Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Colombia

 Karta
 Info  El Tiempo
Colombia, sammanfattningar av artiklar om Colombia, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

96-21 s 21-22
"Ingen kan vinna kriget i Colombia"
Rebellerna är inte direkt någon hjältemodig befrielserörelse. de dödar civila arbetare, tar emot narkotikapengar och begär lösensummor för kidnappade. Presidenten Ernesto Samper misstänks för att ha låtit sin valkampanj 1994 betalas med narkotikapengar. Justitieministern arresterades i maj misstänkt för kontakter med narkotikamaffian.

96-34 s 12-13
"Knarkkungarnas barn lever i skuggan av fädernas illdåd"
De två bröderna Orijuela, stora knarkkungar i Cali i Colombia, nu gripna, hade drömmar om att göra en colombisk variant av klanen Kennedy. Familjen företagskonglomerat sysselsätter 7000 personer. Barnen kan aldrig undkomma sina familjeband med kartellen.

97-31 s 10-11
"Ett utrotningskrig pågår i Colombia"
Antalet politiska mord stiger allt som valet närmar sig. Och våldet kommer från både höger och vänster. (En oklar artikel som tycks handla om hur FARC-gerillan tillsammans med kommunisterna 1985 grundade ett politiskt parti: Patriotiska Unionen. Nu dödas många av partimedlemmarna av högerextremistiska dödspatruller eller andra beväpnade grupper, i väntan på kommunvalen. Det är tydligt att det är mycket viktigt vem som sitter i kommunledningarna. Det är svårt att inte tro att det handlar om vem som ska ha rätt att fördela inkomsterna från narkotikahandeln!)

97-43 s 16-18
"Läget i Colombia försämras stadigt"
Colombia faller sönder men Ernesto Samper, hånad utomlands och nästan maktlös hemma, lyckas på ett eller annat sätt sitta kvar i presidentpalatset.
Han anklagas för att ha tagit emot 6,2 miljoner dollar från narkotikakartellen Cali. Han har inte kontroll över sina armégeneraler som bedriver eget krig mot gerillan FARC. Dessa har en mycket stark ställning i landet. Landets egen militär är svag.

97-43 s 19
"Jag har varit modig"
Colombias president Ernesto Samper beskriver i en intervju den politiska krisen och regeringens krig mot gerilla och narkotikakungar.

98-23 s 17-18
"Vem kommer efter Samper?"
Alla kandidaterna i det colombianska presidentvalet lovar förändring, men inget har rent mjöl i påsen. Samper får inte väljas om efter 4 år som president. 95 % av folket anser att det är vänsterrebellerna som bär ansvaret för våldet och den president vinner som bäste vet att föra kampen mot dessa.

98-26 s 16
"Colombia valde ny ledare"
Andreas Pastrana vann presidentvalet mot den förre korrumperade Sampers favorit. Han har lovat fredssamtal med vänsterrebellerna. Hans konservativa parti sätter nu stopp för liberaldemokraternas 12 år vid makten.

98-26 s 16-20
"Går det att rädda Colombia?"
Colombias folk har hamnat i korselden i en allt blodigare strid om land, makt och ideologi. Frågan är om en ny president förmår stärka den nästan maktlösa regeringen och rädda landet från kaos.
16 maj angrep "paramilitära styrkor" en fest. Grep många män som de sedan anklagade för samröre med gerillan. Minst 25 personer dödades och deras lik brändes (vad är detta för ett terrorland??). Vänstergerillan finansieras av narkotikahandeln och opererar fritt över halva landet. (ett helt laglöst land. det måste väl bero på hur vanliga människor är? Latinamerikas albaner?) Ett skäl är att förre presidenten Sampers avslöjades med att ha vunnit valet med narkotikapengar 1994. All internationell trovärdighet för landets ledning försvann! "Colombia börjar likna Somalia".
Den marxistiska gerillan FARC har inte som andra försvunnit efter USSRs sönderfall utan tvärtom växt sig starkare och är mer ledning i landet än den legitima. Framför allt starkare än dess inkompetenta armé.

98-30 s 18-19
"Colombia drömmer om fred"
Med en ny president som snart ska tillträda sitt ämbete har landets båda gerillarörelser åtminstone börjat föra samtal med myndigheterna. Andres Pastrana har träffat FARCs ledare Marulanda i djungeln och ELNs (nationella befrielserörelse) representanter i Würzburg. Orsaken är att gerillarörelserna är tillbakaträngda av de stora paramilitära styrkorna. Staten förlorar 2% i tillväxt årligen på striderna. Gerillarörelserna har inte samma tro på den fria marknaden som Pastrana.

98-34 s 19
"Kokainodlarna erbjuds alternativa grödor"
USA kommer nu att finansiera alternativ utveckling av Colombias jordbruk.

98-38 24
"Colombia - Landsbygden avfolkas i krigets spår"
Hundratusentalc colombianer har tvingats fly från sina hem p g a inbördeskriget. Detta är historien om den senaste massflykten.
Flera grupper vänstergerilla, paramilitära trupper och regeringsstyrkorna slåss inbördes och mot varandra och använder civila som slagträn. (Ett snyggt tillstånd i landet!)

98-45 19-20
"Colombias fredsplan väcker nya farhågor"
Ansträngningarna att göra slut på inbördeskriget kan ge krigsherrarna fritt spelrum i de kokainodlande distrikten. Två års förödmjukande nederlag mot tre olika rebellfraktioner i kombination med ett starkt tryck från allmänheten att göra slut på kriget har tvingat presidenten Pastrana att börja dra tillbaka militären och överlämna område efter område åt gerillan, utväxla fängslade gerillaledare mot soldater etc.

99-31 s 13-14
"Colombia får USAs hjälp i kampen mot narkotika och rebeller"
Myndigheternas motståndare i kriget mot narkotikan är gerillan. USA hjälper till att utbilda och finansiera en "antidrog-bataljon". Man vill beröva FARC dess inkomstkälla och på det sättet hejda gerillan och det våld som narkotikahandeln orsakar i Colombia.

2000-11 s 18
"Det fria ordets representant går i exil"
Chefredaktören på El Tiempo i Colombia har flytt landet sedan han hotats till döden av marxistiska rebelledare. Han har fört en hård kamp för att stoppa "den makabra kidnappningsindustrin"

2000-19 s 21-22
"Gerillan i Colombia sänder motstridiga signaler"
Den colombianska FARC-gerillan har bildat ett nytt parti. Samtidigt ryktas det om en ny storoffensiv, vilket tydligen inte hindrar FARC-gerillan från att delta i fredsprocessen.

2000-33 s 23-24
"Colombia kan åtminstone börja hoppas på fred"
Den colombianske presidenten Andrés Pastrana har fått utstå mycket kritik, men han har också fått beröm för sina ansträngningar att sluta fred med gerillan.
Men för var dag sjunker Colombia ännu djupare i kaos. Nationens 36 år långa inbördeskrig blir allt våldsammare. Vänstergerillor, finansierade med narkotikahandel och kidnappning, verkar på 40 % av territoriet. 35000 människor har dött och 1,8 miljoner har fördrivits från sina hem.
USA investerar däremot i Pastrana. Han får pengar för att bekämpa FARC-gerillan som skyddar narkotikaproducenterna och gjort att mängden narkotika till USA har ökat. 90 % av kokainet i USA kommer från Colombia (Colombia är för USA vad Afghanistan är för Ryssland!).

2000-36 s 19-20
"Colombia får hjälp av USA i kriget mot narkotikan"
Clinton var vid sitt besök nyligen i Colombia ytterst angelägen om att markera att det inte är fråga om någon militär inblandning från USAs sida. Flera miljarder dollar lovar USA nu till "Plan Colombia", ett program för sociala reformer och narkotikabekämpning för att rädda demokratin i landet. Men det handlar inte om "ett nytt Vietnam". Olika vänsterterroristgrupper protesterar vilt.

2000-36 s 120-21
"Grannarna skyddar sig mot oönskade konsekvenser"
Colombias grannstater Brasilien, Ecuador, Peru och Venezuela fruktar att invaderas av flyktingar och rebeller från Colombia om "Plan Colombia" lyckas. De är rädda för att knarkproducenterna byter land.

2000-42 s 21-22
"Vägen från Koka till kaffe är lång och farlig"
USAs och Colombias storoffensiv mot koka och opium i Colombia har precis börjat. Insatserna är höga, utmaningarna är stora, och resultatet är än så länge mycket ovisst. Colombiaplanen innebär 1,3 miljarder dollar i hjälp och att alla stora kokaplantager ska förstöras. Colombianska soldater beväpnade med amerikanska vapen ska erövra plantagerna från de narkotikahandlare som driver dem och de gerillastyrkor som bevakar dem. Man ska också försöka övertala småodlarna att övergå till andra grödor och bidra med pengar till detta. Ett sådant program har rönt viss framgång i Bolivia.

2000-42 s 23
"FARC-gerillan överskrider gränserna"
Colombianska rebeller kidnappade förra veckan utländska oljearbetare i Ecuador. FARC har tagit på sig ogärningen och säger att den är en vedergällning för Colombiaplanen. FARC har börjat operera allt oftare utanför Colombia. Gerillan vässar därmed sina vapen i kampen mot den USA-finansierade Colombiaplanen. FARC är den starkaste, äldsta och rikaste terroristgruppen i Latinamerika.

2001-3 s 16-17
"Kriget i Columbia sprider sig över gränsen"
Alla länder som gränsar till Colombia befarar att våld och kokaodling kommer att spridas över gränserna i takt med att konflikten i Colombia förvärras och USAs inblandning intensifieras. Värst utsatt är grannstaten Ecuador, som befarar att landet blir ett nytt Kambodja i takt med att Colombia utvecklas till ett nytt Vietnam. Orsaken till flyktingströmmen av narkotikaodlare och andra är det bidrag på 10 miljarder svenska kronor som USA lämnar som bidrag till Colombias narkotikakrig.

2001-10 s 14-15
"På gränsen till kaos"
Inbördeskriget i Colombia infekterar en hel region. Våld och hot breder ut sig längs Columbias gränser, inte bara till den venezuleanska landsbygden utan också till Peru, Brasilien, Ecuador och Panama. Det som underblåser våldet är den massiva, militära antinarkotikakampanjen "Colombiaplanen". Både de colombianska rebellerna på vänsterkanten deras fiender, de privata arméerna kämpar om kontrollen över narkotikahandeln. Många oskyldiga offer drabbas, en flyktingkris hotar och polisen står maktlös.

2001-10 s 15
"Kokaodlingen ökar"
Kokaodlingen i Colombia ökade med 11 % förra året trots regeringens intensiva ansträngningar att med USAs hjälp sätta stopp för verksamheten. USA har uttryckt besvikelse över EUs svala intresse för att stödja Colombiaplanen. Förklaringen är att de flesta länder i Europa ogillar militärens dominerande roll i Colombiaplanen.

2001-13 s 22
"Våldet skördar nya offer"
Högerextremistiska paramilitära dödspatruller beskylls för att ligga bakom morden på 16 colombianer. De senaste dagarnas brutala mord är bara några exempel på det brutala våldet i det colombianska inbördeskriget som har varat i 37 år och som har skördat 40000 liv i det gångna decenniet.

2001-38 s 22-23
"Kriget i Colombia breder ut sig"
Den alltmer infekterade konflikten i Colombia har gjort att droger och rädsla börjar invadera tidigare stabila områden. I Colombias krig finns det 4 parter: två marxistiska arméer - FARC och ELN, den colombianska armén och en regeringsvänlig "paramilitär" styrka - AUC. (Att de två marxistiska arméerna slåss för att ta hand om och fördela försäljningsintäkterna från böndernas narkotikaodling är väl ganska klart. Så fort nya kokaodlingar dyker upp är genast FARC eller ELN där med sina beväpnade terrorister. Den amerikanska hjälpen är inriktad på att beröva rebellarmén dess andel av intäkterna från Colombias narkotikaindustri).

2001-40 s 23
"Populär minister mördades av gerillan"
För drygt en vecka sedan kidnappades Colombias älskade f d kulturminister Consuelo Araujo av FARC-terroristerna. Nu har hon hittats skjuten. Detta visar att FARC inte har något intresse av att minska de kidnappningar som varit det viktigaste inslaget i dess taktik under det fyra decennier långa kriget mot samhället.

2001-42 s 23-24
"Fredsarbetet i Colombia går mycket trögt"
Terroristerna i Colombia må vara regionala och sakna globala kontakter, men det gör dem inte lättare att besegra.
President Pastrana har gett terroristerna ett eget område, en "demilitariserad zon". Han vill också kompensera gerillan med ekonomisk hjälp för att de ska sluta med kidnappningar. Opinionen i landet är nu emot detta. FARC står tillsammans med den mindre gruppen ELN på USAs officiella lista över utländska terrororganisationer. Men tillhör inte de terrororganisationer som är målet för USAs antiterrorkrig. Därför är det inte säkert att USA i förlängningen kommer att spendera så mycket mer pengar för att hjälpa Colombias regering.

2002 1-1/2 s 13
"Nya fredsinitiativ i Colombia"
President Pastrana har inlett nya fredsförhandlingar med landets största rebellgrupp, FARC. Han har satt den 20 januari som tidsgräns för upprättandet av ny vapenvila. Pastrana, vars mandat löper ut i augusti, hoppas att kunna sätta stopp för 37 års rebellverksamhet som kostat 40000 människor livet.

2002-03 s 15
"Fredsprocessen i Colombia räddades i sista minuten"
FARC-gerillan övertalades att gå med på president Pastranas krav. Överenskommelsen mellan regeringen i Bogota och rebellerna kom mindre än 5 timmar innan president Andres Pastranas tidsfrist löpte ut. Kravet var att gerillan skulle retirera från den demilitariserade zonen varefter regeringsstyrkor skulle gå in.

2002-6 s 19
"Colombianerna tror inte längre på fredsprocessen"
Den colombianska vänstergerillans fortsatta attacker, trots återupptagna fredsförhandlingar, stärker colombianernas skepsis mot fredsprocessen och ökar chanserna för en av de mest kompromisslösa kandidaterna, Alvaro Uribe Velez, en av fredsprocessens skarpaste kritiker, i årets presidentval att kamma hem segern.
En opinionsmätning visar att gerillans attacker har fått befolkningen att svänga kraftigt åt höger. Den tror nu att militären kan besegra FARCs 18000 gerillasoldater.

2002-09 s 15-16
"Krig som vanligt igen"
Colombias försök att förhandla fram en fredsuppgörelse med vänstergerillan har brakat samman. Det betyder att landet nu går mot en period av ökat våld men förr eller senare måste konfliktens parter återuppta samtalen. Droppen som fick Pastranas bägare att rinna över var en ovanligt fräck kidnappning från FARCs sida. Senator Jorge Turbay fångades tillsammans med några andra flygplanskapare. Armén är nu bättre rustad att ta itu med FARC-rebellerna. USA har finansierat, utbildat och utrustat tre nya bataljoner för att utrota den illegala narkotikaindustrin som finansierar både FARCs och de paramilitära styrkornas verksamhet.

2002-09 s 16
"Presidentkandidat kidnappades"
En av kandidaterna i Columbias presidentval kidnappades av rebeller tillsammans med sin kampanjledare. Ingrid Betancourt och hennes medarbetare stoppades av FARC-rebeller och greps.

2002-09 s 16-17
"Kriget tränger in i städerna"
Colombias paramilitära styrkor bedriver en intensiv rekryteringskampanj i städernas slumområden. De hävdar att de tränger in i städerna för att avvärja - och i vissa fall sätta punkt för - FARC- och ELN-rebellernas infiltration. Gangstrar mot gangstrar. Kampen står om att kunna vanliga människors produktiva verksamheten, antingen denna består av oljeutvinning eller narkotikaodling.

2002-11 s 13
"Valet i Colombia avlöpte utan våld"
Det hårt prövade colombianska folket gick i söndags till val för att utse en ny kongress, vars uppdrag kan bli att öka militärbudgeten och ge militären friare händer i kampen mot landets gerillarörelser. Kandidater av alla de slag - från f d rebeller och traditionella partipolitiker till en f d general - har fått mandat i landets tvåkammarparlament. FARC-rebellernas uppmaning att bojkotta valet eftersom det bara fanns "de rikas" kandidater att välja mellan förklingade ohörd.

2002-16 s 19-22
"Uribes hårda linje lockar Colombias väljare"
Alvaro Uribe Velez var länge ett oskrivet blad. Sean intensifierade FARC-gerillan sin offensiv och Uribe blev snabbt favorit inför presidentvalet nästa månad. Frågan är nu om Uribes hårda linje resulterar i fred - eller ännu blodigare krig. Det finns en majoritet bland det colombianska folket som stöder Uribe om han skulle ge de väpnade styrkorna fria händer att göra vad som krävs för att krossa gerillan. Folkmajoriteten förstår inte hur president Pastrana kunde ge den marxistiska gerillan kontrollen över ett område lika stort som Schweiz utan att först kräva vapenvila.

2002-22 s 15-16
"Uribe har mandat att krossa rebellerna"
Efter tre år av fruktlösa fredsförhandlingar gav de colombianska väljarna ett överväldigande stöd till den presidentkandidat som under valkampanjen har förespråkat en militär storoffensiv mot Colombias två rebellgrupper. Han fick ett mycket starkt mandat av väljarna att bekämpa terrorismen. Han ska också bekämpa korruptionen och banta ner byråkratin. Usa har gett honom sitt starka stöd.

2002-24 s 20
"Uribe lovar lag och ordning"
Alvaro Uribe Vélez, som blir Colombias nye president, lovar att utrota gerillan och återupprätta lag och ordning. Bara några dagar efter presidentvalet avbröt den sittande presidenten, Andrés Pastrana samtalen med vänstergerillan ELN. USA kommer att ha "mycket nära relationer" med Uribe och menar att hans seger visar att colombianerna är trötta på terrorismen. Han behöver all hjälp han kan få om han ska lyckas bryta den till synes ändlösa våldcykeln i Colombia.

2002-26 s 22-23
"Colombia kan bli ett mini-Vietnam"
Den nye presidenten Uribe vill ha mer pengar från Washington för att bekämpa den narkotikaindustri och den terrorism som i tre decennier har orsakat död och våld i Colombia. Frågan är hur långt in i det colombianska träsket Bushs regering vågar gå. Redan är 1,3 miljarder dollar fördelade. Nu har Vita Huset bett kongressen att godkänna ytterligare 572 miljoner dollar.
Många ifrågasätter Washingtons generösa bidrag till Colombias militärer. Vad tjänar hjälpen till?

2002-26 s 23-25
"En värdig reträtt"
Den colombianska regeringens förhandlingar med rebellgruppen ELN avbröts nyligen. Om ingen lösning hittas uppstår risken att ELN allierar sig med den större FARC-gerillan. ELN har 5000 väpnade soldater mot FARCs 17000. ELN grundades 1964 inspirerad av Castros kubanska revolution. ELN vill av staten få kompensation för att den upphör med inkomstbringande aktiviteter som kidnappningar och utpressning.

2002-41 s 21-22
"Colombia trappar upp kriget (mot brottsligheten och anarkin)"
President Uribe hoppas att reservstyrkor och informatörer ska öka säkerheten i hans krigshärjade land. Under sin presidentkampanj lovade han att Colombia skulle bli ett säkrare land. Colombias säkerhetsstyrkor står inför tre hot: dels två gerillaarméer på "vänsterkanten" och dels "paramilitära miliser". Armén har ökat från 117000 till 140000 man. Den har fått en stor helikopterflotta. De 180 kommuner som saknar polis ska få det inom ett år.

2002-47 s 23-24
"USA slår två flugor i en smäll"
Den amerikanska justitieministern Ashcrofts åtalar 3 av rebellgruppen FARCs ledare. Dessutom åtalas Carlos Castano, ledare för de högerinriktade självförsvarsstyrkorna, för narkotikabrott. Alla är på fri fot men åtalen skapar oro hos medbrottslingarna. USA vill hjälpa den nye presidenten Uribe att krossa både paramilitära styrkor och marxistiska gerillagrupper som utövat terrorism i 28 år och som försörjer sig genom narkotikahandel.

2003-22 s 8
"Tvångsrekrytering i djungeln"
Brasilien hyser starka misstankar om att marxistiska rebeller från Colombia överskrider gränsen inne i djungeln där de tvångsrekryterar unga indianer. Rebellerna lurar offren genom att måla upp bilden av ett bättre liv.

2003-25 s 22-25
"Supermannen Uribe håller ställningarna"
En handlingskraftig och populär president har gjort en rivstart i Colombia. Frågan är bara hur länge en regering kan vara en enmansshow. Uribe har börjat bygga ut säkerhetsstyrkorna, lanserat en massiv kampanj mot narkotikahandeln och drivit igenom en rad ekonomiska reformer. Han prioriterar säkerheten. Han vill att staten ska ta kontroll över de stora områden på landsbygden där gerillan styr. Men armén har ännu inte lyckats fånga någon av gerillans högsta ledare. Främsta insatsen har förmodligen gjort mot odling av narkotika. Stora kokaområden har besprutats med växtgift.

2003-30/31 s 24
"Paramilitären lägger ner vapnen i Colombia"
De enade försvarsstyrkorna i Colombia (AUC) lovade nyligen att börja demobilisera sina 10000 soldater mot slutet av året. AUC står bakom många av övergreppen mot mänskliga rättigheter sedan de i början av 1980-talet började bekämpa utpressning och kidnappningar iscensatta av rebeller på landsbygden (FARC) som opererade under marxistiska förtecken. USA pekar ut både AUC och FARC som terroristgrupper. Colombias fredsombudsman, Luis Carlo Estrepo, hoppas att samtalen med AUC ska förmå FARC och dess "lillebror", den kubanskt inspirerade Nationella befrielsearmén, ska lägga ner vapnen.

2003-35 s 22
"USA återtar kontrollen över Colombias luftrum"
Övervakningen syftar till att skilja illegal flygtrafik, som fraktar exempelvis droger, från den legala trafiken. Colombia tillhör de länder som får stort militärt bistånd från USA. Kampen mot narkotikahandeln i Colombia har anknytning till kriget mot terrorismen. Landets vänsterextremistiska rebeller förefaller oövervinnliga så länge de vadar i knarkpengar. Terroristgruppen Farc är inte bara ett hot mot Columbia utan mot hela regionen.

2003-37 s 22-23
"Konsten att hitta en människa"
Hösten 1989 fick den colombianske polisöversten Hugo Martinez det otacksamma uppdraget att söka reda på den ökända narkotikakungen Pablo Escobar. 30 av de 200 polismän som stod under Martinez befäl dödades under jaktens två första veckor. Överstens familj tog emot flera dödshot och Escobar lyckades undkomma i drygt tre år. Martinez tror att Saddam gömmer sig i en stor stad, där det bor många människor som talar som han och liknar honom till utseendet. Om han inte själv är aktiv kan han gömma sig länge. Det behövs poliser för att hitta honom, inte militärer, och de bör vara civilklädda irakier som inte själva väcker uppseende.

2003-46 s 20-21
"Nu drar vänstervinden in i Colombia också"
Att en f d kommunist har erövrat borgmästarposten i Bogota är en stor missräkning för landets president, Alvaro Uribe. Den facklige ledaren Luis Eduardo Garzón, som är 52 år och kallas Lucho, kommer den 1 januari 2004 att bli borgmästare i huvudstaden. Det är första gången i landets historia som en vänsterpolitiker flyttar in i stadshuset. Den marxistiska gerillan FARC har anledning att frukta det faktum att det nu är bevisat att vänstern kan ta makten på demokratisk väg. Det blir svårare att övertyga folket att terror och våld är den enda rätta vägen.

2004-06 s 15-16
"Vänstern har tagit makten i Colombias huvudstad"
Bogotás borgmästare, Luis Eduardo Garzón, har seglat upp som en stark rival till president Uribe. Garzon har en fattig arbetarbakgrund. Han försörjde sig själv under gymnasieåren. Under högskolestudierna var han vaktmästare vid Colombias största oljeföretag. Han blev facklig ledare och ordförande för det colombianska arbetarförbundet i sex år. På denna post grundade han en egen politisk rörelse, Oberoende Demokratiskt Centrum (IDP) som är en koalition av vänsterpartier. Garzón motsätter sig president Uribes militära strategi i försöken att få ett slut på inbördeskriget. Han kommer att komplicera livet för presidenten. Hälften av Bogotá 7 miljoner invånare lever i fattigdom. En utmaning för Garzón men det värsta hotet mot honom är terroristgruppen FARC, den s k vänstergerillan.

2004-22 s 25
"Colombia är den värsta katastrofen"
Narkotikakrigen i Colombia har orsakat den värsta krisen för civila i Latinamerika. Kriget har drivit två miljoner människor från sina hem och flera indianstammar är utrotningshotade, enligt en FN-rapport som publicerades nyligen. FNs humanitära samordnare, Jan Egeland, menar att "Colombia är den värsta humanitära katastrofen i västra hemisfären". 2002 tvingades 320000 colombianer lämna sina boplatser.

2004-25 s 21-23
"En ljusning anas i narkotikakriget"
Efter drygt 20 års inbördeskrig kan president Uribe fira de första framgångarna i försöken att avväpna Colombias paramilitära styrkor. Paramilitären kräver i gengäld amnesti för alla förbrytelser och att deras ledare som misstänks för narkotikahandel, inte ska lämnas ut till USA. I november 2003 slöt Medellins största milis, Bloque Cacique Nutibara, som hade 874 beväpnade mordiska medlemmar, fredsavtal med regeringen. Drygt 10000 "paramilitärer" har varit engagerade i kriget mot landets "vänsterinriktade" gerillaterrorister. kriget har pågått i 40 år och dödat 15000. Dessa som kalla sig "FARC" eller "ELN" har sedan 1960-talet "kämpat för Colombias befrielse". Ledare för Bloque Cacique Nutibara, är Don Berna, som är den store knarkkungen sedan Pablo Escobars död 1993. "Paramilitärerna är landets största rusgiftskartell". USAs ambassadör i Colombia kallar dem för "narkoterrorister". FARC och paramiliserna har ett gemensamt ekonomiskt intresse. Båda "sidorna" lever på narkotikahandel.

2004-25 s 23-24
"Odlarna anpassar sig till nya villkor"
Amerikanska narkotikabekämpare hävdar att kokainproduktionen i Anderna minskat från 1155 ton som var rekordet 2001 till 835 ton. Marknaden i USA beräknas vara 250-300 ton per år. Konsumentmarknadspriset är relativt lågt, 20000 dollar per kilo och kvaliteten är hög. Besprutningen av odlingar i Colombia har minskat produktionen. Ny odlingar röjs emellertid hela tiden. De är små och ligger på otillgängliga platser. Kokainbruket har minskat i USA. Nu går rutten via Brasilien i stället till Europa vars konsumtion ökat till 200 ton per år. Även Afrikas konsumtion har ökat kraftigt. Kokainhandeln har blivit global.

2004-40 22
"Fredsförhandlingarna är i fara"
Förhandlingarna mellan landets regering och ledare för landets paramilitära grupper håller på att bryta samman. Regeringen ska ha gett löften om att agenter som frivilligt lämnar ifrån sig sina vapen inte ska utlämnas till USA. Då regeringen meddelade att en paramilitär ledare, Juan Carlos Sierra, inte accepterades som förhandlingspartner utan skulle gripas och eventuellt utlämnas höll förhandlingarna på att gå över styr.

2004-45 s 23-24
"Samhällets fiender bildar oheliga allianser"
Colombias narkotikakungar förenar sig med högermilisen i ett försök att få amnesti för sina brott. Nu uppträder de under falska namn och i köpta uniformer. Varken den amerikanska eller den colombianska regeringen låter sig emellertid luras. USAs ambassadör i Bogotá kallar dem för "kriminella, knarkhandlare, mördare och tjuvar".

2004-50 s 22
"Uribe får chansen att sitta kvar"
Alvaro Uribe kommer förmodligen att kunna ställa upp för omval i nästa presidentval tack vare en författningsförändring. Inte minst regeringen i Washington är mycket nöjd. Den colombianska kongressen har godkänt ett tillägg till författningen som gör det möjligt för presidenten att ställa upp för omval 2006. Bush anser att Uribe behöver ytterligare 4 år för att lösa den långa konflikten mellan regering och marxistiska rebeller. Uribe är efter 28 månader vid makten fortfarande mycket populär.

2004-52 s 24
"Rebellerna avvisar gisslanuppgörelse"
Marxistiska rebeller har avvisat president Álvaro Uribes erbjudande att upphäva utlämningsordern mot gerillaledaren Ricardo Palmera som för närvarande hålls fängslad. Han skulle egentligen utlämnas till USA där han är åtalad för narkotikahandel. Ett villkor för att upphäva ordern var att rebellerna i sin tur släpper 63 kidnappningsoffer, inklusive tre amerikaner, som arbetar i vapenindustrin, och detta vägrar FARC att göra.

2005-6 s 20-21
"Chávez och Uribe drar inte jämnt"
Hugo Chávez i Venezuela och Alvaro Uribe i Colombia är inte bästa vänner, men handelsförbindelserna mellan deras länder uppmanar till försoning. De båda sydamerikanske ledare bråkar om kidnappningen av FARC-terroristen Rodrigo Granda som levde i exil i Venezuela och nyligen fått venezuelanskt medborgarskap och som fungerade som ett slags mobil ambassadör för gerillarörelsen. Han kidnappades i Venezuelas huvudstad Caracas i december.

2005-9 s 8
"Gerillan avfärdar bytesaffär"
Den marxistiska rebellgruppen FARC i Colombia går inte med på att byta ut sin gisslan mot fängslade rebeller om inte gerillaledaren Ricardo Palmera som utlämnades till USA i fjol, släpps fri och skickas hem igen. FARC varnar för att de kidnappades släktingar kan få vänta länge inan de återser sina kära.

2005-24 s 22
"Politik är förenat med livsfara i Colombia"
Flera blodiga rebellattacker har satt punkt för ett år av relativt lugn. I ett attentat i Puerto Rico dödades många fullmäktigeledamöter när de höll möte av terroristorganisationen FARC. Puerto Rico ligger i ett område som terroristerna kontrollerar därför att området gränsar till Peru och Brasilien och är därför viktigt för de många som lever på att smuggla. Borgmästaren mördades för 4 år sedan och politikerna kan bara överleva om de fattar beslut som gagnar terroristernas levebröd, det vill säga att producera, smuggla och sälja narkotika.

2005-32 s 19
"Frisedel från fängelset"
Rapport från Human Rights Watch visar på stora brister i colombiansk avväpningslag. "Lagen om fred och rättvisa" kom till för att demobilisera Colombias största paramilitära koalition "Förenade självförsvarsstyrkorna" (AUC). Det värsta är att ingen information behöver lämnas i samband med avväpningen. Det betyder att grymheterna som AUC bär skulden till och organisationernas ekonomi och inre struktur kan förbli hemliga. HRW menar att lagen skyddar paramilitärerna från vad de fruktar mest - utlämning till USA för narkotikasmuggling. De kan tvätta narkotikapengarna och bygga upp en maffialiknande organisation med rötterna djupt nere i korruption och kokainsmuggling.

2005-48 s 24
"Uribe ställer upp igen"
Colombias president Alvaro Uribe har meddelat att han tänker ställa upp för omval i maj. Det blir svårt att slå Uribe, vars popularitet är över 70 %. Hans motståndare hävdar att han varit för eftergiven mot paramilitära trupper på högerkanten.

2005-50 s 22
"Amnesti i utbyte mot vapen"
Omkring 2000 paramilitära soldater lämnade häromdagen in vapen och bestyckade helikoptrar som ett led i en av de största avväpningsceremonierna i Colombia på flera år. I utbyte får soldaterna i den olagliga "Enade självförsvarsstyrkan" amnesti och en månatlig ersättning motsvarande 180 dollar av staten. Gruppen har kämpat vid arméns sida mot Colombias marxistiska rebeller.

2006-9 s 17
"Förklädda rebeller dödade lokalpolitiker"
Rebeller som tillhörde "Colombias revolutionära väpnade styrkor", FARC, klädde ut sig till poliser och dödade minst sju lokalpolitiker på ett hotell i södra Colombia. De öppnade eld mot stadens ledare som just genomförde en arbetslunch.

2006-22 s 19
"Uribe bröt den latinamerikanska trenden"
Den konservative Alvaro Uribe, som är en av USAs bästa vänner i Sydamerika, vann söndagens val med övertygande majoritet. Uribe är den förste colombianske ledaren på mer än 100 år som blivit omvald. Orsaken är att han ses som en kompetent och omutlig ledare som har reducerat kriminalitet och våld och har fört en framgångsrik ekonomisk politik. Han har utökat antalet soldater och poliser med 25 % under sina fyra år vid makten. Den militära budgeten har nästan fördubblats.

2006-27 s 23
"Vad betyder ett namn?"
I staden Aracataca i Colombia har hållits en folkomröstning om ett byte av namn till Aracataca-Macondo. Borgmästaren Pedro Sánchez ville att staden skulle använda sig av att den är födelsestad för den världsberömda författaren Gabriel García Márquez. Macondo är nämligen namnet på den fiktiva stad, där Márquez mästerverk "Hundra år av ensamhet" utspelas. 90 % röstade jag till förslaget men färre än de nödvändiga 7400 väljarna deltog i folkomröstningen och därför blev den ogiltig.

2007-14 s 26-27
"Narkotikan styr Colombia"
Sju senatorer sitter i fängelse för samröre med narkotikafinansierade dödspatruller - presidenten utsätts för allt hårdare press. De paramilitära styrkorna i Colombia bildades på 1980-talet för att bekämpa vänstergerillan. Snart började de liksom gerillan att ägna sig åt massakrer, kidnappningar och narkotikahandel. 31000 paramilitärer har demobiliserats enligt en överenskommelse med Uribes regering. Man har nu funnit ett antal politiker som ingått en pakt med paramilisen. Dessa förhörs nu och nya gripanden väntas.

2008-05 s 13
En av gerillaorganisationen FARCs toppledare, Ricardo Palmera, har dömts till 60 års fängelse av en domstol i Washington för kidnappningen av tre amerikanska militärkonsulter 2003. Palmera rättfärdigade sina gärningar som krigstaktik hos FARC och avslutade sitt uttalande i domen med orden: "Länge leve FARC!".

2008-11 s 24-26
"Colombia är på väg att vinna kriget"
Colombia har det senaste året åsamkat Farcgerillan stora förluster och tvingat gruppen att retirera till obefolkade områden. Grannlandet Venezuelas lynnige ledare gör dock vad han kan för att sätta käppar i hjulet för Colombia. När Uribe tog makten 2002 var gerillan mycket stark med 17000 soldater kidnappade och dödade urskiljningslöst. Han koncept, demokratisk säkerhet, har givit mycket goda resultat. Bara i januari och februari har 247 gerillasoldater dödats och 226 tagits till fånga. Olika Farcenheter har tagit sig över gränserna till Ecuador, Venezuela och Panama för att undkomma. Förra månaden fick regeringen tips om att en av Farcs högste ledare, Raúl Reyes, befann sig i ett läger i Ecuador alldeles vid den colombianska gränsen. Uribe lät bomba lägret och sedan hämta liket efter Reyes och hans datorer. Venezuelas president, oroad av vad datorerna kunde avslöja, mobiliserade en stor mängd militärer, men vid gränsen på motsatta sidan av Colombia. Både Venezuela och Ecuador klippte av de diplomatiska förbindelserna med Colombia.

2008-11 s 26-27
"Vem vann egentligen?"
Latinamerikas ledare har dragit sig tillbaka från randen till krig och givit varandra några björnkramar och löften om broderskap. Samtidigt försöker många bedömare och vanliga människor lista ut vilka som var vinnarna och vilka som var förlorarna i regionens värsta diplomatiska tvist på många år. Den store vinnaren var regionen i sig som löste en intern kris utan hjälp utifrån och utan storskaligt våld. Den tydligaste förloraren var Farc som drivits bort från colombianskt territorium. Colombia vann en taktisk seger över fiender som klassificerades som terrorister. Farc-gerillan har förlorat flera ledare det senaste året.

2008-22 s 14-15
"FARC-gerillan står vid ett vägskäl"
Rebellgruppen FARC i Colombia står inför valet mellan mera krig eller en fredlig lösning på Latinamerikas mest långvariga inbördeskonflikt. Gruppens legendariske ledare Manuel Marulanda Vélez har avlidit. En annan ledare säger i en videoinspelning att "kampen fortsätter". Målet sägs vara ett socialistiskt Colombia. FARC har aldrig lyckats vinna starkt stöd från folket och den är avskydd av många colombianer för sina nära band till narkotikahandeln och brutalt, urskillningslöst våld.

2008-28 s 12-13
"Uribes triumf"
Befrielsen av Ingrid Betancourt och andra fångar hos Farcgerillan är en politisk återuppståndelse för president Álvaro Uribe. Han kanske till och med har lagt grunden för en tredje mandatperiod. Samtidigt var det en katastrof för Farc och dess sympatisörer i Latinamerika sim hade hoppats kunna utnyttja gisslanfrågan för att försvaga Uribe. Operationen var den senaste av många ödesdigra slag mot Farc. Rebellorganisationen förfäktar en förlegad form av marxism-leninismen i kombination med narkotikahandel och utpressning. I mars bombade armén ett rebelläger i Ecuador och dödade Raúl Reyes som tillhörde Farcs sekretariat. Många datorer med extremt värdefull information erövrades då.

2008-33 s 12
"Colombia 'beklagar' att man missbrukat RK-emblem"
Den 2 juli fritog colombianska säkerhetsagenter den fransk-colombianska politikern Ingrid Betancourt, tre amerikaner och 11 colombianer som hållits som gissland i åratal av den marxistiska gerillan. Nu anklagas regeringen för att en av agenterna burit en Röda Korset tröja vilket enligt Genèvekonventionen är förbjudet.

2009-05 s 22-23
"Gerillarörelsen har förlorat glansen"
Allt fler rebeller deserterar från Farc-gerillan i takt med att förmåner och fördelar ersätts av ständiga trakasserier och attacker från den colombianska armén. Men man ska inte glömma att Farc-gerillan är erkänt uthållig.
2900 rebeller och urbana anhängare kapitulerade och lämnade in sina vapen mot en penningsumma förra året. 20 % fler rebeller deserterade 2008 än 2007 vilket visar att armén har överhanden i kriget mot Farc som har pågått i drygt 40 år. Rebellerna har förlorat kontrollen över stora områden. Soldater patrullerar och upprättar vägkontroller, vilket sätter käppar i hjulet för rebellerna som är beroende av välvilligt inställda bönder eller släktingar för att få tag i mat och kläder som brukade lämnas på speciella platser.

2009-15 s 25-26
"Det odlas mer koka än någonsin"
Kokainproduktionen ökar i hela Latinamerika där våldet tilltar, människor drivs på flykt och korruptionen breder ut sig. Allt detta väcker krav på nya strategier i kriget mot narkotikan.
Colombia, som är världens största kokainexportör är kärnan i problematiken. Landet har i sitt krig mot narkotikan fått sex miljarder dollar i framför allt militärt stöd av USA sedan 2000. Men produktionen har inte minskat utan tvärtom ökat med 16 % tack vare större produktion i Bolivia och Peru.
Mer än 750 000 ton kokain produceras varje år i Anderna i Sydamerika. Narkotikan är en mångmiljardekonomi som tvingat jordbrukare att överge sina åkrar, orsakar dödande gängkrig och korrumperat statliga myndigheter. En ny drogrutt mellan Sydamerika och Västafrika har upprättats. Målet är främst Spanien och Storbritanniens marknader.
César Gavaria, före detta president i Colombia och en av ordförandena i Latinamerikanska drog- och demokratikommissionen menar att det är dags för ett "paradigmskifte", från förtryck mot en mer "hälsoinriktad linje", som inkluderar avkriminalisering av marijuana. Den förbudstaktiska policyn med utrotning, förbud och kriminalisering har inte gett förväntade resultat. Debatten intensifierades i mitten av mars när ministrar från hela världen samlades i Wien för att diskutera FNs syn på narkotika.
Colombias president Alvaro Uribe varnar för att "den organiserade brottsligheten kan förstöra oss allihop om vi inte förenas i kamp mot den".
Artikel i The Guardian: Cocaine production surge unleashes wave of violence in Latin America eller läs här.

2009-33 s 16
"Chávez sätter militären i beredskap i Colombia"
Venezuelas president har uppmanat landets armé att förbereda sig för krig mot Colombia. Skälen är att Colombia har kränkt landets gränser och de planerade USA-militärbaserna ses som ett hot. Colombia har anklagat Venezuela för att stödja gerillaorganisationen Farc och hävdar att det planerade avtalet med USA är nödvändigt i kampen mot narkotikahandeln.

2010-16 s 18-19
"Djupa klyftor hotar stabiliteten i Colombia"
Trots ökad säkerhet och stark ekonomisk tillväxt - BNP har fördubblats sedan 2002 då president Uribe tog makten, och Colombia är fjärde största landet i Latinamerika när det gäller investeringar från utlandet - har Colombia misslyckats med att avhjälpa den misär som underblåser den 46-åriga väpnade konflikten och narkotikahandeln bakom denna. Gerillakriget har på 25 år drivit fem miljoner på flykt och medverkat till att drygt 60 procent av landsbygdens invånare förblivit fattiga. Fattiga arrendatorer hänvisas till de magraste jordarna samtidigt som det finns stora bördiga arealer som kontrolleras av narkotikahandlare och korrumperade politiker.
Om regeringen inte förmår reducera fattigdomsnivån, som för närvarande är 43 procent, kommer landet att regrediera även om USA fortsätter att ge militärt stöd. "Fattigdomen är roten till mycket våld och oroligheter".

2010-21 s 22-23
"Santos går mot seger i Colombia"
Kandidaten som står för kontinuitet segrade i presidentvalets första omgång. Allt tyder på att han blir vald i andra omgången. Den före detta försvarsministern Juan Manuel Santos, som sympatiserar med president Alvaro Uribes hårdföra politik mot landets rebeller, vann lätt över borgmästaren i Bogotá, Antanas Mockus i presidentvalet i söndags. Santos fick 46,6 procent av rösterna vilket motsvarar 6,7 miljoner röster. Antanas Mockus fick 3,1 miljoner.

2010-25 s 16
"Vänskapliga gester är en god början"
Colombias blivande president gratulerades i måndags av Venezuela och ett vänligt telefonsamtal från Ecuadors president antyder att Colombia kanske får chansen att återknyta banden till grannländerna när den nya presidenten Jean Manuel Santos tillträder. Denne vann ju söndagens valomgång med den största marginalen i Colombias historia, 69 - 28, mot Antanas Mockus.

2010-25 s 16-17
"Uribe avgår men hans politik står sig"
Under Alvaro Uribe, som tillträdde 2002 och lämnar posten i augusti, har Colombia förvandlats från en konflikthärjat land till ett land som kännetecknas av stark ekonomisk tillväxt och märkbart minskat våld. Nästan nio miljoner röstade på Jean Manuel Santos kanske mest för hans löften om att fortsätta Uribes kamp mot den avskydda FARC-gerillan. Jean Manuel Santos har haft flera ministerposter i regeringen, senast som försvarsminister. Under hans ledning har armén försvagat FARC markant och krossat myten om att gerillan är oövervinnlig.

2010-32 s 20
"Chávez och Santos gjuter olja på vågorna"
Presidentbytet i Colombia ger tillfälle till försoning med grannlandet Venezuela. Efter ett toppmöte i tisdags mellan ländernas presidenter har tonen mildrats betydligt. I förra veckan bröt Venezuela de diplomatiska förbindelserna med Colombia sedan Colombias förre president Uribe åter anklagat Chávez för att tillåta colombianska rebeller som FARC eller dem mindre Nationella befrielsearmén en tillflyktsort.
Handeln länderna emellan har sjunkit drastiskt under senare år och detta har skadat båda ländernas ekonomi.

2010-33 s 16-17
"Colombia öppnar för att förhandla med FARC"
En mer moderat presidents tillträde i Colombia öppnar för en möjlighet, om än mycket liten, till förhandlingar med de marxistiska rebellerna om att få ett slut på den kokainfinansierade konflikt som pågått ända sedan 1960-talet. President Juan Manuel Santos vill se ett slut på kriget med FARC, en grupp av runt 8000 soldater, som under senare år har försvagats av regeringens USA-stödda militäroffensiv, men som är fortsatt motståndskraftig i de svåråtkomligaste delarna i inlandet. Även Venezuelas president Chávez instämmer: "Det finns ingen framtid för gerillans väpnade kamp i Colombia". Den hermetiskt slutna, dogmatiska gerillagruppen som talar om revolution men anses vara en ledande kokainkartell.

2011-01 s 20-21
"Ett vänligare Colombia knyter nya band"
Med Juan Manuel Santos har Colombia fått en ny sorts diplomat vid rodret.
Presidentbytet i Colombia har inneburit en abrupt förändring. Under sina första fyra månader har Santos hållning brutit markant mot företrädaren Alvaro Uribes åsikter. Santos har andra åsikter och en annan stil. Hans beslut att reparera de trasiga förbindelserna med Venezuela har fått Barack Obamas stöd. Santos som har 70 % väljarstöd försöker driva igenom lagar om att offren för Colombias interna konflikt, som varade i flera decennier ska kompenseras. I rollen som försvarsminister fram till 2008 beordrade Santos de dittills hårdaste tillslagen mot Colombias största gerillagrupp inklusive flyganfallet 2008 mot ett djungelläger strax över gränsen in i Ecuador. En högt uppsatt gerillaledare dödades. Nu vill han med en mjukare stil återetablera de diplomatiska förbindelserna med Ecuador. Santos har överlämnat hemliga dokument till Ecuadors president, Rafael Correa. Men den viktigaste diplomatiska prioriteten har emellertid varit att återetablera relationerna med Venezuela.

2011-46 s 31
"Farc valde krigisk ledare"
Efter rebelledaren Canos död har FARC-gerillan i Colombia utsett Timoléon Jimenez till ny ledare. Han anses vara extremt krigisk. Politiska bedömare betraktar ledarbytet som en vändpunkt och misstänker att rebellrörelsen i fortsättningen kommer att ägna sig ännu mer åt narkotikaaffärer. Timoléon Jimenez tros gömma sig i Venezuela.

2012-33 s 16-17
"Frätande syra speglar svartsjuka"
Varje gång som Consuelo Cordoba ser sig i spegeln återupplever hon det ögonblick då hennes pojkvän slungade frätande syra i hennes ansikte och orsakade hemska sår som aldrig kommer att läkas.
Attacker med frätande syra, svavel- eller salpetersyra, är ett "billigt och snabbt sätt att förstöra en kvinnas liv på. Sådana attacker i Indien, Afghanistan och Bangladesh har väckt uppseende på senare år. Men även i Colombia sker sådana attacker dussintals varje år. "Det handlar om en machokultur där männen gör precis vad de vill". För det mesta är det en dumpad pojkvän eller en make som rasande av svartsjuka ligger bakom attackerna. Även män kan drabbas. Då handlar det om syra som vapen vid rån. Förövarna slipper ofta undan fängelsestraff därför att attackerna betraktas som smärre brott! Senator Carlos Beana vill ha en lag som ger dömda förövare 20 års fängelse och att handeln med syra regleras. Köparna bör registreras. Liknande åtgärder i Bangladesh har fått god effekt.

Colombia, samhälle, kultur
2012-34 s 25-26
"Colombias familjerätt avgörande för Sydamerikas homopar"
I ett samkönat förhållande mellan två kvinnor boende i Colombia har den ena fött två barn efter konstgjord inseminering. De gifte sig i Tyskland. Enligt colombiansk lag har den andra kvinnan inte rätt till delad vårdnad om barnen.
Deras tvist med samhället ska nu granskas av Colombias högsta domstol och utslaget kan få följder för hela Latinamerika, där kravet på lika rättigheter för samkönade par har rests av aktivister.
Om det blir en framgång skulle det inte bara innebära slutet på detta konservativa lands samhällsordning utan få följder över hela Latinamerika, där kravet på lika rättigheter för samkönade par har rests av aktivister.

Norge, terrorism, Colombia
2012-42 s 31
"Farc skickar holländska"
Den colombianska Farc-gerillan skickar holländska Tanja Nijemeijer, 34, som en av sina representanter vid fredssamtalen i Oslo. Tanja Nijemeijer anslöt sig till gerillan för 10 år sedan och blev berömd när hon efter fyra år med Farc skrev om hur besviken hon var över gerillarörelsen i sin dagbok. Men för två år sedan skickade Farc ut en video där hon uppmanar folk att ansluta sig till rebellerna.

Columbia, Kultur
2012-49 s 26-27
"Katoliker konverterar till judendomen"
I det övervägande katolska Colombia har ett dussintal familjer konverterat till judendomen. Det handlar om familjer i arbetarklassen som upptäckt att deras förfäder var judar som för 400 år sedan tvingades lämna Spanien. Det finns en världsomspännande rörelse där ättlingar till judar som fördrevs från Spanien för 500 år sedan nu upptäcker och omfamnar sitt judiska arv. De dyker upp på orter i länder som sydvästra USA, Brasilien och Indien, utposter som de spanska judarna (Anusim och Marranos) flydde till för att undvika den spanska inkvisitionen. "Törsten efter det judiska arvet släcktes aldrig".
Det finns möjlighet att via genetiska studier fastlägga vilka som härstammar ända från Kohamin, ett judiskt prästsamfund som går 3000 år tillbaka i tiden, till Moses bror Aron. Många av de konverterade judarna kommer från hem där man länge använt judiska seder. Den första riten för de omvända männen är ett de blir omskurna. Sedan lär sig många hebreiska och går i synagogan.

Columbia
2012-49 s 30
"Erkänner inte internationella domstolen i Haag"
Columbia har förklarat att landet inte länge erkänner den internationella domstolen i Haag. Beslutet kommer nio dagar efter det att domstolen ritat om Columbias havsgräns i Karibiska havet till förmån för Nicaragua. I det potentiellt oljerika området ökas Nicaraguas yta med 70 000 kvkm på Columbias bekostnad.

2013-23 s 14-15
"Colombia på väg tillbaka"
På 1990-talet dök FARC-gerillan upp, sedan kom armén och i dess fotspår följde höger extremistiska paramilitärer som startade en motterror mot FARC. Nu har både FARC-gerillan och miliserna som stred mot dem kraftigt reducerats. Paramilitärerna har demobiliserats och anslutit sig till kriminella ligor, kallade Bacrim, som mest sysslar med droghandel och utpressning. FARC-gerillan är dock långtifrån besegrad. Deras förhandlare är inåtriktade, stalinistiska och dogmatiska och saknar kunskap om världen bortom Hugo Chávez Venezuela där många FARC-ledare sökt skydd.

Colombia
2013-51/52 s 28
"Affischerna som får gerillan att längta hem till jul"
Bomber och granater är inte enda ammunitionen i kriget i Columbias djungel. Nu förs kampen mot gerillastyrkorna med hjälp av en reklambyrå. Colombianska myndigheter lockar gerillasoldater från FARC att lägga ner sina vapen. Affischer med bilder på mammor och bilder på gerillan som barn placeras ut i djungeln. Gerillakrigaren är ofta själv lika mycket fånge i organisationen som gisslan den håller.

Terrorism, Colombia
2014-19 s 29-30
"Holländskan förhandlar för FARC"
Som gerillasoldat för FARC slussades Tina Nijmeijer från Colombias djungel efter 10 år till förhandlingsbordet i Kuba. Nu, som representant i de rådande fredssamtalet, är hon fri att resa hem till Holland igen. Men det vill hon inte. "Mitt liv är i djungeln", säger hon.
Hon valde en gång en av världens hårdaste och farligaste terrororganisationer därför att ett tryggt medelklassliv i Holland med ett borgerligt arbete, en man och barn gjorde henne frustrerad. Hon försvarar nu även gerillans mest våldsamma handlingar till exempel tvångsaborter, narkotikaförsäljningen, kidnappningarna och landminor som dödar civilbefolkningen.
Men hon önskar sig också att en dag kunna vakna upp utan att känna sig hotad och så skulle hon vilja träffa sin familj igen. Det är inte så lätt, en amerikansk domstol har redan dömt henne som terrorist.

http://www.spiegel.de/international/world/a-meeting-with-dutch-farc-member-tanja-nijmeijer-a-966813.html
http://www.houstonchronicle.com/news/world/article/Colombian-rebels-release-rap-video-5474760.php

Colombia, Terrorism
2014-25 s 25-26
"Simbassäng är bättre än bomber"
Colombia lockar avhoppare med att skämma bort dem. I kampen mot FARC-gerillan är det goda livet minst lika effektivt som bomber och granater. Colombia erbjuder de mest härdade kämparna ur gerillan att under tre månader få leva ett gott och bekvämt hotell-liv med undervisning och obegränsad tillgång på glass om de påbörjar sin anpassning till ett normalt liv.
Få colombianer minns den tid då deras land inte var i krig. Mer än 200 000 människor har dött i den 50-åriga konflikten men efter 18 månader av fredssamtal i Havanna på Kuba har befälhavare i FARC och regeringens förhandlare fört landet närmare en vapenvila än någonsin tidigare. Om den lyckas kan det betyda en demobilisering av inemot 10000 personer och en lång process av "återanpassning" av före detta FARC-soldater som krigat sedan de var 12 år.

2014-39 s 20-21
"De mest förmögna måste dela med sig"
Ett av världens mest ojämlika länder beskattar de rikaste.
Det går bra för Colombia. Arbetslösheten sjunker och inflationen är låg. Ett fredsavtal mer Farc-gerillan kan göra att välståndet växer ytterligare. Men nu är det dags att den procent som tjänar mest bidrar med sina pengar.
Kritikerna hävdar att förmögenhetsskatterna tar för mycket från Colombias framväxande medelklass, förhindrar investeringar och de hoppas att skattepolitiken ska överges om man kommer överrens om ett fredsavtal som avslutar konflikten.
Colombias finansminister Cárdenas har invänt att skatten bara måste betalas av "individer som är relativt välbärgade enligt colombiansk standars" - de som har en nettoförmögenhet på över 500 000 dollar. Andra menar att det vore bättre att fokusera på att få fler människor att betala skatt eftersom landet har en stor informell sektor - den "svarta marknaden".

Colombia, Terrorism
2015-21 s 28-29
"Gerillans smutsiga guld"
FARC-gerillan finansierar sin gerillaverksamhet med illegal gruvdrift. Detta visar att gerillan liksom tidigare förfogar över mycket goda inkomstkällor och fortsätter visa handlingskraft. Verksamheten i gruvorna omges av stort kriminellt nätverk som omfattar handel med maskiner, kemikalier och guld. I spåren finns också prostitution och barnarbete.
Denna kriminella verksamhet är ännu svårare att bekämpa än narkotikahandeln eftersom guld i sig inte är olagligt och brytningen sker på undangömda platser. Gruvdriften är en miljonaffär som gör det möjligt att köpa hela vapenarsenaler.

Colombia, Terrorism
2015-21 s 29
"Nya vägar söks i kampen mot coca-plantagerna"
Colombia upphör med att sätta in bekämpningsmedlet glyfosat för att förstöra coca-odlingen från luften. Beslutet kom efter en varning från WHO enligt vilken bekämplingsmedlet sannolikt är cancerframkallande.
Nyligen visar en rapport på en ökning av odlingsarealen för coca med 40 % under förra året.

Colombia, Kultur
2015-34 30
"Nu ska tatueringarna bli rättstavade!"
Colombianska språkvetare förfasas över alla stavfel.
Ett språkinstitut i Colombia som vanligtvis ägnar sig åt frågor som gäller litteratur och språkvetenskap har nu sänkt sig till en lägre och mer marknära nivå. Man har reagerat på hur många som bär på felstavade tatueringar, vilket man anser förolämpa det spanska språket.
Instituto Caro y Cuervo i Bogotá har riktat ljuset på colombianernas tatueringar genom en kampanj som ska identifiera och korrigera besvärande fel i stavning och grammatik vid tatueringar.
Felen uppkommer ofta då samma ljud kan skrivas på olika sätt som t ec B och V eller S och C. En ökänd tatuering är "La Vida no es fácil" som felaktigt skrives "La Vida no es fasil". Eller ordet för Välsigna, som felaktigt tatueras Vindice, men ska skrivas "Bendice"!
Tre korta ord med samma uttal men olika betydelse kan förväxlas "hay" (det finns), "ahi" (där borta) och "ay", (oh! Eller oj!).

Red ink: Colombian cultural institute sets out to correct tattoo typos
Instituto Caro y Cuervo launched a social media campaign to find and fix the worst inked affronts to the Spanish language to promote literacy among youth
El Instituto Caro y Cuervo les coquetea a los jóvenes
Propuesta para corregir tatuajes con mala ortografía acaparó la atención de las redes sociales.

Colombia
2015-45 22
"Landminorna efter Farc dödar de fattiga på landsbygden"
Efter ett fem decennier långt inbördeskrig vill människorna helst bara ignorera såväl kriget som landminorna. Colombias utdragna krig mellan regeringsstyrkor, den marxistiska gerillan och paramilitära högergrupper har lett till världens högsta dödlighet på grund av landminor. Och det bara pågår, 2000 personer har fallit offer de senaste fem åren och bara i år har det skett 50 olyckor.

Terrorism, Colombia
2016-02 22-23
"Stjärnan som fick drogkungen El Chapo på fall"
Den tillfångatagna mexikanska knarkkungen Joaquin Guzman, känd som El Chapo, var en skräckinjagande syn. Alltid tungt beväpnad. Hans handdator visar dock att han också var en charmig romantiker. "Jag ska ta bättre hand om dig än mina egna ögon", lovade han den mexikanska skådespelerskan Kate del Castillo. Den mäktige Chapo verkar ha varit förälskad. Så pass att han var villig att riskera sitt gömställe i kärlekens namn.
Så verkar det enligt textmeddelanden som läckts till mexikanska myndigheter.
Guzman är i 50-årsåldern, gift med en skönhetsdrottning, 25 år yngre, som är mamma till deras tvillingflickor.
Snart var mexikanska och amerikanska myndigheter El Chapo på spåren, störtade hans lägenhet och förvånades över att han var så lätt att gripa.

 Colombia, Narkotika
2016-28 26-27
Colombianska knarodlare fortsätter att fylla upp sina fält med illegala kokabuskar. Detta eftersom regeringen och Farc-gerillan, som dominerar landets narkotikahandel, kan komma ett nå ett fredsavtal. Den stora skörden hotar att leda till en explosion av billigt kokain som kommer att smugglas till USA, världens största narkotikakonsument, samtidigt som nytt våld kommer att uppstå längs vägen. De fattiga odlarna hävdar att de inte kan leva på att odla lagliga grödor, som kakao och bananer.

Colombia, Kultur, Nobelpris
2016-41 10-11
"Förlorade en fredsomröstning men vann ett fredspris"
Långt innan Colombias president Juan Manuel Santos van Nobels fredspris lärde han sig spela poker som student på University of Kansas. Sedan kom han att utveckla ett rykte om sig att vara en politisk gambler. För att få slut på Colombias 52 år gamla krig satsade Juan Manuel Santos allt på en folkomröstning. Förlusten gjorde Santos politiskt bankrutt och kastade in landet i en kris. Och ändå visste colombianerna redan innan att en majoritet av världen stod bakom Santos ansträngningar att nå en överenskommelse med Colombias revolutionära väpnade styrkor eller Farc och få ett slut på konflikten som har lett till 220 000 människor död de senaste 50 åren. Ändå gick väljarna emot honom.

Colombia
2016-41 12-14
Rysk roulett på nationell nivå"
Colombia och Brexit bevisar att folkomröstningar är usla redskap i demokratins tjänst och kan rent av vara farliga.
Världens väljare har haft ett superår! De sa nej till fredsavtalet i Colombia; bröt loss Storbritannien ur Europeiska Unionen; godkände en ny thailändsk författning som begränsar demokratin och bckade upp den ungerska regeringens planer på en striktare flyktingpolitik. I sistnämnda fall var valdeltagande inte stort nog för att resultatet ska räknas.
Dessa folkomröstningar visar varför många statsvetare anser att folkomröstningar är stökiga och farliga redskap och ofta underminerar demokratin i stället för att tjäna den. De tenderar att vara missvisande och handlar inte bara om den aktuella frågan utan om andra politiska frågor. Väljarna måste fatta beslut vilande på relativt knapp information. Väljarna lyssnar i stället på tillförlitliga auktoriteter eller närstående som de litar på.

2016-41 18-19
Politisk kris i Colombia efter att fredsavtalet avvisats"
Kommentar av Matthew Bristow och Oscar Medina i Bloomber.
Det jämna röstresultatet visar en splittrad nation och kommer att uppmuntra oppositionen att utmana president Juan Manuel Santos på varje punkt. Investerare är oroliga över hur landet ska lyckas skrapa ihop pengar för att reducera budgetunderskottet och undvika en nedgradering av kreditvärdigheten. Peson har förlorat mycket i värde.
Resultatet kommer att stärka ställningen för den förr presidenten Alvaro Uribes parti, Demokratisk center, som motsatte sig fredsavtalet.

Colombia
2016-47 20-22
"Colombianskt blodsguld finns i allt från smarta mobiler till bilar"
Djupt inne i den colombianska urskogen finns tusentals små, olagliga guldgruvor, varav många kontrolleras av marxistiska gerillagrupper eller narkotikahandlare. Här sliter gruvarbetarna i långa arbetspass med att gräva fram guld ur marken. Gruvorna finns på avlägsna, isolerade platser som Timbiqui och Rio Quito, och därifrån transporteras guldet via båt, lastbil eller små flygplan till smältugnar i Cali eller Medellin.
I nästa fas träder internationella guldförädlare in på scenen rustade med certifikat, som bevisar arr de gör etiska affärer. Guldet finns snart i alla sorters produkter, från smarta mobiler och bilar till guldmynt tillverkade av det amerikanska myntverket.
Olaglig försäljning av "blodsguld" ger numera större intäkter av kokainförsäljningen och har blivit de illegala gruppernas största inkomstkälla. Den omfattar också barnprostitution, barnarbete och omfattande miljöförstörelse.

Colombia
2017-05 16-18
"Oro i Colombia när gamla fiender ska bli nya grannar"
Namnet på staden La Paz är spanska och betyder "fred". Om det blir så får framtiden utvisa. Efter ett halvt sekel av krig ska de colombianska rebellerna avväpnas och bli civila, enligt fredsavtalet som undertecknades förra året. I staden La Paz i bergen börjar ett nytt bostadsområde åt före detta rebeller att ta form.
Över hela landet kommer cirka 7000 rebeller från Farc-gerillan att lämna över sina vapen till FN-kontrollörer. Vapnen ska smältas ner och omformas till krigsmonument. Ett bostadområde i La Paz, kallat Tierra Grata, är det första att genomföra Colombias omtvistade fredsavtal. Området vaktas av den colombianska militären som nu ska skydda gerillan i stället för att bekämpa den. Detta kom som en chock för många boende i staten.

Colombia
2017-09 28
"Farc måste avstå betydande inkomster som kan äventyra freden i Colombia"
Fredsavtalets svåraste problem är den krassa ekonomiska verkligheten på Colombias fattiga landsbygd. Det framgick nyligen, när den colombianska regeringen meddelade att man beslagtagit tillgångar värda mer än 98 miljoner dollar från oppositionella Farc-fraktioner som har vägrat att demobilisera och delta i fredsprocessen.
Utbrytarfraktionerna motsvarar 500 av Farc-gerillans 7000 soldater, dvs nästan 200 000 dollar per rebell. Det avslöjar att Colombias s k "illegala ekonomier" - illegal narkotikahandel, utpressning och illegal gruvdrift - är förbluffande lukrativa.

Colombia
2017-10 26-28
"Colombia behöver inkomster"
Efter den långa kampen mot narkotika ger sig landet in i den lagliga marijuanahandeln.
Länge kontrollerades verksamheten av landets största rebellgrupp, som beskattade droghandeln. Gerillans handel med illegala substanser inbringade många miljarder dollar. Men sedan regeringen förra året undertecknat ett fredsavtal med de stridande har staten kommit in och tagit över kontrollen och hotat med att avsluta handeln. Många vet nu inte hur de ska kunna försörja sig och sin familj.
Det kanadensiska företaget PharmaCielo ska producera drogen lagligt i Colombia och vill anställa.
Sällan har ett land försökt att förändra odlingen av en illegal drog som har kontrollerats av en kriminell organisation, för att ersätta den med samma gröda, som produceras lagligt och säljs av företag.
Här har vi en helt ny möjlighet, säger Colombias hälsominister Gaviria, den myndighet som ska utfärda licenserna.
Mer än 220 000 människor dödades när rebellerna i de väpnade revolutionära styrkorna (FARC) förde gerillakrig i Colombia under 52 år.

Colombia
2017-37 24-25
"Kandidaten som Wall Street minst av allt önskar sig leder i Colombias opinionsundersökningar".
Det colombianska presidentvalet brukar handla om att försvara landet mot vänstern, inte att föra dem över tröskeln till makten. Men nästa års val, det första sedan 50 år av inbördeskrig avslutats, kan bli annorlunda. Enligt de senaste opinionsundersökningarna leder Gustavo Petro. Han är en fd borgmästare i huvudstaden Bogota och tidigare gerilla soldat somlovat att beskatta rika markägare och aktieägare. Han konkurrerar om tätpositionen med två marknadsorienterade kandidater och några från vänstern finns också med.
Colombia är det enda stora sydamerikanska landet som aldrig haft en vänsterregering.
" With Rebels Gone, Colombia Jumps Into the Pot Industry"