Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 45

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45     

Ingen ljusning i Cypernfrågan

Cyperns president, Demetris Christofias, ser pessimistiskt på försöken att återförena den delade ön och varnar Europeiska unionen för att vara undfallande mot Turkiet på samma sätt som man var mot Tyskland före andra världskriget.

STEPHEN CASTLE
Bryssel
Christofias, som höll ett anförande i Bryssel före ett EU-möte, konstaterade att hans tidigare optimistiska åsikt att problemet med Cyperns delning skulle kunna lösas tillsammans med hans turkcypriotiske kollega, Mehmet Ali Talat, har krossats.
Cyperns status är ett av de största hindren för Turkiets medlemskap i EU, och en del diplomater varnar för att den sista chansen att lösa frågan kommer att försvinna nästa vår, efter valen i norra Cypern.

Om överläggningarna misslyckas kan Turkiets förhandlingar om medlemskap hamna i kris igen, vilket kanske lockar Turkiet att omvärdera sina relationer med Europa. Christofias underströk att han inte drar några paralleller mellan Turkiet och Nazityskland, men han sade att risken för att Turkiet vänder sig mot öster – bort från EU – inte får förleda västländerna att särbehandla Turkiet. ”Detta påminner mig om situationen före andra världskriget, när en del europeiska ledare försökte stryka Hitler medhårs så att han inte skulle bli ännu hårdare och gå till anfall. Men fascism är alltid fascism, och Hitler var Hitler”.
Christofias tillade att om man inte utmanar Turkiet därför att det finns risk för en reaktion, så vore det detsamma som att reducera länder som Cypern till andra klassens medlemmar.

Cypern har varit delat sedan den turkiska militären invaderade ön 1974 efter ett kuppförsök, som understöddes av Grekland.
Turkiet, som inte erkänner Cypern, vägrar att öppna sina hamnar för cypriotiska fartyg. Detta har orsakat spända relationer med EU, eftersom Cypern tillhör unionen sedan 2004. Turkiet hävdar att EU inte har uppfyllt löftet att hjälpa till att stödja den ekonomiska utvecklingen i norra Cypern, som inte är internationellt erkänt.
2004 avvisade grekcyprioterna en FN-plan för återförening, som hade godkänts av turkcyprioterna.
Christofias och Talas är vänner, och många hoppades att deras vänskap skulle underlätta arbetet att hitta en lösning.
Men Talas står inför val till våren, men Christofias delar inte uppfattningen att ett genombrott måste komma dessförinnan. I Bryssel sade han att Talat måste ”visa större förståelse för motparten”.
Christofias anklagar också den turkiske ledaren, Recep Tayyip Erdogan, för dödläget. Själv är han inte överens om någonting med Erdogan, som enligt Christofias, försöker ”tvinga sin vilja på Cypern”.
© 2009 TEMPUS/The New York Times