekonomiska jättar.

2004-14 s 27
"Marsianerna anfaller igen"
1938 sände Orson Welles en radiodramatisering av H G Wells "Världarnas krig" och orsakade stor dramatik i USA eftersom amerikanerna trodde att marsianerna faktiskt hade landat. Nu har två av Hollywoods mest framgångsrika personer, Steven Spielberg och Tom Cruise, slagit sig samman för att göra en ny filmversion av H G Wells roman.

2004-17 s 3-4
"Europeisk kultur, vad är det?"
Den masskultur, som konsumeras av Europeiska Unionens medborgare, har en markant amerikansk biton. Varje land inom EU har sin kultur, men det är inte något som nämnvärt intresserar andra EU-länder. Européerna har föga intresse för varandras moderna kulturyttringar. De flesta icke inhemska bästsäljare kommer från USA och det gäller inte bara film utan också musik, teater och litteratur.

2004-17 s 18-19
"Skilda världar"
Polariseringen i den amerikanska politiken speglar en väldig klyfta i fråga om livsstil och moraliska värderingar. Striden som pendlar mellan det personliga, rastillhörighet, social status, sexuell läggning och religiös tro håller på att definiera frontlinjerna i höstens presidentval. Det är den som vinner kulturkriget som kommer att bli president. I hjärtat av striden ligger långvariga motsättningar mellan religiositet och modernitet.

2004-18 26-27
"Fallaci förklarar krig igen"
Den italienska journalisten Oriana Fallaci propagerar även i sin senaste bok för krig mot islam, vars erövringståg genom Europa hon varnar för. Redan på utgivningsdagen såldes 50000 exemplar av hennes nya bok "La Forza della Ragione" (ung. Förnuftets styrka). Boken är en y polemisk varning till västvärlden för islams strypgrepp. Hon menar att Europa står inför ett dödligt hot att översvämmas av Allahs fanatiska anhängare. "Detta är den enda konst i vilken Allahs söner alltid har varit oöverträffliga - konsten att tränga in, erövra och underkasta". I detta erövringskrig använder sig muslimerna inte bara av terroristernas vapen och de fanatiska mullornas budskap utan framför allt av sina kvinnors fruktsamma kroppar. Men i det "kuvade" Europa har den islamska fruktbarheten blivit ett tabu, som ingen vågar nämna inför risken att åtalas för "rasism, främlingshat eller hädelse". Tyskland är ett tydligt exempel på västs kapitulation. "Tyskland med sina två tusen moskéer och tre miljoner muslimska turkar liknar en avläggare från det Osmanska riket". Även i Sverige urskiljer man samma bild: islam på marsch och länderna märker det inte. "Det gäller livet för alla dem, som inte vill tillbe Allah!".

2004-34 s 22-23
"Centraleuropa väljer ett nytt gemensamt språk"
På 1600-talet var det latin, vid 1800-talets mitt tyska, det nya lingua franca är engelska. Från Baltikum till Balkan är det engelska som studeras av tre av fyra högstadieelever. I Centraleuropa har engelskan blivit en grundläggande kunskap, jämförbar med förmågan att köra bil och använda en dator. Ryska språket har lagts ner lika definitivt som avståndstagandet till den kommunistiska diktatur so en gånga bestämde språket. Mer förvånande är den begränsade entusiasmen för tyska. Tyskan har fallerat delvis p g a att tyskarna varit tveksamma att sprida sitt språk och kultur i en region som drabbats av Hitlers krig. Franskan som var ett mycket centralt språk i EUs barndom håller också på att marginaliseras.

2004-35 s 6
"Språkförbistring i Tyskland"
Reform för att förenkla tyskan i skrift kan ha motsatt effekt. 1998 introducerades den senaste stavningsreformen som ska vara genomförd i skolorna 2005. Men många protesterar och kanske kommer den att skrotas för gott. Andra menar att man har fått det tyska språket mer flexibelt med färre rigida regler och större utvecklingsmöjlighet - och lättare att lära sig.

2004-42 s 24
"Tramsiga regler"
Talar australier engelska? Nej, inte enligt den brittiska regeringen. Enligt en ny lag ska utländska medborgare som vill bli brittiska medborgare visa att de kan engelska. Utlänningar med annat modersmål, som lärt sig engelska, får göra en test men de som kommer från engelsktalande länder ska godkännas av en ansvarsfull person som exempelvis en domare, en lärare eller vald myndighetsrepresentant.

2004-42 s 24-25
"Spanska finns egentligen inte"
Frågan om vad som är officiellt språk är speciellt känslig i Spanien. Spaniens utrikesminister Moratinos, bad EU göra fyra regionala språk, katalanska, baskiska, valencianska och galiciska till "officiella språk". Men nationalisterna i Katalonien blev ursinniga. De hävdar att valencianskan bara är en dialekt av katalanska och anklagar regeringen i Madrid för att "ignorans, kulturell bildning och politisk godtrohet".

2004-43 s 26
"Kulturprojekt beskylls för att vara propaganda"
En planerad antologi orsakar storgräl i den österrikiska kultureliten. Veterankrönikören Günther Nenning är den drivande kraften bakom "Austrokoffer" som är arbetsnamnet på en antologi med det bästa som har skrivits i Österrike efter andra världskriget. Den ska innehålla 18 band, 5000 sidor och omfatta verk från 130 författare. Problemet är att Schüssels kristdemokratiska regering, Haiders frihetsparti och högertidningen Kronenzeitung stöder projektet samtidigt som många författare har vänstersympatier, årets nobelpristagare Elfriede Jelinek är f d kommunist.

2004-43 s 27
"Var finns Columbus?"
Columbus, Christóbal Colón, hittade Amerika men experterna kan inte hitt Columbus. Han dog i Valladolid i Spanien 1506. I enlighet med hans testamente flyttades hans kvarlevor till Santo Domingo 1537. När ön blev fransk grävdes graven upp 1795 och flyttades till den spanska kolonin Kuba. 1898 förlorade Spanien Kuba och kvarlevorna kom till Spanien. Man har nu försökt bevisa att resterna som finns i Sevilla är Columbus men utan att bli säkra. De dominikanska myndigheterna säger att Spanien grävde upp fel grav 1795 och att kroppen därför ligger kvar där.

2004-50 s 4
"De världsliga krafterna får mothugg"
Sekulära krafter dominerar det offentliga livet i Europa, men nu varnar experterna för ett bakslag. Det kan verka som om sekularisterna vinner alla slag, men många experter befarar att de kommer att förlora kriget inte minst p g a de nya EU-medlemmarnas växande inflytande. Dessa fick nog av religionsförtryck under kommunismen. När EU utvidgades i maj betydde det också att andelen katoliker i EU ökade till 60 %. Alla gillar inte den sekulära majoritetens "intoleranta tyranni" mot allt som inte är "progressivt, liberalt och modernt".

2005-7 s 10-11
"Omaka par"
Europas kristna och muslimer söker samarbetskanaler. Debatten om villkoren för harmonisk samlevnad i Europa pågår i många av Europas kyrkor. Bör den kristna kyrkan behålla sina gamla privilegier, t ex som att vara statskyrka eller ska den i stället satsa på den mindre gruppen aktiva kristna, som kanske kan föra fram budskapet mer effektivt. Islams snabba uppgång i Europa aktualiserar frågan. Det finns i många länder en utbredd rädsla för att Islam ska undergräva Europas "kristna arv".

2005-9 s 26-27
"Det går att tjäna pengar på klassikerna"
Förläggare och turistnäringar utnyttjar litterära jubileer för att tjäna mer pengar. Sålunda ges Miguel de Cervantes "Don Quijote" ut i stora upplagor i år då man firar 400 års minnet av bokens första upplaga. Samma sak hände i fjol den 16 juni då det var 100 år sedan "Bloomsday" då händelserna i James Joyces "Ulysses" äger rum. Kritikerna varnar för att kommersialiseringen av författarna och utgåvorna av speciella upplagor minskar författarnas betydelse.

2005-11 s 25
"Ny språkstrid rasar i Bryssel"
EU får gärna spara pengar, men inte på italienares och spanjorers bekostnad. EU-kommissionens ordförande, portugisen Barroso, hotas av ett uppror i Bryssel nu när italienska och spanska i all tysthet nedtystats till arbetsspråk i EU. Revolten leds av EU-parlamentariker och journalister och började när Kommissionen beslöt att använda bara engelska, franska och tyska på vissa presskonferenser. Allt speglar problemet med det sammelsurium av 20 olika språk som blivit officiella sedan den senaste utvidgningen.

2005-11 s 26-27
"Hela världen talar engelska"
Av alla som talar engelska är det bara en tredjedel, som har engelska som modersmål och det är första gången som detta hänt i världshistorien. Engelskundervisning har blivit en jättelik industri i u-länder framför allt i Indien och Kina. Den utgör fronten i en global revolution som får hundratals miljoner människor att lära sig världens största språk för handel, teknik och framgång. Inom ett decennium tror man att halva mänskligheten kommer att tala engelska. Det kommer att finnas lokala varianter av språket som kommer att bli alltmer officiella. 80 % av all elektroniskt lagrad information i världen är på engelska, två tredjedelar av världens naturvetare kan engelska.

2005-14 s 25
"Den förste "världsevangelisten" har gått bort"
Johannes Paulus II innehade sitt ämbete från den 16 oktober 1978, då han som förste icke-italienare på 450 år blev vald till påve. Han föddes den 18 maj 1920 i Katowice i Polen. Påven Johannes Paulus II, globetrottern som hjälpte till att krossa kommunismen och fyllde sitt ämbete med karisma och vigör, dog i lördags kväll efter en lång kamp mot Parkinsons sjukdom. Hans död satte punkt för den romerskkatolska kyrkans tredje längsta påvedöme, ett påvedöme som kännetecknades av energi, karisma och polarisering. Johannes Paulus uppmuntrade de fredliga revolutionerna mot sovjetmakten i sitt hemland Polen och andra länder i Östeuropa. Han var den utan jämförelse mest bereste påven i kyrkans tvåtusenåriga historia. Han helgonförklarade också fler personer än någon av sina företrädare och han publicerade ett stort antal skrifter, sammanlagt nästan 100 000 sidor. "Han var den förste världsevangelisten" säger ärkebiskopen av Westminster i England. Han bekämpade också det som han betraktade som moralisk relativism och vek aldrig en tum från sitt motstånd mot preventivmedel, abort, kloning och homosexuella äktenskap och han motsatte sig kvinnliga präster och försvarade celibatet.

2005-14 s 26-27
"Påven är död. Leve påven!"
Kyrkans globala agenda inkluderar ekonomi, islam och vetenskap. Den nye påven kommer att ställas inför många utmaningar. Ska kyrkan satsa sina resurser på tredje världen, där kyrkan växer som snabbast eller på att rena Europa och Nordamerika från materialism som är kapitalismens avigsida? Relationerna med islam måste definieras och pingströrelsen och andra evangeliska kyrkors snabba utbredning måste bemötas. En annan fråga är hur stor autonomi präster och biskopar ska ha i sina egna kulturer eller om allt ska styras från Rom. Och ska det inte vara möjligt för präster att gifta sig?

2005-29 s 12
"Vad tycker egentligen påven om evolutionen?"
Ärkebiskop Schönborn i Wien har uttryckt att det troligen är svårt att förena den moderna teorin om evolutionen med den katolska tron. Han påstår att evolutionsteorin inte är sann! Detta oroar tre katolska vetenskapsmän som vill att påven bestämmer hur det ska vara. Påvens företrädare fann att "vetenskapens rationalitetstro och kyrkans förpliktelse att se till gudomligt syfte och mening i universum inte är oförenliga".

2005-29 s 26-27
"OS-attentatet i München"
Spielberg tar upp konflikten i Mellanöstern. Filmen börjar med den massaker på elva israeliska idrottsmän under de olympiska spelen i München 1972 som utfördes av terrorister kallade "Svarta September" och som var en del av palestiniernas Fatahrörelse och som leddes av Arafat. Sedan handlar filmen om Israels hämnd: morden på palestinier som av den israeliska underrättelsetjänsten hade pekats ut som terrorister. Spielberg testar hypotesen att många av de israeliska agenter som fick uppgiften tvivlade på det riktiga i att döda palestinierna.

2005-30 s 22-23
"Från kolkraftverk till kulturellt centrum"
Battery Power Station är ett industrimonument i södra London som ligger på ett stort område omfattande 12 hektar till tufsad mark. Nu ansöker Victor Hwang om bygglov för en anmärkningsvärd ombyggnad värd 1,5 miljarder pund. Kraftverket ska omvandlas till en plats för konst och utställningar. På taket ska ligga ett iögonfallande hotell och det finns också planer på att bygga en gångbro över Themsen. Detta nya Londonforum ska öppnas lagom till 2012 år olympiska spel i London.

2005-32 s 22-23
"Arabvärldens dokussåpor springer om verkligheten"
Befrielsen i arabvärlden är på väg i form av hemodlade varianter av pratshower och dokussåpor i de över 200 arabiska satellitkanalerna. Saudiska kvinnor kan sätta på TVn och få de sina jordanska och libanesiska systrar ägna sig åt sådant som är förbjudet enligt saudisk lag - som att t ex gå omkring lättklädda eller köra bil. För många av arabvärldens kvinnor är TVn enda nyhetskanalen eftersom hälften inte kan läsa tidningar eftersom de är analfabeter. Det populäraste programmet på satellit-TV är den arabiska versionen av "Idol". Miljontals araber som aldrig röstat i ett politiskt val, lägger sin röst i "Superstar", den enda gemensamma grunden för folkligt deltagande som finns i arabvärlden. Den arabiska verkligheten formar arabiska dokussåpor. Men det finns en stark diskrepans mellan de värderingar som kommer till uttryck i medierna och den stora majoritetens värderingar. "Mediefolk i Mellanöstern är steget före sina egna samhällen". Dokussåporna är inte på riktigt. De speglar inte någon pågående social evolution.

2005-33 s 22-23
"Cervantes - en multikulturell drömmare"
Don Quijote sätter ljuset på moriska väldets fall i Spanien. Det är 400 års jubileum i år. 1605 kom Don Quijote ut för första gången. Varför hävdade Cervantes att Don Quijote ursprungligen skrevs på arabiska av "Cide Hamete Benengeli, en arbabisk historiker" och att han bara översatt den? Vi vet att det bara är ett skämt, t ex betyder Benengeli "äggplanta" och alla historiska fakta talar emot att det skulle vara på det sättet.

2005-47 s 25-27
"Stulna dyrgripar gäckar polisen"
Marknaden för stulna konstverk och andra dyrgripar omsätter ungefär sex miljarder dollar varje år. FBI publicerade nyligen en lista över de 10 mest spektakulära konststölderna med hopp om att få allmänhetens hjälp att lösa stölderna och förstöra kommersen på en svart marknad.
http://www.fbi.gov/page2/nov05/toptenart111505.htm

2006-4 s 23-24
"Missriktat bistånd leder till dödligt beroende"
Kenya hemsöks av hungersnöd medan regeringen låter vägarna förfalla. I flera regioner i Kenya har invånarna blivit beroende av hjälporganisationernas matleveranser. Kenyas bekymmer är självförvållade och det akuta krisläget var förutsägbart.
I västra Kenya har det varit rekordstora skördar. Vid Victoriasjön står silon fulla av majs, som det inte lönar sig att sälja. Det är mer lönsamt att låta majsen ruttna än att transportera den norrut på slitna vägar till en mycket osäker marknad. Ingen vill köpa majsen därför att hjälporganisationerna delar ut majs gratis.
Stora mängder människor bosätter sig på områden som inte har potential att livnära dem. Marken räcker inte till och det finns inga arbeten. Varför är de då där? Jo, för att det är där som bidragen och gratismaten delas ut. "Ingen försöker klara sig själva. Alla väntar bara på nästa leverans".

2006-5 s 22-24
"Rätten att hämnas"
Men sin nya film "München", har Steven Spielberg väckt en livlig debatt om gränsdragningar i kampen mot terrorismen. I filmen berättar han historien om attentatet mot israeliska idrottsmän under OS i München 1972 och om jakten på de palestinska mördarna. Filmen börjar med den massaker på elva israeliska idrottsmän under de olympiska spelen i München 1972 som utfördes av terrorister kallade "Svarta September" och som var en del av palestiniernas Fatahrörelse och som leddes av Arafat. Sedan handlar filmen om Israels hämnd: morden på palestinier som av den israeliska underrättelsetjänsten hade pekats ut som terrorister. Spielbergs film knyter an till nutiden och Amerikas fälttåg mot islamistisk terror.

2006-5 s 24-26
"Vad hände egentligen?"
Steven Spielbergs film om terrorattentatet under OS i München 1072 har fått israeliska agenter att för ovanlighetens skull träda fram och berätta vad som egentligen hände. Spielberg testar hypotesen att många av de israeliska agenter som fick uppgiften tvivlade på det riktiga i att döda palestinierna. Den före detta Mossadagenten Harari berättar en version som markant skiljer sig från Spielbergs. Enligt honom ifrågasatte agenterna aldrig de order de fick om att leta upp och döda de som var skyldiga till terroristdådet.

2006-7 s 25-27
"Solzjenitsyn möter en ny publik"
TV hjälper till att sprida kunskap om sovjettidens mörkaste sidor. Hans mycket regimkritiska bok "Den första kretsen" har blivit TV-serie. Den handlar om Gulaglägren där han själv tillbringade åtta år efter att ha kritiserat Stalin 1945. Kommunistledaren Zyuganov fördömer serien som "en absolut vrångbild av den sovjetiska historien". Boken publicerades i väst 1968.

2006-8 s 18
"Alla talar engelska"
Den ekonomiska fördel som kunskap i engelska traditionellt har medfört börjar avta i takt med att engelskan har blivit en nästan universell baskunskap. Arbetsgivarna kommer i stället att leta efter personer som förutom engelska talar något annat språk flytande, framför allt mandarin eller spanska. Lärare i engelska som har annat modersmål än engelska anses redan vara attraktivare på arbetsmarknaden.

2006-27 s 23
"Vad betyder ett namn?"
I staden Aracataca i Colombia har hållits en folkomröstning om ett byte av namn till Aracataca-Macondo. Borgmästaren Pedro Sánchez ville att staden skulle använda sig av att den är födelsestad för den världsberömda författaren Gabriel García Márquez. Macondo är nämligen namnet på den fiktiva stad, där Márquez mästerverk "Hundra år av ensamhet" utspelas. 90 % röstade jag till förslaget men färre än de nödvändiga 7400 väljarna deltog i folkomröstningen och därför blev den ogiltig.

2006-33 s 22-23
"En okonventionell deckarförfattare"
Deckarförfattaren George Pelecanos har vidgat gränserna för deckaren och låtit den vinna litterär mark genom att utveckla karaktärerna mer än de flesta andra deckarförfattare vågar. Han för in djärva sociala motiv och trotsar läsarens förväntningar på att allt ska lösa sig till sist. 2001 kom hans "Right as Rain" som är den som hittills översatts till svenska, "Ren som snö".

2006-51 s 9-10
"Alla talar engelska"
I takt med att tvåspråkighet blir allt vanligare får de som har engelska som modersmål att svårare kontrollera språkets utveckling. Bara 30 % av britterna kan konversera på annat språk än deras eget. Bara ungrarna är sämre. Nästan en fjärdedel av världens befolkning talar något slags engelska. Engelskan är det globala forskningsspråket och det används inom flygtrafiken och som arbetsspråk i ett växande antal globala företag. Det finns en variant som kallas "globiska", som bara omfattat 1500 ord och som koncentrerar sig på det nödvändigaste. se också här.

2007-12 s 30-31
"Dags att uppdatera underverken"
Fyra miljoner människor har föreslagit 28 miljoner nya underverk. detta har lett till 21 finalister bland annat Kinesiska muren, Taj Mahal, Akropolis i Aten, statyerna på Påskön, Colosseum i Rom, den antika staden Petra i Aten och pyramiderna i Giza i Egypten som är det enda som finns kvar av de ursprunglig "sju underverken" om nu alla av dessa överhuvudtaget existerat. Omröstningens arrangör, stiftelsen "Nya7Underverk" kommer att presentera de sju vinnarna den 070707. Stiftelsen startades av den schweiziska filmmakaren Bernard Weber 2001.

2007-16 s 28-29
"Var håller påven hus, och vad gör han?"
Påven Benedictus XVI har varit mer eller mindre osynlig på de platser där han har behövts bäst. Han har sällan lämnat Vatikanen och verkas mest intresserad av att återuppliva den europeiska katolicismen. Benedictus är en färglös akademiker som har ägnat en stor del av sin karriär åt att undervisa i teologi och filosofi. Han är mer en professor än en aktör med känsla för politik. Världens 1,1 miljarder katoliker skulle behöva en herde som kan hjälpa dem att tackla aktuella och framtida problem. I stället har de fått en tillbakadragen intellektuell, som är intresserad av uråldriga ritualer och religiösa dispyter.

2007-17 s 29-31
"Säg det på engelska"
Det engelska språket rider på en våg av globalisering och teknik, och det dominerar världen på ett sätt som inget annat språk någonsin gjort. Många språkvetare anser att engelskan är så utbredd att den aldrig kan detroniseras som språkens kung.

2007-17 s 30-31
"In English please!"
Ekonomi och globalisering gör engelskan till självklart undervisningsspråk. Världens ledande handelshögskolor och universitet vill använda engelska i avsikten att öka inkomster, övervinna sjunkande födelsetal och anpassa sig till globaliseringen.

2007-32 s 22-23
"Vådan av att bli en klassiker"  hela artikeln
Bergman och Antonioni gjorde filmen till filmkonst. Michelangelo Antonioni (94 år) och Ingemar Bergman (89 år) dog på samma dag. De var båda filmmakare och sågs båda som konstnärer. Dessa två, tillsammans med en handfull andra mästare, gjorde perioden mellan femtiotalets mitt och sextiotalets slut till en gyllene era för filmälskande kultursnobbar, skriver A O Scott i International Herald Tribune. Den enda acceptabla hållningen för en filmkritiker var en ödmjuk vördnad. Lionel Trilling skrev 1961 att tidens gång har ett sätt att dämpa ett konstverk. Den gör det till en klassiker till ett verk som bara visas en slentrianmässig aktning. Den som inte var med på 60-talet har svårt att helt och fullt förstå den hjältestatus som Bergman och Antonioni begåvades med för 40 år sedan. Det kulturklimat som fanns då att ett svårt verk hade ett egenvärde och att bli utmanad innebar en njutning i sig har försvunnit för gott.
Artikel i NyTimes.

2007-39 s 25
"Det sista ordet hörs alldeles för ofta"  hela artikeln
Av dagens cirka 7000 levande språk riskerar nästan hälften att dö ut under detta århundrade. Faktum är att det försvinner ett språk ungefär varannan vecka. Det handlar om språk som ofta inte har något skriftspråk och som talas av få individer, ofta gamla personer som tillhör någon av ursprungsbefolkningarna. 86 språk med "globalt" inflytande talas och skrivs av 80 % av jordens befolkning. Snart finns bara dessa språk kvar.

2008-11 s 28-31
"De upplysta mobiliserar"
I hela Asien breder buddismen ut sig i snabb takt. Den spelar en allt större politisk roll, som här och var blir militant. Buddisterna var tidigare utövare av Asiens tystaste religion som traditionellt förknippas med pacifism och kontemplation. Buddismen breder ut sig i snabb takt. I Kina och Taiwan mest för att politiska kontrollen har blivit slappare. De asiatiska samhällena blir materiellt rikare och buddismens kritik av materialismen vinner gehör hos den nya medelklassen. Ett annat viktigt skäl har Indiens 180 miljoner daliter. Att bli buddist innebär för dem en möjlighet att lämna det förtryckande hinduistiska kastsystemet.
Det växande antalet buddister ger den en möjlighet till ökad politiska makt. Detta är något som framför allt den kinesiska ledningen fruktar.

2008-12 s 21-22
"Nu kommer gulenisterna"
En turkisk rörelse, som verkar med förnuftig än de flesta av dess konkurrenter, försöker bli erkänd som världens största muslimska nätverk. Den vise mannen Fethullah Gulen har blivit en av världens mest betydelsefulla muslimer, inte bara i sitt hemland Turkiet utan också på ett mer lågmält sätt i Centralasien, Indokina, Indonesien och Afrika. Gulens tro på vetenskap, dialog mellan olika religioner och pluralistisk demokrati har väckt beundran och respekt även i icke-muslimska kretsar. Gulenisterna är speciellt aktiv på utbildningsområdet. De påstår sig ha grundat fler än 500 lärosäten i 90 länder. I sitt hemland Turkiet betraktas Gulenrörelsen som en motvikt till ultranationalismen.

2008-12 s 21-22
"Nu kommer gulenisterna"
En turkisk rörelse, som verkar med förnuftig än de flesta av dess konkurrenter, försöker bli erkänd som världens största muslimska nätverk. Den vise mannen Fethullah Gûlen har blivit en av världens mest betydelsefulla muslimer, inte bara i sitt hemland Turkiet utan också på ett mer lågmält sätt i Centralasien, Indokina, Indonesien och Afrika. Gulens tro på vetenskap, dialog mellan olika religioner och pluralistisk demokrati har väckt beundran och respekt även i icke-muslimska kretsar. Gulenisterna är speciellt aktiv på utbildningsområdet. De påstår sig ha grundat fler än 500 lärosäten i 90 länder. I sitt hemland Turkiet betraktas Gulenrörelsen som en motvikt till ultranationalismen.

Fethullah Gülens hemsida.
Läs om gulenismen i Dagen.
Gülen har en sajt på svenska.
Nämns i en artikel om "Terrorns politiska ansikte" i SvD i mars 2005.
Läs mer i originalartikeln i Economis eller direkt här.

2008-31 s 12-13
"Att överbrygga klyftan inom islam"
Alltsedan profeten Muhammeds död har muslimerna varit uppdelade i två grupper med tydliga skillnader i reologiskt, kulturellt och till och med politiskt synsätt: sunniter, 85 % och shiiter, 15 %. Under större delen av de senaste 14 seklen har de två kommit överens, men shiiterna har ofta blivit hänsynslöst förtryckta av sunnimajoriteten. Idag är det icke-arabiska Iran det största shiitiska landet (mer än 90 % av landets 70 miljoner invånare) och de två viktigaste övriga shiitiska områdena är Irak (65 %) och Libanon (40 %). I Saudiarabien utgör shiiterna 10 % och utsätts för diskriminering från det saudiska prästerskapets, ulemans sida. Relationerna mellan sunni och shia i Saudiarabien är viktiga för resten av den muslimska världen. I juli utfärdade 22 konservativa saudiska präster en fatwa, ett religiöst påbud, med innehållet att Libanons shiitiska Hizbollahrörelses kamp mot Israel är en förklädnad för att dölja deras antisunnitiska ambitioner och att shiiterna följer "hedniska föreskrifter". Anti-shiitismen är en av grundpelarna i ulemans ideologi, den benämns vanligen wahaabism, en mycket puritansk och intolerant version av islam.

2008-32 s 24
"Aleksandr Solzjenitsyn är död"
Aleksandr Solzjenitsyn, den sovjetiske dissidentförfattaren och Nobelpristagaren som avslöjade ohyggligheterna i Stalins brutala arbetsläger, avled i söndags vid 89 års ålder. Författaren vars böcker beskrev fasorna i Sovjetunionens gulagsystem hyllades som en moralisk och andlig ledare såväl som en av sin tids främste författare. Hans författande ledde till 20 år i exil och ett internationellt erkännande. Hans monumentalverk Gulagarkipelagen, skrivet i hemlighet i Sovjetunionen och publicerat i tre volymer i Paris mellan 1973 och 1978, är det definitiva verket om Stalins läger i vilka miljoner människor dog. Hans egna erfarenheter från arbetslägret beskrevs i kortromanen En dag i Ivan Denisovitjs liv. Han fick Nobelpriset i litteratur 1970.

2008-36 s 25
"Helighet i fredens tjänst"
Det görs försök att förvandla omstridda platser till freds- och försoningscentra. I somras presenterades en plan i Norge som går ut på att etablera ett slags uppförande kod för heliga platser som alla regeringar ska kunna enas om. Koden är tänkt att skydda mer än en religions rätt att utöva religion på en helig plats. Enskildas och grupper rätt att uttrycka sin tro på heliga platser ska skyddas. Deltagare i projektet att etablera en kod inkluderar muslimer, judar och kristna från "det heliga landet" samt personer från hela Balkan.

2008-43 s 29
"Islam och kristendomen"
Dialog och samtal gör i alla fall ingen skada. Rowan Williams, överhuvud för Anglikanska kyrkosamfundets 80 miljoner medlemmar och Ali Goman, stormuftin i Egypten, gjorde i förra veckan ett nytt försök att tillsammans få världens ledande muslimska respektive kristna teologer att förstå varandra. Debatten med ledordet "Låt förnuftet tala" började för ett bår sedan. Det var en föreläsning av påven Benedictus XVI som blev gnistan till det antikristna våldet 2006 i muslimska länder från Somalia till Turkiet. I staden Mosul i Irak har ett dussintal kristna dödats den senaste månaden.

2009-10 s 10-13
"Profetens femte kolonn finns i Sarajevo"
I Sarajevo, som en gång i tiden kallades för Balkans Jerusalem, är islamisterna på frammarsch. Nu är staden den islamiska andlighetens högborg i Europa. Med hjälp av arabiska sponsorer och stabila nätverk ser fundamentalisterna till att säkra återväxten. Detta hotar den statliga enheten mellan muslimer, serber och kroater.
Kung Fahdmoskén är uppkallad efter den saudiske monarken Fahd Bin Abd al-Aziz Al saud och betalad av det saudiska kungahuset. Den är den största moskén på Balkan och en samlingsplats för muslimska fundamentalister i Bosnien-Hercegovina. Imamen Nezim Halilovic är ledare för Wahhabiterna som fundamentalisterna kallas. Själva kallar de sig för Salafiter, efter en av sunnismens ultrakonservativa grenar.
Kriget på Balkan på 1990-talet satte traumatiska spår i Bosniens traditionellt världsliga muslimer som blev ett lätt byte för islamisterna. Under kriget dök det upp gudskrigare från arabiska och nordafrikanska länder för att frivilligt slåss på bosniakernas sida. De förde med sig frön till en salafitisk väckelse. Idag erkänner ungefär 60 000 bosniaker sig till Wahhabismen. Vad som är "halal" och "haram" måste de nu lära sig av skäggiga missionärer från arabländerna. De får reda på att de tidigare levt efter irrläror och gudlöst. Till exempel att den kvinna som arbetar som städerska på en bank lever i synd eftersom banken tar ränta på utlånade pengar! Och detta i landet Bosnien som för drygt 8 månader sedan undertecknade ett associeringsavtal med EU! Srdjan Dizdarevic, ordförande i Helsingforskommittén i Bosnien talar om "det civila samhällets nederlag" och om fascistisk "retorik". I skolorna förbjuds den "kristna" jultomten, "Lillefar Frost".
Originalartikel i der Spiegel eller läs den här.
Se också artikeln "Fundamentalist Islam Finds Fertile Ground in Bosnia", 2007.

2009-10 s 14-17
"Att leva med radikal islamism"
Man måste inte acceptera stening till döds av kriminella. Man måste inte heller bemöta alla islamister som om de vore potentiella terrorister. Detta menar Fareed Zakaria i en artikel i Newsweek. Många fruktar att inrättandet av islamska domstolar leder till att flickskolor förstörs, att filmer förbjuds, och att offentliga avrättningar blir en vanlig företeelse. Domstolarna styr enligt sharialagen, en strikt tolkning av Islam, ingen musik, ingen alkohol, ingen rökning och ingen kvinnlig frigörelse. Den afghanske domaren Shinwari har förbjudit kvinnor att sjungas i TV och vill ha totalförbud för kabel- och satellit TV. Han ogillar att män och kvinnor utbildas tillsammans och håller fast vid dödsstraff.
Vad som hänt är att det radikala islam fått ett starkt fotfäste i muslimernas sinnen. Den viktigaste orsaken till detta är de "muslimska ländernas oförmåga att utvecklas politiskt och ekonomiskt".
I Pakistan är staten på väg att förlora både legitimitet och kapacitet att verkligen styra landet. Många människor började längta efter de gamla sharia-domstolarnas enkla om än brutala rättvisa. När de sekulära politikerna orsakar kaos och korruption föredrar folk, ordning och reda, trots att de har islamitiska förtecken.
Islamister saknar svar på den moderna världens problem. Deras världssyn tillgodoser inte moderna män och kvinnors förväntningar. Men det gör den liberala demokratin som därför är det effektivaste vapnet av alla.

2009-17 s 13
"Ekonomi ersätter religiös ideologi i krisens spår"
Vid sidan om export, sysselsättning och tillväxt skördar den finansiella krisen ännu ett, mindre omtalat offer: politiska islam. I muslimska länder världen runt har väljare börjat vända islamister och andra ideologiska partier ryggen till förmån för mindre spännande men kompetenta teknokrater.
I Turkiet led det religiösa Rättvise- och utvecklingspartiet" (AKP) stora förluster i förra månades lokalval. Stödet för AKP minskade med åtta procentenheter. Premiärminister Tecep Tayip Erdogan koncentrerade valkampanjen på en rad islamistiska frågor, inklusive kritik av Israel men de turkiska väljarna var mer intresserade av jordnära frågor som landets krympande ekonomi.
Även i valet i Indonesien gick et dåligt för islamisterna som fick 25 % av rösterna mot 38 % 2004. I en opinionsmätning i februari s varade 76 % av de tillfrågade att regeringen borde koncentrera sig på ekonomisk utveckling medan bara 0,8 % ville ha religion och moraliska värderingar som kärnan i politiken.
Överlevnad och ekonomiska frågor har blivit mycket viktigare för folk än religiös ideologi.
Nästa test blir Iran där president Ahmadinejad ställer upp till omval i juni.

Newsweek "As Economies Sink, Religious Radicals Suffer Setbacks"
Eller här EkonomiIslam1709.html.

2009-18 s 29
"FN skapar ett globalt kunskapsbibliotek"
Mänsklighetens samlade kunskap på sju olika språk kan sökas digitalt på Internet. På World Digital Library. www.wld.org. som invigdes officiellt i tisdags på Unescos huvudkontor i Paris. Man börjar försiktigt med 1200 dokument och vidhängande förklaringar på sju språk. Biblioteket är dimensionerat för att ta emot ett obegränsat antal texter och bilder. Huvudmålgruppen är barn, i biblioteket ska barn kunna söka svar på sina frågor.

2009-36 s 27
"Fantasin ger friheten draghjälp"
Ledande författare, däribland Joyce Carol Oats, Henning Mankell och Ariel Dorfman har bidragit med berättelser till en ny antologi för att markera att det är 60 år sedan den Universella deklarationen om de mänskliga rättigheterna kom till. Alla har skrivit gratis och förtjänsten går till Amnesty International.
Författarna har skrivit noveller som har inspirerats av var och en av deklarationens 30 artiklar.
I sitt bidrag berättar Mankell om en vän till honom, Sofia, som som barn i Moçambique trampar på en landmina men kämpar för att överleva.
Amnesty presenterade antologin, som heter Frihet, i samband med den internationella bokfestivalen i Edinburgh förra veckan.
Mer att läsa i en artikel i The Guardian: "Top authors donate stories for human rights anthology". Eller läs den här.
Boken finns att köpa på Bokus.

2010-10 s 30-31
"Konst eller brutal slakt"
Tjurfäktningens vara eller icke vara splittrar Spanien. Den spanska huvudstaden Madrid och rivalen Barcelona står på var sin sida i debatten. I en tydlig provokation mot Barcelona har Madrid upphöjt tjurfäktning till en skyddad konstform. Samtidigt som regionparlamentet i Katalonien debatterar ett totalförbud mot tjurfäktning har det lokala styret i Madrid deklarerat att tjurfäktning ingår i stadens och regionens skyddade kulturarv. "Det är en konstform har varit en del av den spanska och medelhavskulturen sedan urminnes tider" säger chefen för den konservativa regionregeringen i Madrid.
Det handlar om den långa identitetsstriden mellan Spaniens olika och splittrade regioner.

2010-34 s 25-27
"Stjärnspäckad melankoli i de svenska skogarna"
Ett geni - och ett väldigt besvärligt sådant. För första gången någonsin låter regissören Lars von Trier journalister besöka en pågående filminspelning. Här spelar han in sin nya film, "Melancholia", som har presenterats som en "psykologisk katastroffilm". I skogarna bortom Göteborg bjuder stjärnor som Kirsten Dunst och Kiefer Sutherland på ett bisarrt skådespel medan regissörstrollet själv sprutar ur sig svordomar och runda ord. Det är inte mycket som de närvarande medierepresentanterna lyckas klämma ur regissören. Kanske att planeten Melancholia kolliderar med jorden, men att inte så många människor kommer att dö.

2010-41 s 29-31
"Liv och kiv på heliga platser"
Heliga platser borde förena mänskligheten men alldeles för ofta är det precis tvärtom. I Indien har muslimer och hinduer accepterat skiljedomen i staden Ayodhya att den omstridda platsen ska delas mellan dem. Rättstvisten har pågått sedan 1961. Först stod där den vackra sandstensmoskén Babri Masjid. 1992 rev hinduerna den sedan de påstått att gudakungen Ram fötts på platsen. Runt 2000 människor dödades då i våldsamheterna. Nu blev det inget bråk.
På andra platser som Jerusalem och Västbanken är stämningen sämst just där religionerna konkurrerar om helig mark. De religiösa bråken har blivit värre i modern rid. I hela det ottomanska imperiet, från Balkan till Anatolien och Palestina levde kristna och muslimer i fred och samsades om heliga platser.

2010-46 s 14-15
"Den franska måltiden upphöjdes till kulturskatt"
Till mänsklighetens värdefullaste skatter hör Pekingopera, spansk flamencodans och en lunch i Frankrike. Det bestämde FNs organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, tidigare i veckan. Parisarna har själva länge ansett att ingenting är så kulturellt högtstående och så andligt upplyftande som att äta en vällagad fransk måltid tillsammans med familj och vänner, allt från aperitifen och aptitretaren till huvudrätt, sallad, ost dessert och kanske lite frukt.
Unesco lyfter också fram det traditionelle mexikanska köket.
Kulturarvslistan föddes 2003 som en parallell till Unescos monumentlista och har utnämnt 178 "abstrakta" traditioner och seder. Merparten är folkliga traditioner som danser och ceremonier. Unesco vill att alla dessa ska bevaras åt eftervärlden.

2010-50 s 24-26
"Så gjorde Beijing Liu Xiaobo till en förrädare"
Inte nog med att det kinesiska kommunistpartiet inte tål fredspristagaren Liu Xiaobo. Den kinesiska propagandaapparaten har övertygat många av hans landsmän om att han förtjänar att sitta i fängelse. Den kinesiska regimens avsky för Liu Xiaobo, den fängslade dissidenten som i förra veckan hedrades i sin frånvaro med Nobels fredspris är mycket stor. Särskilt hans förolämpningar mot kinesisk nationalism. Som bevis lyfts fram Xiaobo kommentarer i Open Magazine, en månadstidskrift som ges ut i Hongkong.
Kritikerna påstår att vad Xiaobo gjort för Kina är att förlöjliga kinesisk kultur och hans ståndpunkt är stöd för influenser från väst. Han vill göra Kina till "västs tjänare".

2011-02 s 29-31
"Ruinerna ligger i högar"
Ni trodde kanske att Pompeji gick under i striden mot vulkanen Vesuvius 79 e.Kr, men faktum är att denna vidunderligt bevarade romerska stad först nu gåt mot sin undergång på grund av mänsklig försummelse. En del experter befarar att Pompeji inte kommer att överleva ens i 10 år som det ser ut idag. Det handlar om pengar. Den italienska staten måsta anslå mer pengar till konservering. Men då gäller det att pengarna verkligen går till avsett ändamål och inte försvinner i byråkratin och korruptionen och den maffiastyrda brottsligheten.

2011-11 s 30-31
"Finns det liv kvar i kulisserna?"
Filmstaden Cinecitta planerar en comeback och tänker spendera motsvarande 934 miljoner dollar på ett nytt hotell och en nöjespark, som tillsammans ska göra filmstudiorna mer konkurrenskraftiga. För att återvinna en del av glansen och magin satsar Mancini 244 miljoner dollar på nya kontor, ny utrustning, klippningsfaciliteter, hotell, restaurang och ett spa. 2014 kommer en temapark kallad Cinecitta World att öppnas på mark som företaget äger söder om huvudstaden. Projektet inkluderar berg-och-dalbana och evenemang som bygger på Fellinifilmer och klassiker som Ben Hur.
Skådespelarnas och filmarbetarnas fackförbund ogillar idén. De tror inte att investeringarna ökar antalet jobb i branschen och de tycker att det vore bättre att satsa pengarna på bättre filmteknik och inspelningsfaciliteter.

2011-13 s 28-31
"Apokalypsen är bara ett ögonblick bort"
Västvärlden uppfattar ofta den japanska populärkulturen med sina tamagotchi, mangaserier och tecknade filmer som underlig. Den kan verka hysterisk, gräll och rubbad. Nu har det visat sig att de konstlade kulturyttringarna föregrep en brutal verklighet. Japans historia sedan 1800-talet är en följd av chocker och katastrofer. Japanska soldater gjorde sig skyldiga till fruktansvärda krigsförbrytelser under andra världskriget, och till slut föll atombomberna i Hiroshima och Nagasaki.
Ordet tsunami är japanska. I detta katastroftäta land finns inget ord för katastrof i dess apokalyptiska mening, så som vi använder det i väst. Men det finns bilder, och dessa bilder berättar i konsten, i filmerna och i serierna om århundradets katastrofer, om tappert motstånd, om överlevnad och förträngning. Japanerna har vävt in insikten om kommande katastrofer i kulturen.
Japan lever sedan århundraden i en känsla av att ständigt vänta det värsta. Allt som man under decennierna har åstadkommit kan förstöras på några sekunder. Inget annat land är så högt utvecklat och samtidigt så sårbart för naturens krafter.

2011-27 s 27-29
"Vi är fortfarande Amerika!"
Intervju med Oscarsvinnaren Tom Hanks pratar i denna intervju om den amerikanska drömmen, skattehöjningar för miljonärer och Hollywoodstjärnornas politiska inflytande. Och om sin film "Larry Crowne", hans senaste film som han också har regisserat och som är aktuell nu i sommar. Hemligheten bakom lyckan är att alltid tala sanning menar han. Då kan ingen använda eventuella hemligheter som tillhygge mot en.

Nordkorea, Kultur
2011-33/34 s 31
"Rapport från paradiset"
Barbara Demicks bok "Inget att avundas" har inte fått all den uppmärksamhet den förtjänar beroende på att Nordkorea hamnat i skymundan på grund av upproren i arabvärlden, kärnkraftskatastrofen i Japan med mera.
Hennes bok innebär en fördjupning av tidigare artiklar i Los Angeles Times. Boken är resultatet av sju års resor till Nordkorea och intervjuer med människor som via Kina flytt till Sydkorea. Vi får veta att i Nordkorea är det de troende som går under först. Det är kommunistpartiets mest hjärntvättade medborgare, de som grät när den store ledaren avled, de som inte kan tänka sig att bryta mot föreskrifterna för att få mat för dagen. De har inget att sätta emot när misären sätter in. Men de blir allt färre och Barbara Demick skildrar hur systemet kollapsar ute i landet.

2011-35 s 29
"Tjuvar, termiter och skattefusk i den Förbjudna staden"
Palatsmuseet i Beijing beskrivs som en lång rad katastrofer, inklusive bedrägerier och stulna dyrgripar. Den Förbjudna staden är en av Kinas viktigaste turistattraktioner, ett antikt kejsarpalats i hjärtat av Beijing som besöks av cirka 80 000 turister per dag och som sedan länge erkänns som ett världskulturarv av Unesco. Men palatsmuseet riskerar att bli en nationell pinsamhet på grund av misstankar om förskingring, skatteflykt genom att sälja biljetter utan officiell stämpel, dåliga säkerhetskontroller och misstänkt termitinvasion.

2011-51/52 s 44-45
"Prata så att vi begriper"
Det finns flera ledare som har besegrat eller kämpar med språkbarriärer.
Den nya premiärministern i Belgien, socialisten Elio Di Rupo, är den förste fransktalande på nästan 40 år. Belgien har tre officiella språk, flamländska (holländska), franska och tyska. Nu måste Di Rupo förbättra sin holländska. Många internationella ledare talar flera främmande språk men en del ställs inför den svåra uppgiften att regera samtidigt som de går intensivkurs i landets modersmål.

2011-51/52 s 34
"Svensk såg till att Falklandsöarna fick en komplett frimärkssamling"
Falklandsöarnas frimärken är välkända inom filatelin. Svensken Stefan Heijtz såg till att Stanleys museum fick en donation omfattande en komplett samling av Falklandsöarnas frimärkesutgåvor. Värde över 100 000 kronor. Det har krävt anskaffning av nya lokaler. 2012 ska allt vara tillgängligt för allmänheten.

2012-07 s 25-27
"Schlager-festivalen är politisk"
Azerbajdzjan tänker ta tillfället i akt och visa upp sig som ett modernt land i samband med Eurovision Song Contest. Människorättsaktivister hoppas å andra sidan att omvärldens uppmärksamhet ska riktas mot regimens brott mot de mänskliga rättigheterna.
Azerbajdzjans flagga vajar på en 162 meter hög stång vid den nationella flygplatsen, och där bakom uppstår den nya "Kristallhallen", som är en sport- och konsertanläggning under konstruktion i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Anläggningen kommer att stå som värdarena för Eurovision Song Contest 2012 22-26 maj
Många protesterar mot tvångsförflyttningar inför de nödvändiga rivningarna av gamla hus. Organisationen Reportrar utan gränser placerar Azerbajdzjan på plats 162 av 179 när det gäller pressfrihet.
Folket gläds emellertid väldigt mycket åt den kommande sångfesten.
EBU har fått garantier om att besökare till Eurovision Song Contest ska få total rörelsefrihet.

2012-12 s 29
"Farväl till en pålitlig gammal vän"
Pappersversionen av det stora uppslagsverket Encyclopedia Britannica går i graven. Men varför sörja? Verket får ett nytt liv. Den finns att köpa i DVD-version för 30 dollar på Amazon. Encyclopedia Britannica som ägs av den schweiziska bankmagnaten Jacqui Safra, har funnits i över 244 år och presenterar allt vad människan åstadkommit och nu ska man sluta trycka det. De 32 volymerna i 2010 års upplaga var de sista. Företaget ar alltmer övergått till utbildningsmarknaden. Företagets digitala bas är numera så stor att allt inte får plats i tryck.

2012-17 s 26-29
"De sällsamma mormonerna"
Presidentkandidaten Mitt Romney är mormon, och det är en av anledningarna till att fromma republikaner (läs den kristna högern) har svårt för honom. Mormorismen är en ung religion, knappast 200 år gammal, och den är van att mötas med misstro. Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga är mormonkyrkans officiella namn. USA är mormonismen med sex miljoner anhängare en makt att räkna med om än jämförelsevis tyst och lugn. Mormonerna gör inget väsen av sig i det offentliga livet. En typisk mormonfamilj är bibelsprängd, barnrik och familjekär.
Mormonerna är inte riktiga kristna säger traditionalisterna. Mormoner fanns överallt i Ronald Reagan regering men ingen brydde sig om det då. Men nu hoppas religiösa republikaner i det längsta att Sarah Palin, det vita konservativa Amerikas Jeanne d'Arc ska sitta upp på sin häst och besegra mormonen Mitt Romney.

Religion
2012-20 s 23-25
"Ordet och svärdet"
I striden mellan Islams två huvudriktningar har sunni övertaget. En orsak till de försämrade relationerna mellan sunni och shia är västs minskade inflytande. Tidigare kämpade båda islams religiösa grenar tillsammans mot USA men nu när den amerikanska ockupationen i Irak är över har hatet mellan sunniter och shiiter fått en ny skrämmande slagkraft. I Irak har landets shiamuslimske premiärminister, Nouri al-Malaki, anklagat landets sunnitiske vicepresident Tariq al-Hashemi för inblandning i terrorism och tvingat honom att fly från landet.
Bitterheten mellan shia och sunni i Europa är också en del av en mångsidig kamp bland kontinentens tio miljoner muslimer.
Sunniternas andliga ledare angriper Shiiterna för att de ruckar på principen om en Gud vilket är det värsta en muslim kan göra, genom att tillskriva personer som anses vara profeten Mohammeds legitima efterträdare halvt gudomlig status. En annan anklagelse är ett shiiterna värvar själar i sunnitiska länder.
Förutom sunniter, som är över en miljard på jordklotet och shiiter som är över 100 miljoner finns det också 17 miljoner Salafister/Wahabiter, främst i Saudiarabien, tre miljoner Alawiter i Syrien och så vidare.

Grekland
2012-25 s 28-29
"Krisen påverkar det antika arvet"
Nedskärningarna i kulturbudgeten i Grekland är kännbara för allmänheten eftersom museer tvingas stänga vissa avdelningar och ibland hela institutioner. Det kommer att få "ödesdigra effekter" på antika föremål och historieforskningen. Många erfarna arkeologer har tvingats gå i pension i förtid. Den arkeologiska staben har krympt från 1100 till 900 enligt deras fackförbund.

Liberia, Nobelpris
2012-27 s 30
"Nobelpristagare anklagas för nepotism"
Det har bara gått sju månader sedan Ellen Johnson Sirleaf tillträdde som Liberias president, men redan anklagas hon för nepotism; inte bara av motståndarna utan av sina egna partikamrater och väljare. Två hundra demonstranter kräver hennes avgång. Regeringen styrs inte av Unity Party utan av Sirleafs familj, den har blivit en familjeangelägenhet där alla får en lukrativ bit av makten, sa Patrick S. Piah som organiserade demonstrationen.
Ellen Johnson Sirleaf är Afrikas första kvinnliga statschef och mottog i december Nobels fredspris tillsammans med två andra internationella kvinnor.

Mali, Afrika, Kultur
2012-28 s 29
"Världsarv i Mali hotas av Maktövertagare"
Islamister som kontrollerar den legendariska staden Timbuktu sedan tuaregerna tagit makten i norra Mali har börjat riva stadens märkliga mausoléer som UNESCO utsett till världsarv. Det är en kulturkatastrof. Staden har sexton sådana minnesmärken, rester över muslimska helgon.
Islamisterna anser att sådana minnesmärken handlar om avgudadyrkan. Andra muslimer ser dem som en del i islamisk gudstjänst. Timbuktu var ett centrum för islamistiska studier från 1400.talet till 1800-talet.

Ryssland, Kultur, Musik
2012-29/30 s 4-5
"De sjungande babusjkorna ger byn nytt liv och egen kyrka"
De sjungande babusjkorna i Buranovo har klarat det mesta. Efter framgångarna i schlagerfestivalen, Eurovision Song Contest i maj har deras bortglömda hemby levt upp. Då kom de på andra plats. Som tack får deras by nu vattenledning och bredband. Liksom att kyrkan byggs upp igen. Den revs under kommunisttiden.

2012-29/30 s 11
"Libyen, en svagt lysande stjärna"
I det nattmörker som heter islamism har muslimska Libyen blivit en svagt lysande stjärna. I motsats till Tunisien och Egypten segrade den sekulära Alliansen i valet till Nationalkongressen i det första fria val sedan diktatorn Gaddafi störtades. Förhoppningsvis har Mellanösterns och Nordafrikas islamistiska våg stoppats i Tripoli och Benghazi.
Av vår tids religiösa kulturer har den islamska minst antalet demokratier och Turkiet kan bara med ett nödrop räknas dit. Inte ett enda muslimskt land har lämnat den tredje världen och tagit sig in i den första som till exempel Sydkorea och Singapore har gjort.

2012-32 s 30
"Nobelpriset i fysik får en generös konkurrent"
Den ryske internetentreprenören Yuri Milner som var en av de första investerarna på Facebook har skapat ett "Nobelpris" för att belöna personer som är tillräckligt smarta för att imponera på professorer i fysik. Miljardären Milner tänker skänka tre miljoner dollar varje år till den mest inflytelserika fysikern. Han har skaffat fram 27 miljoner till nio priser och själv valt ut de första pristagarna efter att ha konsulterat ett antal experter.
Milnerpriset, som det ska heta, är generösare än Nobelpriset som i år reducerades från 1,4 miljoner dollar per person till 1,1 miljoner med hänvisning till den ekonomiska krisen.

Porträtt, Terrorism, Nordkorea
2012-37 s 18-19
Sun Myong Moon är död. Han föddes i Nordkorea där han som presbyteriansk predikare mot slutet av 1940-talet hamnade två gånger i den nya, röda regimens fängelser. Han flydde till Sydkorea och sedan till USA 1971 där han fortfarande efter 30 år inte lärt sig tala engelska. Koreanska var ju Guds språk. Kim Il Sung som skapat Nordkorea betraktade honom som en gammal vän. Moon ansåg att Korea var Guds utvalda nation, det nya Israel, det lidande land där himlens verk skulle genomföras. Både Jesus och Gud hade personligen vädjat till Moon att avsluta det verk som de lämnat efter sig ofullbordat. Sedan han grundat sin kyrka 1954 i ett sydkoreanskt flyktingläger skrev han sin bok "Explanation of the Divine Principle" som var att återföra mänskligheten till den renhet som Gud avsett innan Adam föll i synd. Kyrkan växte till att bli en världsomfattande affär omfattande miljarder dollar.

Egypten, Religion, Kultur
2012-37 s 22-23
"Familjeliv - enligt Muslimska Brödraskapet"
Kvinnor är nyckfulla och känslosamma och de fungerar bra som hustrur och mödrar - men de passar inte som ledare eller härskare.
Detta påstår botanikprofessorn Osama Abou Salama vid Kairouniversitetet till unga män och kvinnor i en rådgivningsklass inför giftermål. I Salamas sociala paradigm, där kvinnan anses skapad för att bli en underdånig hustru och moder och att mannen skapats för att ta hand om familjen - ligger hemligheten till ett lyckligt äktenskap.
Professorn är medlem i Muslimska brödraskapet. Ingen i klassen reagerade mot budskapet. Föreläsningen ingår i en fyra veckors lång studiecirkel som kallas "Brud och brudgum mot Satan" och sponsras av Familjehuset, en hjälporganisation som skapats efter revolutionen och som finansieras av Muslimska Brödraskapet. Kvinnornas roll i samhället bestäms av etablerade könsroller.
I Egypten är det Muslimska Brödraskapet som har makten och en av dess tidigare medlemmar, Mohamed Morsi, är president.
I Morsis politiska program, som kallas "Renässansen" understryks kvinnans "autentiska roll som hustru, moder och leverantör av kommande generationer".
På mindre än ett år har Familjehuset vuxit från ett enda kontor till 18 filialer runtom i Egypten och målet är att få alla par i landet att delta i cirklar.

Samhälle, Kultur
2012-37 s 31
"Världens bästa universitet"
Quacquarelli Symonds i London som specialiserat sig på utbildning utomlands har kommit med listan över världens bästa universitet 2011/2012. Köpenhamns universitet hamnade på 52:a plats, Lunds på plats 71, Uppsala 81 och Stockholm på 171:a plats.
Överst på listan ligger Masschusetts Institute of Technology (MIT) i USA. Tvåa är Cambridge. USA och Storbritannien (UK) dominerar listans topp.

2012-42 s 28-29
"Att det dröjde så länge!"
Sydafrika har en svart Idol-vinnare, och märkligt nog är det första gången någonsin. 80 % av befolkningen är svart i Sydafrika. Men samhället är ett av världens mest ojämlika och det är främst de vita som röstar i tävlingen. Rasfrågan är ständigt närvarande. De svarta har sin egen musik och är inte intresserade av Celine-Dilon-ballader eller amerikansk soft rock. De har R&B och sin egen house music på sitt eget språk. Varför sjunga på engelska?
http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2012

Mexiko, Kultur
2012-44 s 22-23
"Mexiko går på opera och gillar vad man hör"
Byt bara dräkterna och sceneriet från 1820-talets Sevilla mot Juarez 2010 när drogkriget var på sin höjdpunkt, så fungerar "Carmen" som en samtida moralitet, en verklig "narko-opera". Invånarna i Ciudad Juarez alias Murder City njuter av framgångarna för Tijuana-operan.

Afrika, Moçambique, Kultur
2012-47 s 28-29
"Dödens redskap förvandlas till konst i Moçambique"
"Livets träd" skapades enbart med AK-47 or, pistoler och granatkastare och avtäcktes på British Museum 2005. I dag ägnar sig många före detta barnsoldater kring Maputo åt konstutövning som terapi för ett liv i våldsamheter.
Projektet startades 1995 Kristen Rådsförsamling med målet att bringa fred och försoning till landets delade befolkning och avväpna de tusentals stridande som deltog i det krig som efterlämnade mer än en miljon döda.
Spänningen mellan olika politiska läger växer. Förre rebelledaren Afonso Dhlakama har återvänt till sin gömma i skogen med 800 beväpnade gerillasoldater. Han kräver att hans soldater integreras i landets militärmakt och vill dela kontrollen över Moçambiques nyfunna rikedomar.

Columbia, Kultur
2012-49 s 26-27
"Katoliker konverterar till judendomen"
I det övervägande katolska Colombia har ett dussintal familjer konverterat till judendomen. Det handlar om familjer i arbetarklassen som upptäckt att deras förfäder var judar som för 400 år sedan tvingades lämna Spanien. Det finns en världsomspännande rörelse där ättlingar till judar som fördrevs från Spanien för 500 år sedan nu upptäcker och omfamnar sitt judiska arv. De dyker upp på orter i länder som sydvästra USA, Brasilien och Indien, utposter som de spanska judarna (Anusim och Marranos) flydde till för att undvika den spanska inkvisitionen. "Törsten efter det judiska arvet släcktes aldrig".
Det finns möjlighet att via genetiska studier fastlägga vila som härstammar ända från Kohamin, ett judiskt prästsamfund som går 3000 år tillbaka i tiden, till Moses bror Aron. Många av de konverterade judarna kommer från hem där man länge använt judiska seder. Den första riten för de omvända männen är ett de blir omskurna. Sedan lär sig många hebreiska och går i synagogan.

2012-50 s 27
"Nyskapande arkitekt har gått ur tiden"
Arkitekten Oscar Niemeyer blev berömd för sina symbolladdade byggnader i Brasilien unga huvudstad Brasilia och för ytterligare hundratals unika byggnader runt om i världen. I förra veckan avled han av ålderskrämpor bara några dagar före 105-årsdagen i hemstaden Rio de Janeiro. Två av hans mest lyckade byggnader var det franska kommunistpartiets högkvarter i Paris med sin enastående aula och Kulturcentrum i Le Havre, båda 1972. Hans första mästerverk kom redan 1942, de "sambadansande byggnaderna i Parkanläggningen Pampulha i Belo Horizonte.

Ryssland, Kultur
2013-04 s 8-9
"Bolsjojbaletten är en kloakbrunn"
Nyligen anfölls Bolsjojbalettens dansare och koreograf, Sergej Filin, med frätande syra. Än så länge vet ingen av vem eller varför. Det har stormat kring Bolsjojbaletten ända sedan Sovjettiden. Politiska tillsättningar och intern konkurrens har söndrat den inifrån. "Bolsjoj är en motbjudande kloakbrunn med folk som fraterniserar med dansare, biljettspekulanter och svarta börshajar och halvgalna fans som är beredda att bita sina idolers rivaler i strupen".

Israel, Palestina, Ukraina, kultur
2013-08 s 12-13
"Ukrainska brudar räddar Gerizimbergets samariter"
Gerizimbergets samariter på Västbanken är en religiös gemenskap som krympte så snabbt att det riskerade att utrotas. Inaveln som accelererat från generation till generation har alstrat barn med svåra funktionshinder.
En handfull unga ukrainska brudar ger dem nytt hopp. Samfundets fyra släkter på 320 personer ser nu fram emot en snabb tillväxt.
Fem ukrainska kvinnor har lämnat ett dystert liv bakom sig. Mot kraven på rigorös efterlevnad av de religiösa föreskrifter som bergets samariter följer får de trygghet och gemenskap.
Samariterna var som flest under den romerska eran med runt en miljon medlemmar. Men efter blodiga uppror och tvångskonverteringar till islam minskade den religiösa gruppen dramatiskt. Vi 1900-talets början fanns bara ett hundratal kvar.

USA, Kina, Kultur
2013-08 s 22-23
"Hollywoods kontakter med Kina granskas"
I mars förra året nåddes flera filmstudior av ryktet om en konfidentiell undersökning som genomförs av Security and Exchange Commission, en myndighet för tillsyn av värdepappershandel, och det amerikanska Justitiedepartementet. Undersökningen avser eventuella korruptionsbrott av de företag i filmbranschen som gör affärer med Kina. Sedan ryktet kom igång förväntas på någon offentlig information om omfattningen av regeringens undersökning. Än så länge har man inte fått någon klargörande information.
Men tystnaden har inte hindrat att undersökningen försvårat affärsuppgörelser mellan Hollywood och Kina. Risken är stor att de kinesiska konsumenterna helt väer ifrån och väljer bort Hollywoods utbud.

Indien, Kultur
2013-24 s 24
"Varför är så många filmstjärnor politiker i den indiska delstaten Tamil Nadu?"
Filmen "Parasakthi" som kom 1952 kom att markera inledningen till filmvärldens huvudroll i den tamilska politiken. Under de gångna 50 åren har fem av Tamil Nadus åtta chefsministrar varit filmstjärnor eller manusförfattare.

Nicaragua, Kultur, Religion
2013-28 s 17-19
"Kampen om Miskitos själar"
Längs den nicaraguanska atlantkusten skjuter nya kyrkor och tempel upp som svampar ur jorden. Folklig andlighet, fattigdom, diskriminering och svaga statliga strukturer öppnar dörrarna för predikanter och missionärer. Sedan Sandinisterna och Miskotis i mitten av 80-talet avslutade det meningslösa och därför desto grymmare kriget och delade in den nicaraguanska atlantkusten i två autonoma regioner med utökad självständighet, RAAN i norr med miskitorna och huvudstad Bilwi och RAAS i söder med sandinisterna och Bluefields som huvudstad, är tillströmningen av nya kyrkor enorm.
Det är främst mormonkyrkan som missionerar. Tills nu har mormonerna genomfört 800 dop i Bilwi. Men det finns ett dussin andra trosinriktningar, 150 kyrkor totalt har Bilwis 36 000 invånare att välja på. Till exempel Iglesia Morava som härstammar från Herrnhutiska församlingen - evangeliska brödraförsamlingen Pingstförsamlingen.
Den nicaraguanska atlantkusten ligger emellertid också läng kokainvägen mellan Colombia och Mexiko. Med drogmaffians inträde har kriminalitet och korruption ökat i rasande takt.

2013-28 s 19
" Iglesia Morava känner av konkurrensen"
Iglesia Morava är idag medlem av kyrkornas ekumeniska råd. Kyrkan har 90 000 medlemmar, övervägande miskitos, en mindra del är kreoler i Nicaragua. Den härstammar från Herrnhutiska församlingen - evangeliska brödraförsamlingen. Tidigare sa man att en äkta Miskito tillhör Iglesia Morava. Idag får kyrkan konkurrens av andra kyrkor. Tidigare var man att pastorn för Iglesia Morava var den lokala auktoriteten, han fyllde rollen som fredsdomare. Så är det inte längre, nya sekter splittrar samhället.
(Miskito är ett centralamerikanskt indianspråk inom språkfamiljen misumalpansom talas av ursprungsbefolkningen miskito i nordöstra Nicaragua, särskilt i Región Autónoma del Atlántico Norte, och även i östra Honduras)
Sydindiens dyrkan av sina filmstjärnor utgör en bra grogrund för varje förhoppningsfull politiker.

Egypten
2013-32 s 18-19
"Gravplundrare utnyttjar Egyptens rådande kaos"
Egyptens kulturarv är i fara. Myndigheterna står maktlösa och kan inte hindra gravplundrarna och man fruktar att urgamla skatter kan försvinna för alltid. De kommer att säljas
I januari 2011 plundrades det världsberömda egyptiska museet i Kairo. Plundrarna förstörde oskattbara skatter. Efter folkresningen har säkerhetsapparaten dragits tillbaka överallt och de bevakade historiska platserna försummats. Antikvitetsstölder är en mycket lönsam affärsverksamhet. De kommer att säljas till samlare via internationella auktionshus.

2013-39 s 28-29
"Bokhandlarnas kamp i Khartoum"
I en kolonialbyggnad i centrala Khartoum ligger Sudan Bookshop, stadens äldsta bokhandel. Den grundades 1902, tre år efter att Storbritannien tog kontroll över Sudan. Under lång tid var den en magnet för stadens tjänstemän, politiker och intellektuella.
Idag är den bara skuggan av sitt forna jag. Dammig, kall och tom på kunder. Flertalet av de böcker som är till salu gavs ut under 70- och 80-talen.
Den 69-årige bokhandlaren, El-Tayeb Abdel-Rahman, kommer fortfarande till jobbet varje morgon halv nio. Klädd i elegant kostym och slips väntar han på kunder som sällan kommer.
Gatans antikvariat lägger ut sina böcker i Khartoum i Sudan. Avsikten är att göra PR för böcker och läsning.
Förvisso är det idag hårda tider för bokhandeln världen över med internet och e-böcker, men det är inte hela sanningen för den här staden, sedan länge känd som en stor marknad för arabiska författare. Böcker och läsning är djupt rotade i Khartoums självbild och i landets historia, och oron växer för att den kollapsade bokkulturen är en direkt spegelbild av hela landets förfall.

2013-41 s 14-15
"Varför italienarna älskar Franciskus"
Påven Franciskus är den romersk-katolska kyrkans innovatör, dess Steve Jobs. Han utlovar en ny attityd till homosexualitet, till par som skiljs och som gifter om sig, till relationerna till andra religioner och till betydelsen av ett samvete.
Och han nöjer sig inte med bara ord. För några dagar sedan stängde Vatikanbanken omkring 900 kontor för organisationer och ambassader, av vilka många misstänks för penningtvätt.
De allvarligaste "ondskorna" som plågar världen enligt Påven Franciskus är ungdomsarbetslösheten och den ensamhet som många äldre människor är hänvisade till.

Sydkorea, Religion
2013-41 s 24
"Allt är inte meditation i Sydkoreas största Buddhistorden"
"Vördnadsvärde" Jaseung ledaren för Sydkoreas största buddhistsekt, Jogyeorden, fick problem, när det upptäcktes att åtta munkar rökte och drack sprit vid ett pokerspel med höga insatser på ett hotellrum förra året.
Precis som inom politiken - liksom i en del amerikanska megakyrkor blandas korruption och sex. Berättelser om lyxbordeller följde på pokerskandalen.
Rivaliserande fraktioner inom sekten har varit inblandade i gatubråk och vidtagit razzior för att driva bort ledare som i sin tur anlitat brottslingar för att klå upp sina motståndare.
"Vördnadsvärde" Boseon som är "Vördnadsvärde" Jaseungs främste rival, säger att spelorgien visar att ordensällskapet är i behov av "total förändring".
http://www.economist.com/news/asia/21587267-it-not-all-sweetness-and-light-biggest-buddhist-order-monkey-business

Vatikanen, Religion
2013-44 s 8
"Påven ger lyxbiskopen tjänstledigt"
Påven Franciskus har temporärt befriat den tyske biskopen med spenderbyxor från hans post. Det är ett ovanligt steg som påven tagit mot en offentlig kyrkoman, vars böjelse för lyxliv uppenbarligen strider mot den nye påvens ansträngningar att fostra en mer ödmjuk kyrka.
Biskop Franz-PeterTebartz-van Elst har låtit renovera sin officiella bostad i staden Limburg för flera miljoner euro. Biskopar har så gott som obegränsad makt över finanserna i sina stift. Men påven Franciskus säger att han vill ha en fattig kyrka för de fattiga och accepterar inte Biskop Franz-PeterTebartz-van Elsts finansiella omdömeslöshet.

Tyskland, Religion
2013-44 s 9
"Kyrkorna tappar sitt grepp i Tyskland"
De troende i Limburg, ett katolskt biskopsstift i Hesse, har protesterat utanför sin romanska katedral. Men prelaten biskop Franz-PeterTebartz-van Elst hade då redan rest till Rom gör ett möte påven. Biskopen står åtalad för mened hos åklagaren i Hamburg för att han ljugit inför rätten om sina dyra flygresor till Indien.
Andra rasar mot hans pompa och ståt sedan han blev biskop redan vid 48 års ålder. Kostnaden för hans nya residens intill katedralen blev 31 miljoner euro, en katastrofal skandal för ett i allt högre grad sekulariserat Tyskland.
Allt fler tyskar sär av sin anknytning till institutionaliserad religion. Närvar o i kyrkan, bröllop och dop, allt minskar. 100 000 lämnar varje år de katolska och protestantiska kyrkorna varje år.

Samhälle, Kultur, Forskning
2013-44 s 28-29
"Tjusningen i att bli skrämd"
Halloween tillåter oss att festa om i mörkret, i det oroväckande och i det mysteriösa. Men varför tycker så många av oss om att bli skrämda och när uppstod denna sällsamma böjelse.
När något skrämmer oss så processas det automatiskt i amygdala, en liten mandelformad hjärnstruktur som hanterar starka känslor. Detta utlöser två separata procesströmmar i hjärnan. En långsam som till frontalloben där en rationell bedömning av faran kan göras.
Och en snabb slåss-eller-fly mekanism. Inom tre sekunder har amygdala frisläppt ett 30-tal hormoner som gör dig beredd på handling. Bland dessa finns endorfiner och dopaminer, vilka lockar fram känslor av välbehag och upphetsning.

Kultur, Historia
2013-46 s 10-11
"Handlaren fick tillbaka nazisternas stulna konst"
1945 hittade britterna värdefull konst i Hamburg registrerade under namnet Hildebrand Gurlitt. Den utgör en del av den häpnadsväckande gömma med över 1400 verk som tyska utredare 2012 beslagtog i Hildebrand Gurlitts son Cornelius Hildebrands våning.
UD i Washington har uppmanat de tyska myndigheterna att offentliggöra en lista över de beslagtagna verken. Historiker har påpekat att möjligheten att finna de lagliga ägarna i efterkrigs-Europas virrvar utan hjälp av datorbaser och dokumentation är utomordentligt svårt.

Kultur, USA
2013-48 s 29-30
"Kulturelitens krig mot Harry Potter"
Vad har en vulgär yngling från andra sidan Atlanten på amerikanska frimärken att göra?
I tisdags släppte det amerikanska postverket 20 frimärken som hyllar Harry Potter. Det säljs så lite frimärken nu sedan nästan all post blivit elektronisk. Därför måste postverket alltmer förlita sig på att samlare köper märkena. Och då måste man når framför allt de yngre köparna. Men då protesterar den konservativa rådgivande kommittén. Den klagar på att Potter inte ens är amerikan.

Kultur, Ryssland
2013-49 s 28
"Skandalboken om Putin"
Poesi och sanning vävs ihop hos journalisten och statsvetaren Stanislaw Belkovsky, 42, har skrivit en bok om Rysslands president Vladimir Putin, med undertexten "hela sanningen om Putin".
I denna påstår han att Putin är en vekling som skyr människor. De enda rumskamrater han har i presidentpalatset är hundarna Conny och Buffy. Putin är en traumatiserad föräldralös pojke med homosexuella tendenser.
Nyckeln till Putins karaktär och själsliv ligger i hans olyckliga barndom, han är son till en alkoholiserad far och en mor som adopterade bort honom till ett par släktingar i Leningrad. Hela sitt liv har han varit på jakt att hitta en kärleksfull surrogatfamilj.
Författarens belägg för sina påstående är svaga men ändå drar hans seminarier fulla hus av experter och diplomater och särskilt intresserar man sig för hypotesen att Vladimir Putin är "latent" homosexuell. Sedan länge är Putin en känd ikon i gayvärlden.

http://www.spiegel.de/international/europe/new-book-on-vladimir-putin-claims-russian-president-flees-from-people-a-936801.html

Kina, Kultur
2014-04 s 4-6
"Mitt virtuella liv har blivit mitt verkliga liv"
I en intervju i der Spiegel berättar den kinesiska konstnären Al Weiwei, med bisarra detaljer om hur myndigheterna övervakar honom och att konflikten med regeringen i Beijing nu i tre år har hindrat honom från att lämna landet.
Det är på internet som han bor och arbetar. Internet är det bästa som någonsin hänt Kina. Det gör oss till individer och gör också att vi kan dela med oss av våra uppfattningar och känslor.

Språk, Kultur
2014-05 s 26
"Romanes ser en ny renässans"
Varje vecka försvinner ett språk. Omkring år 2100 kan hälften av dagens språk vara borta. Men romanes är ett undantag - trots förtrycket av romerna. Eller kanske just därför. "Vårt språk lever upp när polisen kommer för att avhysa romer från deras bosättningar", säger Damian Bas som är brittisk rom och författare. Romanes talas av fyra av de omkring 11 miljoner romer (zigenare) som finna i hela världen. Romanes har inget hemland. Språket har 150 olika dialekter. Det används mest i hemmet. Många som talar språket kan inte läsa. Bristen på texter gör det extra svårt att undervisa romanes. Romanes får ett uppsving genom Internet.
Växande frikyrklighet bland romer skapar ytterligare en plattform för språket.

Samhälle, Kultur
2014-05 s 30
"Stolthet och fördom"
Gayparaderna sprider sig över hela världen. Men i många länder lever deltagarna farligt och måste ofta skyddas av ännu fler poliser mot protesterande. Många av dessa anser att homosexualitet är en dekadent västerländsk import.
På många ställen är det nästintill otänkbart med möten för gay-rättigheter. Under 2012 ägde bara sju möten rum i de 87 länder som Inter Pride kategoriserar som "mest fientliga" mot homosexuella.

Brasilien, Kultur
2014-07 s 29-30
"Kultur åt folket"
Staten ger kulturkuponger åt fattiga en gång i månaden. Den kallas "Vale Cultura" och är värd 20 dollar. Pengarna som laddas på ett magnetkort är endast för kulturändamål, biobiljetter, böcker men även danslektioner och cirkusbesök. Bara arbetstagare med en lön understigande 300 dollar i månaden är berättigade. I Brasilien har många av de fattigaste en "enkel smak" säger kulturministern Marta Suplicy. På frågan vad de helst av allt för på sin fritid svarade 85 % av alla Brasilianare "Tittar på TV"!

Frankrike, Kultur
2014-09 s 29-30
"Alla är nakna"
Kulturkrig i Frankrike, bråket om barnböckernas värderingar har nått hysteriska nivåer.
"Nu räcker det!" ropade Jean-François Copé, ledare för det viktigaste borgerliga partiet UMP, när han bläddrade i bilderboken "Alla är nakna". - "Sådana böcker ska inte vara rekommenderad läsning i statliga skolor.
Grälet om böckerna är bara en del av en mer omfattande panik som förenar katosla och muslimska traditionalister som är övertygade om att regeringens talesperson Najat Vallaud-Belcacems projekt handlar om att införa "genusteori". Skolbarn säger hennes kritiker ska tydligen lära sig att sexuell identitet är inlärt snarare än att det bestäms biologiskt.
Farida Belghoul, en aktivist mot genusteorin hävdar att utbildningsdepartementet är i händerna på en lobby för lesbisk - , gay - , bisexuell - och transsexuella.
En ny generation av socialister har dragit in i politiken. De kommer inte från arbetarrörelsen eller den offentliga sektorn utan från den ideella sektorn där de kämpat för kvinnors rättigheter och mot våld och diskriminering.
The Economist http://www.economist.com/news/europe/21596977-row-about-childrens-books-exposes-sharp-cultural-divisions-france-everybody-naked
French culture wars: Everybody naked!

Kultur, utbildning, Kina
2014-10 s 20-21
"Stressen skadar eleverna"
Skolundervisningen i Kina börjar ifrågasättas. Bra resultat på PISA undersökningen säger inte hela sanningen.
PISA undersökningen administreras i 65 länder på grundskolan och man mäter resultaten i läsning, matematik och naturvetenskap. Shanghai toppade resultaten medan till exempel Storbritannien rankades som nr 26.
Kinesiska experter är mindre imponerade av PISA resultatet. De menar att skolorna lägger stor vikt vid minnesinlärning, vilket ger eleverna bra resultat på prov men inte ger de ökad social kompetens.
Även om PISA visar att barn till städade och liknande yrken i Kina, ligger tre år före i utbildningsnivå jämfört med barn till läkare och advokater i Storbritannien! Främst när det gäller matematik.
Det ska sägas att barn till invandrare i Shanghai är förhindrade att delta i testet på grund av det system man använder för folkbokföring. Detta ger ett delvis felaktigt resultat.

USA, Religion, Kultur
2014-14 s 8-9
"I USA blomstrar katolicismen vilket gagnar demokraterna"
Den amerikanska katolicismen är på väg att alltmer knytas samman med den latinska varianten av religionen. En fjärdedel av amerikanerna beskriver sig själva som katoliker.
USA kommer att ha runt 100 miljoner katoliker år 2050. Spansktalande katoliker tenderade att rösta på Obama och andra demokrater.

Kultur, Tyskland
2014-15 s 29-30
"Bach - tillbaka till framtiden"
Fans vill återuppbygga kompositörens hus.
Det är kanske en liten stad, men Weimar är höjden av tysk finkultur, med fler stora historiska personligheter än kanske någon annan av landets städer. Många författare och stora musiker har alla kallat Weimar sin hemstad. De flesta av celebriteterna har i någon form fått sin minnesplats i staden. Men en av dem är anmärkningsvärt nog frånvarande: Johan Sebastian Bach. Han bodde på 1700-talet under 10 år mitt i centrum, på Markt 16. Inget minnesmärke överhuvudtaget finns där.
Över 11000 fans har undertecknat ett online-upprop. De vill återuppbygga huset som Bach levde i.
http://www.change.org/petitions/all-friends-of-j-s-bach-bach-house-weimar-instead-of-a-unesco-world-heritage-car-park

Grekland, Kultur
2014-17 s 28-30
"Aten förvandlas till konstnärsgalleri"
Det sociala missnöjet målas på banker, bilar väggar, tåg och Akropolis ruiner. Det är en politisk medveten konst som säger sig vilja uppmärksamma den sociala situationen i det krisdrabbade Grekland. Den kollapsade ekonomin har gjort Aten till ett modernt mecka för gatukonsten i Europa. Fördömd och kritiserad som vandalism av en del men hyllad av andra.

Latinamerika, Kultur
2014-18 s 22-23
"Magikern i sin labyrint"
Gabriel García Márquez, Latinamerikas litterära gigant.
Året efter att han föddes dödades en grupp bananarbetare av armén i Aracaraca, deras antal var lika flytande och flyktigt som minnet. De döda kropparna fraktades så tyst och omärkligt med tåget till kuster att historien genast blev en myt. Han växte upp med den.
1965 beslöt sig Gabriel García Márquez att låsa in sig i ett hus för att i 15 månader skriva 6 timmar om dagen. Frukten av den frivilliga isoleringen, "Hundra år av ensamhet" har sålts i 50 miljoner exemplar på över 30 språk. Bokens framgång var häpnadsväckande. Världen blev förförd av ett Latinamerika där familjen Buendia stred både med varandra och andra.
Boken handlar om den lilla isolerade colombianska byn Macondo och utspelar sig främst i familjen Buendias hus. Läsaren får följa byn och människornas öden under hundra år i denna roman präglad av magisk realism. Den tar upp många av livets stora gåtor, kärlek, hat, maktlystenhet, sorg och glädje. Boken kan också ses som en metafor över Colombias, eller hela Latinamerikas historia.
Hans sista viktiga roman, "Kärlek i kolerans tid", är en lika ömsint som överdådig skildring av kärleken mellan Fermina och Florentino i en colombiansk hamnstad för länge sedan. De möts i ungdomen och upplever en kort romans, varefter Fermina väljer att i stället gifta sig med en framgångsrik läkare. Florentino förblir ungkarl, och väntar tålmodigt på Ferminas makes död. Under tiden har han åtskilliga älskogsäventyr. Först på ålderdomen blir det åter möjligt för honom att fria.

2014-23 s 26-27
"Sympathy for the Devil"
Han visste inte vilka Rolling Stones var utan var tvungen att fråga sin fru.
Prins Rupert zu Loewenstein, finansiell rådgivare till Rolling Stones, avled den 20 maj, 80 år gammal. Han var prins från Bayern som inte visste vilka Rolling Stones var, hatade deras musik men räddade det utfattiga bandet och gjorde dem till multimiljonärer. På varje turné med bandet i 39 år. Mick hade sin Jagger hade sin höftgungande energi och Keith Richards sin vilda gitarr. Prins Rupert bidrog med visdom älskvärdhet och kaffe bakom kulisserna.

Indien, kultur språk
2014-26 s 23
"Indierna som vill återuppliva sanskrit"
Valet av Narendra Modi väcker hopp för sanskrits anhängare. Den nya strömningarna i Indien kan innebära att engelskan fasas ut och att brahminernas gamla språk, sanskrit, får en renässans.
I sommar är det vaktavlösning. Då kommer en ny elit, som leds av premiärminister Narendra Modi att dra in i de statligt byggda husen i huvudstaden och ersätta den engelskspråkliga intelligentsian som finns runt det indiska Kongresspartiet. Sannolikt är att undervisningen i sanskrit, de lärda brahminernas gamla språk kommer att gynnas. Vid den senaste folkräkningen angav bara 50 000 indier att sanskrit var deras modersmål. Hinduistiska nationalister ser språket som en länk till en civilisation som inte fördärvats av persisktalande muslimska härskare och engelsktalande brittiska vicekungar.

2014-34 s 29-30
"Möt Europas homosexuella imam"
Han är en homosexuell fransk muslim och imam, Ludovic Mohamed Zahed som sprider budskapet om religion och tolerans i Europa. Förutom att han har öppnat en moské i Paris som välkomnar homosexuella reser han också runt i Europa och viger homosexuella par. Nyligen vigde han ett lesbiskt par i Sverige.
Han läste Koranen och fann inte en enda sura som fördömde homosexualitet. Men han upptäckte däremot att det fanns gott om homoerotiska dikter i den klassiska arabiska litteraturen.
Han grundade HM2F, en förening för homosexuella muslimer i Frankrike.

EU, Religion, arbetsmarknad och undervisning
2014-43 s 12-13
"Personalen och deras själar"
Västeuropas sekulära lärare förlorar många arbetstillfällen.
Religiösa institutioner och kyrkor som även fungerar som arbetsgivare får allt friare händer att tillsätta och kontrollera sina anställda utifrån religiösa principer. Detta innebär en form av diskriminering på arbetsmarknaden som rimmar illa med EUs direktiv om likabehandling i arbetslivet.
I hela västvärlden har religiösa institutioner utkämpat en hård och mestadels framgångsrik kamp för att få behålla rätten att "diskriminera" när de väljer sina präster, rabbiner och imamer. Över hela Västeuropa utövar kyrkor inflytande över skolundervisningen som inte står i proportion till det antal människor som faktiskt deltar i gudstjänster. I Tyskland tillsättes mer än en miljon arbeten av protestantiska eller katolska kyrkor. Tendensen är att de religiösa gruppernas krav verkar tillgodoses.

Samhälle,Kultur, Malaysia
2014-45 s 30
"Är det okay att klappa en hund?"
Religiösa kontroverser: I Malaysia väcker denna fråga heta känslor. Ett kulturellt krig pågår nu Malaysia. Muslimska ledare citerar koranen, förbannar Halloween, förtäring av griskött och alkohol och vill tvinga alla kvinnor att bära slöja. De reagerar kraftigt mot vad de kallar en växande sexuell och ogudaktig västvärlds influerad rörelse. Polariseringen växer mellan den muslimska majoriteten och etniska kineser, indier och andra religiösa minoriteter som till största delen är kristna, hinduer, sikher eller buddister.

http://www.nytimes.com/2014/10/27/world/asia/dog-petting-event-underlines-malaysias-culture-wars.html
Want to Touch a Dog? In Malaysia, It’s a Delicate Subject

Kultur, Böcker
2014-49 s 29-30
"Intrikata mord"
P.D. James var fascinerad av döden sedan barnsben.
När han närmade sig huset längs, de tysta höstklädda gatorna i Holland Park i västra London, genomfors kriminalpolisen Adam Dalgliesh av en orolig rysning. Det var samma lite ängsliga nyfiken het som han kunde känna när han trädde in i en kyrka på landsbygden och knuffade upp dentunga dörren. I mörkret där en söt doft av rökelse fyllde kyrkorummet, doldes ett mysterium. I denns situation skulle hans skapare P.D. James känna välbehag.

Sport, Kultur
2015-1-2 s 21
"Spelarna som spelar för himlen"
Enligt FIFAs stadgar får inte fotbollsspelare bära en klädsel som demonstrerar ett religiöst ställningstagande; ett påbud som blir allt svårare att efterfölja. Fotbollsklubbarna tvingas också i allt högre grad anpassa sig till spelarnas religiösa seder och påbud. På en allt mer konkurrensutsatt marknad för fotbollstalanger tvingas klubbarna acceptera spelarnas religiösa krav. Paradoxalt nog kan vissa av dessa å sin sida vägra att spela tillsammans med homosexuella spelare.

Terrorism, Kultur
2015-3 s 31
"Umberto Eco menar att islamska staten är likställt med nazismen"
Islamska staten är en rörelse med en domedagsaktig önskan om att ta över hela världen, menar den italienska filosofen. Författaren och filosofen, Umberto Ecco, som är mest känd för sin bok "Rosens namn", jämför Islamska statens mål med nazisternas, där man uttalat önskade ta över hela världen. I en intervju efter blodbadet på Charlie Hebdo säger han också att det pågår ett krig och att vi står mitt i detta upp till halsen.
"Islamiska Staten, eller IS är en ny form av nazism med utrotningsmetoder och en apokalyptisk önskan", säger han. Det liv och den fruktan man känner med terrorhot över sig liknar han vid att leva med hot om bombardemang under andra världskriget.
- Jag var där som liten och levde under dagen med hotet att bli bombad vilken sekund som helst. Med denna form av terror vi upplever genom IS är situationen liknande den jag kände under kriget, säger den italienske filosofen.

"Islamic State like Nazism, Italian philosopher Umberto Eco says"
http://www.japantimes.co.jp/news/2015/01/09/world/islamic-state-like-nazism-italian-philosopher-umberto-eco-says/#.VMAaTSAV-V4

Brasilien, Kultur, Religion
2015-7 s 20-21
"Afro-brasilianska religioner kämpar mot protestanternas våld"
Candomblé har överlevt århundraden av slaveri, Candomblé har utvecklats ur animistiska föreställningar, men den skenbara respekt religionen har fått under de senaste decennierna är nu under attack av radikala protestantiska kristna, en växande kraft i det katolska Brasilien. De betraktar candomblé som djävulens verk och dess präster och prästinnor som häxor. Den mer populära systerreligionen Umbanda kombinerar Candomblé med katolska traditioner och helgon.
Befolkingen består av 48 % vita, 8 % svarta och resten definierar sig som "parda" eller "uppblandade".
Idag ritas stridslinjerna för Brasiliens andliga krigföring upp och inget vapenstillestånd när i sikte.

Porträtt, Kultur
2015-7 s 27-29
"Hon säljer det arv hon fick utan kärlek"
Picassos barnbarn planerar att sälja hans konst, vilket oroar konstmarknaden.
Marina Picasso växte upp utan pengar. Hennes farfar gav henne pappersblommor - som hon inte fick behålla. Nu säljer hon hans konst för att få pengar till välgörenhet.
När Marina Picasso levde hon på gränsen till fattigdom. Tillsammans med sin pappa hängde hon vid grindarna utanför den franska villan för att vädja om ett bidrag från dess ägare, farfadern Pablo Picasso.

Danmark, Kultur
2015-11 s 30
"Danska skådespelare talar så otydligt"
Danska filmer måste visas med undertexter. Biograf Palads i Köpenhemn är en av de danska biografer som visar dansk film med undertexter. Många danskar som gått på bio den senaste tiden har därför äntligen kunnat förstå vad de danska skådespelarna säger. Textningen innebär också en ökad möjlighet för döva att se mer inhemsk film.

Religion
2015-17 s 29
"Världens mest irreligiösa länder"
Kineserna är de mest sekulära i världen. Därefter kommer de europeiska länderna. Ungefär en tredje av svenskarna och tjeckerna anser sig vara ateister eller irreligiösa. Årtionden av kommunistiskt styre har implementerat en utbredd materialistisk ateism.
Sveriges topplacering bland världens minst religiösa länder överraskar. Endast åtta % av svenskarna deltar regelbundet i gudstjänster.
65 % av israelerna anser sig vara sekulära. På Västbanken och i Gaza menade däremot endast 19 % att de är inte var troende.
Undersökningen som gjorts i 65 länder av Gallup International och WI Network of Market Research är baserad på 63 989 intervjuer.
Författarna till rapporten kunde se att personer under 34 år har en tendens, globalt sett, att vara mer religiösa än äldre tillfrågade.
Vidare visar tecken på att människor som inte hade en så kallat högre utbildning vara mer religiösa.
Inkomst spelar också en roll, färre religiösa människor människor blan de med högre inkomst.
Denna rapport speglar en tidigare studie från Pew Research Center som fann att ett lands grad av religiositet följer i relation till ett lands BNP. Stora undantag från denna "regel" är Kina och USA.

Iran, Kultur
2015-20 s 30
"Reklamskyltarna i Teheran får nya budskap"
"Död åt Amerika" byts ut mot Matisse och Picasso.
Över en natt har Teheran fått en ansiktslyftning med ett projekt som borgmästaren hoppas får folk att vallfärda till stadens alla museer.
1500 reklamskyltar utspridda längs huvudgatan i Teheran visar totalt 700 konstverk under tio dagar. "Ett galleri stort som en stad" har mötts med positiva reaktioner på nätet och den iranska pressen.
Reklamskyltarna har ersatts av konstverk; målningar av bland annat Picasso, René Magritte och Henri Matisse. Den långa och trädkantade motorvägen Modarrees, uppkallad efter en berömd imam, pryds nu av Edvard Munchs uppseende mästerverk, "Skriet". Längs en annan gata hittar man de belgiske surrealisten Magrittes konstverk "Människosonen".

Grekland, Kultur
2015-22 s 30
"Bidraget till Schlagerfestivalen blev ett budskap från ett land i nöd"
Grekland slutade på en 19e plats i årets schlagfestival, European Song Contest.
Oavsett de musikaliska kvaliteterna fås enligt reglerna bidragen inte innehålla några politiska budskap. Detta är en princip som blivit allt svårare att upprätthålla. Det spända läget i Europa har skapat en situation där nästan varje sång kan få en politisk funktion som går långt utöver vad textförfattaren från början hade avsett.
Ett belysande exempel på en schlager som fått politisk innebörd är "One Last Breath", dvs Greklands bidrag till årets upplaga av European Song Contest. Många greker har tolkat den som en beskrivning av landets desperata situation under den kris som plågat landet sedan 2009, avskedanden, lönesänkningar, skattehöjningar, avskaffande av bidrag och annullering av arbetsrättsliga avtal.

Kultur, Argentina
2015-26 s 22-23
"Därför har Buenos Aires fler bokhandlar än någon annan stad i världen"
Argentinarna har uthärdet militärdiktatur, ekonomisk kollaps och en i synnerhet aggressiv politik. Såkanske är det inte så konstigt att argentinaren finner tröst i den äldsta av nöjen; att slå sig ner med en god bok.
Buenos Aires har fler bokhandlar per person än någon annan stad i världen. Med en befolkning på omkring 2,8 miljoner har Buenos Aires minst 734 bokhandlar, det är ungefär 25 stycken per 100 000 invånare.
För 100 år sedan var Buenos Aires den skinande huvudstaden i ett av världens rikaste länder: Europeiska migranter skapade en multikulturell miljö dät kultur och konst frodades. Boken aom föremål blev en kulturell symbol som hänger kvar än i dag.

Kultur, Kenya
2015-28 s 28-29
"Countrymusiken har funnit ett hem låmgt hemifrån"
Amerikansk countrymusik har funnit ny publik runt om i världen genom de amerikanska soldaterna i Japan, Korea, Thailand och Tyskland och genom filmer från Hollywood.
I Kenya är countrymusiken särskilt populär i landets jordbruksbälte i e centrala högländerna. Många av fansen är över 50 år men även yngre som lyssnat på sina föräldrar.
Musikens attraktionskraft beror på de relativt enkla texterna och det långsammare tempot.
"Countrymusikens berättelser om kärlek, familj, hederlighet, landsbygd, tro och arbetarklassens liv betyder något för många människor här".

Spanien, Kultur
2015-33 4-5
"Picassos målning ska hem till Spanien!"
För de spanska myndigheterna är Picassos målning "Ung kvinnas ansikte" från 1906 ett unikt verk, en "nationell konstskatta" och får inte säljas utanför landet.
Ägaren, Jaime Botín, hävdar att tavlan är hans egendom, inte Spaniens. I dag är tavlan beslagtagen av franska tullen.
Beslaget av Picassos tavla följs noga av andra länder som ett exempel på hur ett försök att skydda statliga intressen kan kollidera med deb privata äganderätten. Många länder funderar på att ändra exportreglerna för konstverk som är av nationellt intresse.
Det är den stora efterfrågan från de superrika som lockat ägarna att sälja sina dyrgripar.
Jaime Botín köpte tavlan 1977 i London och förvarade den på en yacht som legat förtöjd längs den spanska Medelhavskusten. Fartyget är registrerad i Storbritannien och ägs av ett Panamaföretag där Jaime Botín är majoritetsaktieägare. Nu ligger båten förtöjd i Korsika. Franska tulltjänstemän har nu beslagtagit tavlan. De påstår att Jaime Botín planerade att flyga tavlan från Korsika till Schweiz för att sälja den.

Religion, Kina, Handel
2015-33 14-16
"Kinas skandalösa munk: Pengar, sex och kung-fu"
Anklagelserna växer mot Shaolins andlige ledare.
Det mytomspunna Shaolintemplet, vaggan för kung-fu och zenbuddismen ligger inbäddad i skogarna i den centrala kinesiska provinsen Henan.
Nu sprids obscena påståenden om den berömda abboten Shi Yongxin, känd som Kinas ledande munk. Han sägs ha omvandlat Shaolin till ett globalt kommersiellt imperium, att han är en svindlare och en kvinnorkarl som i hemlighet skaffat barn med två av sina älskarinnor, trots sitt löfte att leva i celibat.
Anklagelserna bygger till stor del på dokument som publicerats av en person som påstår sig ha varit en munk i templet. Denne har sagt till reportrar att han är trött på abbotens hyckleri och vill se "templet Shaolin bli renat igen".
Kanske är alla rykten till för att öka tillströmningen av turister, ett marknadsföringsjippo som är bra för handeln.

Kultur, Kina
2015-34 4-7
"Ingen har oändliga krafter"
Den kinesiske konstnären Ai Weiwei dick äntligen tillbaka sitt pass och lämnade omdelbart Kina för att återförenas med sin familj i Tyskland, men han känner sog osäker i sin nyvunna frihet och söker efter en ny roll som konstnär.
"Jag känner mig som en katt som blivit utsläppt och tassar runt på ett hustak. Jag ser mig omkring åt alla håll men vet inte vart jag ska ta vägen".
För första gången har jag ingen exakt plan för vad jag ska göra härnäst. Jag kom till München för att göra en neurologisk läkarundersökning.
Varifrån ska nu motståndet komma nu, det som drev hans kreativitet och ilska under fyra år?
Han vädjar till den tyska allmänheten att i framtiden betrakta honom som en framstående konstnär och inte som en politisk aktivist.

Kina, Kultur
2015-34 25
"Bloggar hånar militärens propaganda film"
Det kan vara våghalsigt att skriva om historien alltför mycket. Till minnet av 70-årsdagen då Japan besegrades har kommunistpartiet i Kina bekostat en film där Mao Zedong figurerar som centralgestalt vid Kairokonferensen under andra världskriget. Men det var inte Mao som befann sig i Kairo, det var den förre ledaren Chiang kai-shek.
Fokus för krigsfilmen "Kairodeklarationen" är Kairokonferensen, mötet nära pyramiderna 1943, där Roosevelt, Churchill och Kinas Chiang kai-shek samlades för att bedöma utvecklingen av kriget mot Japan.
Ordförande Mao, som blev kommunistpartiets ledare 1935, spelade ingen roll i denna historiska dialog. Men det hindrade inte producenterna för filmen Kairodeklarationen att använda Mao som filmens största affischnamn. Kinesiska internetanvändare hånar nu "den store ledare Maos" oväntade gästspel i Kairodeklarationen.

Colombia, Kultur
2015-34 30
"Nu ska tatueringarna bli rättstavade!"
Colombianska språkvetare förfasas över alla stavfel.
Ett språkinstitut i Colombia som vanligtvis ägnar sig åt frågor som gäller litteratur och språkvetenskap har nu sänkt sig till en lägre och mer marknära nivå. Man har reagerat på hur många som bär på felstavade tatueringar, vilket man anser förolämpa det spanska språket.
Instituto Caro y Cuervo i Bogotá har riktat ljuset på colombianernas tatueringar genom en kampanj som ska identifiera och korrigera besvärande fel i stavning och grammatik vid tatueringar.
Felen uppkommer ofta då samma ljud kan skrivas på olika sätt som t ec B och V eller S och C. En ökänd tatuering är "La Vida no es fácil" som felaktigt skrives "La Vida no es fasil". Eller ordet för Välsigna, som felaktigt tatueras Vindice, men ska skrivas "Bendice"!
Tre korta ord med samma uttal men olika betydelse kan förväxlas "hay" (det finns), "ahi" (där borta) och "ay", (oh! Eller oj!).

Red ink: Colombian cultural institute sets out to correct tattoo typos
Instituto Caro y Cuervo launched a social media campaign to find and fix the worst inked affronts to the Spanish language to promote literacy among youth
El Instituto Caro y Cuervo les coquetea a los jóvenes
Propuesta para corregir tatuajes con mala ortografía acaparó la atención de las redes sociales.

Danmark, Språk, Kultur, Flyktingpolitik
2015-35 6
"Det är inte ok att prata pizza-danska"
En dansk politiker, Alex Ahrendtsen, förfasar sig över invandrarnas sätt att prata danska, så kallad "pizza-danska". Nu vill han att språknämnden träder in och skapar regler. Dessutom ska annonsörer som använder engelska ord beskattas.
"Pizza-danska". Är benämningen på det språk som talas på pizzerior, en blandning av danska och andra språk.
Utan danskar är vi inte längre danskar, menar, Alex Ahrendtsen.

Bosnien, Vatikanen, Religion
2015-36 6-8
"Kommersiellt jippo eller en sann vision?"
Påven misstror att jungfru Maria uppenbarar sig.
Jungfru Marias uppenbarelse år 1981 har förvandlat den lilla staden Medjugorje i Bosnien till ett enormt populärt religiöst resmål och omvandlat den en gång så fattiga byns rustika stenhus till hotell, nya restauranger och souvenirbutiker som har mer än en miljon besökare per år. Tre av ungdomarna påstår sig ha sett jungfru Maria vid upprepabde tillfällen, någon varje dag och vid samma klockslag.
Men uppenbarare hon sig verkligen där på samma plats.
De schemalagda uppenbarelserna har lockats miljoner troende till denna lilla stad men också framkallat en god dos av misstänksamhet från skeptiker, där ibland påve Franciskus.
Påven är skeptisk och snart offentliggörs resultaten av Vatikanens egen utredning om de rapporterade uppenbarelserna.

"Church Inquiry May Pit Pope Against a Popular Bosnian Shrine"
http://www.nytimes.com/2015/08/27/world/europe/catholic-church-virgin-mary-apparations-medjugorje.html?_r=0

"Pope Francis revealed blunt thoughts on Medjugorje in interview in Brazilian book"
http://te-deum.blogspot.se/2015/06/pope-francis-revealed-blunt-thoughts-on.html

Grekland, Kultur
2015-36 14-15
"Den grekiska vänstern kan vinna på en delning"
Torsten Rönnerstrand marknadsför sin nya bok "Krisernas Grekland i politik och litteratur" som kommer i höst på Carlssons förlag.
När Greklands premiärminister Alexis Tsipras nyligen utlyste nyval, klarnade bilden av den grekiska vänstern. 24 parlamentsledamöter från regeringspartiet Syriza bröt sig ut och bildade partiet Laiki Enotitat (Folklig Enhet) som vill säga nej till åtstramningspolitiken.
Partiet vill att Grekland lämnar valutaunionen.
En inflytelserik fraktion har sitt ursprung i KOE som i sin tur härstammar från maoistiska grupper som brutit sig ur det leninistiska kommunististpartiet KKE. Därtill kommer fd anhängare av trotskistiska DEA, ekosocialistiska AKOAA, socialliberala EDIK och ett dussintal andra smågrupper. Mångfalden av viljor har inte oväntat lett till interna konflikter.
I Laiki Enotita två skarpsinniga forskare och debattörer. De är filosofen Stathis Kouvelakis och ekonomen Lapavitsas.

Grekland, Kultur
2015-36 14-15
"Den grekiska vänstern kan vinna på en delning"
Torsten Rönnerstrand marknadsför sin nya bok "Krisernas Grekland i politik och litteratur" som kommer i höst på Carlssons förlag.
När Greklands premiärminister Alexis Tsipras nyligen utlyste nyval, klarnade bilden av den grekiska vänstern. 24 parlamentsledamöter från regeringspartiet Syriza bröt sig ut och bildade partiet Laiki Enotitat (Folklig Enhet) som vill säga nej till åtstramningspolitiken.
Partiet vill att Grekland lämnar valutaunionen.
En inflytelserik fraktion har sitt ursprung i KOE som i sin tur härstammar från maoistiska grupper som brutit sig ur det leninistiska kommunististpartiet KKE. Därtill kommer fd anhängare av trotskistiska DEA, ekosocialistiska AKOAA, socialliberala EDIK och ett dussintal andra smågrupper. Mångfalden av viljor har inte oväntat lett till interna konflikter.
I Laiki Enotita två skarpsinniga forskare och debattörer. De är filosofen Stathis Kouvelakis och ekonomen Lapavitsas.

Spanien, Monarki
2015-39 12-14
"Kan Spaniens monarki räddas?"
Han är ung och vacker med ett släktträd som består av sex årkundraden av kungar och drottningar. Hon är smart och glamourös och utan den minsta droppe av "blått blod". De står som modell för den moderna monarkin. Frågan är om dessa två, den ene ättling till Ferdinand och Isabelle, den andra barnbarn till en taxichaufför, kan rädda den bräckliga spanska monarkin. En medelklassflicka med överklassambitioner. Felipes föräldrar motsatte sig relationen. Hon var "rena motsatsen" till en klassisk spansk drottning - frånskild, världslig, påstridig och en känd journalist. Men det är, av allt att döma, ett lyckligt äktenskap. Som kan bli räddningen för den spanska monarkin som just nu står på ostadig grund.

Kultur, Kina
2015-39 15
"Hans film om homosexualitet plockades bort och försvann..."
I vintras försvann filmskaparen Fan Popos gripande film "Mama Rainbow" som handlar om sex kinesiska mödrar som försöker förstå sina homosexuella barn från de stora kinesiska webbplatserna.
Förra veckan lämnade Fan in en stämningsansökan mot myndigheterna eftersom han menar att de ljugit om direktiven. Filmen är en fransk-kinesisk samproduktion och handlingen rör sig kring en relation mellan två män - en kinesisk och en fransk.
I slutet av 1990-talet avkriminaliserades homosexualitet i Kina. Men det är svårt att veta vad som är tillåtet eller inte.

Kina, Kultur, Historia
2015-40 20
"Kina satsar stort på att återuppväcka marxismen"
President Xi Jinping är ivrig att blåsa nytt liv i marxismen i Kina. Den nya Marxsamlingen kommer att ha såväl social som politisk betydelse.
En ny universitetsbyggnad kommer att byggas vid Pekings universitet som tillägnas Karl Marx.
Gou, som arbetar med personalens säkerhetsutbildning vid universitetet, menar att
Marx delade Kinas officiella ideologi.
Kina försöker nu övertyga människor om betydelsen av den tyska filosofins idéer för Fosterlandet.
Redan 2004 inrättade Kina "Marx Project" i syfte att bevara samt stärka forskning och undervisning kring marxismen. Man upprättade ett fempunkts-program för ändamålet
Nu har Pekings universitet tillkännagivet en egen "sjätte" programpunkt i "Six Marx Project". Förutom den nya byggnaden kommer man att ha en samling av Karl Marxs skrifter, tankar och idéer i huset.
En " Global Marxism Conference" kommer att hållas i Peking den 10-11 oktober. Kina ska presenteras som ett centrum för samtida marxistisk forskning.
Bok: The Postmodern Marx
"China Seeks to Promote the 'Right' Western Philosophy: Marxism"

Terrorism, Mali, Brottmålsdomstolen, Kultur
2015-41 19-20
"Internationella domstolen tar sig an kulturarvsbrott i Mali"
Åklagare har för första gången dragit en radikal islamist inför rätta i den Internationella brottmålsdomstolen. Han anklagas för att ha förstört antika religiösa monument när hans extremistgrupp invaderade Timbuktu i norra Mali 2012.
Han heter Ahmad al Faqi al Mahdi, är malisk medborgare och beskrivs som en "nitisk medlem" av Ansar Dine (ungefär "Trons försvarare"), en islamistgrupp med kopplingar till Al-qaida. I Timbuktu var han chef för den självutnämnda moralpolisen som verkade tillsammans med en nyinrättad islamistisk domstol.
Han åtalas för att ha lett attacker mot 10 religösa byggnader, däribland vördade helgedomar över islamiska filosofer och en antik moské. Alsa Dine såg till att byggnaderna förstördes eftersom de var exempel på vad Ansar Dine kallade avgudadyrkan. Gruppen införde extrema sharia-lagar som stening och stympning mot lokala muslimer. 2013 jagades de iväg av franskledda styrkor.

Kultur, Konst
2015-42 26-27
"Konstnärer spränger sönder IKEA-möbler"
IKEA är ett imperium med över 300 varuhus i 28 länder. IKEA-katalogen trycks i fler exemplar än Bibeln. Massproducerade och likadana överallt. IKEA styr över hur alla hem världen över inreds. En symbol för globaliseringen eftersom de suddar ut regionala olikheter med sin enhetliga och massproducerade estetik.
Men det går att utforma Billy och Stefan till en unik, personlig design. Utställningen i England visar hur, "The dream om Modern Living? Contemporary Artists Explore IKEA".
Konstnärer har bjudits in för att felkonstruera, omvandla och till och med spränga sönder IKEA-möbler.
IKEA, om det används på rätt sätt, erbjuder inte bara en standard och global enhetlighet, utan raka motsatsen - en form av gör-det-själv existentiell individualism", skriver Carey-Kent i sin introduktion till utställningen"The dream om Modern Living? Contemporary Artists Explore IKEA".

What it looks like when you take revenge on Ikea's cookie-cutter furniture.

The Dream of Modern Living? Contemporary Artists Explore IKEA .
17 helt briljanta IKEA-hacks.

Kongo, Kultur
2015-46 30
"Kyrkorna har ersatt cowboyfilmerna"
Biografdöden i Kongo. Kongos huvudstad var en gång ett eldorado för film och filmskapande. Men den sista biografen stängdes 2004.
I en ny dokumentärfilm, "La Belle at The Movies" har regissören Cecilia Zoppelletto kartlagt biografernas död, och den betydelse filmen haft i det kongolesiska samhället.
Orsakerna till nedgången är komplexa. Många av de nedlagda biograferna har omvandlats till kyrkor och den religiösa oppositionens inställning till film har varit och är signifikant. "Vi censurerar med Guds Ord!" berättar ordföranden för en av de stora kyrkorna. De gamla biograferna har invaderats av bönegrupper. Biograferna ses som djävulens påfund.

Kultur, Religion, Polen
2015-47 20-22
"Den katolske prästen klev ut ur garderoben och vållade splittring bland de homosexuella"
Den polske prästen Charamsas vållade stort rabalder när han dagen innan den katolska kyrkans synod ställde sig på en teaterscen och deklarerade att han var homosexuell och att den katolska kyrkan måste erkänna de homosexuellas rättigheter fullt ut. Innan han träffade sin nuvarande pojkvän Eduardo levde han ett liv "i garderoben". Nu lever han i en form av självvald exil. Han är vräkt från sin bostad i ett kloster i Rom, hans bröders barn mobbas i skolan och hans mamma är utsatt för påtryckningar i kyrkan i Polen att ta avstånd från sin son. Vatikanen avskedade honom direkt och han blev arbetslös.
Många homosexuella anser att Charamsas "teatraliska" sätt att komma ut kan elda upp dem inom kyrkan som har en negativ attityd till homosexualitet.

Frankrike, Kultur
2015-48 30
"Hemingways Parismenoarer toppar bestseller-listorna efter terrorattentaten"
När 12 människor dödats på redaktionen för satirmagasinet Charlie Hebdo i en terroristattack låg Voltaires "Om tolerans" högst på bestsellerlistorna i Frankrike.
Efter den senaste blodiga terroristattacken i Parie är det Ernest Hemigway's bok "A moveable feast" (Paris är en fest) som säljs som aldrig förr. Boken skrevs strax innan hans död men gavs ut först 1964.

Ryssland, kultur, terrorism
2015-49 12-13
"De är lika farliga som IS"
Rättegången mot Jehovas vittnen i Ryssland.
Rädslan för religiöst militanta organisationer har medfört en lagstiftning som även drabbar religiösa grupper som är pacifistiska. Alexej Koptev riskerar sex års fängelse för att sprida propaganda för Jehovas vittnen. Han blev arresterad 2011. Vittnena anses lika farliga som IS ocn nynazisterna. Officiellt förbjöds Jehovas vittnen 2009 för att de uppviglade till religiöst hat genom att "propagera för sin religions exklusivitet och överlägsenhet".
- Jehovas vittnen måste följa lagen, säger Koptev, om den inte står i konflikt med Guds lag.

Italien, terrorism. kultur
2015-49 14
"Italien utmanar terrorismen med kultur"
Italiens premiärminister Matteo Renzi vill använda 2 miljarder euro som en direkt respons på attackerna som skedde i Paries den 13 november. En ska användas i säkerhets- och försvarssyften och den andra miljarden ska bekosta ett kulturprogram. I detta inkluderas mer pengar för utsatta förorter i utkanten av större städer och 18-åringar får dessutom en värdecheck på 500 euro att användas för teaterbesök, konserter och museibesök. Tanken är, enligt Renzi, att tillvarata och vidareförmedla Italiens stora kulturarv. Insatsen ska finansieras genom att senarelägga en skattesänkning för företagen till 2017.

Ryssland, Historia, Religion
2016-06 26-28
"Ryskortodoxa kyrkan hindrar begravning av de sista av tsarfamiljens medlemmar"
Ända sedan kvarlevorna efter den sista tsaren, Nikolaj II, och merparten av hans familjemedlemmargrävdes upp vid en grusväg i Uralområdet för 25 år sedan , har utredare, historiker och överlevande familjemedlemmar från Romanovdynastin väntat på den dag då samtliga de mördades kejserliga personerna kan få vila i frid.
Kyrkan avfärdar de omfattande bevisen som samlats in. Kyrkon kanoniserade tsarfamiljen år 2000. Predident Putin har gått med på att låta kyrkan utreda fallet på obestämd tid.
Många tror att det skulle uppröra centrala grupper inom kyrkan. Om åktheten i de funna skeletten bekräftas retar de upp en konservativ, inhemsk grupp som tror att Sovjetmakten förfalskade begravningen.

Kultur, Egypten
2016-11 26
"Spår efter Nefertiti funna i Tutankhamons grav"
Det finns ett enormt globalt intresse för det forna Egypten - och i synnerhet allt som rör Nefertiti ellar Tutanchamon.
Turistnäringen i Egypten lider efter år av politisk oro och militanta attacker och längtar efter turistpengarna.
Egyptens antikvitetsminister Mamdou Eldamaty har meddelat att en grundlig analys av de radarundersökningar som gjordes i farao Tutanchamons grav förra året, pekar på att organiskt material eller metall kan finnas gömt bakom väggarna - och kanske var det drottning Nefertiti som begravdes där.

Kina, Media, Kultur
2016-11 30-31
"Maos slagord utgör kärnan i en ny film"
Gigantiska skrivtecken i ödemarken inspirerade en kinesisk regissör till en ny film om Kina och den globala vänsterrörelseni slutet av 1960-talet. Exempel: "Länge leva ordförande Mao", Tjäna folket, Lära av kampen. Dessa slagord från Maos dagar utgör kärnan i en ny film: "Stora skrivtecken" som har gjorts av den oberoende regissören Ju Anqi, bosatt i Beijing. Ju Anqi vill också inkludera scener från den vänsterrörelse som på 1960-talet spred sig över jorden.

Skottland, Religion
2016-13 19
"Skottlands judar får en äkta kosherkilt"
Judarna i Skottland har äntligen fått en kilt som de kan kalla sin egen. Den första kosherkilten som registrerats i det officiella skotska tartanregistret. Den är kosher eftersom den respekterar judisk lag, shatnez, som förbjuder tyger som blandar ylle och linne.
Judar har bott i Skottland i flera århundraden. Många engelska judar flyttade norrut för att undkomma förföljelse under medeltiden.
Man kan också påstå att de faktiskt har två stycken.

Sverige, Kultur
2016-14 15
"Arabiska ersätter finska som andraspråk i Sverige"
Officiellt för inte Sverige något register över vilka språk som landets invånare talar. Det var eyt faktum som irriterade Mikael Parkvall, lingvist vid Stockholms universitet, så han bestämde sig för att ta reda på det själv. Vilket är det största icke-svenska språket i Sverige?

Sverige är inte det enda europeiska landet där arabiska är det mest talade språket - Parkvalls forskning har funnit att det ser likadant ut i Danmark och att det är det tredje mest talade språket i Holland och Frankrike. Sverige har fem officiella minoritetsspråk. Enligt Parkvall är det osannolikt att arabiska kommer att övervägas som minoritetsspråk i Sverige.

EU, Storbritannien, Kultur
2016-15 26
"En miljon tvåspråkiga barn kan vilja får Storbritannien att stanna kvar i EU)
Det finns gott om scenarierom vad som kan hända om Storbritannien lämnar EU. Interntionella valutafonden förutspådde nyligen negativa konsekvenser för världsekonomin. På andra håll i Europa fruktar regeringar att andra nationer kan komma att följa efter om Storbritannien lämnar:
Det kan emellertid också finnas en annan: färre tvåspråkiga barn. Europas Erasmusbarn, som är en miljon sedan programmet startades på 1980-talet. Europas populära program för utlandsstudier.

Egypten, Kultur
2016-16 29
"Ny upptäckt ger ny information om forntida Egyptens mest framgångsrika kvinnliga farao"
Hatshepsut var ingen vanlig egyptisk härskare. Efter att hennes man hade dött upprätthöll Hatshepsut inte bara "tronrn" i väntan på att hennes styvson skulle hinna mogna. Hon blev också en farao i sin egen rätt och därigenom en av det forntida Egyptens första kvinnliga ledare. Det fanns sannolikt två eller tre kvinnliga faraoner under den "dynastiska" perioden men Hatshepsut anses ha varit den mest framgångsrika; hon regerade i minst 15 år och var en produktiv byggare. Och hennes regeringstid präglades av lugn och framsteg inom konst och kultur.

Kultur, Israel, Historia
2016-23 24-27
"Innan plundrarna tar allt!"
Israeliska arkeologer skyndar sig att göra utgrävningar i Dödsskallegrottan.
Amir Ganor är en isralisk polis. Hans huvudsakliga områden är det heliga landets basarer, där historiska föremål säljs, och avlägsna grottor i den judiska öknen. Särskilt åtråvärda är uppgrävda byten som tillhört romerska legionärer, judiska rebeller och Jesus från Nasaret. Särskilt åtråvärda är fragment av Dödahavsrullar skrivna på papyruspergament som har bevarats i den torra ökenluften i 2000 år. Dödsskallegrottan blev professionellt utgrävd 1953 och 1960. Efter det stod plundrarna på tur.

USA, Kultur, Historia
2016-25 18-20
"De första amerikanernas historia kan skrivas om"
Ålderdomliga verktyg och gamla ben hittade i Florida
För tusentals år sedan knöböjde några av de första amerikanerna invid en tjärn i vad som idag är Florida. Med skarpa knivar karvade de på betarna på en dödad mastodont och skar ut köttet från benet. När de hade gjort sitt reste de sig och gick sin väg och lämnade kvar några verktyg och de rensade kadavret.
Nu har man visat att verktygen och benen är 14 550 år. De äldsta mänskliga kvarlevor som någonsin funnits i sydöstra USA. Tidigare har man antagit att clovisfolket - skickliga jägare som var kända för sina mycket speciella räfflade spjutspetsar - var de första som migrerade från Asien och därefter ner genom Kanada efter det att glaciärerna började smälta vid slutet av sista istiden för omkring 13000 år sedan.

Kultur
2016-27 29-30
"De gör animerad film om van Goghs liv med hjälp av 62 450 oljemålningar"
Projektet syftar till att levandegöra ikoniska målningar, som i många fall har skapats på bara en dag. Men det har visat sig vara ett utomordentligt mödosamt, filmiskt arbete, och har tagit flera år att realisera.
Av projektets 95 konstnärer åker 65 personer varje dag ut till en enorm och tryckande varm hangar i Gdansk i norra Polen. Alla 1009 etableringsbilder i "Loving Vincent", kräver en ny oljemålning. För att få animationen att flyta på behöver varje sekund av den nästan 87 minuter långa filmen bestå av 12 handmålade bildrutor. Att skapa en bildruta tar allt från en timme till två dagar. När filmen är klar kommer den att omfatta 62 450 bildrutor.

Ryssland, Kultur
2016-35 16-18
"Moskva krossar kulturuppror"
Perm, en rysk landsortsstad i Västra Sibirien, präglas idag av vad den var tänkt att vara vid det här laget, men inte är. Stade skulle ha haft ett nytt elegant operahus, ritat av den brittiska arkitekten David Chipperfield, ett framstående museum för modern konst i en renoverad historisk byggnad och ett galleri för lokala träskulpturer - em ståtlig vit kub vid Kamafloden.
Muséet ligger på statligt ägd mark och grundades av lokala historiker, men nyligen blev dessa av med verksamheten genom vad de kallar för ett juridiskt övergrepp från regeringens sida. Den elitistiska västerländska kulturen hade infekterat hans stad "som pesten" menade den regionala kulturministerna Igor A. Gladnev. Symbolen för framsteg buttys mot symbolen för det förflutna.

Colombia, Kultur, Nobelpris
2016-41 10-11
"Förlorade en fredsomröstning men vann ett fredspris"
Långt innan Colombias president Juan Manuel Santos van Nobels fredspris lärde han sig spela poker som student på University of Kansas. Sedan kom han att utveckla ett rykte om sig att vara en politisk gambler. För att få slut på Colombias 52 år gamla krig satsade Juan Manuel Santos allt på en folkomröstning. Förlusten gjorde Santos politiskt bankrutt och kastade in landet i en kris. Och ändå visste colombianerna redan innan att en majoritet av världen stod bakom Santos ansträngningar att nå en överenskommelse med Colombias revolutionära väpnade styrkor eller Farc och få ett slut på konflikten som har lett till 220 000 människor död de senaste 50 åren. Ändå gick väljarna emot honom.

Colombia
2016-41 12-14
Rysk roulett på nationell nivå"
Colombia och Brexit bevisar att folkomröstningar är usla redskap i demokratins tjänst och kan rent av vara farliga.
Världens väljare har haft ett superår! De sa nej till fredsavtalet i Colombia; bröt loss Storbritannien ur Europeiska Unionen; godkände en ny thailändsk författning som begränsar demokratin och bckade upp den ungerska regeringens planer på en striktare flyktingpolitik. I sistnämnda fall var valdeltagande inte stort nog för att resultatet ska räknas.
Dessa folkomröstningar visar varför många statsvetare anser att folkomröstningar är stökiga och farliga redskap och ofta underminerar demokratin i stället för att tjäna den. De tenderar att vara missvisande och handlar inte bara om den aktuella frågan utan om andra politiska frågor. Väljarna måste fatta beslut vilande på relativt knapp information. Väljarna lyssnar i stället på tillförlitliga auktoriteter eller närstående som de litar på.

Historia, Kultur, övrigt
2016-42 30-31
"Äldsta kartan över New York värderas till tio miljoner dollar"
Det är en tisdag i mitten av oktober. På golvet i ett tomt kontor i området Upper Side på Manhattan ligger den dyraste kartan somnågonsin har lagts ut till försäljning. Det handlar om tio miljoner dollar.
Kartan som ritades av en genuesisk kartograf vid namn Vesconte Maggiolo, är en av de första avbildningarna av Amerikas östkust. Det är en av de äldsta att avbilda Ferdinand Magellans resa, säger bokhandlare Daniel Crouch, om den portugisiska upptäckaren vars expedition var först med att segla runt jorden. Kartan är 204 cm lång och 91 cm hög och ritaf på en veläng bestående av sex getskinn och är naturligtvis galet felaktig.

Spanien, kultur
2016-43 12-13
"Dagens politiska frågor göms undan när spanjorerna visar upp sig på film"
"Spain in a day", som består av hudratals amatörvideor, visar ett land som även under politiska och ekonomiska kriser starkt värnar sina familjevärderingar.
Filmen som har redigerats av Isabel Coixet hade premiär i Spanien den 30 september utgörs av 404 utvalda videoklipp. Att döma av videorna tycks spanjorerna helst vilja bli sedda när de håller sin livskamrat i handen, hjälper en äldre mor att lägga sig i sängen eller diskuterar hur familjens lunch ska tillagas.

Kultur, forskning
2016-46 8-11
"En förlorad värld av skeppsvrak har hittats i Svarta Havet"
Det medeltida skeppet, som kallas Svarta havets blomma, ligger på mer än 800 meters djup. Materna, träskrovet och borden har legat fredade i mörkret under sju eller åtta århundraden. Syrebristen i det iskalla djupet har uteslutit de varelser som i vanliga fall festar på sjunkna vrak.
Under hösten har ett forskarlag sänkt ner en robot, som fäst i en lång lina har lyst upp vraket och tagit tusentals högupplysta bilder. Därmed har ett nytt fönster upptäckts till föregångarna till de segelfartyg från 1400-1500-talen, bland annat Columbus, som upptäckte den nya världen. Fyndet är bara ett av fler än 40 vrak, som det internationella forskarlaget nyligen har upptäckt och fotograferat utanför den bulgariska kusten.

Italien, Kultur, Historia
2016-48 30-31
"Italiens sista katalanspråkig stad kämpar för språkets överlevnad"
De första katalanerna nådde Sardinien på 1300-talet, då trupper seglade från det som nu är Spaniens östkust, som del av en expansion i Medelhavsområdet. Här ligger staden Alghero som är ett språkligt undantag. Denna muromgärdade, pittoreska stad är bokstavligen, den sista katalanspråkiga bastionen i Italien.
Endast omkring en tredjedel av de 43 000 invånarna talar katalanska som modersmål. Nu överskuggas det katalanska språket av italienskan, men också en handfull andra språk och dialekter, däribland det dominerande ursprungsspråket sardiska.

Italien
2016-49 6-7
"Italien efter folkomröstningen. Renzi ville skrota gamla system men straffades av väljarna"
Premiärminister Matteo Renzi har nu lämnat in sin avskedsansökan. Ett tydligt budskap efter ett tydligt nederlag. Runt 60 % av väljarna röstade nej till hans förslag om reformer av det parlamentariska systemet. Det höga valdeltagandet visar att italienarna är extremt missnöjda med sin stat, sina myndigheter och sina liv. Upproret är riktat mot den "politiska eliten".

Italien, Kultur
2016-49 30-31
"Italienskt kloster söker räddning i öl efter förödande jordbävning"
När dammet lagt sig upptäckte munkarna i Benediktbasilikan som byggdes för flera århundraden sedan i Norcia i centrala Italien låg i ruiner. Det enda som stod kvar efter jordbävningen den 30 oktober var ett litet bryggeri där munkarna de senaste fyra åren har tillverkat Nursia, ett öl med det antika latinska namnet för Norcia.

Kultur, samhälle, Italien
2016-50 30-31
"Internet och hög arbetsmoral räddade isolerad italiensk by"
Den lilla staden Soveria Mannelli i södra Italien är unik vad gäller båda mångfald och koncentration av talanger.
Soveria Mannelli hade i generationer varit en livlig utpost strategiskt placerad vid huvudvägen från Neapel till Italiens tåspets. Men på 70-talet byggdes en större väg närmare kusten försvann trafiken och Soveria Mannelli i solerades. Borgmästare Mario Caligiuri beslöt att göra något. Han lyckades med stor framgång integrera den digitala eran med stadens traditionella arbetskultur, återuppliva de gamla familjsföretagen och förvandla staden till en förebild för de jämförelsevis underutvecklade södra Italien. "Har man bara tillgång till Internet spelar det ingen roll var man finns".

Kultur, forskning
2016-51 30-31
"Amazonas har fått ett eget Stonehenge"
Experternas rön tillsammans med andra arkeologiska fynd ni Brasilien på senare år - inklusive gigantiska arkeologiska ristningar, rester av befästa bosätningar och komplexa vägnät - vänder upp och ner på tidigare uppfattningar.
Gigantiska stenblock placerade i en cirkel förbryllar forskarna som dock är överens om att människor har levt i Amazonas urskog mycket längre än vad man tidigare trodde.

Kina, Kultur
2017-03 24-25
"Kinesisk finansman inspireras av västerländska författare"
När Kina öppnades för 40 år sedan var Jin Liqun en ambitiös, ung akademisker som fascinerades av amerikansk 1900-talslitteratur och andra västerländska verk. Friheten att ägna sig åt sådan littereratur var en berusande upplevelse under den känsliga tiden efter Maos död. Han vände sig särskilt till den amerikanska litteraturen, med William Faulkners romaner i spetsen, för att få en förståelse för människans anpassning till naturen, säger han.
Jin är numera chef för den kinesiska investeringsbanken Asian Infrastructure Investment Bank.

USA, kultur
2017-05 14-15
"Språket definierar vår nationella identiet"
Vad betyder det att vara amerikan? Och vad betyder det att vara japan, ungrare eller australier? Hur vi väljer att definiera vår nationella identitet är komplicerat och ofta flytande. Men det är kanske förvånande att vitt skilda länder ofta har liknande idéer om vem som är "en av oss" och vem som inte är det.
Tankesmedjabn Pew Research Center har publicerat en studie om hur människor i 14 länder definierar sin nationella identitet. Det visar si att till exempel de flesta amerikaner inte anser att ursprungslandet är avgörande för huruvida en person kan vara amerikan eller inte. I stället fann forskarna att språket har störst betydelse för den nationella identieten. "Det är mycket viktigt" att tala det nationella språket, och allra viktigast är detta i Nederländerna.
Invandring har emellertid en inverkan på språket: Tyskland har utvecklat ett talspråk, "kiezdeutsch", som används av turkar och araber.
http://www.kiezdeutsch.de/aufeinenblick.html

Italien, Kultur
2017-07 11
"Det italienska språket är i fritt fall. Därför tar svordomarna över"
Det italienska språket är vackert. Men nu använder italienarna alltner av "parolacce" (svordomar.) Men varför har det blivit så här? Det finns tre orsaker:
- Utbildningsstandarden har förändrats. Familjerna har slutat att vara en skola för gott uppförande. Idag svär till och med småbarn åt sina föräldrar.
- Den andra orsaken är att den allmänna diskursen har blivit argare liksom i andra europeiska länder och USA. När komikerna Beppo Grillo introducerade sitt parti Femstjärnerörelsen presenterade han något som han kallade "V-dagen", där "V" står dör "dra åt helvete".
- Men mest beror det på att vi inte pratar vårt språk lika bra som vi gjorde förr. Vi översvämmas av engelska låneord.

Storbritannien, kultur, historia
2017-07 30-31
"Valde Churchill fel karriär?"
Nyfikenhet, fantasi och genuint intresse formade Churchills tankar om universum, livet och civilisationen.
Trots att han förberedde sig för sitt livs viktigaste strid som ledare för Storbritannien i kriget mot Nazityskland, gick Winston Churchill och funderade på något helt annat: utomjordingar.
I en nyligen hittad essä, som skickades till Churchills förläggare 16 oktober 1939 funderade Churchill på sannolikheten av liv på andra planeter. I en elva sidor lång essä med titeln "Är vi ensamma i rymden?" visar statsmannen prov på resonemang "värdiga en forskare", säger astrofysikern Livio, som läst essän och nyligen kommenterade den i tidskriften Nature Magazine.

Frankrike, Kultur
2017-09 8-11
"Franskheten förloras när städer överges"
Tarnfloden rinner genom staden Albi, ett populärt turistmål i sydvästra Frankrike. Liksom i många andra franska provinsiella huvudstäder har matbutikerna, kaféerna och charkuteriaffärerna som en gång definierade stadslivet, försvunnit och bytts ut mot köpcentrum med gratis parkering utanför staden.
Frankrike håller på att förlora sina historiska provinsiella städer - urbana knutpunkter långt ute på landsbygden där domare dömde, Balzacs romaner utstelade sig, prefekter utfärdade påbud och invånare handlade ost.

Israel, Kultur, Media
2017-09 22-25
"Trump har inte den blekaste aning"
Författaren Amos Oz talar om Israels 50-åriga ockupation av de palestinska områdena, förklarar varför han skrev brev till Angela Merkel efter det att Trump blivit vald till president och undersöker de återstående möjligheterna för en tvåstatslösning. Han har blivit allmer pessimistisk om framtiden. De som stöder en tvåstatslösning i Israel och Palestina befinner sig nu under en våldsam attack från både extremhögern och extremvänstern i Israel och Europa. Nyckelordet som båda grupperingarna använder är att situationen på Västbanken är "oåterkallelig".

Turkiet, Kultur, Porträtt
2017-09 30
"Asli Erdogan, nyligen släppt ur fängelset, 49 år, fysikern som blev författare, har alltid varit mer omtalad i de europeiska litterära kretsarna än i de turkiska. Nu försöker hon att foga ihop bitarna av sitt liv, efter att ha blivit fängslad under president Recep Tayyip Erdogan (som inte är släkt med författaren) och den islamiska regeringen i Turkiets senaste tillslag mot yttrandefriheten.

Afghanistan, kultur
2017-14 26-27
"Afghaner räddar nationell symbol med egna pengar"
Restaureringen av Darulamanpalatset väcker framtidshopp i Afghanistan.
Det en gång så magnifika Darulamanpalatset, som ligger på en kulle strax söder om Kabul, och syns på många kilomers avstånd, symboliserar bättre än någonting annat förstörelsen och ödeläggelsen i Afghanistan efter fyra decenniers krig. Palatset har attackerats och mörbultats av vapen av alla tänkbara kalibrer avfyrade av nästan alla krigsfraktioner med undantag för amerikanerna och deras allierade. Undantaget beror bara på att palatset redan var så sargat när amerikanerna kom att det inte dög som skydd längre.
Afghanistanerna restaurerar landets mest symbolladdadebyggnad helt på egen hand. Finansieringen är Afghansk likrom arkitekterna, ingenjörerna och byggnadsarbetarna. Landet har avsatt 20 miljoner dollar till projektet.
Målet är att palatset ska vara klart när Afghanistan 2019 firar 2018 att det är hundra år sedan självständigheten från Storbritannien

Kina, Miljö, Kultur
2017-17 30-31
"Wangs populära filmer om Kinas miljöproblem försvinner från nätet"
Att uppnå berömmelse var inte svårt för filmmakaren Wang Jiuliang, men det har varit svårare att hålla sig kvar i rampljuset. Hans karriär som dokumentärfilmare följer ett oroväckande mönster: hans filmer om miljöfrågor får stark reaktioner på nätet, men sedan försvinner filmerba snabbt från webben i Kina. Han har producerat en film om miljöförstörelsen i ett stenbrott och har arbetat med att dokumentera Kinas soptippar och dess miljöpåverkan.

Israel, kultur
2017-18 30-31
"Dorit Rabinyan blev bespottad för sin bok"
Den israeliska författaren Dorit Rabinyan bor i Tel Aviv, Israel. Hon har skrivit romanen "All the rivers", som handlar om en judisk kvinna och en palestinsk konstnär som förälskar sig i varandra och som har väckt stor uppståndelse i Israel. Hon hoppas att amerikanerna kommer att läsa den prisbelönta romanen för själva berättelsens skull, och inte för den kontrovers som har uppstått i Israel.

Burma, kultur
2017-19 22-24
"Burma restaurerar historiska tempelbyggnader i Pagan"
Efter en jordbävning på 1990-talet restaurerade Burmas förra militärregering många av Pagans religiösa monument men arbetet gjordes dåligt. Nu planerar Burmas civila regering en ny världsarvsansökan från Pagan.
Men folk i pagan säger att de oroar sig för att myndighetspersoner med relationer till rika exploatörer utnyttjar sig av FN som en förevändning och kommer att störa det religiösa livet eller driva fram splittrande förändringar som lyxhotell.

Kultur, Litteratur
2017-19 30-31
"Mitt favoritmord"
En av de första sakerna som Georgia Hardstark, 36, och Karen Kilgariff, 47, kom på var att genren "verkliga brott" egentligen inte handlar om grymma händelser. På den mest grundläggande nivån handlar det om att berätta historier. De två kvinnorna är programledare för podcastfenomenet "My favorite Murder"
Men de pratar också om sina problem med alkohol och ångest, sina yrkesmässiga tillkortakommanden och möten med terapeuter. "Murder" känns som att tjuvlyssna på ett samtal mellan vänner.
Det är en sorts skvaller som innehåller mordvapen. Och skvaller intresserar alla.
Georgia Hardstark och Karen Kilgariff var nyckelbarn på 1980-talet en tid som var mörk och full av otäcka hot, farliga främlingar och olösta mysterier.
En podcast är ett enkelt sätt att prenumerera på ljud- eller videofiler via nätet. Via ett program eller en app, väljer du vad du vill lyssna på, sen får du nya avsnitt löpande.
https://www.washingtonpost.com/lifestyle/my-favorite-murder-and-the-growing-acceptance-of-true-crime-entertainment/2017/05/07/7c9b53d8-2f71-11e7-9dec-764dc781686f_story.html?utm_term=.62bed78e6204
" My Favorite Murder' and the growing acceptance of true-crime entertainment"
"Sveriges 100 mest populära podcasts"
https://brapodcast.se/
http://www.feralaudio.com/show/my-favorite-murder/

Kina, Ryssland, Kultur
2017-24-25 36-39
"Kinesisk stad med ryskt förflutet kämpar för att bevara sitt kulturarv"
Nör Bo Chong för första gången anlände till den nordostliga kinesiska stadin Harbin 1984 för att studera vid universitetet, blev han förstummad av den imponerande universitetsbyggnaden i europeisk stil med höga pelare, välvda dörrar och detaljerade reliefer. Staden byggdes under slutet av 1800-talet som en utpost för det imperialistiska Ryssland.
Mot början av 1920-talet hade över 100 000 ryssar bosatt sig i Harbin tillsammans med tusentals andra från minst 50 olika länder. Staden blev ett viktigt ekonomiskt centrum, även kineserna drogs till staden.
Den första stora ombyggnaden av Harbin genomfördes kort efter att Kommunistpartiet kommit till makten. Mao Zedong förvandlade staden från att ha varit konsumtionsbaserad till en produktionsbaserad stad. Under kulturrevolutionen på 1960-talet förstördes runt 50 synagogor och kyrkor av rödgardisterna.

Kultur
2017-28 12-15
"Vänstern har varit alldeles för tam"
Intervju med Naomi Klein.
Med sin bok "No Logo" hjälpte Naomi Klein till att starta antiglobaliseringsrörelsen. Tjugo år senare samtalar der Spiegel med henne om G20-mötet i Hamburg, den nuvarande generationen demonstranter och hennes oro över hur Donald Trump kommer att reagera på en kris.
I sin nya bok, "No it's Not Enough: Resisting Trump's Shock Politics and Winning the World We Nees", beskriver hon Donalds Trumps inträde i Vita huset som privata intressens seger över det allmännas bästa. Hon menar att Trumphs regering styr landet mot en ny kris, med hjälp av privatiseringar, avregleringar och skattesänkningar. Klein bor med sin familj i Toronto. Vänstern har varit alldeles för tam när det gäller att föreslå en annan vision gentemot det "neoliberala projektet".

Spanien, Kultur
2017-31 16-17
"Spelar död för att tacka för lkivet"
I en liten kyrka i byn Santa Marta de Ribarteme i den spanska regionen Galicien rättar Pilar Domínguez Muñoz till sin klädsel, sätter på sig solglasögon och kliver ner i en kista.
Hon är en av nio personer som deltar i en extraordinär begravningsritual som firas varje år den 29 juli i byn Santa Marta de Ribarteme, som har några 100 invånare och ligger längst upp i Spaniens nordvästligaste hörn. Den 29 juli firas byns viktigaste helgon som är Marta, vars bror Lazarus uppväcktes från det döda när Jesus besökte hans by, allt enligt bibeln.
Begravningsfestivalen besöks av allt fler människor för varje år. En del troende iscensätter sina egna begravningar efter att ha överlevt allvarliga olcykor eller sjukdomar medan andra gör det för att tacka helgonet för att hon har räddat någon närstående.
Arrangemanget erhåller statligt stöd därför att det lockar turister. Men i år tar kyrkan betalt för att hyra ut kistor, 100 Euro per styck.

"Playing Dead for a Day in Gratitude for Being Spared"

"El pueblo donde los vivos se meten en ataúdes para agradecer que no se han muerto"

Japan, Kultur
2017-31 31
"Offentliga tupplurar i Japan är ett tecken på ihärdighet"
I de allra flesta länder kan man få sparken om man sover på jobbet. Men i Japan är det vanligt och kulturellt accepterat att ta en tupplur på kontoret. Och faktum är att det ofta ses som ett subtilt teckan på ihärdighet - eftersom det måste beror på att du arbetet för hårt.
Företeelsen kallas på japnska "inemuri". Bäst översättning är "sova medan man är närvarande". Du kan få beröm för att delta i tråpkiga möten samtidigt som du drömmer om en strandsemester.

Indonesien, Religion
2017-40 23-25
"Vänskaplig relation mellan en moské och en kyrka i Indonesien"
På en trädkantad sidogata i den indonesiska huvudstaden Jakarta ligger en protestantisk kyrka med rustika kyrkbänkar i trä, målade glasfönster, och en gammal orgel bakom altaret. På andra sidan gatan ligger en modern, 9300 kvadratmeter stor moské med höga valv vid entréerna och en stor bönesal med röd heltäckningsmatta.
Men de vänskapliga relationerna överskuggas regelbundet av inlägg i sociala medier om rasism och oron över att Indonesien håller på att "islamiseras". Hundratals fall har rapporterats om militanta muslimska grupper som trakasserat, attackerat till och med dödat religiösa minoriteter, däribland kristna, shiamuslimer och medlemmar av den muslimska sektet Ahmadiyah. Islamguiden   https://www.ahmadiyya-islam.org/se/

Samhälle, Kultur, Frankrike
2017-40 28-31
"Notre Dame behöver en renovering och hoppas på hjälp från frankofiler"
Förstörda vattenkastare och balustrader har ersatts av plaströr och träplankor. Strävbågarna har mörknat av föroreningar och vittrat sönder av regn. Fialer stöttas av balkar och hålls ihop av remmar. Katedralen en medeltida juvel i gotisk stil, behöver genomgå en omfattande renovering.
Men de flesta av de miljoner turister som besöker Notre Dame-katedralen i Paris varje år märker snappt av det. Många är alltför upptagna med att beundra fen detaljerat skulpterade fasaden för att lägga märke till skadorna.
För att täcka renoveringskostnaderna - runt 150 miljoner euro - hoppas experterna inte bara kunna dra fördel av fransmännens arkitektoniska patriotism, utan även av amerikanske frankofiler.

Saudiarabien
2017-41 26-27
"Saudiarabien kan komma att bli ett helt annat land"
Mohammed Hasan Alwan, vinnaren av International Price for Arabic Fiction, berättar för der Spiegel om sin nya roman om sufimästaren Ibn Arabi och om att Saudiarabien är på väg mot en mer liberal framtid.
Boken är en fiktiv redogörelse om sufimästaren Ibn Arabis liv, som föddes i muslimska Spanien på 1200-talet och dog i Damaskus. Han är en lärd person som de flesta sufier refererar till som "den store mästaren".
Salafismen är så dominant att andra grenar av islam, utöver Shia, nästan är obefintliga.
Ibn Arabi predikade tolerans och kärlek. Han skriver att "existensen börjar med rörelse". Han reste mycket över den islamska världen, från Spanien till Azerbajdzjan.

Ibn 'Arabi, född 1165, död 1240, var en sufimästare, diktare och författare till en rad berömda traktat om islams esoteriska aspekter.
A Small Death, the Saudi novelist's historical novel about a Sufi mystic and adventurer, takes $50,000 honour for 'striking artistry'

Kultur, Förenade Arabemiraten
2017-45 28-30
"Världsberömda Louvren inleder ett luktativt nytt kapiel i Abu Dhabi"
Kritikerna ser det mera som politik än kulturell gärning.
Välkommen till "Lyckans ö".
Här på ön Saadyat, utanför Förenade Arabemiratens kust, försöker ett ungt, oljerikt land att överträffa sina grannar och kasta sig in i historieböckerna. Samtidigt vill världens mest kända museum expandera sitt imperium och skaffa kapital inför kommande decennier. Detta handlar om Louvre Abu Dhabi, den efterlängtade huvudattraktionen i ett mångmiljardkomplex som ska inrymma några av de mest inflytelserika namnen i den västerländska kulturvärlden: Guggenheim-museet, New York University och Sorbonne, bland andra. Den emiratiska regeringen betalar Louvren 520 miljoner dollar för att få använda dess ryktbara namn.
Förenade Arabemiraten ser det nya museet främst som ett sätt att omstöpa den offentliga bilden av landet, från en "lekplats i öknen" till en kulturell kraftkälla.
Förenade Arabemiraten har repressiva tendenser och begränsar yttrandefriheten, fängslar dissidenter och låter vissa förbrytelser straffas i enlighet med sharialag.

Frankrike, Kultur, Religion
2017-47 14-15
"Kvinnlig rabbin en skandal i det sekulära Frankrike"
Synagogan är dold i ett parkeringshus. Utanför vaktar polisen. Innanför finns en kvinnligrabbin - en av endast tre i Frankrike" och en liberal församling som växer.
I ett land där det officiella judiska livet till överväldigande del är ortodoxt är Delphine Horvilleur något av en skandal. En gift trebarnsmor som trotsar århundraden av könsnormer i ett välskött hörn av den franska offentligheten. Hon är inte erkänd av den centrala judiska myndigheten i Frankrike. Horvilleur hävdar att religionen bör spela en roll i det västerländska samhället även i Frankrike som uttryckligen förbjuder religionen i det offentliga livet.
I november publicerade Horvilleur en bok - "1001 sätt att vara jude eller muslim".
Frankrike är för närvarande hem för Europas största judiska samhälle.

Kultur, Religion
2017-47 20-21
"Vilka är sufierna och varför hatar vissa extremister dem?
Sufism är en mystisk form av islam, en riktning som betonardet inåtvända sökandet efter Gud och skyr materialism. Den har producerat några av världens mest älskade litterära stycken, till exempel kärleksdikterna från 1200-talet, av den persiska juristen Rumi. Sufismens nutida anhängare uppskattar toleransen och pluralismen, egenskaper som i många religioner stör extremister.
Men sufism har under de senaste åren kommit under våldsam attack. Förra fredagen stormade militanter islamister en sufisk moské på Sinaihalvön och dödade minst 235 personer i den värsta terrorattacken i Egyptens moderna historia. Attacken är ett av flera angrepp under det senaste året mot sufiska tempel i Pakistan, som utförts av sunnimuslimska extremister.
IS angriper sufier eftersom de anser att endast en fundamentalistisk form av sunni-islam är riktig. De betraktar vördnad för helgon, som är vanlig inom shiitisk islam, som en form av avgudadyrkan. Deras existens kränker islams huvudprincip, att Gud är unik och ett unikt objekt för dyrkan. "Det finns bara en Gud, och det är Allah".

Storbritannien, Kultur
2017-48 29-31
"När bokpråmen fick en permanent kajplats började affärerna gå bra"
Två män som driver Londons enda flytande bokhandel, Ord På Vatten, är ett levande bevis för att man kan uträtta något här i livet med en examen i engelsk litteratur förutom att undervisa i engelska. Boklådan - en drygt 15 meter lång kanalpråm proppfull av böcker - har numera en permanent kajplats i Regents kanal alldeles om hörnet från British Library.

Kultur, Saudiarabien
2017-49 31
"Prins köpte da Vinci-tavla för 450 miljoner dollar"
Han är en okänd saudisk prins från en avlägsen gren av den kungliga familjen. Han har ingen bakgrund som konstsamlare, eller några kartlagda rikedomar. Men prinsen, Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud, är den mystiska köparen av Leonardo da Vincis målning "Salvator Mundi", som gick för rekordsumman 450,3 miljoner på en auktion i november, enligt dokumentet, som New York Times har fått del av.
Avslöjandet visar på en koppling mellan ett av konstvärldens mest fängslande mysterier och de palatsintriger i Saudiarabien som har skakat regionen.
Bader råkar vara vän och kompanjon till mannen bakom den saudiska utrensningsaktionen: landets 32-årige kronprins, Mohammed bin Salman.
Louvrens nyöppnade filial i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten, avslöjar att målningen "kommer till Louvre Abu Dhabi". Målningens tidigare ägare, Dmitrij E. Rybolovlev, är en rysk miljardär som köpte ett hus för 95 miljoner dollar i Florida av Donald Trump för nästan 10 år sedan. Dmitrij E. Rybolovlev betalade 127,5 miljoner dollar för målningen 2013.
Mystery Buyer of $450 Million 'Salvator Mundi' Was a Saudi Prince

Historia, Kultur, Guatemala
2018-07 30-31
"Mayacivilisationen var betydligt mer utbredd än vad som tidigare varit känt"
Under mer än ett sekel har arkeologer i Indiana Jones-stil sökt sig fram genom tät vegetation i Guatemalas djungel för att lära sig allt de kan om Mayakulturen, som under århundraden var en av dominerande kulturerna i Mesoamerika.
Den nya tekniken med högteknologiska kartläggningsverktyg, flygplan med optisk radar, harupptäckt tusentals byggnadsruiner konstruerade av Mayafolken: fästningar, hus, byggnader, jordbruksanläggningar av industriell storlek, till och med nyan pyramider. Resultaten som tillkännagavs förra torsdagen, ändrade den gamla uppfattningen om Maya-civilisationens storlek och utbyggnad.

sidans topp