Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Australien

 Karta
 Info  The Australian

åter Australiencountries

Australien, sammanfattningar av artiklar om Australien, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-21 s 22
"Australien reformerar vapenlagarna"
Efter massakern i Tasmanien då 35 människor mördades av en ensam galning planerar Australien att förbjuda automatiska och halvautomatiska vapen. Och licensiering och registrering av skjutvapen.

96-47 s 16
"Vilken färg har Australien?"
Många är negativa till den stora invandringen från Asien och många tycker att aboriginerna behandlas alltför generöst. (Det är alltid "vita" som är rasister. I artikeln nämns hur länder som Japan, Hongkong och Malaysia verkligen skiljer i rättigheter mellan olika folkslag. Men inga stora artiklar skrivs om deras rasism. Per definition är det bara vita som kan vara "rasister" tydligen).

97-07 s 20
"Australien på väg mot ny identitet"
5 % av Australiens 18 miljoner invånare är asiater. I dag är många andra generationen som talar språket rätt och med dialekt. De vita Australienkänslorna ökar med den ökade invandringen.

97-24 s 16-17
"Australien har ett folkmord på sitt samvete"
En ny kommission undersöker hur Australien mellan 1910-1970 tvångsadopterade barn till aboriginer med avsikt att utplåna den grupp barnen kom ifrån.

97-26 s 24
"Chauvinisten Hanson rider på en missnöjesvåg"
Den ensamstående mamman Pauline Hanson som är oberoende parlamentsledamot och grundare av ett eget parti angriper aboriginerna och detta vinner gehör och håller på att piska upp en storm i landet.
Hennes budskap är att alla som bor i Australien ska få samma förmåner. 9 % stöder henne. Hon har fångat upp en stämning som delas av många australier.

98-36 s 14
"Nyval i Australien i finanskrisens spår"
Premiärminister John Howard sätter sin makt på spel för att få förnyat förtroende från väljarna inför en viktig skattereform. En konservativ regeringskoalition styr Australien, sedan mars 1996 och har ett viss försprång i opinionsläget framför Labour. Därför ska det bli nyval i oktober. Regeringen vill sänka inkomstskatten och inför 10 % moms.

98-41 s 20-21
"Howards koalition får minskad majoritet"
Han har fortfarande majoritet i representanthuset men den är klart mindre nu. Pauline Hanson förlorade sin plats trots att partiet "En nation" fick 10 % av rösterna.

98-41 s 21
"Löfte att införa en ny skatt vann valet"
Howard ville införa en 10 % skatt på varor och tjänster. Detta och inkomster från den fortsatta privatiseringen av telegruppen Telstra ska användas för att betala av på statsskulden och sänka inkomstskatten.

99-27 s 24-26
"Världens bästa land"
Vill nu rösta om att avskaffa monarkin. Landet vill få en politisk position som motsvarar dess ekonomiska styrka. Problemet är att där bara bor 19 miljoner människor.

99-37 s 21
"Monarki eller republik?"
Australien ska om några månader rösta om monarkins vara eller inte vara. Frågan har skapat oenighet både i regeringen och mellan generationerna. Howard vill ha monarki. Hans finansminister Costello förespråkar republik.

99-42 s 10-11
"Nu hettar det till i valkampanjen"
Det är mindre än en månad kvar till folkomröstningen om Australiens framtida status. Ska den gamla straffkolonin bryta banden med den brittiska kronan och bli en republik? Bara 14 % av väljarna stöder den republikanska modell som erbjuds. Men att rösta nej innebär att man stöder monarkin.

99-45 s 18-19
"Australien sade nej till republik"
Folkomröstningen om republik resulterade i väntad seger för nejsidan, men det berodde mest på att den erbjudna republikanska modellen inte motsvarade väljarnas önskemål. Det blev 55 % mot 45% för att behålla banden med den brittiska monarkin!

2000-11 s 23-24
"Australien omprövar sin generösa flyktingpolitik"
Människosmugglingen till Australien ökar oroväckande, och nu vill myndigheterna ge företräde åt flyktingar som kommer den lagliga vägen. Det är irakier och afghaner som tar chansen att komma till ett "demokratiskt, kapitalistiskt och frihetsälskande land". Nu mottas de på annat sätt. Inget permanent uppehållstillstånd förrän efter tre år. Och de måste vara kvar i läger i flera månader innan de kan flytta. Det är lukrativt att smuggla flyktingar.

2000-18 s 20-22
"Det lyckligt lottade Australien är inte lyckligt"
Det ligger inte för australierna att förhäva sig, men deras fokusering på det negativa verkar överdriven, speciellt som stora händelser står för dörren. Sommar-OS i Sydney och nationens 100-års jubileum i höst ställer landet i centrum för väldens uppmärksamhet.
Australien har en grund för lycka, budgeten visar överskott, landet har goda författare, gör fina filmer, har härliga stränder och natur. Men invånarna tycker att livet blivit sämre. Och varför? Jo, för många invandrare! Otryggheten som invånarna känner beror delvis på spräckta myter om rent spel, kamratskap och solidaritet. Här spelar invandringen, multikulturalismen och australiernas förhållande till aboriginerna en viktig roll. Invandringen fungerar som ett slags nav för osäkerheten. Invandringen fortsätter att vara en ständigt "gnagande tagg i landets hjärta". Under det socialdemokratiskt styrda decennium som avbröts 1996 växte det upp kring regeringen en "multikulturell byråkrati" som förordar ökad invandring. I filmen "The Wog Boy" beskrivs det multikulturella etablissemanget som "manipulativt och cyniskt" därför att det bekymrar sig mer om att vinna röster och vara "politiskt korrekt" än om alla de invandrare det lockar till landet!
Samtidigt som "den vita majoritetens tysta vrede över den officiella invandringspolitiken urholkar den nationella identiteten".

2000-18 s 22-24
"Hinner Australien med i den nya ekonomin?"
Australiens ekonomi har under det senaste decenniet kännetecknats av goda vanor och imponerande tillväxt, vilket gör att landet efter så långvariga och ihållande framsteg nu tycks ha gått in i en period av lägre ställda förväntningar. Frågan är om den s k nya ekonomin kommer att lämna Australien på efterkälken.
Australien har fler Internetanvändare och fler datorer per capita än både Europa och Japan men det som fattas är högteknologisk industri. Ekonomin är god, landet skulle lätt platsa i EMU (fast det gör ju numera också Grekland).

2000-24 s 22-23
"Det vackra Sidney"
Det vackra Sidney är en stad full av narkotika och prostituerade. Det finns mycket som erinrar om att staden på sin tid grundlades av samhällets avskum.
Dagens Sidney är en av världens rikaste och modernaste städer, en "hedonistisk smältdegel för invandrare…och för alla möjliga livsstilar" (läs sexuella). Bögklubbar och världens vackraste blondiner med nakna bröst i solen på strandpromenaden. Det är materialismens högborg.
Där finns, inte långt från stranden bordelldistriktet Kings Cross för missbrukare av unga kvinnor, narkotika och alkohol.

2000-35 s 23-24
"Australien, framåt marsch"
OS i Sidney står för dörren, men den riktiga entusiasmen har inte infunnit sig.
Infrastrukturen har inte hunnit med. Många biljetter är osålda.

2000-37 s 25-27
"Australien jagar medaljer och sin rätta identitet"
När den olympiska elden tänds i Sydney på fredag lyser den upp ett land som ännu inte riktigt har hittat sig självt och som är osäkert på sin plats i världen. Det är främst två frågor som anses vara nyckeln till äkta självkänsla: försoning med aboriginerna och införande av republik.

2000-40 s 24
"Nya utmaningar väntar Australien"
Tidernas bästa OS, guldmedaljer och vackert väder. Sydney och Australien har lyckats. Men när uppståndelsen efter OS lägger sig och landet återgår till vardagen väntar en ny kamp. Det är valutamarknadernas dom. Efter spelens första vecka sjönk den australiska dollarn till en rekordlåg kurs mot den amerikanska dollarn. Valutan har förlorat över 30 % av sitt värde på drygt 3 år. Detta trots att under den tiden den australiska ekonomin upplevt ett kraftigt uppsving med hög tillväxt, låg inflation och växande produktivitet. (Ligger förklaringen i den "urholkning av den nationella identiteten" som det talas om i en tidigare Tempus-artikel? Och visst liknar väl Australiens sista tre år också Sveriges?).

2000-41 s 24-26
"Ekonomisk goodwill botar baksmällan"
Sydney hoppas att de lyckade olympiska spelen skall resultera i ökad turism och nya investeringar. Delstaten New South Wales finansminister har meddelat skattebetalarna att Sydney 2000, som kostade 1200 miljoner pund, redan är betalt. Delstatsregeringen har presenterat ett fyraårigt investeringsprogram som kommer att ge 130000 nya jobb vilket kompenserar de 50000 som försvann efter OS. Turistrådet har lanserat ett 90-tal reklamkampanjer runt om i världen för att utnyttja uppmärksamheten på Sydney under OS. OS gav mindre företag en chans att beblanda sig med företagsgiganter och potentiella klienter

2000-41 s 25
"Sydneys hemliga segrare"
Om man ställer antalet medaljer i relation till befolkningsmängd eller BNP per capita är det Bahamas som vunnit mest, följt av Slovenien, Kuba och Norge! Vidare vann både EU och "Forna Sovjet" mer per capita än USA.

2001-20/21 s 26
"Hajen anfaller"
Flera hajattacker på senare tid oroar surfare och dykare i det sportälskande Australien. Kanske det bara är så att antalet attacker speglar hur många timmar människan finns i vatten och att turisterna nu dyker och surfar i avlägset belägna vatten de tidigare inte haft råd att besöka.

2001-20/21 s 27
"Farlig förbindelse"
Vilthunden dingon i Australien har förlorat respekten för människan sedan den länge matats på campingplatser. Nu angriper den och dödar barn.

2001-46 s 18
"Howard vann igen"
Australiens premiärminister John Howard segrade för tredje gången i rad i de allmänna valen. Hans koalition gavs små chanser att vinna innan han i augusti hindrade en grupp afghanska flyktingar på att norskt fartyg att landstiga.

2001-47 s 24-25
"Australien bygger en flyktingkoloni"
Den australiska regeringen avvisar asylsökande till läger långt borta på öar i Söderhavet.
Topside är en del av premiärminister John Howards "Stillahavslösning", som innebär att skapa ett slags arkipelag av flyktingläger runt om i Stilla Havet. Australien betalar de små grannländerna för att de ska ta emot dem. Under tiden behandlas deras asylärenden. Förhoppningen är att flyktingarna ska stanna hemma om de väntar sig platser som inte är bekväma.

2002-15 s 24-25
"Australien vet inte var det hör hemma"
Australien har utvecklats enormt de senaste decennierna - ekonomiskt, socialt och politiskt. Senaste tidens kritik mot landets flyktingpolitik har i viss mån dolt andra, mer positiva sidor. Men det är ändå hög tid att Australien, liksom många andra utvecklade länder, omdefinierar sig själv och sin plats i världen. De asiatiska investerarna lockas av landets politiska stabilitet, sociala friheter och lättsamma livsstil men också av förväntningar på snabba vinster och snabb BNP-tillväxt.
(äntligen en positiv artikel om Australien!)

2003-5 s 24-25
"Historien skrivs om på nytt"
Konservativa historiker driver på för att än en gång skriva om Australiens historia. Keith Windshuttle har skrivit en bok "The Fabrication of Aboriginal History" i vilken han beskyller forskningskollegor för att ha slarvat eller fuskat. Den har vållat stor debatt och har regeringens stöd. Windshuttle menar sig kunna visa att påstådda massakrar på aboriginer på 1800- och 1900-talen i Tasmanien inte ägt rum.

2003-34 s 12-13
"Australien sticker ut hakan"
Australien har börjat spela en större roll för Asiens säkerhet och hjälper sina grannar när dessa inte klarar av det själva. Nu spänner Australien musklerna för hela Asien och profilerar sig som en blivande regional väktare, för att "spela rollen av ställföreträdande representant för den amerikanske sheriffen". Det började med en insatsstyrka som återställde ordningen på Salomonöarna efter fem års uppror och våldsamma strider mellan olika stammar. Efter bombdådet på Bali spelade australiska agenter stor roll för gripanden av grupper som Jemaah Islamiyah som är den sydostasiatiska grenen av a-Qaida och antas stå bakom bombdådet.

2003-35 s 23
"Upp som en sol, ner som en pannkaka"
Pauline Hanson, den rödhåriga uppviglare som blev internationellt ökänd som ledare för Australiens främlingsfientliga parti, har de senaste åren varit en återkommande om än ej frekvent gäst i Tempus (97-26 98-41 . I förra veckan dömdes hon till fängelse i tre år efter att ha befunnits skyldig till bedrägeri. Hon dömdes för att ha falskregistrerat En Nation, partiet hon grundade, i Queensland 1997 och för att orättmätigt ha tagit emot en halv miljon australiska dollar i kampanjbidrag efter delstatsvalen 1998. Partiet ligger i spillror nu sju år efter det att Hanson startade sin plattform, som var starkt kritik till invandringen från Asien och mot välfärdsbidragen till landets aboriginer. Den nuvarande president John Howard anses vunnit valet 2001 mycket på grund av att han anammat en del av Hansons hårdföra linje som då var mycket populär bland väljarna.

2004-35 s 8
"Opinionsmätningar tyder på att Labor leder inför valet i Australien"
Några månader innan de federala valen ligger Mark Lathams labour flera procent före John Howards mitten-höger koalition som innehar regeringen. Det anses bero på Laborpartiets hot att kullkasta ett handelsavtal med USA för att skydda tillverkare av generiska läkemedel på den lokala marknaden. Ett annat skäl kan vara att Howardregeringen nu skylls för att ljuga om att asylsökande för några år sedan kastade sina barn överbord för att tvinga australiska fartyg att ta upp dem.

2004-42 s 16
"Howard vann stort i Australien"
John Howard är Australiens mäktigaste ledare på flera decennier efter det att hans parti, Liberalnationella koalitionen, i söndagens val tog kontroll över parlamentets båda kamrar. Den övertygande segern är viktig för USA eftersom Australien nu kommer att behålla sina styrkor i Irak vilket Labours Mark Latham inte skulle ha gjort om han vunnit. Howard som är 65 år väntas driva igenom kontroversiella arbetsmarknadslagar som försvagar fackets inflytande.

2005-34 s 18
"Australien jagar arbetare"
Australien har startat en kampanj för att locka 20000 välutbildade arbetare från Asien och Europa för att åtgärda den arbetskraftsbrist som hotar att bromsa landets blomstrande ekonomi. Man behöver främst läkare, ingenjörer och specialarbetare samt bagare och hårfrisörer. Landet räknar med att ta emot 130000 invandrare i år. Invandringskampanjen möts med skepsis från vissa håll, till exempel elektrikerna.

2006-10 s 22
"Tio år vid rodret"
I tio år har premiärminister John Howard och hans Liberalnationella partiet lett Australien efter 13 år med Labour vid makten. Hans tippade arvinge är Peter Costello, nuvarande finansminister. Den 66-årige Howard vägrar emellertid att svara på frågan när han tänker avgå.

2006-27 s 26
"Island och Australien toppar lyckoligan"
En ny undersökning som försöker mäta bortom BNP och uppskatta välmåendets mer subtila aspekter, som exempelvis livslängd, utbildning och levnadsstandard placerar Island högst på den internationella lyckoskalan och Australien är god tvåa. Minst lyckliga är ryssar, ukrainare, rumäner och bulgarer. Forskarna, som använder sig av Human Development Index, tror att ekonomisk tillväxt och demokrati är viktiga ingredienser.

2007-04 s 28-29
"Australien brinner"
Torka och höga temperaturer försvårar arbetet med att släcka de ovanligt stora skogsbränderna i Australien. I Australiens näst folkrikaste delstat, Victoria, rasar de värsta skogsbränderna i historien. Några bränder har hållit på i drygt en månad. De underblåses av höga temperaturer och en ovanligt ihärdig torka.

2007-04 s 29
"Effekterna förstärks down under"
I sin årliga klimatrapport presenterar Australiens meteorologiska institut statistik som visar att landet drabbats hårdare av den globala uppvärmningens effekter än andra delar av jorden. Våren 2006 var den varmaste någonsin och nederbördsmönstret blir allt extremare. Både det oppositionella labourpartiet och miljöaktivister hävdar att regeringen som inte har skrivit under Kyotoprotollet, gör alldeles för lite för att skydda miljön och bekämpa klimatförändringen.

2007-06 s 18-19
"Debatten hettar till i Australien"
Mångkultur, javisst, men Australien är i grund och botten och i första hand en västerländsk civilisation, som nykomlingarna måste anpassa sig till, framhåller premiärminister John Howard. Typiska australiska värderingar är demokrati, rättsstat, jämlikhet för alla oavsett kön och etnisk tillhörighet och ett gemensamt språk, engelskan. Keysar Trad, en libanesisk invandrare, som leder Islamiska vänskapsförbundet i Australien, men att dess ord "uppmuntrar rasism via nationell stolthet".

2007-18 s 22
"100 år efter"
Aboroginernas hälsotillstånd släpar nästan 100 år efter det genomsnittliga hälsotillståndet bland andra australier. De utgör en fjärdedel av landets befolkning och lever 17 år kortare. Australiens socialminister understryker att det är svårt att åtgärda problemet eftersom många aboriginer inte vill ha kontakt med myndigheter och "det vita" samhället.

2007-21 s 27-31
"Den stora torkan"
Australien kämpar för att hantera konsekvenserna av en ödesdiger torka. Hela världen blir varmare och många länder bör se Australien som ett varnande exempel. Sydöstra Afrika lever av vattnet från Darling-Murrayfloderna. Vattennivåerna sjunker redan vilket leder till bråk om hur resurserna ska användas mellan jordbrukare och stadsbor å den ena sidan och miljöaktivister och politiker å den andra. Om läget blir prekärt kommer politikerna alltid att prioritera stadens behov framför landsbygden och jordbrukarna, helt enkelt därför att det finns fler väljare i staden.

2007-39 s 5
"Långvarig torka i Australien"
Motsvarande drygt 4 miljarder kronor kommer att betalas ut till bönder i Australien som har drabbats svårt av den värsta torkan på hundra år. Experterna varnar för att torkan kommer att fortsätta. Enligt myndigheterna får redan 23 000 av Australiens 140 000 jordbrukare nödhjälp från staten på grund av torkan som har drabbat 70 % av jordbruksmarken.

2007-41 s 29-30
"Klimatförändringen tas på allvar down under"  Hela artikeln
Den globala uppvärmningen är inte bara en miljöfråga utan i allra högsta grad en säkerhetsfråga för många australier, men inte för regeringen - ännu. En undersökning visar att 40 % av landets invånare ser den globala uppvärmningen som ett större hot mot säkerheten än islamisk fundamentalism. Samväldets forskningsorganisation rapporterade i veckan att medeltemperaturen kommer att stiga en grad till 2030. Australien har bland världens största växthus gasutsläpp per capita. Regeringen har inte undertecknat Kyotoprotokollet med argumentet att det inte ålägger indien och Kina några restriktioner. Australien stöder i stället utvecklingen av kärnkraftsteknik och "rent kol".

2007-42 s 27
"Försoning är på tapeten igen"
Australiens ledare, premiärminister John Howard, gör nya försök att skapa harmoni mellan landets ursprungsbefolkning och den stora, vita majoriteten. Han föreslår en folkomröstning om en författningsförändring, som erkänner aboriginernas och Torres Straitbornas betydelse för Australiens historia. Han säger att han vill åstadkomma "en ny försoning" med landets ursprungsbefolkningar, aboriginer och Torres Strait (etniska melaneser) som utgör 2,7 % av landets invånare. Han vill uppmuntra aboriginerna att hjälpa sig själva och angripa den "passiva välfärdssvulsten". Men för detta krävs ofta att de flyttar dit utbildning, arbete och moderna bostäder finns och detta vill få göra.

2007-48 s 26
"President Bush miste en trogen allierad"
Den australiske premiärministern John Howards nederlag i valet förra lördagen innebar för den amerikanske presidentens del att han förlorade en av sina trognaste allierade. Maktskiftet i Australien blir kännbart i Washington. De tydligaste förändringarna kommer att bli på miljöområdet, kärnenergifrågorna och Irak. Den nye premiärministern, Kevin Rudds regering, kommer att ratificera Kyotoprotokollet och hämta hem Australiens 550 specialsoldater i Irak. 300 soldater kommer dock att stanna kvar liksom de cirka tusen som finns i Afghanistan. Relationerna med Kina kan också komma att ändras, Rudd har varit diplomat i Beijing och talar flytande mandarin. Rudd kan också stoppa uranförsäljningen till Indien, som USA önskar, med argumentet att Indien inte har skrivit på ickespridningsavtalet. Ett antal opinionsmätningar i Australien visar på växande antagonism mot Amerika. Många australier är mer imponerade av Kina och förespråkar närmare kontakter med den asiatiska jätten.

2007-48 s 27
"Snabba ryck av den nye premiärministern"  Hela artikeln
Rudd, vars parti vann en övertygande seger över John Howards konservativa koalition, kommer att resa till klimatmötet i Bali för att underteckna Kyotoprotokollet. Detta markerar en skarp skillnad mellan Labour och Howards koalition mellan Liberala och Nationella partierna. Labourpartiet kommer att mildra den liberaliserade arbetslag som den borgerliga regeringen antog och som ogillas starkt av facket. Labour fick ungefär sex procentenheter mer än i förra valet vilket innebar det största nederlaget för någon australisk regering senan andra världskriget.

2008-16 s 29
"Rudd tog bladet från munnen"
premiärminister Kevin Rudd i Australien riktade öppen kritik mot de kinesiska ledaren under sitt officiella besök i Beijing. Rudds klarspråk anger ett nytt tonläge i den australiska utrikespolitiken eftersom Rudds företrädare, liberalen John Howard, ansåg att öppen kritik av Kina var fullständigt meningslös. Det är mycket som står på spel Australiens räkning. Landet har förskonats från negativa följder av den amerikanska bolånekrisen och det har blivit en viktig leverantör av råvaror till Kina. Genom att öppet ta bladet från munnen har den australiske premiärministern onekligen stärkt sin politiska statur.

2009-07 s 22
"Australien brinner"
Polisen har spår efter misstänkta mordbrännare, som tros ha medverkat till de värsta bränderna i landets historia. Australiska städer, som har ödelagts av landets våldsammaste bränder någonsin, har utropats till brottsplatser, och polisens experter har börjat finkamma sotiga rester efter bevis på hur några av de dödliga bränderna började och vem som kan ha startat dem. Bränder kan komma att kräva fler än 300 människoliv och förstört 350 000 hektar norr om Melbourne på bara en vecka. Gärningsmännen kan komma att åtalas för mord. Fotografier på misstänkta mordbrännare kommer att offentliggöras. Veckan är en av de mörkaste perioderna i Australiens historia i fredstid.

2009-14 s 26
"Rudd öppnar famnen för Asien"
Kevin Rudd i Australien försöker få Barack Obama att stödja hans storstilade planer på ett nytt samarbetsorgan som täcker in nästan hela Asien samt länderna runt Stilla havet. 2007 efterträdde Kevin Rudd den konservative John Howard som regeringschef för Australien. Nu vill han göra Australien till västvärldens mest "asienspråkiga land". När han var i Washington presenterade han sina planer på ett nytt samarbetsforum för länderna i Asien och runt Stilla havet. Han nämner 21 potentiella medlemsländer, inklusive USA, Kina, Indien och Japan.

2009-24 s 23-25
"Australien drog öronen åt sig"
Kinesiska företag sneglar med stor aptit på Australiens rikliga mineraltillgångar. Australiens gruvor behöver pengar, men är det riskfritt att sälja till Kina? Grunden för Australiens välstånd är järnmalm och bauxit, koppar och kol, nickel, guld och uran - en stor medfödd mineralskatt. Kinas aptit på stål får landet att svälja halva den australiska järnmalmsexporten och Kinas textilfabriker köper mer än hälften av den australiska ullen. Kina vill nu köpa in sig i gruvindustrin för 22 miljarder dollar. Kinesernas anbud på andelar i tre australiska gruvbolag - Forteque Metals, Oz Metals och Rio Tinto Ltd - har väckt stor uppmärksamhet i omvärlden och är politiskt mycket känslig i Australien.

2009-26 s 12
"Vad ska man annars ha vänner till?
Australiens premiärminister Kevin Rudd anklagas för korruption. Anledningen är att hans kansli ska ha försökt påverka finansdepartementet att hjälpa en av Rudds personliga vänner, bilhandlaren John Grant, att få pengar ur en speciell räddningsfond. Det handlar om motsvarande 12 miljoner kronor.

2010-01 s 15
"Bönder protesterar mot klimatpolitik"
Arga bönder demonstrerade utanför parlamentet, samtidigt som en jordbrukare, den 61-årige Peter Spencer, fortsatte sin hungerstrejk som stöd åt kravet på kompensation för regeringens klimatpolitik. Lagen begränsar storleken på den areal, vars vegetation får avverkas. Vegetationen absorberar som bekant koldioxid. Spencer vill röja skog och sly på sin farm.

2010-26 s 27-28
"Snöplig reträtt"
Australien har fått sin första kvinnliga premiärminister i Julia Gillard som föddes i Storbritannien. Detta skedde efter det att Kevin Rudd hade avgått före en intern omröstning om partiledarskapet. Rudd vann en jordskredsseger för Labour i november 2007 över den elva år gamla liberala regeringen som leddes av John Howard. För bara sex månader sedan verkade hans regering fortfarande oövervinnlig. Men nu dumpades han av det egna partiet. En orsak är hans kontroversiella gruvskatt på "supervinster". Stora företag har drivit protestkampanjer och väljarna fruktar att skatten skulle skada Australiens ekonomi och äventyra jobben. Julia Gillard är 48 år och nu Australiens premiärminister för Labour.

2010-26 s 28-29
"Kroniskt nödläge i obygden"
Den australiska regeringen har svårt att släppa aboriginerna fria.
För tre år sedan publicerades en rapport om sexuella övergrepp på barn i aboriginsamhällen i Northern Territory som chockade hela Australien. Northern Territory är ett stort område med liten befolkning, 225 000 invånare och täthet 0,17 per kvadratkilometer. Aboriginerna utgör en fjärdedel jämfört med tvåprocent i landet som helhet. Den konservativa regeringen under John Howard utropade då ett slags katastroftillstånd för regionen och etablerade ett hjälpprogram som kallats "interventionen" och som ställde 73 bosättningar under federal kontroll. Regeringen ville veta hur invånarna använde sitt socialbidrag. Hälften av detta läggs nu undan till mat och kläder till barnen. 17 000 personer står under denna "ekonomiska kontroll". Många av aboriginerna tycker att det nya systemet är bra. Det har fått många män att sluta upp med att misshandla sina kvinnor för att få pengar till sprit, droger och spel.

2010-33 s 18-21
"Strid på kniven i Australien"
Julia Gillard, Australiens första kvinnliga premiärminister, får kämpa in i det sista under tvekampens slutspurt. Hennes antagonist, de konservativas burduse Tony Abbott, stormar framåt på upploppet. Målfoto lär krävas för att skilja dem åt när Australien nu går till val. Gillard blev premiärminister för bara någon månad sedan sedan hennes partikamrat Kevin Rudd sett sin popularitet göra en spektakulär störtdykning. För mindre än ett år sedan såg allt så annorlunda ut. Då ansåg 70 procent av befolkningen att Kevin Rudd gjorde ett bra jobb på presidentposten

2010-33 s 19
"Kvinnliga makthavare får kämpa dubbelt"
Australiens första kvinnliga premiärminister vet om att hon utsätts för extra hård granskning och kritik i sitt yrkesutövande och under valkampanjen. Media kommer att fingranska hennes utseende, kläder, förhållande, talarstil, rådgivare, dagsprogram, maktutövning och ställningstaganden genom en könsspecifik lins. Det är fortfarande mycket få kvinnor som lyckats bli regeringschefer och Gillard är den förste i Australien. Det finns ett nätverk för den lilla skara kvinnor som är eller har varit stats- eller regeringschefer som heter The Council of Women Leaders och omfattar ett 40-tal personer.
Artikeln är skriven av Laura Liswood som tillsammans med Islands president Vigdis Finnbogadóttir på 1990-talet grundande The Council of Women Leaders.

2011-05 s 22
"Högre skatt för solidaritet"
Australierna ska betala högre skatt för att hjälpa till att finansiera återuppbyggnaden av de områden som förstördes av de omfattande översvämningarna. Premiärminister Julia Gillard meddelade häromdagen att hon inför en specialskatt. Undantagna från skatten är låginkomsttagare och personer som har berörts direkt av översvämningarna. Regeringen räknar med att få in motsvarande fyra miljarder euro på detta sätt.

2011-27 s 26
"Farlig produkt i trist förpackning"
Den australiska regeringen har infört några av världens striktaste regler för hur cigaretter får förpackas och marknadsföras. Från januari nästa år vill man förbjuda tillverkarna att använda logotyper, varumärkesnamn, färger och säljtext på förpackningarna. Cigarettförpackningarna får en trist, grågrön färg. British American Tobacco, ett av de största tobaksbolagen i Australien, planerar att överklaga regeringens förslag.
Förra året tvingades regeringen i Uruguay att mildra sina regler efter det att Philip Morris hade hävdat att reglerna stred mot Uruguays handelavtal med Schweiz där Philip Morris International har sitt säte.

2011-46 s 31
"Obama i Australien"
President Barack Obama satte för första gången sina fötter på australisk jord när han i onsdags inledde ett två dagar långt besök under vilket han tillkännagav planer på att utöka USAs militära närvaro i Stillahavsområdet. USA och Australien är överens om att inrätta en amerikansk bas för utbildning och amfibieövningar. Kinas växande ekonomiska och militära makt har fått USAs allierade att bemöta de potentiella hoten i Sydkinesiska havet och på andra platser.

2012-08 s 30
"Utrikesministern avgick"
Australiens utrikesminister, Kevin Rudd, avgick på onsdagen på grund av spekulationer om att han och hans anhängare i parlamentet försöker avsätta premiärminister Julia Gillard i syfte att återerövra ledarposten för Rudds räkning. Han förlorade premiärministerposten till Gillard i en intern partikupp 2010.

2012-08 s 31
"Rosa glitter"
Ett australiskt gruvbolag har hittat en unik, rosa diamant på 12,76 karat. Det är den största rosa diamanten som har hittats i landet. Dess värde uppskattas till flera miljoner.
( i originaltexten " worth at least £7 million. "
Senare i i år kommer den att säljas efter att ha visats upp runt om i världen.

2012-09 s 25
"Gillards seger sätter punkt för internt bråk"
En intern maktstrid i Australiens regerande Laborparti avslutades i början av veckan med en intern omröstning. Premiärminister Julia Gillards seger med 71 röster mot 31 för företrädaren Kevin Rudd i en intern partiomröstning bekräftade hennes position som partiledare. Nu kommer i stället den politiska striden att stå mellan Gillard och oppositionsledaren Tony Abbot. Väljarstödet för Abbot och hans Liberal-Nationella koalition 10 procentenheter större än regeringens. Abbot kräver nyval.
Kevins Rudds fall började med sjunkande väljarstöd efter ett förslag om 40 % skatt på "supervinster" inom vissa branscher. Att hand bordlade planerna på ett system för handel med koldioxidutsläpp var inte heller populärt.

Natur & Miljö, Australien
2012-29/30 s 22-23
"Gasrusch i Australien"
Med ny teknik utvinns flytande naturgas ur kollager och gasen har blivit lika lukrativ för dagens Australien som en gång guldet var. CSG (Coal seam gas) håller på att förändra energimarknaden i Australien och stimulera ekonomin. På sex år har gasproduktionen från kollager fördubblats 22 gånger och förser nu mer än en tredjedel av östra Australien med energi. 2020 kan Australien bli världens främste exportör av gas, före Qatar.
Men gasruschen har också ett smärtsammare pris, för dricksvattnet, fiskarna och havet. Den har orsakat miljöprotester från en osannolik allians av bönder och miljöaktivister. De fruktar att borrning enligt fracking metoden kan kontaminera intilliggande grundvatten.

2012-29/30 s 23-24
"Stora barriär-bekymret"
Från 2014 ska stora fartyg lasta flytande naturgas från hamnen utanför staden Gladstone. Hamnen ligger innanför det stora barriärrevet världsarvsområde. I staden byggs världens största anläggning som förvandlar gas som borrats från kollager till flytande gas för export. Många sjukdomar har upptäckts i hamnens rika marinliv. Men forskare lägger skulden på detta på giftiga metaller och avlagringar från äldre industriella föroreningar som lagts sig på hamnens botten och som nu rörts upp av den muddring som nu genomförs i hamnen.

2012-34 s 21
"Helt om marsch i Australien"
Den nya socialistiska regimen i Australien har gjort en helomvändning när det gäller invandringspolitik och kommer att återuppliva en kedja av frånlandscenter för internering som övergavs av arbetarregeringen 2007. Beslutet stöddes både av regeringspartiet och oppositionen. Men oppositionsledaren Tony Abbot krävde en formell ursäkt av premiärminister Julia Gillard för att hon tidigare avvisat och förklarat moraliskt förkastligt samma förslag från oppositionen. Som har som mål att avskräcka potentiella att bege sig de 35 milen från Java till Christmas Island, den lilla ön som är Australiens närmaste gränsutpost till Indonesien.

2012-38 s 31
"Assange får aboriginskt pass"
För att visa sin solidaritet med Julian Assange har Indigenous Social Justice Association, en aktivistgrupp i Australien, som arbetar för ursprungsbefolkningens suveränitet, tilldelat WikiLeaks grundare ett pass. Assange far tog emot passet vid en ceremoni. Det ska skickas till Ecuadors ambassad i London där han håller sig undan. Assange stöder organisationens sak. Passet är bara symboliskt.
Assanges far säger att Australiens myndigheter har övergett hans kontroversielle son.

2012-51 s 31
"Assange blir senator"
Trots att Julian Assange fortfarande är ecuadoriansk medborgare tänker han ställa upp i valen till senator i sitt gamla hemland Australien. Wikileaksgrundaren är i färd med att starta ett eget parti, Wikileakspartiet, som ska stå för öppenhet inom politiken och arbeta för individens frihet.

Australien, Miljö
2013-25 s 31
"Öknen blommar"
Flera av jordens öknar och savanner har blivit grönare under de senaste 30 åren skriver forskare från Australien. Har de rätt innebär det att varningar för torka genom klimatförändringar är felaktiga.
Andra forskare har länge antagit att växthuseffekten kommer att fungera som konstgödsel för jordens växtlighet. Det bekräftas nu av ekologen Ronald Donohue och hans kollegor vidn forskningsorganisationen Csiro i Canberra, Australien.
Koncentrationen av koloxid som sedan 1982 ökat med 24 % har gett fler blomstrande öknar. Grönska i USAs, Sydamerikas och Afrikas öknar har ökat med 11 procent. Bilder från satelliter visar också att det inte har skapats några nya öknar under de senaste årtiondena.

The Sunday Times: "Deserts turn leafy in global greenhouse" (Bilder"
http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/uk_news/Environment/article1268239.ece

http://www.agu.org/news/press/pr_archives/2013/2013-24.shtml
Elevated carbon dioxide making arid regions greener
AGU The American Geophysical Union

Olja, Energi, Australien
2013-29 s 36-37
"Australien vädrar morgonluft, skuttar runt bland nya oljefynd"
EIA anger i sin globala rapport ett tiotal skifferfält i Australien. Norska Statoil har tagit över operatörskapet för fyra befintliga brunnar i Nordterritoriet.

2013-36 s 10-11
"Sydneys Blacktown avgör regeringsmakten"
Var elfte australier lever i de västra delarna av Sydney. Kampen om de parlamentsplatser som ska fördelas där är mycket jämn. Inför de kommande valen har den dynamiska regionen med staden Blacktown hamnat i politikernas fokus. Antalet osäkra väljare är stort.
Premiärministerm Kevin Rudd och oppositionsledaren Tony Abbott har besökt regionen, i en fråga har de varit totalt eniga, nämligen hårdare tag mot ankommande båtflyktingar. Även om mångkultur är officiell regeringspolitik, ett ideal som ingen politiker vill ifrågasätta.

2013-37 s 22-23
"Den galne munken Abbott är Australiens nya ledare"
År 2004 var Tony Abbott den dåvarande premiärministern John Howards hälsominister. Han hade börjat fördjupa sina tankar om de komplexa politiska frågor som var till hans nackdel. Som politiker var han redan något av en karikatyr: han uppfattades vitt och brett som en "head-kicker", någon som man inte ger sig på ostraffad, odisciplinerad, alldeles för religiös och aggressiv; en fanatiker.
Nu är han upphöjd till Australiens premiärminister tack vare arbetarpartiets dysfunktionella styre och en obeveklig valkampanj. Abbotts koalition vann en jordskredsseger i valet och vann 89 mandat mot arbetarpartiets 57.

Australien, Kina
2014-18 s 14
"Det förlovade landet"
Kinesiska invandrare förändrar kontinenten.
Under 1800-talet orsakade den politiska oron för en "kinesisk invasion" de anti-asisatiska invandringslagarna som kallas White Australia policy. De varade långt in på 1900-talet. Men nu på 2000-talet är kineserna här. Och de är många. Tidigare kom de från Hong Kong, men är det folk från den växande medelklassen i Kina som kommer. De vill ha renare luft och en mer avslappnad livsstil. De vill göra livet mer trivsamt och säkert. I Hurstville som är Australiens äldsta och största stad är nästan hälften kineser. Bland shopparna 'är mandarin det huvudsakliga språket. Under 2011-12 fick mer än 25 000 kineser permanent uppehållstillstånd.

Australien, Miljö
2014-43 s 10
"Kol är bra för mänskligheten"
"Kol är bra för mänskligheten", förklarade Tony Abbot, Australiens premiärminister nyligen. Uttalandet går stick i stäv med de internationella klimatmålen. Men Abbot gillar kol som ger billig energi som kan göra slut på den globala energifattigdomen. Mer än fyra miljoner människor dör årligen av luftföroreningar inomhus därför att de saknar el. Australien har därför upphävt sin koldioxidskatt. Tony Abbot och hans regering är emellertid ganska ensamma om att förorda kolenergi.

Australien, Flyktingpolitik
2015-18 s 4-6
"Kan Australiens metod lösa Europas flyktingkris?"
Australiens tuffa attityd mot båtarna mede asylsökanden framhålle som en lösning för att förhindra att hundratals migranter dör när de korsar Medelhavet. Men fungerar den?
Sedan regeringen kom till makten har bara 16 båtar försökt genomföra resan till Australien. Endast en har lyckats. Inga dödsfall har rapporterats. Australien har infört världens hårdaste gränsskydd.
Till havs ska man vända eller bogsera tillbaka båtarna med asylsökande.
Asylsökande som tagit sig till Australien ska låsas in i flyktingförvar i Nauru och Papua Nya Guinea. Där de får erbjudande att resa till Kambodja medan möjligheten finns.
Man ska klargöra att de aldrig kommer att få bosätta sig i Australien.
Sedan regeringen Tony Abbott tog makten i Australien 2013 har bara 16 båtar försökt genomföra resan till Australien. Endast en båt har lyckats. Inga dädsfall har rapporterats.
Australiens inställning till båtflyktingar har oundvikligen framkallat jämförelser med de nuvarande problemet i Medelhavet.
http://www.theguardian.com/world/2015/apr/22/could-australia-stop-the-boats-policy-solve-europe-migrant-crisis
Could Australia's 'stop the boats' policy solve Europe's migrant crisis?
Australien_asylum

Australien, Flyktingpolitik
2015-18 s 7
"Kambodja är ett land med många möjligheter"
Australiens försök att locka flyktingar till Kambodja väcker löje.
Australiens policy att försöka skicka flyktingar till Kambodja har utvecklats till en fars. Det hånas i media och man skojar om att Phnom Penh meddelat att man fått EN intresseanmälan om EN migrant som ville komma.
Strategin har fått skarp kritik bland många människorättsgrupper och FN.

Australien, Flyktingpolitik
2015-21 s 31
"Australien stänger gränsen för IS-soldater som återvänder hem"
Australiens premiärminister skickar klara signaler till IS-krigare i Syrien: "Ni blir anhållna om ni vänder hemåt".
Nu slår man igen dörren för personer som deltagit i krig för extremistiska rörelser utomlands. Premiärminister Tony Abbot gjorde klart för vad som gäller och använde som exempel som om någon slagits för Islamska Staten i Syrien och vill vända tillbaka till Australien ska de inte förvänta sig något vänligt mottagande. Uttalande kommer i samband med att media rapporterat att myndigheterna i landet förhandlar med tre medborgare som anslutit sig till IS och vill vända tillbaka. Media meddelar att de fruktar att hamna i fängelse vilket visar sig vara riktigt.
- Jag upprepar, ansluter du dig till en terrorgrupp som dödar oskyldiga människor och sedan försöker komma tillbaka, så kommer du att bli anhållen, åtalad och hamna i fängelse, säger Abbot,

"Australian Prime Minister Tony Abbott Rules Out Leniency for Ex-Jihadists"
http://www.ndtv.com/world-news/no-special-treatment-for-australian-islamic-state-fighters-family-pm-tony-abbott-766294

No Special Treatment for Australian Islamic State Fighter's Family: PM Tony Abbott
http://www.ndtv.com/world-news/no-special-treatment-for-australian-islamic-state-fighters-family-pm-tony-abbott-766294

Australien
2015-32 20-22
"Trakasserierna mot en aboriginsk fotbollsstjärna väcker debatt och delar Australien i två läger"
Han är en av idrottens superstjärnor och en före detta Årets Australier, men nu funderar Adam Goodes på sin framtid som fotbollsspelare. Han står just nu i centrum för en landsomfattande debatt om rasism inom idrotten och australiernas syn på landets ursprungsbefolkning. Han arbetar aktivt för ursprungsfolkets rättigheter och har grundat en välgörenhetsorganisation. Nu har han i flera månader utsatts för hån och buanden av motståndarlagens anhängare. Nu har Adam Goodes lämnat sin klubb på obestämd tid.
Just nu överväger regeringen att införliva aboriginernas rättigheter i Australiens författning - något som Adam Goodes aktivt förespråkar.
Arbetslösheten är tre gånger större hos aboriginernalivslängden 10 år kortare än hos resten av befolkningen. och den förväntade

Australien, Miljö, Klimat
2015-44 18
"När havsnivån stiger, sjunker staden"
En ond cirkel i staden Perth.
Populationen växer och med den efterfrågan på färskvatten. Detta leder till att landmassan sjunker upp till 6 mm per år. Samtidigt som havsnivån stiger i en accelerande grad. "Om du tar vatten ur marken så kommer sten- och jordlagret att sjunka ned", säger Will Featherstone, professor i geodesi och huvudförfattare till en nyligen publicerad forskningsrapport i Journal of Geophysical Research.
En sjunkande stad får också konsekvenser för mätningar av havsnivån.

Australien, IT, Internet
2015-44 30
"Julie Bishops emojier väcker undringar"
Har Putin rödaktig hud eller är han bara arg?
Vad exakt betyder den där vresiga emojin med det röda ansiktet? Jag är arg? Frustrerad? Solbränd?
Frågan blev att ämne för debatt i den australiska senaten i torsdags när utrikesministern Julie Bishops frikostiga användning av emojier ifrågasattes i ett sammanträde.
Bishop är känd fantast av de små digitala emojierna.
I en intervju publicerad av nyhets-siten Buzzfeed svarade hon med enbart emojier.
Små smiley-figurer som man använder i sms.

2016-04 20-21
"Australiens ledare utesluter tidigt val"
Australiens premiärminister Malcolm Turnbull har två alternativ när han kandiderar för att bli omvald i år - den korta vägen eller den långa. Han har valt det långa alternativet.
Den Liberal-Nationella alliansregeringen tar sig tid att utarbeta en ekonomisk dagordning, innan den går tillval, bland annat geom att de över skattesystemet.
I en undersökning från december 2015 fick Turnboll 53 % mot Labors 47 %. 60 % sa sig föredra Turnboll som premiärminister mot 14 % för oppositionsledaren Bill Shorten.

Australien
2016-25 22-23
"Vad som hände efter det att Australien faktiskt gjorde något för att stoppa vapensvåldet"
I kölvattnet av den dödligaste masskjutning i USAs historia misslyckades senaten att driva igenom fyra lagförslag om skärpta bakgrundskontroller, trots att 90 % av allmänheten stödjer förslagen. Dödläget är oerhört impopulärt, men det fortsätter att vara en verklighet.
Mellan år 2001 köpte australienska myndigheter tillbaka fler än 720 000 olagliga vapen.
1996 gick ett vettskrämt land i Australien samman för att driva igenom vapenreformer efter det att en man hade mördat 35 personer och skadat 29 andra med ett automatvapen. De nya vapenlagarna innefattade ett förbud mot och obligatoriskt återköp av halvautomatiska gevär, liknande dem som användes i masskjutningarna i USA.

Australien
2016-28 30
"Jätteörn i australisk fågelshow attackerade pojke"
Pojken som är mellan sex och åtta år var en av eftermiddagsbesökarna på djurparken Alice Springs Desert Park i Northern Territory i Australien, som erbjuder en fågelshow. Örnen angrep pojkens huvud, med klorna först.

Australien, flyktingpolitik
2016-38 19
"Hanson är tillbaka i politiken och nu är muslimer hotet."
För 20 år sedan varnade hon Australien för asiater.
I parlamentsvalet i juli fick det marginaliserade högerpartiet One Nation, under ledning av Pauline Hanson, fyra viktiga platser av senatens 76 och blev både at minsta minoritetspartiet efter miljöpartiet Green Party och en betydande spelare i det splittrade parlamentet. Hanson hävdar att australier aldrig har fått någon möjlighet att rösta om man vill ha ett mångkulturellt samhälle. Hon vill ha ett invandringsförbud och ett moratorium för framtida moskéer och islamska skolor.

Australien, turism
2016-44 28
"Det krävs mer än Crocodile Dundee för att locka kinesiska turister.
Australien måste höja kvaliteten på både service och boende för att till fullo utnyttja kinesernas vurm för att resa utomlands.
Australien kom på 17e plats bland destinationerna för kinesiska paketresor under årets andra kvartal, långt efter Ryssland på 13:e. Thailand blev etta.
De femstjärniga hotellen verkar slitna, servicen är inget vidare och priserna är relativt höga.

Australien, USA
2017-05 20-21
"USA och Australien är beroende av varandra"
Relationen har ofta beskrivits i entusiastiska ordalag: USA är Australiens "fullständigt pålitliga allierade". Alliansen mellan USA och Australien är "oumbärlig". Presidenten har hotat med att dra sig ur ett "dumt avtal" att ta emot 1 200 flyktingar. Kan Donalds gruff med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull äventyra reltionen?
Här är några exempel på de båda ländernas samarbete:
Australien är medlem i gruppen Five Eyes, ett mycket viktigt och strängt konrollerat underrättelsenätverk. Det skapades av USA och Storbritannien 1946. Kanada anslöt sig 1948, Australien och Nya Zeeland 1956.
Australien Signaler Directorate - en exklusive spiongrupp landets försvarsdepartement.
Australiska styrkor har stridit tillsammans med amerikanerna i alla större krig under 1900-tale1.

Australien, Natur & Miljö
2017-11 31
"Stora barriärrevet dör!
Stora barriärrevet i Australien, som är en av världens största levande organismer, har länge varit ett av världens mest storslagna naturliga underverk, så omfattande att det kan ses från rymden så vackert att det kan röra besökare till tårar.
Men korallreven, och de många havsdjuren som lever kring dem, är hotade. Stora delar av barriärrevet dog på grund av det varma havsrevet förra året.
Hundratals miljoner människor får huvudsakligen sitt protein frå revfikar och förlusten av livsmedelsförsörjningen kan leda till en humanitär kris. Stora barriärrevet genererar cirka 70 000 arbetstillfällen och inbringar årligen flera miljarder dollar i turistintäkter.

Australien, Samhälle
2017-35 20-21
"TV-reklam inför folkomröstning motsätter sig samkönade äktenskap"
Den första TV-reklamen som förespråkar ett "nej" i den kommande poströstningen om en legalisering av samkönade äktenskap i Australien har nyligen släppts. Budskapet är ett en legalisering kommer att få skadliga effekter på barns upplevelser av kön och sexualitet.
Motståndarna hävdar att en legalisering kommer att bidra till "flytande könsidentiteter" och göra det möjligt att introducera "radikala homosexuella sexualundervisningsprogram i skolorna.

Australien, Narkotika
2017-39 16-18
"Västaustralien upplever en epidemi av droger skapat av en gruvboom och för stora inkomster"
Västaustralien problem kämpar mot en epidemi av metamfetaminmissbruk. En gruvboom lockade många unga män till delstaten, många av dem är singlar och tillbringar långa perioder i avlägsna byar med stora disponibla inkomster, en farlig kombination som gör många till narkomaner. Det nationella dödstalet som är kopplat till psykostimulanter, inklusive metamfetaminer, har fyrdubblats sedan 1999. Regelbundna metamfetaminanvändare har stigit från 90 000 år 2011 till 268 000 2016.

Australien, Miljö
2017-41 20-21
"Behöver planeten mer kol?"
Förespråkare för en enorm kolgruva lovar tusentals jobb, men planerna har utlöst en av de mest angelägna miljöstriderna i Australiens historia.
Planen har mött intensiv opposition i Australien och utomlands med fokus på en fråga som har global betydelse: Med tanke på klimathotet och den krympande globala efterfrågan på kol, behöv världen verkligen ytterligare en jättegruva?
Gruvan skulle mer än fördubbla landets kolproduktion. Premiärminister Malcolm Turnbull stöder projektet och nu behövs det bara finansiering för attsätta igång.

Australien, Kina
2017-46 22-23
"Kinesisk nationalism krockar med akademisk frihet i Australien"
I takt med att Kina blir allt mäktigare har vi också allt starkare stöd hemifrån, även när vi vistas utomlands, säger Gao Song, studerande från Kina vid Monashuniversitetet i Melbourna. "När andra kritiseras Kina kan vi gå i svaomål och berätta om Kinas storhet".
Australien fruktar att Kina via sina studenter kan påverka personalen på de kinesiska konsulaten. Samtidigtsom intäkterna från de kinesiska ungdomarna är ett viktigt tillskott till Australiens ekonomi.

Australien, USA
2017-47 10-11
"Protester mot amerikansk spionbas i Australiens ödemark"
Margaret Pestorius anlände till domstolen i sin brudklänning, en ljus orange- och krämfärgad kreation med duvor, fredssymboler och solar. - Det är påskens färger, så jag ser den som en uppståndelsens klänning, säger Pestorius, 53, som är en atikrigsaktivist och hängiven katolik. Hon har dömts för att ha inkräktat på en topphemlig militärbas, som sköts av USA i den australiska ödemarken.
Från basen Pine Gap kontrollerar USA satelliter som samlar in information som används till att precisera flygangrepp och rikta in kärnvapen. Anläggningen är en magnet för australiska antikrigsaktivister vilka riktar uppmärksamheten mot en bas som USA helst vill hålla hemlig. Utan säkerhetsgodkännande är det endast möjligt att se Pine Gap via luften eller genom att klättra upp på MacDonell Ranges branta bergsrygg.

Australien, Kina
2018-07 24-25
"Peking tystar australienkineser"
Skrämsel är ett av Pekings medt kraftfulla vapen när det gäller att tysta australienkineser. Kina övervakar också oliktänkares konton på social medier och många är rädda för att deras privata meddelanden och sociala nätverk kan göra dem till måltavlor för den kinesiska regeringen.
Pekings dominans över samtalen i det kinesiska samhället ger den australieks allmänheten en snedvriden uppfattning om kinesiska australier. Man har fått det felaktiga intrycket att australienkineserna är en enhetlig grupp som stöder Peking. Den tankegången påverkar Australiens politik.


sidans topp