Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Guinea

 Karta
 Info Presse Guinée
Guinée News
  

Dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Guinea, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

2006-3 s 25-26
"Emancipation med förhinder"
Urgamla traditioner hindrar den afrikanska kvinnans frigörelse.
Den sydafrikanska regeringen har nyligen bannlyst vissa former av oskuldsprov. Den som bryter mot lagen riskerar upp till 10 års fängelse. Hos zulufolket är det en gammal tradition med oskuldstest av unga flickor. Avsikten är att avvärja sex i unga år. På senare tid är det också ett sätt att bekämpa HIV-spridning. "Många människorättsaktivister" anser testerna var "diskriminerande och emotionellt förödande" eftersom vissa flickor inte klarar testen. De afrikanska länderna stiftar många nya lagar av "västerländskt" skick. Men det är bevisligen mycket lättare att stifta dem än att se till att de efterlevs. I till exempel Guinea har kvinnlig omskärelse varit förbjuden sedan 1965. Överträdelse kan straffas med döden. FNs barnfond säger att 90 % av alla kvinnor i dagens Guinea är omskurna. Moderna regler kolliderar med urgamla traditioner och kvinnorna är splittrade inbördes om vad som egentligen är framsteg.

2009-14 s 28-29
"Hoppet avtar i takt med investeringarna"
Vänskapen mellan Guinea och Kina har varat länge. Den inleddes redan när Guinea var en isolerad och hårt pressad socialistisk stat i slutet av 1950-talet. Nu sjunker råvarupriserna vilket får Kina att backa från några av sina mest riskfyllda och offensiva planer i Afrika. Dessutom är Guineas aktuella politiska situation mycket instabil.
För bara ett år sedan såg det ut som om Kina var i färd med att vända upp och ned på en decenniegammal ordning i Afrika men nu är de kinesiska företagen inte längre lika medgörliga och de undviker några av Afrikas mest kaotiska platser.

2009-40 s 20-21
"Guinea i ett nötskal: krig, armod, diktatur och bauxit"  hela artikeln
Av alla Frankrikes kolonier i Afrika var det Guinea som klippte av banden till Frankrike mest definitivt. Guinea valde den marxistiska vägen som låg nära Sovjetunionen och Kina, 1958.
Afrikanska Unionen har gett president Camara en tidsfrist till mitten av oktober för att dra tillbaka sin kandidatur i valen nästa år. Om han inte gör det kommer han att utsättas för sanktioner. Camara förefaller inte bry sig om utlandets fördömanden.
Artikeln i The Guardian. Info om Guinea. CIAs factbook.

2009-40 s 20
"Militären slog till med ursinnigt våld" hela artikeln
Nästan 50000 medborgarna hade i måndags samlats på en idrottsplats för att protestera mot juntaledarens planer på att ställa upp i presidentvalet i januari trots att han tidigare lovat att inte göra detta. Militären genomförde en brutal massaker inklusive skottlossning, knivhuggning, våldtäkter och misshandel av dussintals män och kvinnor. Vittnen berättar att kvinnor våldtogs inför öppen ridå av soldater som begick övergrepp mot dem med sina vapen. Militären sköt skottsalvor rakt på obeväpnade civila på nära håll. De mest brutala soldaterna tillhörde elitstyrkorna i presidentgardet som bära röda baskrar. Den forna kolonialmakten Frankrike har dragit in all hjälp och fördömt våldet.
Artikel i NY Times.

2009-40 s 21
"Dadis Camara"
Guineas ledare är en av världens mest excentriska ledare. Det beror inte bara på hans vana att sova hela dagen och arbeta på natten. Kapten Moussa Dadis Camara har också ett eget TV-program, "Dadis Show" där han grillar medlemmar av den förra regimen. Han föddes i sydöstra Guinea 1964. Han är kristen i ett huvudsakligen muslimskt land och 1990 gick han in i armén. Han var mer eller mindre okänd tills han tog makten förra året.

2010-31 s 14-15
"Afrikas stora valår"
Afrika har drabbats av valfeber. Men fler val innebär inte nödvändigtvis mer demokrati. Burundi har precis hållit val, så även Guinea. Och strax därförinnan den halvautonoma regionen Somaliland och Etiopien. Rwanda förbereder sig för val i augusti och därefter Tanzania. Till årets slut ska man i 20 av de 48 länderna i Afrika söder om Sahara ha gått till val. Faktum är att allmänna val kommer att bli vanliga i denna del av Afrika som tidigare var känd för våldsamma kupper och inbördeskrig. Väljarna är ivriga att ställa sina ofta korrupta och arroganta ledare och politiker till svars.
Men nyheterna är alls inte enbart goda. Många av valen har "ej uppnått internationell standard" vilket innebär att de har manipulerats för att säkerställa att de sittande stats- och regeringscheferna och deras styrande partier inte ska kunna sparkas ut av väljarna.

2010-46 s 15
"Nytt styre i Guinea"
FN uppmanade guineanarena att acceptera resultatet av presidentvalet som ger Alpha Condé segern i ett val som markerade det första demokratiska maktskiftet i Guinea sedan landet blev självständigt 1958. Valet hölls nästan två år efter det att president Lansana Conte dog i december 2008. Han hade styrt landet i 24 år. Officeren Moussa Dadis Camara tog då makten och styrde i ett år innan han sköts av en medarbetare i december i förra året. Därefter tog general Sekouba Konate över som interimspresident och förberedde landet för val och civilt styre.

2011-29/30 s 31
"Avsatt officer försökte hämnas"
Guineas president Alpha Condé undkom i tisdags två attentat mot sitt residens. Minst tre personer dödades i attentaten. Attentatsmännen misstänks vara före detta officerare i armén. Attackerna väcker farhågor om stabiliteten i detta lilla, fattiga västafrikanska land. Enligt en polischef grep man efter attentaten en före detta arméchef som avsattes av Condé bara några dagar efter det att denne hade tagit makten i december förra året.

2012-37 s 17
"Massarresteringar i Guinea"
Guinea är ett särskilt bekymmersamt exempel på Västafrikas problem denna sommar. 2010 lyckades man genomföra ett legitimt presidentval, det första någonsin, efter mer än 50 års förtryck. En av veteranerna från oppositionen, Alpha Condé, som suttit i fängelse valdes vid ett val som bedömdes som rättvist. Men hans polis började behandla opposition och demonstranter med "överdrivet våld" Condés styre kunde inte längre uppfattas som demokratiskt. De underliggande problemen, svaga institutioner, etniskt hat, brutala säkerhetsstyrkor - löstes inte av valet. Guinea ligger kvar på niode plats från botten i FNs index över mänsklig utveckling.