Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

 Indien

Karta
Info Rajasthan Patrika
Times of India
Hindustan Times

Indien, sammanfattningar av artiklar om Indien, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-21 s 18 - 19
"Indien som ledstjärna för tredje världen"
Intervju med Indiens nya premiärminister, ledaren för BJP, som segrade i det indiska valet, A B Vajpayee.
Vill ha kärnvapen i avskräckningssyfte. Det finns redan 5 stormakter med kärnvapen. det är "atomapartheid".
Kashmir tillhör bara Indien som en delstat och kan aldrig få en speciell status. 120 miljoner av Indiens 930 miljoner invånare är muslimer. Dessa måste anpassa sig till den hinduistiska majoritetens livsstil. "En nation, ett folk, en kultur" proklamerades i valet.

96-21 s 20
"Sista akten i det indiska valet"
Valet i delstaten Jammu och Kashmir är inte klart. Muslimerna kommer att sabotera valet.

96-28 s 21-23
"Indiras skugga bleknar"
Den dominanta, centraliserade regim som byggdes av Indiens starkaste kvinna, Indira Gandhi, har mött en värdig motståndare i en folkmaktsrörelse som inte kan stoppas. De allra fattigaste, de från de lägsta kasten, "råttätarna", har också fått representanter i parlamentet. Den nya regeringen är den tredje på bara 3 månader och är en koalition med Deve Gowdas Janata Dal-parti i centrum. De är de låga kastens regering för första gången.
Vad som måste ändras på under alla förhållanden är att den enormt starka centralmakten i New Delhi måste minskas. Byråkratin är mycket stor med stora penningslukande statliga bolag.

96-28 s 23-24
"De hinduistiska nationalisterna förbereder en come back"
Fick bara bilda regering i 12 dagar trots att partiet är störst fick de ej majoritet. Nu försöker partiet komma igen genom att vända sig till de lägre kasten.

96-28 s 24
"Reformvän sköter finanserna"
Chidambaran kommer lätt på konfrontation med koalitionens, United Fronts, marxister och fackföreningar då han snabbt vill minska det växande budgetunderskottet. Ännu värre för honom blir det när han kommer att banta offentliga sektorn.

96-31 s 3-4
"En man med en plan"
Mannen som vill reformera Indien har ett obetydligt mandat men ett stadgat rykte för att sätta sig över regler.
Indiens finansminister Chidambaran vill göra det fattiga Indien snabbt till ett rikt land. Men då krävs förändringar.
Chidambaran är fri från skandaler och ovanligt klarsynt.

96-31 s 5-6
"Gyllene ambitioner"
Indiens växande medelklass vill bli lika rika som sina ostasiatiska grannar.

96-31 s 6
"Jaipur har ett furstligt förflutet"
(en nästan oläslig artikel kanske beroende på översättningen. Nyhetstorka eller vikarier på redaktionen?)

96-39 s 18
"Regeringen i Indien föreslår ny delstat"
Indiens premiärminister Deve Gowda vill dela den folkrikaste delstaten Uttar Pradesh och skapa en ny; Uttarakhand. Krav från andra separatister kommer att följa.

96-50 s 17
"Indien avbryter missilprogram"
Sedan Kinas president varit på besök. Agni-projektilerna avsåg att kunna nå ända till Peking med atomstridspetsar. Ett skäl är att utvecklingen är så dyr och inkräktar på det övriga försvaret.

97-16 s 18-20
"Bitter personlig fejd fällde regeringen"
Den indiske premiärministern Gowda ledare för ett minoritetsparti och i spetsen för en regeringskoalition "Förenade Fronten" på 13 småpartier, är på väg att falla. Kongresspartiet slår tillbaka. Kanske för att hindra Gowda för att undersöka kongresspartiets ledare Kesris affärer.

97-16 s 19
"Intrigmakeri bakom regeringens fall"
Efter ett misstroendevotum i parlamentet. Målet för en ny regering blir detsamma som för den fallna, dvs att hålla BJP, det hinduistiska extremistiska nationalistpartiet borta från makten. Det är störst i parlamentet med 162 platser (kongresspartiet har 140) av 545.

97-27 s 14-16
"Indien hoppas på en ny storhetstid"
Centralstyrning och dogmatisk socialism gjorde att Indien förlorade platsen som ett av de mest dynamiska u-länderna. Nu krävs det stora och drastiska förändringar om Indiens kommande halvsekel ska bli bättre än de första 50 åren som självständig stat. Befolkning från 340 till 970 miljoner på 50 år.

97-27 s 16-18
"50 år i frihet"
En "kalender" för Indiens senaste 50 års historia.

97-39 s 16
"Indiens väg till välstånd"
Det fordras fler reformer, inte färre, om landet ska ta sig ur fattigdomens järngrepp.
Artikelförfattaren är Indiens finansminister.
En kommando- och kontrollekonomi kan inte prestera den nödvändiga tillväxten. Det behövs mer avreglering och mer konkurrens.
Centralregeringens budgetunderskott måste ner till högst 4 % av BNP.
Kraftiga investeringar i infrastrukturen. Bättre vägar , hamnar, järnväg.
Offentliga sektorn måste reformeras.

97-43 s 24-25
"Korruptionen är en livsstil"
Ett grundläggande skäl är 5 decennier av socialistisk ekonomi i Indien. Korruptionen genomsyrar allt. Man blir politiker inte för att tjäna folket utan för att tjäna pengar!

97-50 s 17
"Nya regeringsbekymmer i Indien"
Gujrals regering har kollapsat. Nyval är utlyst till mars 1998. Ingen koalitionsmajoritet finns i sikte.

98-05 s 21
"Indiens nya Gandhi kommer från Italien"
Efter att i 30 år ha levt som tillbakadragen hustru och änka träder Sonia Gandhi in på den politiska scenen för att blåsa liv i kongresspartiet. Det är naturligtvis Rajivs änka som är född i Italien och som kanske kan uppfylla det indiska folkets längtan efter en ledare.
(Det låter ju helt vansinnigt, en kvinna från Italien ska frälsa miljardstaten Indien??)

98-08 s 18-19
"Indien går till val"
Småpartierna spelar en avgörande roll oavsett vilket parti som vinner.
Skenbart har Indien ett tvåpartisystem med kongresspartiet (länge helt dominerande) och det hindunationalistiska BJP (som vuxit från nästan ingenting till att bli det största partiet på mindre än 20 år). Men nu kommer många regionala småpartier. Nästa regering kan bestå av ett dussintal partier. Detta kan komma att tvinga nästa regering att vända sig inåt och ge vika för gamla isolationstendenser.
Indien håller också på att förvandlas från en hårt centraliserad stat till en lösare federation. Detta leder på sina håll till en ojämn utveckling (ja, så blir det när man släpper konkurrensen lös och låter de duktiga människorna få utlopp för sin duktighet).

98-08 s 20-22
"Hindunationalisterna lovar tolerans och rättvisa"
Det hindunationalistiska BJP-partiet i Indien har tonat ned sin chauvinistiska retorik och sträckt ut handen mot muslimer, kvinnor och lågkastiga i hopp om att vinna regeringsmakten i det på gående valet.
Ledare för BJP är Vajpayee. hans grundideologi är: en nation, ett folk, en kultur. Hans anhängare uppmanade tidigare till att riva moskéer. De ledande i partiet är alla med i den hemliga organisationen RSS som kämpar för den nationalistiska hinduismens sak.
BJP vill ha kärnvapen och vill inte att WTO ska bestämma handelsvillkoren.

98-10 19
"Skurkar kan bli lagstiftare"
I delstaten Utar Pradesh i Indien försöker en 45-årig återfallsförbrytare bli återvald till parlamentet. Mer än 10 % av kandidaterna är kriminellt belastade med grova brott.

98-22 s 18-19
"Indien har många tickande bomber"
Det är inte bara atombomben som tickar i Indien utan ytterligare fyra bomber - alla potentiell mycket farliga.
1) Befolkningsexplosionen - fördubbling vart 30:e år.
2) Arbetstillfällena - alltid > 10 % arbetslöshet. Investeringarna räcker inte till att skaffa arbeten.
3) Bostäder - slum- och kåkstäder växer. 10 miljoner nya bostäder behövs per år. En omöjlig uppgift.
4) Utbildningen - läkunnigheten bara 60 %. Hur få en kompetent arbetskraft?
5) Miljön - massiva luftföroreningar.

98-23 s 11-12
"Kärnvapenhotet lever"
Pakistans och Indien styrkedemonstrerar utan att världen har kunnat förhindra det. Världen - både kärnvapenmakter och andra - måste emellertid försöka övertala de båda länderna att sätta stopp för den farliga kapprustningen och visa dem att kärnvapenalternativet kostar mer än det smakar.
Bakom ligger den hindunationalistiska rörelsens makttillträde i Indien. Indien provspränger och Pakistan sätter kärnladdningar på sina missiler, vilka kan nå många indiska storstäder. Centrum för bråket mellan de två länderna är Kashmir.

98-23 s 13
"Den nationella stoltheten har exploderat"
Bomben är vår rätt säger Indiens ledare och rättfärdigar de ödesdigra provsprängningarna som för några veckor sedan blev startsignalen för en mycket farlig kapprustning i en av världens farligaste regioner. Indien vill skaffa sig världsmaktsstatus - "en rang som tillkommer ett land med en sjättedel av världens befolkning. Leder till den största oron i världen sedan Kubakrisen.

98-24 s 20-22
"Kashmir"
Indien och Pakistan tvistar sedan ett halvsekel om det område som förr var furstendömet Jammu och Kashmir. Den pakistankontrollerade ministaten Azad Kashmir fungerar som en språngbräda för väpnade grupper, som stöder upproret i det indiska Kashmir, och som tillflyktsort för flyktingarna därifrån. Utsikten att Kashmirs invånare en gång ska få bestämma över sitt öde verkar mycket liten.

98-24 s 23-24
"Den långa konflikten om Kashmir är främsta anledningen till det dåliga förhållandet mellan Indien och Pakistan. De djupa motsättningarna mellan ländernas folk ger också en fingervisning om varför det är så svårt att hitta en lösning. Religionen är en stor stötesten: 85 % av indierna är hinduer och 95 % av pakistanierna är muslimer.

98-40 14
"Indien följde Pakistans exempel"
Dagen efter säger den indiske premiärministern att han är villiga att underteckna ett provstoppsavtal. . Provstoppsavtalet träder i kraft om det har ratificerats av alla 44 länder som har kärnvapen. 41 länder har skrivit under idag. Återstår Indien, Pakistan och ...Nordkorea! Bara 10 av undertecknarna har dock ratificerat fördraget.

98-40 14
"Faran minskar något"
Indiens och Pakistans premiärministrar träffades på arbetslunch i New York under positiva former. Men det hat som delat Indien och Pakistan i ett halvt sekel kräver mer än en lunch och varma ord för att ta slut.

98-41 24
"Clinton har bokat av sin Asienresa"
P g a att Indien och Pakistan inte har gjort tillräckligt för att sätta stopp för sin kärnvapenupprustning.

98-43 18-20
"Varför Indien och Pakistan anser sig behöva kärnvapen"
Nationalistiska intressen låg bakom. Det nationalistiska hinduistiska partiet hade länge närt drömmar om att styra en kärnvapenmakt. Efter det att partiet BJP fått majoritet i valen i februari "lurade" premiärminister Vajpayee de amerikanska sändebuden - eller de lät sig luras. Den amerikanska underrättelsetjänsten fungerade inte. Alltför lågbemannad menar den. Och helt inriktad på länder som Irak, Nordkorea och Bosnien länder som utgör ett hot mot USA resp. är platser för amerikanska trupper.

98-49 s 20-21
"De indiska delstatsvalen blev ett bakslag för regeringen"
Hinduernas BJP förlorade stort medan det tidigare regeringspartiet, kongresspartiet gick fram. Det var särskilt de höjda grönsakspriserna som var orsaken. 18-partiskalitionen har dock fortfarande en svag majoritet i parlamentet.

99-02 s 19
"Ideologi försvårar den indiska regeringens arbete"
Senaste tidens attacker mot kristna indier och deras kyrkor underblåser oppositionens påstående att regerande BJP är ett intolerant sekteristiskt parti. Den nya nobelpristagaren i ekonomi liksom moder Teresa är kristna fundamentalister som bör bekämpas, menar Världshinduistiska Rådet. Hinduistiska militanter bränner ner kyrkor och attackerar de 2,3 % av Indiens befolkning som är kristna.

99-11 s 19-20
"Indiens regeringschef sitter löst"
Valpayee söker försoning med Pakistan och vill föra en mer positiv inrikespolitik. Han måste söka övertyga sina egna och bemöta konkurrensen från oppositionsledaren Sonia Gandhi. Han leder det nationellt-hinduiska partiet BJP vars rykte är skamfilat p g a våldsdåd, nu och tidigare. Om det blir nyval har kongresspartiet med sin änka i spetsen chans att återta makten.

99-16 s 18-19
"Den indiska regeringen föll"
Politisk instabilitet hotar, och ett nyval som knappast någon välkomnar verkar troligt. Vajpayee avgick sedan han förlorat en förtroendeomröstning i parlamentet. En seger för ett modernt och sekulariserat Indien. Kommer kongresspartiet med Sonia Gandhi nu?

99-22 s 16
"Iskylan håller i sig mellan Indien och Pakistan"
Det som i indiernas ögon är pakistansktstödda terrorister som lägger beslag på indiskt territorium är i pakistanska ögon infödda frihetskämpar.

99-25 s 12
"Kampen om Kashmir blir allt farligare"
Indien försöker driva bort ett litet antal muslimska terrorister som kräver separatism för Kashmir. Risken är stor att Indien går över gränsen till Pakistan.

99-25 s 13
"Revoltstämning i Kashmir"
Motsättningarna är starka mellan provinsens muslimska befolkning och de indiska säkerhetsstyrkorna som anklagar många provinsbor för att hjälpa Kashmirs militanta muslimska separatiströrelse.

99-26 s 12-14
"De kallar det inte krig"
Under ett besök vid fronten möts man av brutala strider i bergen som väcker frågor om vad Pakistan egentligen vill och håller på med i Kashmir.
I Kashmir har sunnimuslimer gjort ett separatistiskt uppror mot indiskt styre. Pakistans nya offensiv kom bara 4 månader efter det att ett historiskt fredsmöte väckt hopp om en försoning mellan Pakistan och Indien. Pakistans regering vill påskina att det är gerillan som startat offensiven och att regeringen är oskyldig. G8 länderna kräver att Pakistan drar tillbaka sina styrkor från indiska Kashmir. De pakistanska inkräktarna kom 15 km in på indiskt område. Nu har Indien återerövrat flera strategiskt viktiga bergstoppar.
Det väcker oro i USA och andra länder. En sjuk stat med kärnvapen som Pakistan är en grogrund för en islamsk revolution som t ex i Afghanistan.

99-26 s 14
"Rykten om hemliga samtal"
F d pakistanska utrikesministern utpekas som sändebud till Indien för att hitta en diplomatisk lösning på striderna.

99-27 s 19
"Nytt avtal om Kashmir"
Clinton och Sharif har skrivit på ett papper att gerillasoldaterna från Pakistan ska lämna Indien.

99-33 s 12
"Kampen om Kashmir ackompanjeras av brösttoner"
Indien och Pakistans ledare använder sina länders årliga högtidsdagar till att ge varandra skulden för det krigsliknande tillståndet vid den gemensamma gränsen. Båda länderna firade sin 50 årsdag som självständiga med att demonstrera hur långt ifrån varandra de fortfarande står. För Indiens del var Vajpayees tal och ett inlägg i valrörelsen. Hans parti NDA rider nu på en patriotisk våg som gör honom populärare än kongresspartiets Sonia Gandhi.

99-33 s 13-15
"Kashmir - ett svunnet paradis"
Om Kashmirdalen har Indien och Pakistan kämpat i 50 år. Upproret startade för 10 år sedan. Innan dess strömmade turisterna in. I dag finns bara en förvirrad befolkning. Kashmir 'r intrigernas, maktmissbrukets och de ihåliga sanningarnas hemvist. Republiken heter Jammu och den har 65 % hinduer även om det finns distrikt med muslimsk majoritet. Det finns islamisk fundamentalistiska grupper som kommit till Kashmir för att föra ett heligt krig.

99-34 s 13-14
"Indien närmar sig en miljard"
Befolkningen i Indien ökar lavinartat. De upplysta varnar för katastrof medan resten, dvs den stora majoriteten, hyllar rikedomen på människor som en tillgång. Ett redan synnerligen fattigt land har fått se sin befolkning fördubblas under de senaste 30 åren. Frågan är om fler barn betyder fler som arbetar eller fler munnar att mätta.

99-36 s 20-21
"Det indiska valet har börjat"
Väljarna i den krigshärjade regionen Kargil övervann sin fruktan för artilleribeskjutning och trängdes i vallokalerna. Under 5 dagar förväntas 600 miljoner människor rösta. Ska Vajpayees koalition hålla eller ska Kongresspartiet komma tillbaka?

99-36 s 20-21
"Sonja Gandhi har ett tungt arv att förvalta"
Den blyga och tillbakadragna ledaren för Kongresspartiet, änka av italienskt ursprung efter den mördade premiärministern Rajiv har det motigt i opinionsundersökningarna inför det indiska parlamentsvalet.

99-39 s 9-11
Indien satsar på modern teknik"
Det pågående parlamentsvalet i Indien är nästan irrelevant. Alla partier är eniga om att utveckling - speciellt den tekniska - är enda vägen framåt. Och att landet äntligen är inne på rätt spår. Indien har en god position i 2000-talets favoritindustri, IT. Det finns en uppsjö med akademiker och programmerare i världsklass. Men den rätta vägen är ny. I 44 år fram till 1991 var Indien en socialistisk stat vars byråkrati kvävde alla privata initiativ.

99-39 s 11-12
"De orörbara vill ha makt och inflytande"
Det indiska kastsystemet är förbjudet i lag men djupt rotade traditioner är svåra att ta bort. De kastlösa och lågkastiga har emellertid fått allt större inflytande på senare år och i de pågående valen har de en egen politisk plattform. Majoritets- och samhällspartiet bildades 1984 och dess ledare kommer från den alltjämt lilla del daliter (som de orörbara nu kallar sig) som har studerat vid universitetet. Partiets mest aggressiva och vältaliga ledare är Mayawati.

99-40 s 16
"Indiens segdragna val är över"
Opinionsmätningar under den avslutande valdagen pekar på att regeringskoalitionen behåller makten. Men kongresspartiet påstår att de har vunnit och är berett att bilda regering.

99-41 s 25
"BJPs triumf"
Premiärminister Vajpayee och hans parti blev det indiska valets obestridliga segrare. 24 partis koalitionen fick 284 av 534 platser i underhuset. Kongresspartiet fick med sina allierade bara 130 platser. För första gången på 27 år har en sittande premiärminister blivit omvald till sin post.

99-51 s 14-15
"Klyftan växer mellan fattiga och rika i Indien"
Landets högteknologiska kapitalism ger de anställda del i vinsten, men skolor, sjukvård och vägar får inte nödvändiga resurser. Indien styr nu ut ur decenniers statligt dominerande och byråkratiska socialism in i en ny era med kapitalistisk tillväxt. Det började 1991 då den indiska regeringen tvingades ge företagen något lösare tyglar eftersom den stod inför en allvarlig kris i betalningsbalansen. En annan orsak är att Indien länge har producerat en stor grupp tekniskt utbildad, engelskkunnig arbetskraft som endast överträffas av USA!

2000-6 s 16
"Indien och Pakistan tävlar om USAs gunst"
Rivaliteten mellan Indien och Pakistan komplicerar planeringen av Clintons Asienresa nästa månad. För första gången sedan 1978 ska en amerikansk sittande president besöka Indien som under det kalla krigets dagar bojkottades för att vara sovjetvänligt. Då var däremot Pakistan en favorit i kampen mot den sovjetiska ockupationen av Afghanistan. Men nu är detta landet en diktatur med den militäre ledaren Musharraf.

2000-10 s 20-21
"Kärnvapenmakten Indien rustar"
Indien höjer sin militära budget med 28 %. Fjolårets strider i Kashmir blev en varningssignal. Nu kompenserar landet tidigare försumligheter.

2000-11 s 26
"Den indiska staten säljer ut sina bolag"
En privatiseringsplan kommer att sätta fart på statliga företag som går med förlust - och de anställda är oroliga för hur det ska gå med deras jobb. De statliga företagen är starkt övertaliga och i många fall räknar man med att den nya ägaren bara behöver hälften av personalstyrkan. Det är rester av det socialistiska systemet som ska bort.

2000-12 s 12
"Clinton gästar södra Asien"
Han kom till Indiens huvudstad New Delphi för att förbättra relationerna med Indien. Men innan dess ett kort besök i Bangladesh. Han hyllade Indiens högteknologiska industri.

2000-27 s 15-17
"De oberörda strider för sitt människovärde"
Efter att ha blivit diskriminerade i århundraden slår de kastlösa tillbaka - de använder sin rösträtt och civil olydnad för att kräva sina rättigheter.
Men att ändra ett system som är heligt enligt hinduernas religiösa texter kommer att bli svårt. Det hinduistiska kastsystemet har i 3500 år rangordnat människor i en strikt hierarki enligt klass och arbete.

2000-28 s 19-21
"Den indiska regeringen nekar Kashmir autonomi"
Regionparlamentet i Kashmir lämnade en begäran om politisk autonomi till Indiens regering. Det kräver att Indien återger Kashmir de befogenheter som delstaten åtnjöt 1947 när Indien delades längs religiösa skiljelinjer och det muslimska Pakistan bildades. Autonomiplanen är inte särskilt populär bland många muslimer som i stället villa ha fullständig självständighet. Avslaget är "ett slag i ansiktet på moderata kashmirer. Men Indien befarar att hela Indien kommer att falla sönder om Kashmir blir autonomt.

2000-28 s 20-21
"Konflikten mellan Indien och Pakistan - en kronologi"
1947 delade Storbritannien den indiska kolonin i Indien och Pakistan. Pakistan delas i Öst- och Västpakistan.

2001-13 s 23-24
"Indierna kastar sig över 'Made in China'"
Klockor och leksaker och andra konsumtionsvaror, som många indier bara kunde drömma om förr, har plötsligt blivet överkomliga även för de fattiga. Kinesiska produkter väller in på den indiska marknaden, där konsumenterna upptäcker att Made in China inte bara är billigare utan ofta även bättre. Detta sedan båda länderna ingått Världshandelsorganisationen WTO. Nu måste Indien öppna sina gränser för de mycket billigare varorna från Kina. De är billigare och ofta också bättre än de indiska eftersom Kina länge har producerat för export och de kinesiska företagen blivit skickligare och mycket effektivare än de indiska som länge verkat på monopolmarknader av socialistisk modell. Många av de indiska företagen väntas nu gå under i konkurrensen. Många kommer att bli arbetslösa. Några indiska företag har flyttat sin produktion till Kina. Där är skatterna lägre, liksom energi- och arbetskraftskostnaderna och byråkratin mindre krånglig!!

2001-16 s 18
"Politiken är på väg att göra comeback i Pakistan"
Militärregimen i Pakistan har en detaljerad plan för hur civilt styre ska återinföras. Demokratiska val äger redan rum på lokal nivå, och om knappt två år är det meningen att allmänna val ska äga rum. Oförutsedda händelser ser nu ut att skynda på händelserna, och kanske byter de militära ledarna ganska snart ut sina uniformer mot slips och kostym. Sedan är det en annan sak om de vinner väljarnas förtroende i fria val. General Pervez Musharraf, Pakistans militäre ledare börjar agera som en politiker och kanske ställer upp som presidentkandidat. Det civila styret ska återinsättas senast i oktober 2002. Han räknar med att landets två ledande politiker, Benazir Bhutto, som representerar pakistanska folkpartiet (PPP), och som nu är i exil i London, samt den förre premiärministern Nawaz Sharif som störtades i en militärkupp 1999 och som leder Muslimska förbundet, ska hålla sig borta från presidentvalet men detta är långtifrån säkert. De förbereder båda en comeback.

2001-44 s 10-11
"Kriget i Kashmir undergräver USAs allians"
Två konflikter i världen, den i Mellanöstern och den i Kashmir kan undergräva USAs ansträngningar att bekämpa den globala terrorismen. Konflikten i Kashmir har skärpts sedan terrorattackerna mot USA i september. Indien hävdar att de militanta islamisterna i den separatistiska regionen har band till al-Quaida och sponsras av Pakistan. Spänningen i Kashmir har ökat markant sedan den 11 september.

2001-44 s 12-14
"Jihads krigare har lagt beslag på frihetskampen"
Kriget om Kashmir hjälpte till att fylla terroristträningslägren i Afghanistan, och nu är detta krig ett av de allvarligaste hoten mot stabiliteten i Sydostasien. I dag för de militanta islamisterna en ofta brutal kampanj i sina försök att förändra det relativt sekulära Kashmir. "Talibaniseringen" av konflikten är ingenting som de infödda föredrar. (Visst påminner "Jihad" mycket om den kommunistiska Internationalen i vars namn regimer störtades med våld i många länder särskilt i Afrika).

2001-46 s 15-16
"Pakistan hamnar i en besvärlig sits"
Nordalliansens överraskande snabba framgång i kriget i Afghanistan är ett svårt nederlag för Pakistans politik i regionen. Den pakistanska regeringen stödde talibanerna fram till terrorattackerna den 11 september. Pakistan har nu blivit en ovärderlig allierad till USA. Om Nordalliansen inleder en omfattande kampanj mot pashtuner skulle många pakistanier uppfatta det som ett anfall mot dem. Pashtunerna är Pakistans största etniska grupp.

2002-1/2 s 12
"Ingen ljusning i krisen mellan Indien och Pakistan"
Spänt läge och låsta positioner speglar avgrundsdjup klyfta. Deras arméer är hotfullt samlade vid deras gemensamma gräns. Indien kräver att Pakistan agerar kraftfullt mot militanta grupper som bekämpar det indiska styret i Kashmir där befolkningsmajoriteten är muslimsk. Indiens starkaste argument mot Pakistan är att hota med krig. Pakistans ledare Musharraf försöker förhala tiden med förhandlingar och han vägrar fullständigt att lämna ut 20 personer som är anklagade för terrorism eller andra brott i Indien.

2002-03 s 13
"Musharraf griper ytterligare 700"
Pakistan grep i måndags omkring 700 militanta islamister i det hittillös mest omfattande försöket att stoppa deras verksamhet. Tillslaget kom kvällen före den amerikanske utrikesministern Colin Powell besök i Pakistan. USA har uppmanat Pakistans regering att oskadliggöra militanta element för att lätta på det spända läget mellan Pakistan och grannlandet Indien. Sedan självmordsattacken mot det indiska parlamentet i New Delphi.

2002-03 s 13
"Indiens försvar: ett 300 mil långt minfält.
Hundra tusentals personminor ska placeras ut utmed gränsen till Pakistan. I vissa fall blir minfälten 5 km breda.

2002-05 s 18-19
"Vajpayee valde en tuff linje"
Kashmirkonfliktens öde hänger i hög grad på Indiens ledare och om han litar på sin pakistanska kollega. Just nu intar han en omedgörlig attityd därför att han känner att världsopinionen stöder Indiens påstående att rebellerna i kashmir inte är frihetskämpar utan statssponsrade terrorister.

2002-05 s 20
"Ett fritt Kashmir vore kanske att föredra"
För Indien är kontrollen över det övervägande muslimska Kashmir en levande symbol för det pluralistiska landets sekulära status. Pakistan är för svagt för att någonsin kunna erövra Kashmir med militära medel. Det råder farhågor i Indien att självständighet för Kashmir skulle bli första steget mot Indiens upplösning i en lång rad etniska och språkliga enheter. Pakistan har emellertid ännu mer att frukta från ett oberoende Kashmir än Indien.

2002-05 s 21
"Folket håller kampen vid liv"
Pakistans ledare generalen Musharraf har gjort allvarliga försök att oskadliggöra militanta islamister i pakistanska Kashmir och har gripit 2000 personer. Regionens egna politiska ledare däremot skryter med att de fortsätter gerillakriget mot "den indiska ockupationsmakten".

2002-05 s 21
"Kapprustning"
Indien och Pakistan fortsätter sin kapprustning.

2002-13 s 24
"Många muslimer tvivlar på en framtid i Indien"
Senaste tidens våldsamma sammanstötningar mellan hinduer och muslimer väcker oro hos den muslimska minoriteten. Våldet började när en muslimsk folkhop satte eld på ett tåg med hinduiska fundamentalister. Branden dödade 58 personer. Dagen därpå invaderade hinduistiska massor staden Ashmedabads gator. Efter flera dagars våld hade drygt 600 människor dödats i hela delstaten. 60000 personer fördrevs från sina hem. De flesta muslimer.

2002-22 s 17-18
"Med fingret på avtryckaren"
Kraftmätningen mellan Indien och Pakistan är farligare än man tror. Pakistan som har en mycket mindre konventionell armé än Indien och ser sina kärnvapen som enda utvägen att jämna ut kampen är fast beslutet att matcha Indien i varje steg på vägen. Idag har båda länder missiler som kan bära kärnvapen hundratusentals kilometer inom loppet av några minuter. Det är också något oklart vem som egentligen har rätt att trycka på knappen.

2002-22 s 16-17
"Som man bäddar får man ligga"
Inofficiella band mellan regimen och de militanta gör det svårt att utrota terroristgrupperna.
Den pakistanska regeringen har i mer än 20 år utnyttjat radikala islamister i både inrikes- och utrikespolitiken. Kan regeringen idag neutralisera en rörelse som har blivir ett enormt våldsnätverk? Det finns en halv miljon medlemmar i jihadi - muslimska organisationer engagerade i heligt krig - i Pakistan. Dessa har sina rötter i mujaheddin, de islamiska krigare som bekämpade de sovjetiska styrkorna i Afghanistan fr o m 1979.

2002-22 s 18-20
"Ingen vet när bägaren rinner över"
Indien och Pakistan kommer allt närmare en farlig kraftmätning, men ingen vet hur och om de tänker använda sina kärnvapen. Idag står nästan en miljon soldater öga mit öga längs den kontrollinje som har separerat dem sedan i januari, när New Delphi hotade att hämnas för en självmordsattack mot det indiska parlamentet. Attacken iscensattes av militanta muslimer som påstås ha haft anknytning till Pakistan.

2002-22 s 20-21
"Kärnvapnen är inget tomt hot"
Indien och Pakistan har kapacitet att utplåna varandras storstäder. Tekniken finns. Det som skapar så stor oro i regionen och runt om i världen är att den politiska viljan att använda tekniken tycks finnas också. Om Pakistan använder sina kärnvapen skulle Indien kunna svara med ett massivt anfall och utplåna alla Pakistans stora städer och befolkningscentra.

2002-28 s 22-23
"Maktens fallgropar"
President Musharrafs diktatorsfasoner undergräver hans ställning. När kriget mot terrorismen var det en "fördel" att han var en diktator. Utan att behöva rådslå med ett parlament eller ministrar kunde han direkt ta ställning mot talibanerna. Han bannlyste flera muslimska extremistgrupper och fängslade tusentals av deras medlemmar. Men sedan dess har hans stil försvagat hans ställning i Pakistan. Han har allt färre vänner kvar i det pakistanska etablissemanget. Folkets tolerans är nere på en farligt låg nivå.

2002-29 s 7
"Attacken mot Kashmir ökar spänningen mellan Indien och Pakistan"
Det hotfulla läget mellan Indien och Pakistan stärktes ytterligare efter attacken mot den indiska delen av kashmir i lördags. Massakern dödade 27 personer och handlar om regelrätt terrorism mot civila. Pakistanska politiker menar att attacken avser att förstöra den pakistanska presidenten Musharrafs regim.

2002-29 s 8
"Drömmen i Delhi"
Indiens nye president är ett populärt val. Skeptikerna frågar sig dock om han låtsas vara någon han inte är. Premiärminister Valpayee har nominerat en muslim Abdul Kalam till landets högsta ämbeten, presidentposten. Det är Kalams engagemang i Indiens missil- och atomforskningsprogram som gett honom hans berömmelse. Han har ingen erfarenhet av vare sig författningsfrågor eller juridik. Men med honom kommer ett unikt tillfälla att skapa enighet i landet. kalam är en muslim som kan recitera Koranen men också citera från hinduiska skrifter som Gita och Upanishaderna.

2002-38 s 17-18
"Sri Lankas regering ger vika för tigrarnas krav"
Hoppet om fred i Sri Lanka grumlas av farhågorna om att de tamilska tigrarna har allt annat än demokrati i sikte. Den 16 september började förhandlingar i Thailand mellan den lankesiska regeringen och LTTE, en av världens våldsammaste rebellgrupper. Inbördeskriget mellan singaleser och tamiler har varat i 19 år och dödat 65000 människor. Förslaget nu är att landets nordöstra del ska bli autonom och dess 2 miljoner människor styras av LTTE. Men här finns också singalesiska och muslimska minoriteter som har goda skäl att frukta en sådan autonomi som inte har förutsättningar att bli demokratisk. Den singalesiska oppositionen protesterar mot autonomiförslaget.

2002-50 s 22-24
"Indien håller inte takten"
Diktaturen Kina har ett stort försprång framför demokratin Indien. Världens två folkrikaste stater var för 20 år sedan jämbördiga rivaler. Nu har Kina kommit långt före. Den genomsnittlige kinesen producerar dubbelt så mycket som indiern. Kina har moderna vägar, moderna flygplatser och effektiva hamnar. Indiens vägar är undermåliga, flygplatserna förfallna och hamnarna igenkorkade. Allt försvårar handeln och exporten. Man skyller på landets tröga byråkrati, på kulturella och religiösa traditioner och på ambitionen att skapa ekonomisk jämlikhet.

2003-17 s 20
”Låsta positioner i konflikten i Kashmir”
Spänningen mellan kärnvapenländerna Indien och Pakistan stiger på nytt – som vanligt är det Kashmir som spökar. Indien anklagade Pakistan för att ha sponsrat terrorister som för några veckor sedan massakrerade 24 hinduer i en kashmirisk by. Pakistan har uppenbarlig misslyckats med att infria fjolårets löfte om att sätta stopp för terroristernas infiltration i Indien.

2003-17 s 21-22
”Den vilda fronten”
Muslimska fundamentalister upptäcker maktens begränsningar. I de allmänna valen i fjol vann en allians bestående av 6 muslimska partier makten i en av Pakistans fyra provinser, Nordvästfronten. Alliansen vann 60 av 342 platser i nationalförsamlingen. Alliansen har inrättat ett ministerium för ”dygdens främjande och syndens bekämpning” som påminner om det tidigare talibanstyret i Afghanistan. Man planerar att införa sharialagen i provinsen. Men den extremistiska niten har emellertid i praktiken dämpats av ett flertal faktorer. Dels är man mån om att inte tappa röster vid nästa val, framför allt kvinnornas röster vill man bevara och har den provinsiella regeringen en begränsad makt. Nationalförsamlingen i Islamabad kan ogiltigförklara t ex sharialagen. För det tredje tror alliansen att tiden är på dess sida. ”En långsam islamisering” pågår i regionen.

2003-17 s 22-23
”Indien sätter likhetstecken mellan Pakistan och Irak”
Indiska regeringsrepresentanter hänvisar till den rätt till förebyggande krig, som USA använde för att rättfärdiga invasionen i Irak, och anklagar Washington för att inte han ansträngt sig tillräckligt mycket i försöken att få Pakistan att hindra gerillasoldater från att ta sig in i Indien-kontrollerade områden i Kashmir. Om det skulle bli en ny massaker på hinduer av samma omfattning som den i Nadimarg då 27 hinduer massakrerades kan Indien tvingas anfalla.

2003-17 s 24-25
”Feodalsamhället lever kvar i Pakistan”
Sekelgamla traditioner och lojaliteter ger godsherrar och klanledare stor makt. Feodalsystemet hade sin storhetstid på 1800-talet men lever fortfarande kvar i nästan samma utsträckning hundratals år senare. Många lantarbetare och småbrukare som lånar från sina markägare för att kunna betala utsäde fastnar i livslångt beroende. Den orättvisa markfördelningen i Pakistan är en av de viktigaste anledningarna till fattigdom på landsbygden.

2003-17 s 26-27
”Först fanns det ett tempel (?) sedan en moské, och nu finns ingenting”
Utgrävningen av en historisk plats i Indien är ett försök att lösa en gammal konflikt, men det finns risk för att den i stället skärper motsättningar och får konflikten att blossa upp på nytt. I staden Ayodhya letar arkeologer efter bevis för att ett hinduistiskt tempel en gång stod just här i norra Indien. I dag finns där en moské. Hinduerna hävdar att Lord Ram föddes just här. Lord Ram är den hinduistiske guden Vishnas mytiska inkarnation och ikon för den hindunationalistiska rörelse som sedan slutet av 1980-talet har förändrat den indiska samhället och politiken. Frågan hjälpte också det hindunationalistiska BJP att ta makten i New Delphi för några år sedan.

2003-20 s 20-21
”Tredje gången gillt”
Den indiske premiärministerns djärva vädjan om fred måste leda till något konkret mycket snabbt. Vajpayee har tagit sitt tredje och sista fredsinitiativ. Han är 78 år, har tidigare varit utrikesminister och vill nu bereda en plats åt sig själv i historien. Redan nu är klart att de båda länderna kommer att utnämna kommissionärer till varandras huvudstäder och att flygtrafiken kommer att återupptas. Indien vill också att Pakistan tydligt visar att det bekämpar terroristerna som infiltrerar Kashmir över den pakistanska gränsen.

2003-20 s 22
”Armitage är försiktigt optimistisk”
Ett närmande mellan Indien och Pakistan är på gång, men inte ens dialogen har börjat. USAs biträdande utrikesminister, Richard Armitrage, säger att han är försiktigt optimistisk inför utsikterna att den begynnande avspänningen mellan Indien och Pakistan kulminerar i en genuin dialog, den förste på två år i så fall. Han har med en veckas mellanrum träffat Pakistans premiärminister Khan Jamali och Indiens premiärminister Vajpayee.

2003-32 s 18
"Använder Indien Tibet som öppning till Kina?"
Vid ett besök i Kina undertecknade den indiske premiärministern en deklaration som säger att Indien erkänner att "den autonoma regionen Tibet är en del av folkrepubliken Kinas territorium". Vanliga tibetaner blir både upprörda och skrämda.

2003-32 s 19-20
"Positiv särbehandling får en ny innebörd i Indien"
Höga kaster strävar efter att komma in i kvoteringssystemet för att rädda vad som räddas kan av förlorade privilegier.
Det tycks som om man funnit bra bevis för att kvotering = vansinne. Sedan man 1992 i Högsta Domstolen i Indien kraftigt utvidgat omfattningen av positiv särbehandling i Indien har det blivit viktigare än allt annat för att öka sitt välstånd och leva ett bra liv att man ser till att som folkgrupp eller kast - och det finns ett mycket stort antal i Indien - finna argument för att man är underprivilegierad och därmed har rätt till statligt stöd.

2003-36 s 21
"Tempelstriden i Indien fortsätter"
Statliga experter påstår att det finns spår efter ett antikt hinduiskt tempel i under 1500-talsmoskén Ayodhya i norra Indien. Hinduerna tror att Lord Ram, den hindunationalistiska rörelsens ikon, föddes på platsen. De tror också att den muslimske erövraren Babar förstörde templet på 1500-talet och lät bygga en moské. Experter på den muslimska sidanhåller inte med. De menar att den byggnad man funnit är en moské från sultanernas era.

2003-41 s 24
"Indien i handelspakt med Asean-länderna"
Indien har skrivit under ett handelsavtal med de 10 staterna (inklusive Burma!!) i den regionala organisationen Asean vilket kommer att led till ett frihandelsområde inom ett decennium. Indien har med viss oro sett grannlandet Kinas dramatiska ökning av handeln med Asean det senaste årtiondet.

2003-44 s 22
"Indien söker normalisering"
Pakistan vill bara tala om Kashmir, men Indien föreslår att man börjar med att bygga broar på mindre kontroversiella och explosiva områden. Indien vill öppna en busslinje mellan länderna och ha idrottsutbyte. Direkta samtal länderna emellan kommer dock inte till stånd förrän attackerna i kashmir upphör. Pakistan å andra sidan anser att Kashmir måste stå i centrum för eventuella förhandlingar.

2003-44 s 23-25
"Tillväxten ger Indien en ny livskraft"
Med det ekonomiska uppsvinget följer nya livsstilar och nya värderingar. För bara ett år sedan greps Indien nästan av nationalpanik när statistik avslöjade att Kina drog ifrån ekonomiskt. Men det hela började för 10 år sedan då Indien började öppna sin ekonomi genom att eliminera protektionistiska regler, banta byråkratin, häva restriktionerna för utländska investeringar och reformera finanssektorn. Även om många beklagar sig över att den västerländska kulturen breder ut sig på bekostnad av den mycket äldre och rikare indiska kulturen så skäms inte, framför allt ungdomen, för sin konsumtionsinriktade livsstil. Dessa har inte upplevt knapphet eller de psykologiska hinder som var förhärskande under landets socialistiska, sovjetvänliga period.

2003-49 s 17-18
"Mutor och bedrägerier hör till vardagen i Indien"
Korrumperade politiker och poliser förstärker den djupa cynismen bland vanligt folk. Korruption inom myndigheterna är naturligtvis inget nytt i Indien. men de senaste skandalerna handlar om jättelika belopp, involverar officiella personer från kust till kust och tycks inträffa allt oftare. Det senaste handlar om en sydindisk, f d småskalig jordnötsförsäljare. Han har tryckt och sålt statliga papper - officiella dokument med stämpelavgifter med hjälp av landets högst uppsatta poliser och politiker. Bedrägerihärvan omfattar 5 miljarder dollar.

2004-01/2 s 9
"Isen har brutits"
Indiens premiärminister Valpayee träffade i måndags Pakistans president Musharraf i Islamabad för första gången på 2 år. De båda kärnvapenländerna har utkämpat tre krig och var under 2002 nära en fjärde konfrontation. Relationerna har emellertid förbättrats de senaste månaderna och de båda ledarna satsar stort politiskt kapital i försöken att hitta en fredlig lösning.

2004-03 s 20-21
"Indien och Pakistan gör ett nytt försök"
Man talar om ett genombrott i förhållandet mellan ärkefienderna Indien och Pakistan, sedan de har visat sig beredda att diskutera en rad tvistefrågor, inklusive den gamla konflikten om Kashmir.

2004-03 s 20-21
"På väg till förhandlingsbordet"
Frågor och svar om den indisk-palestinska konflikten. Konfliktens kärna är den muslimska regionen Kashmir i Himalaya som varit delad mellan Indien och Pakistan sedan strax efter självständigheten från Storbritannien 1947. I den indiska delen av Kashmir som kallas Jammu och Kashmir har det varit ständiga blodiga uppror som kostat 30000 människoliv. Indien beskyller Pakistan för att utbilda och skicka beväpnade rebeller över gränsen. Pakistan säger sig inte ha någon kontroll över rebellerna. Både Indien och Pakistan blev officiellt kärnvapenmakter 1998. 2001 anfölls Indiens parlament av beväpnade militanta muslimer. I april 2003 sträckte Indiens premiärminister ut en "vänskaplig hand" mot Pakistan.

2004-06 s 14
"Doktor Khan har avskedats"
Pakistan drar åt snara runt kärnvapenexperten Abdul Khan som har sålt hemligheter till Iran och Libyen. Khan som är den pakistanska atombombens upphovsman anses vara huvudpersonen i en internationell kärnvapenskonspiration. Han har nu avskedats från sin post dom rådgivare till regeringen.

2004-08 s 18-22
"Fredssamtalen mellan Indien och Pakistan har börjat"
Medan Indien och Pakistan börjar förhandla om bättre relationer slits invånarna i Kashmir mellan hopp, vrede och förtvivlan. Överenskommelser mellan de båda länderna tyder på att Pakistan kommer att upphöra med finansiering, utbildning och beväpning av de militanta infiltratörerna i den indiska delen av Kashmir. Detta uppfattas som att "Indien vunnit kriget", av de muslimska rebellerna. Kashmir var under flera år en plats för muslimernas "Det Heliga Kriget" på samma sätt som Afghanistan. Mellan 40 och 100 000 människor har dött i inbördeskriget som varat i 15 år. Både Valpayee och Musharraf verkar ha en ärlig uppsåt att lösa problemet. För Musharraf gäller det att bevisa att han är en del av USAs svar på den tilltagande terrorismen och inte en del av problemet. Han måste emellertid vinna gehör i sin egen armé och säkerhetstjänsten och dess allierade, "de heliga krigarna".

2004-08 s 20-21
"Upp till bevis"
I början på veckan inleddes de första formella fredssamtalen på mer än två år. På dagordningen står också dispyten om Kashmir. En två månader lång vapenvila mellan ländernas arméer utmed kontrollinjen i Kashmir har hjälpt till att förbättra relationerna. Det krävs stora eftergifter och god vilja från både Indiens och Pakistans sida för att den nystartade fredsprocessen ska gå i mål.

2004-08 s 23-24
"Ingen skugga får falla på militären"
President Pervez Musharraf undkom en kula, men det är inte omöjligt att han tvingas konfrontera sitt lands militärer. Musharraf försöker övertyga militärledningen om att fred i Kashmir inte leder till en försvagad försvarsmakt. Den farligaste gruppen för presidenten är inte fundamentalisterna i parlamentet eller på gatan utan hans egen militär. Detta visade sig då han försökte åtala och förödmjuka det pakistanska atombombsprogrammets fader, Abdul Quader Khan. I flera år har den pakistanska armén använt sig av konflikten i Kashmir för att legitimera en stora försvarsbudget sin egen dominerande ställning i samhället. Militären lägger beslag på så mycket pengar att det inte blir över för att höja levnadsstandarden. En tredjedel av landets invånare lever i fattigdom. Mindre än 4 % av statsbudgeten går till sjukvård och utbildning.

2004-14 s 25
"Nehrus ättlingar träder fram"
Nehru, Indira och Rajuv styrde Indien via kongresspartiet i 37 år. Nu har partiet inte haft makten på 10 år. Nu gör sig Rahul och Priyanka Gandhi redo att föra familjetraditionen vidare. Deras mor, den italienskfödda Donia innehar det mandat som maken Rajiv hade tills han mördades 1989. Nu kandiderar sonen Rahul. Priyanka anses kunna bli ett ännu starkare politisk kort för kongresspartiet.

2004-17 s 23-25
"Världens största show har börjat"
De allmänna valen i Indien är mer en kamp mellan opportunistiska allianser än mellan politiska partier. 670 miljoner ska välja 6 nationella och ett dussin regionala partier. Mer än 700000 vallokaler och över en miljon elektroniska röträkningsmaskiner. Alla tror att regeringspartiet BJP får förnyat förtroende medan Kongresspartiet få fortsätta i opposition. Valpayee är mycket populär och han kommer att leda sitt parti till ännu en valseger. BJP försöker underblåsa fördomarna mot kongresspartiets utlandsfödda (Italien) ledare, Sonja Gandhi, den förre premiärministerns änka.

2004-20 s 25
"Kanske avgjort i det indiska valet"
Premiärminister Vajpayees koalition riskerar att förlora parlamentsvalen i Indien. TV-bolagens prognoser tippar att Vajpayees BJP-parti och dess allierade kan vinna 248-278 platser av underhusets 545 platser.

2004-21 s 19-20
"Kongresspartiet vann överraskande i Indien"
"Den indiska regeringen led ett svidande nederlag i de allmänna valen. BJPs bild av Indien som ett dynamiskt land med goda möjligheter föll inte i god gjord. Kongress-partiet som styrt Indien under 45 av landets 57 självständiga år kom nu tillbaka efter att kontinuerligt ha förlorat väljare. Kongree och dess allierade fick nu 217 av underhusets 543 platser. Valpayees BJP (som förlorade 25 % av mandaten) och dess allierade 185 platser. Vänsterfronten, en koalition av kommunistiska partiet gick starkt framåt. BJPs kampanj drevs under måttor "strålande Indien" men väljarna höll inte med om att Indien var ett gott land för alla, som de uppfattade som ett hån av alla fattiga. Många väljare har också en speciell svaghet för den kvasisocialistiska ekonomi, som kännetecknade Indiens första 40 år som självständig stat.

2004-21 s 21
"Från Toscana till Delhi"
Sonia Gandhis resa från en småstad i efterkrigstidens Italien till en vitmålad bungalow i Delhi är en saga om kärlek och död och indisk politik som kulminerar i den mest sensationella valsegern sedan Indien blev självständigt 1947. Sonia Ganhi, född Maino och dotter till en byggmästare i Toscana. Hon blev indisk medborgare 1983, 15 år efter det att hon som 21-åring hade gift sig med Rajiv. De båda träffades i Cambridge där hon studerade engelska och han misslyckades med att utbilda sig till ingenjör. Rajiv sprängdes till döds av en tamilsk självmordsbombare 1991. Hans mor hade tidigare mördats av sina egna sikhiska livvakter 1984. 1997 övertalades änkan att överta ledningen av Kongresspartiet. Hon gjorde succé som en följd av eget hårt arbete och sitt namn Gandhi som i Indien har samma ställning som familjen Kennedy i USA.
Nu är hon på väg att bli Indiens premiärminister efter att ha besegrat den mäktigaste politiska kraften i landets moderna historia, hindunationalismen. Hennes seger förklaras med att hon fick landets miljontals fattiga på sin sida. Bidrog gjorde också att hon engagerade sina barn, sonen Rahul och dottern Priyanka vilket gav valkampanjen lite glamour och förmedlade ett starkt budskap om att Gandhi-dynastin har kommit tillbaka för att stanna.

2004-21 s 22-24
"Det finns bara ett alternativ: mera reform!"
Den indiska ekonomin surrar som aldrig förr, men alla undrar nu om den nya regeringen i Delhi kan uppfylla sitt löfte att landets fattiga ska få del av tillväxtens frukter. Det var ju Vajpayee och BJP som skapade förutsättningar för en kraftig ekonomisk tillväxt tack vare landets blomstrande IT-industri och goda skördar flera år i rad. Men den stora massan upplevde inte förbättringarna och nu måste Sonia Gandhi och Kongresspartiet se till att allmänheten får det bättre för det är ju det som de har lovat. Och vad som gäller är att fortsätta reformarbetet, minska den statliga byråkratin, slå igen olönsam verksamhet, kanske skapa speciella ekonomiska zoner som man har gjort i Kina.

2004-22 s 22-23
"Indiens nye ledare går hem i de flesta läger"
I tisdags i förra veckan chockade Sonia Gandhi sina kolleger och miljontals väljare då hon meddelade att hon inte ville bli premiärminister. Istället gick den posten till den tänkte finansministern Manmohan Singh. Han är sikh och den förste icke-hinduistiske premiärministern i Indien. Han har presenterat ett program i vilket han lovat att förbättra levnadsstandarden för Indiens en miljard invånare och att uppmuntra företagande och investeringar. "Högsta prioritet har kampen mot fattigdomen".

2004-23 s 26-27
"Segeryran är över"
Reformistisk idealism ställs mot hård verklighet. Det dröjde inte länge förrän den indiska politiken var tillbaka i gamla, vanliga spår: belöningar till de lojala, portföljer till de makthungriga och mutor till förlorarna. Kongresspartiet har redan svårt att hålla koalitionen, den Enade progressiva alliansen (UPA) samlad inför dess första stora utmaning som är att sätta samman administrationens 68 medlemmar. Kongresspartiet har bara 145 egna platser och är helt beroende av de tämligen samarbetsovilliga allierade. Dessutom är koalitionen beroende av vänsterfronten som har 59 platser i parlamentet och domineras av kommunisterna.

2004-27 s 23
"Indien och Pakistan närmar sig varandra"
Den känsliga Kashmirfrågan tas upp för allra första gången. Indien och Pakistan återupptog i söndags de förhandlingar som syftar till att lösa den decennielånga konflikten om Kashmir. De hölls mot bakgrund av tilltagande våld i Kashmir och den pakistanske premiärministern Zafarullah Khan Jamalis överraskande avgång sedan han förlorat president Pervex Musharrafs stöd.

2004-28 s 22
"Stängsel för grannsämjans skull?"
På den indiska sidan av stilleståndslinjen 1972 vilken som en smal remsa i 75 mil ringlar sig genom hela Kashmir har indierna snart byggt färdigt ett stängsel som ska stoppa infiltratörer från Pakistan. Konflikten länderna emellan härstammar från delningen av Indien och Pakistan1947 i en övervägande hinduistisk och en övervägande muslimsk stat. Maharadjan av Kashmir beslöt då att Kashmir skulle tillhöra Indien. 1947 invaderade Pakistan och lade beslag på en del av delstaten.

2004-35 s 18-19
"Spänningar mellan religiösa grupper i Indien"
Såren från förföljelserna mot den muslimska minoriteten i den indiska delstaten Gujarat 2002 har ännu inte läkt. Då dödades upp till 2000 människor och ännu har inte en enda mördare ställts till svars för morden. Grunden för massakern var hämnd för att muslimer tänt eld på en tågvagn i staden Godra. 58 människor kvävdes eller brändes till döds många av dem troende hinduer på väg hem från ett möte i den heliga staden Ayodhya. Hindupartiet BJP har varit ett parti i kris efter valnederlaget. Vissa medlemmar lägger skulden på stigmat efter pogromen i Gujarat.

2004-38 s 22-23
"Det knakar lite i den indiska alliansen"
Den nya indiska regeringen första hundra dagar markerades av konflikter och motsägelser. För Förenade progressiva alliansen (UPA) som domineras av Kongresspartiet blev det mer konfrontation än konstruktiv politik. UPA utmanas av en splittrad opposition som leds av BJP som hade regeringsmakten fram till valet. Meningslösa tvister om historia och ideologi överskuggar större frågor om ekonomisk tillväxt och åtgärder för att avhjälpa fattigdomen. Det indiska systemet inkluderar politiker, vars enda ambition är att bli omvalda, en jättelik byråkrati som kräver mer och mer pengar. Systemet förser de sina så gott de kan, vilket leder till ett vansinnigt resursslöseri. Den mest respekterade politiska ledaren är Sonia Gandhi, troligen för sitt beslut att inte bli premiärminister.

2004-41 s 19
"Separatistiskt våld skakar nordöstra Indien"
Minst 30 väpnade grupper slåss mot den indiska staten. Indiens oroliga nordöstra hörn översvämmas av en ovanligt blodig våldsvåg i vilken flera bombattacker under det gångna veckoslutet dödade drygt ett femtiotal och skadade över 140 människor. Nordöstra Indien har varit scen för strider mellan den indiska staten och väpnade separatistiska rebellgrupper i 60 år. En komplicerad etnisk blandning har gett upphov till minst 30 olika väpnade grupper. De säger sig kämpa för att skydda sin etniska identitet och för att få del av större inkomster från regionens mineraltillgångar.

2004-45 s 18-19
"Pakistan fruktar ett krig utan slut"
Den pakistanska regeringen står på USAs sida i kampen mot terrorismen, men det pakistanska folket har ingenting till övers för USA och dess politik. Pakistans armé gör återkommande räder längs gränsen mot Afghanistan där al-Qaidas ledare, inklusive Usama bin Ladin, tros gömma sig idag. Inofficiellt beklagar pakistanska regeringsföreträdare invasionen i Irak och menar att USAs främsta motiv är att kontrollera oljan och skydda Israel. Bar 7 % av folket gillar president Bush medan 65 % stöder Usama bin Ladin.

2004-47 s 24-25
"Stökiga grannar bekymrar Indien"
Instabiliteten runt Indiens gränser kan få oönskade följder. Indiens största bekymmer är och förblir Pakistan. Men det akuta hotet är större från andra länder. Den mest misslyckade grannstaten är Nepal. Efter ett 8 år långt och blodigt krig kontrollerar en maoistisk gerilla 68 av Nepals 75 distrikt. Detta ökar Indiens eget maoistiska problem som breder ut sig. De finns ett 20-tal grupper, s k naxaliter som påverkar 157 av Indiens 593 distrikt. Ett annat indiskt bekymmer är Bangladesh. Zias regeringskoalition inkluderar ett islamistiskt parti som beskylls för att underblåsa islamisk extremism.
Indien misstänker att omkring 1500 upprorsmän har sin bas i Burma vid gränsen till den indiska delstaten Manipur. Slutligen finns Sri Lanka med risk för att bli en stat ledd av de tamilska tigrar som mördade den förre premiärministern Rajiv Gandhi 1991.

2005-9 s 20-22
"Det fungerar med två ledare"
Det dubbla ledarskapet i Indien har inte, som många befarade, resulterat i förvirring utan snarare i mera puls och entusiasm. Genom att separera regeringsarbetet från politiken har Indiens omaka par lyckats driva igenom reformer utan att utsätta sig för politiska skada. Premiärministern och teknokraten Manmohan Singh ägnar all sin tid åt verkställandet medan Sonia Gandhi sköter partiet och ideologin. Nu behöver inte Singh som alla tidigare premiärministrar ägna större delen av arbetsdagen åt politik och partiangelägenheter utan till att få något gjort.

2005-13 s 24-25
"Det mesta handlar om vatten"
Konflikten om Kashmir mellan Indien och Pakistan har mer med vatten än med land att göra. Nordvästra Indien och grannregionen i Pakistan, två områden som är sina respektive länders kornbodar, håller på att torka ut. De sex floderna i Indusflodens system rinner genom Kashmirs berg och dalar från Tibet och bevattnar slättlandet nedanför. 1960 slöts, med Världsbankens hjälp, en uppgörelse om hur Pakistan och Indien ska dela på detta vatten.

2005-16 s 18
"Indien och Pakistan räcker varandra handen"
Indien och Pakistan enades i söndags om nya åtgärder för att förvandla eldupphörlinjen i det omtvistade Kashmir till "en mjuk gräns". Man kommer bl a att utöka handeln i regionen och underlätta för invånarna där att reda över gränsen.

2005-22 s 6-7
"Jätten Indien lägger världen för sina fötter"
Tyska företagare anser att Indien är mindre attraktivt än Kina för affärer. De har nog fel. Nu arrangeras en Internationell infrastruktur- och affärsmässa med utställning i Indien som bäddar för affärer i miljardklassen. Under de kommande 10 åren behöver Indien investeringar på drygt 150 miljarder dollar från utlandet för att få ordning på den alltjämt bristfälliga infrastrukturen. Tysklands investeringar i Indien har 10-faldigats sedan 1992 men 30-faldigats i Kina. Många tyska företag föredrar Kina. "I Indien är det visserligen friare och mer pluralistiskt, men det är inte lika målmedvetet som i Kina".

2005-28 s 22
"Advani manar igen"
Tusentals arresterade efter angreppet i Ayodhya. Det var den rigoröst bevakade tempelplatsen i staden Ayodhya som tisdagen den 5 juli belägrades av beväpnade män. Nästa dag stormades flygplatsen av protesterande människor under ledning av den hinduistiska nationalistiska oppositionspartiet Bharatiya Janata (BJP) och dess ledare Advani.

2005-34 s 21-22
"Indien står vid ett vägskäl"
Lockrop från både öst och väst ställer Indien inför ett svårt val. Bör Indiens växande styrka och påtagliga framsteg kopplas till asiatisk solidaritet eller till partnerskap med västländer, som inte drar sig för att spela ut Asiens länder mot varandra? Maktbalansen i Asien är i ständig förändring nu när Kina växer så det knakar, Japan rustar upp och USAs inflytande i Asien minskar. Troligen är Indien mer betjänt av vänliga relationer med Kina än av att vara en motvikt till Kina som USa önskar. Där finns en växande entusiasm för att utveckla handelsförbindelserna.
2005-34 s 22
"Reformpaus"
Den indiska regeringen vars budgetunderskott är nära 5 % av BNP behöver pengar för att infria sina kampanjlöften om utbyggd infrastruktur och nya jobb. Man vill därför sälja andelar i 13 lönsamma statliga företag. Regeringspartiets kommunistiska stödparti accepterar inte utförsäljningen och hotar med att iscensätta landsvida protestdemonstrationer om detta sker. Detta kommer troligen att resultera i att den ekonomiska reformtakten saktar av och att de utländska investeringarna minskar.

2005-35 s 19
"Indien engagerar sig i Afghanistan"
Indiens hjälp till återuppbyggnad i Afghanistan ogillas av Pakistan. Indien har bidragit med 500 miljoner dollar till Afghanistans återuppbyggnad. Talibanerna som på senare tid blivit starkare äventyrar Indiens ambitioner för Afghanistan och Indien vill därför göra allt det kan för att stärka den afghanska regimen inför de stundande parlamentsvalen. Det militära etablissemanget i Pakistan fruktar att den starka rivalen försöker omringa deras land och gör därför sitt bästa för att hindra samarbetet mellan Indien och Afghanistan.

2005-42 s 18-19
"Jordskalvet kan få politiska följder"
Katastrofen i Kashmir ledde inte till ett närmande mellan Indien och Pakistan. Jordskalvet som drabbade Kashmir dör två veckor sedan dödade minst 30000 människor men de båda ländernas regeringar har inte visat några tecken på att ändra positioner i den 58 år långa konflikten. Pakistan avvisade den indiska militärens erbjudande att hjälpa till i sök- och räddningsoperationerna efter katastrofen. De indiska soldaterna fick tillfälle att framträda i en ny skepnad med livsviktiga resurser och stora resurser att återuppbygga. Indien misstänker emellertid att den pakistanske presidenten Musharraf inte vill låta den indiska armén spela den räddande ängelns roll. Båda länderna är involverade i en kamp om de många hemlösa kashmirbornas lojalitet när nu den första snön börjar falla i regionen.

2005-45 s 25
"Klanen Nehru/Gandhi producerar kanske ännu ett ledarämne"
Kommer Rahul Gandhi att sitta på sin farmorsfars (och sin farmors och sin fars) tron? Det finns ingen demokratisk dynasti i hela världen som kan matcha den som grundades av Jawaharlal Nehru, som var Indiens förste premiärminister. I 39 av 58 år som har gått sedan Indien blev självständigt har en eller annan representant av hans klan lett landet. Den senaste är Sonia Gandhi, Rajiv Gandhis italienska änka. Rajiv var Nehrus dotterson och han var premiärminister på 1980-talet. Nästa allmänna val i Indien äger rum senast 2009 och nu spekuleras det om vem som kommer att utses som kongresspartiets kandidat. En möjlig kandidat är Rahuls syster, Priyanka, som har ägnat sig år familjeliv det senaste året.

2006-3 s 14-15
"Indien söker stöd hos västmakterna"
Den indiska eliten, kongresspartiets och oppositionens ledande politiker, samt ämbetsmän och företagsledare, är övertygad om att landets intressen tillgodoses bäst genom en allians med USA. Den stora massan har en annan uppfattning. Den är ganska USA-fientlig.

2006-10 s 13
"Nya regler för nya vapen"
Indien fick en kram, men Pakistan fick bara en vänlig klapp. George Bush har besökt både Pakistan och Indien. Pakistans president Musharraf gillar Bush men folket protesterade vilt och ville att "hunden Bush" skulle åka hem. Pakistan som tidigare spridit både kärnvapen och expertis fick inte alls samma favörer som Indien. Enligt det nya avtalet mellan Indien och USA befrias Indien från pariastämpeln - "som en belöning till Indien som är en sann demokrati". Indien tillåter inspektion av 14 av dess kärnreaktorer före 2014 men behåller rätten att framställa obegränsat med klyvbart material, att bygga så många reaktorer man vill och att inte öppna sina åtta militära reaktorer för inspektion

2006-10 s 14-15
"Nya band mellan världens två största demokratier"
President Bush och premiärminister Manmohan Singh undertecknade i förra veckan ett avtal som innebär att USA kommer att förse Indien med tekniskt stöd i utvecklingen av landets kärnenergi, samtidigt som Indien tillåts fortsätta att utveckla kärnvapen. Avtalet markerar en total omsvängning i den amerikanska politiken. Bush måste emellertid först övertyga skeptiska kongressledamöter inom båda partierna i Washington. Bush och Singh måste också övertala en informell allians av atomenergiframställare, Nuclear Suppliers Group att häva de hinder som gäller för Indien. Chefen för IAEA i Wien, Mohammed ElBaradei, som kommer att leda inspektionerna av 14 av Indiens kärnreaktorer, är nöjd med uppgörelsen.

2006-10 s 16-17
"Indiens nyrika stoltserar med sina statussymboler"
För 30 år sedan var lyx detsamma som att ha en telefonlinje i bostaden, en indisktillverkad bil parkerad utanför dörren eller en Tobleronekaka, som en gästade farbror från utlandet hade haft med sig som gåva. Det halvsekelgamla, självständiga Indiens arv av envis socialism, ihärdig alliansfrihet och djup USA-fientlighet är bort liksom den nästan totalt hemmaproducerade konsumtionskulturen. Idag är det för första gången på 50 år möjligt att köpa dyrbara produkter i landet och att visa upp dem utan att vara rädd eller skämmas. Samtidigt har likgiltigheten för de sämre lottades situation ökat.

2006-10 s 17-18
"En imponerande inlärningskurva"
Vad är hemligheten bakom Indiens framgångar i den globala kunskapsekonomin? En bidragande orsak kan vara landets många privatskolor för rik som fattig. De statliga skolorna är bedrövliga, en av fyra lärare är borta vare dag och bara hälften av de närvarande verkligen undervisar. De privata skolorna, allt från dyra internatskolor för eliten till enkla studiecirklar förökar sig snabbt. Även fattiga föräldrar skickar numera sina barn till privata skolor. I vissa delstater går två tredjedelar av barnen i privat skola som visar upp goda resultat. Detta irriterar den politiska vänstern i Indien som vill förbjuda privatskolor.

2006-10 s 18-20
"Muhammeds tysta armé"
Islamistiska extremister försöker erövra jordbävningsoffrens hjärta och lojalitet, vilket för närvarande passar den pakistanska regeringen ganska bra. Invånarna i Kashmir kallar dem "de militanta". Många, många människor har de skäggiga männen att tacka för sina liv.
Mohammed Maqsood är en av dem, han är 25 år och bär långt, svart skägg och har en palestinasjal över huvudet. Han tar inte kvinnor i hand, och han ser dem inte i ögonen. Han hyser stark misstro mot alla "otrogna" framför allt amerikanerna. Afghanistan under talibanernas ledning var hans idealbild av ett gudfruktigt islamiskt samhälle och mulla Omar är den störste av alla nu levande muslimer. Den danska regeringen måste, enligt Mohammed Maqsood, hänga de ansvariga bakom karikatyrerna. Om det inte finns dödsstraff i Europa bör tecknarna och tidningsmänniskorna utlämnas till en islamisk domstol annars blir det aldrig fred.
Pakistans president, Pervez Musharraf, förbjöd för fyra år sedan de militanta grupperna i Kashmir. Idag verkar grupperna helt öppet i jordbävningsområdet. Deras politik påminner om Hamas och Hizbollahs i Mellanöstern. Pengar tycks inte vara något problem eftersom trosfränder i Saudiarabien och exilpakistanier bidrar generöst till återuppbyggnaden. Det jordbävningsdrabbade Kashmir fungerar som både tillflyktsort och grogrund för militant fundamentalism. Här kan extremister vila ut och förbereda sig för nästa heliga krig.

2006-12 s 22-23
"En farlig fejd"
Ett ordkrig mot Pakistans president är ett av flera tecken på att Afghanistan är mycket svagt och bräckligt. President Karzai tycker att Pakistan inte gör tillräckligt för att oskadliggöra talibaner som gömmer sig vid gränsen mellan de två länderna. Karzai har fått president Bush med sig i kritiken. Men Karzai balanserar på slak lina. Han är mycket beroende av Pakistan, dess ekonomiska stöd och dess välutbildade arbetskraft.

2006-19 s 16-19
"Succéns baksida"
Indien hyllas som den nya ekonomiska supermakten. Högteknologistaden Bangalore står som symbol för den snabba tillväxten. I Bangladore koncentreras de ekonomiska ambitionerna inför framtiden i världens folkrikaste demokrati. 150 000 IT-experter arbetar i Bangladore, lika många som i Silicon Valley i USA. IT är Indiens snabbast växande industri. Den indiska arbetskraften är mycket välutbildad, talar flytande engelska och har relativt låga löner. Varje år producerar Indien 180 000 IT-experter. Indien Institute of Technology (IIT) hamnar på 4:e plats på listan över de bästa ingenjörsskolorna. De senaste månaderna har G8-ländernas alla regeringschefer besökt Indien. Men i Bangalore märks också boomens baksidor allt tydligare: infrastrukturen är fallfärdig, lönerna exploderar, slummen blir allt eländigare. Bara några kilometer från centrum bor folk i lerhyddor med fotogenlampor. Indiens levnadsstandard hamnar på 127:e plats av 177, efter till exempel Syrien.

2006-19 s 22-24
"Ett nytt kastkrig"
Kvoteringsregler, som egentligen utgår från det officiellt avskaffade kastsystemet, ökar pressen på Indiens läroanstalter. Det nuvarande parlamentet kräver att 49,5 % av alla platser på de statliga universiteten och högskolorna ska reserveras för daliter (oberörbara), urinvånare och andra. Andra protesterar och påstår att dessa platser inte fylls, trots att inträdesproven gjorts lättare, många fullföljer inte sina utbildningar och många klarar aldrig slutproven. Kvoteringsreglerna har också lett till att kasten har blivit viktigare än någonsin. I dag vet indierna bättre vilket kast de tillhör än sin egen blodgrupp eftersom utbildning och jobb styrs av kasttillhörigheten.

2006-28 s 24-25
"Fri passage på världens tak"
Kina och Indien slätar över motsättningar och öppnar den gamla handelsvägen över Himalaya. Passet stängdes för 44 år sedan efter ett kort, blodigt krig mellan Maos Kina och Nehrus Indien. Det blir en direkt handelslinje via en slingrande väg som förenar de två folkrikaste länderna på jorden. Det är ekonomiska faktorer som nu har upphävt fiendskapen mellan de båda kärnvapenländerna och fört dem närmare varandra.

2006-29 s 24-25
"Förstaklassvagnar blev dödsfällor"
Bomberna i Mumbai (tidigare Bombay) riktades mot det manliga, välutbildade etablissemanget. Över 200 människor dödades och nästan tusen skadades. Attentatsmännen, som anses tillhöra organisationen Lashkar-e-taiba, utnyttjade den frenetiska rytmen i det dagliga livet i Mumbai som är Indiens ekonomiska huvudstad och centrum för landets filmindustri.

2006-35 s 14-15
"Peking och New Delhi närmar sig varandra försiktigt"
Nyligen öppnades Nathu La-passet mellan de båda stormakterna sedan det varit stängt sedan ett gränskrig 1962. Det speglar en insikt om att de ekonomiska banden mellan Indien är viktiga. De allt varmare relationerna mellan Asiens två giganter kan forma hela 2000-talet när de försöker lämna fattigdom och stagnation bakom sig.
Ett starkare partnerskap mellan Indien och Kina kräver inte bara gemensamma ansträngningar att överbrygga historiska klyftor utan också att respektive folk accepterar idén. Kinesiska turistgrupper kommer till populära resmål runt om i världen men mycket sälla till Indien. Motsatsen gäller i lika hög grad.

2006-38 s 25
"Made in India!"
Indiens målmedvetna arbete för att bli ledande inom biltillverkningen har den senaste tiden givit goda resultat och en rad internationella företag har avslöjat planer på att montera fordon för både inhemsk konsumtion och export i Indien. Suzuki, Nissan Volkswagen m fl stora biltillverkare är intresserade av att utöka alternativt påbörja produktion i landet. Den indiska marknaden är nu så lönsam att de flesta biltillverkare designar mindre bilar till mer prismedvetna kunder i Indien för att sedan försöka exportera dessa Indien-anpassade bilar till hela världen, vilket bäddar för en stor, kostnadseffektiv produktion.

2007-06 s 20-21
"Kaos hämmar tillväxten i Indiens finanscentrum"
Politikerna tar till billiga knep och fiskar röster inför lokalvalen med gratismat och toaletter i stället för att åtgärda de allvarliga problemen. Mumbai är en av Indiens tillväxtmotorer och svarar för 40 % av alla skatteintäkter. Men infrastrukturen är minst sagt inadekvat och 50-60 % av den totala befolkningen lever i slummen. Slummen breder ut sig på den mark som är avsedd för transport- och andra infrastrukturella projekt. Stadens administration uppger att över hälften av budgeten går till löner vilket ger lite över till utveckling och upprustning. Hälften av de anställda kommer inte till sina jobb. De har sidojobb och de betraktar sin offentliga tjänst som ett välkommet arvode för trogen tjänst.

2007-08 s 19
"Bomber orsakade ett eldhav"
Två bomber exploderade i måndags på ett tåg på väg från Indien till Pakistan. Explosionen orsakade en eld som dödade minst 66 personer. Tragedin inträffade bara några dagar innan Pakistans utrikesminister Khursheed Kasuri skulle bege sig till New Delhi för fredsförhandlingar med de indiska ledarna och myndigheterna beskriver attentatet som ett försök att undergräva fredsprocessen mellan Indien och Pakistan.

2007-15 s 30-31
"Snabb modernisering men livsfarligt att själv välja sin tillkommande"
Den snabba ekonomiska utveckling i Indien har bara lett till ytliga förändringar i det konservativa samhället. De traditionella värderingarna är djupt rotade i ett samhälle där familj, kast och religion fortfarande styr människornas liv.
Det finns flera starka social tabun när det gäller äktenskap i Indien. Det ena är att båda familjerna måste godkänna parterna. Ingen kan gifta sig mot sina föräldrars vilja. Ett indiskt äktenskap är snarare en ekonomisk transaktion än ett uttryck för kärlek. Det andra att man inte gifter sig över religionsgränserna. Det går inte för till exempel en hindu att gifta sig med en muslim. Men det som möter allra starkast motstånd är giftermål mellan olika kast. Indien är ett starkt socialt skiktat samhälle med människorna indelade i olika kast. En kärleksaffär över kastgränserna kan leda till döden, särskilt om den ene partnern är kastlös.
Original artikel i den brittiska tidningen the Guardian den 9 april 2007.

2007-27 s 24-26
"Det trasiga folket"
De orörbara daliternas lott är fortfarande förtryck och eländig fattigdom. Daliterna utgör majoriteten av Indiens 1100 miljoner invånare. Indien är inne i en boom men den berör knappast dem som tillhör samhällets lägsta skikt. Daliterna försörjer sig som skoputsare, lumpsamlare, toalettstädare och gatsopare. Enligt den hinduistiska tron påverkas människans livssituation av synder och goda gärningar i tidigare liv. Motståndet mot att eliminera kastsystemet som kallats Indiens apartheid bottnar i en djup rädsla hos eliten för att den ekonomiska makten ska tas ifrån dem och ges till de fattiga.
En annan artikel om kastsystemet i den brittiska tidningen the Guardian den 9 april 2007. I översättning i Tempus nr 15, 2007, s 30-31. En blogg den 2007-04-15.
Tidigare artiklar: 96-28, 99-39, 2000-27, 2006-19.

2007-39 s 5
"Arvtagaren stiger i graderna"
Indiens styrande kongressparti upphöjde häromdagen partiledaren Sonia Gandhis son, Rahul, till posten som partiets generalsekreterare. Han nämns ofta som framtida premiärminister och upphöjelsen antyder att partiet är i färd med att utlysa nyval. Indira Gandhi är Rahuls farmor. Hans far Rajiv mördades 1991.

2007-44 s 16
"Fattiga indier protesterar mot sin lott"
Tusentals fattiga, landlösa arbetare och "kastlösa" hemmahörande i det nedersta samhällsskiktet hindrades i måndags från att demonstrera utanför landets parlament i New Delhi som var målet för deras månadsgamla protestmarsch. 25000 protesterade mot den växande klyftan mellan fattiga och rika och kräver att den indiska regeringen ska infria löften om landreformer och arrenderättigheter. Den snabba industrialiseringen i Indien har medfört att hundratusentals människor har drivits bort från sina jordbruksmarker.

2007-49 s 22-25
"Röda faran i Delhi"
Med ett avtal med USA om kärnkraft och en ekonomi som rullar på i full fart verkar Indiens framtidsutsikter mycket goda - såvida inte den stalinistiska vänstern lyckas ändra prognosen. Kommunisten Prakash Karat fick en stark ställning 2004 då jämna valresultat ledde till att kommunisterna fick en vågmästarställning. Han anses vara "dogmatisk, puritansk och stalinistisk i sina attityder". Då fick kongresspartiet bara 147 av 543 platser i parlamentet varvid det med nöd och näppe besegrade det då styrande hindunationalistiska BJP som fick 139 platser. Indiens fyra vänsterpartier utnyttjade den svaga oppositionen och fick 62 platser mer än nånsin. Detta tvingade kongresspartiet som leddes av Manmohan Singh och Sonia Gandhi att söka vänsterns hjälp. Detta har lett till bland annat Nationella anställningsgarantilagen som garanterar minst en medlem i varje fattig familj på landsbygden hundra dagars arbete om året. 350 miljoner berörs av detta. Men framför allt ifrågasätter Karat Indiens nära kontakter med USA och förordar i stället Kina.
Singh är också besviken på sin chef Sonia Gandhi som inte stöder energiuppgörelsen med USA tillräckligt energiskt. Hennes allt överskuggande mål är att kongresspartiet ska behålla makten till varje pris så att hennes 37-årige son Rahul så småningom kan ta över ledningen för parti och regering.

Originalartikel i Newsweek.

2007-49 s 25
"Bhutto och Sharif hotar med bojkott"
Pakistans två främsta oppositionsledare, Nawaz Sharif och Benazir Bhutto, hotar att bojkotta parlamentsvalen i januari. Deras partier ska framställa en gemensam kravlista på nödvändiga förutsättningar för fria och rättvisa val. Den pakistanska valmyndigheten har underkänt Sharif som kandidat i parlamentsvalet med hänvisning till hans "kriminella förflutna".

2008-15 s 24-25
"Konkurrens på olika villkor"
Indien tripper försiktigt på tå för att inte störa den stora grannen. Indien har nyligen slutit kontrakt med Burmas generaler om att finansiera en ny hamn och vägbyggen. Detta ger Indien en fördel i konkurrensen med Kina om de rika energireserverna i Burma. Denna vecka är Indien värd för ett indiskt-afrikanskt toppmöte. Som syftar till att stimulera handeln med det mineralrika Afrika. Även om Indien tävlar på flera områden med Kina om samma råvaror så är det Kina som är favorit i spelet vilket kräver försiktighet från Indiens sida. Kina är på väg att ersätta USA som Indiens största handelspartner. Därför ställer Indien inga krav på Kina när det gäller Tibet-frågan. Relationerna mellan Indien och Kina var avbrutna i 26 år efter ett gränskrig 1962.

2008-19 s 28-31
"Tigerdöden"
Demokrati och ekonomisk utveckling driver Indiens stora kattdjur mot utrotning. Den indiska regeringen har antagit ännu en plan för att rädda den utrotningshotade bengaliska tigern. Hundratals miljoner rupier, nya reservat och bättre rustade skogvaktare ska sätta stopp för tjuvskytte och intrång på tigerns habitat. I teorin verkar det vara en genomtänkt räddningsaktion men i praktiken vet man inte om pengarna verkligen kommer att användas som de ska. Tigern är inte viktig jämfört med nödvändigheten att hålla fart på ekonomin så att drygt en miljard människor kan livnära sig och hålla fattigdomen borta.

2008-23 s 20
"Afrika behöver Indiens ris"
Indien står under allt hårdare press från Afrika att länderna där ska undantas från förbudet om risexport som regeringen i New Delhi införde för att bromsa inflationen i matpriserna. Undantaget stämmer överens med Indiens diplomatiska försök att konkurrera med Kina om inflytande och resurser i Afrika.

2008-23 s 22-23
"Förlorad chans?
Överläggningarna mellan Indien och Pakistan är igång igen men de leder ingen vart. Vem är det som styr i Pakistan? Är det den nya koalitionsregeringen, är det president Musharraf eller är den armé vars chef han var förut? Det är nu fjärde gången som Indien och Pakistan överlägger på utrikesminister nivå om hur den 60 år gamla konflikten om Kashmir ska lösas.

2008-28 s 20-21
"Indien behöver lite styrfart"
Premiärminister Singh har svårt att vinna gehör för sin politik. Hans regering som består av hans eget kongressparti lierat med ett dussin små vänsterpartier och regionala grupperingar är också beroende av Indiens kommunistiska partier i parlamentet, en myteribenägen blandning. Nr är det främst uppgörelsen om civilt kärnfysiksamarbete med USA som skapar konflikt. Om regeringen håller fast vid pakten som slöts mellan George Bush och Singh 2005 ger Indien välbehövlig energi och skulle bli Singhs största framgång på det utrikespolitiska området. Men om han håller fast vid pakten riskerar han att förlora sin majoritet i parlamentet. I ett nyval skulle två tredjedelar av parlamentsledamöterna förlora sina platser.

2008-28 s 21-23
"Skilda världar"
Rikedom och fattigdom är ofta grannar i Indien. Medelklassen strävar alltmer efter att bo i inhägnade områden som Hamilton Court inom vars murar det finns allt från privat skola och välansade gräsmattor till säkerhetsvakter. Det är exklusiva bostadsområden som vuxit upp i Indien de senaste åren. Indien har alltid haft en överklass och en stor, mycket fattig massa. Idag märks den vida klyftan tydligare. Enklaverna skapar arbetstillfällen för hantverkare, säkerhetsvakter och tjänstefolk. Dessa bor "på andra sidan gatan" i en slum under helt andra förhållanden.

2008-36 s 24
"Kyrkorna brinner i östra Indien"
Under mer än en vecka av religiöst våld har tusentals människor drivits på flykt och gått under jorden. Minst 14 har dödats när hinduer har attackerat kristna för att hämnas mordet på den hinduiske ledaren Swami Saraswati i förra veckan. Fyra företrädare för en fundamentalistisk hinduiskt parti dödades också. En maoistisk gerilla har emellertid tagit på sig skulden för morden. I delstaten Orissa har ett 60-tal kyrkor stuckits i brand och 3000 bostäder förstörts. Det religiösa våldet har pågått i flera år i Orissa där hinduer och kristna har mycket svårt att samsas. De hinduiska ledarna skyller kristna präster för att locka över hinduer till kristendomen med hjälp av mutor. Prästerna påstår att hinduerna som står lägst i kastsystemet gärna frivilligt lämnar detta.
Artikeln i The Guardian.
Bildspel i World News.

2008-37 s 22-23
"Kvinnlig frigörelse gör männen osäkra och arga"
För Indiens urbana medelklasskvinnor har det gångna decenniet kommit med tidigare oanade möjligheter att avancera i ett samhälle som sedan urminnes tider dominerats av män. Men en stark manlig motström har uppstått parallellt med kvinnorevolutionen. Det handlar om en explosion av misshag, som uttrycker sig i sexuellt våld och trakasserier. Under ytan på de otroliga förändringarna i det indiska samhället känner sig männen tydligen förbigångna och överspelade. En del av problemet är att mäns förväntningar på kvinnor inte har hållit takt med de förändringar som kvinnorna upplever hemma och i arbetslivet. Män som tjänar lite eller inte får tag i arbete kan reagera aggressivt när de ser kvinnor med välbetalda jobb.
Den nya sociala rörligheten i den unga generationen undergräver landets traditionella storfamiljssystem som innebär att unga par förväntas leva tillsammans med mannens föräldrar.

2008-40 s 26-27
"Terrorismen blir en viktig valfråga"
Indisk polis, liksom pakistansk och amerikansk, påverkas ständigt av terrorhotet. Ett växande problem är det svaga rättssystemet, som inte erbjuder vittnen något som helst skydd och som har ont om poliser. Utöver de radikala islamistiska grupper som misstänks ligga bakom flera bombattentat finns det radikala hinduistiska organisationer som iscensätter dödliga attacker mot kristna i flera delstater. Maoistiska rebeller och etniska separatistgerillor i nordöstra Indien har också attackerat.
Den politiska oppositionen vill återinföra de strikta antiterrorlagar som fanns fram till 2004 när den hade makten. Lagarna upphävdes då at Singhs regering. Senast i maj 2009 är det val. Redan i november 2008 går fyra stora delstater till val.

2008-40 s 27
"Indien och Pakistan förhandlar igen"
Nya förhandlingar om en permanent fred ska inledas inom tre månader lovar Indiens premiärminister Singh och Pakistans president Zardari som träffades i New York i förra veckan när FNs generalförsamling sammanträdde. Fredsprocessen mellan de båda länderna har varit "spänd" men våld, fientlighet och terrorism ska inte tillåtas föra processen på avvägar, enligt ledarna.

2008-40 s 28-31
"Singh missade Indiens stora chans"
Det styrande kongresspartiet har inte tagit till vara på den ekonomiska boomen och ett mycket fördelaktigt avtal om kärnteknik. Den årliga tillväxttakten på drygt nio % gör att Indiens stjärna aldrig har strålat klarare. Trots detta är Singhs regering envist impopulär. Den främsta orsaken tycks vara Singhs oförmåga att infria löften och överbrygga den stora klyftan mellan fattiga och rika. Bidrar gör också en serie terroristattacker, nya oroligheter i Kashmir och det antikristna våldet i Orissa. Kongresspartiet kan kanske ändå hålla sig kvar vid makten, ärkerivalen det hindunationalistiska BJP - som ledde landet 1999 till 2004 - lider av interna motsättningar och ålderskrämpor. Ett skäl till Singhs problem är att landet gick till val 2004 utan att klargöra vem som skulle bli premiärminister. Partiledare är den före detta italienska servitrisen Sonia Gandhi som tog över sedan hennes man mördats. Singh har inte lyckats som premiärminister att uppfylla de många förväntningar om fortsatt liberalisering av näringsliv, bank och jordbruk som han väckte som finansminister på 1990-talet. Ett hinder är att Kongresspartiet har många koalitionspartier i regeringen, och särskilt kommunistpartiet stoppar avregleringar. Singh borde ha brutit med kommunistpartiet för länge sedan.
Originalartikel i Newsweek: How Singh Blew India's Moment.
Eller läs här.

2008-40 s 30-31
"Politiskt religionskrig"
Sedan början av 1990-talet har den tilltagande ideologiska Hindutva (hinduiskheten) och det allt mäktiga hindunationalistiska BJP partiet som för närvarande är största oppositionsparti, resulterat i utbrott av ibland våldsam agitation mot kristna missionärer. Dessa beskylls för att under tvång konvertera fattiga hinduer. Sanningen är också att de allra fattigaste indierna hälsar de kristnas gratis skolor och hälsovård med stor glädje. De flesta hinduer som konverterar till kristendom kommer från låga kaster. De förlorar de förmåner som det nya systemet med positiv särbehandling innebär med till exempel reserverade studieplatser och offentliga jobb för lågkastiga hinduer.

2008-43 s 26-27
"Hinduism kontra kristendom"
De religiösa motsättningarna får allt allvarligare och våldsammare följder i några av Indiens delstater. I den östliga delstaten Orissa tvingas kristna familjer att överge sin religion i utbyte mot säkerhet. Attackerna mot kristna blir allt fler och allt blodigare. Fler än 130 kyrkor har förstörts. Företag och butiker ägda av kristna har attackerats systematiskt. Bakom våldet ligger att hinduerna ger de kristna skulden för mordet på en karismatisk hinduisk predikant men också på motsättningarna mellan två fattiga folkgrupper Panas och Kandhas. Länge tillbad de samma gudar men efter hand och aktiv missionsverksamhet blev Panas kristna och Kanhas hinduer.

2008-43 s 28
"Ursprungsfolk utmanar varandra"
Den största stammen i indiska Assam utmanar regionens muslimer. Nordöstra Indiens 39 miljoner invånare är uppdelade i 250 etniska grupper. Främlingsfientligheten har djupa rötter i politiken. Ett misstroende urartar lätt i våld. I en oktobervecka utkämpade medlemmar av stammen Bodo ett krig mot lokala muslimer där 53 människor dödades. Delstatens gräns mot det muslimska Bangladesh är omöjlig att övervaka och många fattiga personer tar sig in illegalt från grannlandet. Enligt Assamavtalet har den indiska regeringen lovat att identifiera och deportera människor som korsat gränsen sedan Bangladeshs tillkomst 1971. Arbetsgivarna tar gärna emot de illegala flyktingarna som blir en billig arbetskraft.

2008-44 s 22-23
"Storebror ser dig!
Indien har åter fått upp ögonen för Sri Lanka, vilket oroar lankeserna. I den tamilskt dominerade indiska delstaten Tamil Nadu finns en stor sympati för tamilerna i Sri Lanka. Det styrande partiet, DMK, i Tamil Nadu ingår i den federala regeringskoalitionen i Delhi, som leds av premiärminister Manmohan Singh. 19 DMK ledamöter hotade att avgå om inte regeringen övertalade Sri Lanka att utlysa vapenvila före4 den 29 oktober. DMK skyller Sri Lanka för folkmord på civila tamiler. De tamilska tigrarna är bannlysta i Indien. De mördade den förre premiärministern Rajiv Gandhi 1991.
Lankeserna är mycket bekymrade över att den indiska regeringe lägger sig i. Sri Lankas armé närmar sig tigrarnas fäste i Kilinochchi som enligt armén kommer att erövras före årets slut.

Indien, Samhälle
2008-46 s 30-31
"Här slaktas inga heliga kor, men de måste hålla sig undan"
Den heliga kon utgör, om inte annat ett farligt och irriterande trafikhinder och nu ska den bort från den indiska huvudstadens gator. Hinduerna betraktar kon som ett heligt djur och det är förbjudet att slakta kor i nästan alla indiska delstater. Korna blockerar gator och orsakar trafikstockningar och olyckor. 2002 utfärdade domare en order om att alla boskap skulle bort från gator och vägar, men allt är fortfarande som vanligt. Ett stort problem är också de tusentals illegala mejerierna i Delhi. Mejeriägarna och fattiga som köper den billiga mjölken protesterar våldsamt mot att korna ska samlas in och lämna staden. Korna placeras i ett av fem statligt godkända "pensionärshem" för kor i Delhis utkanter. De leds av hinduistiska välgörenhetsorganisationer som får generöst ekonomiskt stöd av staden.
Original artikel i New York Times eller läs här.

2008-50 s 29-31
"Terrorhotet svetsar samman folkgrupperna"
Indiens muslimer tar bestämt avstånd från terrorismen. I en stor demonstration fördömde de terrorism och uttryckte stark lojalitet mot den indiska staten. Indiska muslimska ledare har vägrat att begrava liken efter de nio dödade attentatsmännen. Många fruktar att bli utpekade som syndabockar efter attentatet som kan leda till det slags sekteristiska våld som ofta har skakat det moderna Indien. Högernationalistiska hinduer anklagar muslimerna för att utgöra en femtekolonn i landet, som lätt utnyttjas av terrorister. Indiens 140 miljoner muslimer är generellt fattigare och sämre utbildade än hinduerna.

2009-08 s 27-28
"I väntan på en demokratisk flodvåg"
Premiärminister Manmohan Singh är konvalescent efter en hjärtoperation, och Indien förbereder sig för val senare i vår. Vilket slags regering som därefter ska styra landet kan man bara gissa. 47 politiska partier bjöds in för en gemensam information om valet. Nästan 700 miljoner väljare har registrerats. De två högst valfunktionärerna är starkt oense. N Gopalaswami, valkommissionens chef, har försökt avskeda den biträdande chefen, Navin Chawla, som han beskyllt för att vara partisk till förmån för det regerande Kongresspartiet. Chawla väntas ta över efter Gopalaswami när denne avgår med pension i april, vilket starkt irriterar Kongresspartiets huvudmotståndare BJP. Inget av de två största partierna kan hoppas erövra egen majoritet i valet. Därför anstränger de sig för att rekrytera allierade bland regionala partier, kastbaserade grupperingar och vänsterns partier. Singhs hälsotillstånd är ett bekymmer för Kongresspartiet. Partiets ledare Sonia Gandhi, vill att Singh ska sitta kvar på sin post tills hennes son Rahul anses vara mogen för jobbet.
BJP slits mellan två interna grupperingar, hinduideologer och sekulära frimarknadsanhängare. I Uttar Pradeshs delstatsval 2007 gjorde BJP ett mycket dåligt val medan Bahujan Samajpartiet som företräder daliterna, hinduismens före detta "orörbara", tog hem segern. Partiet leds av en livlig och skandalbenägen kvinna, Mayawati. Till omkring 250 miljoner daliters glädje och alla andras förundran hoppas Mayawati lägga beslag på premiärministerposten för egen räkning. Hon är en av två poler runt vilka en regering utan vare sig Kongresspartiet eller BJP skulle kunna bildas.
Den andra polen är en koalition av irriterade före detta allierade till både BJP och Kongresspartiet, inklusive kommunistpartiet och olika regionala grupper som tillsammans kallas för "tredje fronten".

Läs originalartikeln i the Economist: "Awaiting the democratic tide" eller här.

2009-16 s 14-16
"Gandhi ska föra traditionen vidare"
Rahul Gandhi, som tillhör Indiens politiska familj nummer ett, kandiderar i de pågående valen i Indien. Valet är fyllt av hopp för Kongresspartiet som leds av Rahul Gandhis mor, Sonja Gandhi och hennes utvalde premiärminister Manmohan Singh. Den senaste mandatperioden som sammanföll med en period av mycket hög ekonomisk tillväxt har gått bättre än många väntat sig. På grund av detta och svagheten hos huvudmotståndaren, det hindunationalistiska BJP verkar Kongress ha stor chans att behålla makten i ledningen för ännu en koalition. I så fall väntas Rahul Gandhi ta över som premiärminister om något år. Singh är 76 år och har bräcklig hälsa.
En kuriositet är att en av hans kusiner Varun Gandhi, kandiderar för BJP och har orsakat stort rabalder men också popularitet sedan han sagt sig lova att "skära halsen av" Indiens runt 160 miljoner muslimer efter valet.

2009-16 s 16
"Kostnaden för det indiska valet är hisnande"
Fler än 700 miljoner indier ska den kommande månaden rösta i 800 000 vallokaler. De ska välja 543 ledamöter i det indiska parlamentets underhus. Detta kräver en stor säkerhetsapparat och avancerad logistik. Kraftigt höjda säkerhetskostnader innebär att valen kommer att kosta drygt 50 % mer än i de förra valen 2004. Valmyndigheten fruktar främst terrorattentat som initieras i Pakistan men den indiska regeringen utmanas också av inhemska militanta rörelser. Särskilt farlig är den maoistiska Naxalitrörelsen. Runt två miljoner poliser och soldater kommer att mobiliseras för att övervaka valet som beräknas kosta motsvarande 300 miljoner euro.

2009-20 s 17-19
"Släkten Gandhi fascinerar än"  hela artikeln
Syskonen Gandhi, ättlingar till Nehru och Indira Gandhi, var de just avslutade indiska valens dragplåster. Regerande Kongresspartiet skulle gärna se Rahul Gandhi som regeringschef inom en inte alltför avlägsen framtid. Hans syster Priyanka är också mäkta populär. Valet gällde 543 ledamöter i parlamentet i Delhi med 714 miljoner röstberättigade som genomfördes i fem etapper. 4617 kandidater som företrädde cirka 300 partier ställde upp i valen.

2009-21 s 20-21
"Nu blir det lättare att styra Indien"  hela artikeln
Med Kongresspartiets storseger i det indiska valet får Indien en starkare regering med stort handlingsutrymme. Sonia Gandhi, 62, får idag äran av att ha iscensatt en förbluffande skicklig politisk kupp. Hennes kongressparti har just genomfört sitt bästa parlamentsval på 25 år. Det fick 205 av parlamentets 543 platser och tillsammans med koalitionspartners är partiet bara tolv mandat från egen majoritet. Det bästa är att partiet inte längre behöver förlita sig på kommunisterna för att behålla makten. En orsak till framgången är att partiet lyckades vinna stöd i fattiga landsbygdsområden. En annan att hon lyckades framställa sig själv som en ledare som inte vare ute efter makt. Oppositionens strategi att förklara premiärminister Singh som svag och ineffektiv fungerade inte. BJPs koalition fick bara 159 platser medan en tredje valallians, ledd av kommunister fick färre än 80.
Den allra viktigaste uppgiften för den nya regeringen är att angripa fattigdomen. Fortfarande lever över 300 miljoner människor under fattigdomsgränsen. Stora delar av landet plågas av ett maoistiskt uppror som bidragit till att sänka tillväxttakten.

2009-24 s 12-16
"Den lugne revolutionären"
En revolution är på gång i Indien. Mannen som leder revolutionen är varken en brinnande ideolog eller en gevärssvingande rebell. Han är ättling till en av världens mest kända politiska familjer. Rahul Gandhi är i praktiken i färd med att vända upp och ned på just det system, som bäddar för hans makt. Hans taktik är revolutionerande. Han insisterar på gräsrötternas engagemang, knyter starka band till den indiska landsbygden och försöker samtidigt demokratisera det hierarkiska kongresspartiet. Rahuls framgång kommer att bero på hur skickligt han kan undvika övermodets fällor, något som många av partiets ledare har misslyckats med.

2009-26 s 11
"Indien pekar ut misstänkta terrorister"
En indisk domstol har väckt åtal mot 22 pakistanska medborgare, som misstänks för att ligga bakom förra årets dödliga terrorattentat i Mumbai.En av de åtalade har grundat en militant islamistisk grupp och han friades nyligen av en pakistansk domstol. Bland dem som Indien vill lägga vantarna på finns Hafiz Saeed, grundare av den militanta gruppen Lashkar-e-Taiba.

2009-30/31 s 23-24
"Indien och USA ska föra dialog 'på hög nivå"
Indien och USA inrättade i början av veckan ett forum på hög nivå för att ytterligare stärka ett förhållande som har förbättrats markant de senaste åren. Den "strategiska dialogen" är en av liknande relationer som USA har med ett dussintal länder. Utrikesminister Hillary Clinton passade också på att träffa affärsmän i Indiens kommersiella huvudstad Mumbai, talade med fattiga indiska väverskor och diskuterade utbildningsfrågor på en universitetskonferens.
En positiv faktor för utvecklingen av relationerna mellan de två länderna är att Singhs kongressparti vann en övertygande seger i de allmänna valen i maj vilket gjorde det möjligt att bryta koalitionen med USA-kritiska partier på vänsterkanten.

2009-32 s 6
"Klyftan mellan nord och syd djupnar i Italien"
En revolt bland Berlusconis sicilianska allierade skakar koalitionsregeringen allt medan Italien funderar på hur man ska fira landets 150-års jubileum. Söderns "rebeller" menar att regeringen böjer sig för nordliga intressen, under påtryckningar från finansminister Tremonti och Lega Nord. Tremonti har använt 63 miljarder euro i en utvecklingsfond för underutvecklade regioner för allmänna offentliga utgifter. BNP per capita i södern ligger på 58,6 % av övriga landets. Arbetslösheten är tre gånger så hög i söder som i norr.

2009-37 s 20-21
"Nerver på helspänn vid gränsen mellan Indien och Kina"
Olösta gränstvister hindrar sedan länge ett varmare förhållande mellan världens två folkrikaste länder. Tawang i Kina är förmodligen den mest militariserade buddiska enklaven i hela världen. Den ligger på 3000 meters höjd i Himalaya, där finns heliga kloster men också en stor indisk militärbas som kontinuerligt utvidgas. Gränsen mot Kina ligger bara fyra mil bort. Tawang är den farligaste krutdurken i relationerna mellan världens två folkrikaste länder. Rötterna till konflikten finns i Kinas anspråk på Tibet, som är en ständig källa till friktion mellan Kina och många andra länder. Kina är på väg att ersätta Afghanistan som det största hotet mot Indien.

2009-48 s 18-19
"Indien känner sig orättvist behandlat"
Indien och USA kom närmare varandra än någonsin under George W Bushs presidentskap. Men nu betraktar Indien de allt varmare relationerna mellan USA och Kina som ett hot mot sin egen ställning som global makt. USAs ovilja att konfrontera Kina i känsliga frågor om mänskliga rättigheter uppfattas som ett bevis för att USA hellre upprätthåller en pragmatiskt attityd gentemot Kina, som USA är skyldigt 800 miljarder dollar.

2009-48 s 20-22
"Indien vill leka med de stora grabbarna"  hela artikeln
Regeringen i New Delhi blir gradvis allt mer samarbetsvillig. Så har det inte alltid varit. Från mitten av 50-talet var Indien ledare för den så kallade alliansfria gruppen som dock rutinmässigt slöt upp bakom Sovjetunionen och kritiserade USA för imperialism. Indien vägrade att underteckna antispridningsavtalet och testade ett kärnvapen 1974. Men nu vill premiärminister Manmohan Singh definiera Indien som en stormakt som ska sitta vid de rika ländernas bord och inte som en bitter ledare för fattiga före detta kolonier. Den nya attityden har vuxit fram under senaste år från och med 2005 då USA indirekt legitimerade Indiens kärnvapenprogram och stärks av Indiens rädsla för att utmanövreras av Kina. Indien Har blivit betydligt medgörligare när det gäller internationella överenskommelser i klimatfrågan. Det finns dock kritiker i landet som anklagar regeringen för undfallenhet mot väst och förräderi mot u-länderna. De hårdaste angreppen kommer från inom kongresspartiet.

Indien, Terrorism
2009-50 s 20
"Indisk rebelledare gav upp"
Ledaren för den indiska rebellrörelsen Ulfa (Assams enade befrielsefront), Arabinda Rajkhowa, överlämnade sig i förra veckan till myndigheterna nära Indiens gräns mot Bangladesh. Ulfa har i två decennier fört en väpnad kamp för autonomi i nordöstra Indien. Ulfas och en annan rebellgrupps kamp mot regeringsstyrkor har krävt minst 10 000 dödsoffer, varav de flesta har varit civila.

2009-51 s 25-27
"Rivalitet styr umgänget mellan Asiens jättar"
Samtidigt som banden mellan Kina och Indien blir allt starkare växer också misstron mellan länderna. Senaste tidens gränsincidenter testar ländernas samarbete inom handel och miljöskydd. På ett sätt har samarbetet mellan de båda aldrig varit bättre. Kina är Indiens största handelspartner. Men konkurrensen om det regionala inflytandet blir allt hårdare. I takt med att Kina blir allt mäktigare förstärks Indiens ängslan och avund. Men Kina har också börjat betrakta Indien som en kvalificerad rival. Sedan ett kort krig 1962 har de varit låsta i ömsesidig misstro och segdragna dispyter om den över 350 mil långa gemensamma gränsen.

2010-07 s 22
"Ärkefienderna förbereder dialog"
Nästa vecka inleder Indien och Pakistan förhandlingar. De USA-stödda samtalen blir de första på hög nivå mellan dessa två kärnvapenmakter sedan 2008 då 165 människor i Indien dödades i en terrorattack. Barack Obama vill att Pakistan får "normala" relationer med Indien så att landet kan koncentrera sina militära insatser på Afghanistan och talibanerna. Ett hinder kan bli den senaste attacken som dödade nio personer i den västliga staden Pune i Indien.

2010-09 s 22-23
"Försoning är målet men det lär dröja"
Små förhoppningar inför samtalen mellan Indien och Pakistan. Att försöka minska spänningen mellan de två rivaliserande kärnvapenmakterna är en central fråga för Obamas utrikespolitik i skuggan av kriget i grannlandet Afghanistan. USA vill att Pakistan ska koncentrera sig mindre på konflikterna med sin stora granne i öster och i stället fokusera på att eliminera talibanerna, al-Qaida och andra rebellgrupper som är baserade i landets bergiga gränsregion mot Afghanistan. Inuti Afghanistan ses konkurrensen om inflytande mellan de båda länderna som underminerande för de amerikanska styrkornas framgång. USA vill också ha Indien som ett strategiskt bålverk mot Kinas allt större regionala och internationella makt. Indien är missnöjd med att extremistgruppen Lashkar-i-Taiba, som anses ansvarig för terrorattacken i Mumbai, fortsätter att blomstra i Pakistan. Pakistan vill ha en med flexibel hållning från Indien när det gäller Kashmirfrågan.

2010-09 s 28-29
"Indien lämnar recessionen bakom sig"
Den indiska ekonomin sveper undan den globala ekonomiska krisens sista skadliga efterverkningar och kan nå en tillväxt i höjd med 8,8 procent under nästa budgetår. Asiens tredje största ekonomi kommer att återgå till den höga tillväxtkurva man visade för den globala ekonomiska krisen. Indien innehar nu världens tionde största guldreserv, med 558 ton omyntat guld. Men landets budgetunderskott på närmare 6,8 % är oroväckande. "Belåtenheten är vår största fiende" säger chefen för Nationella rådet för tillämpad ekonomisk forskning.

2010-14 s 19-20
"Världens största räkneövning"
Indien skickade i förra veckan ut de första av 2,5 miljoner funktionärer och frivilliga, som ska räkna landets invånare i den mest omfattande folkräkningen någonsin. Målet är att myndigheterna med aktuella siffror ska kunna dirigera pengar och tjänster dit där de bäst behövs. För första gången kommer man att etablera ett Nationellt Befolkningsregister, det vill säga en identitetsbas för runt 1,2 miljarder människor inklusive fotografier och fingeravtryck av alla "vanliga medborgare" över 15 års ålder. "Ingenstans i världen har en regering försökt räkna, identifiera och utfärda id-kort till drygt en miljard medborgare" konstaterar inrikesminister Chidabaram. I Indien har man räknat invånarna vart tionde år sedan 1872. Folkräkningens funktionärer kommer att besöka drygt 240 miljoner hushåll i 640 distrikt. Kostnaden beräknas bli 1,3 miljarder dollar.

2010-14 s 21
"Pakistan skärper tonen i en konflikt om vatten"
Regeringen i New Delhi i Indien befarar att vatten från Himalaya kan komma på tapeten som en ny populistisk tvistefråga jämbördig med den om det omstridda Kashmir, mellan de två kärnvapennationerna som har krigat tre gånger sedan 1947. De pakistanska ledarna har upphöjt en dispyt om vattentillgångar till toppen på listan över konflikter med Indien som är särskilt oroade över att ledare för militära grupper som Lashkar-e-Taiba och dess allierade Jamaat-ud-Dawa nu har tagit upp vattenfrågan.

2010-21 s 26
"Singh närmar sig Indien"
Premiärminister Manmohan Singh sa i måndags att Indien de närmaste åren måste uppnå 10 procents årlig tillväxt och markant förbättra relationerna med Pakistan för att kunna reducera fattigdomen och utvecklas snabbare. I juli planeras ett möte mellan ländernas premiärministrar i Islamabad då de ska försöka återknyta diplomatiska band som brast på grund av terrorattentatet 2008 i Mumbai, som utfördes av militanta terrorister från Pakistan. Den 77-årige Singh hävdar att Indien har klarat sig bättre än nästan alla stora ekonomier vad gäller de negativa effekterna av sen globala nedgången. Den ekonomiska tillväxten förväntas bli 8,5 procent i år. Problemet är inflationen men den kommer också att minska menar han. Premiärminister Manmohan Singhs presskonferens beror kanske främst på att regeringen har kritiserats för sin oförmåg att hindra dödliga attacker från maoistiska rebeller som härjar på landsbygden. Singh försökte också ta död på spekulationer om att förhållandet mellan honom och Sonia Gandhi som är ledare för det styrande Kongresspartiet, skulle vara kyligt.

2010-23 s 24-26
"Maos anhängare regerar i djungeln"
I mer än fyra decennier har militanta maoister fört krig mot den indiska staten. Rebellernas fälttåg äventyrar investeringar för miljarder. New Delhis styrkor har vid det här laget förlorat kontrollen över stora urskogsområden med rika naturtillgångar värde flera hundra miljarder euro. De kallas för naxaliter efter bondeupproret för snart 50 år sedan i västbengaliska Naxalbari. Rebellriket delas upp i tre områden. Ytterst ligger gerillazonen. Den behärskas fortfarande av staten. Dit kommer gerillan i nattliga räder, tar upp "skatt" och dödar "förrädare". Längre in ligger basen. Det är byar som intagits av maoisterna men fortfarande är omstridda. Ännu längre in finns gerillans "befriade" områden med egna styren med Mao som förebild, domstolar och soldater i uniform.
Miljardmarknader mot stenålderskommunism? Längs den "röda korridoren" står mycket på spel.

2010-24 s 25-26
"Maktspel inför öppen ridå"
Indiens och Sri Lankas statschefer har kommit överens om att samarbeta om bistånd, infrastruktur och krediter, vilket stör Kina, som har egna planer för öriket Sri Lanka.
Dragkampen, "Det stora spelet", mellan Indien och Kina om inflytande i Indiska oceanen, kommer att dominera den globala scenen i decennier framöver. Sri Lankas geografiska läge är landets största fördel. Kina rustar upp sin flotta och vill försäkra sig om trygga baser och stark närvaro i Indiska oceanen. Beijing har redan startat flera stora infrastrukturprojekt i Colombo. Indien har problem med att dess stora tamilska befolkning är mycket kritiska till indiska kontakter med Sri Lankas premiärminister Rajapaksa.

2010-31 s 20
"Oroligheterna i Kashmir eskalerar snabbt"
Upploppen i den indiska delstaten Kashmir har vuxit ledningen övermäktig och delstatens unge regeringschef Omar Abdullah har sett sig tvungen att be den federala regeringen i New Delhi om större militärt stöd. Över helgen har mer än 20 civila dödats i sammandrabbningar mellan indiska säkerhetsstyrkor och demonstranter. Mer än 50 civila kashmirier har dödats sedan mitten av juni då befolkningens sedan länge uppdämda vrede gentemot säkerhetsstyrkorna exploderade efter det att en sjuttonårig gymnasist dödats av polisen. Oroligheterna återspeglar allmänhetens frustration över att den mer än halvsekelgamla politiska konflikten om området aldrig funnit någon lösning. Indien och Pakistan har utkämpat tre krig om Kashmir sedan 1947.

2010-31 s 21-22
"Kan Kashmirs arvtagare hantera situationen?"
Omar Abdullah är ättling i tredje generationen till Kashmirs mest berömda politikersläkt. Hn ärvde 2002 partiledarskapet från sin far Faruk Abdullah som i sin tur ärvt det från sin far Shejk Muhammed Abdullah.
Omar Abdullah blev en hoppets symbol i den sargade indiska delstaten Jammu och kashmir efter det att hans parti fick flest parlamentsmandat i valen 2008. Men ni sommar har han ställts inför sin hittills hårdaste prövning som delstatens regeringschef. Han kände sig nödgad att tillkalla den indiska armén efter det att polisen och milispatrullerna i många veckor misslyckats med att stävja gatuprotesterna. Mobiloperatörernas sms-system stängdes av och därefter Facebook och YouTube. Kritiken mot hans åtgärder har blivit enorm.

Indien
2010-31 s 22-23
"Bakslag för medborgarrätten i världens största demokrati?"
Indiska aktivister protesterar mot nya regler för rättsprocesser i allmänhetens intresse. På 1980-talet ett system där Indiens Högsta Domstol sänkte kraven för talerätt, det vill säga kravet för käranden att bevisa att denne lidit skada. De senaste 20 åren har tiotusentals sådana stämningar ingivits mot den indiska regeringen och mot företag. Detta har lett till långa eftersläpningar för projekt som desperat behövs för att upprätthålla landets ekonomiska utveckling. Många har varit "falska mål" och dessa måste nu avslöjas. Många aktivister menar att de nya reglerna, som att utmåla klagande personer som tvivelaktiga eller företrädande inte allmänhetens intresse utan partsintressen och att hota med dryga böter och skadestånd om käranden förlorar målet, utgör ett bakslag för medborgarrätten.

Indien, Pakistan
2010-31 s 24-25
"Hopp om avspänning vid indisk-pakistanska gränsen"
Vid Indiens nordvästra gräns mot Pakistan i staden Wagah genomförs en daglig flagghalningsceremoni sedan Indiens delning och skapandet av Pakistan för 60 år sedan för att ceremoniellt manifestera sin fiendskap. Patriotiska folkmassor trängs på båda sidor av gränsen för att se spektaklet som avslutas med en handskakning och igenslagna slamrande grindar. På senare tid har spektaklet fått en mer försonande framtoning. En början till ett politiskt töväder? Är den bisarra gränsceremonin i Wagah en utrikespolitisk barometer? I så fall beror det på indiernas knän och anklar som tar stryk av det taktfasta stampandet på stället.

Indien
2010-31 s 26-27
"Misslyckandets pris"
För att kunna besegra maoistrebellerna (naxaliterna) måste Indiens regering bli bättre både på att använda militärt våld och att sprida framsteg och utveckling.
Indiens maoistuppror växer sig allt starkare så gör också motsättningarna inom regeringen om hur man ska agera. Nästan 800 människor har hittills dödats i år i konflikten - nästan lika många som hela 2009. En uppfattning är att rebellerna utgör ett militärt hot som måste mötas med militärt våld. En annan är att naxaliterna får stöd av de missförhållanden som fattiga stammar i östra och central Indien lider under. Stödet för rebellerna är starkast i de byar som har minst tillgång till grundläggande faciliteter. Vapenmakt eller utvecklingsstöd? Regeringen har inte lyckats sammanjämka de två vägarna.
Upproret står alltmer i vägen för möjligheterna att börja exploatera fyndigheterna i östra Indiens mineralrika skogar. Särskilt attackerna mot järnvägar gör det svårt för företag att verka. Landets kolproduktion begränsas och ett planerat stålverk byggs inte.

2010-32 s 17-19
"Indien debatterar reformering av fattighjälpen"
Livsmedelsstödet till landets fattigaste fungerar illa, vilket föranlett en debatt om reformering och om huruvida rätten till mat borde vara grundlagsskyddad. I Indiens åtta fattigaste delstater finns fler utfattiga människor än i Afrikas 26 fattigaste länder. 42 procent av alla indiska barn under fem års ålder är underviktiga. Kongresspartiets ledare Sonia Gandhi driver på för att skriva in rätten till mat i den indiska grundlagen. Men partiet är kluvet i två delar. Livsmedelssystemet har funnits i mer än ett halvsekel men är fullt av korruption. 70 procent av budgeten på omkring 90 miljarder kronor stjäls eller äts upp av distributions- och administrativa kostnader. Många tvingas lämna sina kort till de som lånar ut pengar. Sedan använder dessa kort för att köp mat, bensin och djurfoder till starkt rabatterade priser. Rabatterna utgör så att säga räntan. Även mutor förekommer.

2010-33 s 12-13
"Indien berett till samtal om Kashmir"
Premiärminister Manmohan Singh säger att regeringen är redo att hålla överläggningar om framtiden i det av Indien kontrollerade Kashmir. Med alla personer och grupper som tar avstånd från våldet. Kashmir är uppdelat mellan Indien och Pakistan men båda länderna gör anspråk på området. Det indiskt styrda Kashmir har skakats av närapå dagliga protester och sammanstötningar mellan befolkningen och indiska säkerhetsstyrkor. I sitt tal vädjade Singh även till maoistrebellerna, som han beskrev som landets allvarligaste inre säkerhetshot, och bad dem att samarbeta med regeringen för att skynda på den ekonomiska utvecklingen på landsbygden, som utgöra källan till anhängarnas missnöje. Maoistrebellerna är nu aktiva i 20 av landets 28 delstater.

2010-35 s 17-19
"Den indiska paradoxen"
Indien är en högteknologisk jätte som paradoxalt nog inte klarar att hålla vägarna i gott skick eller garantera säkra järnvägar och broar. Den undermåliga infrastrukturen beror inte på penningbrist. Problemet är bristen på tekniker - eller åtminstone civilingenjörer med kompetens. Indiens mest begåvande och intelligenta krafter vet att det finns mer pengar och prestige att hämta i utveckling av mjukvara till utländska kunder än i vägbyggen för det egna landet. Lönen kan vara upp till tre gånger högre. Studenter med bäst förutsättningar väljer programmerings- och IT-utbildningarna.
De låga lönerna fastställs enligt orubbliga ramar i den offentliga sektorn medan privatanställda kan tjäna mycket mer.

2010-38 s 16-17
"Indien kan inte mäta sig med Kina"
Samväldesspelen i New Delhi skulle bli lika välorganiserade som OS i Beijing, men så blir det inte. Samväldesspelen 2010 som börjar den 3 oktober skulle bli ett förspel till OS i Indien 2010 eller 2024 och visa att Indien inte längre tillhör "tredje världen". Men hittills har brister i förberedelserna snarare visat hur långt Indien har kvar att gå. Förberedelserna har plågats av förseningar, byråkratiskt krångel, kostnadsproblem och enorm korruption samt terrorhot och ett utbrott av denguefeber. Det är just den här sortens bekymmer som utlänningar alltid klagar på i Indien och som är förklaringen på till att Indien lockar färre globala investerare än Kina.
Samväldesspelens federation har upprepade gånger varnat Indien för att ha halkat efter tidsplanen. Delhi har redan missat fyra deadlines. Flera kvalitetsbrister i betongen i vissa av anläggningarna har upptäckts. Flera av idrottsvärldens absoluta toppar har lämnat återbud och drottning Elizabeth stannar för första gången hemma.

2010-44 s 25-26
"Vänsterns makt försvagas"
En vänsterkoalition, Vänsterfronten, under kommunistisk ledning har styrt den indiska delstaten Västbengalen i mer än 30 år. Nu verkar det som om oppositionen har fått vind i ryggen vilket får makthavarna att rannsaka sitt styre och sig själva. I parlamentsvalen 2009 fick Vänsterfronten stryk. Kongresspartiet har allierat sig med partiet Trinamool Kongress som anses ha goda chanser att besegra Kommunisterna nästa år. På landsbygden i Västbengalen är samtidigt de maoistiska rebellerna en ständig oroskälla.
Västbengalens regering har inte lyckats förbättra livsvillkoren för människorna i de värsta områdena trots allt prat om jämlikhet och kamp mot orättvisor.

2011-03 s 20
"Mördande myller i Delhi"
I Indiens huvudstad miste 79 personer livet förra året på grund av våldsam vrede i samband med trafikincidenter. I en stad där det är fullkomligt otänkbart att stå i kö, där folk bryter mot trafikreglerna systematiskt och där minst lilla oenighet kan leda till våld börjar man nu undra vad som är fel. Vad är det som gör att invånarna i Delhi har så kort stubin? Kanske den generellt bristande respekten för en illa utbildad och ofta korrumperad poliskår vilket gör att många tar lagen i egna händer? Eller den snabbt växande trafiken på stadens gropiga gator.

2011-07 s 8
"Ärkefienderna förhandlar igen"
Indien och Pakistan kom i förra veckan överens om att återuppta fredsförhandlingarna som avbröts 2008, när militanta pakistanier genomförde attentat i Mumbai. Attentatsmännen tillhörde en terrorgrupp vars huvudsakliga mål är att ta kontroll över den indiska delen av Kashmir.

2011-09 s 22-24
"Gränshandel med hinder"
Utmed den långa gränsen mellan Indien och Pakistan förekommer nästan ingen handel alls, men potentialen är enorm. Pakistan och Indien delar språk, kultur, historia och nästan 300 mil lång gräns. En kvasiblockad som härstammar från delningen 1947 kväver emellertid nästan alla ansatser till affärer med en svindlande massa regler och förordningar. Hindren har skapat en inofficiell handel via tredje part. Detta nästan fördubblar priserna. Fri handel skulle öka välståndet i båda länderna och lätta på den spänning som lett till att båda länderna har kärnvapen. Handeln skulle kunna bli 20 - 50 gånger större med en liberalare politik. Men många är inblandade och tjänar bra på det slutna systemet, smugglare av alla de slag, illegala gränsvakter som tar hutlöst betalt och alla andra korrupta personer som kräver mutor.

2011-19 s 25-26
"Kriget i hjärtat av Indien"
Fattiga stamfolk utesluts från den ekonomiska utvecklingen och lockas av maoisternas AK-47:or. I Indiens hjärta har det rasat ett blodigt krig i ett decennium mellan maoistiska revolutionärer och den indiska staten. I april 2010 låg maoisterna i bakhåll för en polispluton, 75 poliser dödades. Läkaren Binayak Sen har de senaste två decennierna arbetat bland stamfolken i delstaten Chhattisgarh. På senaste tiden har han gripits av polisen flera gånger misstänkt för att vara terrorist. 22 nobelpristagare har undertecknat ett brev med krav på att han skulle friges. Det är slående att ingen ledande politiker har besökt dessa oroliga områden på 10 år.

2011-31 s 28-29
"Vatten, bara vanligt vatten!"
Indiens städer växer så det knakar och infrastrukturen hinner inte alltid med. I staden Hubli som är en av Indiens 85 städer med mer än en halv miljon invånare har man lyckats. Man började med att helt göra om vattenledningsnätet med hjälp av 39 miljoner dollar från Världsbanken. Allt fungerar, konsumenterna betalar sina vattenräkningar, vattenresurserna utnyttjas bättre och antalet vattenburna sjukdomar har minskat. Barnen kan gå till skolan varje dag, rentvättade och med rena kläder. Det lyckade projektet har väckt invånarnas intresse för andra förbättringar. Nu vill man ha vackrare parker, bredare gator, bättre trafikkontroll och gatubelysning.

2011-33/34 s 22-24
"Folkrörelse mot mutor"
Rörelsen mot korruption i Indien har till mål att stärka den indiska demokratin på en punkt där den är som svagast. Men vid en fredlig demonstration greps 1200 anhängare och ledaren Anna Hazare kastades i fängelse. Den 70-årige anhängaren till Mahatma Gandhis icke-vålds principer genomförde i april en hungerstrejk och ska påbörja en ny om inte regeringen lägger fram en skarpare proposition för att bekämpa korruptionen. Indiens högljudda nyhetskanaler på TV förmedlar budskapet dygnet runt. Korruptionen är enorm i Indien, den fördärvar det dagliga livet. "En människa som dagligen upplever småskalig korruption blir andligen bruten".

2011-39 s 26-27
"Dragkamp mellan industrin och miljörörelsen"
I Indien finns stora kolfyndigheter som ännu inte har exploaterats. Industrin kastar lystna blickar på denna energikälla, men miljörörelsen sätter käppar i hjulen.
Medvetenheten om miljöns sårbarhet har ökat samtidigt som aptiten på energi växer. Kampen mellan dessa två krafter speglar den balansgång som regeringen måste gå när den ska styra denna stora, växande ekonomi i en tid av stora förändringar.
Indien är i desperat behov av energi för att tillgodose den industriella tillväxten.
Oron för att inte få exploateringstillstånd i tid har fått den indiska gruvindustrin att köpa kolgruvor i Indonesien, Moçambique och Sydafrika.

Indien, Pakistan
2011-42 s 31
"Ett litet steg närmare varandra"
Indien och Pakistan är i färd med att sluta det mest liberala handelsavtalet sinsemellan sedan delningen för sex decennier sedan. Man försöker nu återuppliva gamla kommersiella band som klipptes av när britternas herravälde upphörde 1947. Pakistans utrikesminister säger i en intervju att hennes regering kommer att ge Indien status som "mest gynnad nation" i ett försök att öka utbytet av handel och investeringar.

2011-45 s 24-27
"En indisk Goliat vaknar till liv"
Den indiska medelklassen har stor ekonomisk makt men har länge struntat i politik. Den hungerstrejkande aktivisten Anna Hazare skakade liv i många välbeställda indier, som nu har insett att de faktiskt kan åstadkomma förändring.
Medelklassen är den snabbast växande demografiska gruppen i Indien, och dess köpkraft väntas trefaldigas inom de kommande 15 åren.
Men köpkraft är inte detsamma som politisk makt, åtminstone inte i Indien. Ju rikare indierna blir desto mer politiskt desillusionerade blir många av de gynnade, vilket är en indisk paradox. Medelklassen har stor ekonomisk makt, men den är politiskt marginaliserad i en enorm demokrati, där massorna på landsbygden fortfarande bestämmer valens resultat och bara den högsta eliten har politikernas öron.

2011-45 s 27-28
"Välfärd för miljarder"
Indien hittills mest omfattande välfärdsprogram förbättrar livet för många på landsbygden. Det garanterar de allra fattigaste arbete och inkomst under minst 100 dagar per år. Tre procent av statens budget går till detta program som ska gå till 50 miljoner människor.
Men en del av programmets pengar hamnar oundvikligen i fel fickor. I många distrikt, framför allt i de allra fattigaste stjäls eller förslösas stora belopp. I andra fall går pengarna till undermåliga arbeten till exempel anläggning av vägar som snart blir ofarbara. Resultaten av arbetet motsvarar på många platser inte alls de enorma summor som betalas ut.

2011-50 s 25-26
"I Kashmir härskar armén"
Undantagslagar i den omstridda regionen Kashmir ger militären immunitet och förstärker invånarnas misstro mot de styrande.
Eftersom våldet har minskat markant anser Jammu och Kashmirs chefsminister att delstatens muslimska majoritet förtjänar "utdelning på freden" i form av viss upphävning av de regler som ger soldaterna immunitet och rätten att skjuta för att döda.

Men Indiens ledare avslår chefsminister Omar Abdullahs begäran, och armén och försvarsdepartementet hävdar att militärens långtgående befogenheter är nödvändiga.
Den kontroversiella lagen som kallas "Lagen om de väpnade styrkornas speciella befogenheter" ger den indiska armén rätt att söka igenom bostäder, gripa människor godtyckligt och hålla gripna fångar utan åtal på obestämd tid.
Den långa kampen om Kashmir har blivit som en cancersvulst som sprider instabilitet i hela regionen.

2012-08 s 24-25
"Indien debatterar begränsning av yttrandefriheten"
Från Google till Facebook, från den världsberömde författaren Salman Rushdie till en föga känd politisk karikatyrtecknare har det blivit allt vanligare på senare tid att reta upp den indiska regeringen och ådraga sig censurens vrede och till och med hotas av lagsökning. Den mest chockerande episoden är regerings försök att sätta munkorg på Facebook och Google och ställa företagens ledning inför rätta. Regeringen hänvisar till bilder som skymfar den ena eller andra av Indiens många religioner.
Många anser att felet ligger hos en överkänslig regering som ger efter för krav från våldsamma folkmassor för att vinna politiska poäng. Grunden bakom kongresspartiets utspel var ärekränkande uttalanden om partiets dyrkade ledare Sonia Gandhi.
Kritikerna anser att rätten att förolämpa andra är en fundamental rätt i ett fritt samhälle. Ett förbud kan också skrämma bort investerare och krossa Indiens möjligheter att bli verkligt stora inom Internetindustrin.

2012-10 s 30
"Ett malande dödligt gerillakrig"
Maoistiska rebeller överföll häromdagen en statlig kolgruva i östra Indien, varvid minst fyra av angriparna dödades av säkerhetsstyrkor. En väktare miste också livet. Maoistiska rebeller har bekämpat den indiska regeringen sedan 1960-talet för den fattiga landsbygdsbefolkningens rättigheter. Rebellerna finns i drygt en tredjedel av Indiens totalt 626 distrikt. Enligt NGO har ett sjuttiotal dödats sedan årsskiftet. 600 dödades under 2011.

2012-15 s 26
"Töväder i södra Asien"
Indiens och Pakistans ledare träffades för första gången på länge i ett försök att förbättra relationerna och fördjupa kontakterna mellan deras länder.
Pakistans president, Asif Ali Zardari, besökte i söndags Indiens premiärminister, Manmohan Singh. Det var första gången på sju år som en pakistansk statschef besökte Indien, och efter mötet uttryckte de båda ledarna en ömsesidig önskan om bättre relationer mellan deras två länder. Singh sade också, att han kommer att återgälda Zardaris besök.
De diskuterade en rad frågor, inklusive den omstridda regionen Kashmir och den militante pakistaniern Hafez Saeed, som anklagas för att ha legat bakom terrorattackerna i Mumbai 2008, attentat som avbröt en potentiell islossning mellan länderna.
Singh och Zardari var eniga om att man bör utvidga handelsförbindelserna och göra det lättare för indier och pakistanier att besöka varandras länder.
Frågan är nu hur snart Singh kan besöka Pakistan, en resa som enligt många bedömare är en förutsättning för ett eventuellt avgörande diplomatiskt genombrott.

Samhälle, Indien
2012-27 s 15
"Bill Gates vill återskapa toaletten"
Det de resenärer som är djärva nog att resa till Indien är det de snuskiga toaletterna som bekymrar dem mest. Kampen för bättre hygien på offentliga toaletter har startat. Dessutom saknar stora delar av Indiens hushåll toalett.
Bill Gates, en av världens rikaste människor, ser som sin mission att återskapa toaletten. Han vill hjälpa till att utveckla billigare alternativ till spoltoaletten.

Natur & Miljö, Indien
2012-29/30 s 24-25
"Solen lyser upp både slott och koja"
Solkraft blir till elektricitet hos fattiga indier. Ett elbolag i Bangalore, Selco, levererar solpaneler till byar i Indien som saknar ström. En solpanel som kostar 125 dollar ger kraft till två glödlampor och ett eluttag. 135 000 hushåll i delstaten Karnataka kan förses med el. Selco är ett så kallade vinstdrivande samhällsföretag. Det marknadsför också soldrivna varmvattenberedare och elstängsel för att skydda åkrarna mot vilda elefanter. Fler än 300 miljoner indier saknar fortfarande el i sina bostäder.

2012-31 s 30
"170 000 människor på flykt i Assam"
Men än 170 000 människor har flytt undan striderna mellan infödda stamfolk och muslimska invandrare i områdena Kokrajhar och Chirang i den indiska delstaten Assam. Säkerhetsstyrkor har getts order att skjuta vid första tecken på våld och utegångsförbud har införts. Regeringen i Delhi har beordrat delstatsregeringen att arrestera de som gett upphov till striderna. Striderna uppstod när fyra stamungdomar hittades mördade. Medlemmar av Bodostammen som misstänker att muslimerna låg bakom dådet, gick till angrepp för att hämnas. Motsättningar mellan urinvånarna och muslimerna har funnits länge.

Klimat, Indien
2012-32 s 27-29
"Nyckfulla monsunregn hotar Indiens bönder"
Efter två somrar med nyckfulla och försenade monsunregn har årets regn helt enkelt uteblivit.
Monsunmånaderna juni - september tillför Indien tre fjärdedelar av den årliga nederbörden. Studier visar att monsunen är nyckfull fyra år av tio.
I Punjab och Harayana, de båda jordbruksstaterna i nordväst, ligger regnen 70 procent under det normala. Sex delstater i väster har utfärdat torkvarningar. Regeringen i Delhi säger att den snart kanske måste erbjuda hjälp.
Över 600 miljoner av Indiens 1,24 miljarder invånare är direkt beroende av jordbruk. Nära två tredjedelar av Indiens åkrar bevattnas bara med regn. Enstaka torkor klarar man. Arbetstillfällen som skapats i jordbruket har också höjt inkomsterna för de fattigaste. Spannmålslagren är fyllda, tack vare tidigare stora skördar.

Indien
2012-33 s 23
"Diesel räddar Indien vid elavbrott"
Det massiva elavbrott som nyligen hände i Indien, där över hälften av abonnenterna blev strömlösa, skulle ha inneburit en ren katastrof för många länder, men i många delar av Indien märktes knappt elevbrottet.
Den el som staten tillhandahåller är redan så opålitlig att invånarna tvingats lösa problemet på egen hand. Hela industrier och bostadsområden är beroende av dieselkraft och det gäller även universitet, skolor, privata hyresbostäder och småbutiker. Vissa städer har varit beroende av diesel i åratal.

2012-33 s 24
"Öppning för IKEA i Indien"
När den nye (och tidigare) finansministern, P. Chidambaram, återkom till posten i början av augusti, lovade han bland annat att minska statens budgetunderskott men också flera andra reformer som skulle tillåta den svenska detaljhandeljätten IKEA att etablera sig. En stråle av hopp kan skönjas med förslag till förändringar som skulle lätta på reglerna för utländska investeringar och liberalisera de finansiella marknaderna.

Japan och Indien
2012-33 s 24-25
"Japan och Indien, Asiens omaka par"
"Om Japan och Indien gick samman är jag säker på att det skulle stärka de båda ländernas demokratiska och mänskliga värden", detta hävdar den indiska delstaten Gujarats chefsminister Narendra Modi vid ett besök i Tokyo i förra veckan.
För att Japan ska kunna gå vidare och behålla sin ställning som en av världens främsta ekonomier krävs att landet lierar sig med ett land som är bäst partner. Japanska företag är intresserade av Indien eftersom deras hemmamarknad är mättad. Handeln mellan Indien och Japan förväntas bli fördubblad under kommande år. Alliansen mellan dem kan bli en av de viktigaste allianserna i Asien under kommande årtionden.

2012-36 s 21-22
"Mobiler spred lokalt gräl till hela Indien"
Hur kan en lokal konflikt utlösa en folkomflyttning som är den största ofrivilliga sedan självständigheten 1947? Svaret är enkelt: den moderna tekniken!
Indien har beskyllt pakistanier för att ligga bakom ett videobudskap ägnat att skapa religiöst har.
Gnistan som utlöste våldsamheterna som fick så enorma konsekvenser var en strid i västra Assam mellan det infödda stamfolket Bodo och bengali-talande invandrare som har flyttat in i delstaten under mer än hundra års tid. Bodo-folket säger att invandrarna är illegala immigranter från Bangladesh och vill att de ska sparkas ut. Den muslimska befolkningen i västra Assam växer snabbare. Stamfolket upplever sig som översvämmade av muslimska invandrare. Konflikten i Assam har pågått i årtionden. Men hittills har dispyterna i likhet med andra uppror i nordöst inte haft någon egentlig påverkan på landet i övrigt.
Det är mobilerna som gjort skillnad mot förr. Falska bilder av massakrer skickades ut via sms. Indien skyllde på websajter från Pakistan. Bilderna spred sig som virus och skapade oro och panik.

2012-37 s 20-21
"Fiskekrig mellan Indien och Sri Lanka"
På drift i sundet mellan Indien och Sri Lanka hukade sig en indisk fiskare i sin båt. En marinofficer från Sri Lanka, som fotograferade mannen, utfärdade följande varning: Om vi finner dig på Sri Lankas territorialvatten igen, då släpper vi dig inte.
Längst nere i söder på den indiska subkontinenten belastas relationerna mellan Indien och Sri Lanka av ett fiskekrig, då indiska fiskare, ofta fattiga och desperata, regelbundet seglar in på Sri Lankas vatten i strid med Sri Lankas flotta. Siffrorna varierar, men enligt en uppgift har minst 100 indiska fiskare dödats och 350 blivit allvarligt skadade på senare år.
Motsättningarna har sina rötter i en komplicerad blandning av lokala faktorer: den minskade tillgången på fisk, delvis beroende på överfiskning av indiska trålare, följderna av 2004 års tsunami, som ledde till att biståndsfonder delvis användes till att utöka den indiska fiskeflottan trots att fiskebestånden minskade samt slutet på det långt utdragna inbördeskriget i Sri Lanka 2009, vilket innebar att Sri Lankas fiskebåtar återupptog sin verksamhet i vatten som sedan länge nästan bara trafikerats av indiska fiskebåtar.
På det smalaste stället i sundet bor etniska tamiler i båda länderna. Tamiler dominerar den indiska delstaten Tamil Nadu. I Sri Lanka förlorade de upproriska tamilerna det långa självständighetskriget mot regeringstrupperna.

Indien, Näringsliv
2012-38 s 16-17
"Från jeans till Sari - med eget varumärke"
I sin egenskap av investmentbankir i New York City gick Poornima Vardhan klädd i de rätta kläderna: kontorsplagg, mingelkläder och jeans. När hon återvände till Indien insåg hon att hennes garderob var ungefär lika häftig som en amerikansk frukost. Utmaningen ledde till ett eget varumärke i sari. Hon tvingades öka sin garderob med 50 % där hon återkom till Indien.
Poornima Vardhan tillhör de tiotusentals indier som på senare tid har återvänt hem sedan Indiens ekonomi skjutit i höjden.
I Indien ska hon bära kurtor som är långa skjortor och churidar pajamas som är lätta bomullsbyxor medbreda dragband runt midjan. Tillsammans blir det churidar-kurta. En annan liknande persedel är shalwar kameez, båda plaggen är anspråkslösa och svala.
Anständighet är en annan viktig sak i Indien. Dekolletage tillåts men kvinnor ska inte visa sina knän. Den mest skrämmande utmaningen för en "återvändare" till Indien är att bära en sari. Det tar lång tid att lära sig hur man ska drapera den kring kroppen.

2012-38 s 20
"Indien Big Mac - utan kött"
2013 ska kött-fria produkter debutera i Indien. Sedan länge har McDonalds avstått från både ox- och svinkött av hänsyn till hinduerna, som håller kon för helig och muslimerna som anser att svin är smutsiga. I stället erbjuds indierna en serie vegetariska burgare som McAloo Tikki "burger" som är en kryddstark potatisburgare och McSpicy Paneer - en kryddad osthistoria. McDonald understryker att företaget "respekterar lokala kulturer" och anpassar sina "meny- och materfarenheter till lokala preferenser". Nästa år planerar snabbmatskedjan att öppna två rakt igenom vegetariska restauranger 2013 i sikhernas heliga styad Amritsar och i Kashmirstaden Katra. De inriktar sig på de miljontals pilgrimer som inte äter kött men som varje år vandrar eller reser till heliga platser.

Indien
2012-38 s 18-20
"Problemet Rahul Gandhi"
Rahul Gandhi den 42-årige arvtagaren till Nehru-Gandhi-dynastin, som länge har dominerat Indiens regerande Kongressparti är fortfarande den mest trolige premiärministerkandidaten för partiet vid 2014 års val. Dessförinnan, troligen inom några veckor, kommer han antagligen att tilldelas en ny post inom partiet.
Att nu befordra Rahul Gandhi ter sig i teorin meningsfullt för partiet. Han har länge setts som blivande efterträdare till Sonia Gandhi, hans mor och partiets ordförande. Han behöver tid för att visa ledaregenskaper innan kampanjen inför valet 2014 drar i gång.
Men problemet är att Rahul Gandhi ännu så länge inte har visat någon speciell fallenhet som politiker eller ens tillräcklig önskan för uppgiften.
Han har länge vägrat att ikläda sig en ansvarsfull position med motiveringen att han håller på med att omorganisera Kongressens ungdomsförbund samt gå i spetsen för regionala valrörelser, i båda fallen med usla resultat.
Han vill förbättra livskvaliteten för fattiga indier men vet inte hur. han har dåliga rådgivare som inte själva är förberedda på de trassliga verkligheter som indisk politik innebär.

2012-39 s 20-21
"Indiens saknade barn"
Var sjätte minut försvinner ett barn i Indien. Det handlar om pojkar som drogas och kidnappas för att utföra rena slavarbetet. Fler än 90 000 barn rapporteras officiellt försvunna varje år enligt Bachpan Bachao Andolan, en grupp för barns rättigheter,
Uppemot tio gånger så många ingår i människohandeln, anser gruppen - flickor och pojkar, mestadels från fattiga familjer, bortslitna från sina föräldrar, ibland mot betalning och tvingade att tigga eller arbeta på farmer, i fabriker och hem, om de inte säljs till prostitution eller blir bortgifta.
Den fruktansvärda upptäckten 2006 av skeletten efter 17 dödade flickor och unga kvinnor runt en affärsmans hus i förorten Nithari till New Delhi, har långsamt pressat upp denna män-niskohandel på nationens dagordning. Det medieuppror som orsakades av Nithari-morden var en vattendelare. Förra månaden föreslog den indiska regeringen ett allmänt förbud mot barnarbete under 14 år. En annan lag säger att barnen har rätt till skolgång tills de blir 14 år.

2012-41 s 22-23
"Indien söker en framtidsdröm"
När Indien för 65 år sedan fick sin självständighet hade landets ledare en vision om nationens framtid. Denna dröm var delvis beundransvärd och sällsynt i sitt asiatiska sammanhang.
Dessa friheter har inneburit att valda civilister har lett landet och inte några generaler, religiösa ledare eller självvalda politiker. Indiens asiatiska motsvarigheter, som Kina, Ryssland, Pakistan med flera, kan inte säga detsamma.
Men den ekonomiska sidan av visionen var ett misslyckande. Mahatma Gandhi, som var självständighetsrörelsens ledare, Jawaharlal Nehru, Indiens förste premiärminister och hans dotter Indira Gandhi, som blev landets tredje premiärminister, hade en sorts vördnad för fattigdom, trodde på självtillit och hade en överdriven tro på staten. Sammantaget ledde detta till att landet fick en årlig BNP-tillväxt på 3-4 procent under större delen av ett halvsekel. Detta kallades "Hindu rate of growth" (hinduisk tillväxttakt).
Det ledde för 21 år sedan till en kris i betalningsbalansen som tvingade fram en förändring.
Men indisk politik avskräcker fortfarande utländska investeringar och diskriminerar stora, effektiva företag till förmån för små, ineffektiva företag. Staten kontrollerar för mycket av ekonomin och subventioner förvränger prisbilden.
Det är dags att skaka av sig det förflutna och dumpa resterna av Nehru-Gandhi dynastin. Landet måste slå vakt om ekonomisk liberalism som tillåter skapandet av en produktiv, konkurrenskraftig och öppen ekonomi som ger varje indier möjlighet att uppnå välstånd.

2012-41 s 24-25
"Skolbarn lever farligt på Indiens vägar"
Allt fler barn går i skolan i Indien samtidigt som trafiken bara ökar. Många skolbarn dör på väg till skolan. Experter tillskriver olyckorna en dödlig kombination av dåliga vägar, kaotiska trafikförhållanden, illa upprätthållna säkerhetsanordningar, uselt tränade bussförare och en brist på politiska vilja att lösa problemen. Övergångsställen, vägmärken och även trottoarer saknas.

2012-43 s 20-21
"Konflikt olöst sedan länge"
Femtio år efter ett otäckt krig på hög nivå förblir en gränskonflikt olöst. För 50 år sedan inledde Kina u i veckan ett "synnerligen ohyggligt" krig. Mao tse-Tung soldater vällde in över gränsen till Tibet för att slå ner ett uppror. Indien upplevde en förödnjukande förlust i kriget. Under slutet av 1950-talet hade spänningen ökat över den 3380 km långa gräsen. Kineserna var arga över att Indien gett tillflykt åt Dalai Lama. Efter 4500 liv hade spillts hade Kina avslöjat hur svag den indiska armén var.
Inga skott har avfyrats sedan 1993 men ändå fortsätter gränstvisterna för vila indier fått betala ett högt pris. Nordöstra Indien är praktiskt taget utdöende. Vad som sker är en upptrappning av de militära utgifterna. Främst för transportvägar upp till den kinesiska gränsen. En halv miljon soldater står öga mot öga. Det indiska parlamentet vill inte acceptera att mista ens en tum av sitt territorium i utbyte mot den 80 000 km2 stora området Arunachal Pradesch som Kina erbjudit.

2012-45 s 22-23
"Våldtäkten krossar familjen - men bryter Indiens tystnad"
Om du är en fattig dalitkvinna som blir våldtagen kan du inte ens fantisera om en tillvaro där rättvisa råder. I likhet med många andra länder tystas våldtäkter i Indien ned. En våldtagen kvinna betraktas som en skam för sin familj och olämplig att ingå äktenskap med. Tonårsflickors sexlust skylls som orsak till våldtäkterna. De mest utsatta kvinnorna är fattiga daliter. Genuskvoten är låg eftersom många kvinnor aborterar flickfoster.
Byarna styrs av klaner, alla är män. Lagarna är uråldriga och patriarkaliska.

2012-50 s 31
"Förbud för kvinnor att använda mobiler"
Byrådet i Sunderbari i den östindiska staten Bihar har förljudit kvinnor att använda mobiltelefon. Enligt rådet förgiftar kvinnors användning av mobiler den "sociala atmosfären" och uppmuntrar dem att rymma med älskare.
Ogifta kvinnor som ertappas riskerar över 1000 kronor i böter medan gifta kommer undan med cirka 200 kronor. "Okontrollerat bruk av mobiltelefoner främjar föräktenskapliga och utomäktenskapliga förbindelser", säger Manuwar Alam, byrådets ordförande som uppger att sex flickor och kvinnor rymt under det gångna året.

2013-1/2 s 20-21
"Yrvaket Indien upptäcker sina undernärda barn"
Den plötsliga insikten att Indien står inför en undernäringskris bland barn som är värre än den som råder i de flesta afrikanska länder, har fått landet att vakna upp och inse problemets väldiga omfattning.
Ansträngningar att förbättra hälsotillståndet och skolväsendet på landsbygden i kombination med ett välfärdsprogram som ute i byarna sysselsätter nära 2 miljoner sjukvårdare har inriktats på hälsa och livsmedelsförsörjning inom mödra- och barnavården.
En plan för arbetstillfällen på landsbygden har skapat ökade löner på landet och nya program satsar på utbildning av tonårsflickor av vilka nära hälften kommer att gifta sig innan de fyller 18.
En oberoende undersökning av undernäring i 100 av Indiens minst utvecklade distrikt visar upp de första antydningarna till framsteg. Antalet underviktiga barn har fallit till 42 procent, en minskning med 11 procentenheter.

2013-1/2 s 22-23
"Indien står under berg av kolproblem"
I hela Indien går värmekraftverk med underkapacitet, eftersom de inte kan få fram tillräckligt med kol, och fabriker måste drivas med dyra dieselgeneratorer eftersom de inte får tillräckligt med elektricitet. Miljoner ton ligger upplagrade eftersom de inte kan transporteras I tid till närmaste järnvägsstation. "Det är väsentligen en kombination av vanskötsel, apati och försummelse av hela sektorn". Arbetskraften är outbildd och har mycket låg produktivit.

Indien
2013-03 s 26-27
"Familjens drömmar krossade"
Fadern till den 23-åriga kvinna som avled sedan hon våldtagits och misshandlats på en buss I New Delhi, Badri Nath Singh, har återvänt till sin födelseby med sin familj och en urna med dotterns aska, för att utföra ritualer I samband med begravningen.

2013-03 s 28-29
"En dag i en ung kvinnas liv i New Delhi"
För Avantika Shukla är det dagliga livet i den indiska huvudstaden fyllt med svåra beslut om vart hon ska gå, hur hon ska klä sig och hur hon ska bete sig. Unga kvinnor tycks vara lovliga byten för för män att sjunga fräcka sånger, glo på med fräcka minor, göra obscena gester och trycka sig mot I trängseln på bussar. I tunnelbanan är de fria när de åker vagnar där männen inte har tillträde.

2013-04 s 16
"Gandhi slår mot makteliten"
Raul Gandhi håller brandtal mot den politiska eliten och korruptionen. Själv är han ättling till en av Indiens mäktigaste, politiska dynastier. Dagen efter det at than upphöjdes till vice ordförande I Indiens härskande Kongressparti, lovade Rahul Gandhi att få en ändring till stand I den rådande elitismen som dominerar Indiens politik.
Han vill bygga på landets ungdomar. Mer än två tredjedelar av den 1200 miljoner stora befolkningen är yngre än 35 år. "Det finns ett ungt och otåligt Indien som kräver starkare röst om nationens framtid".

2013-05 s 26
"Indisk varning för atomkrig"
Indiska regeringstjänstemän uppmanar boende i konfliktdrabbade Kashmir att vara beredda på ett eventuellt kärnvapenkrig. Spänningen mellan de båda kärnvapenmakterna Indien och Pakistan ökar och nu råder man befolkningen att bygga bombsäkra källare samt att lagra mat och vatten.
Uppmaningen sammanföll med de mest våldsamma striderna mellan Indien och Pakistan som Kashmir har skådat sedan 2003 då vapenvilan undertecknades. Tre pakistanska och två indiska soldater har dödats. En av de indiska soldaterna återfanns utan huvud. Nyheten om stympningen gjorde indierna rasande.

2013-09 s 22-23
"Indien satsar österut"
På brospannet över Asiens motorväg nummer ett i gränsstaden Moreh, basuneras Indiens vänskap med grannlandet Burma stolt ut. Den officiella sloganen säger att Indien "tittar österut" och lovar att motorvägen ska bidra till ökad integration mellan de snabbt växande ekonomierna i sydostasien.
I Washington hoppas man att starkare band mellan Asiens fria marknadsdemokratier ska fungera som motvikt till Kinas uppgång, och stödjer därmed ivrigt idén. Även i den fjärran huvudstaden New Delhi, där uppmärksamheten av tradition snarare riktas på säkerheten längs Indiens västra gräns mot Pakistan, än på handel via landets östra gräns mot Burma, vinner idén anhängare.
Hittills har det inte hänt mycket. Misstron mellan de två grannländerna i kombination med indisk håglöshet och ineffektivitet, har hindrat drömmen från att bli verklighet.

2013-11 s 23
De rika tvingas ge till de fattiga"
De mest förmögna får en tilläggsskatt på 10 %. Satsningarna på sociala program ska öka med 30 %. Man måste fåde minst gynnade grupperna ut i arbetslivet för att åter få upp tillväxten. Det är grupper som lägre kaster, minoriteter och kvinnor. Indiens ekonomi har drabbats av en skarp tillbakagång under den globala ekonomiska krisen. Finansminister lovar att nästa år hålla budgetunderskottet under 4,8 %.
42800 skattebetalare som rapporterat en årsinkomst på över motsvarande 12 miljoner svenska kronor ska få ökad skatt. Även andra punktskatter ska höjas.

2013-16 s 20-21
"Mordhotad och mordanklagad: nu vill Modi styra hela Indien"
Hur högt kommer Narendra Modi att stiga?
I december återvaldes han efter elva år vid makten i Gujarat och nu är hans ambitioner på nationell nivå. Han är en dominerande gestalt i oppositionspartiet BJP, kandidat till premiärministerposten vid valet nästa år. Han är en moderniserare som kan stoltsera med Gujarats ekonomik framsteg. Han är karismatisk, fysiskt kraftig, ibland aggressiv och han ställning som outsider tilltalar många väljare. Hans främste motståndare i valet kan bli kongresspartiets Rahul Gandhi. den priviligierade insidern.

2013-19 s 22-23
"Fem miljoner bor i olagliga bostadsområden"
New Ashok Nagar är ett typiskt exempel på Indiens kaotiska städer.
Avlopp svämmar över från öppna kanalrännor. Och det finns människor på gatorna, i dörröppningarna, överallt. Det som är ganska typiskt för New Ashok Nagar är dessutom det faktum att platsen inte antas existera. Distriktet som ligger i den östra utkanten av New Delhi är ett "icke auktoriserat bostadsområde" med cirka 200 000 invånare. New Ashok Nagar saknar både regeringens tillstånd att finnas till och full kommunal service.
I hela New Delhi lever fem miljoner av stadens sjutton miljoner invånare i liknande otillåtna bostadsområden.
Nu har Sheila Dixit, guvernör för delstaten Dehli, utlovat amnesti för dessa delar i New Delhi. Hon har inför kommande val lovat att otillåtna områden, däribland New Ashok Nagar, ska legaliseras, vilket skulle leda till nya eller förbättrade avloppsledningar, elektricitet och tillgång till vatten samt bättre vägar - en förändring som kan ge invånarna en modernare levnadsstandard.

Indien, Kultur
2013-24 s 24
"Varför är så många filmstjärnor politiker i den indiska delstaten Tamil Nadu?"
Filmen "Parasakthi" som kom 1952 kom att markera inledningen till filmvärldens huvudroll i den tamilska politiken. Under de gångna 50 åren har fem av Tamil Nadus åtta chefsministrar varit filmstjärnor eller manusförfattare.
Sydindiens dyrkan av sina filmstjärnor utgör en bra grogrund för varje förhoppningsfull politiker.

2013-25 s 20-21
"En ledare faller och en ny träder fram"
Det ledande oppositionspartiet BJP har ett generationsproblem. Lal Krishna Advani, 85 år, har dominerat partiet under större delen av dess existens och han är totalt ovillig att släppa taget. På grund av hans omedgörlighet har väljarna och koalitionsparterna inte velat se honom som premiärminister. Han borde ha lämnat politiken på ett anständigt sätt redan för länge sedan.
Lal Krishna Advanis mer moderate partikollega Vajpayee var premiärminister minst tre gånger. Nu har BJP hittat en annan kandidat, Narendra Modi, som är premiärminister på delstatsnivå. Han är också en hinduistisk nationalist och mycket kontroversiell men han är bara 62 år. Han har utsetts som BJPs kampanjledare inför de allmänna valen 2014.
Kongresspartiet uppskattar de inre striderna i BJP.

2013-25 s 21
"Indien dras med åldrande politiker"
De äldre politikerna sitter som en propp i indisk politik där en närmast löjeväckande kultur av aktning för de gamla dominerar. Den åttioårige premiärministern Manmohan Singh är en av världens äldsta ledare. Presidenten Pranab Mukherje är 77 år. Gamlingar är rejält överrepresenterade i parlamentets båda hus.

2013-28 s 25
"Det är inte lätt att ändra en proteströrelse till ett politiskt parti"
För två sedan utbröt en proteströrelse mot korruptionen i Indien. Den leddes av den asketiske Anna Hazare, en man som liknade Mahatma Gandhi. En av proteströrelsens främsta strateger var Arvind Kejriwal. De misslyckades med sitt krav på instiftandet av en "lokpal" (ombudsman) för att bekämpa korruptionen. Den ålderstigne Hazare ville inte delta i en smutsig politik. Men Kejriwal manade på. I november grundade han partiet AAP som är knutet till 1,5 miljoner mobilanvändare i New Delhi. Dessa kontaktar han via sms. Kejriwal tänker ställa upp till parlamentsvalen 2014.

2013-28 s 26-27
"Korruptionens aktivister blir politiker"
De demonstrationer mot korruption som ägde rum och skakade den indiska nationen 2011 var den indiska varianten av den internationella ockupera-rörelsen kombinerad med den arabiska våren-rörelsen.
Nu säger de indiska demonstranterna att de inte kan fortsätta att vara upprörda aktivister som står utanför politiken. Nu har många av dessa aktivister kavlat upp ärmarna beredda att kasta sig in i det som de betecknat som den indiska politikens latrin­grop.
Förra året bildade de ett politiskt parti som heter Aam Aadmi Party (AAP), vilket är hindi för Den Vanliga Människans Parti. Partiet ska ställa upp för första gången vid de lokala valen i New Delhi i november. I förra månaden utsågs elva kandidater, och under de kommande veckorna ska ytterligare 59 personer utses. Det som står på spel är 70 platser.

2013-32 s 24-25
"En nation formad av sina fattigaste medborgare"
I Indien är eliten djupt influerad, påverkad och formad av nationens fattigdom. På en grundläggande nivå tillhandahåller fattigdomen ett moraliskt riktmärke för den välbeställde indiern: fattigdomen bör avskaffas! Ett riktmärke som innebär en hedervärd anledning till att betrakta politikerna med förakt - de har inte avskaffat fattigdomen.
Ändå är den välbeställde en förmånstagare på grund av nationens fattigdom. Han har det bra jämfört med om varenda indier fick möjlighet att utveckla sina färdigheter

2013-34 s 21-23
"Tillväxten minskar, reformerna uteblir och pengarna flyttar utomlands"
Indiens diaspora på 25 miljoner människor är verkligen omfattande. Under kolonialtiden spreds indiska arbetare och handelsmän över hela världen, från Fiji till Karibien. En andra våg av indier lämnade landet under 1970-talet. Välutbildade människor och entreprenörer flydde till den rika världen. Numera har de ofta mycket litet att göra med Indien bortsett från att de skickar hem pengar till släktingar.
Men vid sidan om denna avlägsna diaspora finns ett nätverk av människor och platser som är mer direkt engagerade i Indiens ekonomi.
Nätverkets kärna utgörs emellertid inte av den guldkantade eliten utan av utlandsbaserade centra som Dubai och Singapore, som ofta har ansenliga indiska invånare med vilka följer ekonomisk makt.

2013-35 s 23
"Indiska valutan i fritt fall"
Den indiska valutan - rupien - är i fritt fall och nationen darrar. Nästan varje dag den senaste veckan har indierna vaknat upp till braskande löpsedlar som förkunnat att deras valuta har historiskt låg nivå eller lägsta nivån någonsin. När landets aktiemarknad sjönk fortsatte rupien att förlora värde i tisdags. Den har nu sjunkit 15 procent mot dollarn sedan i maj från 63 rupier på en dollar till 53.
Valutan har kommit att bli en mäktig metafor för Indiens ekonomi som snabbt rutschar utför. En del vidskepliga indier har skyllt raset på den nya symbolen för rupien, som avtäcktes förra året.
För att få stopp på valutaraset har regeringen höjt de kortfristiga räntorna, lagt locket på de indiska företagens rätt att investera utomlands och avser att auktionera ut statsobligationer till ett värde på 3,6 miljarder dollar.
landets fattiga och medelklassen kämpar med inflationen i mat- och bränslepriser allteftersom importen blir dyrare.

2013-38 s 26-27
"Varför inte resa till Mars?"
Indien planerar att för att fira 50 års minnet av landets första uppskjutning av en raket i rymden skicka upp en farkost som ska ligga i en bana runt planeten Mars. Ända från början har Indiens rymdprogram utlöst två extrema reaktioner - den ena är att detta är en viktig och ärevördig uppgift. Den andra är att rymdprogrammet är ett slöseri med pengar i ett land där barn dör av svält. Den oundvikliga frågan är varför primärhälsovården i Indien inte har samma hjältestatus som rymdprogrammets pionjärer och utövare har och har haft.

2013-40 s 20-21
"Sexanklagelserna mot Indisk guru splittrar nationen"
En ashram på 12 hektar mark i västra Indien härskar en guru, Asumal Harpalani. Nu sitter han fängslad i Jodhpur. Han arresterades för sex månader sedan anklagad för sexuellt övergrepp mot en 16-årig dotter till en av hans anhängare.
Skandalen har väckt frågor om den makalösa tillväxten av antalet andliga gurun i världens största demokrati, Indien - för att inte tala om den enorma makt och rikedom dessa heliga män förfogar över. Det visas religiösa TV-program dygnet runt. Anhängarna betraktar anklagelserna mot honom som "dynga och smutsigt vatten".
Ashrama eller ashram (betyder även eremitage) är en avskild plats för de hinduer som vill dra sig tillbaka och ägna sig åt meditation

2013-40 s 22-24
"Hindunationalisterna fördriver grannarna"
Kutba, en by i distriktet Muzaffarnagar i den norra delstaten Uttar Pradesh hade en gång 4 000 invånare. Majoriteten är hinduer och tillhör den jordbrukande kasten, jaterna. Förutom det lever knappt 700 muslimer i byn. Men de flydde efter övergreppen på morgonen den 8 september. "Hinduerna släpade ut muslimerna från husen, inte ens barnen skonades, erinrar sig en muslim förskräckt. Angriparna var grannar som vi aldrig haft problem med tidigare, tillägger han.
En strid mellan två familjer var den utlösande faktorn. Eng ung muslim ska i slutet av augusti verbalt ha trakasserat en hinduistisk kvinna på gatan. Kvinnans bror och två andra släktingar till henne mördade den muslimske mannen. Därefter ska den muslimske mannens anhöriga ha misshandlat två jater till döds, jater kallas de som tillhör majoriteten i distriktet Muzaffarnagar och som tillhör den jordbrukande kasten. Muslimerna är snarare drängar eller arbetare.
Sammanlagt dödades 44 personer, de allra flesta muslimer.
Det finns många rykten kring de två etniska grupperna. Hindunationalister hävdar till exempel att muslimska män i större utsträckning trakasserar och lurar hinduiska flickor med målsättning att genom giftermål få dem att konvertera. Fenomenet har blivit känt över hela
landet underbegreppet "Kärleks-Jihad".

Handel, Indien och Afrika
2013-44 s 22-23
"Elefanter och tigrar"
Man talar om Kinas affärer i Afrika, men Indien är inte långt efter.
Östafrika liksom södra Afrika har stora mängder invånare som kommer från subkontinenten, främst från Indien. Städer som Dar es Salaam i Tanzania har snabbt växande samhällen. Stora indiska företag investerar i allt högre grad i till exempel mobilnät. Men också i farmer som ligger i Etiopien. Indiska företag har sin regerings politiska och diplomatiska stöd. Även den indiska flottan har hjälpt till som att ta död på piratdåden i Indiska Oceanen. Att Indien, i motsats till Kina, ger landet extra legitimitet i Afrika. Kineserna hånas av en del afrikaner som de nya kolonialisterna som kommer att hålla brutala afrikanska ledare om ryggen och korrumperar ledare som är demokratiska.

Indien, Narkotika, Nigeria
2013-49 s 21-22
"Narkotikaligorna förmörkar turistparadiset"
Den lilla indiska staten Goa har blivit ett populärt resmål de senaste 30 åren, men nu präglas solkusten av våld, knark och gänguppgörelser. Goa har blivit navet för internationell droghandel och ecstasy-jagande turister och kallas "kokainkusten".
För ett par veckor sedan dödades en nigeriansk man i ett gängkrig mellan rivaliserande knarkligor, som sedan anföll poliser.
Detta utlöste en kraftig reaktion bland befolkningen som protesterade och krävde alla nigerianer lämnade Goa. Regeringen lät arrestera och deportera alla nigerianer som saknade giltiga handlingar.
Goas knarkhandel värderas till 950 miljoner dollar om året. Under de senaste fyra åren har nigerianer infiltrerat handeln och trängt i på marknaden.

2013-51/52 s 18-20
"Ögonen tåras på marknaden"
Höga lökpriser kan innebära politisk katastrof"
Walmart, Carrefour och Tesco har länge knackat på Indiens dörr utan någon vidare framgång. En lök på väg mot skörd till matkasse visar varför de behövs. Grossistpriset på lök har rusat i höjden med 278 %. Logistiken är föråldrad sedan decennier och man klarar inte av att möta uppsvinget i efterfrågan. Odling sker på små arealer, kostnaderna har ökat på grund av lönekostnader som dubblerats på tre år. Lagringsnöjligheterna består av träkorgar i ett skjul och förstörs på 15 dagar på sommaren. Odlare menar att kylförvaring förstör smaken och dessutom finns det knappt tillgång till sådan.
Rangliga traktorer för skörden långt på rangliga vägar till grossistmarknaden. Där stjälps löken ut på presenningar på marken, den kan bli liggande i flera dagar. Från marknaden förs den till Bombay där löken packas upp, sorteras och packas om, med ett svinn på 20%. Och utsätts för hundratals agenter och mellanhänder. Sedan tar småhandlare över. Leverantörskedjan involverar upp till fem mellanhänder.

2014-1/2 s 6
"Dramatiska förändringar"
Valstriden i Bangladesh. Indiens allmänna val i maj. Hur kommer amerikanernas tillbakadragande från Afghanistan påverka grannländerna? Indien och dess grannar kämpar för att skapa tillväxt och jobb för att tillgodose hundratals miljoner unga människor. I Indien ska allmänna val genomföras i maj där det plågade Kongresspartiet står mot det hindunationalistiska partiet.
I Bangladesh kommer striden mellan Shejk Hasina och Khaleda Zia att förlama politiken - och kan hindra bättre villkor för arbetarna i landets enorma textilindustri.

2014-1/2 s 11
"Val i Indien, världens största demokrati"
Sjuhundra miljoner indier ska i vår rösta fram ett nytt parlament. Indiens ekonomi och rupien har försvagats, korruptionen breder ut sig och ett gigantiskt livsmedelsprogram har urholkats av byråkratin. Det regerande Kongresspartiet verkar trött vilket ger det hindunationalistiska oppositionspartiet BJP med sin karismatiske ledare Narenda Modi en chans.
Men många indier fruktar att en Modi-regering skulle vända sig mot muslimerna.

Indien, Samhälle
2014-05 s 20-21
"Vem ringer man när det brinner"
I en nödsituation, ring 100. Eller är det 1098? Eller103?
I Indien kräver varje typ av nödsituation ett särskilt larmnummer. Polisens akuta är 100, bränder kräver 101, akutnumret för ambulans är 102, trafikolyckor 103 och så vidare.
Indien arbetar nu med att efterlikna andra länder och inrätta ett högteknologiskt system med ett enda nationellt och enhetligt nödnummer, som 911-systemet i USA eller Australiens 000-system. Men Indien har en mängd olika statliga myndigheter som ansvarar för olika larm och en mångfald av aktörer som använder olika telekommunikationsteknologier som fasta telefoner, GSM och CDMA. Och ett nytt system måste matcha resterande infrastrukturer och medborgarnas attityder.

Indien, Främlingskap, Invandring
2014-05 s 22-23
"Fientligheten växer"
Razzian i Delhi skrämmer redan utsatta afrikaner. I staden Kirki i södra Delhi finns det många invandrare från Afrika. Många är medborgare i Nigeria, Uganda, Kamerun och Kongo. Några deltager i illegala aktiviteter. Alla indier i området är rädda för dem: "Afrikanerna dricker hela nätterna och säljer droger. Flera afrikaner har lämnat eller talar om att lämna trakten sedan en grupp indier genomfört en nattlig razzia i ett hus i förra veckan, som några av invånarna har påstått leddes av Somnath Bharti, Delhis justitieminister. Afrikanska kvinnor anklagar honom för att tvingats kissa offentligt för en drogtest. Rädslan är ömsesidig. Prostitutionen är vanlig i Khirki. Den kulturella klyftan mellan Afrika och Indien vad gäller vad man får göra eller inte i Indien.

Sport, OS, Indien
2014-06 s 23-24
"Indiens deltagare får inte bära sin flagga vid öppningsceremonin"
Trotsade IOK och uteslöts - Nyval två dagar för sent för att rensa upp i röran.
Internationella olympiska kommittén (IOK) uteslöt den indiska OS-kommittén för ett år sedan för brott mot stadgarna. Bland annat valdes en medlem in under pågående åtal mot honom. Der innebär att Indiens tre olympier - Keshavan och två landskamrater visserligen kan tävla i Sotji, men då endast som självständiga idrottsmän. Keshavan som främst tävlar i Rodel är nu med i sitt femte OS! För ett land med mer än en miljard invånare har Indien en bedrövligt låg statistik gällande OS-medaljer. Totalt 26 OS medaljer men aldrig i ett Vinter-OS.

2014-08 s 22-24
"Författare hotas och tystas"
Rektorn och högeraktivisten Dianath Batra har fått det stora förlaget Penguin Books att dra tillbaka en bok om hinduismen, "Hinduerna: En alternativ historia" skriven av en amerikansk professor. Batra har kallat verket för "illvilligt", "smutsigt" och "perverst". Indiens intellektuella oroar sig för de "talibanliknande" krafter från en "okänd hinduistisk fanatisk grupp" som kan komma att prägla Indien om hindunationalisterna vinner valet. Indiens rykte som en demokratiskt tolerant stat har minskat. Även andra böcker har dragits in till exempel "Air Indias nedgång" i januari. Liksom krav på att förlaget som ska vänta med att ge ut "Sahara: Den hemliga historien " en undersökning av korruption inom byggbranschen.

2014-09 s 28
"En ny indisk delstat föds"
Efter ett halvt sekels kamp har Telanganas aktivister vunnit"
Bråket om huruvida Andhra Pradesh ska delas har varit våldsamt och högljutt, men nu har parlamentet i New Delhi röstat för att bilda en ny delstat, Telangana. Andhra Pradeshs premiärminister har avgått i protest. Telangana kommer att ha 35 miljoner invånare.
Telangana kommer att bildas av 10 av de 23 distrikten i delstaten Andhra Pradesh. Många har protesterat mot delningen. Främst för att delstaten Andhra Pradeshs huvudstad Hyderabad nu hamnar i Telangana som är i huvudsak en jordbruksregion och som tillhör Indien svagast utvecklade regioner.

2014-19 s 26-27
"Syndabocken är på väg ut"
Indiens avgående premiärminister är en enkel måltavla, men kritikerna är för hårda.
Efter ett decennium som premiärminister går Manmohan Singh i pension i maj månad. Även före detta anhängare kalla honom omväxlande för fumlig, tillbakadragen, en mes och en babu (en byråkrat som fått ett jobb över sin förmåga). Hans troliga efterträdare, Narendra Modi i Bharatiya Janata Party (BJP) hånar det som "ekonom-premiärministern" lämnar efter sig nu när inflationen stiger och tillväxten avtar.
De mest hätska kritikerna kommer från hans eget parti. Kongresspartiet förväntar sig ett tungt nederlag när det nationella valresultatet tillkännages den 16 maj. Man behöver en syndabock. Många anser att premiärministern avstått makten till familjens matriark Sonia Gandhi som lindar partiet runt sitt lillfinger.
Men mycket positivt har skett i Indien under Manmohan Singhs tid. Världsbanken rankade nyligen landet som världens tredje största ekonomi - efter Kina och USA - han har beslutat att minska de enorma subventionerna på bensin och diesel och skapat stabila relationer med Pakistan.

2014-19 s 28
"Skådespelare, cricketspelare, kriminella…"
Indiska kandidater inför valet.
Bland 7562 potentiellt blivande parlamentsledamöter kunde Föreningen för demokratiska reformer (ADR), en civil aktivistgrupp, konstatera att 106 förklarade sig själva som analfabeter och 17 % är åtalade för olika brott, medan 2038 uppgav att de var miljonärer, vilket dock inte verkar avskräcka väljarna. Kriminalitet verkar vara populärt. Väljarna ser dem som handlingskraftiga och effektiva.
Gangsters söker sig till politiken.
Artister och kändisar är också populära kandidater, men de är sällan närvarande i parlamentet när de väl blivit valda. Kändisskapet är vanligare än politisk talang bland valbara kandidater till parlamentet i Indien.

2014-19 s 31
"Indisk tonåring strypt och hängd för att han trotsat kastsystemet"
En pöbel hängde en tonåring i ett träd för att han haft ett förhållande med en flicka från ett högre kast än han själv, meddelar polisen i Mumbai. Tre män är anhållna för dråpet varav den yngste är flickans bror! Polisen söker nu ytterligare sju män som misstänks ha deltagit i lynchningen. Flickans bror och en grupp av hans vänner såg paret sittande på marken. De angrep pojken och ströp honom med ett rep och hängde därefter upp kroppen i ett träs.
Kastsystemet är enligt lag förbjudet i Indien men traditionerna lever starkt vidare och genomsyrar vardagen i många landsbygdsorter.

The Sidney Morning Herald
"India low-caste teenage boy killed by mob"
http://www.smh.com.au/world/india-lowcaste-teenage-boy-killed-by-mob-20140501-zr25q.html

2014-20 s 17-20
"Är Narendra Modi Indiens frälsare?"
En stark men odemokratisk ledare som både dyrkas och fruktas. Som regeringschef i delstaten Gujarat har den 64-årige Modi gjort sig ett namn som näringslivsvänlig och omutbar. Hans parti NJP har i det regionala parlamentet absolut majoritet.
Narendra Modi lovar att som president utveckla Indien och utrota korruptionen. Han har de senaste åren tonat ner sin religiösa chauvinism. Han vet att den hindureligiösa plattform som gjort honom populär i Gujarat knappast kan fungera på riksplanet.
Medelklassen och näringslivet längtar efter en stark ledare och överser därför med flit de mörka sidorna hos sin idol. Muslimerna fruktar honom och Indiens liberaler är rädda för hans odemokratiska sidor.
Modi är den första politiker på årtionden som kan entusiasmera den unga generationen. Många i Indien dyrkar honom som en gud.

2014-20 s 20
"Hindunationalist med hull och hår"
Narendra Modi föddes 1950 i den lilla tempelstaden Vadnagar som ligger i delstaten Gujarat. Hans familj var fattig och tillhörde en relativt låg kast. Redan som tioåring blev han medlem av RSS, en paramilitär hindunationalistisk organisation. Efter studier i statskunskap anslöt han sig till ESS som aktivist på heltid och steg snabbt uppåt till kader.
Tidiga uttalanden av Modi tyder på att han i djupet av sitt hjärta tror på Hindutva, enligt vilket muslimer och andra minoriteter bara kan kräva en plats i Indien om de ansluter sig till landets kultur och sedvänjor. I början av 1990-talet anslöt Modi sig till BJP som står Rss ideologiskt nära och inledde en brant politisk karriär. 2001 utnämndes han till regeringschef i Gujarat.

2014-24 s 20-22
"Indiens andra självständighet"
Det indiska parlamentsvalet innebär slutet för dynastin Nehru-Gandhi. Som dominerat och vanskött Indien sedan dess självständighet 1947. Ett förödande nederlag.
Många ser valutgången som en chans för Indien att äntligen bryta sig ur den socialistiska slentrian och institutionaliserade korruption och ineffektivitet som kongresspartiet dömt landet till under mer än sex årtionden. Men lika viktigt är att det som trovärdigt alternativ till det styrande hindunationalistiska partiet BJP utformas ett kongressparti (INC) som slutgiltigt befriar sig från Nehru-Gandhi-statens barlast.
Det är länge sedan dynastins grundlades 1947, efter självständigheten, av landets förste premiärminister Jawaharlal Nehru, som fram till sin död 1964. Han uppnådde en anmärkningsvärd stabilitet men två olyckliga omständigheter belastade hans långa regeringstid. Hans ekonomiska politik och ambition att industrialisera Indien med Sovjetunionen som förebild var en katastrof och som grundare av den afro-asiatisk rörelsen gjorde han en totalt felaktig bedömning av det jättelika Kina vilket ledde till ett besvärande nederlag för Indien i gränskriget 1962.
Han följdes av sin dotter Indira Nehru, gift med journalisten Feroze Gandhi, som blev landets förste kvinnliga regeringschef. Hon mördades av sikhiska extremister 1984.
Den äldste sonen Rajiv Gandhi tog över posten som regeringschef efter sin mor. Upplevde Kongresspartiets valnederlag 1989 och mördades under valkampanjen 1991.
Rajivs son, Rahul Gandhi, född 1970, är vice ordförande för Kongresspartiet, hans syster Priyanka, född 1972.

2014-24 s 25-26
"En polariserad outsider ska revolutionera indisk politik"
Nu måste Narendra Modi uppfylla förväntningarna efter valkampanjen.
Narendra Modi är annorlunda - det vill säga annorlunda än andra indiska ledare. Mannen som ska bli premiärminister i världens största demokrati nu när hans hindunationalistiska parti BJP vunnit valet, är inte som sin milda, urbana, engelsk-utbildade föregångare från Kongresspartiet. Den kraftigt byggda och stridlystna Modi från den relativt ödmjuka Ghanchi-kasten liknar inte heller den gentlemannamässige brahminen Atal Behari Vajpayee, den enda tidigare BJP ledaren som besuttit premiärministerbostaden på Race Course Road 7 i New Delhi.
För sina fiender är Modi den muslimhatande hindu-fundamentalisten, för anhängarna är Modi den beslutsamme ledaren som ordnat 24 timmars elförjning, bilfabriker och bra vägar i Gujarat.
Kommentatorer i Indien och utomlands ser Modi som en potentiellt auktoritär chef av östasiatiskt snitt - ett indiskt svar på Singapores Lee Kuan Yew eller efterkrigsledarna i Sydkorea, Taiwan och Kina.

Indien, kultur språk
2014-26 s 23
"Indierna som vill återuppliva sanskrit"
Valet av Narendra Modi väcker hopp för sanskrits anhängare. Den nya strömningarna i Indien kan innebära att engelskan fasas ut och att brahminernas gamla språk, sanskrit, får en renässans.
I sommar är det vaktavlösning. Då kommer en ny elit, som leds av premiärminister Narendra Modi att dra in i de statligt byggda husen i huvudstaden och ersätta den engelskspråkliga intelligentsian som finns runt det indiska Kongresspartiet. Sannolikt är att undervisningen i sanskrit, de lärda brahminernas gamla språk kommer att gynnas. Vid den senaste folkräkningen angav bara 50 000 indier att sanskrit var deras modersmål. Hinduistiska nationalister ser språket som en länk till en civilisation som inte fördärvats av persisktalande muslimska härskare och engelsktalande brittiska vicekungar.

2014-30-31 s 38-39
"Bristen på toaletter gör indierna sjuka och undernärda"
"Take the poo to the loo!" Premiärminister Narendra Modi säger att Indien måste prioritera nya toaletter framför nya tempel. Allt bajsande på allmän plats ska vara borta 2019. Runt 130 miljoner hushåll saknar toalett och mer än 72 % av landsbygdsbefolkningen använder vägkanter, fält eller sätter sig bakom buskar för att uträtta sina behov. Det är omöjligt att hålla folk borta från odlingar, brunnar, mat och barns händer. Bakterier i maten och maskar sprider sjukdomar i synnerhet tarmrelaterare. De kan orsaka en kronisk sjukdom som hindrar kroppen från att ta upp näring. Det förklarar varför siffran på barn som är undernärda inte sjunker trotts högre inkomster. UNICEF uppskattar att hälften av Indiens barn är undernärda.
Hittills har politikerna varit för generade för att ta itu med frågan. Men nu ska det byggas 5,2 miljoner toaletter fram till september, en varje sekund!
Men det finns också ett kulturellt motstånd. Hinduistisk tradition uppmuntrar till att bajsa i det fria långt borta från hemmet för att upprätthålla "rituell renhet". Detta även om det finns tillgång till toalett i hemmet. Det står i Manus lagbok, en hinduistisk skrift, 2000 år gammal! Kastindelningen är en annan faktor. Det är bara det lägsta kastet, de "oberörbara" (daliterna) som tar hand om bajs.
En vanlig uppfattning är att toaletter bara är till för kvinnor, svaga och äldre. Bajsande på allmän plats lovprisas som hälsosamt och socialt.
http://www.economist.com/news/asia/21607837-fixing-dreadful-sanitation-india-requires-not-just-building-lavatories-also-changing

2014-36 s 13-15
"Indien blickar österut"
Narenda Modi kastar sig in i asiatisk diplomati med rasande fart"
Indiens premiärminister, Narenda Modi, hann knappt komma hem från statsbesöket i Japan förrän det blev dags att förbereda nästa statsbesök i Australien.
Och snart väntas den kinesiske ledaren Xi Jinping komma till Indien. Därefter far Modi till FN och Barack Obama i USA. Det finns en hel del att göra. Det diplomatiska läget i Sydostasien är känsligt, framför allt när det gäller relationerna till Kina.
Indierna har länge talat om att utveckla en politik som blickar österut men har halkat efter Kina i att skapa relationer med tillväxtekonomierna i Sydostasien. Men i Japan och Vietnam finner Modi en öppen dörr.
Japan som tidigare varit en stor bidragsgivare till Japan räknar nu Indien som sin största stödmottagare. Japans premiärminister Shinzo Abe vill knyta Indien till ett bredare säkerhetssamarbete orolig för den militära upprustningen i Kina.
Efter Japan väntar Australiens premiärminister, Tony Abbot, och under september blir det dags att göra ett besök FNs generalförsamling samt träffa president Barack Obama i Washington.

2014-36 s 16
"75 miljoner fattiga indier har öppnat sina första bankkonton"
Narenda Modi har dragit i gång en offensiv för att 75 miljoner fattiga indiska hushåll ska öppna bankkonto för att dra in alla medborgarna i det formella finansiella systemet.
Av Indiens nästan 1,3 miljarder invånare har bara 35 % tillgång till bankkonton. De som saknar bankkonton är utsatta för ockrare när de lånar pengar eller pyramidspel och andra tvivelaktiga, oreglerade system när de investerar sina besparingar. Modi driver på projektet för att kunna göra direkta kontantöverföringar av sociala förmåner till de fattiga. För närvarande sker detta medelst distribution av varor som mat och bränsle, en metod som är ineffektiv och utsatt för korruption. En övergång till kontantbetalningar skulle kunna bidra till att minska Indiens stora budgetunderskott.

Indien, Samhälle
2014-39 s 30
"Folkmassorna behöver kylas ner!"
Nödvändig modernisering av pendeltågen i Mumbai.
Hur ska myndigheterna få luftkonditioneringen ombord på ett pendeltåg? Först och främst måste dörrarna vara stängda. Stadens pendeltåg är utformade att normal ta 1700 personer och så många som 4000 under värsta rusningsrid - motsvarande 16 personer per kvadratmeter! Mängder av män hänger utanför tåget runt de öppna dörröppningarna hundratals dödsolyckor sker varje år.

Indien, Teknik
2014-40 s 23-24
"Nu snurrar "Mom" runt Mars"
Indierna lyckades på första försöket med en mycket liten budget.
Det finns anledning för indierna att känna sig stolta. Av 51 försök att nå planeten Mars har bara 21 lyckats, och inget annat land i världen har lyckats på första försöket. "Vi hade alla odds mot oss" konstaterade Indiens nya premiärminister Narenda Modi, och det hade de verkligen. Den indiska rymdforskningsorganisationen har en liten budget och har i flera år varit internationellt isolerad på grund av Indiens kärnvapen prov. Med enkel teknik och på kort tid har Indien vunnit den asiatiska rymdkapplöpningen. Framför allt har indierna vunnit över kineserna - vilket nog var det viktigaste.
Indiens beslut att sända ut Mangalyaan tillkom när Kinas resa till Mars misslyckades 2012. På nästan alla områden hade kineserna överträffat Indierna under de senaste tre decennierna, men indiska forskare såg en möjlighet att slå dem på vägen till mars!

Nutidshistoria, Indien
2015-10 s 10-11
"Moder Teresa var inte något helgon"
Hon hade en baktanke med all sin välgörenhet.
En het ny debatt kring Nobelpristagaren Moder Teresa har blossat upp i Indien. Vilka var nunnans underliggande syften med hjälparbetet bland Indiens mest fattiga egentligen. Och varför umgicks hon med så tvivelaktiga figurer?
Den romerskt katolska missionären Moder Teresa blev en internationell ikon på grund av sitt välgörenhetsarbete men efter det att ledaren i den hinduistiska nationalistiska gruppen RSS, Mohan Bhagwat, offentligt har ifrågasatt intentionerna bakom hennes arbete har hon nu blivit ett ämne i det moderna Indiens religiösa debatt. Han har en osannolik allierad i den hängivna ateisten Christopher Hitchens, som bland annat skrivit boken "Hells Angel".

2015-10 s 30
"Dresskoder i Indien: Politiker bör akta sig för att sticka ut"
Med exklusiva, pråliga eller västerländska kläder.
Indierna vill att deras politiker klär sig anspråkslöst. De är trötta på deras privilegier, på mutor och korruption. Att bära indiska kläder är också ett politiskt uttryck för självständigheten mot väst. Premiärminister Modi dämpade anklagelserna om extravagans genom att sälja en del av sina kläder och skänka pengarna till välgörenhet.
Men det enkla och nationella gäller bara politikerna.
För resten av befolkningen är det Bollywoods pråliga stil som är trendledande.

Indien, Miljö
2015-18 s 24-25
"Bondens självmord har väckt debatt om klimatförändringarna"
Bonden Gajendra Singh Rajput tillbringade sina sista dagar med att försöka övertyga statstjänstemän att han måste få ersättning för sin skadade veteskörd.
Den hade förstörts av ovanligt häftiga regn. Efter avslag på avslag hängde han sig under en demonstration.
Över hela Indien har den skapat uppmärksamhet kring situationen för Indiens bönder som på senare tid drabbats kraftigt av regn och hagelskurar vilka medfört skadorpå mer än 24 miljoner hektar av grödor. Självmordet återspeglar att bönderna saknar hopp om att någonsin få ersättning. Att jordbrukare begår självmord i Indien är vanligt. Bönderna har investerat så mycket i sin mark och när en bonde drabbas av skördeskador har han ingen att vända sig till.

Indien, Ekonomi
2015-18 s 26-27
"Ge inte guldet till gudarna"
Indien regering vill sätta fart på ekonomin. Premiärminister Narendra Modi har en ambition att bygga upp Indiens ekonomi så att den en dag ska kunna mäta sig med Kinas. Han vill mobilisera 20000 ton guld som tros finnas i privata händer, 2500 ton av det finns i de viktigaste hinduistiska templen. Ekonomerna kallar det för passivt guld. I maj väntas regeringen presentera en handlingsplan för att förmå indierna att deponera guldet i bankerna som erbjuder fast ränta på ett "ädelmetallkonto".

Indien, Samhälle
2015-24 s 27-29
"Vi är alla förenade i anden - från norr till söder"
Samtidigt som politiker inom Indiens regeringsparti BJP försöker införa obligatorisk undervisning av det hinduiska kulturarvet vandrar Sri M. och hans följe hellre tvärs över Indien för att stötta den inre enhet som finns mellan alla människor, oavsett religion.
Marschen startar i Trivandrum, huvudstad i Indiens sydligaste medlemsstat Kerala. Walk of Hope är en 18 månader lång vandring till Kashmirsprovinsen. Till maj 2016 ska deltagarna avverkat 650 mil. Ett viltigt mål är att öka indiernas medvetenhet om sitt spirituella kulturarv. Kärnan i den indiska kulturen är tron att alla människor är en enhet.

Indien, samhälle
2015-26 s 30
"Miljoner människor böjde och vred sig på yogans dag för att skapa en ny era av fred, sinnesro och harmoni. Indiens premiärminister Narenda Modi hade lobbat via FN för att kunna förklara den 21 juni som den första yogans dag. I Modis egen delstat arrangerades yogaevenemang på nästan 30000 platserÄven om Modis budskap handlar om fred och harmoni var det många indier som oroade sig för att evenemanget var ett försök av hinduistiska att ge hindusiman ett uppsving. Många muslimer protesterade och en del kristna grupper var upprörda över att massyoga-grupperna kolliderade med söndagsmässan.

2015-29 23-24
"Indiens mest uppmärksammade korruptionsfall just nu"
"Ingen har dött idag. Åtminstone inte innan vi gick i tryck". Det är nyheter för miljontals indier som följer upplösningen av fallet av systematisk korruption inom en statlig betygsnämnd; Vyapam, (a state government examination board som utför antagningstester för de som söker studier eller arbete på universiteten).
Flera som varit inblandade i fallet har dött. Fler än 2000 människor har åtalats, hundratals sitter i fängelse, hundratals är på flykt och flera grupper har bett om polisskydd.
I Madhya Pradesh anklagas politiker och tjänstemän för att ha tagit emot mutor i utbyte mot att hjälpa kandidater få höga poäng.
Läs mer i:
"Vyapam Corruption Case Mystifies India"

Indien, Miljö
2015-33 26-28
"Indien säljer ut sina tigrar"
Indiens tigrar är i fara. Premiärminister Narendra modis regering ändrar landets miljölagar vilket hotar att omintetgöra framgångarna i det bevarandearbete som på de senaste åren har ökat tigrarnas antal. Indiend är världens sista skyddade plats för tigrar.
Indien utgör ett hem för nästan tre fjärdedelar av de 3200 vilda tigrarna som finns kvar i Asien. Tigrarnas antal har ökat sedan fyra år.
Men regeringen Modis förslag till ändrade miljölagar hotar att omintetgöra framgångarna i de bevarandearbete som på de senaste åren har ökat tigrarnas antal. Bland annat ska stora dammar byggas ut som kan leda till översvämningar och hota urskogen.

Indien, Samhälle, Flyktingpolitik
2015-36 18-19
"Indiska invandrare lyckas genom att hjälpa varandra"
Den indiska diasporans makalösa framgångar i USA har krävt mer än hög utbildning och teknisk begåvning i bagaget. Indierna visar hur stor betydelse det har för invandrare att bilda egna sociala nätverk som kan öppna de dörrar som ofta är stängda för invandrare.
Indierna har haft ett gott rykte som dataprogramutvecklare ända sedan den första den första vågen anlände på 1980-talet beväpnade med ingenjörsutbildningar på elitnivå. De grundade omkring fyra av tio Silicon Valley företag mellan 2006 och 2012.
De indiska invandrarna i USA är många, de är högutbildade och talar bra engelska. Det är en kraftfull trio av egenskaper som andra invandrare kämpar för att matcha. De har gjort hinduismen till den religion som har de mest förmögna trosanhängare per capita.

Historia, Indien, Sydafrika
2015-37 16-17
"Var Mathatma Gandi rasist?
En ny bok beskriber en annan sida av den fredsälskande Gandhi än den som vi är vana vid att se. Han benämner svarta sydafrikaner som råa, lata och nakna vildar. Indierna står på en högre nivå, bland annat därför att de tillhör indo-ariska rasen och härför har mycket gemensamt med européer. Att indierna ibland buntas ihop med "infödingarnas" i det segrererade Sydafrika tycker han är förödmjukande.
En ny och kontroversiell bok av två aydafrikanska universitetsprofessorer avslöjar chockerande detaljer om Gandhis liv i Sydafrika mellan 1893 och 1914.
Boken utmanar det sätt som vi har lärt oss att se på Gandhi.

Indien, Samhälle
2015-38 18
"Bristen på kvinnor är ett allvarligt problem"
Förhållandet mellan antalet kvinnor och män är det lägsta sedan Indien blev självständigt 1947. Orsaken är att man aborterade bort flickor eftersom pojkar var mer uppskattade.
Att gifta bort sina döttrar kräver ofta en hög hemgift.
Män förväntas traditionellt ta hand om gamla föräldrar och en kvinna blir automatiskt en del av mannens familj sedan hon gift sig vilket innebär att hennes uppgift är att fokusera på mannens släktingar.
Indien tvingas nu betala ett högt pris för tidigare grymma traditioner. Bristen på giftasvuxna kvinnor skapar en cynisk handel med kvinnor. Nästan 25000 flickor och kvinnor i åldrarna 15 till 30 kidnappades och såldes som brudar i hela Indien två år sedan.

Teknik, Indien, IT
2015-41 15-16
"Indiens mobiltelefoni drömmar förvandlas till en mardröm"
Alla vill ha telefon, men ingen vill ha master master.
Under det senaste årtiondet har nästan en miljard människor skaffat mobiltelefon till följd av Indiens mobila kommunikationsrevolution. Landet har blivit den näst största marknaden i världen för mobiltelefoni. Men en kombination av snabb utveckling och dålig infrastruktur har förvandlat Indiens mobildröm till något av en mardröm.
Företagen fortsätter att locka till sig miljoner kunder utan att investera i infrastruktur och uppgradering av tekniken.
Ett annat problem är mångas motstånd mot mobilmaster eftersom de säger sig oroas över att strålningen kan skada hälsan.

Teknik, Indien, IT
2015-41 15-16
"Indiens mobiltelefoni drömmar förvandlas till en mardröm"
Alla vill ha telefon, men ingen vill ha master master.
Under det senaste årtiondet har nästan en miljard människor skaffat mobiltelefon till följd av Indiens mobila kommunikationsrevolution. Landet har blivit den näst största marknaden i världen för mobiltelefoni. Men en kombination av snabb utveckling och dålig infrastruktur har förvandlat Indiens mobildröm till något av en mardröm.
Företagen fortsätter att locka till sig miljoner kunder utan att investera i infrastruktur och uppgradering av tekniken.
Ett annat problem är mångas motstånd mot mobilmaster eftersom de säger sig oroas över att strålningen kan skada hälsan.

Indien
2015-44 25-26
"Den heliga kon vållar stora problem"
Sedan en muslim i den nordindiska delstaten Uttar Pradesh mördades av en rasande hinduistisk mobb i slutet av september bara därför att han, enligt uppgift, hade förvarat oxkött i sitt kylskåp, råder stor oro i landet. Ytterligare två fall av lynchrättvisa har redan ägt rum.
Kon är ett heligt djur i den hinduistiska religionen och att slakta kor är i lag förbjudet i många av Indiens delstater.
Sedan det högerkonservativa BJP segrade i de allmänna, nationella valen och Narendra Modi blev premiärminister anser många kritiker att Hindutva-filosofin markant förstärkts i Indien. Hindutvarörelsen ser Indien som ett rent hinduistiskt land där minoriteterna framför allt 200 miljoner muslimer, har att anpassa sig till majoriteten. Både muslimer och kristna måste avstå från oxkött om de vill fortsätta att leva i Indien!

ndien
2016-07 22-24
"Indien öppnar stora famnen för utländska företag. Men är man överhuvudtaget redo för dem?"
Om det är något meddelande som Indiens premiärminister Narendra Modi vill sända ut i världen så är det att det finns stora investeringsmöjligheter i Indien.
Han säger att "Make in India" har blivit det "viktigaste varumärket som Indien någonsin har skapat". Ändå fortsätter investerarna att upprepa den gemensamma refrängen att mycket arbete återstår innan landet kan öka tillverkningsandelen i sin tjänsteorienterade ekonomi till önskvärda 25 %, höja kvaliteten på arbetskraften samt reformera skattesystemet och arbetslivet. På Världsbankens index "Ease of Doing Business" ligger Indien fortfarande bara på plats 130 av 189 länder, efter Ryssland och Iran (!) trots ett "skutt" uppåt på 12 steg.

Indien, Samhälle
2016-07 26-28
"Indien slutar se kvinnlig sterilisering som huvudsaklig preventivmetod"
Indien kommer snart att gå om Kina som världens folkrikaste land. År 2015 väntas landet ha växt med 400 miljoner nya invånare, mer än hela USAs befolkning.
Familjeplanering i Indien ser för det mesta ut så här: 20 åriga kvinnor, de flesta fruar till bönder, samlas i gryningen vid trappan till distriktsjukhuset. Han har ont om tid. Han ber kvinnorna sitta i rad på golvet i operationssalen och sedan klipper han av äggledarna med hjälp av ett laparaskop. Operationen tar fem minuter per kvinna och sedan försäkrar han dem om att de aldrig kommer att föda barn igen.
I årtionden har kvinnlig sterilisering varit den huvudsakliga preventivmetoden i Indien. Staten finansierar omkring fyra miljoner operationer per år. Nu vill regeringen med premiärminister Narendra Modi i spetsen ändra på detta genom att introducera ett gratis, injicerbart preventivmedel på statliga vårdmottagningar. WHO rekommenderar att det används av kvinnor i fertil ålder utan förbehåll.

Indien, Handel
2016-13 28-31
"Yogamästaren och kungen bland babas expanderar sitt imperium"
Baba Ramdev sitter i en orange soffa som står på en persisk matta. Han befinner sig i en grindförsedd företagspark med nymålade ljusbruna byggnader och trimmade gräsmattor och omges av alla de symboler som förknippas med vilken företagsledare som helst. Han är en indisk swami som avstår från världsliga nöjen och ägodelar. En hinduisk helig man. Han är känd för att ha fört ut yoga till den indiska massan. Han är också ledare för "Baby Cool-rörelsen - en grupp andliga män som kallas "babas" och som säljer hälsoprodukter som baseras på den uråldriga, indiska medicinska läran med örtbaserade behandlingar kalla ayurveda, riktade till konsumenter.
Rashev och hans vän och affärspartner Ascharya Balakrishna, 44, driver företaget Patanjali Ayurved. Patanjali har idag 28 febriker, där det tillverkas 800 produkter som säljs i omkring 20 000 francisebutiker rukt om i landet.

Baba på Facebook Baba Ramdevs hemsida  

2016-16 28
"De flesta läkarutbildningar i Indien är mycket dåliga!"
Indien är världsberömt för sina läkare och många av världens bästa utbildas i landet. Det finns fler medicinska högskolor och universitetssjukhus i Indien än någon annanstans - 579 för att vara exakt.
Men färska studier och rapporter har kraftigt ifrågasatt de många högskolornas kvalitet och etik. Fler än hälften av de 579 institutionerna har inte publicerat en enda expertgranskad forskningsrapport på tio år (2005-2014) och att nästan hälften av alla rapporter som producerades kom från ynka 25 universitet (knappt 5 %).

Indien, Miljö
2016-18 14-15
"Mer än 300 miljoner indier lider av förrödande torka"
Oupphörlig torka tillsammans med en rekordartad värmebölja och usla jordbruksmetoder i västra Maharashtra har kraftigt reducerat produktionen och gjort bönderna desperata.
Experter säger att torkan inte är någon naturkatastrof utan konsekvenserna av uselt jordbruk under flera år. Under de senaste åren har delstatsregeringen gett klartecken åt en mångfald sockerfabriker som ägs av lokala politiker som fått bönderna att odla sockerrör som kräver enormt mycket vatten. 70 % av vattnet från delstatens dammar går till gårdar som odlar sockerrör.

2016-30 20-23
"Renare bränsle i Indien sparar 900 000 liv"
Tidigare lagade man mat med hjälp av brinnande trä, med mycket aska och rök som resultat. Nu ska människor. Även på landsbygden få tillgång till gratis gasanslutning från regeringen som försöker ändra på hur Indiens fattiga tillreder sin man. Målet är att öka anslutningen till 80 % genom att under tre år upprätta 100 miljoner anslutningar.
Miljöförpreningar i hemmen och närmiljön, som produceras vid förbränningen av bränslen som trä och kogödsel är den vanligaste orsaken till för tidig död i Indien, näst efter för högt blodtryck.

Indien, Handel
2016-32 8-9
"Indien reformerar sitt trassliga skattesystem"
I förra veckan röstade det indiska parlamentet ja till att Indien överger det snåriga systemet med överlappande federala och delstatliga skatter och bildar en enhetlig ekonomisk zon. Detta är den viktigaste ekonomiska reformen sedan Indien 1991 öppnade sina marknader för omvärlden.
Indien som potentiellt är en av världens mest dynamiska ekonomier, bromsas av ett virrvar av delstatliga skattesystem, som motverkar handeln mellan delsteterna. Den nya varu- och tjänsteskatten betraktas allmänt som ett genombrott som hjälper myndigheterna att ta itu med problemet och på sikt skapa en mer enhetlig ekonomi som gör det lättare för företagen att göra affärer och expandera i hela Indien.

Indien, Kina, Pakistan
2016-34 16-17
"Modis varningar till Kina och Pakistan"
En tvist om territorium har fått Indiens premiärminister att ilskna till.
Från Röda fortets sandstensmurar från 1700-talet i den indiska huvudstaden avfyrade premiärminister Narendra Modi i förra veckan ett varningsskott till sina motsvarigheter i Islamabad och Beijing. Indien kommer att hävda sina rättigheter i Kashmirs pakistankontrollerade områden mer aggressivt i fortsättningen. Regionen är en viktig transitpunkt i Kina-Pakistan Economic Corridor (CPEC) som kommer att ge Kina tillgång till Arabiska sjön via hamnstaden Gwadar. Avtalet beräknas vara värt 45 miljarder dollar. Från att satsa i regionen.
Ett mer högröstat Indien hotar att skärpa spänningarna i en region med djupt liggande historisk fiendskap, som har gjort Sydasien till en av världens minst integrerade regioner i ekonomiskt avseende. Indiens hotfulla toner kan avskräcka investerare.

Indien, Pakistan
2016-43 16-17
"Indien bäddar för vattenkrig mot rivalen Pakistan"
Himalyas floder har blivit en central fråga i den bittra konflikten mellan Indien och Pakistan, och är premiärminister Narendra Modis nya diplomatiska vapen i kampen om att isolera Islamabad.
Indien vacklar fortfarande efter attacken i Kashmir som dödade 19 soldater. New Delhi ser nu dammar och vattenkraftsprojekt som diplomatiska alternativ till att hämnas militärt mot vad man uppfattar som Pakistans stöd till terrorister som angriper Indiens del av den splittrade provinsen Kashmir.
Omkring tre fjärdedelar av Pakistans 192 miljoner invånare är beroende av Indusfloden för sitt livsuppehälle och för att få dricksvatten.

Indien, Samhälle
2016-43 26-28
"Under de senaste månaderna har befolkningen i delstaten Kerala i södra Indien förklarat krig mot alla lösspringande gatuhundar. Medborgargarden slår rutinmässigt ihjäl hundar eller anlitar professionella hundfångare. Djurälskare över hela världen oroar sig över den bittra konflikten mellan människor och hundar.
Lösdrivande hundar är en vanlig olägenhet över hela Indien. Indien har ca 30 miljoner herrelösa hundar och under år 2014 dog omkring 20 000 människor av rabies - vuxna och barn.

Indien
2016-45 24-25
"Okontrollerad bränning av skörderester förorenar luften i Indien"
New Delhi har förbjudit privatbilar i tvåveckorsperioder och bedrivit kampanjer för att minska antalet fyrverkerier under högtidsfiranden. Detta i ett försök att reducera föroreningarna som gör New Delhi till en av världens sämsta städer vad gäller luftkvalitet. Men det finns en sak som Indien på allvar inte har prövat och som kan göra störst skillnad: Förhindra att hundratusentals bönder bränner sina risfält i närliggande regioner som Punjab och Haryana, där det mesta av landets vete och ris odlas. Bönderna vill bränna risresterna för att kunna odla vete. Röken blir stark, skadlig och gör det svårt att andas. Regeringen erbjuder ett alternativ, en såmaskin av märket Happy Seeder, till halva priset cirka 8000 kronor. Använder man den kan risresterna stå kvar och avkastningen av både ris- veteodlingen ökar.

Indien
2016-46 24-25
"Indiens skolpolitik får underkänt"
Kravlös skola gör barnen en björntjänst. Även lågpresterande barn flyttas upp automatiskt till nästa klass, även om de inte lärt sig tillräckligt. Nu vill allt fler föräldrar, lärare och skolledning i Indien slopa denna praxis, som är en nyckelkomponent i en ambitiös lag från 2009, som innebar att utbildning blev en grundläggande rättighet. Avsikten var att se till att barnen stannade i skolan till 14 års ålder. Och att deras föräldrar inte skickar ut dem i barnarbete eller tidiga äktenskap.

2016-48 24-25
"Barnen - rika som fattiga kippar efter luft"
Under sju dagar i början av november parkerade sig ett tjockt moln över Indiens huvudstad Delhi med över 20 miljoner invånare. Det hölls på plats av ett vädersystem som kallas anticyklon, eller högtryck, där föroreningarna dras inåt och nedåt och utsätter människorna i staden för farliga mikropartiklar i mycket höga koncentrationer.
I år anlände rökmolnet från skördebränningen samtidigt som det var dags för Diwali, den hinduiska ljusfestivalen då röken från miljontals högtidliga fyrverkerier skickar ut en skyhög koncentration av de skadliga PM 2,5-partiklarna.
Samtidigt kommer vintern under vilken de fattiga kämpar mot kylan genom att elda saker - löv, plast, vad som helst för att hålla värmen.

Indien
2016-51 28
"Modi gör en helomvändning. Satsar på indiska landsbygden"
Premiärminister Narendra Modi använder sig av beprövade metoder för att skydda Indiens ekonomi efter att hans sedelstopp har visat sig få svåra konsekvenser.
Livsmedelspriserna väntas minska eftersom hans beslut att skrota 86 % av sedlarna i cirkulation har lett till döfgörsäljning av grödor. Modis sedelstopp, som syftade till att straffa personer med oredovisade kontanter kom i stället att de 800 miljoner indier som är fattigast. Modi behöver landsbygdens stöd för att kunna vinna i jordbruksstater som Uttar Pradesh och Punjab 2017. Modi har redan lovat att fördubbla böndernas inkomster senaste 2022.

Indien, IT
2017-02 19-21
"Digitala betalningar tog fart när Indien slopade stora sedlar"
Vijay Shekhar Sharma, är grundaren och vdn för Iniens största företag inom digitala betalningar, Paytm. Han har mycket att göra sedan den indiska regeringen meddelat att den skulle slopa 500- och 1000-rupiersedlarna. En åtgärd som syftade till att stoppa den inhemska korruptionen. Företaget Paytm har registrerat fler än 20 miljoner användare sedan regeringens chockbesked.

Indien
2017-08 19-21
"Modi kan vara på väg att förlora"
Avgörande delstats val i Indien bland annat i Uttar Pradesh inleddes den 11 februari. Populärast är delstatens chefsminister Akhilesh Yadav och hans styrande parti Samajwadi. Nu ser det ut som om BJP kan förlora i Indiens viktigaste delstatsval vilket kan äventyra de ekonomiska reformerna och sänka BJPs ledare Modis chanser inför de allmänna valen 2019. Delstaten Uttar Pradesh är en stor delstat som länge har förknippats med fattigdom och korruption.
Den sänder fler represantanter till över- och underhuset i parlamentet än någon annan.
Det lokala Samajwadis (MLA) koalition med Kongresspartiet tycks ha fångat in de muslimska väljarna i en delstat där kasttillhörighet och religiös identitet ofta bestämmer hur man röstar.

Indien
2017-11 18-19
"Elektricitet åt alla!"
Elektrifiering av landsbygden är en av de mest avgörande frågorna i de indiska valen. Det finns många röster att vinna. År 2014 hade Indien enligt Världsbanken världens största andel utan el.
Runt 47 miljoner hushåll på den indiska landsbygden saknar fortfarande elektricitet och de som är anslutna till elnätet drabbas av återkommande strömavbrott. Indien anser att en by är elektricifierad om minst 10 % av hushållen och de offentliga inrättningarna såsom skolor har elektricitet. Men mycket av utrustningen har blivit stulen eller förstörd.

Indien
2017-12 24-25
"Telefon-Romeor söker kvinnor genom att ringa fel"
I och med att mobilanvändningen ökar så ringer alltfler unga män upp slumpmässiga kvinnor med hopp om att få ett förhållande, men de trakasserar dem också ibland. Att medvetet ringa upp fel nummer är ett arbetsintensivt sätt att hitta en flickvän på. Men det håller på att bli mycket vanligt i en rad länder - Marocko, Papua Nya Guinea, Bangladesh och Indien är några exempel - där den traditionella könssegregationen är på kollosionskurs med billig ny teknik.

Indien
2017-16 23
"Antalet unga kvinnor minskar kraftigt i Indien, enligt studie"
Antalet kvinnor i förhållande till antalet män bland Indiens unga invånare har i flera årtionden varit lågt jämfört med västerländska nationer, och kommer att minska ytterligare de kommande åren, rapporterar indiska myndigheter.
För personer i åldrarna 15-34 år kommer antalet kvinnor per 1000 män att minska till 898 år 2031, från 939 år 2011. Ett tyligt teckan på att det fortfarande förekommer könsselektiva aborter. Säger experter. Som aborter och barnamord. Mycket har ökat sedan introduktionen av ultraljudstekniken. Orsakerna är många, som att män kan försörja sina åldrande föräldrar eller en önskan om att föra vidare släkten genom en manlig arvinge.

Indien
2017-26 18-21
"Indiens silikatbarn"
I delstaten Jharkhand i det fattiga nordöstra Indien finns det bara en enda inkomstkälla för det fattiga under de torra månaderna före monsunperioden. Därför lämnar många sina byar, för att dag efter dag söka lyckan i de skogiga bergen. Skimrande mineraler, ju djupare man gräver, ju rikare förekomst, och ju större risk att bli levande begravd.
Frågan är varifrån kommer det silikat som försäljarna köper och till vem säljer de vidare? Enligt en indisk exportdatabas fraktades över 1300 ton silikat till Tyskland genom Kolgatas hamn under årets tre första hamn.
Minderåriga flickor sitter i gruvorna tillsammans med kvinnor och äldre män som är för bräckliga för att arbeta under jord.
Silikathandelns fortsätter - och den har nu blivit ännu mer ljusskygg och farlig.
Silikat, kemisk förening av kisel och syre, en eller flera metaller och ibland väte. Silikat kan också syfta på salter av kiseldioxid (SiO2), en kiselsyra (H4SiO4) eller (inom mineralogi och astronomi) en bergart som främst består av silikatmineral.

Indien, Teknik
2017-31 26-27
"Gratis 4G-telefoner i Indien, men det finns en hake"
I ett försök att lägga beslag på Indiens enorma, outnyttjade smartphone-marknad och hinna före utländska konkurrenter har landets rikaste man, Mukesh Ambani, multimilardär och ägare till Reliance Industries, nyligen meddelat att han kommer att börja dela ut mobiltelefoner praktiskt taget gratis. Haken är att telefonerna levereras ihop med ett abonnemang på Reliances mobilnät, Jio, som lanserades över hela Indien 2016 som ett superbilligt alternativ till de övriga leverantörernas. För att få en JioPhone måste användarna betala en deposition på 23 dollar i förskott som återbetalas efter tre år.

Indien
2017-31 30
"59 000 självmord bland bönder kan bero på klimatförändringar"
Enligy WHO har Indien världens högsta självmordsstatistik och bland lantbrukare följer en ökning av självmord med torka, försämrade skördar och en haltande ekonomi som följd.
Varje år begår tusentals indiska bönder självmord. Nu har en forskare kommit fram till att det har att göra med den globala uppvärmningen.
Höga temperaturer under vegetationsperioden leder till en minskad skörd vilket blir en ekonomisk börda för indiska bönder.

Indien
2017-33 18-19
"Natten då syrgasen tog slut"
Leverantören av flytande syre hade avbrutit sin leverans eftersom han inte fått betalt. Trots upprepade varningar från leverantören och sjukhusets tekniker tog syrgasen slut på fredagen. När flödet åter stabiliserats hade fler än 60 barn dött.Många led av japanska hjärnhinneinflammationoch andra tropiska sjukdomar och kan ha dött av andra orsaker. Det statliga sjukhuset var ansett som det bästa i regionen, ett föredöme förmiljontals människor. Nu har det blivit en symbol för Indiens byråkratiserade misskötta och ofta korrupta folhälsovårdssystem. I Indien pressar offentliga myndigheter ofta sina leverantörer på "provisioner". "Sjukhuset är fullbelagt 10 gånger om".

Indien
2017-49 28-29
"Elektricitet kan bidra till att stoppa den 70-åriga konflikten i Kashmir"
Premiärminister Narendra Modigs satsning att förse varje indiskt hushåll med el kan bli tuffast att klara i delstaten Jammu och Kashmir. Modi räknar med att kunna erbjuda el dygnet runt, som ska värma både hem och hjärtan i den muslimskt dominerande delstaten. Infrastruktur kan vara en potentiell vär för Modis parti, Bharatiya Janata attvinna större stöd från de muslimska kashmirerna.

Indien
2018-05 26-27
"Indiens stora år"
En budget, nio val, 1,3 miljarder människor.
Ökat missnöje i landsbygdsområden och oroliga bönder pressar premiärminister Modi att satsa mer på landsbygden - hem för cirka 68 % av Indiens 1,3 miljarder invånare och en viktig väljargrupp i världens största demokrati. Modis budget förväntas innehålla initiativ till fler jordbruksförsäkringar, utökade möjligheter till kylförvaring och förbättras logistik mellan produktion och marknad. Men en oro för minskade skatteintäkter kan begränsa hans alternativ.

Indien, Media
2018-08 24-25
"Trakasserier och åtal motjournalister i Indien"
Innan januari var Rachna Khaira en okänd brottsreporter i en industristad i norra Indien. Deb första veckan i år skrev hon en artikel där hon avslöjade ett stort integritetsintrång i en landsomfattande databas, där över en miljon indier är registrerade.
Det är tuffa tider för journalister i Indien. Många journalister får det allt svårare att göra sitt jobb. Personer som är lojala med landets mäktiga hindunationalistiska premiärminister Narendra Modi har trakasserat redaktörer för att få dem att ta bort kritiska artiklar.
Modi. Som är populär men lättstött avstår från att hålla presskonferenser för att i stället kommunicera direkt med sin enorma väljarkår via Twitter där han har 40 miljoner följare.
sidans topp