Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Kaliningrad

Karta
Info Königsberger Express

Kaliningrad, sammanfattningar av artiklar om Kaliningrad som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

2000-15 s 14-15
"Korruptionen har Kaliningrad i sitt grepp"
I den ryska enklaven Kaliningrad väntar invånarna på att Putin skall tillträda och snarast möjligt ta itu med regionens korrumperade guvernör, som uppträder som en feodalherre och struntar i att tillgodose väljarnas intressen. Han heter Gorbenko, han valdes 1996 och han har utfärdat ett dekret som ger honom personlig kontroll över handeln med cigaretter, bilar och alkohol (att behärska droghandeln är det säkraste sättet att skaffa sig rikedom. Därför vill många ha makt). Han har starka band till kriminaliteten. Kaliningrad kan bli ett nytt Hongkong vid Östersjön men investerarna kommer inte till en kriminell ekonomi. Guvernörerna har en stor självständighet och de har hand om polismakten och rättsväsendet. Detta blir inte lätt för Putin att ändra på.

2001-1/2 s 11
"Kärnvapen i Kaliningrad?"
USA hävdar att ryssarna har kärnvapen i Östersjöområdet. De ska ha flyttat kortdistanskärnvapen dit. Flyttningen anses spegla Moskvas reaktion på NATOs utvidgning österut 1999, när Polen, Tjeckien och Ungern blev medlemmar av alliansen. På officiellt ryskt håll bestrider man dessa uppgifter.

2001-05 s 5
"Kaliningrads öde diskuteras i EU"
När Polen och Litauem blir medlemmar i EU kommer den ryska enklaven att ligga som en isolerad ö i EU-territorium. Detta gör det angeläget för EU att hjälpa till att lösa Kaliningrads problem, då dessa är av den sort som lätt sprider sig över gränserna: miljöförstörelsen, dess svaga ekonomi, den organiserade brottsligheten och utbredd ohälsa, inklusive aids och tuberkulos. Kaliningrad är stor som Belgien och har en miljon invånare.

2001-08 s 11
"Putins trojanska häst skrämmer EU"
Bryssel oroar sig för att den ryska enklaven Kaliningrad, sedan Polen och Estland blivit EU-medlemmar, kommer att bli en inkörsport till EU för illegala invandrare. Kriminaliteten är stor, många har aids, TBC och andra sjukdomar. Organiserad brottslighet, smuggling av narkotika och människor, allt finns i detta lilla land med 1 miljon invånare, av vilka 30 % är mycket fattiga. 50 % av ekonomin är svart.

2002-21 s 5
"Ryssland vill skapa en korridor till Kaliningrad"
När Litauen och Polen inom kort blir medlemmar i EU blir Kaliningrads roll speciell. Landets 950000 invånare riskerar att isoleras i ekonomisk misär. EU är helt kall inför Ryssland förslag om att de som bor i Kaliningrad ska ha en egen "korridor" genom de båda länderna till Ryssland.

2002-24 s 10
"Kaliningrad är en svårknäckt nöt"
Staden förfaller i kriminalitet, fattigdom och ohälsa. Miljöförstörelsen är stor. Man handlar med människor. Med narkotika och med stulna bilar. Stadsborna kan inte undgå att se att den sociala klyftan mellan dem och grannarna i Polen och Litauen vidgas för varje dag.

2002-30 s 10-11
"Kaliningrad på väg att isoleras helt"
Kaliningrad kan komma att isoleras. Grannländerna inför nya visum- och tullregler. Det leder till att invånarna på den ryska enklaven får svårigheter att ta sig till andra delar av Ryssland då de inte längre kan resa via grannländerna. Det främsta skälet till protest är troligen att en stor del av Kaliningrads befolkning lever på smuggling, kallad "gränshandel". Denna handel blir inte längre lönsam om man måste betala för att resa över gränsen till Polen eller Litauen.

2002-46 s 4
"EUs problem med Kalingrad är löst"
På toppmötet mellan EU och Ryssland enades parterna om hur trafiken till och från den ryska enklaven Kaliningrad ska skötas. Kaliningrad är idag mycket fattigt och ett populärt tillhåll för den organiserade brottsligheten. Där finns många med Hiv och aids. Svårare var det för parterna att komma överens som Rysslands krig i Tjetjenien.

2003-1/2 s 23
"Den ryska maffian hamnar mitt i smeten"
Kaliningrad är förmodligen den organiserade brottslighetens största fäste i Ryssland. Problemet är att Kaliningrad fr o m 2004 kommer att ligga mitt i Europeiska Unionen. Det är de låga lönerna och den bristfälliga infrastrukturen som skapar förutsättningar för en mycket stor svart ekonomi.

2003-37 s 11-12
"Kaliningrad ska bli Europas nya Riviera"
I den forna ostpreussiska badorten Rauschen och längs Bärnstenskusten stundar en ny epok, när femstjärniga hotell, vattenparker och butiksgallerior ska locka horder av turister. De som drar i trådarna för att förverkliga drömmen om semesterparadiset är gamla kamrater från partiet, militären och underrättelsetjänsten i Moskva. Inom kort blir det Kaliningrad, inte Petersburg, som blir Rysslands egentliga fönster mot Europa. "Svalare än Sotsji, billigare än Rio, närmare än Nice, det är Svetlogorsk".

2010-06 s 11-12
"Protesterna i Kaliningrad var en varningssignal"  hela artikeln
I Rysslands västligaste enklav vid Östersjön växer missnöjet med Putin och hans regering. En miljon ryska medborgare är missnöjda med arbetslöshet, stigande utgifter, dåliga vägar och kräver att guvernör Georgij Boos som låter sitt eget företag leverera belysningen till en ny, bred ringväg. Han har en årsinkomst på tre miljoner euro och reser med ett eget jetflygplan. Många ropar också på att Putin ska avgå. För president Medvedev öppnar sig nu en reell nöjlighet att i god tid inför presidentvalet i mars 2012 stiga fram som Rysslands ledare nummer ett.

2010-13 s 6-7
"Kaliningrad vill komma närmare Europa"
Många vill ha tillbaka namnet Königsberg som staden bar i många år innan den övertogs av Sovjetunionen 1946, och uppkallades efter bolsjvikhjälten Michail Kalinin. När folk i Kaliningrad talar om Ryssland verkar det inte som de pratar om sitt eget land utan om ett främmande land borta i öster. Människorna i Kaliningrad åtnjuter ett slags öppenhet som inte finns på andra håll i Ryssland, oberoende TV-kanaler och äkta oppositionspolitiker.

Kaliningrad
2015-23 s 2
"Den fjärde baltiska republiken"
Efter det första världskriget skars staden Königsberg och dess omgivningar av från det övrika Tyskland genom den korridor som det återuppståndna Polen fick till Östersjön. Efter andra världskriget blev Königsberg en del av Sovjetunionen och döptes om till Kaliningrad. Vad kriget inte klarat av fullföljde Stalin. Allt som fanns kvar av 700 års tysk historia undanröjdes.
1990 efter Sovjetunionens fall blev Kaliningrad en fjärde baltisk republik med en knapp miljon invånare. Tiden som ett från omvärlden hermetiskt stängt härläger var förbi. Förhoppningar om ett nytt Hongkong eller Singapore vid Östersjön växte. Sverige öppnade ett generalkonsulat, färjeförbindelser upprättades med Karlskrona och SAS startade direktflyg från Köpenhamn.
Men drömmen sprack efter en kort turist blomstring. Det tyska kapitalet liksom ryska investeringar uteblev.
I takt med de växande spänningarna mellan Ryssland och omvärlden har Kaliningrads tidigare militära betydelse som isfri hamn ökat och den kommer att bli viktigare om Östersjön skulle bli ett Nato-innanhav med Kaliningrad som en liten rysk exklav.