Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Hongkong

Karta
Info AppleDaily kinesiska
South China Morning Post
engelska
The Standard

Hongkong, sammanfattningar av artiklar om Hongkong som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel

96-26 s 3-6
"Mycket står på spel i Hongkong"
Spänningen stiger inför maktskiftet i Hongkong om ett år. Många befarar att oppositionen tystas och att lagen om mänskliga fri- och rättigheter slopas. Hongkongs ekonomiska förutsättningar kommer dock knappast att röras av Kina. En 200-del av Kinas invånare producerar 20 % av dess BNP!! Dvs BNP/capita i Hongkong är 40 ggr större än i Kina.

96-26 s 4
"Gamla och nya sanningar"
Eleverna på Hongkongs skolor kommer att få reviderade läroböcker om ett år som bättre "speglar Pekings syn på saker och ting".

96-51/52 s 17-18
"Kina dominerar redan i Hongkong"
Kinesiska kontrollerade företag börjar köpa upp fastigheter. Staden är en del av Kina redan innan den kinesiska flaggan är hissad i Hongkong.
Två helt ojämlika släktingar ska förenas: BNP per capita: 21355 resp. 525 US$. Invånare per km2: 5456 resp. 126! Hongkongs export är större än Kinas!! Per capita är exporten 250 till 300 gånger större än Kinas!

96-51/52 s 19-20
"Hongkong har fått en ny ledare"
400 utvalda hongkonginvånare valde enhälligt Tung. Hans idol är Singapores f d premiärminister som har klargjort att han tror mer på disciplin än på demokrati.

97-08 s 19-20
"Hongkong blir storvilt för världens journalister"
Kina riskerar en lika stor PR-kris som efter massakern på Himmelska fridens torg.
Man räknar med 6000 journalister som alla kommer att söka efter 1997 års nyhet.
Kina förstår inte alls den opinionsbildande makt som detta innebär.

97-20 s 16-17
"Hongkongs nya ledare begränsar friheten"
Tung che-hwa anser att för stor frihet äventyrar ordningen i samhället. Den fria demonstrationsrätten ska bort.

97-26 s 16-17
"Optimism råder inför maktskiftet"
För vanligt arbetande folk är den kommande förändringen inte av så stor betydelse. Börsen stiger stadigt.
Andra oroar sig för att det blir en minskning av de politiska rättigheterna, att "asiatiska värderingar" ska råda.

97-26 s 18
"Motstridiga signaler från Hongkongs nya ledare"
Multimiljonären Tung Chehwaa tar över styret av Hongkong den 1 juli strax efter midnatt då guvernören Chris Patten tillsammans med prins Charles har lämnat den f d brittiska kronkolonin i den kungliga yachten.

97-26 s 19
"Tusentals lediga rum"
Hotellen i Hongkong hade räknat med en våldsam anstormning - i stället står de med lång näsa och hoppas på sista-minuten-turister.
Många hade bokat rum sedan lång tid tillbaka men sedan förlorat intresset när det var dags att betala.

97-28 s 21-22
"Under ytan i Hongkong"
Det finns likheter mellan Kinas "befriande" av Shanghai 1949 och Hongkong 1997. Det är den underjordiska verksamheten med infiltration av "particeller" i fackföreningar, poliskår, fabriker etc. som kommunister alltid haft stor skicklighet i. En sådan kamp bedrivs hänsynslöst och svekfullt. Samarbete med organiserad brottslighet främjas.

97-42 s 19
"Hundra dagar med Kina"
Hongkong blir sakta men säkert mer kinesiskt och mindra internationellt. Engelska språket försvinner från skolor och TV-program, engelsk personal byts ut mot hongkongbor (detta är väl egentligen inte konstigt)

98-12 s 25-26
"Hongkong förändras sakta men säkert"
Bit för bit, lagparagraf för lagparagraf undergrävs de inslag som tidigare gjord Hongkong unikt och självständigt säger observatörer här och utomlands. De kommer att omdefiniera grundläggande medborgerliga rättigheter och yttrandefrihet.
Många försök görs att göra medborgarna medvetna om den långsamma och lömska faran.

98-16 s 19
"Hongkongs nye ledare har det inte lätt"
Ledaren, Tung, som med Peking i ryggen styr den forna brittiska kolonin håller på att upptäcka att hans makt begränsas av traditioner. Han har tvingats till reträtt inför de som fortfarande vill att barnen ska ha skolundervisning på engelska och att Hongkongs radio och TV ska få fortsätta sända även om de inte helt går den nya regimens ärenden.

98-20 22
"Hongkongs ledare vill rida ut stormen"
Tung Che-kwa fick en kort smekmånad som Hongkongs nye ledare. Stödet från invånarna har minskat, problemen hopar sig och också Hongkong känner av finanskrisen, men Tung ser framtiden an med tillförsikt. Han avvisar beskyllningen för att vissa står över lagen.
Missnöjet beror på att han inte lyckats behålla Hongkongs ekonomiska system fullt ut vilket han lovat göra. Dvs landets fulla autonomi från Kina.

98-22 s 15
"Hongkongs demokrater vann men får inte makten"
Högsta valdeltagandet någonsin. Men bara 1/3 av de lagstiftande rådets 60 platser är direktvalda. Av dessa 20 platser tog demokratiförkämparna 14.

98-26 s 8
"Vem behöver diplomater?"
Hongkong har inga diplomater. Men de har istället den orädda kvinnan Anson Chan, sondotter till en av nationalistkinas generaler. Hon är administrationens chefssekreterare som gått i arv efter förre brittiska guvernören Christopher Patten.

98-45 15
"Är det pamparnas fel"
De rika i Hongkong håller på att bli fattiga, och de fattiga är arga
Stora ekonomiska påfrestningar i Hongkong; arbetslösheten ökar våldsamt, fastighetsmarknaden har brutit samman, lönesänkningar, friställningar - de social motsättningarna blir tydligare.

98-50 s 12-14
"Hongkong tvingas ta itu med verkligheten"
Den ekonomiska krisen har berövat Hongkong dess identitet och den forna boomstaden försöker nu sätta upp nya mål och staka ut nya vägar.
(detta skylls nästan på stadens "köpmannamentalitet". Fast är naturligtvis de ökade statliga interventionerna som ligger bakom! Kina alltså!)

99-36 s 22-23
"Husbondens röst hörs i Hongkong"
Den skärpta kontrollen av media är bara det senaste tecknet på en gradvis urholkning av Hongkongs autonomi. Man får t ex inte skiva vad man vill om Taiwan och inte om "massakern" 1989. Kina lägger sig också i domstolarnas verksamhet i Hongkong (snart kommer man väl att se Hongkongs betydelse som ett nav för världshandeln att minska). "herrarna kan alltid ta lagen i egna händer".

2002-27 s 20-21
"Ny reform i Hongkong är bara en kosmetisk fint"
Efter 5 år av kinesiskt styre har territoriets ledare Tung Chee-hwa tagit sitt hittills största steg för att omorganisera den politiska struktur han ärvde av britterna. Ett nytt ministersystem stärker sannolikt Tungs makt men inte regimens legitimitet.

2003-30/31 s 19-21
"Hongkong utmanar det kinesiska fastlandet"
Hongkongs återgång till kinesiskt styre har snarare underlättat för stadens invånare att påverka människorna och utvecklingen på fastlandet än tvärtom. Ansträngningarna från den kinesiska kommunistiska ledningens sida att omforma den tidigare brittiska kolonin har kommit på skam och de som i stället hoppas att Hongkongs liberala traditioner ska omforma Kina är optimistiska. Det var Hongkong media som fick den kinesiska ledningen att krypa till korset och erkänna sarsepidemin. Ett skäl till Hongkongbornas aktivitet är att ekonomin är på tillbakagång. Under flera decennier blomstrade Hongkong helt enkelt genom att tjäna som resten av världens mellanhand till den kinesiska marknaden. Numera kan dock de flesta utländska företag göra direktinvesteringar i Kina och Hongkong kämpar för att finna en ny nisch på marknaden.

2003-36 s 16-18
"Peking försöker köpa Hongkongbornas lojalitet"
Ledarna i Peking hoppas att ekonomiskt uppsving ska dämpa kraven på demokrati i Hongkong. Kina hoppas att Hongkong kan bli en förebild för Taiwan. Därför är det viktigt att inte missnöjet i Hongkong tar sig uttryck som den 1 juli då en halv miljon människor marscherade i protest mot Hongkongs chefsminister Tung. Han är avskydd för att han försökt införa "Artikel 23" i grundlagen. Den ger myndigheterna långtgående befogenheter att väcka åtal för brott mot "den nationella säkerheten".

2003-39 s 7
"Tung utser ny minister"
Hongkongs chefsminister Tung har valt Selina Chow, en av liberalpartiets två vice ordförande till minister i Hongkong exekutiva råd. Hon efterträder James Tien som lämnade rådet i juli i protest mot en ny säkerhetslag.

2003-48 s 18-19
"Demokraterna gick starkt framåt i Hongkong"
Stort valdeltagande trots att valet saknar egentlig betydelse antyder att Hongkongs invånare börjar intressera sig för politik igen. Valet gällde territoriets 18 distriksråd som i praktiken är nästan maktlösa och har minimala budgetar. Demokratisinnade kandidater segrade stort över pekingtrogna kandidater. Ledaren för den pekingtrogna Demokratiska Alliansen Tsang Yok-sing har lämnat in sin avgångsansökan. Söndagens val kan ses som en uppvärmning inför de viktiga allmänna valen nästa sommar.

2004-13 s 20-22
"Drömmen om ett Kina verkar omöjlig"
Valen i Taiwan och Hongkong sätter Pekings tolerans och tålamod på prov. Ända sedan Deng Xiaopings styre har Kinas ledare varit övertygade om att det koloniala Hongkong och "utbrytarprovinsen" Taiwan förr eller senare skulle förena sig med fosterlandet i utbyte mot ett visst mått av autonomi. I stället kräver båda territorierna nu ett slags demokratiska rättigheter som alltjämt är förbjudna på fastlandet. Kinas val av Tung Chee-Hwa till ledare i Hongkong, har ökat Hongkongbornas krav på demokrati. Han är avskydd och omvaldes 2002 i ett tillrättalagt val. Tungs stora kärlek till Kina har inte gjort honom till en effektiv ledare. Reformvänner i både Taiwan och Hongkong hoppas att påtryckningarna från territorierna förr eller senare kommer att skärpa de interna motsättningarna i Peking. Detta kommer att leda till en öppen demokratidebatt som kommer att gynna alla parter.

2004-16 s 18
"Peking försöker släta över"
Den kinesiska regeringen skickade i förra veckan ett sändebud till Hongkong för att övertyga de politiska aktivisterna där om att Peking har goda avsikter. Dessa menar att Kina berövar Hongkong de politiska rättigheter som territoriet lovades i samband med övergången till Kina. De kräver att en efterträdare till territoriets chefsadministratör, som avgår 2007, ska väljas i direkta val. Opinionsmätningar visar att 60 % av invånarna i Hongkong vill ha direkta val.

2004-16 s 18-19
"Sakta i backarna"
Hongkongs försök att etablera ett demokratiskt system ses med oblida ögon av den kommunistiska regimen på fastlandet. Hongkong är utan jämförelse det rikaste området där medborgarna inte har rätt att välja sina egna ledare. Kuwait är närmaste konkurrent. Kina vill inte låta väljarna välja. Kommunisterna är rädda att de väljer "fel" personer. Demokratins hot närmar sig idag Kina framför allt i Taiwan och Hongkong. Kina vill ha demokrati och mänskliga rättigheter bar om det medverkar till att stärka det kommunistiska styret.

2004-26 s 13
"Hongkong blir alltmer politiskt"
Rivaliserande krafter försöker minska spänningarna i Hongkong. Arrangörerna räknar med att 300000 människor kommer att delta i demonstrationen den 1 juli - årsdagen av Storbritanniens överlämnande av Hongkong till Kina - i protest mot fortsatt begränsning av rösträtten. Myndigheterna i Peking har uttryckt intresse för utvidgade kontakter med demokratirörelsen men de avvisar fortfarande offentlig dialog eftersom en sådan skulle kunna antyda att den kinesiska regeringen erkänner allmänhetens önskan om större demokrati.

2004-31/32 s 24-25
"Immigrantstadens egen identitet tar form"
Kampen för att bevara äldre byggnader är ett tecken på att en ny identitet håller på att växa fram i Hongkong. Framväxten av en lokal identitet hjälper till att stärka stadens demokratirörelse. Hongkong har växt tiofaldigt sedan slutet av andra världskriget, huvudsakligen p g a människor som har flytt från kommunismen på fastlandet.

2004-36 s 24-25
"Pingpongdiplomati bokstavligt talat"
Den 8 december, fyra dagar före de allmänna valen i Hongkong, får dubbelmatchen i bordtennisfinalen i OS i Grekland, en repris då det kinesiska paret spelar mot ett par från Hongkong. Matchen är ett led i Pekings försök att förmå hongkongborna att rösta på Pekingtrogna kandidater och inte på den demokratiska oppositionen. Denna kommer nämligen att vinna en stor majoritet av rösterna. Nu innebär detta inte att den får majoritet i det lagstiftande rådet men kommer att förvandla denna institution till den mest splittrade och mest nästan demokratiska församling i Folkrepublikens historia.

2005-25 s 17
"Hongkong "valde" ny ledare"
Reformvännerna känner sig lurade i valprocessen. Donald Tsang, karriärbyråkrat med riddartitel och examen från Harward, utnämndes i förra veckan rill chefsminister i Hongkong utan att en enda röst avlagts. De potentiella rivalerna lyckades nämligen inte samla in tillräckligt med nomineringar för att kunna utmana honom. Tsangs utnämning välkomnas dock av en majoritet hongkongbor (70 %). Hans företrädare Tung Chee-hwa föstes åt sidan av Peking två år innan hans mandattids utgång därför att han misskött sitt ämbete.

2006-50 s 13
"Demokratisk landvinning"
Demokratianhängare i Hongkong har erövrat tillräckligt många platser i en valkommission för att kunna nominera en kandidat till posten som Hongkongs ledare för första gången sedan den brittiska kolonin återgick till kinesiskt styre för 10 år sedan.

2007-13 s 24
"Hongkong gick till val"
Donald Tsang, chefsminister i Hongkong, blev i söndags omvald till ännu en mandatperiod efter att ha fått 80 % av "valkommitténs" röster. Hongkongs valkommitté med 795 ledamöter domineras av personer från näringslivet och samhället som stöder Peking. Tsangs utmanare, Alan Leong, säger att även om han bara fick 123 röster, har detta stärkt den demokratiska rörelsen i Hongkong och dess krav på fullständig demokrati inför nästa val 2012.

2007-24 s 26-27
"Kolonins brittiska arv försvann snabbt"
En sista rest av det brittiska imperiet i Hongkong är på väg att försvinna. Ingen kommer att sakna den. Till tioårsfirandet av återlämnandet av Hongkong till Kina har Kina inte bjudit in vare sig britter eller andra nationaliteter. Britterna vann sitt 156-åriga styre av Hongkong i opiumkrigen. I Hongkong bort fortfarande 265 000 brittiska medborgare men nu är det invånare med kantonesiska som modersmål som styr territoriet och drottningens födelsedag har ersatts av helgdagar som Kinas nationaldag.

2007-42 s 26
"Kvinnorna visar framfötterna i Hongkongpolitiken"
De är fortfarande långt efter männen när det gäller representativitet i parlament och det exekutiva rådet men två mindre partier har kvinnliga ledare och talmannen i parlamentet är en kvinna. Kvinnornas politiska landvinningar anses bero på två faktorer införandet av obligatorisk nioårig skolgång 1978 och de filippinska barnflickorna. "Utan barnflickor och hembiträden skulle mängder av förvärvsarbetande kvinnor tvingas till en mycket långsam karriär så fort de börjar få barn" säger Regina Ip som gjort karriär i offentlig tjänst.

2007-47 s 20-21
"Dragkamp mellan två tuffa tanter"
Ett fyllnadsval i Hongkong handlar i förlängningen om territoriets framtid. Den ena damen är Anson Chans, en före detta chefstjänsteman som eftersträvar full demokrati så fort som möjligt. Den andra är Regina Ip, före detta säkerhetsminister som stöds av partier som står nära centralregeringen i Beijing. Ip har just återvänt till Hongkong efter att ha avlagt en Mastersexamen vid Stanforduniversitetet i USA. Tiden utomlands har lärt henne att det är "bättre för regeringen att ha folkets mandat". Mycket har förändrats de senaste fyra åren. 2005 avgick den hjärtligt avskydde chefsministern, Tung Cheehwa, efter påtryckningar från Beijing och Hongkongs ekonomi har satt ny fart.

2009-24 s 18
"Måtte det inte vara sista gången!"
Hongkong är Kinas rikaste och friaste stad. Där får man demonstrera, rösta och diskutera politik öppet. Men etablissemanget gör inget för att värna om och förstärka fri- och rättigheterna. Eliten i Hongkong prioriterar alltid affärerna och är lojal med Kina. Gradvis kan Hongkongs befolkning komma att förlora sina speciella fri- och rättigheter. Den kollektiva ångesten vaknade i mars då det blev känt att den kinesiska regeringen godkänt en plan för att göra Shanghai till ett globalt finans- och handelscenter till 2020. Hongkong fruktar att få en mindre betydelse.

2012-13 s 30
"Lovar bevara friheten"
Hongkongs nye ledare, Leung Chun-ying, som valdes förra fredagen av en grupp övervägande Beijingtrogna politiker, lovar att inte rucka på de jämförelsevis omfattande fri- och rättigheter som invånarna i den före detta brittiska kolonin åtnjuter. Hongkong styrdes av britterna i 156 år, men återlämnades till Kina 1997. Sedan dess styrs området enligt formeln "ett land, två system". Den före detta kolonin har än så länge behållit sin ekonomiska frihet och individuella friheter.

Samhälle, Hongkong
2012-39 s 22
"Nummer 18 på bilen kostar miljoner"
Hongkong är en stad som älskar att stoltsera med sitt välstånd. 2006 började The Hong Kong Transport Department en marknad för bilskyltar. De som vill ha en individualiserad registreringsskylt fyller i ett formulär med sin drömtext hos Hong Kong Transport Department. Kombinationerna auktioneras sedan ut. Minimipriset är 4500 kronor. Rekordet i Hongkong var det enkla numret "18" som drog in 15 miljoner kr 2008. Bilskyltar är som antikföremål. De har investeringsvärde.

2012-41 s 18-19
"I ekologiska Hongkong odlar man majs högre upp än hissarna når"
Det är jakt efter ekologiskt odlade grönsaker i Hongkong. Det innebär - en brist på mark - att odlarna även tar taken i besittning på husen. Det innebär i sin tur att det odlas majs betydligt högre upp än vad hissarna går i fastigheterna.
Miljontals konsumenter i Hongkong oroas alltmer över hur rent och säkert det egentligen är med frukt, grönsaker, kött och färdigmat från Kina, och allt fler löser det på egen hand genom att odla små täppor på hustak, balkonger och svårtillgängliga skyddade hörn i det synnerligen urbaniserade Hongkong.
Biodynamiska livsmedelsaffärer öppnar runt om i staden, och det finns en växande efterfrågan på ekologiska produkter trots att de är dyrare. Det finns inga officiella siffror på antalet odlingar på hustak i Hongkong, men de ingår utan tvekan i en internationell trend. I New York finns många kommersiella hustaksodlingar. I Berlin planeras en hustaksgård i industriformat med grönsaker och fisk.

Hongkong, Kina
2012-45 s 24-25
"Hongkong litar inte riktigt på Beijing - och vice versa"
I Hongkong är stämningen inför det kommande ledarskiftet i Beijing märkbart misstroget. Bakgrunden är oron för Hongkong-regionens ekonomi och för hur man ska kunna bekämpa orsakerna till rådande sociala missförhållanden. Den nuvarande ämbetsinnehavaren, Leung Chunying, för den kinesiska specialförvaltningszonen Hongkong presenterade den 17 oktober en skiss med några huvudpunkter i det kommande regeringsprogrammet. Bostäder, miljöförstörelse, fattigdom och pensionärer är de mest brådskande frågorna för Hongkong enligt Leungs åsikt. Hans förvaltning kommer också att engagera sig mera i regionens ekonomi för att bekämpa orsakerna till rådande sociala missförhållanden.
Ma Ngok är inte förvånad över den nya förvaltningschefens prioriteter. Statsvetaren Ma har sitt kontor på Kinesiska universitetet i Hongkong. Leung har sedan han valdes i mars förlorat det lilla förtroendekapital som han hade genom att göra en slät figur i politiska frågor.

Kina, Hongkong
2013-51/52 s 17-18
"Hur Ikeas leksaksvarg Lufsig blev en politisk hjälte i Hongkong"
Med ett mjukisdjur som säljs av den svenska möbelkedjan har Ikea tack vare en märklig serie tillfälligheter kommit att bli en symbol för lokalbefolkningens protester mot Beijings påverkan på Hongkongs politik.
Förra året vann CY Leung valet i Hongkong. Han fick snabbt epitetet "vargen" på grund av att hans namn liknar varg på kinesiska men också för att han anses gynna Kinas intressen framför Hongkongs. De tecken som används på Ikeas hemsida låter ofarliga på mandarin men när namnet uttalas på kantonesiska - det språk som Hongkongborna - föredrar låter det en kvinnas könsorgan och som en förolämpning.

Facebook https://www.facebook.com/pages/%E8%B7%AF%E5%A7%86%E8%A5%BF-Lufsig/257718187714374?fref=ts

Kina, Hongkong
2014-42 s 19
"Hongkong blir aldrig detsamma igen"
Vad har studenternas protester i Hongkong resulterat i? Minst tre frågor har rests. För det första, var jämförelserna med Himmelska Fridens torg för långt gående. Ja, redan efter några dagar blev motståndet starkt från vanliga medborgare som förlorade tid och pengar. Hongkongs lagar skyddar studenterna mot massakrer. Uppnådde studenterna någonting? Inte mycket mer miljarder i förlorade intäkter i detaljhandels - och turistintäkter. Men dock, tiotusentals unga Hongkongbor har mognat politiskt, nästan över en natt. Och det Hongkong som vi känner - där affärslivet styr över politiken och pengarna över ideologin är borta, troligen för lång tid framöver.

Hongkong, Kina
2016-45 22-23
"Från anonym kontorist till politisk uppviglare"
Det verkade förutbestämt att Yau Wai-ching skulle lev ett ordinärt liv. 22 år gammal och med en färsk högskoleexamen hade hon redan hunnit bli en anonym person bland hundratusentals andra som pendlade från stadens lägenheter till kontoren i de glasade skyskraporna. Hennes jobb var att bearbeta medlemsansökningarna till Hongkongs institut för auktoriserade revisorer. Det var för tre år sedan.
Yau Wai-ching, den yngsta kvinnan som någonsin valts till Hongkongs parlament, är nu 25 år gammal. Efter att ha retat upp Peking, har hon nu blivit den mest kända och mest provokativa offentliga personen i den före detta brittiska kolonin. Hon är en del av en växande ungdomscentrerad rörelse som kräver mer autonomi och i hennes fall, direkt självständighet från Kina.
När hon i oktober 2016 svor sin ämbetsed ändrade hon på orden och använde en svordom och kallade Kina för "Chee-na", en nedsättande benämning. Nu riskerar hon att förlora sin plats i parlamentet.

Hongkong
2017-24-25 30-31
"Hongkong vill bygga en tredje landningsbana"
Kommer landets delfiner att få betala priset?"
Förra sommaren inleddes det åttaåriga projektet att bygga en tredje landningsbanan i vattnet bredvis Hongkongs internationella flygplats. Projektet ska göra det möjligt att behålla sin status som globalt luftfartsnav.
Men biologerna säger att den tredje landningsbanan kommer att förvärra miljöskadorna på grund av höghastighetsfärjor och andra infrastrukturprojekt bland annat en nästan färdig bro och en tunnelpassage som ska länka samman Hongkong och Macao med det kinesiska fastlandet. Och alltmer förstöra för de infödda delfinerna.

sidans topp