Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Albanien

 Karta
 Info  Albanian Daily News

Albanien, sammanfattningar av artiklar om Albanien som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-22 s 12
"Kaotiskt val i Albanien"
Berisha som är stödd av västmakterna trots att han tidigare innehade en hög post hos kommunisterna förklarar att han vunnit valet men oppositionen med socialisterna i spetsen påstår att det var fusk och lämnade valet. (Detta kan faktiskt ha berott på att de snabbt insåg sig besegrade och därför inte ville vara med utan klagade i stället på fusk - en gammal beprövad kommunistisk metod - om folket inte röstar på oss är det fel på folket eller fusk!)

96-22 s 12
"Berisha satte stopp för kommunisterna"
Kanske med väl bryska och onödiga metoder. Albanien har utvecklats ekonomiskt på ett snabbt och bra sätt sedan det frigjorde sig från en av Europas värsta diktaturer.

97-07 s 9-10
"Albanien - från bunkermani till pyramidkollaps"
Fram till 1991 var Karl Marx och Stalin obligatorisk läsning för alla under 11 år. Människorna har under många hundra år lärt sig att regeringen är avlägsen, osårbar och ansvarig för allt. En snabb demokratisk övergång är helt omöjlig.

97-08 s 12
"Allt var fredens fel"
Freden i Bosnien blev dyr för albanerna. När det blev slut på inkomster från smuggling av vapen och drivmedel blev problemen akuta för pyramidspelarna.

97-10 s 8-9
" Kaos härskar trots undantagstillstånd i Albanien"
När ska den impopuläre presidenten Berisha tvingas gå? Han är f d högt uppsatt medlem i albanska kommunistpartiet. Däremot vill han att premiärministern och regeringen ska avgå.
Albanien har 3,4 miljoner invånare och en BNP per capita som är 5 % av Sveriges. 70 % är muslimer. 95 % är albaner.

97-10 s 10
"Balkans förlorade decennium"
Oroligheterna har vuxit fram ur folkvreden i Europas förlorarklubb. Dvs Serbien, Albanien och Bulgarien.
Det är mycket i regionens traditioner som gör att förnyelsen kommer att gå långsamt.
De var länge under turkiskt herravälde, isolerade från Europa.
Ekonomin är mycket centralstyrd. Mycket stora statliga inslag. Ingen kunskap om västerländsk ekonomi före 1989.
BNP per capita Albanien 5 %, Serbien 7 % och Bulgarien 17 % av Sveriges.

97-11 s 6
"Rebellerna kräver Berishas avgång"
(en mer sansad artikel än i svenska nyhetsmedia. Här pekar man på att den snara bristen på mat och att kvinnorna gömmer sig av rädsla kan minska entusiasmen bland männen snart).
Det finns i Albanien 3,3 miljoner i albaner. I omgivande länder drygt 2 miljoner.

97-12 s 10
"Spänt läge råder i Tirana"
Berisha vill inte avgå utan tvärtom framställa sig som den enda garanten för lugn i landet. EU vill bara engagera sig minimalt (vilket hedrar dem verkligen).

97-13 s 10-11
"Demokratin var bara ett luftslott"
Alla ville tro att Albanien uppnått en viss grad av demokrati och stabilitet. Detta utnyttjade Berisja. Men i valet förra året då det stora fusket uppdagades avslöjades allt.

97-13 s 11
"Den nya järnridån"
Den nya järnridån byggs utifrån för att stänga inne inte inifrån för att stänga ute
Järnridån används för att isolera eldhärdar som Albanien och Zaire så att resten av världen kan göra affärer utan att störas.
I Albanien vinnaren är det land som snabbast kan evakuera sina medborgare
Ett krig mellan statsmaffian och gatumaffian.
Nu är det supermarknaderna som delar ut pengar innan var det supermakterna

97-18/19 s 11
"Inte särskilt välkomna"
1000 italienska soldater till Albanien. De vill i sin tur inte heller ha något att göra med den genomkorrumperade albanska polisen.

97-21 s 11-12
"Fortfarande oroligt i Vlore"
Det finns en oklar önskan om återgång till det normala i Albanien. Visserligen är hatet mot president Berisha fortfarande stort, men det verkar vara ett vanmäktigt raseri.
Den internationella skyddsstyrkan vill inte överta den albanska polisens uppgifter.
Den klarar dåligt av att hålla ordningen på narkotikagängen. Resignationen är stor.
"Människorna på Balkan är främmande för ansvar som inte är förenat med stor makt"

97-27 s 8-9
"Berisha erkänner nederlaget"
De albanska parlamentsvalen är överståndna och kunde genomföras trots att våld och oro förekommer i stora delar av landet. President Berishas parti förlorade valen och nu är den stora frågan om han lämnar sitt ämbete.
Det demokratiska partiet förlorade och det socialistiska med Satos Nano, vann.

97-31 s 12-13
"Nexhmije - Balkans Marie-Antoinette"
När regimen föll 1991 som sista kommunistregim i Europa dömdes hon till 10 år för förskingring. Nu är hon benådad efter 5 år. Hon är i dag 77 år och en skugga av sitt forna jag efter fängelsestraffet. Hon erkänner också att kanske alltför många var fängslade under hennes makes tid vid makten. Han dog 1985 och sedan styrdes Albanien av Ramiz Alia. Han "fjäskade för Demokraterna" menar hon.

98-23 s 6
"Nato tvekar om Albanien- styrka"
Hur många soldater behövs för att övervaka den oroliga gränsen mellan Albanien och Kosovo? Den albanska regeringen har begärt Natoskydd!!
98-24 s 12-13
"Flyktingarna möter en fattigdom de inte anade"
De etniska albanskorna för står inte att levnadsstandarden är så låg i Albanien. De flyr från en god standard till "sitt eget land" där 70 % lever under existensminimum!
98-29 s 12-13
"Albansk nationalism har många fästen"
Kosovoalbanernas militanta gerilla drömmer om ett stor-Albanien, som omfattar alla etniska albaner på Balkan"
I Makedonien finns albanernas demokratiska parti. Finns i Tetovo, vars 172 000 invånare till 75 % är etniska albaner. Även huvudstaden Skopje inkluderas i ett "Stor-Albanien". Det finns 6 miljoner albaner på Balkan. Albanerna vill sätta punkt för ett sekel av andraklasstatus (
det är kanske där de hör hemma i dagens Europa?) och etablera sig på den internationella scenen.

98-38 11
"Nya oroligheter skakar Albanien"
Den albanska regeringen har utsatts för ett kuppförsök men har återtagit kontrollen över landet. Läget är emellertid spänt och nya våldsamheter kan blossa upp när som helst"
premiärministern Fatos Nano utmanas av f d premiärministern Sali Berisha.

99-30 s 11-12
"Albanien har en dyr önskelista"
Efter sin stora insats i Kosovokrisen vill regeringen ha hjälp med bl a stora förbättringar av infrastrukturen, men det kaotiska tillståndet i landet gör satsningar osäkra. Men Europas fattigaste land måste stärka demokratin, förbättra affärsklimatet och utbilda sina medborgare bättre innan de ens kan börja tillgodogöra sig det slags omfattande hjälp som det hoppas på (
man skulle kunna säga att Albanien måste visa att de kan hantera pengar innan de får pengar!)

99-35 s 6-7
"Albanien har siktet inställt mot Europa, men vägen dit är lång"
De flesta av de omkring 450000 flyktingarna från Kosovo som under tre månader fann en fristad i Albanien har åkt hem. I den albanska huvudstaden Tirana har det mesta återgått till det normala, men de internationella hjälporganisationerna är fortfarande på plats, bl a för att förbereda en eventuell ny flyktingvåg till vintern. Man tror att inte alla klarar vintern i Kosovo. I Albanien är läget åter normalt dvs arbetslöshet, fattigdom och en stor skara sysslolösa män.

2000-9 s 7-8
"Krutdurken Kosovo är i den albanska maffians våld"
Oroligheterna i staden Mitrovica i Kosovo är ett resultat av FNs misslyckade förvaltning. En ekonomisk maffia griper makten i provinsen.
En oerhört avslöjande artikel i der Spiegel om hur
- UCK rustar på nytt
- Öppet stöd från Tirana. Albanien har en skurkroll i Kosovo.
- Hoxhas agenter verkar åter öppet
- Albanmaffian kräver höga beskyddarpremier av affärsmännen
- Unga kvinnor kidnappas och säljs som prostituerade
- Heroinfabrik uppförs i Kosovo
- etc etc

2000-13 s 12-15
"Lättare sagt än gjort att bygga det nya Kosovo"
FN och Nato har ambitionen och det nästan omöjliga mandatet att förvandla Kosovo till ett välmående, fredligt och multietniskt område. Av regionens 1,7 miljoner är ca 95 % etniska albaner.
Det finns två källor till det dagliga våldet: resterna av UCKs förhärdade krigare och brottssyndikat från Albanien som vill ha ett finger med i heroinhandeln. Det är krig mellan dessa två grupper.

2000-20 s 10-11
"Albanien tog chansen till en nystart"
Många befarade att Kosovokrisen skulle bli förödande för Albanien men med facit i handen kan det konstateras att den i stället satte fart på hjulen och fick pengarna att rulla. Ett skäl är att alla 650 000 kosovoflyktingarna åkte direkt tillbaka så snart Natos trupper kommit. Albanien tjänade på flyktingarnas stora hjälpsändningar. Albanien gör allt för att framstå som ett demokratiskt land som har rätt till stor finansiell hjälp från väst.

2001-32 s 7
"Albanien är på rätt väg"
Landets återvalde premiärminister har stora förhoppningar.
Den ungdomlige premiärministern Ilir Meta hade två framgångar innan valet. Han lät öppna en fyrfilig motorväg mellan huvudstaden Tirana och badorten Durres. Dessutom fick han beröm på EUs toppmöte i Göteborg för att han lyckats hålla landet utanför de etniska konflikterna i Makedonien. I valet fick socialisterna 42 % mot demokraternas 36 %. Meta och hans unga EU-positiva anhängare kan lyckas göra Albanien till ett land som västeuropéer kommer att betrakta som normalt.

2002-48 s 8-9
"Kosmetiska förändringar är bättre än inga alls"
Albaniens huvudstad Tirana försöker resa sig ur bråte och förfall. Det centrala Tirana - ett av de minst tilltalande monumenten över stalinismens tristhet - håller på att snygga upp. Bakom försöken ligger Edi Rama som är Tiranas borgmästare. Sali Berisha och Fatos Nano som i flera år varit oförsonliga fiender i kampen om statsmakten förenas i sin avsky för Rama och hans kumpaner som de anser vara hopplöst korrumperade (
ja, som man känner sig själv skyller man på andra). Men den allians mellan de båda som kom till efter hårda internationella påtryckningar har skakat om den albanska politiken och bl a lett till att EU ska inleda förhandlingar om medlemskap.

2003-44 s 10
"Klyftan mellan rika och fattiga växer"
Albaniens ekonomi växer snabbt men halva ekonomin är svart. Trots den ekonomiska boomen, BNP växer med 7 % i år, är vattenbrit och elavbrott fortfarande tt vanligt inslag i vardagen. Kring städerna finns slumbyar, där arbetssökande från landsbygden slår sig ner. I Albanien är det en allmän uppfattning att brott lönar sig. Nästan halva BNP genereras av kriminell verklsamhet. Toleransen mot vinster från brottslig verksamhet är stor.

2003-44 s 11-12
"Uppsnyggningen stärkte självförtroendet"
Edi Rama som för ett par veckor sedan omvaldes till posten som borgmästare i den albanska huvudstaden Tirana, är ett undantag. Under hans mandat har Tirana fått ett nytt ansikte med ovanliga medel. Stadens invånare tror på den f d konstnären och känner sig medansvariga i arbetet att förändra det offentliga rummet.

2003-47 s 10-12
"Drömmen om ett Stor-Albanien lever"
I norra Grekland förbereder sig militanta albaner för att med vapens hjälp bilda ett rike av alla albanska områden. Där finns den "albanska motståndsrörelsen" Epirus. Varje alban som samarbetar med den får 15000 euro från ett albanskt parti i Tetovo i Makedonien. Den drivande kraften bakom projektet "Stor-Albanien" som utropades till nationellt mål på ett hemligt UCK-möte 1995, är för närvarande "Albanska nationalarmén". ANAs politiska ledning som på Internet döljer sig bakom pseudonymen Alban Vijosa, är den albanske advokaten Idajet Beqiri, grundare av Nationella enhetspartiet i Albanien. Han kommer att kräva att Grekland tillåter 200 000 albaner att komma tillbaka till Grekland. De tvingades efter andra världskriget att fly eftersom de hade samarbetat med Hitlers nazister.

2003-47 s 12
"Albanien 1878-1912"
Under perioden 1878-1912 existerade ingen albansk stat. Albanerna var uppdelade i muslimer, ortodoxa och katolska undergrupper. Den albanska befolkningen var i majoritet i de ottomanska provinserna Shkoder, Janina, Monastir och Kosovo. Ett oberoende Albanien bildades på Londonkonferensen 1912 därför att Storbritannien inte kunde tåla ett serbiskt Albanien. Den nya staten skulle bestå av albanska områden utmed den adriatiska kusten inte av landomslutna områden som Kosovo.

2005-27 s 18-19
"Valet i Albanien får nästan godkänt"
I de albanska parlamentsvalen i söndags upptäckte valövervakare från OSSE och Europarådet allvarliga organisatoriska brister. Lokala valövervakare var dock mindre kritiska. Innan en slutgiltig bedömning kan göras måste rösträkningen avslutas. Albanien frigjorde sig från decennier av kommunistisk isolering i början av 2000-talet och många av valen sedan dess har kännetecknats av våld och fusk. Valet till parlamentets 120 platser utkämpades huvudsakligen mellan premiärminister Fatos Nanos socialistparti och det demokratiska partiet, som leds av Sali Berisha. De preliminära resultaten pekar på en förlust för de styrande socialisterna.

2006-34 s 5
"Albanien tar i med hårdhandskarna mot korruptionen"
Avsikten är att förbättra sina utsikter att bli officiell kandidat för medlemskap i EU. EU-kommissionen har gjort klart att utan avsevärda förbättringar har Albanien inte särkilt stor chans att, som grannlandet Makedonien, bli formell kandidat för medlemskap. Berisha säger att han fått stopp på två organiserade kriminella grupper med internationella kontakter.

2006-45 s 5
"Goda tider, äntligen"
En oväntad ekonomisk uppgång i Albanien gynnar hela Balkan. Landet är korrumperat, staten är svag och den organiserade brottsligheten stark. Men det har börjat byggas hus och infrastrukturen förbättras. Människosmugglingen och den internationella handeln med unga, prostituerade har minskat och pengarna har satsats i byggen och andra lagliga affärer. Turismen har ökat främst som etniska albaner från Kosovo och Makedonien. En tredjedel av landets medborgare lever utomlands, särskilt i Grekland och i Italien, där de är verksamma och skickar hem omkring en miljard euro per år. Mycket investeras i bostäder och andra byggnader.

2008-12 s 7
"Ministern tog sitt ansvar"
Albaniens försvarsminister Fatmir Mediu har avgått efter lördagens explosioner i en vapendepå nära huvudstaden Tirana. Minst 16 personer miste livet och nästan 300 skadades i explosionerna, som fyllde ett stort område med skräp och skarp ammunition. Ett tiotal personer saknas fortfarande. Explosionerna höll på i cirka 14 timmar och förstörde hundratals bostäder och arbetsplatser.

2008-29 s 28-29
"Kvinnogöra är inget för edsvurna jungfrur"
Den edsvurna jungfrun (sworn virgins) föddes av nödvändighet i ett jordbrukssamhälle som plågades av krig och död. Om familjens patriark dog utan manliga arvingar kunde en familjs kvinnor blir helt maktlösa. Genom att svära kyskhet (oath of virginity) kunde en kvinna anta en mans roll som familjeöverhuvud, bära vapen, äga egendom och röra sig fritt. Ritualen var ett sätt för landsbygdens kvinnor att försäkra sig om makt i ett samhälle som var desperat fattigt och macho och som var isolerat från resten av Europa under en stalinistisk diktatur. Traditionen med edsvurna oskulder kan spåras till en uppförandekod som har överförts muntligt från generation till generation i klanerna i norra Albanien i drygt 500 år. Där finns det fortfarande ett fyrtiotal edsvurna jungfrur enligt forskare som studerar fenomenet. Det ska inte likställas med homosexualitet som länge har varit tabu på den albanska landsbygden. Dessa kvinnor har inte sex med någon.

2009-10 s 6-7
"Valfeber i Albanien"
Valen i Albanien senare i år ser ut att ta en mycket jämn kamp. Ed Rama som är socialisternas färgstarke ledare studerar Barack Obamas tal och inriktar sig på förändring när han utmanar premiärminister Sali Berisha, som är Demokratiska partiets ledare. Ed Rama har varit borgmästare i Tirana sedan 2000 och Berisha har spelat en viktig roll i den albanska politiken ända sedan kommunismen kollapsade 1991. Tirana har förändrats totalt. Berisha varnar för socialistpartiets kommunistiska rötter. Mycket talar för att valkampanjen blir både smutsig och tröttsam.

2009-19 s 8
"Albanien knackar på EUs port"
Albanien har lämnat in en formell medlemskapsansökan till Bryssel. Albanien är ett av Europas fattigaste länder. EU-kommissionen välkomnade ansökan och underströk att Albanien har gjort stora framsteg när det gäller politiska reformer. Parlamentsvalet i slutet av juni kommer att noggrant observeras eftersom fria och rättvisa val är en grundförutsättning för fortsatt närmande till EU. Inom EU börjar många ifrågasätta fortsatt utvidgning.

2009-42 s 8-11
"Albanien drömmer om att bli Balkans Schweiz" hela artikeln
Albanien är ett bakvatten i jämförelse med andra länder i Europa. Det är en nackdel som dock kan förvandlas till en fördel, eftersom landet erbjuder goda möjligheter att investera i ännu outvecklade sektorer. Mest på grund av den billiga och flitiga arbetskraften.
Albanien med 3,6 miljoner invånare blev medlem i Nato i april och har ambitioner att bli EU-medlem. Landets ekonomi kämpar fortfarande för att läka såren av 40 års brutalt styre under den stalinistiske diktatorn Enver Hoxha som utvecklade en rå socialism, svärtade ner västerländsk kapitalism och pekade ut väst som fiende. Huvudstaden Tirana ger ett modernt intryck men stora delar av landsbygden har fastnat i det gamla. Albanien är det mest korrupta landet i Europa.

2010-11 s 6-7
"Albanien sticker ut som en regional succé"
Det förr mobbade och förlöjligade Albanien har som enda land på Balkan lagt gamla kontroverser och motsättningar bakom sig. Albanien som först styrdes av kung Zog och sedan av en stalinistisk knasboll som blev maoist, Enver Hoxha, var Europas svar på Nordkorea. Nu framstår landet som ett mönster av utrikespolitisk stabilitet i västra Balkan. Detta vad gäller utrikes relationer. Inrikes är landets hjälte den medeltida krigaren Skanderberg, vars porträtt finns att beskåda överallt. Sedan Albanien lade den primitiva kommunismen bakom sig 1990 utspelas valstrider i Skanderbergs anda som traditionella blodsfejder, inskrivna i medeltidslagen Lek, som kräver att man hämnas mot varje fiende. Oförmågan att avbalkanisera den interna politiken hindrar Albanien från att bemötas med den respekt som landet förtjänar. Den kristna minoriteten lever i harmoni med islam. Albanien kunde bli en modell för samexistens mellan muslimer och människor av annan tro.

2011-02 s 9-11
"Hög tid att göra upp med det förflutna"
Albanien tvekar att en gång för alla undersöka den socialistiska förtryckarregimens brott. I skyttegravskriget mellan politiska eliter har uppgörelsen med kommunismen blivit ett redskap för att uppnå politiska mål. Det har gått 20 år sedan den socialistiska regimen i Albanien tvingades till eftergifter av trycket från folket. Omvälvningsvågen som svept över Östeuropa nådde Albanien med ett års försening. Enver Hoxhas urartade i de stalinistiska principernas sista hemvist i Europa. 1991 vann oppositionen med Sali Berisha i spetsen nästen 70 % av rösterna. Albaniens folk led svårt under det politiska förtrycket. Men inget annat land i Östeuropa har gjort så föga seriösa utredningar om den socialistiska tiden som Albanien. Nästan en tredjedel av befolkningen samarbetade med statens säkerhetstjänst, Sigurimi.

2011-05 s 10
"I dålig dager"
Misstankar om utbredd, organiserad brottslighet skadar albanernas rykte"
Det kan inte vara roligt att vara alban just nu. I Kosovo misstänks de albanska ledarna för brottslighet i stor skala. I Albanien uppstod våld i samband med ett oppositionsmöte 21 januari och tre aktivister sköts till döds. Albaniens premiärminister, Sali Berisha, anklagar oppositionen, Edi Rama, borgmästare i Tirana, för att leja kriminella gäng och terrorister. Ända sedan valen i juni 2009, som enligt oppositionen manipulerades av Berisha har det parlamentariska arbetet varit blockerat. Som en följd därav har Albaniens medlemskapsprocess med EU avbrutits.

2011-42 s 10
"Bryssel lockar"
EU-kommissionen presenterar sin årliga rapport om kandidatländer och presumtiva kandidatländer. Lockande medlemskap sporrar reformer i länderna på Balkan.
Däremot är det inga framstegsrapporter när det gäller Albanien. Landet har paralyserats av politiskt dödläge ända sedan det omstridda valet 2009. Korruptionen på högsta politiska nivå är ett stort bekymmer.

2012-25 s 30
"Man får inte glömma"
Enver Hoxha var nog den halsstarrigaste härskaren i det gamla östblocket. Minsta motstånd kunde straffas med fängelse eller döden. Han kom också på kant med de andra kommunistländerna Jugoslavien, Sovjetunionen och Kina. När han dog 1985 var Albanien helt isolerat från omvärlden. Trots detta upprättade hans efterträdare så sent som 1988 ett monument över honom i form av en pyramid av stål, betong och glas. Det skedde tre år innan kommunismen kollapsade också i Albanien.
Nu vill den albanska regeringen riva pyramiden. Men Sali Berishas planer möter motstånd.
6000 albaner har protesterat med namnlistor mot rivningen. Deras argument är att man inte får lov att glömma gårdagens fasor.

2012-49 s 10
"Firar 100-årsdagen av sin självständighet"
Albanien firar 100-årsdagen av sin självständighet. Det skulle kunna ge anledning till en kritisk uppgörelse med Hoxhas skräckvälde och tidigare politiska fångars öde. Hoxha styrde Albanien med järnhand mellan 1944 och 1985.
2007 antogs en lag som ger en ersättning på cirka 14 euro per dag till politiska fångar som under denna tid satt fängslade. Men ännu har bara en liten del av denna ersättning utbetalats. Nu hungerstrejkar många av dess för att få sin ersättning. Detta visar hur svårt Albanien har att göra upp med arvet efter Hoxha.
Under det sekellånga osmanska herraväldet hade albanerna övergått till erövrarnas muslimska religion. Albanerna har splittrats på många länder som till Grekland, Kosovo, Serbien, Makedonien och Montenegro.

2013-04 s 4-5
"Hodjas offer kräver upprättelse"
Idag är omkring 2700 tidigare fångar I livet. De är förbittrade och utfattiga och har bara fått en bråkdel av det skadestånd de utlovats. Några har börjat kämpa för ett offentliggörande av den kommunistiska statens smutsiga hemligheter. Men styrande i Albanien, socialister och demokrater, visar mycket litet intresse av att bearbeta minnet av kommunisttiden. Eller att öppna arkiven.

2014-30-31 s 34-37
"Hedern försvaras till varje pris"
Vi kommer och tar dig! Blodshämnden förstör en albansk pojkes liv.
Hans död skulle öppna upp möjligheten till försoning och sätta stopp för blodsfejderna som hans familj varit fast i under flera år på grund av en löjlig tvist över en bergbäck. Han har länge gömt sig undan lönnmördare från en rivaliserande familj.
Blodsfejder existerar fortfarande i Albanien och de inblandade tvingas leva gömda.
Blodsfejder har sina rötter i en samlig traditionella regler från 1400-talet som går under namnet Kanun. Sedan kommunismens fall har bruket av Kanun resulterat i att uppskattningsvis 10 000 albaner har dödats. "Spillt blod mäste mötas av spillt nlod" så lyder edikten i Kanun, ett rättvisesystem som fokuserar på ära, skuld och hämnd. "Heder är viktigare än livet"
I veckan fick Albanien grönt ljus från EU angående inträde.
http://www.spiegel.de/international/world/blood-feuds-still-prevalent-in-albania-a-973498.html



sidans topp