Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Александар (Сандо) Малинов

Роден е во Ново Село – Штип на 22 декември 1899 година. На 22 ноември 1899 година води голема борба во неговото село. Бил многу храбар и решителен револуционерен деец. Со својата храброст се прославил и заслужено влегол во алејата на бесмртните со подвигот што го направил на 6 јануари 1904 година

Случајно откриен поради непретпазливост на некоја жена и опкружен од турска војска во штипското маало Ново Село, А.Малинов не се предал, туку храбро ја прифатил борбата, убивајќи 16 турски војници, 1 муљазим и 1 јусбашија. Иако тешко ранет, успеал да се пробие од обрачот. Меѓутоа, како последица на раните набрзо починал.

Овој македонски јунак бил погребан ноќе, тајно, од штипските граѓани во дворот на црквата „Св. Арангел“.

<< Претходна | Следна>> | Именик

granicnik