Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Bahrain

 Karta
 Info Daily News
Voice of Bahrain
Bahrain, sammanfattningar av artiklar om Bahrain som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

97-50 s 13
"Dragkamp om makten i Bahrain"
Mellan den nuvarande premiärministern som har beslutat att åtala 8 shiamuslimska aktivister och hans brorson, tronarvingen som villa ha ett liberalare land.

98-28 s 16-17
"Bahrain har allt utom demokrati"
586 000 invånare. Inkomst per capita 8262 dollar (mycket högt för länder i regionen). Styrs som ett familjeföretag sedan 1700-talet. Bahrain har en opposition som trycks ner med våld. 1000-tals är fängslade för sina åsikters skull och utsätts för tortyr. Men USA stöder landet som en bundsförvant mot Saddam Hussein i detta viktiga oljeområde.

2001-08 s 19-20
"Bahrain liberaliseras och moderniseras"
Efter mer än två decennier av förtryck och sociala oroligheter genomgår Bahrain något som kanske blir en av regionens snabbaste övergångar till ett mer öppet politiskt system. Det handlar om ett jättekliv från näst intill undantagstillstånd till yttrandefrihet. Spänningen mellan Bahrains styrande sunnimuslimska kungliga familj och den shiamuslimska majoriteten minskar genom den författningsändring man just har röstat om. Val av nytt parlament ska äga rum om ungefär 2 år. Landet är litet, bara 400 000 invånare, men är rikt och viktigt för västvärlden. En stark orsak till förändringen är den nye emiren, Shejk Kalifa, som efterträdde sin tyranniske fader för 2 år sedan.

2001-49 s 17-20
"Demokratin löper hinderlopp i den islamiska världen"
Är islam förenligt med demokrati? Det lilla landet Bahrain försöker byta från skoningslöshet till öppenhet. Landets experiment med nya fri- och rättigheter har gett visst eko i Kuwait och några andra arabländer, som Qatar och även Saudiarabien, men de flesta muslimska länder anser demokrati oförenligt med islam. Motsättningen mellan islam och modernitet är djup. Den största bristen på demokrati finns i arabvärlden. Det är hierarkiska samhällen med djupa kylftor mellan stammar och sekter, modernister och traditionalister.

2011-08 s 24
"Var är alla demonstranter?"
Aktivister har konsoliderat sin kontroll över Pärltorget där de har fått sällskap av tusentals anhängare. Ett oppositionsparti kräver att regeringen ska redogöra för vad som har hänt med all de demonstranter som är försvunna.

2011-14 s 10
"Oppositionstidning förbjöds"
Myndigheterna i Bahrain slår till allt hårdare mot regimkritiska medier och har förbjudit landets största oppositionstidning. Även tidningens internet upplaga spärrades. Som orsak angavs "oetisk" rapportering om den shiitiska oppositionens uppror mot kungarikets sunnitiska härskare.

2011-38 s 31
"Kungen av Bahrain stryker folket medhårs"
Kungen av Bahrain har meddelat att offren för våldet i samband med demonstrationer ska få kompensation. En särskild fond ska bildas till offrens förmån. Under protestdemonstrationerna i våras dödades drygt 30 människor. I november presenterades en oberoende utredning av det som hände.

2011-41 s 31
"Reformer diskuteras"
Under press av ihållande protestaktioner från oppositionens sida har regeringen i Bahrain påbörjat arbete med reformer, bland annat en utvidgning av parlamentets befogenheter. Demonstrationer har pågått i sex månader bland den shiitiska majoriteten som kräver större inflytande i det av sunniter styrda kungariket vid Persiska viken.

2011-45 s 20
"Hamad Bin Isa al-Khalifa i Bahrain"
Bahrains sunni monarki iscensatte ett massivt tillslag mot huvudsakligen shiamuslimska aktivister under den arabiska våren med hjälp av militär från de likaledes sunnistyrda Saudiarabien och Förenta arabemiraten. Enligt Human Rights Watch dödades drygt 30 människor i det protestrelaterade våldet och flera hundra skadades. Hundratals människor greps och sitter fortfarande i fängelse. USA har tillfälligt stoppat en vapenaffär tills en undersökningskommission presenterat en rapport mot de mänskliga rättigheterna under sommarens uppror.

Bahrain, Sport
2015-43 8-9
"Han deltog i förtrycket av demokratirörelsen"
Bahrains kungliga shejk, Salman bin Ebrahim al-Khalifa, har blivit ny favorit som efterträdare till Sepp Blatter som Fifas ordförande man anklagas för att ha hjälpt regimen att fängsla de idrottare som demonstrerade för demokrati 2011.
Shejk Salman är president för Asian Football Confederation (AFC) och väntas kandidera för ordförandeposten. Shejk Salman tros redan ha säkrat stöd från Europa, Asien, Afrika och Sydamerika för sin kandidatur.




sidans topp