Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Brunei

 Karta
 Info  Borneo Bulletin
Brunei, sammanfattningar av artiklar om Brunei, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

98-37 s 19-20
"Brunei tvingas spara"
Tronföljden är viktig i detta islamska sultanat på ön Borneo. 300 000 invånare med en västerländsk levnadsstandard. P g a oljereserverna. Men även detta land drabbas av de sjunkande oljepriserna och sultanens oerhörda lyxliv ifrågasätts. 90 % av statens inkomster kommer från olja och gas.

2000-13 s 20-22
"Brunei ser botten på rikedomens källa"
I Brunei pågår en rättegång mot sultanens bror som misstänks för att ha förskingrat många miljarder dollar. Skandalen har lättat lite på förlåten till landets finanser och fått regeringen att inse att det är hög tid att skapa ordning i ekonomin.
Royal Dutch/Shell pumpar upp råolja och förser landet med miljardtals dollar. Det har lett till en "allmosesentimentalitet och slöseri" som man inte förändrar så snabbt. Det som öppnat ögonen är rättegången mot sultanen Hassanals yngre bror som själv slösat bort en stor del av oljemiljarderna.

2000-13 s 21
"Oljan räddade landets oberoende"
Brunei består av två separata områden som ligger ca 3 mil från varandra på ön Borneos norra del. Landet gränsar till den malaysiska provinsen Sarawak. Brunei blev självständigt 1984. Den islamistiska fundamentalismen är stark.

2001-11 s 21-22
"Brunei försöker strama åt sin ekonomi"
Efter årtionden av oljevälstånd och ekonomiska extravaganser är det dags för sultanatet att börja med en magrare och mer välbalanserad diet. Det var den asiatiska krisen 1997-98 som förde in landet i en konjunturnedgång som det ännu ej hämtat sig från. Sultanen, vars familj styrt landet under 6 århundraden försöker nu släpa sin "sömniga, konservativa muslimska enklav" in i den globala ekonomin. Landet är inte större än Skåne och har 300000 invånare. Han är mångmiljardär och en av världens rikaste personer tack vare oljan som svarar för 90 % av landets export och 40 % av landets ekonomi. Nästan halva befolkningen arbetar för regeringen, en situation som är ohållbar. Men det krävdes en ekonomisk katastrof orsakad av landets förre finansminister, sultanens bror prins Jefri känd för sin utmanade livsstil (amerikanska kvinnor, bl a en f d miss USA, har anklagat honom för att ha försökt göra dem till sexslavar) för att det skulle bli uppenbart för alla. 1998 sjönk Bruneis ekonomi med 4 %. Ett nybildat råd på 12 personer ska nu skapa en bättre balanserad diet för landet.

2001-35 s 19-20
"Stackars Brunei!"
Den härskande klanen i Brunei för en hård kamp för att avvärja ekonomiskt sammanbrott. Sagolandet, som har äkta guld på moskéernas kupoler och vars medborgare är vana att få det mesta gratis, har råkat i ekonomisk knipa. Sultanen har en bror som plundrat statskassan. Det förr blomstrande shejkdömet av Luxemburgs storlek och med 355 000 invånare har hamnat i ekonomisk kris p g a slöseri och överdåd. Nu är det "den varmt troende muslimen" prins Mohammed som i egenskap av sultanens närmaste man som dikterar den politiska kursen i det strängt islamska dvärgriket. Mullorna är på frammarsch. Man jagar bl a all alkohol och även salladssåser eftersom de innehåller vinäger!

2005-23 s 27
"Enväldet knakar"
Ekonomiska skäl tvingar fram små reformer i Brunei, där sultanen mildrar strikta, religiösa regler i hopp om att locka fler utländska investerare. Sultanen avskedar utbildningsminister Abdul Aziz. Denne var pappa till den konservativa islamism som förordades av sultanen på 1990-talet. Majoriteten av Bruneis 370000 invånare är muslimer. Många hoppas att avskedandet ska resultera i en större religiös tolerans, eftersom Bruneis tidigare image, inklusive förbud mot alkohol, dans och spel, avskräcker utländska investerare.