Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Etiopien

 Karta
 Info Addis Tribune
Addis Admass
SS Informer

Etiopien, sammanfattningar av artiklar om Etiopien som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-27 s 19
"Haili Selassies sista stund"
En krigstribunal i Etiopien utreder hur Haili Selassie försvann 1975
sedan kommunisterna tagit makten året innan.

97-36 s 16
"Den etiopiska staten hycklar"
Skenbar delegering - medan den verkliga makten är kvar centralt och används repressivt - kan öka disharmonin mellan Etiopiens folkgrupper.

98-24 s 19-20
"Varför krigar Afrikas goda grannar?"
Det är svårt att fastställa orsakerna till konflikten mellan Etiopien och Eritrea - två länder som var vapenbröder för några år sedan (men det var väl då de slogs tillsammans för att få bort den kommunistiska marionettregimen från Addis-Addeba?)
Idag har de ett gemensamt intresse av att den fundamentalistiska regimen i deras grannland Sudan förlorar makten.

98-27 s 17-18
"Etiopien och Eritrea förbereder krig"
De forna vapenbröderna på Afrikas horn närmar sig fullskaligt krig.
Ett obegripligt krig. Nu massutvisas etiopier från Eritrea och vice versa. Eritreaner och etiopier har gift sig med varandra i generationer.

98-40 19-20
"Eritrea och Etiopien vill inte ha fred"
Men lugnt vid fronten i 2 månader. Det är bara Sudan som tjänar på att oenigheten fortsätter.
(Kriget är ett resultat av det kalla krigets slut. Man måste tydligen utkämpa långa krig i många länder p g a detta, det tydligaste exemplet är väl kriget på Balkan).

99-02 s 17-18
"Konflikt stoppar utvecklingen i östra Afrika"
Både Etiopien och Eritrea var på väg att blir succéer. Nu är fientligheten dem emellan stor även om förra årets väpnade sammanstötningar har upphört. Kriget kostar stora pengar som kunde gått till utveckling av välstånd.

99-08 s 19
"Eritreas president misstänker Etiopien för konspiration"
Den förre presidentkämpen Issaias Afwerki har hela sitt folk bakom sig i kriget mot Etiopien. Han anklagar Etiopien för att arbeta för att störta regimen i Eritrea. Den som består av ett sammansvetsat gäng från befrielsekrigets dagar då den kommunistiska regimen i Etiopien besegrades.

99-09 s 16
"Etiopien vann det onödiga kriget"
Fyra dagars intensiv offensiv mot Eritreas fästen i Dagmeregionen resulterade i etiopisk seger. De eritreanska styrkorna splittrades och tvingades lämna det omstridda gränsområde som orsakade konflikten från början.

99-20 s 17-20
"Afrikas glömda krig"
Om inte de internationella medlingsförsöken fungerar kommer två länder i nordöstra Afrika att återuppta ett meningslöst krig som redan har krävt fler dödsoffer än kriget i Kosovo. De två ledarna Afweriki i Eritrea och Zenawi i Etiopien är släkt men krigar nu mot varandra. Hittills har kriget skördat 50000 liv. Det är ett krig med vapen från Koreakrigets dagar, taktik från första världskriget och sjukvård från 1800-talet. Det är en etnisk rensning. Etiopien har med tvång förflyttat 50000 eritreaner.

2000-16 s 18-19
"Nu slår svälten till igen"
Etiopien behöver internationell katastrofhjälp - precis som för 15 år sedan, när en miljon människor svalt ihjäl. Etiopien och Eritrea satsar stora resurser på att föra krig, vilket minskar omvärldens vilja att hjälpa.
I södra Etiopien har regntiden uteblivit för tredje gången i rad. Djur och människor dör av svält. Men hjälpen från andra länder avvaktar. Sedan kriget med Eritrea startade har landets premiärminister köpt vapen för 4 miljarder kronor - det skulle bli en hel del importerad mat för den summan! Kriget hindrar också nödsändningar liksom att många tror att maten i så fall i första hand går till soldaterna så att de kan fortsätta kriget. (Det är inte omöjligt att internationell hjälp i stället för att minska folkets lidande i stället kan öka det genom att förlänga krigets våndor!!)

2000-17 s 15
"Tio afrikanska länder hotas av svält"
Hjälporganisationerna tvekar kanske att använda ordet "svält" för att beskriva livsmedelsbristen i den torra Ogadenregionen, men de är övertygade om att en humanitär katastrof står för dörren till Afrikas Horn. Etiopiens befolkning har ökat från 45 till 64 miljoner på 15 år (är detta ett tecken på att det går dåligt för landet?) Beror ropen på hjälp från Etiopien i första hand på att man behöver pengar till att vinna kriget mot Eritrea? Så är det väl troligen. Även i Afrika "skjuter de makthavande folket framför sig" och utnyttjar deras elände.

2000-17 s 16
"Drömmen om det förlovade landet"
Många judar i Etiopien vill utvandra till Israel men den israeliska staten betvivlar etiopiernas religiösa övertygelse och misstänker att det är ekonomiska skäl som driver dem. De etiopiska ledarna beskyller Israel för rasism.
Frågan är naturligtvis vad en jude egentligen är? I Etiopien säger många att deras farföräldrar var praktiserande judar som läste hebreiska. De och deras barn "tvångskristnades" sedan. De som nu vill komma till Israel har sedan några år konverterat till judendomen de följer den religiösa praxisen fullt ut. De är ca 70000 och de lever ännu sämre än etiopier i allmänhet.

2000-25 s 23
"Fred i sikte"
Etiopien och Eritrea har undertecknat ett avtal om att avbryta alla fientliga handlingar.

2001-17 s 18-19
"Krig och fred i Eritrea"
Kriget mellan Etiopien och Eritrea är slut sedan 6 månader tillbaka, och fredsarbetet har börjat. FN finns på plats och har för en gångs skull chansen att göra ett bra jobb, eftersom det handlar om ett traditionellt krig mellan två länder och inte om ett inbördeskrig, etniskt krig eller religiösa motsättningar.
Arbetsförhållandena är så inbjudande att fler soldater än som behövs har anmält sig. De kommer från 40 nationer.
Det betyder dock inte att problemen mellan de två länderna är ur världen eller ens nära en lösning. Förtroendet mellan Etiopien och Eritrea är helt förstört. Ingen form av samarbete förekommer.

2002-24 s 16
"Kapardrama i Etiopien"
Säkerhetsvakter dödade två knivbeväpnade män som försökte kapa ett flygplan i Etiopien.
De etiopiska flygplanen har för vana att flyga med beväpnade säkerhetsvakter.

2002-48 s 16-17
"Var det detta de kämpade för?"
En av Afrikas förr beundrade ledare har förvandlats till tyrann. Eritreas president, Issaias Afwerki, gillar inte kritik och därför har han kriminaliserat den. 11 oppositionella politiker och många journalister och studenter har suttit i fängelse i ett år utan att åtal väckts. Valen skjuts ständigt upp och alla privata tidningar har stängts. Landet som en gång av Bill Clinton hyllades som ett afrikanskt mönsterland har förvandlats till tyranni. Nästan hälften av landets befolkning är beroende av mathjälp och landets näringsliv och offentliga sektor saknar personal. Ändå kallas alltfler in för att göra militärtjänst.

2004-47 s 23
"En väg ut ur fattigdomen"
Etiopien investerar i egna pengar och biståndspengar i nya och bättre vägar för att ge landsbygdens folk bättre möjligheter att ta sig ur fattigdom och isolering. Ingen tror att enbart bättre vägar undanröjer den kroniska hunger, som hotar miljontals etiopier, eller de återkommande svältperioderna. Men de flesta utvecklingsexperter är eniga om att någorlunda bra vägar är en förutsättning för framsteg och att vägar har varit absolut nödvändiga för den s k gröna revolution som har åstadkommit stora förbättringar i Asien men nästan inte alls berört Afrika. I Etiopien saknas det yrkeskunnigt folk och arbetsledare.

2005-15 s 17
"FN varnar för nytt krig på Afrikas Horn"
Det internationella samfundets oförmåga att bryta dödläget mellan Etiopien och Eritrea kan leda till att konflikten blossar upp igen. Etiopien har sedan december i fjol mobiliserat upp emot sju armédivisioner till ett område 25-45 km från den FN-övervakade buffertzonen. Eritrea har fortfarande en värnpliktsarmé bestående av 350000 man, 10 % av befolkningen. Båda länderna, som är mycket fattiga, spenderade ungefär en miljon dollar per dag på det senaste kriget, som kostade tiotusentals liv. Meles Zenawi, Etiopiens premiärminister, har gott anseende i västvärlden särskilt i Storbritannien som i fjol tredubblade sitt bistånd.

2005-44 s 24
"Spänt på Afrikas horn"
Motsättningarna mellan Eritrea och Etiopien kan när som helst, trots fredsavtal, urarta i nya fientligheter. FN-missionen har i praktiken inte kunnat göra något gränstvisten mellan länderna. Eritrea har beslutat att bannlysa FNs helikoptrar. Många börjar betvivla FNs uppdrag i gränsområdet. "Detta kan bli ett farligt precedensfall: man åstadkommer ett fantastiskt fredsavtal och skickar ut en FN-fredsstyrka, och ändå kollapsar hela processen".

2005-51 s 22
"Etiopien har annat än Eritrea att tänka på"
En blodig urladdning på Afrikas horn har avvärjts, åtminstone för tillfället. Det var förståndigt av Etiopien att dra tillbaka sina trupper från gränsen när Eritrea piskades framåt av sin diktatoriske ledare, Issaias Afwerki, som omedelbart fördömde Etiopiens åtgärd. Detta kanske skedde som ett försök från premiärminister Meles Zenawi att avleda uppmärksamheten från regimens behandling av politiska motståndare. Han har erkänt att "flera tusen" oppositionella hålls fångna i läger.

2005-51 s 25-27
"Antika fynd skakar om nuet"
I Etiopien har man funnit nya spår efter en av mänsklighetens stora civilisationer. Aksum är en del av UNESCOs världsarv sedan 1980. Utgrävningarna kommer att pågå i flera decennier och förhoppningsvis leder arbetet till att dagens människor på platsen får det lite bättre.

2006-43 s 22
"Oron växer på Afrikas horn"
Eritrea anklagas för att ha öppnat en ny front mot Etiopien för att förse en islamistisk rörelse I Somalia med vapen. Etiopien stöder den svaga övergångsregeringen I Somalia, som islamisterna bekämpar och har skickat in soldater vid flera tillfällen. Etiopien och Eritrea riskerar att ge den pågående konflikten I Somalia "en regional dimension".

2006-46 s 18
"Zenawi är värre än Mengistu"
Den etiopiska regeringen, allierad med USA, beskylls för förfärliga övergrepp och mord. Detta påstår en före detta domare som "hoppat av" till Storbritannien. Meles regering kritiserades hårt i fjol efter det att polisen efter det att polisen hade massakrerat 193 människor som deltog i regimfientliga demonstrationer. "Det pågår en systematisk massaker på regimkritiker", säger Aberra som var ordförande i högsta domstolen i Oromia.

2006-47 s 24
"Etiopien lider förluster i Somalia"
Sex etiopiska soldater dödades och ett tjugotal sårades i söndags i ett bakhåll, arrangerat av islamiska, krigare i Somalia. Dessa öppnade eld mot den etiopiska konvojen med 80 fordon som var på väg till Baidoa, den somaliska övergångsregeringens högkvarter.

2006-48 s 11
"Islamisk milis vid Etiopiens gräns"
Den islamska milis som kontrollerar stora delar av Somalia, har placerat tusentals soldater bara halvannan mil från den etiopiska gränsen. Etiopiens statsminister säger att han räknar med att landets parlament kommer att ge honom rätt att använda militärt våld för att mota bort milisen från etiopiskt territorium om den attackerar.

2006-49 s 19-20
"Det går inte att ta miste på vapenskramlet"
Det är bara den stundande regnperioden som för ögonblicket sätter stopp för regelrätt krig mellan Etiopien och Somalia. Ovanligt rik nederbörd har förvandlat alla vägar till lera. I högtalare i alla somaliska städer som kontrolleras av islamisterna har det utropats "heligt krig" mot Etiopien. De är redo att kämpa mot "ondskans makter", det vill säga kristendomen. Ett mått på islamisternas auktoritet är att de lyckats införa ett förbud mot drogen khat. President Zenawi har visserligen lyckats minska fattigdomen i Etiopien men han har också förvandlat landet till en polisstat. Flera generaler och deras underlydande har flytt över bergen till grannlandet Eritrea för att ansluta sig till befrielsefronten Oromo, en separatistgrupp som vill störta Zenawi och hans regim.

2006-51 s 18
"Folkmördaren Mengistu har fått sin dom"
Etiopiens förre diktator, Mengistu, dömdes nyligen skyldig till folkmord. Han lever sedan många år i exil i Zimbabwe och lite talar för att han någonsin behöver avtjäna sitt straff. Han lever tryggt i en flott villa hos diktatorn Mugabe. Mengistu styrde Etiopien från 1977 till 1991. Under hans sista år dödades tiotusentals studerande och intellektuella i en kampanj kallad Röd terror, "ett av Afrikas mest systematiska massmord begånget av en stat" enligt Human Rights Watch. Mengistu har anklagats för att personligen med egna händer ha mördat många av offren, inklusive Etiopiens siste kejsare, Haile Selassie.
Haile Selassie har en svensk (!) hemsida. På Wikipedia finns information.

2007-09 s 26-27
"Dilemmat på Afrikas Horn"
Ska väst verkligen stödja förtryckarregimen i Etiopien? Ska givareländerna - västerländska regeringar och hjälporganisationer - fortsätta att skicka skattebetalarnas pengar till ett land som regelmässigt fängslar och torterar regimkritiker? Storbritannien ökade, trots onda aningar, sitt bistånd från 180 miljoner dollar i fjol till 260 miljoner i år. Etiopiens befolkning stiger med 2 miljoner per år. Trots att 80 % av invånarna i Addis Abeba stöder ett oppositionsparti fortsätta Meles Zenawis regering att styra med hårda tag, inskränker yttrandefriheten och tvingar oberoende tidningar att lägga ner. Oppositionens ledare har suttit fängslade i flera år. Tusentals politiska mord har begåtts.

2007-41 s 12
"Spänt på Afrikas horn"
Etiopiens president har bett landets lagstiftare om större anslag till militären på grund av det som enligt presidenten är ett växande hot från grannlandet och rivalen Eritrea. Presidentens tal inför parlamentet inkluderade upprepade uppmaningar till Eritrea att satsa på fred eller riskera ett anfall från den etiopiska armén.

2007-51 s 18
"Liten men tuff"
Små män påstås kompensera bristen på storlek med aggressivitet - och det lilla Eritrea, ministaten på Afrikas horn. Eritrea som är beläget vid Röda Havet och har fem miljoner invånare är för tillfället involverat i verbala boxningsmatcher mot FN, den amerikanska regeringen och jättegrannen Etiopien. Minsta lilla felbedömning kan leda till en katastrof. 225000 soldater står öga mot öga på var sin sida gränsen mellan Eritrea och Etiopien. Etiopien skyller Eritrea för att beväpna och stöda de islamistiska rebellerna i både Somalia och provinsen Ogaden i Etiopien.

2008-05 s 24-26
"Demokrati kan inte köpas för pengar"
Etiopiens premiärminister, Meles Zenavi, tycker att väst för en arrogant och ofta illa underbyggd politik gentemot Afrika. Zenavi har haft makten sedan 1991 när hans parti störtade Mengistu Hailes militärdiktatur. Han har hyllats i väst för att ha bytt den marxistiska ideologin mot marknadsekonomi men också kritiserats för brott mot de mänskliga rättigheterna och våldsamma tillslag mot oppositionen efter sin seger i valen 2005. För ett år sedan skickade den etiopiske regeringen 10 000 soldater till Somalia för att stoppa det islamistiska styret i Mogadishu och stödja den "federala övergångsregeringen". Zenavi är mycket kritisk till västmakternas försök att "tvinga demokrati på ett samhälle utifrån". Varje suverän stat måste själv bestämma hur det vill styras, menar han.

2008-16 s 13
"Valet i Etiopien blev en fars"
Parlaments- och lokalvalen ägde rum i Etiopien i söndags. Regimen hade diskvalificerat flera oppositionella redan före valet. Oppositionen bojkottade i protest mot trakasserier och hot. Deras kandidater hade hotats, skrämts och hindrats från att registrera sig. Regeringen tillbakavisar alla anklagelser för övergrepp.

2008-23 s 20
"Mengistu dömdes till döden"
Etiopiens högsta domstol har dömt landets före detta härskare, Mengistu Haile Mariam till döden i hans frånvaro. Hans marxistiska regim bedrev "röd terror" efter kejsaren Haile Selassies fall 1974. Mengistu har bott i Zimbabwe sedan han själv störtades från makten 1991. Tidigare artikel om massmördaren.
Se artikel i Independent.

2008-26 s 30-31
"Är svälten oundviklig?"
Hunger hotar än en gång Afrikas näst folkrikaste land och även denna gång är skulden delvis regeringens. Etiopien har fortfarande alldeles för många invånare som försöker försörja sig på alldeles för små arealer och som är beroende av opålitliga regnperioder. Priset på potatis, majs och durra har tredubblats sedan förra året medan inkomsterna är desamma. Etiopien har knappast något privat näringsliv utöver kaffe, kat (en narkotisk växt som tuggas av somalier), grönsaker och en smula turism. Nästan tre fjärdedelar av befolkningen är undersysselsatt eller arbetslös. Regeringens bristande entusiasm för privat företagande matchas av avogheten mot politisk konkurrens. President Zenawi har försvagat de ineffektiva oppositionspartierna genom flitigt användande av tortyr och fängslande. Minst 159 civila, inklusive några unga flickor, har avrättats offentligt, enligt Human Rights Watch.

2008-32 s 23
"FN avslutar fredsuppdraget på Afrikas horn"
Säkerhetsrådet har enhälligt röstat för att avsluta sitt åttaåriga fredsbevarande uppdrag mellan Eritrea och Etiopien. 1700 soldater som har övervakat en 1000 km lång och 25 km bred zon ska snarast dras tillbaka. Uppdraget har blivit omöjligt att genomföra eftersom eritreanerna alltmer har begränsat de fredsbevarande styrkornas rörelseförmåga. Generalsekreterare Ban Ki Moon fruktar för att detta tillbakadragande kan leda till krig mellan de två länderna. Gränsdispyten mellan de två länderna är fortfarande total. Den har rått ända sedan 1993 då Eritrea förklarades självständigt efter 30 år av gerillakrig.

2008-47 s 26
"Etiopien har tappat tålamodet"
Etiopien meddelade i början av veckan att det inte vill fortsätta stödja Somalias övergångsregering "på obestämd tid", Den etiopiska regeringen uppmanade de somaliska ledarna att inleda en fredsprocess för att få slut på den 17 år långa konflikten.

2009-17 s 26-27
"Man bör välja vänner med omsorg"
Meningen var att Etiopien skulle hjälpa Amerika i kriget mot terrorismen. Men landet har i stället gjort saker och ting värre. Bara det senaste året har Etiopiens premiärminister Meles Zenawis regerande parti valfuskat, i praktiken bannlyst alla oberoende människorättsgrupper, beskurit pressfriheten och avfärdat alla krav på en utredning om misstänkta övergrepp i den upproriska Ogadenregionen. Ändå har landet under samma period blivit ett av de länder söder om Sahara som får mest i amerikanskt bistånd - runt en miljard dollar 2008. Amerikas varma relationer med Etiopien härstammar från tiden efter 11 september 2001 när landets kristet dominerade regering sågs som en självklar USA-vän i en region som var måltavla för islamistiska extremister. USA behövde hjälp för att bekämpa al-Qaida anslutna islamister i Somalia. Idag bör USA trycka på för demokrati i Etiopien som också måste pressas att försona sig med ärkefienden Eritrea.

2009-34 s 8
"Etiopien och Eritrea förlikas"
De båda ländernas skadeståndsanspråk har retts ut. Kraven uppgick till hundratals miljoner dollar för dödsfall, skador, våldtäkter, plundring och förstörelse under ländernas tvååriga gränskrig. Beslutet, som kungjordes i tisdags i Haag ledde efter kvittning av kraven att Eritrea blev skyldigt Etiopien 10 miljoner dollar. Båda länderna har accepterat förlikningsbeslutet.

2009-35 s 23-24
"Meles Zenawis två ansikten"
Porträtt: Etiopiens seglivade premiärminister.
Han är bara 54 år men har styrt Etiopien sedan 1991. Han hyllas av många västmakter för att vara en ledare som kämpar mot folkets fattigdom. Och för att hålla landets brottslighetstal på låg nivå och för att hindra landets parlamentsledamöter från att bygga upp stora privatförmögenheter. Den före detta marxistiske motståndskämpen är emellertid betydligt sämre när det gäller mänskliga rättigheter och tolerans mot avvikande uppfattningar. Efter det ifrågasatta valet 2005, hans polis sköt ihjäl 200 civila, lät han fängsla många av oppositionsledarna. Ekonomin är inte alls så strålande som Zelawi försöker hävda. Affärsmässigt är landet mycket efterblivet. Etiopien har bara några veckor kvar av utländska reserver. Och nu hotar svälten igen. Men detta förnekar Zelawi starkt. Han är mycket stingslig vad gäller de pågående problemen i Somalia.

2009-48 s 26-29
"Om ord vore mat skulle ingen gå hungrig"
Investeringarna i jordbruket ökar lavinartat men det gör tyvärr också misstron mot marknader och handel. Efterfrågan på mat ökar på grund av förändrade konsumtionsmönster och stigande inkomster, biobränslen konkurrerar fortfarande med livsmedelsgrödor om tillgänglig åkermark; spannmålsskördarna växer inte lika snabbt som förr. Även om förra årets spannmålsskörd var den största någonsin. Enligt FAO har antalet undernärda människor i världen ökat till över en miljard i år. Ett stort problem är att de rika länderna inte slutar att subventionera biobränslen med stora summor vilket leder till att stora mängder majs försvunnit från livsmedelsmarknaden och i stället hamnat i bränsletankar. Senaste livsmedelsmötet i Italien gjorde ingenting för att få världsmarknaderna att fungera bättre eller för att minska subventionerna till biobränslen.
den mest anmärkningsvärda trenden är förskjutningen från "livsmedelssäkerhet" till "livsmedelsoberoende". Det senare innebär att länderna producerar sin egen mat själv.

Etiopien
2009-48 s 30-31
"Etiopien lockar investerare"
En ny affärsmodell lockar rika länder till Etiopiens åkrar, där det odlas mat till människor på andra sidan jorden. Detta fattiga och kroniskt livsmedelsosäkra land håller i rask takt på att bli en av världens ledande för att arrendera ut enorma jordbruksarealer till andra länder över en lång tid. En halv miljon hektar av den afrikanska åkerjorden har redan arrenderats ut de senaste två åren. Rikare länder vill försäkra sig om tillräcklig tillgång på mat genom att förstärka sina livsmedelslager med spannmålsodling utomlands. Detta är mycket märkvärdigt. Människor i Afrika hungrar och svälter samtidigt som mängder av mat förs bort till rika länder i andra världsdelar. Många misstänker att korrupta regeringar försöker hålla sig kvar vid makten genom att på detta sätt köpa sig diplomatiskt stöd från andra länder.
Etiopien är ett perfekt land för denna typ av affärer. Med sin kommunistiska bakgrund är all privat egendom av jord förbjuden. Regeringen äger marken och kan sälja den eller arrendera ut den till vem den vill.
Bland kunderna av mark i Etiopien dominerar indierna hittills. De har skrivit kontrakt för 4,2 miljarder dollar.

2010-13 s 28
"Etiopien är allt annat än en demokrati"
USAs och EUs beslut att använda "tyst diplomati" gentemot Etiopien inför de allmänna valen den 23 maj har inte uppmuntrat regimen att lätta på förtrycket. Givarländerna måste vara tydligare i sin kritik mot regimen menar Human Rights Watch. Etiopiens medborgare kan inte tala fritt, organisera politiska aktiviteter eller ifrågasätta regeringens politik via fredliga demonstrationer, röstning i val eller publicering av egna idéer utan att riskera vedergällning, står det i en rapport som organisationen publicerade i förra veckan, "Hundra sätt att förtrycka".

2010-21 s 8
"Valen i Etiopien fick både godkänt och underkänt"
En valövervakare på plats, EU-sändebudet Thijs Berman i Addis Abeba, kritiserade valen som orättvisa, men EUs högsta diplomat, Catherine Ashton, talade i stället om "ett viktigt ögonblick i landets demokratiska historia". Regerande Revolutionära demokratiska folkfronten blev valets vinnare.

2011-45 s 20
"Meles Zenawi i Etiopien"
Kritiken mot Etiopien gäller för närvarande valen 2010, då president Zenawis Etiopiska folkets revolutionära demokratiska front erövrade otroliga 99,6 % av rösterna. Enligt Human Rights Watch föregicks valen av "månader av trakasserier mot oppositionen och dess anhängare" och en regeringskampanj som gick ut på att samhällsservices och statens resurser reserverades för medlemmar i regeringspartiet. Etiopien har länge varit USAs allierade i kampen mot den militanta islamistiska gruppen al-Shabab i Somalia som är allierad med al-Qaida.

Etiopien, Porträtt
2012-34 s 22
"Etiopiens härskare är död"
Meles Zenawi, Etiopiens härskare, hade inte visat sig på två månader. Troligen avled han i Bryssel. Han föddes 1955 och blev president 1991 efter att ha varit med om att avpollettera Mengiustu och den kommunistiska juntan. USA har bidragit med miljontals dollar i stöd till Etiopien under årens lopp. Under Meles har Etiopien gjort stora framsteg vad beträffar utbildning kvinnornas rättigheter. Och kring 2005 upplevde Etiopien en stark ekonomisk tillväxt som fick internationell beröm.

2013-07 s 18
"Etiopiskt dammprojekt skövlar urbefolkningens jord"
Herdefolket i Omodalen tvångsförflyttas, fängslas och dödas för att förverkliga planerna på en enorm damm som ska göra regionen till ett viktigt centrum för kommersiell odling. Omodalen ingår I Unescos världsarvslista för sina speciella kulturer och etniska grupper. Deras levnadssätt har I stort sett varit detsamma i tusentals år.
Den etiopiska regeringen hävdar att 150 000 jobb kommer att skapas I odlingarna som kommer att drivas av malaysiska, indiska och andra utländska företag.

2013-26 s 28-29
"Medelklassen blomstrar i Addis Abeba"
Etiopiens huvudstad ser ut som en enda stor byggarbetsplats. Medan de höghus, breda avenyer och omgivningen växer fram, uppstår ett nytt Addis Abeba.
Regimen prioriterar byggnationer till alla kostnader, projekt som leds av uttryckslösa kinesiska förmän.
Etiopien med 85 miljoner invånare är Afrikas näst största land och moderniseras nu med stor iver. En gång var landet synonymt med envis fattigdom och hungersnöd. Etiopien har under det senaste årtiondet åtnjutit en av de högsta tillväxttakterna i Afrika - mellan åtta och tio procent. En medelklass växer fram i städerna. Medlemmarna av denna medelklass kan ännu inte konkurrera med sina motsvarigheter i väst, men de delar en beslutsam uppfattning om att de ska förbättra sin lott.
Etiopien har också lyckats åstadkomma så gott som hundraprocentig skolgång.

Afrika, Etiopien, Egypten
2013-27 s 16-18
"Slaget om Nilens vatten"
En storm blåser upp kring Lake Tana i Etiopien, där 86 procent av Nilens vatten rinner upp. Koloniala avtal garanterar att Egypten får det mesta av nilvattnet, men Addis Abeba är fast besluten att ta hand om sitt eget vatten. 86 % av vattnet kommer från Etiopiens högländer.
Etiopierna planerar att bygga en jättestor damm för att fånga upp Nilens vatten för elproduktion.
En diplomatisk konflikt mellan Etiopien och Egypten om detta projekt speglar ett maktskifte mellan ett Afrika söder om Sahara - det svarta Afrika - och de försvagade arabstaterna i norr. Det handlar om en kamp om vattentillgångar som har lockat fram tal om krigshandlingar via ombud och missilanfall och skapat fruktan för en ekonomisk härdsmälta.

2013-36 s 27
"Telekom i Etiopien"
Regeringen bygger ut nätet men stärker sin kontroll. Etiopien har Afrikas sista stora telekommonopol. Frånvaron av konkurrens har gjort att landet med 85 miljoner invånare släpar efter den övriga kontinenten. Mobilerna innehas av 70 % av befolkningen på andra håll i Afrika. I Etiopien ligger siffran på 25 %. Enbart 2,5 % av befolkningen har tillgång till Internet. De auktoritära ledarna fruktar politiska konsekvenser.
NU har en överenskommelse om utbyggnad slutits med Kinas båda ledande företag för telekomutrustning. Det regeringen vill ha av Kina är billiga lån och mer kontroll över medborgarna.

Etiopien, Flyktingpolitik, Somalia
2013-44 s 24
"IKEA tillverkar skydd för flyktingar"
Den svenska möbeljätten IKEA har skickat hytter som kan sättas ihop på Etiopiens savanner, där de blir hus för flyktingar från Somalia. Om detta försök slår väl ut kan man snart använda dessa hopsättbara hytter som alternativ till tält även i andra delar av världen.
13 hytter har hittills monterats i Kobes flyktingläger. Det är en försöksverksamhet för IKEA och om IKEA-hytterna fungerar så kan de snart komma att erbjuda flyktingar över hela världen bättre hem än de konventionella tälten. Prototyperna har gjorts för hand i Sverige för 5000 euro. Det är alldeles för dyrt. Men så snart de kommer i massproduktion ska priset ner till cirka 715 euro.

Etiopien, Sydsudan
2015-36 25
"Kanske kan fredsavtalet hålla den här gången"
Efter månader av förhandlingar mellan Etiopien och Sydsudan har ett fredsavtal undertecknats. Det innebär bland annat att biståndsorganisationerna kan rädda livet på tusentals människor.
Rebelledaren Riek Machar är sedan länge president Kiirs rival. Konflikten mellan de båda bröt ut i december 2013, efter en maktkamp mellan Machar som är etnisk Nuer och Kiir från den dominerande gruppen Dinka. Striderna har alltmer blivit en strid mellan olika folkgrupper.

2016-02 18-20
"Regeringens styrkor strömmar in i Oromo"
Den etniska folkgruppen Oromo demonstrerar mot att regeringen försöker stjäla deras mark och att de behandlas som andra klassens medborgare. Regeringen svarar med att sända säkerhetsstyrkor till Oromo som skjuter rakt in i demonstrationstågen.
Oromo är den största folkgruppen i Etiopien. Folket är till stor del nomader och har oromospråket som modersmål. De utgör 32,1 procent av befolkningen i Etiopien (enligt 1994 års folkräkning).
Oromia är den etniska federala stat oromo har sedan år 1995. Flera oromo politiska ledare, demonstranter och journalister har fängslats av regeringen.
Amnesty, Human Rights Watch och andra observatörer har rapporterat om tortyr och att mänskliga rättigheter har brutits flera gånger.
Över 400 oromo-studenter har fängslats för att ha kritiserat regeringen för förtryck mot oromofolket på omänskliga sätt.
En majoritet av oromofolket vill ha ett självständigt Oromia. Den största rebellgruppen är Oromofolkets Befrielsefront (Oromo Liberation Front, OLF) och har den senaste året ökat sina attentat mot regeringssoldater.

Etiopien, Sudan, Sydsudan, Terrorism
2016-16 25
"Etiopisk vendetta efter massaker"
Beväpnade män ur den sydsudanska Murle-stammen hemsökte ett antal byar i Etiopiens avlägsna Gambella-provins tidigt förra fredagen. De dödade 208 mödrar och barn. De förde också bort 102 barn. 2000 boskapsdjur fördes bort.
Gambella provinsen är hem för nära 280 000 flyktingar från striderna i Sydsudan där ett inbördeskrig rasat fram till slutet av förra året. Under de senaste två åren har styrkor från de rivaliserande Dinka- och Nuerstammarna utfört illdåd mot varandra. De huvdusakliga offren för förra fredagens angrepp var Nuer som bor på den etiopiska sidan av gränsen.
Gambella var också scenen för en blodig konflikt tidigare under året mellan medlemmar av Nuer- och Anuakstammarna. Då anklagades de lokala etiopiska säkerhetsstyrkorna för att stödja sina respektive stammar. Detta ledde till att Etiopiens regering avväpnade den regionala polisen.
" Ethiopia vows to pursue South Sudan gunmen who killed 200 in cross-border raid"

2016-34 14-15
"Etiopiens regering vill ha kontroll över vad som sägs om landet"
Efter att ha genomlevt den värsta torkan på 50 år har Etiopien åter fått regn. På vissa ställen regnar det för mycket, vilket har lett till översvämningar - något som regeringen är ovillig att tala om. Översvämningarna har lett till ett nytt sjukdomshot. Mässling, hjärnhinneinflammation, malaria och skabb ökar. Det värsta är utbrott av vad man kallar "AWD", som står för "Akut vattnig diarré. Det är ett potentiellt livshotande tillstånd som orsakas av vatten som är infekterat med bakterien Vibrio Cholerae. På alla andra håll i världen kallas detta för kolera. Men inte i Etiopien. Där får inte internationella humanitära organisationer inte säga "kolera" och inte publicera uppgifter om hur många som har drabbats eller hurs snabbt koleran kan spridas till andra regioner på grund av en frekvent folkvandring mellan Addis Abeba och andra regioner.
Känsligheten för dåliga nyheter omfattar även det ekonomiska området. Regeringen verkar producera "rosigare" siffror än de internationella institutionerna.
" Ethiopia doesn't want you to know these things are happening in the country"

Etiopien
2017-09 20-21
"Bankerna står i kö för att få investera i Afrikas snabbats växande ekonomi"
Under de senaste två åren har Afrikas största långivare, Standard Bank Group, och Kenyas största långivare, KCB Group, gjort som Commerzbank och Ecobank Transnational och öppnat representationskontor i Afrikas näst folkrikaste land söder om Sahara. De satsar på att landets ambitioner att gå med i WTO i kombination med en ökad efterfrågan på kapital kommer att öppna naäringslivet, som varit slutet för investeringar sedan en marxistisk junta nationaliserade bankerna för fyra decennier sedan.
I Etiopien bor 105 miljoner människor och landets BNP omfattar 62 miljarder dollar. Ekonomin har under det senaste decenniet vuxit snabbare än i något annan land söder om Sahara.

Etiopien, Miljö
2017-29 26-28
"Klimatförändringar hotar traditionella levnadssätt"
Myndigheter och biståndsorganisationer försöker komma vidare från de omedelbara humanitära insatserna och uppmuntra en övergång till en försörjning som är mindra känslig för torka och andra klimatchocker. I många länder där man livnärt sig som herde är sådana försörningsförhållanden inte längre lönsamma.
I den somaliska regionen i sydöstra Etiopien har under de senaste månaderna 450 000 personer övergivit sin nomadiska livsstil och tagit sig till ett läger för att få bistånd i form av mat. Det finns 5 miljoner människor i Etiopiens somaliska region av dem är cirka 40 % herdar som bedriver djuruppfödning.
Ledare för Etiopiens katastrofarbete heter Mitiku Kassa. Han förklarar att genom att gräva djupa brunnar och hämta vatten från de få floderna kan myndigheterna skapa konstbevattnade jordbruk och små gårdar i områden där man traditionellt har arbetat som herdar. Men fär många är det skrämmande att ändra livsstil.
sidans topp