Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Centralafrikanska republiken

 Karta
 Info Le Confident
Beafrica Opinions
Centralafrikanska republiken, sammanfattningar av artiklar om Centralafrikanska republiken som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser.

96-24 s 23-24
"Kejsaren vill ha bättre rykte"
Bokassa krönte sig till kejsare av Centralafrikanska republiken 1977. Han störtades sedan med fransk militär hjälp. Efter att ha avtjänat 7 års fängelse i sitt land försöker han nu bättra på sitt rykte.

97-42 s 15-16
"Afrikanerna axlar rollen som fredsmäklare"
(En intressant amerikansk artikel som sätter fingret på en av orsakerna bakom problemen i Afrika just nu!)
Den europeiska kolonialismen hade som mål att berika de europeiska ägarna. (idag handlar kampen mindre om etnisk tillhörighet och mer om att få makten för att bli rik alltså ett arv från kolonitiden).
De europeiska ägarna favoritiserade vissa stammar när det gällde att bekläda ämbeten - alltså precis som idag.
USA ser därför med glädje att de afrikanska länderna nu försöker lösa sina egna problem utan inblandning utifrån.
Just nu handlar det om en fd fransk koloni, Centralafrikanska republiken.

99-02 s 18
"Centralafrikanska republiken hyser ovälkomna "gäster"
Flera av fraktionerna i Kongo-kriget tar sin tillflykt dit.

2003-48 s 26-27
"De glömda katastroferna"
Inga nyheter är inte alltid goda nyheter. Irak får alla rubriker och merparten av alla biståndspengar också. Men det finns andra krisregioner och i en del av dem är lidandet ännu större än i Irak. FN har publicerat en lista på 21 "glömda" katastrofer. Ett är t ex CAR = Centralafrikanska republiken. Senast landet fick rubriker var 1977 när den mordiske kejsaren Jean-Bedel Bokassa iscensatte en överdådigt dyr kröning i stil med Napoleons. Sedan dess har det varit 3 "lyckade" statskupper och minst 7 misslyckade. FN har mycket svårt att få ihop pengar som hjälp till detta land.
17 av 21 av de "glömda" kriserna finns i Afrika. Överhängande svälthot i Eritrea, sönderslitande inbördeskrig i Burundi och kanske 4 miljoner sudanesiska flyktingar.

2005-11 s 22
"Entusiasm kännetecknade valet i Centralafrika"
I söndag gick väljarna i Centralafrikanska republiken till valurnorna för att välja president och parlament efter två år av militärt styre i den diamantrika men mycket fattiga landet. För två år sedan installerade rebeller den förre armégeneralen Bozize som president. Nu är han klar favorit bland elva kandidater. Huvudrival är den förre militärregenten Kolingba som 1993 förlorade valet till Patasse som Bozize störtade för två år sedan. Landet har uthärdat långvariga diktaturer sedan självständigheten från Frankrike för snart 50 år sedan. Under det senaste decenniet har landet haft elva kuppförsök och myterier.

2006-50 s 22
"Kaos sprider sig över nationsgränserna"
Centralafrikanska republiken, en före detta fransk koloni, som är ett av världens fattigaste länder dras ohjälpligt in i grannländernas konflikter. Landet har blivit en buffert mot kaoset och misären i grannländerna Tschad och Darfurregionen i Sudan. Gränserna är porösa och utländska rebeller tar sig lätt ut och in. Där finns också en inhemsk rebellrörelse som försöker störta regeringen. CFR har haft fyra statskupper de senaste tio åren. De utländska och inhemska rebellerna samarbetar för att president Bozizés regering i Centralafrikanska republiken.
Landet är rikt på mineraler, särskilt diamanter, timmer, vattenkraft och god jordmån, men ekonomin är ödelagd. En rådgivare till regeringen säger att "landet har inte varit stabilt sedan självständigheten" från Frankrike 1960.

2007-10 s 24
"Rebeller och fransmän stötte samman"
Rebeller i Centralafrikanska republiken säger sig ha attackerat franska arméposteringar i den nordliga staden Birao efter det att det franska flygvapnet bombat dem. Diplomater hävdar att regeringen i CAP bara kontrollerar omkring två procent av territoriet.

2008-05 s 29
"Ett hopplöst fall"
Hur ska omvärlden kunna hjälpa ett ruttet land i Afrikas mitt? Ett uppror i norr av CAR har orsakat en humanitär kris och därför kommer EU-soldater under franskt kommando att placeras där. Den nya uppmärksamheten på CAR har avslöjat obehagliga fakta. Landet är i praktiken en spökstat som inte har haft något fungerande institutionell kapacitet sedan kejsare Bokassas fall 1979. CAR har utsatts för elva myterier eller kuppförsök bara under de senaste tio åren. Den senaste makthavaren, François Bozizé, tog makten 2003 när han med legosoldater från Tschad störtade Ange-Félix Patassé, som stöddes av libyska och kongolesiska rebeller. Sedan dess har det förekommit ytterligare två uppror. Ett i landets nordvästra del där anhängare till Patassé slåss mot regeringstrupper. Ett annat i nordost där missnöjda Bozizémän revolterar tillsammans med banditer kallade Zaraguina som härstammar främst från Tchad.
Artikel i the Economist. eller här.

Centralafrikanska republiken
2013-28 s 30
"Rebellerna har plundrat sjukhusen"
Den politiska oron i den Centralafrikanska republiken (CAR) efter Sélékars statskupp i mars har skapat en hälsokris i landet. En koalition av väpnade rebeller ur oppositionen har plundrat sjukhus och tvingat sjukvårdspersonal att fly. I de små byarna på landet där majoriteten av befolkningen lever finns inte längre tillgång till sjukvård eller mediciner. Läkare utan gränser har därför ökat sin närvaro i landet med provisoriska "hälsovårdscentraler".

Centralafrikanska republiken (CAR)
2013-49 s 19-20
"Franska soldater välkomnas"
CAR håller på att sjunka in i ett läge av fullständigt kaos. Fruktansvärda händelser pågår.
I mars marscherade den allians av rebeller som kallar sig Seleka från den norra muslimska delen av landet in i huvudstaden Bangui och störtade president François Bozizé som själv kom till makten i en militärkupp 2003. Muslimerna utgör 10-20 % av landets 4,6 miljoner människor.
Rebellerna härjar vilt, plundrar byar och våldtar kvinnor. Kristna har bildat nya militanta grupper som försvarar sig mot Seleka och andra radikala islamister. Striderna handlar om makt och kontroll över den ekonomiska sektorn i landet.
Amerikanska trupper befinner sig redan i landet för att hjälpa till i jakten på krigsherren Joseph Kony som leder de terrorister som kallar sig "Herrens motståndsarmé". Han tros gömma sig i CAR.
Landet har varit instabilt ända sedan självständigheten från Frankrike för drygt 50 år sedan.
Frankrike har meddelat att de kommer att skicka 1000 soldater till landet utöver de 420 som redan bevakar flygplatsen i huvudstaden.
"The Central African Republic descending into 'complete chaos'"
http://www.washingtonpost.com/world/africa/the-central-african-republic-descending-into-complete-chaos/2013/11/26/35f71348-5394-11e3-9e2c-e1d01116fd98_story.html
http://www.theguardian.com/world/central-african-republic

Centralafrika
2013-51/52 s 25
"En svag president i det afrikanska korthuset"
Den provisoriske presidenten Michel Djotodia har erbjudit sina motståndare att förhandla, men hans framstötar kommer för sent. Hittills har han inte gjort mycket för att förhindra Seleka-gerillans framfart. "Vad vill ni att jag ska göra?" är hans standardfråga.
För ett år sedan marscherade Djotodia i spetsen för en rebellallians fram till Bangui och i mars avsatte han den dåvarande presidenten François Bozizé, som själv kom till makten i en militärkupp 2003. Michel Djotodia fick en viss kredit för detta men inte nu längre. Banguis befolkning som är till huvuddelen kristna uppfattar Seleka-krigarna som muslimska ockupanter som allvarligt bryter mot mänskliga rättigheter.
I början av december trängde antimuslimsk bymilis in i Bangui samtidigt som franska trupper började avväpna muslimerna. Det gör att Djotodia fruktar för sitt liv.

2014-08 s 14-15
"Rebellerna får stöd av Tchad"
Seleka-rebellernas mål är att styra republiken från de nordliga provinserna. I norr finns rikedomarna. Och stödet från Tchad.
Tungt beväpnade muslimska soldater från den tidigare rebellrörelsen Seleka kontrollerar staden Bangui. I utkanten har den kristna milisen Anti-balaka slagit läger fast beslutna att gripa makten. Under den senaste veckan har den senare tagit över flera städer, byar och stadsdelar. Selekarebellerna drar sig tillbaka från huvudstaden till staden Kaga Bandoro i norra CAR, där det finns guld, diamanter och andra mineraler. Den ligger nära gränsen till Tchad vars regering och militär gillar Seleka-rebellerna som stöds med legosoldater både från Tchad och Sudan.

Afrika, CAR, FN
2016-05 4
"Övergreppsanklagelser mot FNs fredsbevarande soldater i Centralafrikanska republiken"
En rapport från Human Rights Watch dokumenterar de senaste anklagelserna som har skakat FN i det krigsdrabbade landet. Fem av offren var barn och en vuxen person har utsatts för sexuella övergrepp. FN-tjänstemän i Centralafrikanska republiken planerar att skicka hem de soldater från Kongo-Brazzaville och Kongo-Kinshasa som anklagas för några av de senaste övergreppen.