Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 33

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19  
20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33  

USA ändrar fokus i sin anti-terrorstrategi

DANIEL DOMBAY och ALEXANDRA ULMER
Washington

Obamaadministrationen lade i förra veckan fram sin syn på extremistiskt våld, med ett fokus på utvecklingsfrågor och ett avskaffande av Bush-erans retorik.

John Brennan, presidentens främsta rådgivare i nationella säkerhets- och anti-terrorfrågor, har i den nya policyn gjort sig kvitt fraser som ”kriget mot terrorismen”, och även bilden av denna kamp som varande ”global” och alla antydningar om en kamp mot ”jjihadister”.

”Terrorbekämpningen och kampen mot extremistiskt våld har återfått sin rätta roll och definierar inte längre, eller rättare sagt, förvränger inte längre vår nationella säkerhets- och utrikespolitik. Istället ingår dessa områden som en viktig del av de större politiska policyområdena”, sade Brennan till Centret för stategiska och internationella studier.

Brennan beskrev ”terrorism” enbart som ett medel i al-Qaidas övergripande målsättning: ”global dominans genom upprättandet av ett islamiskt kalifat”, och tillade: ”Genom att fokusera på taktiken riskerar att vi att inte se den extremistiska skogens tillväxt bland alla terroristträd.”

Vissa konservativa bedömare har attackerat beslutet att förkasta etiketten ”det globala kriget mot terrorn” och förlöjligar den nya termen ”utrikes beredskapsoperationer” som föreslagits i ett internt regeringsdokument.

Brennan argumenterade emot och sade att beskrivningen av problematiken som ett globalt krig ”spelar på den missvisande och farliga tanken att USA på något sätt skulle vara i konflikt med resten av världen”. Att beskriva terrorister som jihadister ”riskerar att stärka idén om att USA skulle föra krig mot själva islam”.

Barack Obama, sade han, har inte bara godkänt ”ett antal handlingar och initiativ mot al-Qaida och andra terroristgrupper men dessutom uppmuntrat oss att bli än mer aggressiva i våra ansträngningar att finna nya sätt och möjligheter att slå tillbaka mot dessa terrorister”.

Opinionsundersökningar visar dock på viss skepsis mot delar av Obamas program, särskilt stängningen av interneringslägret i Guantanamo.

Brennan fortsatte med att säga att al-Qaida och dess allierade blivit ”starkt tillbakatryckta” efter de senaste årens amerikanska operationer, men att de fortfarande utgjorde ett ”dynamiskt och växande hot”.

Därför intensifierar USA nu sin verksamhet i Afghanistan, i samarbete med Pakistan, ökar underrättelseutbytet med länder i Östafrika och kring Sahara, för att försöka strypa pengaflödena till terroristorganisationerna.

I kommentarer som markerar en ytterligare policyförändringar underströk Brennan utvecklings- och biståndspolitikens roll. ”Precis som det inte finns någon ursäkt för godtycklig slakt på oskyldiga, så går det inte heller att förneka att när barn inte har något hopp om en utbildning, när stater inte kan tillgodose sina medborgares grundläggande behov, då blir också folk mer mottagliga för våldsideologier.”

Och detta är skälet till att den nya policyn innefattar en ”politisk, ekonomisk och social kampanj för att tillgodose vanliga människors grundläggande behov och lyssna på deras legitima påpekanden om missförhållanden.”© 2009 TEMPUS/Financial Times