Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Kanada

Karta
Info La Presse
Montreal Gazette

 Kanada, sammanfattningar av artiklar om Kanada, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus åren 1999 - 2006. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

96-22 s 23
"Minoriteten känner sig hotad"
Separatistpartiet som leder Quebecs regering försöker stärka den franska kulturen genom att göra det svårare för det engelska språket. Det skapar oro för de engelsktalande.

 96-29 s 24
"Quebec tar strid för den sista franska bastionen"
Den fransktalande världen rustar till kamp mot amerikanernas dominans på Internet. Professor Michel Cartier i Quebec, "en soldat i kriget mot den amerikanska kulturimperialismen" översätter anglicismerna till franska; Internet blir "Entre reseau".

 96-46 s 12-13
"Klyftan mellan Quebec och övriga Kanada växer"
Efter folkomröstningen i fjol då separatister fick 49,4 % av rösterna haltar Kanada fram på sina två omaka ben, det engelska och det franska. Den fransktalande kulturen kämpar för sin överlevnad på en kontinent som domineras av engelskan.
En stor majoritet av de fransktalande Quebecborna som utgör 80 % av Quebecs 7 miljoner invånare, vill ha en separat väg.

 96-46 s 13
"Kanada går mot ljusa tider"
Stark tillväxt under åren fram till sekelskiftet som en följd av tre års åtstramningspolitik, lågt statligt underskott, räntorna som lägst på 40 år, KPI 1,5 %, stort handelsöverskott. Men arbetslösheten är hög 10 %, dubbelt mos USAs.

 97-06 s 22
"Frågan om Québecs status tycks vara ett evigt problem"
Den nye premiärministern Bouchard är inte längre lika mycket för suveränitet som innan. provinsen skulle helt enkelt inte klara sig på egen hand.

 97-15 s 21-22
"Kanada vill bedriva aktiv utrikespolitik"
Intervju av den nye utrikesministern Lloyd Axworthy som nyligen besökte Fidel Castro.
Arbetar på att få ett större internationellt inflytande, utan att direkt konkurrera med USA.

 97-20 s 17
"Chretien utlyser nyval i Kanada"
Kanadas premiärminister vill ha val 1,5 år innan ordinarie. Orsaken kan vara oro inför provinsvalen i Quebec 1998 med följande folkomröstning om självständighet.

 97-23 s 24
"Kanadas liberaler fortsätter att regera"
Efter historiens kortaste valkampanj, 5 veckor, fick Chretien nytt förtroende att forstätta sitt arbete. Stödet minskade dock.

 97-40 s 18-19
"Tredje försöket att blidka Quebec"
Framför allt de västra provinserna i Kanada vill att alla delar ska vara lika och vägrar att anta uttalanden som "Quebecs särart" möjligen dess "unika karaktär inom den kanadensiska federationens ramar". I Kanada finns det fler människor som talar kinesiska än som talar franska.

 97-40 s 18-19
"Djupa klyftor i det väldiga Kanada"
Det var lättare för regeringen när budgetunderskottet var stort. Nu när budgeten är balanserad tvistar alla om hur "den goda skörden" ska fördelas. Miljardtals dollar ska satsas på sjukvård och ungdomsutbildning men hälften av ett eventuellt överskott ska finansiera skattesänkningar och avbetalning på lån.

 97-48 s 20-21
"Välkomna till Kanada!"
17 % av Kanadas befolkning är invandrare. Bland de nya finns många brottslingar och skojare. Myndigheterna har misslyckats med att gallra bort oönskade element. De klarar inte heller av att genomföra de beslut om utvisning av kriminella som fällts.
Kanadas liberala och generösa flyktingsystem är lätt att utnyttja och det vet utländska brottslingar.

 98-12 s 12
"Kan Charest rädda Kanadas enhet?"
Kanada har haft två folkomröstningar i Quebec om självständighet och nästan förlorat den senaste. Om man ska undvika en tredje kräv det att rätt man leder kampen för enhet. Men kommer han att göra det? Man anser att han är den ende liberalen som kan mäta sig med separatisten Bouchards styrkor.

98-29 s 21-22
"Kanada är en mosaik inte en smältdegel"
"Diversiteten är en styrka som går förlorad om man försöker blanda ihop allt". "Invandrarna får gärna komma hit men det vore bra om vi kan kommunicera med varandra".
Mer än 17 % av Kanadas invånare är födda i ett annat land.

 98-46 15
"Kanada glömmer inte Trudeau"
Det har gått trettio år sedan Pierre Elliot Trudeau tog makten och 14 år sedan han lämnade den offentliga zonen, men han fortsätter ändå att fascinera, irritera och t o m splittra Kanada.
Kanadensarna gillade hans ambitioner att ge Kanada en större roll i världen. Han var totalt okanadensisk men precis så som alla kanadensarna ville att andra folk skulle tro att de var.
Kanada som ett medkännande, multietniskt land djupt rotat i den väldiga naturens skönhet.
Han ville bevara landets enhet och vägrade att kompromissa med separatisterna i Quebec.

99-06 s 23-24
"Ett nytt land ser dagens ljus"
Den 1.4 blir staden Iqaluit Nordamerikas yngsta huvudstad, i det nya territoriet Nunavut i Kanada. Inuiterna eller eskimåerna ska bli självständiga. Fast de har inte tillräckligt med kompetent folk att sköta den nya staten och blir troligen beroende av ekonomisk hjälp för all framtid. Staten kännetecknas också av att ha rekord när det gäller arbetslöshet, födelsetal, hustrumisshandel och sniffning.

2000-38 s 18-19
"Kanada kämpar för att bevara sin särart"
Ekonomiskt, kulturellt, socialt demografiskt och t o m politiskt blir det allt svårare att skilja på Kanada och USA. Risken att Kanada av en rad praktiska skäl blir USAs 51:a delstat bedöms som överhängande. Sedan frihandelsavtalet 1989 har USAs och Kanadas ekonomier förenats rekordsnabbt. Och ändå halkar Kanada ohjälpligt efter i produktivitet, innovation och förmågan att generera högavlönade jobb. Allt fler välutbildade och driftiga kanadensare flyttar därför till USA.

2000-43 s 19
"Chretien spelar högt"
Kanadas premiärminister utlyser allmänna val ett år innan det är nödvändigt. Han tror att känslosvallet efter den förre premiärministern Pierre Trudeaus död ska hjälpa honom till en tredje mandatperiod.
Den största utmaningen mot Chretiens liberaler kommer från den nybildade Kanadensiska Alliansen som försöker samla ett antal konservativa partier och som är för stora skattesänkningar och mindre byråkrati.

2000-46 15-16
"Jean Chretien spelar ett högt spel"
Med stark ekonomi och goda opinionssiffror i ryggen har premiärminister Chretien utlyst parlamentsval 1,5 år före mandattidens utgång. Nu visar han emellertid svaghetstecken. Det är det nybildade Kanadensiska Allianspartiet som vinner terräng. Dess partiledare Day kritiserar Chretien för att vara uttömd på idéer efter snart 8 år som premiärminister. Det är bara makten han vill ha kvar.

2000-46 15-17
"Var vänlig tala franska!"
Det råder ett slags språkfred i den kanadensiska provinsen Québéc, men denna hotas nu av regeringens planer på att skärpa språklagarna. Bakom regeringens politik ligger farhågor om att franskan försvagas p g a globalisering, Internet och satellit-TV. Invandrarna ska inte längre ha möjlighet att välja engelska som andraspråk utan bara franska.

2000-47 11-12
"Brutal kampanj föregick det kanadensiska valet"
En hårt trängd Chretien svartmålar sin främste konkurrent och dennes parti. Det handlar om Stockwell Day som leder den konservativa Kanadensiska Alliansen på väg att alltmer hämta in Chretiens opinionsförsprång.

2000-48 17
"Liberalerna stärkte sin ställning"
Chrétiens liberala parti vann 170 (+ 9) av parlamentets 301 platser efter att ha fått 42 % av rösterna.

2001-26 s 4-5
"Kanada vill inte ha några lorder"
Kanadas premiärminister Jean Chretien har bett Tony Blair att inte ge titlar som "lord" eller "sir" till kanadensare eftersom detta inte stämmer överens med den kanadensiska demokratin.

2001-45 s 13-14
"Kanadensarna smakar på rädslan"
Kanada är inte vant vid att betraktas som en fiende och än mindre som potentiellt terroristmål. Lönnlövsdekalen som brukar pryda kanadensarnas resväskor symboliserar traditionellt fred.
Känslan av trygghet försvann i samma stund som Kanada anslöt sig till den USA-ledda koalitionen mot terrorism. 66 % är rädda för att terrorister ska attackera Kanada. Nya antiterroristlagar stiftas.

2001-45 s 13-14
"Kanadensarna smakar på rädslan"
Kanada är inte vant vid att betraktas som en fiende och än mindre som potentiellt terroristmål. Lönnlövsdekalen som brukar pryda kanadensarnas resväskor symboliserar traditionellt fred.
Känslan av trygghet försvann i samma stund som Kanada anslöt sig till den USA-ledda koalitionen mot terrorism. 66 % är rädda för att terrorister ska attackera Kanada. Nya antiterroristlagar stiftas.

2002-23 s 14
"G8-mötet står inför vaga terrorhot och enorma kostnader"
Det första toppmötet för G8-länderna efter den 11 september i fjol äger rum i Kanada på en avlägset belägen skidort i slutet av juni. En enda väg leder dit. Avspärras den måste anakister och andra som vill störa mötet vandra genom en urskog med vargar och grizzlybjörnar! Ändå kostar säkerheten 500 miljoner dollar! Men det är det värt anser den kanadensiske premiärministern Chrétien som vill få sin "Aktionsplan för Afrika" godkänd på mötet. Den handlar om att fastställa en plan för fördelningen av tillgängliga resurser och att rangordna de afrikanska mottagarländerna.

2003-51/52 s 20
"Kanada har fått en ny, svårtolkad premiärminister"
I fredags tog Kanadas f d finansminister, Paul Martin, över som premiärminister för en interimsregering, sedan Jean Chrétien avgått efter 10 år som regeringschef. Det finns många frågor att ta ställning till inför de allmänna valen nästa år. Ska man avkriminalisera innehav av små mängder marijuana och ska homosexuella tillåta att gifta sig (verkligen viktiga frågor för Kanadas ledning att ta ställning till. Det är väl problem som de flesta av landets skattebetalare dagligen funderar på eller hur?).

2004-26 s 22
"Kanada går till val"
Premiärministern utlyste val i tro att han skulle återfå väljarnas stöd. Mycket tyder på att han misstog sig och i stället förlorar regeringsmakten. Den 28 juni är det val. Det regerande liberala partiet med Paul Martin i spetsen bedriver en "skrämselpropaganda" med att Stephen Harper och det konservativa partiet vill förbjuda homosexuella äktenskap och abort och privatisera sjukvården. Väljarna är missnöjda med liberalerna särskilt sedan det framkom att partiet överförde 75 miljoner dollar reklam- och annonsbyråer med nära band till det liberala partiet.

2004-29 s 18-19
"En fru får räcka!"
De kanadensiska myndigheterna är sent omsider redo att sätta stopp för ett halvsekel av utnyttjande, förtryck och övergrepp. Jakten på polygamisterna har börjat. Groteska brott mot den mänskliga rättigheterna, som att 13-åriga flickor gifts bort till män som redan haft flera hustrur. 14-åringar har fött barn. Barnen har inte fått någon utbildning. Pojkarna har förberetts för att arbeta i skogen och jordbruket och flickorna för att bli unga brudar och mammor. Detta har tillåtits i skydd av "religionsfrihet" som utnyttjats till fullo av en mycket obskyr mormonsk utbrytarsekt kallad "Bountiful".

 2005-3 s 24
"Harmoni har slagit rot i Québec"
Den engelskspråkiga minoriteten har lärt sig att leva på franska. 1977 infördes en språklag som bekräftar franska ställning som första, officiella språk i myndigheter, näringsliv och utbildning. Detta innebar att många engelsktalande lämnade provinsen. De som stannade kvar har lärt sig franska så att drygt två tredjedelar av 750000 engelskspråkiga invånare nu också talar franska. Antalet blandäktenskap har ökat snabbt och detta har lett till att spänningen har minskat mellan det som förr kallades för Québecs två "avskildheter".

2005-45 s 15
"Kanada går mot nyval"
Ledaren för det demokratiska partiet, Jack Layton, har meddelat att han inte tänker stödja premiärminister Paul Martins regering i en förtroendeomröstning, vilket varslar om att det kanske blir nyval i Kanada. Om nydemokraterna väcker misstroende mot regeringen kommer inte heller det konservativa Bloc Québécois att stödja regeringen. I så fall måste Paul Martin utlysa nyval.

2005-46 s 20
Kanadas liberala minoritetsregering har avvisat oppositionens krav på nyval i februari, vilket kan fälla Paul Martins regering och bli början på en valkampanj mitt under julhelgen. Landets tre oppositionsledare uppmanade i söndags Martin att upplösa parlamentet i januari och utlysa nyval i februari. Annars kommer det att ställa misstroendevotum, vilket kan leda till att regeringen faller redan nästa vecka.

2005-48 s 23
"Kanadas regering föll"
En majoritet av ledamöterna i Kanadas parlament röstade i måndags ja till en misstroendeförklaring mot landets regering som leds av det liberala partiet och som haft makten i 17 månader. Den stundande kampanjen inför nyvalet den 16 eller 23 januari kommer sannolikt att bli en av de hårdaste i Kanadas historia, eftersom både premiärminister Paul Martin och hans starkaste rival, partiledaren för det konservativa partiet Stephen Harper, kämpar för sin politiska överlevnad.

2006-3 s 16-17
"Kanadas liberaler skyr inga medel"
I valkampanjens slutspurt satsar Kanadas liberaler allt på ett kort och då är det, förutom den konservativa oppositionen, grannen George Bush som får ta stryk .Den 23 januari handlar det om huruvida landet ska få behålla den skicklige ekonomen Paul Martin som premiärminister eller om det, efter 12 år av liberalt styre ska växla till en konservativ regering under Stephen Harper. På klimatkonferensen i Montreal påstod Martin som stod vid Bill Clintons sida att USA saknade "globalt samvete". Detta fick USAs ambassadör att hota med att sådana uttalanden kunde förgifta de "vänskapliga relationerna med USA". Detta var "manna för liberalerna och deras valkampanj" och får Stephen Harper att framstå som undergiven mot USA.

2006-4 s 15
"Maktskifte i Kanada"
Kanada har fått en konservativ regering för första gången på 12 år. Det konservativa partiet som leds av Stephen Harper, får omkring 125 platser i parlamentet vilket är 22 fler än det liberala partiet får, men det ger ingen egen majoritet. I Québec lyckades inte Bloque Québecois erövra 50 % av rösterna vilket troligen innebär att en ny omröstning om självständighet skjuts på framtiden.

2006-23 s 19
"Polisen avvärjde attentat"
Den kanadensiska polisen hävdar att de förhindrade ett terrorattentat genom att gripa 17 muslimska män och tonårspojkar som befaras för att ha kontakter med misstänkta terrorister i USA. Några av dem hade köpt tre ton explosiv ammoniumnitrat. FBI utfärdade en deklaration enligt vilken det förekommit kontakter mellan de gripna kanadensarna och två amerikaner som greps redan i mars och som är anklagade för att ha rest till Kanada för att träffa "jihadister".

2006-48 s 15-16
"Kanadas identitet debatteras"
Kanadensarnas fortsätter att tro på mångfald och tolerans. Men det har uppenbarligen blivit svårare och mångfalden möter hård kritik från allmänheten. Den regionala domstolen i Ontario har beslutat att det inte är förenligt med kanadensisk lag att tillåta muslimerna att använda egna shariadomstolar för att lösa familjedispyter. Spänningen börjar bli stor mellan de allmänt vedertagna värderingar i det kanadensiska samhället som till exempel jämställdhet mellan könen och kulturell praxis bland en del nya invandrare.

2006-48 s 16-17
"Quebec och Kanada eller Quebec i Kanada?"
Kanadas premiärminister erkänner Quebec som en nation i nationen. Detta som ett försök att hämma kravet från det separatistiska Bloc Québécois som lämnat in en motion till underhuset i vilken de föreslår att Québec ska erkännas som en nation.

2007-39 s 12
"Kanada är ett himmelrike för skurkar"
Kanadas liberala invandringspolitik ger många utsatta människor en chans till ett tryggare och bättre liv men många brottslingar och skojare slinker också igenom de grova maskorna. Kanada är det utvecklade land där det är lättast att få flyktingstatus.
Alla sorters ej önskvärda individer tar sig in i Kanada på grund av landets dysfunktionella "flyktingsystem".

2008-36 s 21
"Nyval i Kanada"
Kanada är på väg till mot sitt tredje nyval på fyra år. Premiärminister Stephen Harper och oppositionsledaren Stéphane Dion anklagar varandra för att tvinga fram ett nyval. Opionsmätningar visar att de konservativa förmodligen vinner igen, men inte med tillräckligt många mandat för att bilda en majoritetsregering.

2008-37 s 12
"Fjärde gången gillt?"
Premiärminister Stephen Harper har utlyst nyval och upplöst parlamentet i ett försök att stärka sitt grepp om detta. Harper förväntar sig att valet den 14 oktober resulterar i ännu en minoritetsregering, men aktuella opinionsmätningar antyder att de konservativa skulle kunna få den majoritet som behövs för att styra utan oppositionens medverkan.

2008-42 s 13
"Kanada valde Harper igen"
Ledaren för det konservativa partiet, Steven Harper, som är Kanadas premiärminister, blev vald att bilda ännu en minoritetsregering i tisdagens val. De konservativa fick 144 av parlamentets 308 platser. Liberalerna blev näst störst med 74. Harper fick en starkare ställning än tidigare men nådde inte den majoritet han hoppats på. Främst beroende på att Bloc Québécois har en stark position och på det växande miljöpartiet.

2008-46 s 27
"Kanada har ingenting emot Obama"
Det kanadensiska torypartiet har inga ideologiska problem med att samarbeta med de amerikanska demokraterna. Även den moderate premiärministern, Stephen Harper, välkomnar maktskiftet i grannlandet. Varje stimulans av den amerikanska ekonomin kommer Kanadas exportindustri till godo. Vad man inte tycker om är det gröna lägret inom demokraterna, Al Gores anhängare. De ogillar den kanadensiska olje- eller tjärsanden som USA behöver och Kanada tjänar pengar på.

2011-18 s 19-20
"De konservativa behåller makten i Kanada"
Den sittande premiärministern, Stephen Harper, kan efter måndagens val bilda en majoritetsregering utan stöd av något annat parti.
Konservativa partiet kommer att styra Kanada ännu en mandatperiod, och i det fjärde valet på fyra år fick partiet tillräckligt många röster för att bilda en majoritetsregering.
Nya demokratiska partiet, en rörelse med socialistiska rötter, blir mycket överraskande det största oppositionspartiet, vilket förmodligen innebär en markant förändring av den politiska vänstern i Kanada.
Liberalerna, det framgångsrikaste politiska partiet i Kanadas historia, kom först på tredje plats. Nya demokraternas succé skedde i viss mån på bekostnad av Bloc Québécois, ett parti som har förespråkat ett separat Québec i 20 år. Det separatistiska partiet förlorade alla utom två mandat i parlamentet i Ottawa.

2011-18 s 20-21
"Harpers strategi fungerade"
Invandrarna i Kanada pekas inte ut som syndabockar, utan de är omtyckta, inte minst av den konservativa premiärministern. Bara på ett område är Harper mjukare än den mjukaste liberal och det är i invandringsfrågan. Han missar aldrig ett tillfälle att lyfta fram Kanadas utpräglade känsla för fördelarna med etnisk mångfald. Var femte medborgare är född i ett annat land. I Kanada är de nya medborgarna en stark kraft, kanske den viktigaste. Förra året kom 280 000 invandrare och många av dem är välutbildade. I speciellt gynnsamma områden hittar 85 5 av invandrarna jobb inom 90 dagar.

2011-50 s 31
"Kanadas regering lämnar Kyotoprotokollet, enligt vilket de stora industriländerna lovar att göra vissa reduceringar av utsläppen av koldioxid. Kanadas förklaring är att protokollet inte omfattar de största utsläpparna, USA och Kina. "Kyoto hör till det förflutna för Kanadas del" sa miljöminister Peter Kent efter hemkomsten från klimatmötet i Durban i Sydafrika.

Kanada, Hälsa & Uppfinningar
2012-49 s 28-29
"Små uppfinningar som gör skillnad"
Mässan "Återuppfinn toaletten" i Seattle, som är en del av Bill Gates ansträngningar att förbättra de hygieniska förhållandena i tredjevärlden.
Det finns en ny trend i finansieringen av globalt bistånd. Riskkapitalister kopplas in och alla satsningar ska vara kostnadseffektiva. Bistånd tilldelas alltmer direkt till småskaliga innovatörer. 17 av bistånds mottagarna är forskare baserade i Kanada.

2013-09 s 25
"Inuiterna utmanar djurrättsaktivisterna"
Inuiterna, säger den kanadensiske inuitledaren Terry Audla, ser djuret som ett ilsket rovdjur, en kulturell symbol och en värdefull källa till mat, värme och pengar i en del av världen där det är ont om alla dessa tre.
Men för djurrättsaktivister och miljövänner i varmare länder är isbjörnen både en ikon i kampen mot klimatförändringar och ett djur som hotas av utrotning.
De ser björnjakten som anakronistisk och kräver fullständigt förbud för den internationella handeln med hudar och andra kroppsdelar som redan är kraftigt begränsad.
Dessa motstridiga synsätt kommer att kollidera när överenskommelsen om internationell handel med utrotningshotade arter (The Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - CITES) sammanträder i Bangkok 3-14 mars.
Kanada hoppas att länder som vill bli observatörer i mellanstatliga Arktiska Rådet ska tveka inför att rösta mot Kanada, Norge och Danmark i frågan. Kanada tar över som ordförandeland i maj och är fast besluten att motsätta sig USA och hela uppbådet av djurrätts- och miljöorganisationer som stöder USAs linje.

2013-17 s 23
"Far och son Trudeau - Kanadas Kennedys"
Det fanns något bekant över det vackra ansiktet och även ansiktets efternamn när det liberala partiet i Kanada presenterade sin nye ledare den 14 april. Justin Trudeau, den 41-åring som vann 80 procent av rösterna vid partiledarvalet, är son till Pierre Trudeau, som var liberal statsminister under nära sexton år mellan 1968 och 1984. Pierre Trudeau gjorde Kanada helt självständigt från Storbritannien i och med 1982 års konstitution. Han struntade i att den franskspråkiga delstaten Quebec inte undertecknade den nya grundlagen. Ändå gjorde han dubbelspråkigheten lagstadgad för hela landet.
Pappa Trudeau var en karismatisk och splittrande gestalt som satte sin prägel på tillvaron med ambitiösa men inte alltid framgångsrika politiska utspel.
Till vänster om sig Justin Trudeaus liberala parti Nya Demokraternas Thomas Mulcair. Och till höger Stephen Harper, den betydlig mer erfarne statsministern och hans konservativa parti.

2013-18 s 14-15
"Gruvbolagen får härja fritt"
För en vecka sedan granskades Kanada av FN:s råd för mänskliga rättigheter inom ramen för Universal Periodic Review, UPR, en allmän ländergranskning som alla FN:s medlemsländer genomgår under en fyraårsperiod.
När Kanada nu får sina "mörkaste sidor" granskade, så betonas att man inte får vända ryggen åt landets delaktighet i en global gruvindustri vars företag tillhör några av de värsta lagbrytarna i världen vad beträffar brott mot mänskliga rättigheter och miljöbrott.
Det är ingen slump att 75 procent av världens gruvbolag har sitt säte i Kanada, och de flesta av dem bedriver sin verksamhet utomlands. Kanadas regering har påskyndat sin strävan att åstadkomma avtal om investeringar i den "globala södern" för att kunna tjäna dessa utanför landet verksamma industriers intressen.
Dessa överenskommelser tillåter företag att ifrågasätta miljöbestämmelser, hälsoregler och annan politik som påverkar gruvornas vinster.
Samtidigt tillåter Kanada sina företag att gå straffria genom att inte erbjuda några lagliga möjligheter för negativt utsatta samhällen att agera, samt genom att inte kräva något redovisningsansvar i utbyte mot generösa offentliga subventioner, som EU och andra gör. Detta har gjort Kanada till en tillflyktsort för den globala gruvindustrin.

2013-25 s 18
"Kanadas arbetare är de lyckligaste inom G8-sfären"
Kanadas arbetare är de lyckligaste inom G8-sfären, Japan har den äldsta arbetskraften och ryska företag är de som anställer många kvinnor på chefsnivå, allt enligt data insamlade för G8-mötet i Belfast av Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), en branschorganisation för utveckling av mänskliga resurser.
I undersökningen ingick förutom G8-länderna också de fyra så kallade Briks-ekonomierna Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika. CIPD framhåller de tydliga skillnader som kännetecknar arbete och arbetsliv runtom i världen.
CIPD påpekar att det är viktigt att utveckla arbetskraftens talanger. I allt högre grad finns det en bristande överensstämmelse mellan den kunnighet som finns tillgänglig lokalt och den kunnighet som behövs i verksamheten.

EU, Kanada, Handel
2013-44 s 4
"Frihandelsavtal efter fyra års förhandlingar"
Efter fyra års förhandlingar har EU och Kanada uppnått ett frihandelsavtal som ska skapa tillväxt och jobb. Européerna hoppas att det ska öppna för ett ännu viktigare och betydelsefullt avtal mellan EU och USA. Överenskommelse ska minska tulltaxor och byråkrati, svårast att komma överens om var ostexport och visum handlingar.
Pakten kommer att reducera Kanadas ekonomiska beroende av import från USA. Europas största förmånstagare blir biltillverkarna, tillverkare av bildelar och kemiska företag.

2013-49 s 24-25
"Hela senaten kan komma att avskaffas för att skyla över skandalerna"
Den kanadensiske premiärministern Stephen Harpers auktoritet har drabbats av en skandal som handlar om traktamenten.
Frågan är vad Harper har känt till om de traktamentskrav som tre konservativa senatorer fått bakläxa på och alldeles särskilt vad hans stabschef Nigel Wright kände till.
Harper skulle ändå kunna rycka åt sig initiativet igen tack vare sitt ytterst populära projekt att avskaffa hela senaten. Senaten har snabbt blivit ett kotteri av penninginsamlare som tjänar Ottawa.

Kanada
2013-50 s 14
"Nordpolen tillhör oss!"
Kanadas premiärminister Stephen Harper har en fäbless för höga Norden. Åtminstone en gång om året reser den konservative regeringschefen till de arktiska regionerna i sitt land. Där talar han inför medresta journalisters kameror om hur viktig denna region, tom på människor, är för landets självständighet. Han menar att landet bör göra anspråk på Nordpolen. Och vill få fram en ansökan i ärendet till FN. Konkret handlar det om havsbottnen i området.

2014-49 s 28
"Säkert heroin"
I Vancouver säljs drogorna lagligt som en behandlingsform.
till att Vancouver har länge varit en fristad för narkotikamissbrukare eftersom staden har Kanadas liberalaste narkotikapolitik. Detta har bland annat lett till att Vancouver har den högsta andelen HIV-smittade utanför Afrika söder om Sahara. I likhet med Tyskland och Schweiz försöker man nu rädda livet på missbrukarna genom att sälja heroinet på klinik

2015-3 s 5
"En smutsig valkampanj"
Den konservativa premiärministern Stephen Harper som är stark förespråkare för utvinning av skifferolja kommer att driv aen smutsig valkampanj med inriktning på att underminera sin närmaste konkurrent, liberalen Justin Trudeau, och son till förre premiärministernPierre Trudeau, försök att framställa sig som en ledare på uppgång.

Medicin, Samhälle, Kanada
2015-7 s 31
"Kanada tillåter läkarassisterade självmord vid obotliga sjukdomar"
Om cirka ett år tillåts aktiv dödshjälp i Kanada. Högsta domstolen har omvärderat och röstat bort ett förbud mot så kallad aktiv dödshjälp med förbehållet att det ska betecknas vara läkarassisterat självmord och bara tillåtas för människor med obotliga sjukdomar.
Det måste emellertid inte bara gälla döende människor utan också de som drabbats av en obotlig sjukdom kan erbjudas aktiv dödshjälp. Debatten har förts över hela världen men det är bara en handfull västländer som har bestämt sig för att säga "ja" i frågan.
Domen är relaterad till ett mål som restes av två kvinnor med starkt invalidiserande sjukdomar. Båda kvinnorna är idag döda.
Också i USA finns några delstater där man tillåter aktiv dödshjälp stater.

Kanada
2015-42 28-29
"Muslimsk slöja dominerar valspurten"
"Det är viktigt att visa ansiktet när man blir kanadensisk medborgare".
Kvinna med nikab vållar heta känslor i Kanada.
Kanada går till val. Under flera månader har valkampanjen sett ut att bli en trepartimatch mellan premiärminister Stephen Harpers styrande konservativa parti, det liberala partiet och det största vänsterpartiet, NDP. Under senare tid har en trivial fråga börjat att dominera i de politiska debatterna: huruvida muslimska kvinnor ska få bära nikab, en ansiktsslöja, under de ceremonier då man erhåller sitt kanadeniska medborgarskap.

Kanada
2015-47 19
"Två av dem har anklagats för terrorism"
Kanadas nye premiärminister, Justin Trudeau, presenterar en regering med mer mångfald än någonsin i landets historia. Den liberala majoritetsregeringen är nu jämställd 15-15 mellan män och kvinnor och det finns en betydande representation av landets etniska minoriteter. Fyra ministrar har sikhiskt ursprung. Punjabi är nu det tredje största språket i parlamentet.
Totalt 19 indiska kanadensare röstades in på de 338 stolarna i parlamentet. En är Harjit Sajjan är med i World Sikh Organization med kopplingar till den militanta radikala Khalistanrörelsen - ett sikhiskt separatistuppror som blossade i Indien på 1980-talet.

Kanada, USA
2016-06 20-21
"De amerikanska liberala vapenlagarna ställer till det för grannlandet i norr"
I Kanada är de flesta vapen förbjudna det sker bara ett litet antal vapenrelaterade mord per år. Men oron över vapensmugglingen från USA ökar och därför förbereder sig landets regering för att skärpa sina redan tuffa vapenlagar och intensifierna gränsövervakningen. Detta sedan polisen har upptäckt att ett ökat antal kraftfulla handeldvapen, halvautomatiska vapen och automatvapen i de kanadensiska städerna. Sedan 2005 har det varit värst i Toronto med eldstrider mellan rivaliserande gatugäng där även oskyldiga människor dödades.

2016-15 27
"Kanadas premiärminister vill legalisera döds hjälp"
Premiärminister Justin Trudeaus regering har presenterat ett nytt lagförslag som innebär en legalisering av läkarassisterad dödshjälp till kanadensare som lider av allvarliga medicinska tillstånd.
Förra året slog Högsta Domstolen i Kanada fast att det strider mot landets konstitution att neka möjligheten till assisterad dödshjälp för samtyckande vuxna som lider av "en svår och obotlig sjukdom" som medför ett "oacceptabelt lidande". Domstolens enhälliga beslut är en omsvängning från det tidigare beslutet från 1993, som innebar ett förbud mot aktiv dödshjälp.
Det är troligt att den nya lagstitningen kommer att antas, med tanke på det liberala partiets starka majoritet i underhuuset. Dock har några liberala parlamentsledamöter sagt att beslutet strider mot deras religiösa övertygelse.

Kanada, Syrien
2016-18 4-5
"Många av dem som har evakuerats från Fort McMurray på grund av branden, och som har anlänt till härbärgen, hotell och vänners hem, säger att de nu har fått smaka på det som flyktingarna upplevde i Syrien, innan de kom till Kanada för några månader sedan.
Kanada, med premiärministern Justin Trudeau i spetsen tog nyligen emot 25 000 syriska flyktingar. En del kom till Fort McMurray där skogsbranden fortfarande härjar.
Rachel Notley, provinsen Albertas premiärminister, säger att elden kan komma att fördubblas i storlek. När branden upptäcktes 1 maj täckte den en yta av två hektar, 10000 m2, nu omfattar den 156000 ha (ungefär 40 kvadratmil).

Kanada, Sydafrika
2016-22 24
Kanada ger sydafrikanska brandmän oväntat lönepåslag"
En månad har gått sedan bränderna ödelade Fort McMurray i Alberta i Kanada. Den rasande elden brände nr hela kvarter och tvingade stadens befolkning på 90 000 människor att fly. Omvärldens uppmärksamhet riktas redan mot andra håll men de flesta av dem som flytt kommer inte att kunna återvända till sina hem, om de fortfarande har något kvar, efter flera månader. Delar av den förkolnade staden täcks av giftig aska.
300 sydafrikanska brandmän hämtades med flyg av kanadensarna som behövde extra hjälp för att bekämpa de monstruösa bränderna. Gruppen är en del av det statligt finansierade programmet Working on Fire, som utbildar arbetslösa ungdomar till att bli brandmän. Lönen blrv 1500 kanadensiska dollar per månad (ungefär 9000 Skr), tio gånger mer än vad en branman tjänar i Sydafrika. Men nu har CIIFC inisterat på att sydafrikanerna ska får mer i lön.

Kanada, Teknik
2016-29 24-27
"Drömmen om att hitta diamanter under den kanadensiska tundran lever vidare mot alla odds"
På Faradaysjöns isiga yta i subarktiska Kanada snurrar två diamantborrar dygnet runt. Våren nalkas norr om 63:e breddgraden, vilket innebär att gruvteamet från Kennady Diamonds Inc. börjar få ont om tid. 25 år efter det att man först hittade diamanter i kanadensiska Northwest Territories är sökandet fortfarande ett ständigt skynda-och-vänta. För varje tusen försöksborrningar är det bara en som resulterar i en gruva. Priset på oslipade diamanter har stigit med 10 % i är. Kanada är dessutom politiskt stabilt och där finns lång erfarenhet av gruvdrift.

2016-39 18-20
"Invånare vägrar flytta trots erbjudande om pengar"
Längs den östra kanten av Kanada ligger Little Bay Islands, en vacker, döende by som splittrats av en kris. Fiskefabriken stängde för ett halvt decennium sedan och även de flesta kringinduatrierna samt skolan har också stängt.
Tidigare var fiskebyar som Little Bay Islands fundament för Newfoundland och Labrador. Nu har kustprovinsen råkat i panik på grund av det kollapsande fisket, oljeprisnedgången och en stigande skuld som har skapat den mest allvarliga finans- och demografiska krisen i Kanada. Länsstyrelsen har erbjudit de boende åtminstone 189 000 dollar per familj för att flytta och satt igång en bitter treårig kamp om huruvida man ska ta emot pengarna eller härda ut.

2016-39 24-25
"Världens största diamantgruva öppnar i nordligaste Kanada"
De Beers, företaget som har varit synonymt med diamathandeln sedan det grundades i Sydafrika på 1880-talet av Cecil Rhodes, öppnar världens största diamantgruva på ett årtionde - i nordligaste Kanada.
Miljardinvesteringen blir Kanadas femte aktiva diamantgruva, något som avspeglar den globala jakten på nya gruvor aom kan ersätta de långsamt sinande gruvorna i Sydafrika. Men också konsumenernas efterfrågan på "rena diamanter" som inte är fläckade av de krig och människorättsövergrepp som har gett industrin ett dåligt rykte.
Gahcho Kué fyndigheten ligger 28 mil nordöst om den territoriella huvudstaden Yellowknife i Northwest Territories, ute på de karga vidderna.

Kanada, IT, Teknik
2016-44 30-31
"Hemligt kanadensiskt företag lär robotar bli mänskliga"
Du har beställt en robot på Internet och startar upp den hemma. I början gör roboten inte så mycket. Den följer efter dig och observerar dig i din vardag: när du går ut med hunden, lagar lasagne och diskar. Inom kort har roboten lärt sig att vara din ersättare och kan utföra dina vardagssysslor medan du fokuserar på intressantare saker.
Att lära datorer att lära att lära sig själva är centralt för forskningen kring artificiell intelligens.
Suzanne Gildert och Geordie Rose har visioner om en sådan värld. Deras robot är Thormang, en fullskalig humanoid som används i forskningssyfte.

De driver Kindred, ett extremt hemlighetsfyllt, Vancouver-baserat företag inriktat på artificiell intelligens som delvis finansieras av Googles riskkapitalgren. "Vi har en unik möjlighet att bygga mångsidiga maskiner med en rad mänskliga förmågor", säger Geordie Rose.

Secretive Canadian Company Teaches Robots to Be More Like People

2016-47 18-19
"Offentliganställda i Kanada utan lön - brister i systemet"
Kanadas regering har kreditbetyget AAA och en budget på mer än 2000 miljarder dollar. Man kan tycka att starten därmed borde klara av att betala ut lönerna. Men för mer än 80 000 kanadeniska offentliganställda har lönen under stora delar av året, sedan början av februari, varit en källa til frustration - inte för att det är brist på pengar, utn på grund av ett nytt lönesystem som gjort fel gång på gång. Då bytte staten till det nya lönesystemet, känt som Phoenix, och permitterade samtidigt 2700 lönekontorister som inte längre skulle behövas.

Kanada, teknik, handel
2017-03 30-31
"Hittar guld i projekt som ingen vill ha"
När Paul Andre Hue blev Klondex Mines VD 2012 hade det kanadensiska gruvbolaget endast 400 000 dollar i kontanter, en gruvtillgång och sju miljoner dollar i fakturor. Klondex enda tillgång: guldprojektet Fire Creek i Nevada. På bara ett år förvandlade han Fire Creek till en producerande gruva. Fem år senare presterar Klondex aktier bättre än andra gruvbolags.
Huet är tredje generationen i sin familj att arbeta inom gruvindustrin. "Jag vet hur det är att borra och spränga, och använda en tryckluftsborr", säger han. "Jag gjorde allt det i tio år innan jag gick vidare till chefsjobb".

Kanada, Ekonomi
2017-09 15
"Miljonpriser på bostäder sprider sig till Torontos förorter"
Bostadspriser i Toronto stiger för sjätte månaden i rad med mer än 20 % under februari.
Samtidigt minskar utbudet, vilket har drivit upp priserna på bostäder i förorten som för första gången nu kan kosta över en miljon CAD (nästan sju miljoner svenska kronor).

Kanada, Miljö, Klimat
2017-16 24-25
"Klimatförändringarna ödesdigra för isen som är en livlina i norra Kanada"
I allra nordligaste Kanada kommer den kalla,bistra vintern med frihet till invånarna där. Det är dåsom sjöar och vattendrag får en vägbeläggning av marmorerad blå is. Under några vintermånader kan lastbilar frakta bränslen, timmer och diamanter eller döda djurkroppar och livsmedel till och från regionens mest avlägset belägna samhällen och gruvor, platser som under andra tider på året isoleras av vatten och vildmark och då bara kan nås via pråm eller flyg.

Handel, USA, Kanada
2017-17 15-17
"Stor oro för handelskrig mellan USA och Kanada"
Trumpadministrationens nya tullar på kanadensiskt timmer utgör ett hot mot jobben i Quesnel i British Columbia, som är mycket beroende av handeln med USA. Trump har uttryckt sin frustration över handelsavtalet mellan USA, Kanada och Mexiko, som utformades för 25 år sedan och hotat att riva upp det. Dispyten bröt ut när Trump anklagade kanadensarna för att stänga ute amerikanska mejeriprodukter från marknaden och samtidigt exportera billigt timmer till USA.
Branschledare uppmanar nu Kanada att skeppa sitt timmer västerut till växande marknader i Asien i stället.

Kanada
2017-22 24-25
"Kanada har stark ekonomisk tillväxt"
Varför flyr då G7-ekonomins ledare?
Kanadas ekonomi flexar sina muskler. Men investerarna är inte imponerade. Under första kvartalet växte Kanadas ekonomi med en årstakt på 3,7 procent, enligt Kanadas officiella statistik. Därmes tar man enkelt täten i G7-gruppen. Men under ett år då alla aktiekurser stiger överallt så är Kanadas referensindex det näst sämsta i den utvecklade världen, efter Israel, enligt Bloomberg-data. Det råder stor försiktighet. Investerarna är fortfarande oroliga för geopolitiska risker, utsikterna för oljepriset och bostadsmarknaden.

Kanada, Miljö
2017-24-25 20-22
"Nästan alla i en kanadenisk stad är förgiftade av kvicksilver"
Kvicksilverförgiftningen i indianreservatet i Grassy Narrows, nära gränsen till Manitoba, upptäcktes redan i början av 1970-talet och ändå föds det därfortfarande barn med förgiftningssymptom.
der har gått 40 år sedan man upptäckte kvicksilverförgiftning i enliten stad i Kanada men barnen där lider fortfarande av kvicksilvrets effekter. Före detta indianhövdingen säger att han tar 16 piller om dagen och lider av kramper, smärta och depression.
Från 1962 till 1970 dumpade ett pappersbruk drygt sju ton kvicksilver i flodsystemet English-Wabigoon. Fisket därifrån utgjorde den huvudsakliga proteinkällan för invånarna i Grassy Narrows. När fiskeindustrin kollapsade blev många arbetslösa och fixck usel ekonomi. Många barn och tonåringar begår självmord och missbruk av alkohol och narkotika är ett utbrett problem.
Kvicksilver i gravida kvinnor bromsar hjärnans utveckling hos fostret vilket kan leda till utvecklingsstörningar.
Det konstigaste av allt är att de kanadeniska sjukvårdsmyndigheterna aldrig har kunnat bekräfta ett enda fall av kvicksilverförgiftning.

Kanada, Teknik, Handel
2017-44 24-26
"Spökstaden Cobalt upplever en renässans tack vare Teslas bilar"
Koboltfyndigheter väntar på att upptäckas och brytas.
Staden Cobalt, dom delar namn med det engelska ordet för Cobolt, har ironiskt nog levt på silver. Resterna av ett uppsving, som transformerade stade för över hundra år sedan, syns överallt. En gruvlave skjuter fortfarande upp från taket på en bokhandel som tidigare var en livsmedelsaffär. De sista silvergruvorna stängdes för nästan 30 år sedan men en global efterfrågan på kobolt kan komma att ge nytt liv åt den sovande staden som ligger 50 mil norr om Toronto.
Det råder koboltfeber i Cobalt. Den globala efterfrågan på kobolt, en komponent i batterier som används i elbilar av biltillverkare som Tesla och Volkswagen.

Kanada, USA
2018-01 26
"Oförutsägbarhet i Naftaförhandlingarna håller Trudeau vaken om nätterna"
Justin Trudeau vill hellre dra sig ur Nafta än underteckna ett dåligt avtal. Den kanadensiska premiärministern, som har intervjuats av Global News, sägeratt förhandlingarna med USA och Mexiko om att uppdatera Nafta-avtalet håller honom vaken om nätterna.
Den årliga handeln mellan de tre länderna uppgår till över en biljon dollar och Kanada och Mexiko står för en stor del av den amerikanska exporten. Trump kan säga upp Naftaavtalet med sex månaders uppsägningstid. Kanada vill inkludera så kallade "progressiva delar" i handelsavtalen, så som jobbgarantier, miljöskydd och jämställdhet.

Kanada
2018-02 16-17
"Kanadensisk stad omfamnar sin roll som marijuana huvudstad"
Allt som behövdes var lite marijuana för att inge hopp hos den kanadensiska staden. Smiths Falls i Ontario - med en befolkning på 8 885 invånare - upplever ett förnyat välstånd sedan producenten av medicinsk marijuana, Tweed, startade sin verksamhet för fyra år sedan i Hersheys övergivna chokladfabrik. Bytte namn till Canopy Growth, blev världens största cannabisproducent och stadens största arbetsgivare i den privata sektorn. Idag har företaget 360 anställda - en välutbildad arbetsstyrka som sköter administration, forskning, odlingsverksamhet, paketering och transport från anläggningen. Företaget förbereder sig inför Kanadas legalisering av marijuana till sommaren.