Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 44

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44      

Mönstereleven Condi Rice

Bushregeringens bekymmer drar med sig medlemmarna ner i avgrunden, men en av dem har goda chanser att överleva: Condoleezza Rice. Faktum är att presidentens mest förtrogna, som måste dela ansvaret för alla kriser, har de bästa chanserna att komma tillbaka.

MARC HUJER
Washington
Hon är tillbaka i Aspen i Colorado drygt tre årtionden senare; och Condoleezza Rice är uppenbarligen lika osäker, andfådd och flickaktigt blyg som då, när hon var 17 år och allt började. Efter nederlaget.
Varje år vid denna tid arrangerar Aspen sin musikfestival. Drygt 2 000 personer har kommit till konserttältet, som har rests på ängen. Biljetterna kostar 60 dollar per styck. Rice ska spela piano och tala om musik, politik och sig själv.
Madeleine Albright, Clintons utrikesminister, står på scenen för att hälsa Rice välkommen. Rice spelar ”bättre piano än någon annan utrikesminister”, skojar Albright, och Rice är dessutom ”en bättre utrikesministern än någon annan pianist”.
Det säger i och för sig ingenting, eftersom ingen annan utrikesminister har varit pianist, och ingen annan pianist har varit utrikesminister. Men berömmet besparar Rice den annars ofta hårda kritiken. Albrights ord lämnar allt öppet, och efter åtta år vid president George Bushs sida är det en lättnad.

Rice är känd för sin skärpa, för blicken ”The Look”, som har gått till historien och som lägger hennes panna i djupa vek och får ögonbrynen att dra ihop sig. Blicken kan väcker respekt bland diplomater i hela världen, därför att den står för knivskarp kyla, som skrämmer samtalspartners och gör alla privata frågor tabu.
Rice ville bli Rysslandexpert, atomexpert och, framför allt, Bushs utrikespolitiska expert.
Nu har hon kommit till Aspen för att spela piano och offentligt visa sin passion för Dvorak och Brahms, känslor som för det mesta kommer till uttryck hemma i vardagsrummet.
Hon bär denna kväll svarta långbyxor och kanariegul, uppknäppt jacka. Håret är tillbakakammat, och hon är sparsamt sminkad. Hon vill vara en annan än den som alla känner, lite personligare, lite närmare.
Hon berättar också om när hon var 17 år, när hon drömde om att en gång få spela i USAs konsertsalar. Hon anstränger sig för att vinna åhörarnas sympati. Hon berättar om hur musikerkarriären krossades och om hur livet fick en helt annan inriktning.
Sakta men säkert krymper avståndet mellan Rice och publiken. Hon berättar om musikens betydelse och om sin önskan att en gång få spela i Carnegie Hall. Hon berättar om hårda studier och om hur hon till slut kom till en musikkurs i Aspen, och drömmen krossades. Förfärad insåg hon att många barn som bara var elva år spelade nästan lika bra som hon vid 17. ”Jag insåg att jag i bästa fall skulle få jobb som pianist på något varuhus eller i en hotellfoajé, inte få spela i Carnegie”, säger hon.
När hon kom hem från Aspen förklarade hon för sina föräldrar att hon hade slagit pianistkarriären ur hågen. Det var det största nederlaget i hennes liv, men beslutet gjorde henne mänskligare. Åhörarna skrattar, de välkomnar att få höra lite om hennes ”emotionella kaos”. Isen lossnar, och nästa dag skriver Aspen Daily News om hur ”Condi hittade tillbaka till sin rytm”.

Om det är någon förutom George Bush som ska lastas för den amerikanska regeringens misstag så är det Condoleezza Rice. I åtta år har hon varit presidentens mest förtrogna, först som säkerhetsrådgivare och sedan som utrikesminister.
Som säkerhetsrådgivare träffade hon sin chef upp emot åtta gånger per dag, och som utrikesminister har hon haft ett närmare samarbete än någon annan i regeringen.
Bush och Rice sågs inte bara i Vita husets västra flygel utan också under veckosluten på Camp David, i familjens Bushs hem i Kennenbunkport i Maine och Bushs ranch i Crawford, Texas. De har fiskat och joggat tillsammans, de har lagt pussel och Rice och fru Bush har blivit goda vänner. Rice har firat nyår med Bushs, och hon har varit en självskriven gäst på söndagsmiddagarna.
Rice har varit delaktig i alla avgörande utrikespolitiska beslut de senaste åtta åren: Afghanistan, invasionen i Irak, det missade närmandet till Iran, de sämre relationerna med Europa, konflikten angående Nordkoreas kärnvapen, fånglägret i Guantánamo på Kuba, inrättandet av hemliga CIA-fängelser i Europa.
Det går egentligen inte att utröna vem som har styrt politiken – Bush eller Rice?

Officiellt har det aldrig förekommit oenighet dem emellan. Inga strider, ingen dissonans, de tycks alltid vara på samma våglängd.
Diplomater talar om Rice-Bushkursen i utrikespolitiken, men de beskyller också presidenten och Rice för att inte ha framhärdat tillräckligt vid de tillfällen när utrikesdepartementet och försvarsdepartementet hamnade på kollisionskurs och Rice, i egenskap av utrikespolitisk rådgivare, borde ha ingripit. Hon väntade i stället för att se vilken sida som var starkast, varefter hon anslöt sig till denna sida. Hon kunde alltid gömma sig i presidentens skugga.
Ändå har Rice aldrig väckt lika starka känslor hos den amerikanska utrikespolitikens fiender som Bush; hon har aldrig varit så illa omtyckt och hatad som sin chef. Tvärtom. Till för kort tid sedan var hon en av USAs mest omtyckta politiker. Republikanernas presidentkandidat, John McCain, övervägde faktiskt att utse henne till vicepresidentkandidat. Men risken för att demokraterna skulle beskylla honom för att vara en Bush-kopia fick honom att avstå.

Eftersom Bush är så illa omtyckt finns det nog ingen av hans medarbetare som har chans till en ny karriär i politiken. Colin Powell lämnade kanske sin post i tid, men Bush-medarbetare som Paul Wolfowitz, Donald Rumsfeld, Andrew Card och, inte minst, vicepresident Dick Cheney är slut. Det talar inte heller om Bushs bror Jeb, som förr brukade nämnas som dynastins arvtagare.
Bara Condoleezza Rice anses ha framtidsutsikter i politiken. Kanske bättre utsikter än någonsin förr.
2008 skulle bli kvinnornas år i den amerikanska politiken. Hoppet om en kvinnlig superstjärna i Vita huset verkade vara inom räckhåll. I januari såg det ut som om Hillary Clinton skulle bli demokraternas presidentkandidat, men Barack Obama stal showen.
Önskan om en kvinna i ledande position fanns dock kvar, och därför beslöt sig McCain i slutet av augusti för Sarah Palin som vicepresidentkandidat. Hon skulle erövra de kvinnliga väljarna. Men hennes bakgrund imponerar inte, och hon gör en ganska slät figur.

Condoleezza Rice är 53 år, sju år yngre än Hillary Clinton och tio år äldre än Sarah Palin. Palin må vara sexig, men hon är inte särskilt klok; Clinton må vara klok, men hon är inte särskilt sexig. Rice är klok och sexig om och när hon vill.
Hon är inget akademiskt under; hennes avhandling om Tjeckoslovakien utmärkte sig inte vare sig i fråga om briljans eller originalitet. Men hon har i hela sitt liv förstått att ge intryck av att vara överlägsen.
Hon säger att hon inte tänker fortsätta i politiken utan kommer att återgå till sin tjänst vid Stanforduniversitetet. Där tänker hon lära ut vad hon själv har lärt sig i Washington.
Hennes förnekande av politiska ambitioner har naturligtvis underblåst rykten om att hon visst har något i kikaren. Det sägs att hon skulle kunna bli guvernör i Kalifornien. Om två år löper Arnold Schwarzeneggers mandat ut. Hon skulle också kunna bli senator för Kalifornien, och slutligen skulle hunna kunna ställa upp i nästa presidentval, vilket den f d Clintonrådgivaren trodde skulle ske redan i år.

Är Rice republikanernas svar på Barack Obama?
Rice har, till skillnad från Obama, aldrig sett hudfärgen som identitetsgrundande. Medan Obama som pojke spelade basket med andra färgade gick Rice som enda svart till konståkningsträning med vita. Hon säger att hon inte behövde informeras om att hon var svart, ”eftersom jag har varit svart i hela mitt liv”.
Föräldrarna var måna om att ge henne de bästa förutsättningar. Utbildning var allt för familjen. Pappan överöste dottern med böcker och anmälde henne till att möjliga bokklubbar. ”Jag har aldrig lyckats utveckla konsten att läsa för bara nöjes skull”, säger Rice.
Hon lärde sig spela fiol, klockspel, tala franska, spanska och balett. Lek utan syfte fanns inte. Hennes föräldrar sade att hon måste vara dubbelt så duktig som andra. Hon hoppade över första och sjunde klass, och när hon var 15 köpte föräldrarna en Steinwayflygel på kredit för 13 000 dollar.
Hon har aldrig känt sig utanför och aldrig känt sig som ”afroamerikan”.

Hon träffade Bush första gången 1995. Han hade just valts till guvernör i Texas. De talade om idrott och familj, och en månad senare fiskade, joggade, seglade och rodde de tillsammans. Rice tyckte att Bush var ”nyfiken och mottaglig för information” Han behövde henne, eftersom han var föga bevandrad inom utrikespolitiken.
Egentligen passade de inte ihop. Karlakarlen med cowboystil och texasslang och den bildade Condoleezza, som hade uppfostrat i de fina konsterna. Hon älskade klassisk musik, han countrymusik; hon älskade goda böcker, han att fiska; hon talar ryska, spanska, franska, och han talar bara amerikanska.
Men Condoleezza kom att beundra Bush, hans starka gudstro, hans järnhårda disciplin, hans kärlek till idrott och friluftsliv och hans ohyvlade sätt.
Alla män som har fascinerat Rice har varit atleter. Män med vilka hon påstås ha haft förhållanden var fotbollsspelare. På Notre Dame träffade hon Wayne Bullock, universitetslagets stjärna, och i Denver lärde hon känna Rick Upchurch i Broncos. Med honom var hon nära att gifta sig. Sedan gick hon ut med fotbollshjälten Gene Washington från Stanford som senare blev proffs i San Francisco. ”Condi gillar tuffa killar”, säger vännerna.

Condoleezza Rice har alltid sökt mäktiga mentorer: Josef Korbel, Madeleine Albrights far, var på sin tid en av världens mest kända Östeuropaexperter, och det var han som väckte Rices intresse för regionen. Brent Scowcroft, som var Bush den äldres säkerhetsrådgivare, presenterade henne för Bush den yngre. Alla såg i henne en dotter som skulle kunna bli något. Hon avancerade, fick erfarenhet, självförtroende och blev välkänd.
Hon har gång på gång fjärmat sig från sina mentorer och bytt sida. ”Angrip inte Saddam”, varnade Scowcroft i Wall Street Journal innan Irakkriget hade börjat. Men Rice lyssnade inte på sin f d lärare.
Om hon vill fortsätta göra karriär i politiken måste hon ta avstånd från Bush också. Det är inte någon tillfällighet att man den senaste tiden har anat en viss dissonans i umgänget mellan henne och presidenten. Frågan är vad som var sant och falskt de gångna åren, vilka misstag som kan tillskrivas henne och om också hon tror att hon har haft Guds uppdrag? Hon är mycket tydligare än Bush när hon besvarar denna fråga: ”Jag tror på gudomlig vägledning, men jag tror inte att Gud har givit mig ett uppdrag. Det vore pretentiöst att spekulera om Guds avsikter med ens liv”.

Rice har varit Bushs alter ego i utrikespolitiken i åtta år. Hon har yttrat ord, som har gått till historien som klavertramp. Hon kallade Kyotoprotokollet för ”dödfött”, och hon har brutit mot Natos säkerhetsstruktur. När det gäller de länder som var emot Irakkriget tyckte hon att Bush skulle ”bestraffa Frankrike, ignorera Tyskland och förlåta Ryssland”.
Stormningen av Bagdad rättfärdigade hon som ”förebyggande självförsvar”. Det finns de som påstår att Rice är en av de svagaste utrikespolitiska ledarna i alla tider.
Numera sitter hon på sjunde våningen i utrikesdepartementet i Washington. Därifrån styr hon en av världens största myndigheter med 57 000 medarbetare, 264 diplomatiska representationer, 8 000 anställda i själva departementet.
Men just nu händer nästan ingenting. Förhandlingar runt om i världen har gått i stå: I Iran är Bushmotståndaren Mahmoud Ahmadinejad lika trotsig som alltid, och i Mellanöstern är det långt till fred. I Irak verkar det dock som om de blodigaste oroligheterna är över.
Bush ville bygga demokratiska stater överallt, men demokratiska val har i stället hjälpt demokratins fiender till makten, som exempelvis Hizbollah i Libanon och Hamas i Gaza.

Detta är Rices nya Mellanöstern. Har hon misslyckats? Var kriget i Irak trots allt ett misstag?
”Kriget i Irak var ett strategiskt klokt beslut. Jag hävdar inte att vi genomförde allt perfekt, men jag tror att det var riktigt att ta bort Saddam Hussein”.
Rice erkänner misstag, men hon hoppas att historien kommer att ge henne upprättelse. ”Jag har lärt mig att det i början av en historisk omvändelse måste vara vårt mål att skapa förutsättningarna, och därtill hör värderingar och eviga principer. Vi lyckades återförena Tyskland (där hon deltog i förhandlingarna för Bush den äldres del), därför att grunderna hade lagts 1946, 1947 och 1948. Det är stor skillnad på diplomatin i början respektive i slutet av en förändringsprocess”.

I somras reste Rice till Kina efter jordbävningen i Chengdu för att visa Amerikas sympati och vilja att hjälpa. Hon besökte ett läger med 8 000 människor, som hade förlorat allt. Hon lyssnade på berättelser om förstörda hem, fattigdom, sjukdomar och nöd och om guldfiskar som hade räddats till livet. Besöket i lägret var ett vackert nummer i en vacker show.
Sådana framträdanden förklarar varför Rice inte görs ansvarig för sin chefs misstag. Hon är ju när allt kommer omkring där för att hjälpa till. Hon berömde de drabbade kinesernas uthållighet och lovade amerikansk solidaritet.
Då står plötsligt en pojke runt tolv år framför henne. Han säger att han har väntat på henne. Han vill inte ha någon hjälp, inga pengar och inget rent vatten utan bara hennes autograf. ”Fru Rice, ni är en superstjärna”, säger han till henne.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel