Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Bolivia

 Karta
 Info  Bolivian Times
El Mundo

Bolivia, sammanfattningar av artiklar om Bolivia, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.  Aktuell artikel.

99-17 s 21-22
"Demokrati är ingen självklarhet"
Presidenterna Banzer och Fujimori i Bolivia respektive Peru respresenterar en ny auktoritär trend i Sydamerika. Demokratin är fortfarande en bräcklig företeelse i många av Latinamerikas länder. De auktoritära ledarna har attraktionskraft på ett folk i växande missnöje med de parlamentariska institutionerna som kännetecknas av korruption och svågerpolitik. Men militären är inte längre lösningen i Latinamerika.

2002-32 s 11
"Bolivia fick en nygammal president"
Gonzalo Sanches de Lozada, miljonären som var Bolivias president från 1993 till 1997 och som har fått sin utbildning i USA vann rösterna i kongressen med 84 mot 43. Bolivia, Sydamerikas fattigaste land, lider av en stor ekonomisk kris, ökad brottslighet och stora sociala problem.

2003-12 s 22-23
"Sànchez de Lozada kämpar i motvind"
Mörka moln tornar upp sig på den bolivianske ledarens horisont. Strider har brutit ut i La Paz. Beväpnad polis strider med lojala regeringssoldater. De skyldiga kan tillhöra en växande vänsterrörelse bland ursprungsbefolkningen eller en höger extrem fraktion av oppositionspartiet som leds av Manfred Reyes Villa. Lozada skiljer sig från majoriteten av sina landsmän. De är fullblodiga aymara- eller quechuaindianer medan han själv växte upp i USA där hans far var ackrediterad.

2003-42 s 13
"Fortsatt oroligt i Bolivia"
Bolivias president Sanchez de Lozada slopade i början av veckan planerna på att exportera naturgas till USA och Mexiko. Beslutet togs efter det att exportplanerna hade väckt massiva protester och orsakat våldsamma upplopp, iscensatta av fattiga människor som kräver både att presidenten ska avgå och få del av intäkterna från en eventuell export.

2003-43 s 19
"Bolivias president gav upp"
Sanchez de Lozada har avgått och Carlos Mesa tar över"
Den välbärgade ägaren till Bolivias största, privata gruvbolag växte upp i USA. När han återtog makten i fjolårets presidentval retade han sina politiska motståndare med sina planer på att bygga en ledning för export av naturgas via en hamn i grannlandet Chile. Bolivianerna uppfattade detta som att Sanchez de Lozada försvarade utländska intressen på bekostnad av Bolivias. Detta blev hans fall. Bolivias vicepresident Carlos Mesa har nu en svår uppgift. Han måste upprätta en dialog mellan oförenliga politiska partier när det gäller frågorna om privatisering och författningsreform.

2003-43 s 19-20
"Vreden pyr under askan"
Uppe i El Alto, födelseplatsen för det månadslånga uppror som störtade den förra presidenten är invånarnas budskap till den nya presidenten: "Känn dig inte säker i sadeln!" El-Alto är en slumstad som ligger strax ovanför huvudstaden La Paz och har 700000 invånare. Nu tycker indianerna att de har visat att de har makt genom att strejka, demonstrera och använda våld. Det indianledda upproret i Bolivia har väckt stor uppmärksamhet i andra länder med liknande ras- och klassmotsättningar mellan vita och indianer, till exempel i Peru, Paraguay och även Mexiko.

2004-06 s 16-17
"Carlos Mesa har ett omöjligt jobb"
Bolivias f d vicepresident har det otacksamma uppdraget att försöka återupprätta förtroendet mellan folk och stat. Han blir inte den tillfällige president som många trodde. Han vill sitta kvar till den avsatte presidentens mandat löper ut 2007. Bolivia är Sydamerikas fattigaste land och en oroskälla för sina grannländer och för USA. Mesas problem är att stimulera investeringsviljan och skapa ordning i de offentliga finanserna när kraven haglar från radikaliserade samhällsgrupper. Särskilt högljudd är Evo Morales, kokaodlarnas radikale ledare som kom tvåa i presidentvalet 2002 och som är nära vän med Venezuelas populistiske president Hugo Chávez.

2004-18 s 24
"Bolivianerna vill byta president igen"
Omkring 20000 personer demonstrerade i huvudstaden La Paz med krav på att den nye presidenten Carlos Mesa ska avgå. Mesa tillträdde för bara 6 månader sedan efter att en proteststorm störtat den förre presidenten. Skälet är att Mesa har tecknat kontrakt ett avtal med Argentina om export av gas i sex månader. Demonstranterna hävdar att priset var för lågt.

2005-10 s 21
"Bolivias ledare debatterar presidentens öde"
Flera toppolitiker i kongressen säger att de kommer att rösta för att hindra presidenten från att avgå. Carlos Mesa har lämnat in en formell avskedsansökan. Enligt konstitutionen måste kongressen godkänna presidentens avskedsansökan. Mesa ger upp efter stora och långa gatudemonstrationer då jordbrukare och indianer fullständigt blockerat landets större städer.

2005-23 s 18
"Bolivias president avgår"
President Carlos Mesa lämnar sin post på grund av senaste tidens våldsamma oroligheter. Tiotusentals människor hade samlats utanför presidentpalatset med krav på att landets energisektor ska förstatligas. Mesas hårdaste rival, socialisternas ledare Evo Morales, kräver nyval och att en författningsförsamling ska sammankallas.

2005-24 s 21
"Spänt lugn i Bolivia"
Den bolivianska kongressen har utsett chefsdomaren i Högsta domstolen, Eduardo Rodriguez till ny president och inlett förberedelserna för nyval. Han är en respekterad jurist utan anknytning till något parti. Han ses som en oberoende person, vars enda uppdrag är att förbereda nyval. Bland de ledande presidentkandidaterna finns Evo Morales, som är Aymaraindian och ledare för partiet Rörelsen för socialism. Han har gjort sig känd som ledare för Bolivias kokaodlare.

2005-50 s 19-20
"Bolivias nya ansikte"
Kokaodlaren och fullblodsindianen Evo Morales, som blev vänsterns apostel, lovar förändringar i Bolivia. Den 18 december är det presidentval i Bolivia. För vänsteranhängarna är Morales antiglobaliseringens ansikte. För USA är han en narkoterrorist och hantlangare åt Fidel Castro och Hugo Chavéz i Venezuela. Om Morales får över 50 % i valet blir han president annars kommer kongressen att utse nästa president och det blir då någon annan än Morales.

2005-51 s 16
"Evo Morales lovar ny era"
Evo Morales, presidentkandidaten som lovade att sätta stopp för USAs försök att eliminera kokaodlingen i Bolivia, vann en övertygande seger i söndagens allmänna val i Bolivia. Han fick 51 % av rösterna, drygt 20 % mer än Jorge Quiroga, en USA-utbildad före detta president. Söndagesn val gällde två diametralt skilda visioner om hur man bäst avhjälper fattigdomen i Bolivia. Quirogas recept var ökad internationell handel, medan Morales lovar att sätta åt de utländska oljebolagen och ignorera Internationella valutafondens råd.

2005-51 s 17
"Bolivia ångrar IMF-experimentet"
20 års reformarbete gav inte lön för mödan. Den reform som kanske retade bolivianerna allra mest var beslutet att låta utländska, multinationella företag sköta vattendistributionen. Nu sköts detta av lokala ledare. Resultatet visar dock att den latinamerikanska vänstern, som har vunnit många strider på senare år, ännu inte kan erbjuda, praktiska, realistiska lösningar på de många problem, som har skapat det utbredda missnöje som ger rörelsen medvind. IMF och andra institutioner, som hjälpte till att styra Bolivias ekonomi, skyller misslyckandet på utbredd korruption, dålig infrastruktur och höga pensionskostnader.

2006-15 s 18-19
"Koka på skolköksmenyn"
President Evo Morales har stoppat förstörelsen av kokaplantagerna och nu befarar Washington att utförseln av narkotika kommer att öka igen. Sedan en indian och representant för landets kokaodlare valdes till president har den traditionella produkten kommit till heders igen. Fram tills Morales tillträdde presidentposten i slutet av januari bedrev armén en systematisk utrotningskampanj mot kokaodlarna. Den nye presidenten som har Fidel Castro som sin stora idol har nu stoppat utrotningskampanjen. Miljoner fattiga bolivianer tuggar kokabuskens blad som dämpar hungerkänslan och gör det tunga arbetet uthärdligt. Eller så är de sedan generationer fattiga just för att de förslöats av ständigt intag av kokain. Nu föreslås till och med att koka ska inkluderas i skolmaten. Utåt försäkrar Morales att Bolivia kommer att respektera alla internationella avtal om bekämpning av narkotika och narkotikahandel. Bolivia är utfattigt och vågar inte riskera att förlora de generösa dollarbidragen som landet får från USA och andra västländer. För Bolivias indianer är inte kokablad narkotika. Narkotika blir det först då växten koncentrerats till kokain inte när man äter den i "rå" form.

2006-20 s 18
"Markägarna är nästa måltavla"
Förra veckans toppmöte mellan EU och Latinamerika om energi och handel överskuggades av Evo Morales, Bolivias nye president. Morales som talade på toppmötet i Wien beskyllde utländska företag för att ha plundrat hans land i flera sekler och varnade för att de stora markägarna är nästa måltavla i hans radikala reformprogram. Tidigare i maj chockerade Morales utländska investerare genom att skicka in armén på landets naturgasfält för att betona sina avsikter att nationalisera Bolivias energisektor. Det spanska Repsol, det franska Total och de brittiska BP och BG Group är några av de största energibolagen som kommer att drabbas. Morales passade på i sitt tal med eftertryck hylla Fidel Castro och Hugo Chávez.

2006-23 s 20
"Mark i träda ges till landlösa"
Bolivias regering har i tidningsannonser meddelat att den kommer att om distribuera äganderätten till nästan en femtedel av landets territorium. Detta har naturligtvis upprört landet stora markägare som planerar att bilda försvarsstyrkor för att skydda sina ägor. Regeringen har varnat för att den inte kommer att tolerera väpnade privatarméer.

2006-39 s 14
"Smekmånaden är över"
Växande oro på arbetsmarknaden, interna politiska motsättningar och hårt ansträngd budget undergräver det inhemska stödet för Bolivias president, Evo Morales, som tog makten i januari med löften om att nationalisera naturgasindustrin och göra landets infödda indianbefolkning jämställd med resten av invånarna. Många trodde att Bolivia äntligen var på väg att göra sig av med etiketten som Sydamerikas fattigaste land. Nu kräver folket resultat, mer arbete och bättre inkomstfördelning. Pressen på Morales ökar snabbt. Landets lärare strejkade i förra veckan i protest mot att göra ursprungsbefolkningens språk obligatoriska. Även landets busschaufförer och Postverkets anställda strejkar.

2007-47 s 24-25
"Den uppskjutna revolutionen"
Efter 15 månader av förhandlingar har Bolivias konstituerande församling inte kommit närmare en överenskommelse om en ny konstitution för landet. President Morales anhängare i det socialistiska MAS-partiet har visserligen majoritet men inte den tvåtredjedelsmajoritet som krävs för att på egen hand skriva om konstitutionen. Bakom käbblet står en kamp om pengar. Oppositionen är starkast i landets östra delar där naturgasfyndigheterna finns och vill därför inte ha någon ändring av regionernas autonomi. Regeringen vill ha en starkare kontroll över pengarna från gasen. Oppositionsledarna är förskräckta över Morales täta band till Venezuelas socialistiske president Hugo Chávez. Men Morales popularitet kvarstår. Opinionsundersökningar visar att han stöds av minst 60 % av bolivianerna.

2008-19 s 16
"Smittsamt motstånd mot regeringen i La Paz"
Invånarna i den rika bolivianska provinsen Santa Cruz har med övertygande majoritet, 85 % röstat ja till ökat självstyre. Ledarna i Santa Cruz vill ha autonomi och ett "demokratiskt mandat" i motsats till regeringens "totalitära centralism". De vill ha större kontroll över provinsens areal, skatter och energiinkomster. Ytterligare fem av Bolivias nio departement väntas folkomrösta om liknande frågor under de kommande månaderna.

2008-32 s 15
"Kraftmätning i Bolivia"
Bolivianerna förbereder sig för en folkomröstning på söndag den 10 augusti, ett slags förtroendeomröstning där de tillfrågas om de vill behålla, dels Evo Morales, den socialistiska presidenten och dels landets valda regionala guvernörer av vilka vissa är presidentens starkaste motståndare. Morales vill få folkets godkännande för en ny grundlag som ökar statens roll i ekonomin, stärker presidentens makt, försvagar domstolsväsendet och ger vissa indiansamhällen ökad autonomi. Oppositionen som har sin bas i landets välbeställda, gasrika östra lågländer, fruktar att Morales är i färd med att införa ett socialistiskt envälde av venezolansk typ.

2008-33 s 13
"Valresultatet i Bolivia tyder på seger för Morales"
Inofficiella resultat pekar på att presidenten kommer att behålla sin post efter förtroendeomröstningen. Två oppositionella guvernörer verkar förlora sina jobb. En av dem, Reyes Villa, säger sig gå till domstol för att hävda att valet var olagligt. Morales fick mellan 56 och 63 %. Detta kan ge honom en ny drivkraft att fortsätta sin kontroversiella dagordning med förstatliganden, jordreform och en ny konstitution.

2008-38 s 26
"Förhandlingarna fortsätter"
Soldater ur den bolivianska armén angrep på tisdagen en guvernör, som misstänks ha beordrat en massaker på regeringstrogna aktivister. Detta hotade försöken att hitta en kompromisslösning mellan centralmakten och de östliga provinserna. Enligt en överenskommelse ska regimfientliga demonstranter upphöra med att ockupera offentliga byggnader och president Morales anhängare ska avbryta sina motdemonstrationer.

2008-38 s 26-27
"Krisen i Bolivia speglar djupa klyftor" hela artikeln
Evo Morales i Bolivia är mitt uppe i sin värsta kris som president. Under det förra veckoslutet rapporterades drygt ett trettiotal dödsfall i våldsamheterna i de upproriska provinserna i norr. Anhängare till Morales varnade för att dödstalet kunde komma att stiga, eftersom våldet fortsatte att rasa och det fanns försvunna, vars öde ännu var okänt. Merparten av Bolivias naturgas och livsmedel produceras i de östliga lågländerna och befolkningen där protesterar. Våldet speglar motståndet mot Morales försök att omfördela intäkterna till fattigare områden och ändra i författningen för att påskynda en landreform och skapa ett separat lagsystem för landets ursprungsbefolkning som är i majoritet.

2009-01/2 s 22
"Staten ska äga mera"
Bolivias president, Evo Morales, har planer på att starta en statlig dagstidning som motvikt till "regeringsfientliga lokala medier". Morales har redan nationaliserat energi-, gruv- och telekomsektorerna och grundat ett nationellt flygbolag. Hans mål är att öka statens kontroll över ekonomin.

2009-05 s 24-25
"Ny författning bäddar för nya bråk"
Bolivianerna har godkänt den nya författningen som av regeringen beskrivs som ett stort steg framåt. En del misstänker att den i stället är ett steg bakåt. Avsikten var att stärka den indianska ursprungsbefolkningens ställning. De nya lagarna ger indianer rätt att utfärda kroppsbestraffning och stärker statens kontroll över landets naturgasreserver. I lågländerna, som i Santa Cruz, där det mesta av Bolivias livsmedel och bränsle produceras röstade en majoritet nej till förslaget till ny författning.

2009-08 s 24-25
"Litium ska göra Bolivia rikt"
Bolivia har en värdefull råvara, och den tänker landets regering inte ge bort gratis. Litium är en viktig komponent i batterier till bilar och annan elektronik. Nästa generations elektriska bilar eller hybridbilar kräver tillgång till stora mängder litium. I inget land finns det så mycket som i just Bolivia. 5,4 miljoner ton kan på sikt utvinnas i Bolivia jämfört med tre miljoner ton i Chile, 1,1 i Kina och bara 0,4 i USA. Kina är idag den största litiumproducenten och exploaterar fyndigheterna under de tibetanska saltfälten.

2009-35 s 14-15
"La Paz lockar drogturister"
I Bolivias huvudstad La Paz som ligger 3900 meter över havet finns den mest omsusade baren i hela Sydamerika, Route 36, världens första kokainsalong. Dit kommer ungdomar från hela världen. Denna nya trend av kokainturism kan härledas till en kombination av Bolivias ökänt korrupta myndighetstjänstemän, La Paz kaosartade låt gå-attityd och det nationella föredömet, presidenten Evo Morales har själv varit kokaodlare. Så även om kokain är olagligt i Bolivia håller Route 36 snabbt på att bli ett måste-besök för tusentals turister som återkommer varje år för att glatt prova på de lokala specialiteterna, berömda för sin lättillgänglighet, sitt låga pris (cirka 150 kr per gram) och sin renhet. På resebloggarna får stället också god kritik. Men både säljare och konsumenter tycks ha glömt att kokain är som alla vet starkt beroendeframkallande, hälsovådligt och lätt att missbruka. Miljarder i årlig vinst har korrumperat stater över hela världen och La Paz, utan egen avsikt, verkar ha förvandlats till frontlinje i detta misslyckade narkotikakrig.
Artikel i Guardian.

2009-51 s 30
"Evo Morales vann med stor majoritet" hela artikeln
Det blev en klar seger för den sittande presidenten i Bolivia under landets nya författning. Evo Morales fick drygt 62 % av rösterna. Hans starkaste utmanare, den konservative före detta militären Manfred Reyes Villas fick bara knappt 24 procent. Även i senaten verkar det som om Morales parti, Socialistisk rörelse, fått egen majoritet med 25 av de 36 platserna. Oppositionen beskyller Morales för att ha gjort Bolivia beroende av Venezuela och för att söka etablera en rasistiskt färgad diktatur.

2011-43 s 26-27
"Indianerna protesterade mot presidentens svek"
President Evo Morales lovade en gång att hans främsta plikt var att tillgodose ursprungsbefolkningens intressen. Detta löfte kolliderar nu med plikten att skapa tillväxt och stimulera utvecklingen i landet. Stora demonstrationer har genomförts mot presidentens planer på att exploatera en del av regnskogen i Amazonas där det finns stora tillgångar på energi, virke och andra resurser. Marschen som aktivisterna genomförde i förra veckan lamslog hela huvudstaden. De protesterade främst mot att en motorväg skulle byggas tvärs igenom Amazonas för att förena Brasilien med hamnstaden Arica i Chile vilket underlättar för Brasilien att exportera livsmedel och mineraler till Kina. Den ekonomiska tillväxten i Bolivia är i växande grad beroende av landets naturresurser.

2012-40 s 28-29
"Silvergruvans förbannelse"
Den medeltida gruvdriften i Cerro Rico - det rika berget i Potoso är ett gissel för lokalbefolkningen. Silvergruvan är en förbannelse och ett arv från den koloniala tiden. Denna relik drar nu till sig unga turister som vill se nationens historiska gruvberg. Arbetsförhållandena i den 40-gradiga hettan i schakt hundratals meter under jorden är chockerande dåliga. Ingen luft pumpas in, det finns inga moderna rälsvagnar och inga säkerhetsföreskrifter. Arbetarna tuggar på cocablad för att hålla hungern och utmattningen borta. Och hostan som hindrar sömn under natten. Och ändå drivs gruvdriften av ett kooperativ som kontrolleras av gruvarbetarna själva.
Efter 467 års gruvhantering är berget likt en schweizerost och fem stora områden i bergets övre del riskerar att kollapsa. Berget ger arbete åt var nionde invånare i Potoso.

2013-1/2 s 16-17
"Experimentet med lagliga koka-odlingar"
Den bolivianska regeringen har gett tillstånd till vissa bönder att odla koka, den växt som används för att framställa kokain. Snart får Bolivia besked om FN tillåter att landets bönder även fortsättningsvis får odla koka legalt.

2013-21 s 18-19
"El Alto pekar mot framtiden"
I denna omtumlande stad finns en hel del otyglad handlingskraft, ambitioner och politiska motsättningar. En stad i ett Bolivia som är statt i förändring. Med en ekonomisk tillväxt som Bolivia har uppnått på senare tid. Men som har fördelats ojämnt.
- El Alto är både den mest revolutionära staden i Latinamerika och regionens mest nyliberala stad, säger Benjamin H. Kohl, som är biträdande professor i urbana studier vid Temple University i Philadelphia.
El Altos främsta kännetecken är dess kilometerlånga utomhusmarknad som pågår varje torsdag och söndag. En hel del av pengarna kommer från Bolivias knarkhandel.

2014-27 s 30
"Nu tickar tiden motsols"
Bolivias "tidsenliga" försök att återuppväcka sin identitet.
Siffrorna på klockan som pryder kongressbyggnaden i La Paz har vänts åt andra hållet och visarna är inställda på att gå motsols, som en stolt bekräftelse på att nationens "sydländskhet". Det vill säga att landet befinner sig på andra sidan ekvatorn, på södra halvklotet där solurets skugga rör sig moturs. Och då bör ju även södra halvklotets klockor röra sig moturs. "Det här är en bra förändring eftersom vi måste respektera får identitet. Alla klockor på kontinenten bör vara som den här". Allt enligt Bolivias utrikesminister David Choquehuanca som på det senaste G77 och Kina-toppmötet i Bolivia skänkte delagaterna den omvända klockan i present.
Bolivia turns back the clock in bid to rediscover identity and 'southernness'

2015-28 s 13-16
"Bolivia avkoloniseras"
Hur mycket framtid finns det i det förflutan?
Efter det att Evo Morales som första indian vann presidentvalet försöker Bolivia utveckla en ny politisk och kulturell självförståelse som vilar på landets förkoloniala forntid.
Det finns dock en risk att man i sin förskönande syn på den indianska forntiden hänger sig åt illusioner. Arkeologerna ger en mindre socialromantisk bild av de förkoloniala samhällena - med arbetstvång, fångenskap och offrande av misshagliga undersåtars barn. Avkolonisering heter det program som drivs fram av regeringen. Traditionella lantliga seder och bruk ska utgöra motförslag till den spansk-europeiska livsstil som hittills förbehållits en liten elit.
Den eftersträvade framtidsmodellen bygger på ingående beskrivningar av det förflutna och ska erbjuda skydd mot den globaliserade samtidens alieneringsmetoder.

Bolivia, Miljö
2016-03 26-27
"En sjö i Bolivia går förlorad, och med den en livsstil"
Vid stranden av vad som en gång var Bolivias näst största sjöligger övergivna småbåtar. Skalbaggar äter av döda fåglar, och under den bländande solen konkurrerar måsarna om den lilla mat som finns kvar i träskmarkerna. Poopósjön förklarade officiellt uttorkad för en månad sedan. Hundratals om inte tusentals, människor har förlorat sin källa till försörjning och har lämnat området. Sjön ligger 3600 m över havet, på den andinska högplatån.
Det främsta skälet till uttorningen är, torkan, som orsakas av det återkommande väderfenomenet El Niño. En annan är att vatten har avletts från Poopósjöns inflöden till följd av gruvdrift och jordbruk.

IT, Bolivia
2018-03 28-29
"Facebooks testländer varnar för risker"
En morgon i oktober i fjol upptäckte redaktörerna på Bolivias tredje största nyhetssajt, Página Siete, att trafiken från Facebook sjönk kraftigt. Publikationen hade nyligen drabbats av it-angrepp, och redaktörerna var oroliga för att de angripits avhackare lojala med president Evo Morales regering.
Men detvar inte regeringens fel. Det var Facebook som testade en ny version av sitt populära nyhetsflöde och skalade bort professionella nyhetssajter från användarnas flöden och placerade dem i en separat sektion på Facebook kallad Explore. Bolivia hade blivit försökskanin i företagets kontinuerliga arbeta med att förnya sig.
Målet för testen, där även länder som Slovakien, Sri Lanka, Kambodja, Guatemala och Serbien ingår, är attta reda på om folk föredrar att ha separata platser för personligt och offentligt innehåll.
sidans topp