Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Kambodja

Karta
Info Cambodja Daily
Phnom Phen Post

Kambodja, sammanfattningar av artiklar om Kambodja, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-24 s 18-19
"Pol Pots terrorregim förde bok över sina egna brott"
En amerikansk kommitté går igenom "bokföringen". Troligen dödades och torterades flera miljoner av Kambodjas befolkning i slutet av 1970-talet av Pol Pot och de röda khmererna tills de stoppades 1979 av en vietnamesisk invasion. Kommissionen vill ställa mördarna inför rätta. De har funnit att massmorden beordrades från central ort, ett planerat utrotningskrig precis som i Nazityskland.

96-24 s 18
"Pol Pot, levande eller död"
På gränsen till Thailand lever khmer-ledarna kvar och bedriver gerillakrig. Nu ryktas att Pol Pot (Saloth Sar) är död.

96-35 s 19-20
"Maktkamp i alla läger"
Röda khmerledaren Ieng Sary har hoppat av.
Han vill försonas med regeringen och spela en aktiv roll i landets styre. De två premiärministrarna i Kambodja Hun Seb och Ranariddh är splittrade i frågan.

97-05 s 14-16
"Röda khmererna bokförde miljoner mord"
Över en och en halv miljon människor dödades under Röda khmerernas terrorregim under 1970-talet. Två amerikaner försöker nu reda ut den "gula förintelsen". De Röda khmererna höll en noggrann bokföring.

97-21 s 19-21
"Kambodja är som en politisk vildmark"
Två regeringschefer, prinsen Ranariddh och Hung Sen. Parallellstyrning ner till sista lokala ämbetsman. Pnom Phen börjar alltmer likna den colombianska gangsterstaden Medellin.

97-26 s 18-19
"Priset för Pol Pot är amnesti och legitimitet"
Både Hung Sen och prins Ranaridd (genom sin far Sinahoul) är historiskt belastade med de Röda khmererna. Därför säger t ex Hung Sen att Pol Pot är död. Om denne ställs inför domstol kan han avslöja mycket om sina tidigare bundsförvanter. Röda khmererna eller åtminstone viktiga delar av dem vill lämna den väpnade kampen och bli en accepterad politisk rörelse i Kambodja.

97-27 s 19-22
"Dags att sona brott"
Röda khermerledaren Pol Pot har gripits och kan komma att ställas inför en internationell tribunal, anklagad för att ligga bakom ett av vår tids grymmaste folkmord.
I maj ställde man ut en massa fotografier på ett museum i New York. Det var registreringsbilder av fångar i ett ökänt fängelse i Kambodja under Polt Pots regi. Man dokumenterade noga många av den miljon människor som Pol Pot dömde till döden på 1970-talet. 1979 när Vietnam "befriade" landet flydde Polt Pot ut i djungeln för att fortsätta som gerillarörelse. Nu vill hans parti göra sig av med honom och bli "vanligt" politiskt parti.
(Av beskrivningen att döma måste han ha varit en ovanligt rå och fanatisk Stalintyp samtidigt som han dumhet drev landet i fattigdom och svält som bara kan jämföras med Nordkoreas idag).

97-27 s 21
"Kambodja i vår tid"
Historia i årtal från 1971 då Pol Pot, 33 år, utkämpar ett inbördeskrig mot generalen Lon Nol som stöds av USA. till 1997 då han hotas att gripas.

97-29 s 12
"ASEAN skjuter upp Kambodjas medlemskap"
Detta sedan Hun Sen gripit till våld för att störta landets andre premiärminister Ranariddh.

97-30 s 16-18
"Den nye ledaren i Asien"
Hun Sens våldsamma statskupp hotar att försätta Kambodja tillbaka till det kommunistiska styrets mörkaste tid. Inbördeskriget kan blossa upp igen.

97-42 s 18
"Hung Sen ställer ultimatum"
Om inte hans regering får den vakanta platsen i generalförsamlingen tillåter han inte att FN övervakar de kommande vale. Prins Rinaridds som befinner sig i exil i USA har, ej förvånande, en annan en annan åsikt.

97-44 s 18
"Pol Pot erkänner misstag men har rent samvete"
Den första intervjun med massmördaren Saloth Sar på 18 år.
Han var tvungen att försvara sig mot Vietnam. Hans uppgift "var att leda striden inte att döda människor". Han tog makten 1974. En miljon människor dog av svält, tvångsarbet eller avrättning innan Vietnam tog makten 1979.

98-16 s 20
"USA har planer på att gripa Pol Pot"
Och ställa honom till svars för hans illdåd i Haag.

98-16 s 20
"Sommarens val ser ut att bli oroliga"
I Kambodja. Men FN vill inte övervaka om inte Hung Sen vill acceptera att oppositionen också får verka.

98-32 s 10-11
"Valet i Kambodja - ingen större förändring"
Den här gången behövde inte Hun Sen tvinga till sig makten. Han fick den genom väljarnas röster. Hans parti, Kambodjanska folkpartiet blev störst i valet, fick kanske t o m egen majoritet. Två var Ranaridds parti och tre Sam Rainsys parti.

99-12 s 21
"Khmerledarnas öde avgörs snart"
Tu.Mok, general med rykte om sig att vara grym och brutal, fängslades i början av mars, sedan han gömt sig i djungeln. Frågan är nu om bara han ska dömas eller också de andra ledarna som använt sig av amnestin.

99-20 s 26
"Kambodja har blivit rumsrent"
Kambodja har som sista land i Sydostasien kommit med i samarbetsklubben ASEAN. Phnom Penh har emellertid oerhörda ekonomiska svårigheter att övervinna innan det är dags att fira det eftertraktade medlemskapet.

99-37 s 22
"Ta Mok ställs till svars"
Kambodjas militärdomstol har åtalat de röda khmerernas ledare Ta Mok för folkmord.

2000-3 s 23-24
"Västmakterna bidrog indirekt till Pol Pots krigföring"
En av ledarna för de Röda Khmererna, Ta Mok hotar att inte skona någon, inte ens västmakternas ledare när han nästa månad ställs till svars för Pol Pot-regimens grymheter och brutala förtryck. Många f d khmerkommandanter är idag generaler i den kambodjanska armén eller innehar andra offentliga ämbeten eller tjänster.

2000-16 s 20-22
"Pöbelvälde plågar Kambodja"
Människorna saknar förtroende för det juridiska systemet och väljer att ta lagen i egna händer, ofta uppmuntrade och stödda av polis och myndigheter. (det är väl så att folket i detta land aldrig har haft några demokratiska institutioner eller förstår vad som menas med domstol och rättrådighet. Annars hade väl aldrig Pol Pot lyckats med att döda en stor del av befolkningen. Kambodja borde kanske ligga i Afrika!)

2001-31 s 14-15
"Hämnden förstör ansikten och själar i Kambodja"
Syraattacker mot rivaler från försmådda hustrur blir allt vanligare. Om deras män är mäktiga kommer de lindrigt undan. Det är vanligt att rika män har en ung bihustru. Unga flickor ställer gärna upp eftersom de lever mycket fattigt. Det är deras chans att smaka på lyx och rikedom. President Hun Sens fru gjorde som många andra "bedragna" äkta hälfter lät sina livvakter hålla fast makens älskarinna med hon hällde en flaska syra över dennes ansikte. När de hemska brännande smärtorna lagt sig var hon helt vanställd. Domaren dömde makan till två års fängelse villkorligt för "ringa misshandel". Så går det till i Kambodja.

2002-13 s 22-23
"Hun Sen leker kung i Kambodja"
Kambodjas premiärminister Hun Sen har under årens lopp skaffat sig allt större makt och kungligare vanor. Under sina 15 år på toppen av Kambodjas maktpyramid har han aldrig varit starkare än just nu. I kommunalvalen krossade han totalt oppositionen. Det valet var kanske slutet för det rojalistiska partiet som har kungens son Norodom Ranariddh som partiledare. . Valet väckte också frågan om kungen Sihanouks ställning.

2002-48 s 20-23
"Nytt försök att ställa de Röda khmererna till svars"
Förenta nationerna har, efter 9 månaders arbete, lagt fram en plan för en international tribunal, som ska granska de överlevande röda khmerernas brott. De röda khmererna är misstänkta för folkmord och brutala övergrepp under 1970-talet när drygt en miljon landsmän miste livet. Den resolution som blev resultatet av FNs arbete är emellertid ordentligt utvattnat för att vinna Kambodjas godkännande.

2003-9 s 19-20
"Snart är det för sent att skipa rättvisa"
Möjligheten att vittna mot de Röda Khmererna hänger på om tribunalen om folkmordet i Kambodja blir verklighet. Förhandlingarna mellan FN och den kambodjanska regeringen om inrättandet av en speciell tribunal som ska undersöka Röda Khmerernas övergrepp och förbrytelser går trögt. Under deras regim mellan 1975 och 1979 miste omkring 1,7 miljoner människor livet p g a avrättning eller straffarbete. I dag sitter bara två av den grymma regimen i häkte. Pol Pot dog 1998 och andra lever fritt i Kambodja.

2003-17 s 17
”Lite rättvisa är bättre än ingen alls”
En del av vår tids värsta massmördare lever på fri fot i Kambodja, där de leker med sina barnbarn och sköter sina trädgårdar. De borde ställas inför rätta. De ansvarar för 1,7 miljoner kambodjaners död i avrättningar, svält, sjukdomar och utmattning när Röda Khmererna styrde Kambodja från 1975 till 1979. Nu blir det en mycket urvattnad tribunal, men det var det enda som FN kunde åstadkomma trots de långdragna förhandlingarna med Hun Sens företrädare. Nu blir premiärminister Hun Sen ceremonimästare och kan styra resultatet av rättegångarna.

2003-24 s 15
"Hun Sen går till val"
Hun Sen har haft makten i Kambodja i snart 20 år, och han kommer sannolikt att behålla den. Det beror inte på att han är en stor ledare utan på att oppositionen är så svag. Han vill gärna ha kvar makten eftersom många länder skänker honom pengar för att hans land har förblivit fattigt. Det är val till nationalförsamlingen den 27 juni. Hans parti har många redskap i valkampanjen. Bl a motorcykelburna attentatsmän hjälper till att övertyga väljarna att de ska rösta på person.

2003-32 s 16-17
"När egenintresset får styra"
Motsättningar mellan biståndsgivare i Kambodja gör att landet sjunker allt djupare ner i misär. Bristen på samstämmiga prioriteringar och undfallenhet gentemot det korrupta politiska ledarskapet gör biståndet ineffektivt och utvecklingen av välstånd och demokratiska institutioner låter vänta på sig.
Om man är lite cynisk (dock mycket mindre än vad Hun Sen förefaller vara) så vill man beskriva det spel som Hun Sen spelar så här: Låt det egna folket lida - se till att de som har pengar uppmärksammar detta - de skänker pengar - jag (Hun Sen) blir rik på bidragen - jag får en bättre ekonomisk grund för att utöka min makt över mina undersåtar - jag kan få dem att lida ännu mer - ännu mer pengar kommer för att minska deras lidande - jag blir ännu rikare etc etc. Varför kan det då bli så här? Jo, enligt artikelförfattaren beror det på "slappa givare". De ställer inte de krav de borde ställa på regimen i Kambodja. De som ska kontrollera hur bidragen från västvärlden används är diplomater som själva tjänar bra på att inte avslöja misshälligheter.

2004-16 s 23-24
"Slaktarnas högborg har blivit ett turistmål"
De flesta av Röda Khmerernas ledare är fortfarande på fri fot. Nyfikna turister kommer numera till dessa stenålders kommunisters gamla fäste för att se spåren efter folkmordet. Anlong Veng var Röda Khmerernas sista fäste fram till maj 1998 när de kapitulerade inför regeringsarmén. Då dog (mördades eller begick självmord) Saloth Sar (Pol Pot), en av mänsklighetens största mördare. Under 1975 till 1979 tog han och hans medhjälpare livet av 1,7 miljoner undersåtar. De som gav sig frivilligt vid kapitulationen fick inga straff, de fick amnesti. Bara två fängslades. "Broder nummer två" förnekar skuld och säger att folkmordet är en propagandalögn. Nu försöker man förvandla Anlong Weng till en turistattraktion - ett folkmordets makabra Disneyland. Av de som bor i Anlong Weng är det många som längtar tillbaka till gamla tider när de kämpade sida vid sida med Röda Khmererna.

2004-42 s 20-21
"Tronföljden i Kambodja vållar bekymmer"
Kung Sihanouks abdikation skapar förvirring i Kambodja. Även om hans makt är uteslutande symbolisk har han betraktats som en personifiering av den kambodjanska själen ända sedan han installerades på tronen av den franska kolonialmakten 1941. Kungen har antytt att han gärna ser som sin efterträdare den 51-årige prins Norodom Sihamoni som är dansör och diplomat och som bor i Paris.

2004-42 s 20-21
"De röda khmererna ställs till svars"
Nu, 25 år efter det att den mordiska Pol Pot regimen störtades, godkände det kambodjanska parlamentet enhälligt en plan att tillsammans med FN etablera en specialtribunal i Phnom Penh, där överlevande ledare för de röda khmererna ska ställas inför rätta. Under deras brutala styre i slutet av 1970-talet dog omkring 1,7 miljoner kambodjaner. Upp emot 10 överlevande kommer att svara för sina handlingar. Bara två sitter i fångenskap för närvarande. Tribunalen kommer att kosta 57 miljoner dollar som ska bekostas av skattebetalarna i FNs medlemsländer.

2005-1/2 24
"De gömde sig i djungeln i 25 år"
Familjer som flydde från de vietnamesiska styrkorna 1979, levde isolerade i skogen i decennier. De tillhörde i allmänhet de röda khmererna och gömde sig då vietnameserna invaderade för att störta Pol Pot och hans ultramaoistiska regim. Flera av barnen föddes i de djupa skogarna och de har aldrig sett den normala världen.

2005-9 s 22-23
"Kambodja är ruttet ända in i märgen"
Varför har Kambodja så lite att visa upp efter mer än 10 år av återuppbyggnad och utveckling som har bekostats av ungefär 400 miljoner dollar per år av bidrag från andra länder. Svaret är dåligt styre och korruption. Korruptionen bromsar utvecklingen. Regeringen med Hun Sen i spetsen är bara intresserad av att bevara och utvidga sin auktoritet. Deras personliga makt går före allt annat. Väljarna tolererar detta eftersom deras förväntningar är så lågt ställda. Från 1970 till 1990 tog inbördeskriget med kommunistiska och terroristiska förtecken nästan all kraft. 80 % bor på landsbygden och har som främsta informationskälla televisionen som kontrolleras av staten och regeringspartiet. Då och då dödas frispråkiga journalister av mystiska, okända mördare. Bristen på kompetenta tjänstemän är stor. De flesta utrotades tidigare av de kommunistiska terroristerna.
Och värre kan det bli. Textilindustrin sysselsätter 200000 personer och svarar för 80 % av landets export. Nu har man slopat det internationella kvotsystemet som hållit textilindustrin under armarna i flera s k utvecklingsländer.

2006-6 s 13
"Oppositionsledare benådades"
Ledaren för Kambodjas enda stora oppositionsparti, Sam Rainsby, kommer att återvända från exilen i Frankrike sedan han benådats av kungen Norodom Sihamoni på begäran av premiärminister Hun Sen. Rainsby dömdes i december i sin frånvaro till 18 månaders fängelse för att han förtalat Hun Sen.

2006-19 s 7
"Röda Khmererna ställs äntligen till svars"
Kanbodjas högsta domstol har godkänt 13 kandidater utsedda av FN och 17 kambodjanska kandidater till domare i den sedan länge planerade rättegången mot överlevande ledare för Röda khmererna, som är åtalade för krigsförbrytelser. Rättegången väntas börja nästa år.

2006-38 s 23
"Farliga förbindelser"
Kambodja förbjuder fri kärlek och fria åsikter. Premiärminister Hun sen har utnyttjat sin stora majoritet i parlamentet för att driva igenom en lag som förbjuder otrohet. En annan lag begränsar parlamentsledamöternas yttrandefrihet. Den har sedan dess slutat upp med att göra oroväckande men kanske ogrundade påståenden. De får inte länge säga saker som "anses skada en enskild person, den allmänna ordningen, seder och bruk eller den nationella säkerheten".
Premiärminister Hun är också irriterad på ministrar som dycker upp på olika sociala evenemang tillsammans med älskarinnor i stället för sina fruar. Prins Norodom Ranariddh, Huns konkurrent om folkets gunst, brukar också ses i sällskap med en dansös istället för med sin hustru. Nu är det slut på sådan amoralitet!

2007-19 s 22-23
"Den obehagliga sanningen"
Röda khmerernas regim är fortfarande ett mycket känsligt kapitel i Kambodjas historia. Nu snart 30 år efter det att Röda khmererna störtades, börjar historien bli en stridsfråga i Kambodja. På ena sidan finns de som är angelägna om att göra upp med det förflutna och på den andra en regering, vars toppledare en gång i tiden associerades med den numera utdöda kommunistiska rörelsen och som inte vill släppa ifrån sig kontrollen över ett så känsligt kapitel i Kambodjas historia. Röda khmererna kallade sig själva för Kampucheas kommunistiska parti och landet för Demokratiska Kampuchea.
Unga kambodjaner har inte fått någon formell information om Röda khmererna i skolan sedan propagandatexterna på 1980-talet när Kambodja styrdes av den kommunistiska regim som vietnameserna installerade.

2007-19 s 24-25
"Flyta på oljan eller drunkna i den"
Kambodja tros ha ganska stora oljereserver utanför sin sydliga kurs. Om bara några år räknar man med att börja utvinningen, vilket kommer att förändra Kambodjas ekonomi i grunden. Det återstår att se om det blir till det bättre eller det sämre. För många andra fattiga länder, som exempelvis Nigeria och Tchad, har oljan varit en giftig gåva, som paradoxalt nog har förvärrat fattigdom och korruption på grund av det som en del kallar "oljans förbannelse". Faktum är att Kambodja redan lider av många av oljeförbannelsens symptom trots att inte en enda droppe har pumpats upp ännu. Regeringen i ett oljerikt land, som gläds åt skatten och inte är beroende av skattepengar kan frestas att strunta i medborgarna.

2008-03 s 20-23
"Tillbaka till dödens fält"  Hela artikeln
Röda khmererna gjorde sig skyldiga till ett folkmord som decimerade Kambodjas befolkning med nästan en fjärdedel. 29 år efter skräckväldets fall är det äntligen dags att syna brotten i en domstol. Pol Pot, som var "broder nr. 1" är död, men hans högra hand sitter på de anklagades bänk. Mellan den 17 april 1975 och 6 januari 1979 hade Röda Khmererna makten i Kambodja. Regimen som var stödd av Maos kommunistiska Kina genomförde ett av mänsklighetens vanvettigaste experiment. Den försökte med rå styrka och brutalt våld skapa "den nya människan" som skulle användas enbart till hårt kroppsarbete. De förstörde bibliotek, museer, universitet, de avskaffade pengar och banker, de stack kloster och tempel i brand. "Klassfiender" utrotades systematiskt och alla som talade främmande språk, bar glasögon eller kunna misstänkas vara intellektuella var lovliga byten. Familjen fick inte betyda något, utan den ersattes av "Angkar", Organisationen, som leddes av "Broder nr.1", Pol Pot, som egentligen hette Saloth Sars.
Nästan en fjärdedel av landets åtta miljoner invånare dog i "experimentet", många avrättades, andra dog av svält eller sjukdomar. Först nu, 29 år efter massmördarnas fall och nästan 10 år efter Pol Pots (naturliga) död, ställs de tillsvars. Kambodja har äntligen fått sin egen Nürnbergprocess. Rättegången har börjat. "Broder nr.2", Iang Sary, hans fru, Ieng Thirith, "Dutch" som var chef för det största tortyrlägret står nu inför skranket tillsammans med många av sina gelikar anklagade för folkmord.
Fler bilder på kommunismens offer 1945-2003. Titta på egen risk!
Läs artikeln här eller här.

Tidigare artikel om Pol Pot av Erich Follath i Spiegel Online: Jackpot Pol Pot.

2008-31 s 14-15
"Kambodjanerna sätter stabiliteten främst"
Hung Sens regerande parti CPP, Kambodjas Folkparti, tycks gå segrande i förra söndagens parlamentsval. Partiet utmanades av tio oppositionspartier som emellertid försvagades av internt käbbel och spektakulära avhopp. Landet har haft en årlig tillväxt på i genomsnitt nio procent det senaste decenniet och det är en utveckling som medborgarna gärna har kvar.

2009-14 s 21
"Bödel inför rätta"
En före detta lärare, den 66-årige Kaing Guek Eav, anklagad för att ha verkställt Röda Khmerernas dödliga politik, ställdes i måndags inför rätta, när åklagare i en specialdomstol inledde det första fallet mot en representant för den hårdföra kommunistregim, som för tre decennier sedan förvandlade Kambodja till ett dödens fält. Tribunalens mål är att klargöra Röda Khmerernas brutala vanstyre av Kambodja, där runt 1,7 miljoner människor dog i svält, sjukdomar, slavliknande arbetsförhållanden och avrättningar.

2009-29 s 21-22
"Ondskan känner inga gränser"
Rättegången mot Röda khmerernas bödlar innehåller hårresande vittnesmål om obeskrivlig brutalitet och oändligt lidande. I drygt två veckor har domarna och advokaterna i rättegången mot en före detta fängelsechef, Kaing Guek Eav, kallad Duch, undersökt skräckinjagande detaljer om det lidande som det kambodjanska folket utsattes för under Röda khmerernas styre. Uppskattningsvis 1,7 miljoner människor dog 1975-79 som en direkt följd av regimens brutalitet. Den 66-årige Duch är den förste av fem personer från Röda khmerernas regim som rannsakas i den FN-sponsrade tribunalen. Han är åtalad för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser i sin roll som chef för Tuol Sleng fängelset, där minst 14000 människor torterades och skickades i döden. Han erkänner och uttrycker ånger men har också sagt att han ingick i en kommandokedja där olydnad bestraffades med döden. Han förnekar till många av vittnenas berättelser.

2009-48 s 15
"Bakom lås och bom"
Den för folkmord anklagade Röda khmer ledaren, Kaing Guek Eav, kallad Duch, bör straffas med 40 års fängelse, hävdar åklagaren i den rättsliga processen. Fem års rabatt får han för att han har erkänt sina missdåd, visat ånger och samarbetat med tribunalen. Han är 67 år gammal och den första processen mot en av de högst uppsatta Röda khmererna.

2010-31 s 18-19
"Ilska över kambodjansk dom"
En första fällande dom har genomförts mot en ledande representant för Röda Khmererna rörande de 1,7 miljoner människor som dog under åren 1975 - 1990. Men många av de överlevande var bestörta över vad de tyckte var ett milt straff, 35 års fängelse, som möjligen kan göra Kaing Guek Eav, kallad Duch, åter till en fri man. Domstolen förvandlade nämligen domen till 19 års fängelse med avdrag för den tid han redan tillbringat i fängelse. Många människor sa att de inte kunde acceptera ett mildare straff än livstids fängelse.
I Fall 2 kommer fyra andra Khmerledare i det allra högsta skiktet att anklagas för brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Många andra ledare har dött till exempel Röda Khmerernas ledare, Pol Pot.

2010-41 s 25
"Chamfolket är ett lockande byte för fundamentalister"
En kulturrevolution bland muslimerna breder ut sig i Kambodja vilket fundamentalister från andra områden är snara att utnyttja. De flesta av landets muslimer tillhör minoriteten Cham med ungefär 400 000 medlemmar. I folkmordet på 1970-talet avrättade Röda khmererna de flesta Chamledarna och försökte utrota både stammen och islam i det maoistiska paradis, som de påstod att de höll på att bygga. I kampen för att resa sig ur ruinerna blev många muslimska församlingar beroende av utländska hjälporganisationer. De blev också mer mottagliga för importerade versioner av islam. Både den saudiska wahhabismen och den indiska Tablighi Jemaat vinner terräng. Deras inflytande ökar i takt med de växande lånen från staterna i Persiska viken. Suspekta och bannlysta organisationer på grund av samröre med al-Qaida tenderar att följa i kölvattnet på genuina hjälporganisationer.

2011-08 s 15
"Inofficiell vapen vila"
Kambodjas utrikesminister och hans thailändske kollega accepterade i tisdags ett förslag från ASEAN till inofficiell vapenvila. 40 fredsbevarande soldater från Indonesien ska placeras vid gränsen mellan de båda länderna, vid vilken så sent som i förra veckan förekom strider varvid minst åtta människor miste livet.

2011-17 s 20
"Här saknas grannsämja"
Förhandlingarna om vapenvila i gränskonflikten mellan Thailand och Kambodja ar avbrutits. Regeringen i Phnom Penh klagar på en resolution från den thailändska regeringen som i början av veckan hotade att hämnas kambodjanska intrång på territorium som Thailand gör anspråk på. Längs gränsen mellan Thailand och Kambodja finns flera omstridda avsnitt. Drygt 50 000 människor på båda sidorna gränsen är på flykt.

2011-25 s 27
"Bättre sent än aldrig"
Misstankar om politisk inblandning och korruption förgiftar arbetet i Kambodjatribunalen. Fyra högt uppsatta ledare för Röda khmerernas regim, som alltjämt är i livet, ställs inför rätta på måndag. Det är drygt tre decennier sedan de och deras kolleger ödelade Kambodja och slaktade hundratusentals landsmän. De fyra som var ledande företrädare för den brutala regimen är anklagade för brott mot mänskligheten, folkmord, mord och tortyr. Ungefär 1,7 miljoner kambodjaner dödades eller dog av överansträngning, svält och sjukdom under Pol Pot regimens försök 1975 - 1979 att skapa en "idealstat" grundad på jordbruk.
Ett bekymmer med rättegången är att den internationella tribunal som hanterar fallet också sitter på de anklagades bänk. En brittisk åklagare vid tribunalen, Andrew Cayley, vill att fler fall, omfattande fem misstänkta personer ska granskas. Två av domarna vägrar göra detta vilket misstänks bero på politiska påtryckningar.

2012-41 s 20-21
"Kambodjas farligaste man"
Den före detta Röda Khmerledaren Samdech Hun Sen är en farlig person. I 27 år har denne 60-åring styrt Kambodja med auktoritär hårdhet.
Mord och skrämseltaktik hör till vardagen i Hun Sens rike.
Den f d Röda Khmerledaren har också hotat med att fortsätta styra landets 14 miljoner invånare tills han är 80 år om inte ödet vill annorlunda.
Tidningen The New York Times inkluderar Hun Sen bland "världens mest ökända autokrater", d v s diktatorer som med våld, lojala säkerhetsapparater, massiv korruption och utländska makters tysta stöd har lyckats hålla sig kvar vid makten längre än 10 000 dagar.
Att ha Hun Sen som fiende är mycket farligt, ibland till och med livsfarligt. Det senaste av hans många offer som fick erfara detta är Mam Sonando. Han är journalist och ägare av den regimkritiska radiostationen "Bikupan", som är oppositionens starkaste röst i Kambodja. I förra veckan dömdes Mam Sonando till 20 års fängelse.

2012-44 s 25
"Nye kungen kan fälla monarkin"
Kambodja efter Norodom Sihanouks död. 2004 abdikerade Norodom Sihanouk, som nu avlidit, 89 år gammal, till förmån för sin son Norodom Sihamoni. Denne lever alltjämt i skuggan av sin far, utan att vilja beblanda sig med landets politiska angelägenheter. Nu sedan fadern dött kan detta riskera monarkins ställning och existens.

2014-03 s 29-30
"Kambodjas demokrati, blåslagen, blodig och förmodligen bruten"
Landets starke ledare, Hun Sen som varit regeringschefen i 30 år, slår ner på oliktänkande.
Landet har fått mer än 100 miljarder dollar i utländska bidrag och fått 20 år av FN övervakning verkar Kambodjas demokratis högst osäker.
Hun Sens avsky för oliktänkande kan spåras sedan en lång tid tillbaka men den senaste tidens anti-demokratiska aktioner riskerar att ytterliga försvara Kambodjas starke ledare som den senaste tiden fått se sin ställning försvagad med ett antal förlorade platser i parlamentet - trots påstått valfusk.

Kambodja
2017-12 26-28
"Från obeveklig kommunism till entusiastisk kapitalism"
Pol Pots män brukade riva banker - nu bygger de nya.
Tep Khummal var i många år Pol Pots personliga sekreterare, och han förblev lojal mot den karismatiske, ultrakommunistiske, kambodjanska ledaren även efter De röda khmerernas kollaps i slutet av 1990-talet. Efter Pol Pots död flydde Tep Khummal till en avlägsen plats nära gränsen till Thailand, där han stötte på en helt annan sorts guru, managementexperten och affärskonsulten Peter Drucker, vars föräldrar kom från Österrike och USA. Han lockades främst av Druckers teori om att det är de anställda som är viktigast för företagets framgång. Drucker talar om individer han ger individen makt. Ingen kollektivism där inte!
Tep Khummal blev en av dem som banade väg för den nya livsstilen i egenskap av grundare av ett företag som exporterar jordbruks produkter och en mikrofinansbank. Tep Khummal lärde jordbrukarna att "tillgodose efterfrågan på marknaden".
Senare valdes han till distriktsguvernör och har uppmuntrat sina undersåtar att göra likadan.

Kambodja
2017-46 28-29
"Oppositionsparti upplöses av Kambodjas högsta domstol"
Kambodjas högsta domstol har utlöst det största oppositionspartiet och eliminerat den mest populära utmanaren till landets auktoritära ledare i valet nästa år.
Människorättsgrupper och FN säger att beslutet att upplösa Kambodjas nationella räddningsparti, eller CNRP, kommer att göra landet till en enpartistat.
CNRP, som bildades 2012, har fått ett stort folkligt stöd med sin blandning av högerorienterad liberalism, ekonomisk populism och antivietnamesisk nationalism.
Partiet har välkomnats som ett fräscht alternativ i landet, som har styrts av Hun Sens parti sedan 1979.

Kambodja
2017-49 22-23
"Kambodjansk kung från 1500-talet gör comeback - och han ser bekant ut!"
För länge sedan i dett avlägsna hörn av Kambodja grundade en ung och djärv tempeltjänare sin egen armé, störtade den orättvisa kungen och räddade nationen. Nu syns han överallt, tack vare premiärministern Hun Sen - en annan enkelman som nästan har blivir en envåldshärskare. Under de senaste åren har minst sju statyer av kung Kan rests i Kambodja samtliga med ansiktsdrag som harstora likheter med Hun Sen.

sidans topp