Bornholms Syp Klub

Vi bevarer naturen på flaske

Opskrifter
Startside Op Feedback Søg

[Under konstruktion]

Startside
Op
Feedback
Søg

 

 

Mælkebøtte

Mælkebøtten kender alle når den i forsommeren lyser op mad sin gule farvepragt. Elsket af naturfolket og hadet af folk med have. Den er som snapseurt,  både sund og velsmagende.
Her kan både rod og blomst anvendes.

Roden graves op i det tidlige forår eller sent efterår (Før blomstring og efter blomstring) Den lange pælerod renses og skæres i skiver og trækker i alkohol i 14 dage.

Blomsten plukkes ved udspring i maj måned, og her må de gule kronblade helt befries for de grønne bægerblade. De gule kronblade sættes på alkohol i 2 dage og er efter filtrering klar til brug.

Man kan sammenhælde ekstrakt af rod og blomst og få en lækker drik ud af det.


Pil  

Tynde grene og kviste skæres i småstykker. Dækkes og trækker en uge i neutral alkohol.
Filtreres og fortyndes efter smag.
Senere på foråret:

Hanrakler (gæslinger) plukkes når de er godt udsprungne og de gule støvdragere titter frem,
1/3 del rakler og 2/3 del snaps trækker i 2 til 3 dage og derefter sies gennem et klæde.

Tåler op til et års lagring.


Hasselbarksnaps:
 

Tynde, nye grene + kviste, plukkes og trækker på Brøndum 14 dage.

Om efteråret kan man anvende nødderne, mens det grønne svøb er sprødt (august/september måned)
Nødderne knækkes, både skal og nød (og evt. svøb) benyttes. Trækketid: 3-4 mdr.

Man kan hvis man synes:
For hver 1½ dl essens tilsættes en kvart stang vanille og 5 nelliker, som trækker i 14 dage.

 

Alant  (læge-)  

Anvend den kødfulde, undertiden ret store rod der renses og skæres i skiver.

Trækketid: 1-2 uger.

Roden kan anvendes hele året, men er bedst om foråret.

 

Ege-knopper:

Friske knopper fra egetræ, det gør ikke noget at der er lidt pind er med, plukkes bedst 
mellem kyndelmisse (2 feb.) og inden løvspring (ca. 1. april).

75-130 egeknopper dækkes med vodka og trækker efter smag fra 14 dage til 4 måneder. 

Filtreres og fortyndes efter behag.  Vinder meget ved lagring.

Drikken kaldes ikke uden grund ”fattigmandscognag"

Senere på året kan barken af friske kviste anvendes.
 

Bellis

En af de første forårsbebudere er Bellis, elsket af mange for sin skønhed og hadet af  lige så mange græsplæneentusiaster.
Den er lidt overset som snapseurt, men kan anvendes med et udmærket resultat:
Tag en stor håndfuld blomsterhoveder, dæk dem med dem dobbelte mængde alkohol og træk dem et døgn. Filtrer, og fortynd efter smag. Vinder ikke meget ved lagring.
Blomsterne kan også udmærket anvendes i grøn salat og her kan plæneentusiasterne så lære af det gamle engelske ordsprog " If you can't beat it, eat it" .  


Kodriver:
(April-maj)

Blomsterne må ikke være gamle, men godt udsprungne. Hver enkelt blomst skal plukkes af uden at der følger grønt med. De lægges friske i et syltetøjsglas, derpå hældes 40% sprit over, indtil blomsterne er helt dækket.

Trækker 4 til 5 døgn og herefter filtreres ekstrakten, og her må man gerne anvende et kaffefilter.

Bedres af at stå nogle måneder, men kan drikkes med det samme.

Blandingsforhold: 1 til 8.

Alkoholprocenten i det færdige produkt bør ikke overstige 38%.

 

Skovmærke (maj-juni)

Skovmærke er bøgeskovens forårsbebuder. Den findes normalt hvor der er anemoner, hvor den
trofast afløser når anemonen er afblomstret. Her på Bornholm er den ikke så udbredt som i resten af landet, men leder man de rigtige steder, er den ikke svær at finde.

Man kan enten vælge at fylde en flaske med friske skud og lade dette henstå et døgn. Dette filtreres er dernæst klar til brug, eller lade en mindre mængde på 25 skud trække i  3-4 dage, derefter filtrere og fortyndes. Skovmærke er bedst lige før blomstring. Intet bevarer forårets duft og smag bedre end skovmærke.


Hvidtjørneblomst / Bær (maj) (september-oktober) 

Hvidtjørn er et lille træ eller stor busk og vokser næsten overalt på Bornholm og kendes let om efteråret på sine røde bær og små fligede blade.

Hvidtjørn er inden for naturmedicinen en af de mest undersøgte og dokumenterede vækster vi har.
Både blade, blomster og bær anvendes. Hvidtjørn ilter blodet, sænker kolesteroltallet, forbedrer hjerterytmen, styrker hjertemuskulaturen og er understøttende og supplerende ved lægeordineret hjertemedicin. Det siges også at hvidtjørn forsinker alderdomssymptomer.
Til kryddersnaps er det i forsommeren blomsterne vi kan bruge og i efteråret de røde bær.
Blomsterne skal plukkes i knop eller nyudsprungne og den plukkede mængde dækkes med neutral alkohol som f.eks. Blå Aalborg og trækker derefter i 3 – 5 dage hvorefter den filtreres. 
Fortyndes derefter efter smag.

Bærrene: 300 g. hvidtjørnebær fyldes på et glas med låg, dækkes med en flaske alkohol og trækker i 6 uger og filtreres. I dette forhold kan den fortyndes ca. 1:1.
Bærrene kan med fordel fryses før brug.


Timian (juni-juli)  

Vild timian finder man på strandoverdrev, heder og lign. Man kan også anvende den dyrkede fra
havens krydderurtebed. Her må citrontimian fremhæves.

Man klipper ca. 1 dl skud med blomster af, og lader dem trække i rigelig alkohol i 2-7 dage. Filtreres og nydes. Timiansnaps er meget velegnet til frokostborde.

Får man lyst til timiansnaps om vinteren kan en spsk. tørret timian anvendes, som ligeledes trækker i 4 døgn.


Røllike (juli-september)

Røllike er almindelig overalt, hvor der er lidt grønt. Den er også en snapseurt som de fleste kan lide. De hvide, rosa eller rødlige kurveblomster klippes af og tørres 1 døgn. Derefter hældes de på et glas med låg og dækkes med neutral alkohol. En dl rækker til en flaske snaps. Trækker i 4-5 dage alt efter hvor kraftig man ønsker essensen. Filtreres.

Essensen bør lagre for at blødgøre sig og kan for øvrigt holde sig i flere år. Foruden blomsterne kan de spæde forårsskud (blade) anvendes til en dejlig snaps.  


 

Rejnfan  

Rejnfan vokser næsten overalt på udyrkede områder. Den kaldes også soldaterknapper på grund af de gule blomster, der ligner knapper. Bladene er fjeragtigt slidsede.

Man kan her både bruge de først spæde forårsblade og de gule blomster, og her har vi igen en urt med kort trækketid. Pluk nogle unge blade. Sæt dem på rigelig alkohol og prøvesmag tit. Mere end 2 dage går sjældent. Det samme kan man gøre, når de gule blomster springer ud. Hvad der er bedst er en smagssag . Rejnfan er af de velsmagende kryddersnapse.


Gul Snerre  

Gul snerre kaldes også Jomfru Marias sengehalm. Den gror næste overalt på solrige udyrkede marker, i grøftekanter og på overdrev, hvor den kan brede sig som et stort gult tæppe.  Den er 10 til 20 cm høj kendes let på sine gule blomstrende duske. Bladene er nåleformede og korssatte. Den udsender  en kraftig parfumeret duft, når den er i blomst. 

Man plukker 10-15 friske ikke for udsprungne blomsterstande som sættes på en flaske alkohol og trækker i 3-4 døgn. Filtreres og fortyndes efter smag (op til 40 gange). Det færdige produkt kan drikkes straks, men smagen forbedres meget ved lagring.  Gul Snerre indeholder stoffet kumarin og minder lidt i smagen som Vellugtende Gulaks eller Skovmærke.


Tormentil (Blodrod)  

Tormentil kaldes også for opret potentil. Det er en lille plante, 10 – 30 cm høj, med håndsnitdelte blade, der er rosetstillede. Den blomstrer juni til august og kendes på at den har 4 gule kronblade. Almindelig  på tørveholdige enge, heder og på fugtig skovbund.  Roden graves op, renses og skæres i tynde skiver. 3–4  rødder trækker i op til 1-2 uger. Snapsen bliver blodrød og er især god som mikser, når man blander snapse. For øvrigt en rigtig god bitter mod mange ting.  


 

Kvan  

Kvan finder man i strandområder eller i fugtige skovområder. Den kan minde lidt om Bjørneklo som den også er i familie med,  så pas på ikke at tage fejl.

Både rod, blade og frø kan bruges til udtræk. Roden graves op tidligt på året eller om efteråret og tørres. Roden giver en stærk ekstrakt. 
Man kan tage et frisk forårsskud, fylde op med alkohol, og lade det trække et døgn. Man har så en drikkeklar snaps. Bruger man blade, trækkes der i 4 døgn, sies og essensen stilles til lagring.
Roden trækker i 14 dage. 
Man kan fortynde med det samme, men essensen vinder ved lagring.

Prikbladet Perikon (Juni-juli)

Man plukker en god mængde af de gule endnu ikke udsprungne blomsterknopper. Blomsterknopperne trækker i en flaske neutral alkohol i 14 dage til en måned.
Man får en smuk rød essens, som efter filtrering umiddelbart kan drikkes, men essensen tåler og vinder ved mange års lagring.

Få planter er omgivet med så meget mystik som Perikon. Den kan uddrive spøgelser, holde fanden på afstand, modvirke depressioner, den er sårhelende -, ja man kan blive ved længe - 
og det gør bestemt ikke nydelsen af den rubinrøde snaps mindre.


Bukkeblad (Blomster maj-juni)


Bukkeblad er en vandplante som kan findes i kanten af lavvandede småsøer og damme.

Man kan både anvende blomster og blade. Blomsterne giver absolut den fineste smag, men da blomstringstiden er meget kort man ofte nøjes med bladene. Bladene kan plukkes og anvendes hele året. Bukkeblad er meget bitter.

Blomsterne/bladene plukkes og kommes på flaske, dækkes med alkohol og trækker i 2 døgn. Filtreres og fortyndes efter smag.

 

Lind (midt juni- juli)

Linden bruges meget som prydtræ i parker og alleer. Den kan blive meget gammel og op til 30 m højt. Den kendes på sine lidt skævt hjerteformede blade og det karakteristiske flyveblad som de 3 til 11 sidder blomster  på. 
Efter afblomstring dannes der kugleformede frugter.
Her plukkes rigeligt af de hvide blomster, der er lige ved at springe ud (du skal helst være der før bierne). Blomsterhovederne nippes af og dækkes med alkohol. Glasset skal stilles mørkt eller indpakkes i stanniol (For at beskytte den smukke gyldne farve) og trækker i 4 – 6 dage. Filtreres og snapsen er klar til brug. (Fortyndes efter smag). Smagen er lidt i retning af  mellemtør Sherry.
Storbladet Lind blomstrer i juni, Småbladet lind og skovlind i juli.
Ønsker man en mere særpræget krydret snaps, kan man anvende hele blomsterstanden med flyveblad.


Bakkenellike
(juni-august)

Bakkenelliken vokser på tørre hedeagtige bakkedrag, overdrev og lign.. Det er en blomst for entusiaster, da den sjældent findes i større klynger og man skal bruge en god del blomsterhoveder, for at have nok til en flaske.

De nyudsprungne blade løsgøres fra bægerbladene. Det er vigtigt at hele blomsterbunden kommer med, da den fine aromatiske blomsterhonning  gemmes her. 

Dækkes med alkohol og trækker i 2-3 døgn. Filtreres og fortyndes efter smag

 

Hyldebær (juni-juli og september)

Hylden kender de fleste især når den lyser op om sommeren med sine store hvide blomsterklaser eller om efteråret med de store klaser af sorte bær.  Man kan både bruge blomsterne og bærrene

Til blomstersnapsen bruges 3-4 store blomsterklaser uden stilke til en flaske alkohol. Trækketid: 1 uge. Den færdige hyldeblomstsnaps vinder meget ved lagring.

Til bærsnapsen bruges ¼ - ½ kg modne bær til en flaske alkohol. Trækketid: 1-2 mdr. God til halsen, når det er koldt.  Filtreres og fortyndes op til 40 gange

 

Spansk kørvel - Sødskærm

En blødhåret og sødtduftende 50 - 100 cm høj plante, der minder om Vild Kørvel. Den kendes ved sine op til 2 cm lange, glinsende sortbrune frugter. Spansk Kørvel Findes ofte omkring beboede steder, i skovbryn og hegn. Planten er forvildet fra tidligere dyrkning som køkkenurt.
Blomstrer juni-juli

Anvend hele planten. Grønt og blomster trækker 1-3 dage. Frø og rødder trækker 14 dage eller mere. Ved frugter bruges de lancetformede frugter, som knap er modne. En kvart deciliter frugter passer rimeligt til en flaske snaps og trækker 2-3 døgn. 

 

Agermåne (Agrimonia eupatoria) (juli-august)

Agermåne er en flerårig urt 30-80 cm høj urt. Den har en rank behåret stængel med fjersnitdelte blade og små gule blomster i en akseformet klase.
Agermåne findes på solrige steder ved vejkanter og overdrev, engarealer og ved gærder. Den er almindelig udbredt. Agermåne dufter svagt af citron.

Kryddersnaps:
De blomstrende aks plukkes og tørres let, overhældes med neutral alkohol og trækker i ca. 1 uge. Filtreres. Denne essens vinder meget ved lagring. Fortyndes efter smag.


Lyng (juli-august)

Lyngen er hedens karakterplante og de fleste kender dens lillablå blomster i eftersommeren.
Det er blomsterne vi her skal bruge. Du skal bruge en 1 dl. af de friske, men fuldt udsprungne blomster,  som let lader sig raspe af med neglen, til en flaske snaps som derefter trækkes i 5 dage.
Her kan vi anbefale at du bruger Blå Aalborg . Det er selvfølgelig en smag sag, men vi synes at denne kombination er helt i top. Lyngsnaps er meget velsmagende og anvendelig til mange formål. 
Lyngblomster kan tørres til senere anvendelse.  

 

Revling (Swotbær) (juli-september)


Revling er en lav krybene plante der gror sammen med lyngen, men det er faktisk  et lille træ. I en gren på bare 4 mm kan man tælle op til 60 årringe. De grønne udløbere der bærer frugten, de små sorte blanke bær,  har tætsiddende nåleagtige blade.

Det er Globs yndlingssnaps vi har her. Bærrene plukkes, når de er modne. Det anbefales at skylle dem godt og lade dem tørre et døgn, da den kan huse en lille ildesmagende tæge, der for din egen skyld må ud, før du anvender bærrene.

Brug rigeligt med bær og lad dem trække i mindst 3 mdr.- gerne længere. Når essensen er filtreret, bør den yderligere lagre længe, så først når du plukker igen efter 1 år, får du den at smage.

Det er værd at vente på.  


Blåbær (juli-august)  

Blåbær vokser på hedebakker og i skove på morbund.
Rigeligt med modne bær dækkes med alkohol og trækker en uge, men gerne op til et år alt efter smag. 
Efter filtrering, smid da ikke bærrene ud, men prøv at bruge dem i en kage eller dessert. Fortyndes efter smag.

 

Vellugtende Gulaks (juli-september)

Vellugtende Gulaks gror på enge, overdrev og i krat. Den er 15-45 cm høj og kendes på sin, ved modenhed, glinsende dusk. 

Som smag og duftplante er den på linie med skovmærke (Bukkar) da den den indeholder samme duftstof: Kumarin. 
Anvendes den i kranse begynder den at dufte når den bliver fugtig efter den har været tør.


10-15 strå (eller hele planten) klippes i små stykker og overhældes med en flaske alkohol og trækker i 2 til 8 dage. Filtreres og er derefter klar til brug. 

Man bør ikke bruge den tørret, da den kan udvikle sig til at blive giftig under lagring. 

 

Bornholmsk Røn (oktober- november)
 
Af Bornholmsk Røn får man en meget velsmagende kryddersnaps, nærmest likøragtig.
Den er de senere år blevet et meget anvendt træ langs vore veje på grund af sin hårdførhed, men her må vi bestemt fraråde at plukke de smukke røde bær, hvis du vil anvende dem til krydderbrændevin.
En stor kop bær lægges i dybfryseren i 1 døgn eller mere for at omdanne bitterstofferne til sukkerstoffer. De frosne bær dækkes med rigelig alkohol og trækker 1-4 mdr. Filtreres og fortyndes efter ønske. Man kan, hvis man er til det helt søde, erstatte 1/3 del af bærrene med rosiner.

 

Alm. Røn (september-oktober)

En stor kop rensede og skyllede rønnebær lægges i fryseren mindst et døgn. De frosne bær overhældes med en flaske neutral alkohol og trækker i 1 - 3 mdr. Snapsen bliver smuk orangerød og er suverænt tilbehør til osteborde 

 

Slåen (september- november)

Slåen er  en velsmagende klassiker. Bærrene skylles godt og må en tur i fryseren en uge for at omdanne bitterstofferne til sukkerstoffer. Et glas fyldes 1/3 med de frosne bær, som  dækkes med 70 cl. alkohol  og trækker i 2 måneder eller mere. Snapsen, der har en flot dybrød farve, filtreres og kan evt. fortyndes efter smag.

 



En god ting at have når halsen er ru og øm:
Stemmeplejer  

opskrift fra Vendsyssel: 1 flaske Brøndum, 2 stænger engelsk lakrids, 4 stænger lakridsrod, 8 hele stjerneanis, trækker 16 dage og filtreres

 

Frokostakvavitter (kan kombineres)  

Anis

Ca. 17 g. anisfrø til 35 cl. brændevin. Trækker i 12 timer, filtrer og hæld på flaske

Vinder ved lagring.

Fennikel

Ca. 15 g. fennikelfrø til 35 cl. brændevin. Trækker i 12 timer, filtrer og hæld på flaske.

Vinder ved lagring.

Koriander

Ca. 25 g korianderfrø til 35 cl. brændevin. Trækker i 12 timer, filtrer og hæld på flaske.

Vinder ved lagring

                           

Valnøddebjesk

En kopfuld modne valnødder, 1 tsk. lynghonning, 1/1 hel flaske Brøndum snaps, 2 cl. Mørk rom

Valnødderne puttes i et glas eller karaffel, overhældes med snaps og tilsættes honning og rom. Ryst jævnligt karaflen gennem de 10-12 dage, bjesken skal trække.

Når den har taget farve som en ædel cognac, filtreres den gennem et kaffefilter.

   

I en tid hvor der ikke er så meget at plukke kan disse anbefales:
Mendes hollandsk kreuter

1 fl. Brøndum, 5 g pomeransskal, 5 g stjerneanis, 5 g tormentilrod, 5 g granuleret lakridsrod, 2 g hele nelliker.  Trækketid: 4 dage.

 

Gammel dansk krydderbitter  

1 flaske Brøndum, 15 mandler, 1 stang vanille, 3 stk. hel kardemomme, 6 hele nelliker, 1 hel muskatnød, 10 stk. hel  sort peber, 15 stk. allehånde.

Trækketid 2 – 3 dage. Urterne kan benyttes 2 gange, anden gang skal de dog trække 4 – 5 dage.

 

 

                          

 

Startside Op Feedback Søg

Send e-mail til horstmann@tdcadsl.dk med spørgsmål eller kommentarer om dette Web-sted.
Senest opdateret: 12. januar 2005