Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!


 Guatemala

 Karta
 Info El Periodico
Prensa Libre
  

Dessa sidor innehåller sammanfattningar av artiklar om Guatemala, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

97-18/19 s 18-19
"Osäker fred råder i Guatemala"
Sydamerikas sista gerillaarmé har lagt ned sina vapen, men nu terroriseras landet av plundrande soldater och korrumperade poliser. Fortfarande härskar rena anarkin utanför städerna. Gerilla har ersatts av privata banditer och rövarband.
Sedan 1954 har 140 000 personer dödats i inbördeskriget.
Hur ska gerillamedlemmar kunna leva ett normalt liv? De kan varken läsa eller skriva och kan bara leva i djungeln. (det låter ju nästan som om det handlade om en ociviliserad del av världen!)

2001-36 s 23-25
"Latinamerika söker sanningen"
Latinamerikas demokratier har det inte lätt i försöken att komma tillrätta med det förgångna under auktoritära regimer. Brott mot mänskliga rättigheter, massakrer och selektiva mord var den värsta sidan av Latinamerikas inbördeskrig, militärdiktaturer och auktoritära regimer. Brott mot de mänskliga rättigheterna förblir mestadels ostraffade. Efterlevande ropar högt på förklaringar men motarbetas av kollektivet bakom förövarna - i första hand anhöriga till militärer, poliser och paramilitära grupper. I Guatemala pågår enskilda processer, Peru och Panama har tillsatt sanningskommissioner och Mexikos president tvekar att riva upp gamla sår.
I Guatemala kostade det 36 år långa inbördeskriget 200000 offer och hundratals massakrer. Många massgravar finns fortfarande att gräva upp.
Efter 30 år börjar även Panama att granska sitt dunkla förflutna efter 1968 när överste Torrijo och nationalgardet tog makten i en kupp. Man har granskat tiden fram till Noriegas fall och den amerikanska invasionen i slutet av 1989. Man letar efter massgravar.

Guatemala
2004-33 s 10
"Våldsamma brott hotar att rasera en skör ekonomi"
I Guatemala vann Óscar Berger presidentvalet förra året. Den förre presidenten Alfonso Portillo flydde då han förlorade sin politiska immunitet. Guatemala har en blodig historia. Inbördeskriget mellan militärdiktatorer och vänstergerillan tog slut först 1996. När Berger, som leder ett mittenhögerparti, kom till makten fråntog han militären all politisk makt. Han minskade armén från 27000 man till 15000. Han leder en regering som för första gången är helt civil. Men brottsligheten klarar han inte av. Nästan 2000 personer har mördats i år. Organiserade ligor, som syndikat av narkotikahandlare men också gatugäng med tonårspojkar, kända som maras, ligger bakom dåden. Poliskåren med sina 22000 polismän är underdimensionerad och dåligt utrustad. Dessutom är många poliser korrupta och ovilliga att ta itu med problemen. Grupper av uppretade medborgare planerar en protestmarsch i augusti.

2004-49 s 18
"Centralamerikas starka män är inte längre osårbara"
Panamas förre president Mireya Moscoso (1999-2004) har berövats sin politiska immunitet. Hon har erkänt att hon använt 3 miljoner dollar av skattebetalarnas medel för privat utgifter.
Guatemalas president Portillo (t o m 2003) gömmer sig i Mexiko efterlyst för korruption i sitt hemland där hans finansminister redan sitter fängslad. Alemán, president i Nicaragua till 2001, avtjänar ett 20-årigt fängelsestraff. I Costa Rica dömdes Calderon, president 1990-1994. Han misstänks för att ha stoppat en del av ett lån på 39 miljoner dollar från Finland i sin egen ficka. En expert på centralamerikansk politik, Arturo Cruz, menar att korruptionen är ett historiskt problem i Centralamerika. Den finns överallt där det finns kopplingar mellan offentlig och privat sektor. Det ovanliga är att f d presidenter ställs till svars. Detta kan vara ett tecken på demokratisk mognad.

Guatemala
2005-41 16
"Naturkrafterna slog till igen"
Ett jordskred i Guatemala tros ha krävt upp till 1400 människoliv. Jordskredet var en följd av orkanen Stan som tillsammans med regnen skapade ett jordskred av lera, stenar och träd som sköljdes utför en vulkanskuttning och begravde hela staden Panabaj. Stormen Stan är den värsta naturkatastrofen i regionen sedan orkanen Mitch som dödade 9000 personer 1998.

Guatemala
2007-37 s 29
"Affärsman och general till final"
Affärsmannen Álvaro Colom och den före detta generalen Otto Pérez Molina blev etta och tvåa i söndagens presidentval i Guatemala varmed de besegrade tolv andra kandidater och säkrade var sin plats i valfinalen som äger rum 4 november. Colom fick 28 % och Molina 24 %. Vinnaren av Nobels fredspris, Rigoberta Menchú, den första indiankvinnan som har ställt upp i presidentval i Guatemala kom på sjätte plats med bara tre procent av rösterna.

Guatemala
2007-45 s 26
"Den civila kandidaten vann i Guatemala"
Alvaro Colom segrade i finalen i presidentvalet. Hans rival, den före detta generalen Otto Pérez de Molina, har erkänt sitt nederlag. Colom har lovat att reformera rättsväsendet, satsa mer pengar på välfärden och bekämpa brottsligheten. Valdeltagandet i presidentvalets andra omgång var lågt. Colom fick 53 %.

Guatemala
2009-40 s 17-18
"Laglöst land"
Att försöka att ta sig över gränsen mellan Mexiko och Guatemala illegalt är förenat med stora risker för både liv och lem. Många av problemen utmed Mexikos norra gräns mot USA har sin motsvarighet i söder vid gränsen till Guatemala. Problemen började för 10 år sedan då USA började övervaka transportrutterna av narkotika via Karibien. Då flyttade smugglingen till Centralamerika. Även migranter tog den vägen. Det största gänget som opererar i gränstrakten är Zetas, en grupp desertörer från den mexikanska arméns specialstyrkor. De har i sin tur rekryterat före detta Kaibiles, guatemalanska specialsoldater, som blev ökända under det långa inbördeskriget mot vänstergerillan. Ledare från kriminella ungdomsgäng ingår också i Zetas styrkor. Denna mobb kombinerar lokal kännedom, grymhet och våldsamhet.

2010-04 s 9
"Expresident greps i flykten"
Myndigheterna grep i tisdags den före detta presidenten Alfonso Portillo, som av USA begärts utlämnad. Portillo är misstänkt för att ha försnillat tiotalsmiljoner dollar under sitt presidentskap i Guatemala och tvättat minst 6,5 miljoner dollar i amerikanska banker.

2011-45 s 23
"Guatemala valde en före detta general"
I Guatemala har den före detta generalen Otto Pérez Molina valts till ny president. Han fick 55 % av rösterna vilket gav honom drygt 10 procentenheter mer än den närmaste rivalen, affärsmannen Manuel Baldizón. Detta betyder att Guatemala får en militär som president för första gången sedan militärdiktaturens slut för 25 år sedan. Människorättsaktivister anklagar Pérez Molina för att under det 36 år långa inbördeskriget ha gjort sig skyldig till många krigsförbrytelser.

Guatemala
2013-05 s 15
"Diktatorn åtalas för massmord"
José Efrain Rios, diktatorn som styrde under en av de blodigaste perioderna I Guatemalas historia av inbördeskrig, stalls inför rätta. Han anklagas för att ha get order om mord, tortyr och tvångsförflyttning av tusentals maya-indianer. Allt I avsikt att eliminera stödet för vänstergerillan I landet. Åklagaren hävdar att den forne diktatorn José Efrain Rios ville utrota ixil-folket eftersom det stödde de gerillakrigare som förde krig mot staten.
I dag befinner sig Guatemala I en våldsam strid mot tungt beväpnade drogkarteller vilka tagit över delar landet.

2015-3 s 25
"En förvirrad domstol"
Rättegången mot den sjuklige ex-diktatorn plågas av kaos.
Hoppet blir allt svagare att Guatemalas före detta diktator, José Efrain Rios Montt, någonsin ska kunna dömas för de brott han är anklagad för, bland annat folkmord på Mayaindianerna.
Han har anklagats för att hans armé dödat 5,5 % eller 1771 människor ur de etniska Ixil-befolkningen under de år han styrde - 1982-1983, den blodigaste perioden under hela inbördeskriget.
Rättsprocesserna har ända sedan starten plågats av tilltrasslade juridiska reknikaliteter och allmänt kaos. Nu har ännu en gång rättegången mot honom ställts in.
Det ser ut som om Guatemalas rättssystem ska fortsätta slitas mellan samma politiska vänster - och högerkrafter som utkämpade ett 36 år långt inbördeskrigvilket slutade först 1996.

2015-22 s 27
"Riksbankens chef i Guatemala är anhållen"
Gripandet av chefen för Guatemalas riksbank är bara det senaste i raden av uppmärksammade korruptionsskandalen som också tvingat bankens vice VD att avgå.
Även energi- och gruvministern samt skatteministern har anhållits.
Julio Suárez, Riksbankens chef, greps tillsammans med hela styrelsen för Guatemalas socialförsäkringsinstitut . 15 personer har gripits anklagade för bland annat jäv, illegala uttag av provisioner, insideraffärer och bedrägerier. De gripna anklagas för att ha sett till få kickbacks till ett värde av 16 % av hela affärens värde. Folmassorna kräver presidentens avgång efter den senaste tidens växande skandaler.

2015-40 9-10
"Jimmy Morales brukade spela rasistisk komedi. Nu är han på väg att bli Guatemalas president.
Under presidentvalet i Guatemala har en riktig joker trätt in på scenen. Jimmy Morales är komikern som underhållit TV-tittarna med att klä ut sig till olika karaktärer, bland annat har han spelat en cowboy som av en olyckshändelse blir president.
I senaste valomgången fick han flest röster och kallas för Guatemalas egen "Donald Trump". Hans viktigaste valbudskap är att stoppa korruptionen.
Nu är Morales med sin otroliga bakgrund på väg att bli president på riktigt. Efter det att President Otto Peréz Molina och vicepresident Roxana Baldetti hamnade i fängelse efter påstådd korruption fick outsidern Morales uppsving i opinionen som följd av att folket tröttnat på sina politiker. Morales slagord var rakt och enkelt "Inte korrupt, inte en tjuv".
Han är som Guatemalas Donald Trump!

2015-49 23
"TV-komikern valdes till president"
När nästan alla röstsedlarna räknats ledde utmanaren Jimmy Morales med 67 % mot den före detta "rikets första dam", känd för sina sociala reformprogram. Men bara drygt hälften av de röstberättigade röstade. Med sin slogan: "Inte korrumperad, inte en tjuv" vann Morales folkets förtroende. Jimmy Morales vann på att han var "det minst dåliga alternativet" sedan den tidigare presidenten Otto Peréz Molina avgått på grund av grava anklagelser för korruption.

USA, Guatemala, Honduras, Israel, Palestina
2018-01 24-25
"Därför ställer sig Guatemala och Honduras på Trumps sida i Jerusalem-frågan"
Stora delar avvärlden fördömer Trump-administrationens beslut angående Jerusalem, men han har också fått stöd från avlägsna hörn i världen. I FN-omröstningenom huruvida beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad skulle fördömas ställde sig Mikronesien på USAs sida tillsammans med en rad geopolitiskt obskyra utposter: Marshallöarna, Togo, Nauru och Palau. Men han fick också stöd från ett par allierade som ligger närmare USA - Guatemala och Honduras, de enda länderna i Latinamerika som ställer sig bakom USAs beslut. Guatemalas president James Morales förlitar sig på stöd från landets inflytelserika evangeliker som hela tiden har förespråkat att Israel ska få rätt att ha Jerusalem som sin huvudstad. Det är också en biblisk fråga.
Honduras president Juan Orlando Hernandéz befinner sig i en besvärlig politisk situation och skulle behöva Trump-administrationens hjälp.

Historia, Kultur, Guatemala
2018-07 30-31
"Mayacivilisationen var betydligt mer utbredd än vad som tidigare varit känt"
Under mer än ett sekel har arkeologer i Indiana Jones-stil sökt sig fram genom tät vegetation i Guatemalas djungel för att lära sig allt de kan om Mayakulturen, som under århundraden var en av dominerande kulturerna i Mesoamerika.
Den nya tekniken med högteknologiska kartläggningsverktyg, flygplan med optisk radar, harupptäckt tusentals byggnadsruiner konstruerade av Mayafolken: fästningar, hus, byggnader, jordbruksanläggningar av industriell storlek, till och med nyan pyramider. Resultaten som tillkännagavs förra torsdagen, ändrade den gamla uppfattningen om Maya-civilisationens storlek och utbyggnad.