Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 15

Tidskriften

tidigare veckor: 
01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29/30 31 32 33 34 35 
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14         

Åsikterna går isär om vem som är Europas ledare

Henry Kissinger, som var amerikansk utrikesminister på 1970-talet, ställde en gång frågan: “Vem ska jag ringa till när jag vill prata med Europa?”. En aktuell opinionsundersökning avslöjar nu att det råder stor oenighet om svaret.

JOHN C FREED
Paris
De flesta amerikaner anser att Amerika ska ringa Gordon Brown i London, men européerna – framför allt fransmännen – tycker att det är Angela Merkel i Berlin som ska lyfta på luren, enligt en undersökning av byrån Harris Interactive.
På frågan vilket land som är det ledande i Europa svarar, föga överraskande, en majoritet (57 procent) av tyskarna att det är Tyskland. En lika stor andel spanjorer håller med. Mycket överraskande är att 68 procent av fransmännen ser Tyskland som Europas stormakt. Italienare och britter är delade mellan Tyskland och Storbritannien.
På andra sidan Atlanten anser 63 procent av amerikanerna att Storbritannien är den ledande nationen.

När människor i de sex länderna uppmanades att sia om framtiden och ange vilket land som får mest inflytande i Europa de kommande tio åren blev resultaten ungefär desamma.
På frågan vilka politiker som är viktigaste placerade de flesta Angela Merkel på första plats och Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, på andra plats. Men amerikanerna anser att Gordon Brown är Europas mäktigaste politiker.
Detta är viktiga frågor i Europa inför valet av EU-rådets president i början av nästa år. Ordförandeposten i EU-rådet roterar för närvarande var sjätte månad mellan de 27 medlemsländerna. Enligt det nya Lissabonfördraget, som EU-ledarna godkände i december, ska EUs ledare i framtiden välja en president för EU-rådet. Presidentens mandatperiod blir två och ett halvt år, som kan förlängas en gång.
Enligt Lissabonfördraget, som ska vara ratificerat 1 januari 2009, behåller man också ordförandeskapet i EU-kommissionen, som är ett femårigt mandat, som för närvarande innehas av José Manuel Barroso. Det betyder att det i fortsättningen finns två möjliga svar på Henry Kissingers fråga.

Två politiska bloggare i Europa, Jan Seifert och Jon Worth, anser att de två posterna bör slås ihop till en. På deras hemsida, whodoicall.eu, finns en petition som propagerar för en sammanslagning av de två ordförandeposterna.
Worth säger i en intervju att kommissionspresidenten är ”demokratiskt legitim”, eftersom det är EU-parlamentets medlemmar som röstar. Men EU-rådets president kommer däremot att utses av EUs 27 statschefer. Worth hävdar att kommissionens president har större legitimitet, eftersom statschefer sällan väljs i val, som handlar om Europapolitik, vilket dock EU-parlamentarikerna gör.
”Det som oroar oss är att det blir en stark rådspresident och en svag kommissionspresident”, säger Worth. ”Det går inte att bortse från ledarskapets legitimitet”.

En stor minoritet européer håller inte med Seifert och Worth. Opinionsundersökningen pekade på stort motstånd mot själva förslaget om en europeisk president och ännu större motstånd mot att kombinera de båda posterna. Motståndet delades inte av en majoritet i något land, men det var störst i Storbritannien (46 procent) och minst i Italien (14 procent).
”Idén är lite skrämmande”, erkänner Worth. ”Men man måste fråga sig vilka alternativ som finns”.
I opinionsundersökningen fick deltagarna en lista på möjliga ”Europapresidenter” plus alternativet ”ingen president”. Bara några få på listan lyckades få stöd från mer än tio procent i något land. Merkel nämndes Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien. Storbritanniens f d premiärminister, Tony Blair, nämndes i Storbritannien, Italien och USA. Andra nationaliteter valde egna landsmän som Jacques Delors, f d kommissionsordförande, och f d premiärminister Felipe Gonzalez i Spanien.
© 2008 TEMPUS/International Herald Tribune