Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 43

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43

Korruptionen genomsyrar allt i Bulgarien

Politik är ett spel på liv och död i Bulgarien, där en politikers liv ibland inte är värt mer än kulan som dödar och där skumma affärsmän bedriver en mordisk kamp för andelar i allt från fastighetsaffärer till EUs generösa ekonomiska stöd.

DOREEN CARVAJAL och STEPHEN CASTLE
Sofia
Under en våldsam period i politiken förra året stacks en villa tillhörande en kvinnlig kommunordförande i brand, flera garage tillhörande olika borgmästare attackerades med brandbomber, borgmästaren i en semesterort i centrala Bulgarien sköts och dödades med sju kulor, och den välbärgade kommunordföranden i Nesbur vid Svarta havet mördades också.
”Andra länder har maffian, här i Bulgarien är det maffian som har landet”, säger Atanas Atanasov, parlamentariker och f d kontraspionagechef, som har tillgång till en mängd dokument som bevisar förekomsten av korruption och laglöshet.
Bulgarien är utan jämförelse det mest korrupta av EUs 27 medlemsländer. Sedan landet blev medlem förra året har det fått EUs västerländska medlemmar att inse hur kostsamt det är att inkludera bräckliga, postkommunistiska nationer i klubben – bort från den ryska inflytandesfären.
Medlemskapet i EU har inte förmått tämja de kriminella nätverken i Bulgarien. Medlemskapet har kanske snarare berikat den bulgariska maffian och klargjort att EU är oförmöget att påverka Bulgarien i rätt riktning. Detta antyder i sin tur att EU inte kan påverka andra potentiella medlemsländer med liknande kriminalitet.

Mycket pengar att stjäla
USA hjälpte Bulgarien in i Nato, har organiserat gemensamma militärövningar sedan 2004 och har försökt uppmuntra handel, utbildning och demokrati. USA meddelade nyligen planer på att investera 90 miljoner dollar i faciliteter och utrustning, som ska användas i gemensamma militära övningar.
Europeiska unionen, som också vill förbättra villkoren för landets 7,5 miljoner invånare, har lovat elva miljarder euro i stöd.
I stället för att stoppa brottslighet och våld har EUs och USAs pengar snarare spridit korruptionen. När ljusskygga bulgariska affärsmän insåg hur mycket EU-pengar som stod på spel slutade de upp med att muta politiker och engagerade sig i stället personligen i politiken, enligt reformivrare i Sofia.
Insikten om att bedrägliga ekonomiska brottslingar har nära kontakter med den högsta politiska ledningen ledde i somras till att EU frös nästan 670 miljoner dollar i stöd och kanske kommer att frysa ännu mera pengar.

Politik och näringsliv knyts samman
Bulgariens inhemska mobbar av män i svart – ”mutri” – kontrollerar kommunernas byggnadsprojekt. Skumma affärsnätverk har i växande omfattning bytt ut mindre lönsamma svarta marknader för smuggelcigaretter och alkohol mot lagliga investeringar i den blomstrande fastighetsbranschen. Mutri påverkar stämningen i huvudstaden och andra städer. Män, som kallas ”brednackar” på grund av sina svällande muskler, står och hänger utmed väggarna på nattklubbar som Sin City eller Lipstick eller vaktar de parkerade Mercedes- och Audibilarna utanför.
Guideböcker om Sofia rekommenderar besökare att ”undvika restauranter, som attraherar affärsmän med fyra eller fler livvakter”.
Nu för tiden finns många av dessa män i offentliga ämbeten.
Utredare hos EUs antibedrägeribyrå granskar just nu Nikolov-Stoykovgruppen, som är ett vidsträckt konglomerat bestående av ett dussintal företag, som är involverade i allt från köttproduktion och fryslager till metallskrot och anläggningar i en badort vid Svarta havet.
Gruppens ledande partners – som förra året satt häktade en kort tid misstänkta för bedrägeri – har band till ledande politiker. Ludmil Stoykov var med och finansierade president Georgi Parvanovs valkampanj, organiserade en företagsgrupp som stödde Parvanov och odlade kontakter med en f d biträdande utrikesminister.
Stoykov, som inte har åtalats för något brott sedan han var häktad i fjol, förnekar all kännedom om kriminella aktiviteter i samband med EU-pengar. ”Jag motsätter mig kategoriskt dessa försök att svartmåla mitt namn och att behandla mig som en brottsling”, sade han som svar på några skrivna frågor.
Han erkände att han hade bidragit med 25 000 leva (runt 17 000 dollar) till den bulgariske presidentens kampanj. ”Jag donerade pengar helt i enlighet med lagens föreskrifter. Ingen har heller påstått något annat”, säger Stoykov.

Snåriga affärer
Stoykovs partner, Mario Nikolov, som just i dagarna står inför rätta misstänkt för bedrägeri, har knutit diskreta band till premiärminister Sergej Stanisjev enligt kontrakt och kontoutdrag, som överlämnades till åklagare för ett par veckor sedan av Boyko Borisov, borgmästare i Sofia och hård rival till premiärministern. Dokumenten avslöjar att Nikolov har fört över drygt 137 000 dollar från sina företag till Stanisjevs socialistparti.
I en ovanligt frispråkig rapport, som läckte ut i somras, beskyller EUs utredare Nikolov-Stoykovgruppen för att vara frontfigurer för ”ett kriminellt företagsnätverk bestående av drygt 50 bulgariska bolag och andra europeiska bolag och offshoreorganisationer”.
EU-utredarna talar om skatte- och subventionsbedrägerier. De hävdar att bulgariska bovar har använt stödpengar till ny utrustning för att köpa gammal och sedan stoppa mellanskillnaden i egna fickor. Företag i Nikolov-Stoykovgruppen misstänks också ha köpt stora kvantiteter kinesiskt kaninkött, som sedan har exporterats till Frankrike och Tyskland som argentinskt kött.
Nikolov vill inte kommentera dokumenten, som berättar om hans bidrag till premiärministern, och när det gäller misstankarna om bedrägeri svarar han: ”Jag har blivit statens fiende nr. 1, och nu fruktar jag för mitt liv”.
Premiärminister Stanisjev var inte anträffbar för denna artikel. Han är f d journalist och kallades förra året för ”Mr Clean” av president Bush, som berömde hans arbete med att bekämpa den organiserade brottsligheten.
Efter det att andra EU-länder började klaga på att stödpengar har förskingrats bedyrade Stanisjev att Bulgarien inte har något ”skyddsparaply” för rika affärsmän och organiserade brottslingar.
Men när han sade detta visste man ännu inte att han själv hade träffat Nikolov 2005. En fem minuter lång video, som har lämnats ut av borgmästaren i Sofia, visar Stanisjev när han hälsar på Nikolov i dennes köttfabrik, inspekterar utrustning och ett bord fullt av gåsleverkorv innan han och värden slår sig ned för att äta lunch och dricka vitt vin.
Bara några veckor efter fabriksbesöket började pengar strömma in till Stanisjevs parti, enligt kontoutdrag från den berörda banken.
En västerländsk diplomat i Sofia, som vill vara anonym på grund av pågående känsliga förhandlingar med Bulgarien, säger att kontoutdrag och andra dokument verkar autentiska.

Kriminalitetens rötter
Bulgariens grå ekonomi omsluter mycket skiftande företag med politiska kontakter. Dessa företag går in i och ut ur olika affärer i takt med att möjligheter öppnas respektive hinder höjs, enligt en rapport från Center för demokratiska studier, en antikorruptionsgrupp i Sofia.
Enligt centret och andra antikorruptionsaktivister låter bossarna vanligtvis långvariga medarbetare registrera nya företag i egna namn. Om det uppstår lagliga problem upphör företagen att fungera och existera utan att de kan knytas till sina verkliga ledare/ägare. Under tiden plöjs intäkter från cigarett- och alkoholsmuggling ned i lagliga frontföretag som fotbollsklubbar, där pengar kan tvättas vid köp av exempelvis nya spelare.
Konkurrensen är brutal: alla de tre senaste ordförandena i fotbollsklubben Lokomotiv Plovdiv har dödats. 75 procent av alla bulgariska affärsmän har livvakter, vilket är mer än något annat östeuropeiskt land, enligt Enterprise Surveys, som gör undersökningar för Världsbankens räkning.
Korruptionen har integrerats med livsstilen i Bulgarien precis som i Ryssland och andra länder på Balkan. I Sofia finns en blomstrande svart marknad för blod utanför sjukhusen, och där ses anhöriga till patienter diskutera och pruta med blodsäljare, enligt en bulgarisk nyhetsbyrå, som bevakar blodprisets upp- och nedgångar.
Rötterna till den organiserade brottsligheten härrör från kommunismens sammanbrott i början av 1990-talet. Tusentals hemliga agenter och idrottsmän, inklusive brottare, som förr hade skämts bort och skyddats av staten, kördes plötsligt ut på gatan. Under FNs embargo mot det krigförande Serbien på 1990-talet tog de chansen att börja smuggla och bygga upp solida nätverk.
Framför allt brottarna byggde upp privata säkerhetsstyrkor och försäkringsbolag, som livnärde sig på hot och utpressning. Andra blev ljusskygga entreprenörer med nära band till politiker och regering.

Rättsväsendet fungerar inte alls
De senaste fem åren har Bulgarien upplevt mord med automatgevär och andra spektakulära attacker på öppen gata. Mördare har klätt ut sig till både fyllon och ortodoxa präster. 2004 sprängdes en bomb placerad ovanpå en hiss i centrala Sofia med hjälp av en mobiltelefon. En affärsman och tre livvakter dödades.
Det har förekommit fler än 125 beställningsmord sedan 1993, enligt en lista sammanställd av USAs ambassad i Sofia. Listan inkluderar inte minst fyra människor som har mördats i år, däribland chefen för ett energibolag. De flesta morden är olösta.
Inträdet i Europeiska unionen stoppade inte slakten utan gav bara de kriminella ännu mer att slåss om. Enligt personer engagerade i kampen mot korruptionen och valobservatörer händer det att röster säljs i utbyte mot marijuana eller ca 100 leva per styck, vilket motsvarar ca 500 kronor. Väljare dokumenterar hur de röstar genom att fotografera valsedeln, enligt Iva Pusjkarova, vd för det bulgariska domarförbundet. ”De kriminella köper röster öppet på gatan, dödar och hotar folk utan minsta skam i kroppen”, säger Pusjkarova.
Korruptionen påverkar samhällslivet på många sätt, men följderna är speciellt märkbara i rättssystemet. Många bulgarer, som saknar politiska kontakter, anlitar bulvanadvokater av rädsla för att deras juridiska dokument och bevismaterial skulle försvinna om de överlämnades till myndigheterna av advokater, som kan misstänkas gå politikers eller motparters ärenden.

Tålamodet tryter i väst
Kremikovtzi, som är ett olönsamt stålverk från kommunisttiden och ett av Bulgariens största företag, har blivit ett typfall. Utländska långivare, varav flera är amerikanska hedgefonder, kräver Kremikovtzi på 474 miljoner dollar. Företagets förre vd är föremål för polisutredning misstänkt för förskingring och bedrägeri.
”När inte rättsväsendet förmår utrota korruptionen i rättssystemet, vad gör man?”, undrar Justin Holland, rådgivare till Kremikovtzis investerare. ”Vi kan bokstavligen talat inte vända oss till någon här i Bulgarien”, tillägger Holland.
Otåligheten över korruptionen i Bulgarien växer i väst. Mest irriterande är det faktum att inga korrumperade personer på hög nivå har ställts till svars, trots att det finns bevis för brottslighet. ”Vi vill se verkliga domare rannsaka verkliga människor, som sedan ska sättas i fängelse”, säger Nederländernas EU-minister, Frans Timmermans.
Bulgariens nyutnämnda minister med ansvar för EUs stödpengar till Bulgarien, Meglena Plutjieva, anser dock att hennes land utvecklas positivt ungefär i samma takt som de länder som kom med i EU 2004. Skillnaden är att det på den tiden rådde stor entusiasm för utvidgningen, vilket inte var fallet 2007, påpekar Plutjieva. Hon anklagar också EUs rikare länder för dubbelstandard och pekar på en skandal med ruttet kött i Tyskland förra året.
En del europeiska länder har helt enkelt givit upp hoppet om det bulgariska rättsväsendet. Tyskland klagade på att det inte fick någon hjälp i försöken att gripa Konstantin Hadjivanov ”Kitty”, en förmögen affärsman och ledamot av kommunstyrelsen i Petrich i Bulgarien.
Tyskarna väntade därför tills Kitty befann sig i Grekland med att begära att han skulle fångas in. Han sitter nu i fängelse dömd för cigarettsmuggling, och under tiden utreds misstankar mot honom om bedrägeri.
Men det är bara en tidsfråga innan han återvänder hem och återupptar sin politiska karriär, sade anhängare och hans hustru, en f d Miss Bulgarien.
Men förra veckan var det lokalval i Kittys hemstad. Han hade fört kampanj från fängelsecellen i Grekland, men väljarna gjorde äntligen uppror. Kitty fick nämligen mindre än en procent av rösterna i Petrich.
© 2008 TEMPUS/The New York Times