Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Elfenbenskusten

 Karta
 Info  News

Elfenbenskusten, dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Elfenbenskusten som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

2000-1,2 s 39-40
"Afrika får svårt att komma i kapp"
En statskupp i Elfenbenskusten väcker tvivel på att 2000-talet blir "Afrikas århundrade". La Côte d'Ivoire ansågs sedan självständigheten 1960 till 1993 då presidenten dog som ett mönster av ekonomisk och social utveckling. Men den militära niomannajunta avsatt presidentens handplockade efterträdare anser att den s k statskapitalismen varit ett gigantiskt självbedrägeri.
Vad behöver då Afrika?
- En bättre ekonomisk modell
Marknadsekonomin har inte fungerat eftersom den nödvändiga u-hjälpen har minskat från toppnivån 75 miljarder dollar 1965 till 40 1999.
- Ett tema för det nya decenniet
- Institutionernas roll
De ekonomiska, sociala och politiska kriser som drabbat många av världens 130 u-länder tycks ha demoraliserat de internationella institutionerna.

2000-14 s 20-21
"Elfenbenskustens ledare frestas att svika löftet om demokrati"
Oron växer för att Elfenbenskusten kommer att få en ny auktoritär, militärstödd regering i stället för den civila regering som utlovades i samband med militärkuppen i julas.
På julaftonen störtades den valde presidenten. Upproriska soldater värvade general Robert Guei till att leda en interimsregering. Dessa trycker på att han ska kandidera i det kommande valet.

2000-39 s 24
"Gueï uppmanas att stiga åt sidan"
På Elfenbenskuster tog Robert Gueï makten i en kupp i december förra året. Nu har han inlett samtal med 7 afrikanska presidenter i ett försök att avvärja en politisk kris före nästa månads presidentval.

2000-44 16
"Elfenbenskustens militärregim har fallit"
Svåra etniska konflikter blossade upp när den allmänt avskydde diktatorn hade fördrivits. Gueïs främste motståndare i presidentvalet, Laurent Gbagbo var på väg att vinna. Då gjorde Gueï en "Milosevic", sparkade valkommissionen och utropade sig till segrare. Men folket fördrev den militära diktatorn. Den våldsamma revolten utlöste etniska konflikter mellan kristna och muslimer med många dödsoffer som resultat.

2001-1/2 s 21
"Misslyckad kupp i Elfenbenskusten"
Premiärministern Affi N'Guessan klarade attacken från en grupp upproriska soldater som angrep landets statliga radio och TV. Man tror att det är ett försök från den avsatte juntaledaren Robert Guei att komma tillbaka.

2002-39 s 25
"Orolig ovisshet i Elfenbenskusten"
Soldater lojala mot Elfenbenskustens president kämpade under söndagen mot rebeller i landets näst största stad Bouaké. President Laurent Ghagbos regering beskyller rebellsoldater för att vilja ta makten i en kupp organiserad av den förre juntaledaren Robert Gueï. Han dödades av regeringssoldater i torsdags. Elfenbenskustens stora politiska klyfta går mellan muslimer i norr och landets sydvästra del som domineras av kristna.

2002-41 s 19-20
"Smältdegeln spricker"
Om inbördeskrig bryter ut i Elfenbenskusten blir det en katastrof för hela regionen. Elfenbenskusten är Västafrikas rikaste land och närliggande länder är beroende av pengarna som kommer från de utländska gästarbetarna i landet. Om dessa arbetare nu måste resa hem igen blir alla grannländer lidande. För Burkina Faso och Mali vore detta en katastrof. President Ghabo skyller kuppmakarnas framgångar på stöd från Elfenbenskustens grannländer och beskyller utlänningarna i landet för att samarbeta med rebellerna.

2002-41 s 20
"Rebellerna rycker fram emot kakaoodlingarna"
De befinner sig bara drygt fem mil från den region som producerar 40 % av världens kakao. Rebellerna kräver amnesti och nya val som ersättning för de val som resulterade i Ghagbos seger för två år sedan i en våg av blodspillan och strider mellan hans aktivister och dem som stödde oppositionsledaren Quattara en nordbo som förbjöds att kandidera i valet.

2002-44 s 22
"Vilka är, och vad vill rebellerna?
Många misstänker att utlänningar har provocerat upproret i Elfenbenskusten. För en månad sedan tog en skum rebellstyrka till vapen och anföll regeringsstyrkorna i landets tre största städer. Guillaume Sori som framträder som den "patriotiska rörelsens" politiska chef säger att det är folket i norr som förenas i vreden mot vad de kalla den södra, rikare, landsdelens misshandel av nord ivorianerna. Främsta måltavla är president Laurent Gbagbos regering. regeringen påstår att det är grannländerna som ligger bakom.

2003-03 s 22
"Vapenvila inför fredssamtalen"
Rebellerna bakom några av de blodigaste striderna i Elfenbenskustens fyra månader långa krig kom häromdagen till Togo för att underteckna ett stilleståndsavtal inför veckans planerade fredssamtal i Paris. De senaste striderna i Elfenbenskusten har dödat hundratals människor och drivit över en halv miljon på flykt och ruinerat landets chans att återerövra sitt rykte som en ö av stabilitet i en turbulent region.

2003-5 s 5
"Upplopp i Elfenbenskusten"
Anhängare till den ivorianska regeringen demonstrerade i början av veckan i protest mot en uppgörelse om maktdelning mellan regering och rebeller. President Laurent Gbagbo försökte förgäves lugna demonstranterna.

2003-6 s 21-22
"Oasen har blivit ett inferno"
Livet i Elfenbenskusten har på kort tid blivit fyllt av prövningar. Ingen förstår hur laglösa rebeller, från norr till väster har kunnat åstadkomma så stor skada på så kort tid. Rebeller kontrollerar halva territoriet. Nedgången startade för 5 år sedan då kakaopriset gjorde en djupdykning och de goda tiderna blev sämre. Plötsligt blev det viktigt att vara "ivorian". Gästarbetare och andra från andra länder kördes iväg, till stort förfång för bl a grannlandet Burkina Faso som får 20-30 % av sina inkomster från landsmän som arbetar i Elfenbenskusten.

2003-6 s 22
"Det finns gränser för Frankrikes makt"
Det misslyckade fredsavtalet om Elfenbenskusten undergräver Frankrikes roll som global maktspelare. Ett fredsavtal mellan regeringen och rebellerna understött av Frankrike undertecknades i Paris. Avsikten var att få slut på flera månader av inbördeskrig. Men när Elfenbenskustens president Laurent Gbagbo kom hem igen deklarerade han att avtalet han skrivit med rebellfraktionerna var ogiltigt. Landets väpnade styrkor vägrade att acceptera Parisavtalets villkor att rebeller får plats i en ny regering. Samtidigt utbröt våldsamma, franskfientliga demonstrationer i huvudstaden Abidjan.

2003-11 s 20-21
"Elfenbenskustens enda räddning är franska styrkor"
En otacksam men nödvändig uppgift. Kolonilandet Frankrike är nu tillbaka i landet med 2500 man delvis inspirerade av britternas lyckade insats i Sierra Leone i slutet av 90-talet. Det finns inget alternativ. Afrika saknar utbildade människor och ansvarstagande medelklasser, dvs de samhällsinstitutioner som är nödvändiga för att skapa social gemenskap, vilket i sin tur är nödvändigt för ett framgångsrikt samhälle. De ekonomiska svårigheter Afrika har är små i förhållande till detta problem. De tidigare kolonisatörerna är de enda som har en verklig möjlighet att ge effektiv hjälp oavsett deras ansvar för dagens förhållanden. FN-styrkorna, som ofta är sammansatt av personal från andra afrikanska länder eller från Asien saknar mandat, medel och moral.

2003-14 s 18-19
”Krigslekar på allvar”
Barnen i Elfenbenskusten hyrs in som legosoldater i ett smutsigt krig. Tiden är knapp för de unga krigare som berövas sin barndom. Symptom på förbannelse som ligger över hela regionen är laglöshet, kriminalitet och en mängd avskyvärda hemskheter. Kriget började i Liberia för mer än 10 år sedan och därefter spred det sig till Guinea och Sierra Leone. Långvariga konflikter mellan stammar sprids snabbt i detta land som är så rikt på kakao, timmer och diamanter.

2003-28 s 18
"Kriget i Elfenbenskusten är slut"
De stridande parterna i Elfenbenskusten har deklarerat att det nästan 10 månader lång kriget är avslutat. I en gemensam deklaration ställer sig både den ivorianska armén och de upproriska "Nya styrkorna" bakom president Gbagbo. Parterna ska dra sig tillbaka till bestämda platser. I början av augusti ska avväpningen börja.

2004-23 s 10
"Monstret har vaknat igen"
Sedan Elfenbenskustens president, Laurent Gbagbo, har avskedat tre ministrar från den nationella försoningsregeringen, hotar ett nytt inbördeskrig i landet. Regeringen bildades för ett och ett halvt år sedan för att sätta punkt för ett blodigt inbördeskrig. FN misstänker sedan länge att Gbagbo hetsar till konflikt.

2004-46 s 24-25
"Den bräckliga stabiliteten gav vika till slut"
I förra veckan bombade det ivorianska flygvapnet rebellkontrollerade städer i norra Elfenbenskusten vilket satte punkt för 18 månaders vapenvila som övervakas av franska styrkor och FN-styrkor. Nio franska fredsbevarande soldater dödades. Frankrike iscensatte en vedergällningsaktion och förstörde 7 flygplan vilka utgjorde nästan hela landets flygvapen. Frankrike beskyllde för att gå rebellernas ärenden och en mobb anföll utlänningar i landets stora städer under hela veckoslutet för att hämnas. 150 människor skadades.

2004-47 s 20-21
"Den nya konflikten kan leda till en ny rond i kriget mellan president Laurent Gbagbo och rebellerna som kontrollerar landets norra del. De etniska motsättningarna mellan människor i norr (muslimer) respektive söder försämrar utsikterna till en fungerande återförening mellan landsdelarna. Konflikten i Elfenbenskusten hotar hela regionen. Alla Elfenbenskustens grannländer är sårbara. Mali och Burkina Faso har redan blivit ekonomiskt lidande. Handeln har mattats av. Liberia och Sierra Leone har en bräcklig fred men har inte löst grundkonflikten nämligen en generation frustrerade unga män, vars enda inkomstkälla är krig. FNs speciella sändebud lägger hela skulden på Västafrikas ledare som inte förmår bryta den onda cirkeln av krig och vedergällning.

2004-47 s 22
"FN inför vapenembargo mot Elfenbenskusten"
FNs säkerhetsråd beslöt i måndags att införa ett vapenembargo mot Elfenbenskusten för att sätta press på landets regering att få slut på den interna konflikten. Man hotar med upptrappade sanktioner om inte landets regering ser till att implementera villkoren i tidigare fredsavtal före den 15 december.

2004-49 s 20-21
"Afrika blir sin egen polis"
Konflikterna i Elfenbenskusten och Sudan väcker tvivel på att lokala fredsstyrkor förmår skapa fred och säkerhet. Problemet är att ingen annan vill eller kan. En brigad fransktalande FNsoldater från Togo skötte om evakueringen av utlänningar från Elfenbenskustens huvudstad Abidjan på ett perfekt sätt så att ingen utlänning kom till skada. Befälhavaren över styrkans 6500 man menar att FN-styrkan i Afrika bör bestå enbart av afrikaner. Västerländska ledare menar också att Afrikanska Unionen bör ha huvudrollen i att upprätta fred i Afrika och därmed lätta bördan på FN, som för närvarande ansvarar för merparten av alla fredsprojekt i Afrika. FN har 6 olika missioner med nästan 50000 man från 86 länder, de flesta icke-afrikanska. 30000 av dem finns i Sierra Leone, Liberia och Elfenbenskusten.

2007-10 s 24
"Nytt försök i Elfenbenskusten"
Elfenbenskustens president Laurent Gbagbo och ledaren för en rebellgrupp, Guillaume Soro, som kontrollerar landets nordliga halva undertecknade under veckoslutet ett avtal om att bryta det politiska dödläget och återförena landet som varit delat av krig. Parterna planerar att bilda en samlingsregering om fem veckor och bilda ett gemensamt militärkommando.

2010-45 s 9
"Valfinalen skjuts upp en vecka"
Elfenbenskusten har skjutit upp slutomgången av presidentvalet till 28 november, en vecka senare än först planerat. President Laurent Gbagbo meddelade i tisdags att hans "duell" mot rivalen Alassane Quattara äger rum i slutet av månaden. Gbagbo fick 38 procent och Quattara 32 procent i valets första omgång. FN och andra valövervakare har deklarerat att valet gick rätt och riktigt till.

2010-49 s 27
"Fortsatt ovisshet i Elfenbenskusten"
Det omstridda resultatet av presidentvalet i Elfenbenskusten har fått de västafrikanska staternas samarbetsorganisation (Ecowas) att öka pressen på president Laurent Gbagbo, som inte vill erkänna sig besegrad. Gruppen underströk häromdagen att den betraktar oppositionsledaren Alassane Quattara som rättmätig segrare i presidentvalet. I FN däremot har Ryssland i Säkerhetsrådet blockerat en resolution om att FN ser Quattara som segrare. Den sittande presidenten Laurent Gbagbo har egenmäktigt utsett en ny regering. Det är han som kontrollerar armén.

2010-50 s 20
"Spänt i Elfenbenskusten"
Den internationellt erkände nyvalde presidenten i Elfenbenskusten, Alassane Ouattara, meddelade i måndags att han och hans medarbetare skulle marschera mot de statliga institutionerna på torsdagen och på så sätt försöka ta kontroll över statsapparaten. Den förre presidenten, Laurent Gbagbo, vägrar att lämna ifrån sig makten.

2010-51 s 10
"Fortsatt mycket spänt i Elfenbenskusten"
Ett nytt inbördeskrig hotar i Elfenbenskusten. Armén som är lojal mot president Gbagbo, terroriserar regimmotståndare och FN-soldater. EU har infört sanktioner mot regimen och FN har förstärkt sin styrka i landet med 500 man till de 8600 FN-soldater som redan finns och mandatet har förlängts till 1 juni 2011. Den formellt bortvalde presidenten, Laurent Ghabo, står under hård internationell press att erkänna sig besegrad av konkurrenten Alassane Quattara.

2011-01 s 16
"Diplomati biter inte på Gbagbo"
Fyra afrikanska ledare besökte Elfenbenskusten för att försöka övertala president Laurent Gbagbo att avgå. Trots lång och intensiv behandling och erbjudande av amnesti misslyckades de. FN har bekräftat det valresultat som gav den andre kandidaten Alassane Quattara segern i presidentvalet med nästan nio procents marginal.
Organisationen Ecowas har hotat med att använda militärt våld för att avsätta Gbagbo om han inte avgår självmant.

2011-04 s 25-26
"Stegvis maktskifte"
Den före detta presidenten Laurent Gbagbo har föresatt sig att trotsa och hota hela det internationella samfundet med absolut förakt. Regionens försvarschefer sammanträdde i förra veckan för att diskutera eventuell intervention. Den nye presidenten Alassane Quattara kräver att exporten av kakao och kaffe ska avbrytas. Men han har liten makt eftersom de statliga institutionerna, militären, samhällstjänsterna och hamnarna kontrolleras av personer som är lojala mot Gbagbo. Det handlar om att ta över makten steg för steg säger en talesman för den nye presidenten.

2011-05 s 25
"Fem presidenter ska medla i Elfenbenskusten"
Fem afrikanska statschefer ska försöka hitta en lösning på den politiska krisen i Elfenbenskusten. Detta meddelade AUs ordförande häromdagen. Sydafrikas och Tanzanias presidenter och statscheferna i Mauretanien, Tchad och Burkina Faso. I Elfenbenskusten har president Laurent Gbagbo i två månader vägrat att lämna ifrån sig makten trots att han förlorade valet till oppositionsledaren Alassane Outtara.

2011-09 s 20
"Under tiden i Elfenbenskusten"
Fortsatt våld och blodspillan och djup misär tvingar människorna på flykt. Abidjan som är västra Afrikas viktigaste stad håller på att kollapsa under Laurent Gbagbos väpnade kamp för att behålla makten. Det har gått tre månader sedan han förlorade presidentvalet.
De internationella sanktionerna mot Gbagbos regim slår hårt. Statens intäkter krymper och kontanterna har tagit slut. Blodiga sammanstötningar äger rum i områden som stöder oppositionen. Främlingsfientliga utfall mot alla vita hörs varje kväll i den statliga tv-kanalen. Mannen som vann presidentvalet, Alassane Ouattara sitter inspärrad på ett hotell som skyddas av FN-soldater.

2011-11 s 17
"Lugnet före stormen"
Valsegraren Outtara kom tillbaka från Addis Abeba där han inhämtat Afrikanska Unionens stöd. Den förre presidenten, Ghagbo, som vägrar att acceptera valresultatet, har sitt stöd i runt 5000 elitsoldater i Republikanska gardet samt en pansarbataljon. I västra Elfenbenskusten rycker de "Nya Styrkorna" fram. De stöder valsegraren Outtara.

2011-12 s 24-25
"Sanningens ögonblick i Elfenbenskusten"
Afrikas före detta ekonomiska under ligger i dödskamp, därför att den förre presidenten vägrar att lämna ifrån sig makten. FN vet varken ut eller in - men den rättmätige valsegraren måste hjälpas till makten. FN har alrig övervakat ett val så noga som det i Elfenbenskusten. Bara tre av 20000 valurnor var skadade eller manipulerade och det finns inga som helst tvivel om att det var Quattara som vann valet och är den rättmätige presidenten, Men Laurent Ghabgo den före detta presidenten har inte tankar på att lämna presidentpalatset. Landet kommer för varje dag ett steg närmare krig.

2011-14 s 10-11
"Afrikanska unionen fördömer intervention i Elfenbenskusten"
Afrikanska unionen fördömer FNs och Frankrikes ingripande i maktkampen som krävt alldeles för många liv i Elfenbenskusten. Det åligger Afrika att lösa Afrikas problem menar AUs ordförande Obiang Nguerna. Franska helikoptrar och FN styrkor attackerade i början av veckan palatset och residenset där den förre statschefen Laurent Gbagbo uppehåller sig.

2011-14 s 10-11
"Bättre förekomma än förekommas"
FNs agerande i Elfenbenskusten speglar en ny ambition att i handling rädda liv. Gbagbo måste hindras från att använda raketer, granater och tunga maskingevär mot civila och internationella fredsbevarare. Det allt starkare samförståndet om att i handling hindra våld mot civila ses mot bakgrund av en resolution som antogs 2005 i Säkerhetsrådet och som ger FN mandat att intervenera för att hindra folkmord.

2011-15 s 19-20
"Den onödiga kriget är över"
Elfenbenskustens starke man, Laurent Gbagbo, tillfångatogs och omhändertogs av sin rival i måndags. Därmed sattes punkt för en fyra månader lång maktkamp som har skördat hundratals liv i detta en gång välmående och välordnade västafrikanska land. Laurent Gbagbo har den senaste tiden utsatt internationell diplomati för hårda prövningar och hans envishet orsakade till slut ett inbördeskrig.
Det krävdes förödande attacker från FN-helikoptrar och franska helikoptrar för att stoppa Gbagbos trots mot det internationella samfundet, hans krig mot rivalen och hans försök att förlänga sitt tioåriga styre.
Men gripandet av Gbagbo betyder inte att krisen är över. Även om Ouattara är internationellt erkänd som segrare i förra årets presidentval finns det många Gbagboanhängare som nu tycker att det finns god anledning att ogiltigförklara honom, eftersom han har tvingats på dem genom intervention utifrån.
Uppfattningen om Ouattara i utlandet kan också påverkas av att styrkor lojala mot honom dödade hundratals civila i sin framfart genom landet, vilket har skadat Ouattaras rykte som den som hade moralen på sin sida i maktkampen.

2011-15 s 20-21
"Först val sedan våld"
Dragkampen om makten i Elfenbenskusten är över. Det kan hända att västmakternas intervention åstadkom större skada än nytta. 1500 personer har dödats i den tre månader långa väpnade striden.
Laurent Gbagbo hävdade efter valet att det förekommit utbrett valfusk i nordliga provinser som kontrollerades av Ouattara sympatiserande rebeller. Efter kontroller utropade författningsdomstolen Gbagbo som segrare i presidentvalet. Men FN liksom Afrikanska Unionen ställde sig på Ouattaras sida. En ekonom som har gjort en hisnande karriär i IMF och Västafrikanska centralbanken.
Problemet nu är att utlandets militära intervention gör att Ouattara inte kan hävda att han tillträdde efter en demokratisk valprocess. Hans seger ser mer ut som en statskupp än en genuin valseger.

2011-15 s 22
"Läget är fortsatt spänt"
"Despoten Laurent Gbagbo sitter i husarrest, men den blodiga maktkampen i Elfenbenskusten fortsätter. FN varnar nu för en hämndlysten jakt på anhängare till den förre presidenten. Varningen bottnar i att även den nye statschefen Ouattaras styrkor har tvivelaktigt rykte. I landets västra del misstänks Ouattaras styrkor ha iscensatt etniska massaker. Gbagbos läger har klargjort att man inte accepterat nederlaget. EU stödjer återuppbyggnaden av Elfenbenskusten med 180 miljoner euro och Frankrike med 400 miljoner.

2011-41 s 31
" Elfenbenskusten under lupp"
Internationella brottmålsdomstolen undersöker på eget bevåg brott begångnas i Elfenbenskusten, där den dåvarande presidenten Laurent Gbagbo, i december 2010 vägrade att avgå och lämna plats åt sin valde efterträdare Alassane Ouattaras styrkor. Häftiga stridet utbröt. Domstolens chefsåklagare, Luis Moreno-Ocampo, talar om 1500 mord och hundratals fall av våldtäkter och tortyr. Båda sidor kan räkna med att komma att ställas till svars.

2011-48 s 30
"Gbagbo inför rätta"
Elfenbenskustens före detta president Laurent Gbagbo kom natten till onsdagen till den internationella brottmålsdomstolen i Haag, där han kommer att ställas till svars för att över 3000 människor dödades i våldsamheterna efter valet förra året. Gbagbo förlorade valet men vägrade att lämna ifrån sig makten till segraren, oppositionsledaren Ouattara.

2012-37 s 17-18
"Gerillaattacker på Elfenbenskusten"
president Alassane Outtara, en före detta topptjänsteman på IMF kom till makten vid ett legitimt val. Men han kunde bara installeras med våld och stöd av fransk militär. Nära hälften av väljarna röstade på Outtaras motståndare, Laurent Gbagbo, och den halvan är inte alls nöjd. Gbagbo sitter i fängelse och väntar på rättegång. Under de senaste månaderna har anfall mot Outtaras och andra dödat ett 20-tal människor. En nationell försoningskommission har i stort sett avsomnat. Där legitimiteten ifrågasätts redan från början kan ledare förvänta sig bråk.
Västliga donatorer och beslutsfattare som besöker de västafrikanska huvudstäderna för att gratulera till stabiliteten - den nye presidenten för Världsbanken besökte Abidjan, Elfenbens-kustens kommersiella centrum härom veckan - bör ta varning: deras gratulationer kan vara förhastade.

Liberia, Elfenbenskusten
2015-37 24-26
"Från gästgivare till flyende gäster"
Under inbördeskriget i Liberia flydde många liberianer till Elfenbenskusten. När ivorianerna i Elfenbenskusten själva drabbades av inbördeskrig flyttade de in hos sina före detta gäster. Första akten: Inbördeskrig i Liberia. Charles Taylor och andra krigsherrar förvandlade landet till ett inferno, en sadisk karnevak där horder av drogade barnsoldater i bisarra uniformer inför rullande kameror åt upp sina fienders hjärta.
Tusentals människor flydde från fasorna i de östra delarna av Liberia till grannlandet Elfenbenskusten. Detta var på 1990-talet och Elfenbenskusten betraktades då som en välmående, stabil ö. Flyktingarna tillhörde krahn-folket. Området på andra sidan gränsen var också krahn-territorium och de flyende fann skydd hos sina etniska "bröder" som talade samma språk och hade samma traditioner.
Tjugo år senare är det åter fred i Liberia och Charles Taylor står inför internationella brottmålsdomstolen i Haag.
Men i Elfenbens kusten är helvetets löst. Efter valet hösten 2010 vägrade den avgående presidenten Laurent Ghagbo att erkänna sitt nederlag mot Qattara. Fanatiska anhängare till de två rivalerna störtade landet i ett blodigt kaos. En miljon ivorianer flydde från Elfenbenskusten. Den här gången - i andra akten - är det krahnfolket fån västra Elfenbenskusten som söker skydd i Liberia, delvis hos samma familjer som för tjugo år sedanfick tak över huvudet hos dem.

Ivoirische Flüchtlinge in Liberia
Vom Gastgeber zum Asylsuchenden
Während des Bürgerkriegs flüchteten viele Liberianer nach Côte d'Ivoire. Nach dem Gewaltausbruch in Côte d'Ivoire im Jahr 2010 kamen Tausende von Ivoirern bei ihren ehemaligen Gästen in Liberia unter.

Nigeria, Niger, Burkina Faso, Elfenbenskusten,
2017-01 10-11
" Sahel och Tchadsjön"
Överlappande konflikter i området Sahel och vid Tchadsjön har bidragit till ett omfattande mänskligt lidande och fördrivit 4,2 miljoner människor från sina hem.
(Sahel är en halvtorr gränszon i Afrika söder om Sahara och norr om de mer bördiga områdena söderut.

År 2016 genomförde jihadister baserade i centrala Sahel dödliga attacker i västra Niger, Burkina Faso och Elfenbenskusten. Mali är FNs farligaste uppdrag.
Algeriet, en viktig förmedlare av stabilitet i regionen måste spela en nyckelroll som chefsmedlare i uppgörelsen.
Vid Tschadsjön har säkerhetsstyrkor i Nigeria, Niger, Kamerun och Tschad intensifierat sin sin kamp mot Boko Haram-rebellerna, men gruppen är inte besegrad. Vissa kvinnor ansluter sig till Boko Haram frivilligt i jakt på ekonomiska och sociala möjligheter.

Elfenbenskusten
2017-02 28
"Elfenbenskusten växer ekonomiskt men armé är ett allvarligt hot"
Elfenbenskustens president, Alassane Ouattara, leder Afrikas snabbat växande ekonomi såväl som en styrande koalition som nyligen fick majoritet i parlamentet. Trots detta står han inför ett allvarligt hot mot den nationella; armén.
Flera städer paralyserades nyligen av ett två dagar långt myteri. Soldaterna krävde högre löner och förbättrade levnadsvillkor. De protesterande soldaterna är framför allt före detta som stödde Ouattara.