Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Indonesien

Karta
 Info The Jakarta Post

Indonesien, sammanfattningar av artiklar om Indonesien som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-30 s 16
"Håller Suharto på att tappa greppet?"
Den 75-årige ledaren, efter 31 år vid makten, ska han kunna ställa upp för återval 1998?
Wahid, ledaren för en 40 miljoners islamsk organisation, är öppet kritisk mot Suharto och stöder Megawati Sukarno, dotter till landets första president.

96-42 s 14-15
"Fredspristagare kräver dialog"
Nobels fredspris till två män som lett kampen för Östtimors självständighet. Valet kommer att föra fram Indonesiens 21-åriga ockupation på nytt i ljuset.

96-42 s 15
"Två pristagare, två världar"
Biskop Carlos Belo, timorianernas "andlige ledare" lämnar aldrig territoriet. Ramos-Horta, är talesman i exil. Han kommer att arresteras direkt han kommer tillbaka.

97-21 s 18-19
"Indonesien gör valet till ritual"
Valet står mellan regeringspartiet Golkar och PPP den 29 maj. 87 % av landets 200 miljoner invånare är muslimer. (Troligen är hela landet styrt odemokratiskt av president Suharto och hans anhang som bara tänker på att berika sig själva)

97-40 s 10-11
"Röken ligger tät över Sydostasien"
En giftig rökblandad dimma som sticker i ögonen och retar lungorna. En ekologisk katastrof av stora dimensioner. Rökens källa är okontrollerade skogsbränder i Indonesien.

97-45 s 19-20
"IMF sträcker ut en hjälpande hand"
23 miljarder dollar för vilket landet måste betala ett högt politiskt pris. Ett långsiktigt försök att sanera Indonesiens ekonomi. Bl a ska banker likvideras, minst 20 anses konkursfärdiga. Sänka importavgifter och begränsa handelsmonopol. Reducera budgetunderskotet till 3 %.

98-03 s 16-17
"Indonesien står på tröskeln till oundvikliga förändringar"
Suharto kom till makten 1965 beroende på en situation som mycket påminner om den som rår idag, dvs en ekonomi i fritt fall. Då efterträdde han de karismatiske Sukarno.
Men det finns ingen trovärdig efterträdare nu. IMF går nu in med mycket pengar för att stödja den sammanfallande ekonomin men kräver i gengäld att många av de statliga monopolen som berikar Suharto och hans släktingar ska avskaffas.

98-07 s 23-24
"Stigande priser skärper etnisk konflikt"
I Indonesien är det etniska kineser som kontrollerar cqa 70 % av tillgångarna. När priserna på basvaror nu stiger, slår muslimerna sönder deras affärer och förstör varorna. Och värre kommer de att få det om inte Suharto kan sanera ekonomin.

98-14 s 20-21
"Hungriga människor gör tokiga saker"
Klarar Suharto av att behålla kontrollen och kommer IMFs tvångsreformer att fungera? Svaret på frågorna kommer att kunna avläsas i mjölkpriset. Priset på torrmjölk har 5-dubblats på kort tid.

98-20 18-19
"Missnöjet sprider sig i Indonesien"
Allt fler folkgrupper börjar öppet kritisera Suhartos regim. Det är inte någon revolution på gång, men Suhartos regim sjunger på sista versen.
Lydnaden mot auktoriteter och rädslan för militären går djupt i folket och därför har Suhato kunnat förtrycka folket i 30 år. En obeskrivligt korrumperad monarki. Men nu nöjer sig inte studenterna längre. Andra grupper avvaktar.

98-21 s 13-14
"Indonesien: Kraven på förändring växer, men frågan är: förändring till vad?"
Studentrevolten ifrågasätter Suhartos legitimitet. Suharto tros inte överleva utan måste avgå. Eller kommer han att införa undantagstillstånd, stänga universiteten och skicka hem studenterna?

98-22 s 16
"Habibie blir inte långvarig"
Indonesiens nye ledare Habibie kommer sannolikt att bryta trenden av ledare som behåller makten i flera decennier. Politiska bedömare ger honom några veckor eller i bästa fall några månader. Hans enda maktbas är kontakterna med förre presidenten Suharto. Deras vänskap har varat i 46 år. Han är djupt troende muslim och flygplanskonstruktör.
Blir det på sikt ett systemskifte i Indonesien eller bara byte av några huvudpersoner?.

98-22 s 17-18
"Suharto misstolkade situationen"
Han misstog folkets lydnad för vördnad. Trodde att nepotism och korruption var maktens privilegium. Han jagade kommunister och krossade världens tredje största kommunistparti på 1960-talet. En halv miljon människor dödades. Men kunde på detta sätta upprätta skenet av att vara den starke demokratins försvarare i Asien. Fick mycket hjälp av USA.

98-23 s 16-16
"Konturerna av ett nytt politiskt liv börjar skönjas"
Efter Suhartos avgång. Oppositionen vill nu att också efterträdaren Habibie ska gå och ersättas av en interimstyrelse i väntan på allmänna val. Men kan den sekulära staten bevaras i ett val. Flera starka muslimska partier bildas nu. Som motvikt ställs Sukarnos dotter upp som ledare för ett parti.

98-24 s 23-24
"Östtimor förblir en del av Indonesien"
Habibie ogillar kravet på folkomröstning att de 700000 på Östtimor själva skulle få bestämma sin framtid.

98-31 s 18-20
"Habibie måste vinna slaget mot hungern"
Att be Indonesiens folk, varav när hälften lever på svältgränsen, att fasta är knappast någon realistisk lösning på landets katastrofala situation.
80 av landets 200 miljoner invånare tjänar mindre än 4 dollar i månaden. Och äter mindre än 2000 kalorier per dag. 37 % av alla barn är underviktiga. Ändå finns det mat i statens varumagasin men folket har inte pengar ens för att köpa ris. Dessutom finns det få fungerande affärer i Jakarta och andra städer 70000 kineser har flytt sedan deras butiker bränts ner, sedan de misshandlats och deras kvinnor våldtagits.
(Glöm inte att Indonesien är världens största muslimska land! Bara för fyra år sedan ville det styra hela den muslimska världen! I dag håller dess folk på att dö av hunger! Det finns kanske samband? "populistiska, nationalistiska muslimska drag" kännetecknar Habibies politik. )

98-32 s 312-13
Terrorn härskar i Östtimor"
President Habibie har dragit bort en liten del av den indonesiska ockupationsarmén från Östtimor. Därigenom har inte mycket ändrats i det gamla systemet: här råder fortfarande förtryck.
1975 besatte indonesiska truppstyrkor den förutvarande portugisiska kolonin. På 20 år har 100 000 människor dödats. Är det östtimorianska folket moget för självständighet? De flesta kan varken läsa eller skriva.

98-34 s 22
"Indonesien och Portugal förhandlar om Östtimors status"
Indonesien gör många eftergifter. Habibie är mån om att få stöd från andra länder.

98-41 24
"Suharto behåller sitt rov"
Suharto har sagt att han är oskyldig till korruption och sedan kan man inte komma längre! Det finns inga bevis. Många anser att 40 miljarder dollar är gömda av Suharto och hans familj.

98-43 16-17
"Det går framåt för oppositionen i Indonesien"
Ledaren för det Indonesiska demokratiska partiet (PDI) Megawati Sukarnoputri som är dotter till den förre presidenten Sukarno är populär och angriper nu regimen öppet. "Ju sämre folk får det ju populärare blir hon".

98-43 17
"Vem litar folket på?"
Intervju med Megawati Sukarnoputri.
Hennes trovärdighet är större än Habibies menar hon.

98-48 s 18-19
"Jakarta skakas åter av pöbelns raseri"
Många människor dödades eller skadades och kyrkor, bostäder och butiker brändes ner och härjades svårt i denna stad där politiska, religiösa och etniska motsättningar tar sig förfärande uttryck. Horder av muslimer drar fram för att förstöra alla kristna symboler. Kyrkor och butiker förstördes. "De är kristna svin". Och ska få känna på islamisk rättvisa. Människor i kyrkor huggs ner.

99-05 s 14
"Våldets Östtimor har fått nytt hopp"
Läget tycks vara mycket oklart. Indonesien har börjat dra tillbaka sina trupper och då har våldet trappats upp. Men är det Indonesien som i smyg stöder upproret eller är det militanta seperatister som ligger bakom?

99-06 s 19-20
"200 partier söker en demokrati"
Valkampanjen har börjat i det av våld härjade Indonesien. Det största folkliga stödet har Sukarnoputri dotter till Indonesiens förste president Sukarno. Hon leder partiet PDI. Utmanare är Amien Rais, ledande i förra årets studentdemonstrationer. Han leder den nästa största muslimska organisationen. Wahid är ledare för det största.

99-07 s 20-21
"Kan Östtimor bli fritt utan blodigt kaos?"
I Östtimor har det uppstått en underlig situation: i åratal har människorna kämpat för sitt oberoende, men nu när självstyret finns inom räckhåll verkar det farligt och skrämmande. Många bedömare anser att övergången till frihet bör gå långsamt och etappvis. Det tar lång tid innan de 830 000 personerna kan överleva på egen hand ekonomiskt. Efter lång tid av frihetskamp verkar det nu vara friheten som är det största hotet.

99-09 s 21-22
"Östtimors kamp fortsätter"
Mottagaren av Alfred Nobels fredspris, frihetskämpen José Ramos-Horta från Östtimor, skriver om våldet i sitt hemland.
En ren retorik. Intressant är att han skriver att "serbernas etniska rensning" är liten i jämförelse med "javanesernas" brutalitet mot kristna, katoliker och muslimer! Visst är väl Indonesien världens största muslimska land?

99-14 s 25
"Gusmao manar till fortsatt strid"
Den fängslade östimoriska ledaren eldar upp "sitt folk": "Hemlandet eller döden. Att göra motstånd är att segra. Kampen fortsätter oavbrutet! (gamla marxistiska floskler!)

99-21 s 17
"Världsbanken blockerar Indonesiens lån"
Världsbanken har beslutat att senarelägga utbetalningen av överenskomna krediter på miljarder dollar för att undvika att den indonesiska regeringen frestas att köa röster för pengarna inför det stundande valet. I de första fria valen på 40 år anses det vara en stor risk att det regerande golkarpartiet med Habibie i spetsen försöker muta sig till segern.

99-23 s 14-16
"Indonesien står på tröskeln till demokrati"
Indonesien höll sina första fria val i måndags. I skrivande stund är resultatet inte klart. Kommer detta demokratiska försök att lyckas bättre än det första? Kommer oppositionen att äntligen avlägsna golkarpartiet från makten? Hur går det för Sukarnos dotter Megawatti Sukaroputri? Vem som än vinner finns det många akuta problem att lösa.
De tillgångar som Suharto och hans familj stulit till sig.
Den korrumperade armén.
Östtimor
Två andra separatistiska provinser: Aceh och Irian Jaya - tidigare holländska kolonier
Islam i världens största muslimska stat
Nödvändiga ekonomiska reformer
Införa en "indonesisk" kapitalism. Konkurrens är något alldelas nytt.

99-23 s 15
"Östtimor ser framemot nästa val"
Det är valet om självständighet den 8 augusti.

99-32 s 17-18
"I Indonesien är vinnarna inte alltid vinnare"
Megawatti Sukarnoputri kämpar mot en politisk elit som, trots hennes partis seger i presidentvalet, kan hindra henne från att kandidera till posten som landets ledare. I parlamentsvalen i juni fick hennes parti 34 % och blev klart största parti. F d styrande partiet Golkar fick bara 22 %. Muslimerna har svårt att acceptera en kvinna som ledare. Många ser sin egen traditionella makt hotad. Det har vuxit fram en "Vem som helst utom Mega" rörelse som bl a kritiserar hennes engelska och gammalmodiga klädsel.

99-35 s 16-17
"Östtimor trotsade våldet"
Att lämna eller inte lämna Indonesien var frågan som engagerade mer än 98 % av Östtimors väljare trots hot om våld. Irreguljär milis har rekryterats och beväpnats av armén för att omintetgöra folkomröstningen.

99-36 s 16-17
"Våld och kaos har Östtimor i sitt grepp"
Folkomröstningen om självständighet avlöpte relativt lugnt, men nu vill våldets män inte acceptera resultatet.

99-36 s 18-19
"Militär och polis misstänks ligga bakom våldet"
Östtimorianerna själva är övertygade om att våldskampanjen styrs uppifrån, och nu kommer rapporter från diplomater och journalister som tycks bekräfta öfolkets misstankar. Den svartskjortade milisen som motsätter sig självständighet angriper med våld de som röstat för en sådan. Många anser att denna milis styrs av medlemmar ur militärens fruktade specialenhet, Kopassus.

99-36 s 19
"Jakarta motsätter sig omvärldens inblandning"
Inte ens en mindre FN-fredsstyrka vill Indonesiens regering ha. Sukaroputri som leder junivalens segrande parti beklagar folkomröstningen. President Habibie som i januari godkände förslaget om folkomröstning menar att detta var en eftergift för internationella påtryckningar.

99-37 s 12-14
"Fredsstyrkan ligger i startgroparna"
FNs säkerhetsråd har arbetat för högtryck för att så snabbt som möjligt kunna ge klartecken till en internationell fredsstyrka i Östtimor. Den ska få mandat att kontrollera de miliser som terroriserat östtimorianerna och ska ledas av en australier.

99-37 s 12-13
Australien är redo"
Den australiska militären är beredd att leda fredsuppdraget i Östtimor och ett visst mått av samarbete med den indonesiska militären välkomnas.

99-37 s 14
"Östtimors historia är skriven i blod"
1945 bildades republiken Indonesien. Östtimor förblev portugisk koloni. 1974 lämnade det nydemokratiska Portugal sin koloni. Fretellingerillan utropade Östtimors demokratiska republik (kommunistisk??). Året efter invaderades ön av Indonesien. 100000 av landets 650000 invånare dog det året.

99-37 s 14-15
Ge Habibie skulden!"
Den ledande oppositionspolitikern Megawati Sukarnoputri uppmanar världen att inte förväxla den misskrediterade regeringen med Indonesiens folk. Det är hon som vunnit valet ett val som Habibie ännu inte godtagit resultatet av.

99-38 s 20-21
"Fredsstyrkan har landsstigit i Östtimor"
De fredsskapande styrkorna i Östtimor är beredda att svara med hårda medel om de angrips av milis- och terrorgrupper. Nästan all militär personal är från Australien. Den civila personalen är från många andra länder.

99-40 s 17-18
"Indonesien skyndar på presidentvalet"
I Indonesien försöker man nu skynda på valet av ny president, vilket kan resultera i att Östtimor får sin självständighet tidigare än väntat och att senaste tidens oroligheter dämpas. Den lagstiftande församlingen ska välja president redan de 20 oktober. Den populäraste kandidaten är Megawati Sukarnopoutri. Hennes parti anses vunnit de allmänna valen i juni. Den andre är sittande presidenten Habibie och Abdurrahman Wahid är den tredje presidentkandidaten i Indonesien.

99-40 s 17-18
"Den långa vägen mot självständighet"
Professorn och fredspristagaren José Ramos Horta återvänder nu till Östtimor efter 24 år i exil. Han fungerar som en sorts utrikesminister. Han kommer tillsammans med motståndsrörelsens ledare Xanana Gusmao. Denne hävdar att hela självständighets gerillan står under hans kontroll.

99-43 s 22-23
"En ny ledare, ett nytt Indonesien?"
Den lärde mannen Abhurrahman Wahid har valts till president i Indonesien. Valet av honom var oväntat, men det kanske är bra för landet. Han vann omröstningen i folkets rådgivande församling med 373 röster mot Megawattis 313. Habibie, den sittande presidenten, hade då dragit sig ur sedan församlingen deklarerat misstroendevotum. Wahid fick stöd av många från Habibies parti Golkar. Dagen efter valdes Megawatti till vicepresident. Denna post kan komma att visa sig som mycket viktig p g a Wahids vacklande hälsa.

2000-5 s 20-21
"Arvet efter Suharto är ett hot mot demokratin"
För ett halvt år sedan rådde en euforisk yra i Indonesien i samband med valen. Nu tilltar våldsamheterna och faran för ett militärt maktövertagande är uppenbar. Men de som säger att asiatiska värderingar inte går att förena med demokrati kan inte förklara det nyligen stora intresset för valutgången. (Men vad är de asiatiska värderingarna? De kanske är fullt förenliga med demokrati och regionalt självstyre, vilket framförs som en förutsättning för demokratisk utveckling i Indonesien. Men kan man förena muslimer med demokrati? Det kanske är lika svårt som att förena kommunismen med demokrati? Även om många trodde detta t o m 1980-talet i Europa så har det ju visat sig vara omöjligt. Troligen måste också islam krossas, alternativt falla samman som Östblocket gjorde, och då menar jag inte islam som religion, naturligtvis, utan som en förment grund för makt och förtryck av andra. Fast, i och för sig, kommunismen som religion/ideologi är ju också mer eller mindre död! Jag tror att vad som händer i Indonesien idag är ett bra tecken på att i framtiden kommer "striden" att stå mellan västerländsk demokrati och på andra sidan som ersättare för kommunismen, muslimer och islam).

2000-18 s 13-14
"Kan Östtimor glömma och förlåta"
Medlemmar i milisen som terroriserade Östtimor under dess frihetskamp börjar återvända till sina hemorter. Somliga bemöts med skepsis och misstänksamhet, somliga accepteras tillbaka i gemenskapen och en och annan blir ihjälslagen. Alla säger att de tvingades att ansluta sig till milisen. Hade de vägrat hade de dödats. Ingen bär ansvaret. Alla bara lydde order. Känns argumenten igen?

2000-23 s 18
"Korruptionen är svår att utrota"
Indonesiens president Wahid må ha givit sitt land demokrati men han har svårt att komma till rätta med korruptionen. Han har hemfallit åt politisk favoritisering och nepotism.

2000-25 s 23
"Suharto får chansen att köpa sig fri"
Den förre indonesiske presidenten förhandlar med staten om att lämna tillbaka en del av familjens enorma förmögenhet om han och hans familj kan erbjudas immunitet.

2000-28 s 18-19
"Asienkrisen har fortfarande Jakarta i sitt grepp"
I Jakarta är det lugnt, åtminstone på ytan. Det gör att man nästan glömmer vilka spänningar som för en kort tid sedan fick den indonesiska huvudstaden att explodera. Men Jakarta är knappast en stad som platsar i researrangörernas broschyrer - och det lär dröja innan staden kan marknadsföra sig som turiststad. Fattigdomen är liksom förr förfärande och tecknen på ett ekonomiskt uppsving låter vänta på sig. 5 miljoner människor får dagligen risransoner via FN i landets tre största städer. Människorna tar lagen i egna händer och straffar brottslingar. Den muslimska fundamentalismen är på frammarsch i fattigdomens spår.

2000-29 s 18
"Östtimor försöker hitta sin identitet"
FN styr landet fram till de planerade valen nästa år. FN valde dollarn som valuta och portugisiska som språk. Men folket vet inte vad en dollar är värd och majoriteten kan inte portugisiska. Man använder hellre tetun, ett lokalt ordfattigt språk som inte talas någon annanstans i världen.

2000-32 s 13
"Suharto åtalas"
De aktuella anklagelserna mot den f d presidenten gäller 570 miljoner dollar som han ska ha tillförskansats sig från 7 välgörenhetsfonder. Totalt anses han och hans familj ha stulit 45 miljarder dollar! Wahid har lovat benåda den f d presidenten om han betalar tillbaka allt.

2000-32 s 14-15
"Religionskriget rasar på Moluckerna"
I Östra Indonesien finns ett hundratal öar som utgör Moluckerna. På en av öarna, Halmahera, rasar en blodig kamp sedan 19 månader tillbaka. Under århundraden var de kristna i majoritet på Moluckerna. Men den indonesiska regeringen uppmanade muslimer att lämna de tättbefolkade öarna Java och Sulawesi och flytta till Moluckerna. Etniska och religiösa spänningar byggdes långsamt upp och explosionen kom i januari 1999. 4000 är dödade och 200000 är flyktingar i sitt eget land. Detta sekteristiska våld börjar sprida sig till andra delar av Indonesien där kristna och muslimer levt sida vid sida. Muslimerna står under Guds befäl presidenten Wahid kan inte stoppa deras terrorvåld mot de kristna.

2000-36 s 14-15
"Indonesien versus Suharto"
I Indonesien måste antingen en f d diktator ställas inför rätta eller en regering falla. Wahid har snart förbrukat sitt politiska kapital och mister all trovärdighet om han inte lyckas ställa Suharto, som misstänks för att ha förskingrat inemot 15 miljarder dollar, inför rätta. Ett stort antal läkare satsar på "Pinochet-försvar", dvs förklarar honom alltför sjuk för att kunna delta i en rättegång.
Märkvärdigt är att inte vicepresidenten Megawatti förmår utnyttja situationen. Hon uppför sig som en politisk novis (hon kanske är det?).

2000-42 s 19-20
"Östtimor ett år senare: Ockupation, förtryck och våld har satt djupa spår"
(Man förklarar alltid armod och bristande handlingskraft med något utifrån som människorna utsatts för tidigare. I stället för att det beror på något inifrån och just nu!).
I september 1999 drog en våg av terror och raseri fram genom Östtimor. Ett år senare är huvudstaden Dili fortfarande en jättelik ansamling av nedbrända hus och ruiner. Återuppbyggnaden går mycket långsamt och timorianerna lever i djup fattigdom. Många har svårt att anpassa sig till att det gamla samhällssystemet är borta. (det är lättare att acceptera självständighet än förändring!). 70 % av invånarna i arbetsför ålder saknar fast anställning. Det som lever och är aktivt är den svarta marknaden.

2000-46 20
"Dödssiffran stiger i Aceh"
Den indonesiska polisen är på jakt efter separatistiska aktivister i den krigshärjade Acehprovinsen. Minst 5500 människor har dödats den senaste tio åren. Provinsen är rik på olja och gas och har en befolkning på 4 miljoner.

2000-46 22-24
"Islamisk fundamentalism skakar Sydostasien"
Politiska landvinningar, rebeller och motstridiga värderingar äventyrar stabiliteten i en region som är viktig för hela världsekonomin.
I den malaysiska delstaten Terengganu har islamska politiker tagit makten. Nu styr helt nya regler människornas beteende. "Islam är inte bara för araber" säger partiledaren, "utan för alla människor". En mycket oroväckande trend är att "islamska fundamentalister" iscensätter aggressiva kampanjer för separata stater, som ska styras enligt den islamska lagen. (Man kan fråga sig varför journalister alltid använder ord som "fundamentalist" och "radikal" när de ska beskriva terroristiska beteenden. Jag tror att islam i sig är sådan. Det handlar om ett redskap för att förtrycka människor). I Indonesiens huvudstad Jakarta går "Fronten för Islams beskydd" ut nattetid och letar upp judar och amerikaner som de hotar till livet. I detta fallet kan Islam betraktas som en variant av nazism. Den store Hitler själv är ärketerroristen Osama bin Laden som gömmer sig i Afghanistan.
Det finns en gemensam röd tråd för de muslimska upproren: känslan av ekonomiskt utanförskap. De förmår inte följa med i den ekonomiska utvecklingen. (Likheterna med de tidigare kommunistiska länderna är stora).

2000-46 24-25
"Skandaler fläckar Wahids goda namn"
Indonesiens president Abdurrahman Wahid har suttit ett år vid makten. Enligt kritikerna är det ett år som kännetecknas av många fagra ord, få handlingar och lika mycket korruption som under president Suhartos tid.
Hans massör och andlige rådgivare misstänks gör att ha förskingrat 4 miljoner dollar av statens pengar. Själv kritiseras Wahid för att inte ha berättat om en "personlig gåva" från sultanen av Brunei på 2 miljoner dollar. Men det som folket tycker är värst är att Wahid i hemlighet träffat Suhartos son och diskuterat benådning.

2001-3 s 18-19
"Militären väntar i kulissen"
Sociala, ekonomiska och politiska oroligheter i Sydostasien ökar risken för att militären ska ta tillbaka makten. Detta gäller särskilt Indonesien, Filippinerna och Thailand. Grunden är allmänhetens växande missnöje med korruptionen bland de civila ledarna och deras ineffektivitet när det gäller att ta itu med de allvarliga problemen - ekonomisk nedgång och separatistiskt eller religiöst våld. Thailand har vacklat mellan militärt och civilt styre med 16 kupper på 70 år. I Indonesien anser bedömare att militären stärker sin politiska roll genom att bilda en allians med vicepresident Megawati Sukarnoputri. Båda anser att det krävs en regering som har stöd från en stark försvarsmakt för att hålla samman landet. Statsskicket ska byggas på en plattform av sekulär nationalism där islam och andra religioner hålls utanför politiken.

2001-09 s 16-17
"Våldet på Borneo trappas upp"
Myndigheterna står maktlösa när de dajakiska urinvånarna mördar människor som tillhör en tvångsförflyttad minoritet. Fientligheterna mellan den maduresiska minoriteten och dajakerna har funnits i mer än 40 år. Det är en kamp mellan kristna och muslimer. Den dåvarande regeringen tvångsförflyttade 10000-tals madureser därför att deras ursprungliga ö hotades av överbefolkning. Den länge sjudande spänningen kom äntligen till utbrott för en vecka sedan när en dajakisk pöbel överföll och dödade 5 madureser. Skälet var att dajaker förlorat sina jobb p g a madureserna.
Att polis och militär förhåller sig passiva under kriser har blivit allt vanligare i Indonesien. Landet har drabbats av att lag och ordning har brutit samman sedan Suharto fördrevs 1998.

2001-10 s 17-22
"Ett omaka par försöker få ordning på Indonesien"
"Det åligger Abdurrahman Wahis och Megawati Sukarnoputri att bringa ordning i Indonesien - det finns ingen annan som kan göra det.
Wahid har tidsfrist till maj månad då riksrättsprocessen mot honom kulminerar. Kan han inte lämna godtagbara förklaringar till det han anklagas för kan parlamentet rösta bort honom. Hans fiender menar att han inte gjort någonting de senaste 16 månaderna för att infria sina löften om att utrota korruptionen eller förbättra rättssystemet.

2001-14 s 23
"Gusmao vill inte leda längre"
Östtimors karismatiske ledare och frihetskämpe Gusmao har avgått som ledare för landets interimsparlament och förklarar att han inte kommer att kandidera i territoriets första presidentval.

2001-16 s 20-21
"Indonesien måste låna men långivaren tvekar"
Indonesien är i desperat behov av ett positivt besked från Internationella Valutafonden om att ett innehållet lån kommer att betalas ut. En kvartalsutbetalning av ett lån på 400 miljoner dollar har hållits inne sedan förra året p g a att landets valuta är på fallrepet, politisk instabilitet plågar landet - presidenten Wahid riskerar att ställas inför riksrätt, och regeringen är ovillig att följa de förpliktelser som följer med lånet, bl a att minska ett snart galopperande budgetunderskott.

2001-17 s 22-24
"Upproriska krafter sliter sönder Indonesien"
Det tilltagande våldet i Aceh, en provins i den norra delen av den indonesiska ön Sumutra och som är rik på naturtillgångar, kan leda till att hela den indonesiska övärlden splittras. Den mångåriga, lågintensiva kampen för självständighet har på senaste tid förvandlats till regelrätt krig mellan utbrytarrebeller och regeringsstyrkor. Om Aceh blir oberoende kan det leda till en balkanisering av Indonesien, många andra delar kommer också att kräva självständighet.

2001-22 s 12-14
"Underskatta inte Megawatti"
Indonesiens vicepresident är redo att komma ut ur sitt skal och ta makten. Men hon respekterar de konstitutionella procedurerna och arbetar på att förbättra kontakterna med det islamska etablissemanget. Oroväckande är hennes goda förbindelser med militären.
Hårda tider har fördjupat de blodiga etniska och religiösa konflikter som fortsätter att rasa på landets många öar. Korruptionen inom förvaltningen anses allmänt ha förvärrats sedan Suhartos regim störtades 1998. Ekonomin fortsätter att försämras medan det politiska maktstriden pågår. IMF har stoppat 5 miljarder kronor i lån. "Man behöver en populär, trovärdig, stark ledare för att driva igenom impopulära men nödvändiga program".

2001-22 s 14-15
"Guds soldater och Wahids krigare reser vapen"
Risken för ett heligt krig om politik mellan muslimer och muslimer förbryllar t o m indonesierna trots att de är vana vid upplopp och oroligheter. Orsaken till att en fejd ligger i luften ligger nästan hundra år tillbaka i tiden.
Omkring en tredjedel av Indonesiens 210 miljoner invånare sympatiserar med den ena eller den andra av två mycket stora religiösa organisationer NU och Muhammadiyah. NU är världens största muslimska grupp. Den leddes förr av Wahid. Muhammadiyah är nästan lika stor och leddes förr av Wahids store kritiker Amien Rais. Rivaliteten mellan de båda grupper är gammal och djup och båda är starkt beväpnade. Indonesien må vara världens största muslimska land men de islamska rötterna går inte särskilt djupt.

2001-25 s 21-22
"Wahid kämpar till det förmodligen bittra slutet"
Det politiska dödläget i Indonesien fortsätter, och ingenting tyder på en förändring förrän frågan om president Wahis framtid ställs på sin plats i augusti.
Det indonesiska parlamentet röstade för en tid sedan för att inleda en riksrättsprocesss mot president Wahid. Militären och polisen har tagit sin hand ifrån honom och landets populära vicepresident Megawatti vill inte samarbeta med honom men ändå vägrar han att hörsamma allas uppmaning att avgå. Han har dock starka anhängare i människorna från hans hemtrakter på östra Java, där han betraktas som en helig man utvald av Gud att leda folket. Kanske kommer dessa att ställa till med oroligheter i augusti då man förväntar att folkets rådsförsamling ska avsätta Wahid.

2001-25 s 22
"En egen ö"
Indonesien har tusentals öar att välja bland.
Ett sätt att förbättra den usla ekonomin är att utarrendera några av landets 17000 öar, mångga obebodda, till rika turister.

2001-28 s 24-25
"Indonesien slits sönder av centrifugalkraften"
Efter flera årtionden av diktatur och flera diktatorer är Indonesien ett land som riskerar att spricka längs ett dussintal olika skiljelinjer. Indonesien har 17000 öar och tusen potentiella eldhärdar.
Det var den långa diktaturperioden sedan holländarna lämnade landet som höll ihop det. Med Suhartos fall för några år sedan "öppnades Pandoras ask" och allt missnöje välde ut. Dagens anarki är ett naturligt resultat av 50 års diktatur. Ingen kan idag styra landet.

2001-30 s 17-18
"Indonesien har två presidenter"
Den avsatte Wahid erkänner inte beslutet som gör Megawatti till ny president. Trots detta ser det ut att bli det första fredliga maktskiftet i Indonesiens korta historia. Wahid tror sig ha ett heligt uppdrag och vägrar att lämna ifrån sig makten. Han stannar kvar i sitt officiella residens även om han nu är helt isolerad.

2001-35 s 15-16
"Östtimor får äntligen smaka frihetens frukt"
Det har redan gått två år sedan Östtimor beslöt att skaka av sig det indonesiska oket. Detta beslut stod den f d portugisiska kolonin dyrt i form av många döda och stor förödelse. Nu ska 388 000 röstberättigade välja 88 ledamöter till en författningsförsamling. Några månader senare ska också en president väljas. Många väljare befarar att det blir inbördeskrig om inte befrielserörelsen Fretelin vinner. Östtimor är starkt beroende av utlandets ekonomiska hjälp. Den klart största delen av statens budget är pengar som skänkta av andra länder.

2001-35 s 16-17
"Arroyo kan lära Megawati ett och annat"
Indonesiens nye ledare Megawati Sukarnoputri gör klokt i att studera hur det går för hennes granne Gloria Macapagal Arroyo i Filippinerna. Båda är döttrar till f d presidenter och de tog makten under liknande omständigheter. Båda måste bevisa att de inte står i skuld till de militärer och traditionella eliter som störtade deras företrädare. Båda måste också visa att de kan få till stånd en nationell återhämtning och driva igenom nödvändiga reformer utan att skrämma bort det välbehövliga kapitalet.

2001-38 s 26-27
"Flora och fauna far illa i Indonesien"
Indonesiens demokratiska regering tolererar olaglig skogsskövling som inkräktar på utrotningshotade djurs livsrum och guldbrytning som förorenar landets vattendrag.
Djur och natur hade det inte lätt under Suharto. I 32 år skövlade han skogen och smutsade ned vattendragen. Det trista är att när Suhartos regim upphörde för tre år sedan blev allting ännu värre. Då uppstod ett maktvakuum som ännu ej har fyllts. För landets orangutanger och vildmark har den indonesiska demokratin blivit en katastrof. Större delen av regnskogen avverkas illegalt. Plundringen av landets rika naturtillgångar kommer bara ett fåtal människor tillgodo. Framtiden ser ganska mörk ut för alla invånare i Indonesien både mänskliga och andra.

2002-14 s 18
"Spel för galleriet"
Det finns en påtaglig motvilja hos de styrande i Indonesien att utkräva ansvar av f d ledare och samhällstoppar. Suharto d.ä. ligger för döden och hans idéer om hur landet ska styras håller på att återupplivas av hans förre motståndare, president Megawatti Sukarnoputri. Hennes regering har svag ställning i parlamentet och hon förlitar sig på militären.

2002-16 s 15
"Östtimor skrev historia"
För första gången kan landet rösta på en egen president. Alla förväntar sig att den karismatiske f d motståndsledaren Gusmao kommer att vinna en övertygande seger. Han får dock en reletivt ceremoniell roll under fem år.

2002-17 s 26-27
"Megawatis strategi fungerar märkligt nog"
Indonesiens president Megawati Sukarnoputri gör ingenting och det tycker de flesta är bra. Hon har gjort landet mer politiskt stabilt än på länge genom att samla alla de stora partierna i en koalitionsregering. Landets kreditörer skriver om lånen och IMF har börjat låna ut pengar igen. Detta beror dock mest på landets nyvunna strategiska betydelse för USA. Megawati själv tycks varken ha initiativförmåga eller ideologi. Mest vill hon leva på minnet av sin far Sukarno och de flydda tider då Indonesien var en inflytelserik diplomatisk makt.

2002-18/19 s 24-25
"Krigsspel i antiterrorkampanjens skugga"
I ett försök att effektivisera kampanjen mot terrorism knyter Washington nya om än trevande kontakter med de indonesiska makthavarna. Indonesien är inget stort problem vad gäller att bli en tillflyktsort för terrorister men med världens största muslimska befolkning, porösa gränser, ett flertal radikala islamiska grupper och en ganska utbredd USA-fientlighet kan det mycket väl bli det. Washington vidtar därför åtgärder för att reparera säkerhetsarbetet med den indonesiska militären.

2002-20 s 16
"Östtimor ser ljust på framtiden"
Trots att landet är ett av världens minst utvecklade och fattigaste. Arbetslösheten är stor och lär öka när nu FN och andra internationella organisationer drar sig tillbaka efter självständigheten och slutar att betala löner till många anställda. Hittills har det internationella samfundet betalat 20 miljarder kronor på fredsstärkande åtgärder och återuppbyggnad.

2002-29 s 21-22
"Det toleranta islam borde agera"
Nästan alla indonesier är toleranta, moderata muslimer. Ändå tvekar deras regering att ta upp kampen mot några få farliga, radikala grupper. Extremister har lite stöd och det är därför märkligt att myndigheter är ovilliga att utmana dem. Faktum är emellertid att Indonesiens politiker inte är särskilt bra på att ta tag i några problem alls. Detta gäller både muslimska extremister och folk som slarvar med betalningar. Minnet av förtrycket under Suharto är så starkt att offentliga personer, av rädsla för att betecknas som odemokratiska undviker att peka ut någon.

2002-42 s 12-13
"Terrordådet på Bali stärker motståndet mot terrorismen"
Bombattentatet på Bali öppnar ny front i kriget mot terrorismen. Måltavlan var inte någon amerikansk ambassad eller symbolisk finansiell institution utan en nattklubb vars besökare huvudsakligen var européer och australier. Attacken sätter hård press på den indonesiska regeringen att intensifiera kampen mot terror på hemmaplan. USA och Australien drar slutsatsen att bombattentatet utfördes av Jemaah Islamyah som är en fundamentalistisk regional organisation. Gruppen leds av Abu Baker Bashir. Många av gruppens medlemmar har utbildats i al-Qaida läger.

2002-42 s 12-13
"Samhället sätts på prov"
Mordet på ett par hundra människor, varav de flesta utlänningar, i semesterorten Kuta på Bali, tvingar nu indonesierna att inse att det finns mordiska fanatiker mitt bland dem. Kampen mot dessa extremister sätter landets institutioner på prov. De måste ta i med hårdhandskarna mot islamska fundamentalister och misstänkta terrorister som länge fått verka fritt i landet.

2002-51 s 22-24
"Megawati pressas från alla håll"
Indonesiens ledare går balansgång mellan krafttag för att krossa terrorismen och upprepade försök att blidka landets moderata muslimer. Hon står inför de största utmaningarna hittills sedan hon tog makten för snart ett och ett halvt år sedan. Kritikerna säger att hon inte förmår fatta beslut. Hon saknar politisk erfarenhet och har inga ledaregenskaper. Men detta har också skapat ett ovanligt mått av politisk stabilitet jämfört med vad som rådde under fyra år före hennes presidentskap.

2003-21 s 13
”Indonesien går till attack mot rebellerna”
President Megawati har beordrat storoffensiv mot de separatistiska rebellerna i den västliga provinsen Aceh, som är olje- och gasrik.  Ett undantagstillstånd som ger militärmakten långtgående befogenheter att arrestera misstänkta personer har proklamerats. Regeringen tänker lansera den största militära operationen sedan 1976. Regeringens kamp mot rebellerna stöds av en majoritet av folket.

2003-27 s 14-17
"Militären stiger fram ur skuggan"
Den indonesiska armén har återtagit sitt inflytande på alla nivåer i politik och samhälle. För 5 år sedan störtades general Suharto men nu tycks många att den nationella säkerheten är viktigare än demokratin. Det indonesiska folket oroas av våldet mellan kristna och muslimer och välkomnar militärens fasta hand. En del tycker t o m att det var bättre på Suhartos tid. Att militären lyckades slå ner det separatistiska upproret på Aceh har gett dem råg i ryggen. Officerskåren vill gärna behålla rollen som nationens väktare och samtidigt behålla de rikedomar och privilegier som den skördar tack vare ett brett nät av privata företag och gynnare. Nästa år är det presidentval, som blir det första direkta valet av president i Indonesiens historia. Inget politiskt parti vågar riskera en konfrontation med militären genom att förespråka militära reformer.

2003-27 s 16-17
"Delseger för regeringen i kampen mot terror"
I åtalet mot Abu Baker Bashir för landsförräderi har man för första gången funnit ett vittne som kopplat honom till ett tidigare bombdåd och ett misslyckat försök att mörda Megawati Sukarnoputri. Han misstänks nu för att ligga bakom bombdåden på Bali i fjol. Vittnet är en Jemaah Islamiyah medlem, Abu Bakar Bafana som tillsammans med två andra sitter fängslade i Singapore sedan i december 2001.

2003-42 s 11-12
"Ett nytt slags kamp i Östtimor"
Ett år efter självständigheten kämpar landet mot torka resursbrist och arbetslöshet. De tidigare gerillakämparna väntar nu på att regeringen ska hjälpa dem. Med det finns inte mycket hjälp att hoppas på. Östtimor är ett av Asiens fattigaste länder. Två av fem personer lever på mindre än 55 cent om dagen. 75 % av befolkningen på 800 000 personer saknar elektricitet och hälften har inte rent dricksvatten. En del förhållanden är i dag sämre än före "befrielsen". Indonesien försåg landet med billig elektricitet och erbjöd risodlare fasta priser som den nya regeringen inte kan matcha. Tidigare underhölls vägarna idag finns de knappast ens kvar.

2004-11 s 21
"Indonesien är på jakt efter riktiga ledare"
Avlägsnandet av den auktoritäre president Suharto 1998 fick många indonesier att åter bli hoppfulla. Fem år senare verkar hoppet ute. Det mest långlivade arvet efter Suhartos 32-åriga styre kan vara bristen på ledarskap. Den starke mannen såg till att utmanövrera alla som visade sig ha politiska ambitioner.
Inför parlamentsvalet den 5 april och presidentvalet i juli har indonesierna att välja mellan en nationellt etablerad grupp av politiker som i vida kretsar förknippas med korruption, inkompetens och bristande respekt för de mänskliga rättigheterna. Den nuvarande samlingen av kandidater består av:

 
en f d hemmafru med tveksam ledarskapsförmåga - presidenten Megawatti Sukarnoputri en muslimsk politiker f d en av landets främsta misstänkta terrorister - vice presidenten Hamzah Haz

 

 
en pensionerad general som dömts för krigsförbrytelser i Östtimor, Wiranto en f d president som tvingats avgå efter anklagelser för korruption - Abdurrahman Wahid

 
 en parlamentsledamot som jagas av misstankar om förskingring - Akbar Tanjung

 
Inför Indonesiens första direkta presidentval som äger rum på måndag har pensionerade, fyrstjärnige generalen Susilo Bambang Yudhoyono fått en betryggande ledning och en rockstjärnas popularitet.


2004-15 s 18
"Bakslag för Megawati"
Presidenten Megawatti Sukarnoputris nationalistparti gick kraftigt bakåt i måndagens parlamentsval. Diktatorn Suhartos parti, Golkar, får fler platser i parlamentet. Detta minskar hennes chanser att vinna presidentvalet i juli.

2004-17 s 22
"Megawattis chanser försvagas"
F d generalen Yudhoyono framstår som klar favorit i det kommande presidentvalet. Ett skäl är hans val av socialminister Yusuf Kalla till vicepresidentkandidat. Kalla är affärsman, vars ekonomiska kunnande är allmänt erkänt.

2004-23 s 26-27
"Indonesierna vill ha en ny ledare"
Kampanjen inför Indonesiens första direkta presidentval, som äger rum den 5 juli, började officiellt i tisdags. Aktuella väljarundersökningar antyder att majoriteten av indonesierna gärna vill ha en ny ledare. Megawatti ligger på tredje plats. Etta ligger hennes f d säkerhetsminister Yudhoyono. På andra plats kommer Wiranto,en pensionerad general som dömts för krigsförbrytelser i Östtimor. Han ledde landets väpnade styrkor under president Suhartos tid. Ekonomin och korruptionen är viktiga frågor för väljarna men också säkerheten.

2004-27 s 24-25
"Ett politiskt fenomen har intagit scenen"
Det har gått sex år sedan Suhartos regim brakade samman i ett stort tumult. Nu börjar indonesierna längta efter en ny stark ledare. Inför Indonesiens första direkta presidentval som äger rum på måndag har pensionerade, fyrstjärnige generalen Susilo Bambang Yudhoyono fått en betryggande ledning och en rockstjärnas popularitet. Sex år av kaotisk och ibland våldsam övergång till demokrati efter den starke mannen Suhartos fall 1998 har fått många indonesier att längta tillbaka till den gamla goda tiden med stabilt autokratiskt styre.

2004-28 s 23
"Indonesiens presidentval avgörs först i september"
En f d general kvalificerade sig till finalomgången i det indonesiska presidentvalet. Den fyrstjärnige generalen Susilo Bambang Yudhoyono vann första omgången men lyckades inte vinna en majoritet av rösterna. Han fick 34 % mot den sittande presidenten Megawatti Sukarnoputris 27 % och general Wirantos 23 %.

2004-39 s 13
"Indonesien bytte ledare"
De indonesiska väljarna gav segern i presidentvalet till den USA-utbildade f d generalen Susilo Bambang Yudhoyono, som nu ska infria sina löften om att bekämpa terrorismen och den utbredda korruptionen och samtidigt stimulera landets tröga ekonomi. Han fick mer än 60 % av rösterna. Han blir landets sjätte president sedan självständigheten 1945 och den fjärde sedan den auktoritäre ledaren general Suhartos fall 1998.

2004-41 s 20
"Megawati har svårt att acceptera nederlaget"
Indonesiens nyvalde president, Susilo Bambang Yudhoyono, kunde inte, som planerat, förklara sig som segrare i förra månades val, därför att den sittande presidenten inte var "färdig ännu". Det utdragna maktöverlämnandet kan skapa oro på finansmarknaderna som vill se snabba förändringar.

2005-4 s 22
"En gnutta hopp om fred i Aceh"
På torsdagen denna veckan börjar ett nytt försök, denna gång i Helsingfors under ledning av den förre finländske presidenten Martti Ahtisaaris krishanteringsinstitut att medla mellan den indonesiska regeringen och separatisterna i Aceh (GAM). Man ska göra ett nytt försök att sätta stopp för 30 års konflikt.

2005-16 s 20
"Massprotest i Indonesien"
Dreygt 100000 indonesier demonstrerade i söndags mot Israel i Jakarta och flera andra städer. Muslimerna kräver att den omstridda al-Aqsamoskén i Jerusalem ska skydda mot israeliska övergrepp. En grupp judiska extremister i israel har hotat med att storma moskén i juli som protest mot att 8000 judiska bosättare ska evakueras från Gaza.

2005-29 s 14
"Fred i Aceh-provinsen"
Indonesien och rebellerna i Aceh-provinsen har slutit fred efter den 30 år långa konflikten med 15000 döda. Indonesien drar tillbaka 27000 soldater och poliser och 5000 gerillasoldater ska avväpnas. Det bor 4 miljoner personer i provinsen som har rika olje- och naturgastillgångar. Människorna bekänner sig till en mer konservativ form av islam än resten av landet. När Indonesien förklarade sig självständigt 1945 från Holland lovades Aceh självbestämmande men så blev inte. Finland har varit medlare och fått GAM att ta tillbaka kravet på full självständighet mot rättigheten att få bilda lokala politiska partier. Överenskommelsen kan komma att bli en plan också för utbrytaraktiviteter i Papua.

2005-38 s 13
"Parterna i Aceh respekterar avtal"
Rebellerna i Aceh har infriat sina löften om att lämna in sina vapen utöver förväntan. Övervakningsgruppen berättat at 297 vapen lämnades in på bara tre dagar. Den första fasen ålägger rebellerna att lämna ifrån sig sina vapen och regeringsstyrkorna att dra sig tillbaka från provinsen.

2005-40 s 22
"Terrorn slog till igen mot Bali"
Makabra fynd gav polisen ledtrådar. 22 personer dödades och ett hundratal sårades. Tre huvud och tre benpar utan kropp har hittats. På det sättet tror polisen sig kunna identifiera vilka som var självmordsbombarna. Fotografier har publicerats av dem både i tidningar och på TV. Man tror att det är en fraktion ur Jemaah Islamiyah som leds av Azhari Husin, en malaysier med brittisk utbildning som ligger bakom terrordådet.

2006-1/2 s 19-21
"Fred i Aceh - tack vare tsunamin"
Tsunamin för drygt ett år sedan förstörde den indonesiska provinsen Aceh, men den medförde också en gnutta efterlängtad fred, som gynnar hela landet. Det nästan 30-åriga gamla inbördeskriget hade skördat 15000 människoliv fram till den 26 december 2004. Efter tsunamin lades 142965 människor inom loppet av några veckor i massgravar. Nu drömmer president Yudhoyono om att förvandla sitt örike till ett fredligt, demokratiskt muslimskt mönsterland.

2006-17 s 23
"Dags att krympa byråkratin"
Indonesien kommer att utnämna en specialkommission som ska leda arbetet med att reformera den offentliga byråkratin, inom vilken det finns en ingrodd kultur av korruption och svågerpolitik. I slutet av 2005 hade den indonesiska staten 3,7 miljoner anställda inom byråkratin. Drygt 14000 personer har nyanställts de senaste två åren. Motståndet inom byråkratin är det största reformhindret i landet och det får även de tåligaste investerare att fly landet.

2006-22 s 11
"Ännu en naturkatastrof i Indonesien"
20000 människor blev hemlösa efter jordskalvet i centrala Java som var den värsta naturkatastrofen sedan tsunamin 2004. Den officiella dödssiffran var från början 5000 men stiger hela tiden. 90 % av alla byggnader i den kungliga huvudstaden Yogyakarta förstördes. Lördagens jordbävning hade sitt epicentrum tio mil från vulkanen Merapo som enligt experterna kan få utbrott när som helst.

2006-22 s 12
"Våldet flammar åter upp i Östtimor"
Våldsamma sammanstötningar i huvudstaden Dili och dess omgivningar har väckt farhågor om att det unga Östtimor är på väg mot inbördeskrig. Det började med att 600 soldater protesterade för att de får lägre löner därför att de tillhör en etnisk minoritet. I förra veckan blev det en konfrontation med skottväxling mellan dessa 600 och övriga 1200 soldater. På lördagen intogs förorterna av ungdomsgäng, beväpnade med machete, svärd, hemmagjorda gevär och andra vapen. Det blev våldsamma sammanstötningar mellan folk från landets västra del, där den etniska minoriteten bor och östra delen.

2006-26 s 12
"Omstridd premiärminister avgick"
Östtimors hårt kritiserade premiärminister, Mari Alkatiri, avgår efter flera veckor av påtryckningar från demonstranter och högt uppsatta timoresiska ledare. Han har beskyllts för att tillsammans med en allierad ha beväpnat en milis och för att ha vanskött den aktuella krisen. Nobelpristagaren José Ramos-Horta hade då redan avgått från sina poster som försvars- och utrikesminister.

2006-28 s 25
"Från rebell till regeringschef"
José Ramors Horta, som fick Nobels fredspris för tio år sedan för sin kamp för Östtimors självständighet, utnämndes i lördags till premiärminister efter en tid av interna våldsamheter i landet. Han ersätter Mari Bi Amude Alkatiri, som avgick den 26 juni, efter strider som skördade minst 30 liv och som drev 150 000 människor på flykt.

2006-45 s 26-27
"Terrorn har stått Bali dyrt"
Terrordåden skrämde bort de mest penningstinna gästerna från turistparadiset. Före den 12 oktober 2002 var Bali en turistmagnet. Sedan kom den hemska dagen då bomber exploderade i Paddys Bar i turistorten Kuta. 202 människor dödades och många, många fler skadades. Turismen avtog markant i två år men i september 2005 noterades nya rekord. En månad senare slog självmordsbombare till igen. De dödade sig själva och 20 andra inklusive fem turister. De satte än en gång snaran om Balis turistindustri. Få platser är så beroende av turismen som Bali. Den svarar för 25 % av alla jobb och 33 % av landets BNP. Turisterna har börjat komma tillbaka igen men nu handlar det om lågbudgetturister som räknar varje krona. Lyxturisterna har lämnat Bali för alltid?

2006-51 s 16-17
"Freden kom som en chock"
Tsunamin slog till så hårt mot Aceh att chocken fick provinsens stridande parter att lägga ner sina vapen och gå till valurnorna. Det flera decennier gamla separatistkriget, som hade dödad inemot 20000 personer, "sköljdes bort" av flodvågen i december för två år sedan. Aceh som var tragedins epicentrum förlorade 177 000 människor på bara några timmar. Chocken fick regeringen och rebellrörelsen Befria Aceh, eller GAM, att snabbt sluta fredsavtal. I förra veckan hölls provinsens första lokalval till guvernör, distriktschefer och borgmästare. Allt gick lugnt till. Den främsta orsaken till framgången är de internationella hjälporganisationernas omfattande arbete.

2007-08 s 16-17
"Jakarta tycks ha förlorat målet ur sikte"
Indonesiens president pratar om reformer, men han har svårt att gå från ord till handling. Presidenten SBY, Susilo Bambang Yudhoyono, tänker gärna tillbaka på de berusande, framgångsrika dagarna 2004 då han överlägset vann det första direkta presidentvalet någonsin. Nu är det mest svammel medan landet driver vind för våg. Läget för affärer och investeringar är mycket osäkert och västerländska investerare börjar dra sig tillbaka. Detta är farligt för Yudhoyono som lovat avhjälpa den stora arbetslösheten - drygt 40 miljoner indonesier är utan jobb.

2007-28 s 23-25
"Indonesien har blivit lite frommare"
Sharialagen breder ut sig i Indonesien. Experterna tror dock att det handlar mer om fromhet än om militant islamism. En konservativ våg utmanar de moderata, toleranta traditioner, som länge har kännetecknat världens folkrikaste muslimska land. Ett femtiotal kommuner har infört sharialiknande bestämmelser vad gäller alkoholförtäring och umgänget mellan män och kvinnor. En majoritet av indonesierna säger att de stöder sharia. Antalet hårdföra organisationer och islamiska partier växer. Allt fler kvinnor väljer att bära huvudduk, jihab och terrorgrupper iscensätter sporadiska attacker. Den separatistiska regionen Aceh har antagit strikta sharialagar.

2007-42 s 24-26
"Mjuk linje mot hårda typer"
Indonesien har med viss framgång tvingat terroristerna på reträtt. Man anlitar före detta militanta som informatörer eller agitatorer. Vi är alla muslimer, vi får dem att känna sig som bröder, inte fiender. Polisen har gripit de flesta nyckelpersoner i regionens största militanta nätverk, Jemaah Islamiyah och satt stopp för tre års strider mellan muslimer och kristna i Östra Indonesien.

2008-32 s 21
"Indonesiska Papua: mer religion, mer problem"
Radikala kristna och muslimska grupper underblåser konflikten i Papua.
Separatistkonflikten i indonesiska Papua - tidigare känt som Irian Jaya - har lugnat ner sig delvis på grund av den partiella autonomi som området fick år 2000. Enligt en ny rapport finns risk för nya strider sedan mer aggressiva former av kristendom och islam fått fäste i området.
De infödda papuanerna som är mörkhyade melaneser i likhet med grannarna i Papua Nya Guinea och Australiens aboriginer, är kristna eller animister medan majoriteten av de ditflyttade från andra delar av Indonesien är muslimer. Bland dessa finns islamistiska grupper som Hizb-ut-Tahrir, en organisation som startades av palestinier i Jerusalem. Gruppen syftar till att ena världens muslimer under en enda regering, ett "kalifat".
De senaste åren har vissa kristna grupper främst grundade av amerikanska eller kanadensiska pastorer börjat missionera bland de infödda papuanerna.
En rapport från Tankesmedjan ICG, International Crisis Group, menar att ökande religiösa spänningar redan varit nära att utlösa våld mellan muslimer och kristna, särskilt i provinsen Maluku som har en blandad befolkning av muslimer och kristna. Ökad fundamentalism har skärpt de etniska gruppernas rädsla för att bli dominerad av den andra gruppen. 1964 utgjorde muslimerna 6 % av regionens befolkning. 2004 var den officiellt 23 % men många menar att idag är varannan muslim. Invandringen har gjort papuanerna till en minoritet i det egna hemlandet menar de kristna.

Artikeln i The Economist eller läs här. Wikinews: Konstgjort lugn efter papuamska protester.

2008-43 s 24-26
"Vilket lyft!"
För tio år sedan verkade Indonesien stå på randen till total upplösning. Sedan dess har mycket hänt. Den stabila indonesiska demokratin med sin kokande marknadsekonomi har på bara 10 år blivit väldigt lik en annan asiatisk jätte som debuterade på 1990-talet nämligen Indien. Indonesien har utvecklats till en sammanhållen, robust och sprudlande demokratisk, moderat muslimsk nation. Båda är attraktiva tillväxtekonomier. De viktigaste sektorerna i Indonesien är energi, gruvdrift och mjuka råvaror som gummi, kokosnöt, palmolja och kakao. Värdet på dessa tillgångar ökade från 2,3 miljarder dollar 2000 till 19 miljarder i år. Dess per capita inkomst är en tredjedel högre än Indiens och en av världens minsta statsskulder. Presidenten som kallas SBY (Susilo Bambang Yudhoyono) är en före detta general som valdes 2004 och som blivit landets mest effektiva, demokratiska ledare. Indonesiens största partier är i stort sett överens om den ekonomiska politiken och om nödvändigheten att bekämpa korruption, förbättra rättsväsendet och effektivisera regeringen. De viktiga demokratiska institutionerna - inklusive fri press, oberoende domstolar och folkvalda lagstiftare - är överraskande robusta, och den förr allsmäktiga militären håller sig mestadels borta från politiken. Den ökade regionala autonomin har stimulerat en ekonomisk boom i flera regioner. Stödet till den lokala autonomin har undergrävt separatism, extremism och samhällsvåld.

2009-20 s 14
"De religiösa tappar stöd"
Det sekulära parti som Indonesiens president företräder fick i parlamentsvalet i april tre gånger så många röster som i förra valet. Indonesien är världens största muslimska land. Stödet för de islamistiska partierna minskade från 39 % för fem år sedan till 24 % i de allmänna valen. Demokratiska partiets framgångar - från 7 till 21 % - stärker president Susilo Bambangs chanser att vinna en andra mandatperiod i presidentvalet i juli.

2009-28 s 14
"Indonesien valde president"
I landets andra direkta presidentval sedan diktatorn Suhartos regim störtades 1998 i kölvattnet av den asiatiska finanskrisen, återvaldes den sittande presidenten Susilo Bambang Yudhoyono. Han utmanades av sin egen vicepresident, Yusuf Kalla och den före detta presidenten Megawati Sukarnoputri.

2010-40 s 21
"Besöket ställdes in igen"
President Susilo Bambang Yudhoyono i Indonesien ställde i tisdags plötsligt in ett planerat statsbesök i Nederländerna efter det att tre holländska medborgare som stöder indonesiska separatister (Moluckerna) hade beskyllt honom för att bryta mot de mänskliga rättigheterna. Yudhoyonos besök skulle ha blivit det första på 40 år av en indonesisk president i Holland som tidigare var Indonesiens kolonialmakt.

2010-45 s 22-26
"Generalerna har bäddat för fortsatt kontroll"
De orättvisa och ofria valen i Burman togs emot med cynism, men en politisk förändring är kanske ändå på gång till slut.
Söndagens val gick bättre ur arméns synvinkel än det senaste 1990 där oppositionen vann en jordskredsseger. Nu var spelfältet arrangerat till fördel för militärjuntans Solidaritets- och utvecklingsparti (USDP). Det näst största partiet, Nationella enhetspartiet (NUP) var fullt av gamla ansikten från den förra juntan. För säkerhets skull hade juntan dessutom reserverat 25 procent av platserna i det nationella parlamentet för militären. Valet var varken fritt eller rättvist men det var ändå tecken på en liten politisk öppning. Då nästan alla andra institutioner i Burma förfaller - universiteten, byråkratin, fackförbunden - finns det ingen annan grupp än generalerna som kunde vinna valet.

2010-45 s 26
"Kroniskt trafikkaos i Jakarta"
Det skulle bli mycket bättre om fler vågade cykla. Myndigheterna har infört två bilfria söndagar per månad i centrala Jakarta. Jakarta är inte den enda staden i regionen med allvarliga trafikproblem. Cykelns tillbakagång är ett faktum i många av Asiens metropoler vars invånare övergivit detta hälsosamma, miljövänliga fordon till förmån för bilar och motorcyklar i takt med att deras inkomster har ökat. Övergången till motordrivna fordon får oönskade följder i form av minskad produktivitet, förkortad fritid och växande irritation.

Indonesien, Papua
2012-34 s 27-28
"Indonesiska Papua: Historien upprepar sig…tyvärr!"
Papua är en idyll med gerillakrig: Den indonesiska delen av Papua har drabbats av en rad våldshändelser. Den gamla nederländska kolonin togs över av Indonesien som utövat ett hårt styre för att få kontroll över folket. "De nya kolonialherrarna" tjänar stora pengar på främst oljeinkomster. Muslimska invandrare har tagit över alltmer och utgör nästan hälften av de två provinserna, Papua och västra Papaus befolkning på 3,6 miljoner. Muslimerna och de kristna infödingarna har svårt att komma överens.

2012-50 s 24-25
"Efterfrågan på palmolja ökar - liksom oron för miljö och arbete"
Palmolja är sedan länge en vanlig ingrediens i utvecklingsländernas matlagning. På grund av dess hållbarhet och låga pris stiger nu efterfrågan från västvärlden i tajt med att livsmedelsindustrin fasar ut transfetterna. Detta ger miljarder i intäkter till Indonesien och Malaysia, de två största producentländerna. Miljö- och arbetsrättsaktivister varnar för negativa effekter på biologisk mångfald, global uppvärmning och ursprungsbefolkningen. Mest akut är läget i Borneo, ön i sydost som delas av de båda länderna och som hyser människans närmaste släkting orangutangen.

Indonesien, Malaysia
2013-11 s 15
"En farsartad invasion blir obehaglig"
Den 5 mars företog malayiska trupper vad som regeringen hoppades skulle bli det slutliga angreppet på kustby i del malaysiska delstaten Sabah på ön Borneo. Uppdraget var att få slut på en tre veckor lång invasion av filippinska medlemmar av något som kallas Sultanatet Sulus Kungliga armé. De lyder en man som kallas Sulu, Jamalul Kiram III, vars förfäder en gång härskade över delar av ön Borneo. Själv är han bosatt i Filippinernas huvudstad Manila.

2013-16 s 22-23
"Häxkonsterna blir olagliga"
Alla från Indonesiens elit till de allra fattigaste tror och brukar vit och svart magi - som riksdagen nu vill förbjuda. Men kan en folktro som gått i arv i generationer utplånas? ? Den svarta magin uppfattas i stort sett som förenligt med Islam i denna världens största muslimska stat. Och vem vågar trotsa trollkarlarnas onda öga?
Nu försöker Indonesiens riksdag förbjuda svart magi.
Med de föreslagna förändringarna i lagstiftningen från den holländska kolonialtiden avser Indonesien att kriminalisera var och en som "påstår sig besitta mystiska krafter" eller "uppmuntrar andra att tro att de med hjälp av vissa metoder kan orsaka mentalt eller fysiskt lidande hos en annan människa." Brottet skulle bli fängelse upp till fem år samt böter upp till 300 000 kronor.
Andra länder som Kamerum, Papua Nya Guinea oclagstiftningen är kontraproduktiv och uppmuntrar till falska anklagelser och bestraffningar.

Indonesien, Samhälle
2013-20 s 25
"Fritt fram för tobaksbolagen"
BAT (British American Tobacco) gör reklam för rökning som strider mot företagets egna självpåtagna regler, som förbjuder tobaksreklam som anknyter till yrkemässiga, sportsliga eller sexuella framgångar.
Indonesien är världens fjärde största cigarettmarknad, med 61 miljoner rökare. Regeringen är alltmer oroad över de sociala och finansiella effekterna av sjukgomar relaterade till rökning.

2013-24 s 25
"I Indonesien handlar Miss World om intelligens och inte om bikinin"
Miljardären Tanoesoedibjo, en indonesisk mediemogul, som håller i årets Miss World tävling, en extravagant historia som börjar den 4 september, har deklarerat att det inte blir några bikinidräkter i år. Det handlar också om "inre skönhet, som inkluderar intelligens, uppträdande och prestationer".
Indonesien har världens största muslimska majoritet. De nya reglerna tycks delvis ha tillkommit för ett blidka en liten med högljudd grupp av konservativa muslimer.

2014-36 s 20-22
"Jokowi väcker stora förväntningar"
Jokowi är inte från armén, inte heller är han en avkomma till någon av landets härskande politiska dynastier, Han är snickarsonen som brukade driva familjens möbelföretag.
Han anser vara okorrumperad. Till skillnad från många javanesiska politiker är han tillgänglig, informell och ett stort hårdrock-fan. Och han är Indonesiens första direktvalda president.
Nu är frågan om han lyckas få Indonesien på rätt köl, infria sina vallöften och blidka de som måste blidkas.
Den 21 augusti förklarades hans rival Prabowo Subianto som besegrad. Den 20 oktober tillträder Jokowi sitt ämbete som landets andre direktvalde president. Men Prabowos sjuhövdade partikoalition kontrollerar en majoritet av platserna i det nationella parlamentet. Men Jakowi kan också möta internt motstånd, från till exempel sin partichef Megawati Sukarnoputri, som var Indonesiens president 2001-2004 och sin vice presidentkandidat Jusuf Kalla som var vice president under Indonesiens avgående statschef Sudilo Bambang Yudhoyonos förste mandatperiod.
Jakowi måste snabbt ta en del svåra beslut, som att minska landets enorma bränslesubventioner och ge alla landsmän fri sjukvård och en 12-årig finansierad skola.

2014-43 s 24-25
"Maktväxling i Jakarta: En general utan fotfolk"
Joko Widodo ärver ett Indonesien som står inför stora utmaningar.
Maktväxlingen i Indonesien är för det mesta kaotisk. Nu överlämnar president Yudhoyono spiran till Joko Widodo utan några som helst upplopp och kontroverser. Det är första gången i historien som ett maktskifte i Indonesien äger rum utan splitting och hämndaktioner. Mycket har redan gjorts av den förre presidenten Yudhoyono för att lyfta ekonomin och få stopp på korruptionen, men mycket återstå att göra. Fattigdomen är fortfarande ett allvarligt problem och många av Yudhoyono egna partivänner är fängslade för korruption. Liksom hans egen son.

Indonesien, Handel
2014-43 s 26-27
"IKEA packar upp i Indonesien"
Världens största möbelförsäljare Ikea har öppnat sin första butik i Indonesien. Det svenska företaget lockas av den växande grupp konsumenter som Indonesiens medelklass utgör, men man har också känt av svårigheterna med att göra affärer i sydöstra Asiens tredje största ekonomi.
Under den treåriga byggprocessen har det svenska företaget varit tvunget att hantera uppblåsta byggkostnader, strikta butiksregler och det oväntade förbudet mot import av deras porslinsvaror. "Vi uppskattar att det finns 9,5 miljoner människor som har råd att handla här och att det är lika många som Sveriges befolkning, där vi har 19 butiker."
Stigande fastighetspriser tvingar människor att tränga ihop sig på en mindre bostadsyta så man är i behov av att skaffa sig funktionella möbler, som klaffbord och bäddsoffor.

Indonesien, Turism, Handel
2015-15 s 28-29
"Ölförbudet kan skrämma iväg turisterna"
Att semestra i Bali är ofta synonymt med Indonesiens mest sålda brygd; en flaska Bintang är populärt på stranden eller vid poolen medan man njuter i solen.
Men att få tag på en flaska Bintang eller någon annan öl, kan snart bli mycket krångligare. Nästa månad väntas regeringen, delvis på order av konservativ islamska grupper, att införa ett förbud mot ölförsäljning i närköp och små kvartersbutiker. Frågan är hur de nya reglerna kommer att påverka turismen, särskilt till Bali. Den ska förhoppningsvis öka nu sedan 30 nationaliteter fått visumfrihet.

Indonesien, Narkotika
2015-47 30
"Droghandlarna ska vaktas av krokodiler"
Chefen för Indonesiens antidrogverksamhet, Budi Waseso, har kommit med ett drastiskt förslag: Man ska förvandla en ö till ett fängelse och i havet runt omkring ska placera den farligaste sorten av krokodiler.
Många trodde att Waseso skämtade, men han intygar att förslaget är allvar.
Resonemanget bakom förslagt om krokodilerna är att krokodiler är oemottagliga för krorruption - vilket är ett stort problem i Indonesien.
- Man kan inte muta en krokodil, man kan inte övertala dem att låta fångarna fly, säger Waseso. Han har inte någon sympati för dömda narkotikasmugglare.
- De är "massmördare" och de dödar Indonesiens framtid.
Indonesiens nye president, Joko Widodo, som tillträdde förra året har deklarerat att Indonesiens drogproblem är en "nationell nödsituation" och påstår att nästan 4,5 miljoner människor i landet behöver rehabilitering på grund av narkotikamissbruk.

"Indonesia's drug czar thinks his country needs a prison guarded by crocodiles"
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2015/11/10/indonesias-drug-czar-thinks-his-country-needs-a-prison-guarded-by-crocodiles/
Tempus nr 4715

2016-43 20-21
"Indonesiens president gasar på efter försiktig start"
Efter en ganska ryckig start har Indonesiens ledare, Joko Widodo, lyckats föra in Sydostasiens största ekonomi - och sitt eget presidentskap - på rätt spår. Efter två år på presidentposten har Jokowi, som han kallas, befäst sin auktoritet över det politiska etablissemanget i Indonesien, minskat bränslesubventionerna och ökat statens intäkter med hjälp av en skatteamnesti. Men stora utmaningar finns kvar: han måste genomföra ett omfattande infrastrukturprogram, minska korruptionen och nå tillväxtmålet på sju procent till 2019.
Indonesien har stigit på Världsbankens rangordning gällande affärsklimat till plats 109 av totalt 189 länder. Målet är en plats bland de 40 främsta länderna.

2016-49 24-27
"Moderna världens lockelser krockar med indonesiska stammars uråldriga traditioner"
Stammen Mentawaifolket som består av runt 60 000 personer, är en sällsynt indonesisk kultur som inte blivit påverkad av de hinduistiska, buddhistiska eller muslimska strömningarna under de senaste två årtiondena. I stället liknar deras traditioner och föreställningar de ursprungliga austronesiska bosättarna som kom till denna övärld från Taiwan för ca 4000 år sedan. Deras fysiskt krävande liv är en utmaning för deras barn.
Sedan stammen kom till den avlägna ön Sibertut för 2000 år sedan har Mentawaifolket bara haft en begränsad kontakt med omvärlden. Först när Indonesien blev självständigt 1949 började Mentawaikulturen förändras i grunden. Enligt en ny lag måste alla medborgare i Indonesien acceptera en av Indonesiens officiellt erkända religioner: islam, kristendom, katolicism, hinduism eller buddhism. Detta gjorde inte Mentawaifolket.

Indonesien
2017-02 26-27
"Indonesisk provins styrs av Sharialagar"
Acehprovinsen som är belägen på den norra spetsen av ön Sumatra, är ensam om att ha infört sharialagar i Indonesien som har en muslimsk majoritet och en relativt sekulär konstitution. Aceh inledde sitt shariaexperiment 2001. Experimentet sprider sig sedan dess till andra delar av landet. Idag är Aceh landets fattigaste provins.

Indonesien
2017-02 29
"Duterte i Filippinerna kritiseras för att ha hotat med undantagstillstånd"
Människorättsförespråkare och överlevande från den förre ledaren Ferdinand Marcos diktatur kritiserar president Rodrigo Duterte för att han sagt att han kan komma att införa undantagstillstånd för att stäv ja det han har kallat för ett skenande narkotikaproblem. Duterte har gjort kriget mot narkotika till en centraluppgift för sin regering. I ett tal till företagsledare nyligen varnade han att om narkotikaproblemet försämras till en epidemi så kommer han att utlysa undantagstillstånd. Mer än 6000 mord i Filippinerna har kopplats till den anti-drogkampanj som inleddes efter det att Duterte tillträdde i juni 2016.
President Rodrigo Duterte of Philippines Criticized Over Martial Law Warning

Miljö, Indonesien
2017-40 18-19
"Pytonormar attackerar indonesier och människan är kanske den skyldige"
I alla människa-möter-pytonorm-historier är ormen nästan alltid den kallblodiga antagonisten. Nätpytonormarna, som är de som var inblandade i de två attackerna i Indonesien i år, tillhör världens längsta och starkaste ormar. De dödar genom att ringla sig runt bytet och kväva det tills hjärtat slutar slå. Sedan sväljer ormen bytet helt.
De otäcka attackerna kan vara ett direkt resulatt av den globala livsmedelskedjans, och konsumenternas, omättliga begär efter billiga produkter, särkilt palmolja.
Nästan hälften av alla produkter som finns i livsmedelsbutikerna frukten från oljepalmsplantan, som råkar växa bäst på platser i världen där nätpytonormarna triva bra. Den största delen av världens palmolja kommer från två länder, Malajsia och Indonesien.

Indonesien, Religion
2017-40 23-25
"Vänskaplig relation mellan en moské och en kyrka i Indonesien"
På en trädkantad sidogata i den indonesiska huvudstaden Jakarta ligger en protestantisk kyrka med rustika kyrkbänkar i trä, målade glasfönster, och en gammal orgel bakom altaret. På andra sidan gatan ligger en modern, 9300 kvadratmeter stor moské med höga valv vid entréerna och en stor bönesal med röd heltäckningsmatta.
Men de vänskapliga relationerna överskuggas regelbundet av inlägg i sociala medier om rasism och oron över att Indonesien håller på att "islamiseras". Hundratals fall har rapporterats om militanta muslimska grupper som trakasserat, attackerat till och med dödat religiösa minoriteter, däribland kristna, shiamuslimer och medlemmar av den muslimska sektet Ahmadiyah. Islamguiden   https://www.ahmadiyya-islam.org/se/

sidans topp