Vidos
De Griekse eilanden Vidos HOME Corfu
Corfu, Ptychia, Vidos, Vido island Corfu, Ptychia, Vidos, Vido island Corfu, Ptychia, Vidos, Vido island Corfu, Ptychia, Vidos, Vido island Corfu, Ptychia, Vidos, Vido island
Corfu, Ptychia, Vidos, Vido island Corfu, Ptychia, Vidos, Vido island Corfu, Ptychia, Vidos, Vido island Corfu, Ptychia, Vidos, Vido island Corfu, Ptychia, Vidos, Vido island
Het eiland Ptychia, Vidos of Vido in Griekenland

Dit met bomen begroeide eilandje ligt in de baai voor Corfu Stad. De naam Vidos stamt uit de tijd van de Franse overheersing. Een ander verhaal vetrelt dat de naam afkomt van een van de Venetiaandse eigenaren van het eiland, Guido Malipieri. Guido werd "Vido" en later werd de "s" er aan toegevoegd. Welk verhaal het juiste is is mij onduidelijk... Sinds 1993 is het eiland een beschermd natuurgebied.

Het eiland Vidos was ooit eigendom van een Venetiaanse graaf en is in de loop van de tijd diverse malen bezet geweest door strijdkrachten die Corfu in wilden nemen. Tijdens de venetiaanse overheersing werden er tunnels aangelegd tussen Vidos en Corfu Stad en criminelen werden via deze tunnels naar het eiland gebracht, waar ze werden opgesloten. Tussen 1537 en 1716 gebruikten de Ottomanen het eiland als basis om hun aanvallen op Corfu uit te oefenen. De Venetianen hadden er namelijk geen fort op gezet om het eiland te verdedigen en daarom was het voor de Ottomanen makkelijk om Vidos in te nemen.

Tijdens de Engelse bezetting van Corfu werd Vidos gebruikt als gevangenis-eiland en de Engelsen maakten er een bijna onneembare vesting van. Toen zij in 1863 vertrokken werd alles met de grond gelijk gemaakt, inclusief de Agios Stephanos kerk, die oorspronkelijk al in 80 na Christus onder het bewind van de Romeinse keizer Titus al was neergezet. De explosies waarmee dit gepaard ging zorgden ervoor dat er zelfs brokstukken in Corfu Stad neerkwamen. De vernietiging van zowel het oude als het nieuwe fort in Corfu Stad werd door protesten van de bewoners voorkomen. Daarna werd het in gebruik genomen als begraafplaats. Er liggen 1,232 Servische soldaten begraven die zijn gestorven aan ziekte of honger terwijl zij het eiland Corfu verdedigden. Ter herinnering hieraan is er een groot mausoleum op Vidos. Uiteindelijk heeft men het eiland Vidos tot natuurreservaat bestempeld, waar nu gewonde dieren (vooral vogels) worden opgevangen en verzorgd. Op het eiland is een restaurant en er zijn twee stranden die te bereiken zijn via een pad dat rond het hele eiland loopt.

Vanuit de oude haven van corfu Stad is er in de zomertijd regelmatig een bootje dat je in ongeveer 10 minuten naar het eiland brengt (2 euro voor een retourtje in 2012). Het bootje vaart zo goed als elk uur tussen 10.00 en 0.100 uur. Om 10.30, 11.30 etcetera gaat de kleine ferry weer terug naar Corfu Stad.


Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional