ALLE VILLA'S Triopetra Villas Triopetra Beach Video Triopetra Beach Excursies
Villas in Crete, Kreta villa's
DAGTOCHTEN EN EXCURSIES DIE JE KUNT MAKEN VANUIT DE VILLAS IN TRIOPETRA

Ik heb hieronder een aantal dagtochtjes beschreven die je kunt maken vanuit de villa's in Tropetra. Als je meer wilt weten over een bepaald dorp, strand of kerk dan klik je op de link om er meer over te lezen en er alle foto's van te zien. Het zijn maar een aantal voorbeelden van tochtjes en wandelingen die je in deze omgeving kunt doen, want er zijn er natuurlijk nog veel meer. Voor sommige dagtochten is het handig om vroeg te vertrekken en in de gaten te houden hoeveel tijd je nodig hebt om weer terug te rijden.

Tocht 1: Akoumia - Asomatos - Preveli klooster - Preveli beach
Sotiras Christos church in Akoumia Crete, Akoumia Kreta Asomatos, Crete, Kreta Preveli monastery, Kreta, Crete Preveli Beach, Crete, Kreta. Preveli Beach, Crete, Kreta.

Crete, Kreta Akoumia is een authentiek Kretenzisch dorpje met vriendelijke mensen. Bij het centrale plein met zijn terrasjes staat de grote kerk achter een bijna nog grotere boom. Hier vlakbij vind je ook de mini market van het dorp. De uitstekende bakker zit aan het begin, bij de afslag waar je het dorp binnen komt rijden. Op andere plekken in het dorp zijn nog wat meer eetgelegenheden. Verderop in het dorp staan nog drie leuke kerkjes, waarvan de laatste de meest bijzondere is. Het is de 14e eeuwse Sotiras Christos kerk waarin je mooi bewaarde fresco's kunt zien.

Asomatos is een klein traditioneel dorp in het zuiden van Kreta in de buurt van Moni Preveli, op de Rethimnon - Koxare - Moni Preveli weg. Er zijn een aantal taverna's om even uit te rusten en wat te drinken en er zijn wat kamers te huur. Sommige van de oude stenen huizen in het dorp zijn vervallen. Vanuit het dorp heb je prachtig uitzicht op de Libische Zee en de Paximadia Eilanden.

Het klooster van Preveli werd waarschijnlijk gesticht in de 16e eeuw tijdens de Venetiaanse bezetting. Het bestaat uit twee aparte gebouwen: het klooster van Saint John the Theologian, dat dichter bij de zee ligt en dat ook Piso Moni wordt genoemd (het klooster in de achtergrond), en het klooster van Saint John the Baptist, dat ook Kato Moni (het leger gelegen klooster) wordt genoemd, en dat dichter bij de Megas rivier ligt. Het eerste gedeelte van het klooster (Piso Moni) is nu nog in gebruik.

Het strand van Preveli of Palmenstrand zoals het ook wordt genoemd is een van de spektaculairste stranden van Kreta.

Tocht 2: Agia Galini - Agios Georgios beach
Agia Galini, Crete, Kreta Agia Galini Beach, Crete, Kreta Agia Galini, Crete, Kreta Het strand van Agios Georgios op Kreta, Agios Georgios Beach in Crete. Het strand van Agios Georgios op Kreta, Agios Georgios Beach in Crete.

Crete, Kreta Agia Galini (wat "heilige vrede" betekent) is een charmant - maar toeristisch - dorpje in de Baai van Messara in het zuiden van Kreta. Het ligt op een steile heuvel een beetje noordelijk van Matala op ongeveer anderhalf uur rijden van de hoofdstad Heraklion. Het lijkt voornamelijk uit hotels en tavernas te bestaan langs met bougainvillas getooide stijle trappen de heuvel op. In Agia Galini zijn allerlei voorzieningen zoals souvenirwinkels, supermarkten en banken waar je geld kunt trekken. Het dorp Agia Galini wordt bezocht door busladingen toeristen, maar de sfeer is er toch leuk. Er zijn gezellige terrasjes waar je wat kunt gaan drinken en het strand is best goed. Zo overvol als het op sommige andere bestemmingen op Kreta kan zijn (bv. Chersonissos, Malia) is het hier echt niet en op het strand is genoeg ruimte voor alle bezoekers.

Als je vanuit Agia Galini weer terug rijdt naar de hoofdweg kom je aan de linkerkant de afslag naar het strand van Agios Georgios tegen. De stranden van Agios Georgios zijn gelegen in het zuiden van Kreta, 7 kilometer ten oosten van Agia Galini. Er zijn verschillende paden naar beneden van de weg naar verschillende kleine en rustige kiezelstranden. Er zijn ook een paar taverna's en op de stranden zijn er faciliteiten (parasols, zonnebedden).

Tocht 3: Gortyn - Agii Deka
Gortyn, Gortys, Kreta, Crete Gortyn, Gortys, Kreta, Crete Agii Deka Crete, Kreta Agii Deka Crete, Kreta Agii Deka Crete, Kreta

Crete, Kreta De antieke stad Gortyn of Gortys, ligt net buiten Agii Deka op de Messara Vlakte. Het werd al bewoond in 3200 voor Christus, oorspronkelijk door de MinoŽrs, en de DoriŽrs bouwden er later in de 7e eeuw voor Christus tempels voor Apollo en Athene. Er is zelfs al bewijs van menselijke bewoning in Gortys die teruggaat het Neolithicum (7000 voor Christus). Gortyn was regelmatig in oorlogen verwikkeld met Knossos en Festos / Pheastos en na een overwinning op Festos in de 3e eeuw voor Christus beschikte het gedurende een korte periode over twee havens (Levin en Matala).

Het dorp Agii Deka is vernoemd naar tien vroeg Christelijke Kretenzers en martelaren die op 23 december 250 ter dood werden veroordeeld, vanwege hun oppositie tegen de Romeinse keizer Decius. Er zijn twee interessante kerken te vinden in het dorp en beide worden vanaf de hoofdweg die door het dorp leidt aangegeven met een bord. De oudste van de twee ligt aan een pleintje in het dorpskern, de nieuwere is te vinden op 150 meter afstand hiervan aan de rand van Agii Deka. De 12e eeuwse Byzantijnse kerk met dezelfde naam werd gebouwd op de plek waar de martelaren werden onthoofd. In de kerk is een icoon met portretten van de heilige martelaren en in een glazen vitrine ligt het marmeren blok waarop zij werden onthoofd. Aan de rand van het dorp ligt de nieuwere kerk waar je zes van de tien tombes kunt zien waar de martelaren in zijn begraven.

Tocht 4: Timbaki - Agia Triada - Matala - Kommos beach
Timpaki or Timbaki, Crete, Timpaki Kreta Agia Triada Crete, Kreta Agia Triada Crete, Kreta Boot in Matala. Kommos Beach, Crete, Kreta.

Crete, Kreta Er staan leuke huizen en kerkjes in Timpaki maar er zijn ook lelijke betonnen gebouwen, soms gedeeltelijk vervallen, die onder de grafitti zitten. Wat wel opviel is dat de mensen er erg aardig zijn. Ik kreeg de indruk dat er eigenlijk niet veel toeristen in Timpaki komen kijken. Er waren zomaar een aantal Griekse bewoners die ons vol enthousiasme begroetten toen we wat verder het stadje inliepen. Je vindt in Timpaki alle faciliteiten: winkels, banken, supermarkten, taverns, kafenions, scholen en een postkantoor. Elke vrijdag wordt er in de stad een markt gehouden waar lokale produkten worden verkocht, zoals brood, kaas en groenten.

Op het grote plein vlak achter de hoofdweg staan twee kerken: de nieuwe grote Agios Titus kerk staat naast de oudere Agios Titus kerk (juist, allebei dus dezelfde naam). De oude kerk werd ooit verwoest en tussen 1922 en 1925 weer herbouwd. Binnen in de kerk zijn wat oude ikonen te zien, maar helaas was de kerk gesloten. Nu, in 2011, waren ze weer bezig om hem op te knappen. Voor de grote kerk staat een oude vliegtuigbom(?) op een standaard. Agios Titus is de beschermheilige van Timpaki en elk jaar op 25 augustus organizeren de bewoners ter zijne ere een feest.

De Agia Triada is een grote MinoÔsche opgraving in het zuiden van Kreta, die vlakbij Timpaki ligt. Het is door de Italiaanse archeologen die het opgegraven hebben, vernoemd naar een een nabijgelegen verlaten middeleeuws stadje dat door de Turken verwoest werd. Het Agia Triada paleis heeft van alle MinoÔsche paleizen het allermooiste uitzicht. Het ligt op een heuvel en kijkt uit over de Messara vlakte en de daarachter gelegen bergen. Prettig is ook dat het niet zo'n toeristische trekpleister is al bijvoorbeeld het paleis van Knossos, waar de excursiebussen in de rij staan om mensen naar binnen te laden en waar je met honderden mensen tegelijk over de opgraving loopt.

De Byzantijnse kerk van Agios Georgios Galatas die bij het complex staat stamt uit de Venetiaanse periode en is gebouwd in 1302. Binnenin de kerk zijn redelijk goed bewaarde fresco's te zien die stammen uit de 14e eeuw. De omlijsting van de deur is gebeeldhouwd en ook boven de deur zijn gebeeldhouwde versieringen aangebracht. Naast de deur hangen gebeeldhouwde meloenen op de buitenmuur.

Matala staat bekend om zijn door mensen gemaakte grotten die voor het eerst werden bewoond tijdens de prehistorie. Er zijn tombes gevonden in de grotten die zijn uitgehouwen in de zandstenen rots naast het strand, die dateren uit de Griekse, Romeinse en vroeg Christelijke tijd. In de zestiger en zeventiger jaren nam het aantal buitenlandse bezoekers aan het gebied toe en trokken de grotten ontelbare internationale hippies aan. Vandaag de dag zijn de grotten beschermd en niet meer toegankelijk. Het zandstrand is half cirkelvormig en 300 meter lang. Ondanks zijn lengte kan het er toch erg druk worden. Een pad langs de rotsen leidt naar het zogenaamde rode strand na ongeveer 25 minuutjes lopen.

Het strand van Kommos is schitterend en verbazingwekkend ongerept, waarschijnlijk vanwege de archeologische vondsten en beperkingen voor privť personenen om iets in dit gebied neer te zetten. Het is er rustiger dan op het strand van Matala, en er is plek voor nudisme (het strand is lang dus gewoon door blijven lopen en je ziet vanzelf wel waar het stuk voor de naturisten begint). Aan het begin van het strand kun je ligbedjes en parasols huren, en is er een taverna in de buurt waar je iets kunt drinken.

Tocht 5: Akoumia - Pheastos / Festos - Kalamaki beach
Sotiras Christos church in Akoumia Crete, Akoumia Kreta Phaistos, Festos. Phaistos, Festos. Kalamaki beach on Crete, het strand van Kalamaki op Kreta Kalamaki beach on Crete, het strand van Kalamaki op Kreta

Crete, Kreta Akoumia is een authentiek Kretenzisch dorpje met vriendelijke mensen. Bij het centrale plein met zijn terrasjes staat de grote kerk achter een bijna nog grotere boom. Hier vlakbij vind je ook de mini market van het dorp. De uitstekende bakker zit aan het begin, bij de afslag waar je het dorp binnen komt rijden. Op andere plekken in het dorp zijn nog wat meer eetgelegenheden. Verderop in het dorp staan nog drie leuke kerkjes, waarvan de laatste de meest bijzondere is. Het is de 14e eeuwse Sotiras Christos kerk waarin je mooi bewaarde fresco's kunt zien.

Het paleis van Phaistos (Festos), is na Knossos het grootste MinoÔsche paleis op Kreta, en het was gelegen aan de westkant van de Mesara Vlakte. Het gebied is groen en de uitzichten over de vlakte zijn indrukwekkend.

Het paleis van Phaistos ligt op een heuvel en daaronder ligt de oude stad. Het werd verschillende malen verwoest door aardbevingen en vervolgens weer herbouwd. Rond 1700 voor Christus werd een nieuw paleis gebouwd op de ruÔnes van het oude. In 1450 voor Christus werd dat verwoest, samen met alle andere paleizen op Kreta.

Het zuidelijke Kalamaki Beach heeft een mooi 2,5 kilometer lang zandstrand waar ook parasols en ligbedden te huur zijn. Vaak is het gebruik ervan ook gratis als je een drankje besteld bij de taverne waarbij ze behoren. In het dorpje zijn diverse winkeltjes, mini markets, een bakker en een flink aantal taverns, die voornamelijk langs de gezellige autovrije boulevard liggen die langs het strand loopt. Als je tien minuten richting het zuiden loopt kom je op een stuk strand aan waar tamarisk bomen staan en waar ook plek is voor naturisten. Wel moet je oppassen want er zijn tussen mei en oktober ook nesten met eieren van Caretta zeeschildpadden op het strand te vinden. Hiervoor word je door middel van borden gewaarschuwd.

Tocht 6: Spili - Rethimnon
Spili, Crete, Kreta. Spili, Kreta, Crete Spili, Crete, Kreta. Rethimnon Rethimnon

Crete, Kreta Spili is een kleine stad ten zuiden van Rethymnon ligt op de route Rethymnon - Spili - Agia Galini. Het stadje ligt op een hoogte van 450 meter boven zeeniveau en in de avonden koelt het er dan ook wat meer af, wat wel prettig kan zijn tijdens de hete zomermaanden. De naam Spili komt van het Griekse woord voor grot (Spilia) en het dorp ligt tussen twee rotswanden aan de voet van de berg Kedros. Spili is een prettig en levendig stadje en een perfecte plek voor een stop wanneer je naar het zuiden van Kreta gaat.

Als je behalve kloosters en stranden ook graag mooie en gezellige dorpjes wilt zien op Kreta dan moet Spili (op de weg van Agia Galini in het zuiden naar Rethimnon - dat op 28 kilometer afstand ligt) ook op je lijstje gezet worden. Spili ligt onder een steile rots, en er is veel water in het gebied, dus het is er erg groen. Je vindt er de Venetiaanse 'Kefalovrissi' fontein met 19 leeuwenhoofden en nog 6 andere fonteinen waar helder water uitstroomt. Het water komt van de Psiloritis berg af en is drinkbaar. In het dorp zijn veel winkeltjes waar lokale produkten worden verkocht (kruiden, thee, natuurprodukten), en er zijn ook aardig wat cafť's en restaurants. De straten zijn gevuld met bloemen en oude kerken.

Rethimnon met zijn 20.000 inwoners is een van de grotere steden op Kreta, en in tegenstelling tot Chania en Heraklion zijn ze er erg afhankelijk van het toerisme. Er is een historisch centrum met overblijfselen uit alle periodes van de geschiedenis, waaronder Turkse overblijfselen en een Ventiaanse haven, vuurtoren en kasteel. De haven bestaat uit een grote, brede rij restaurants die over het strand uitkijken (met boten die met regelmaat naar Piraeus varen). Direkt achter de haven is het oude gedeelte van de stad met de nauwe steegjes, toeristenwinkeltjes, Turkse minaretten, kerken, een stadspark, musea, Venetiaanse huizen met bedekte houten balkonnetjes, oude moskeeŽn en een oud Turks badhuis met rommel erin.

Tocht 7: KYRIANA - ARKADI KLOOSTER - ANCIENT ELEFTHERNA
Kiriana Crete, Kreta Arkadi Monastery Crete, Arkadi Klooster Kreta Arkadi Monastery Crete, Arkadi Klooster Kreta Ancient Eleftherna Crete, Kreta Ancient Eleftherna Crete, Kreta

Crete, Kreta Kyriana is een dorp 15 kilometer ten zuidoosten van de stad Rethymnon en op 5,5 kilometer afstand van het dorp Adele. Je rijdt door het dorp heen als je op weg bent naar het Arkadi klooster. In het dorp, langs de weg die door het dorp heenleidt, staat de prachtige Byzantijnse Panagia kerk (kerk van de Maagd Maria). Het is een imposante en erg mooie kerk in de vorm van een kruis met in het midden een koepel. Vooraan de kerk is een mooi gebeeldhouwde klokkentoren met drie bogen, die de vorm van de kerk vrij uniek maakt. Binnenin de Panagia kerk is een marmeren reliŽf van Christus en de heiligen.

Het Arkadi klooster is gebouwd in de vorm van een fort tijdens de late Venetiaanse periode en stamt uit de 16e eeuw. De geschiedenis ervan gaat echter nog verder terug, naar de Byzantijnse periode, toen een monnik (die waarschijnlijk Arkadios heette) het klooster stichtte. Naar hem is het klooster dan ook vernoemd. De grote kerk die er nu staat stamt uit 1587 en is gebouwd op de restanten van een 13e eeuwse Byzantijnse kerk.

Het Arkadi klooster ligt op een hoogte van 500 meter en is voor de Kretenzers waarschijnlijk het belangrijkste symbool van de vrijheidsstrijd tegen de Turken. Het klooster heeft een bloederige geschiedenis. In 1866, tijdens de Turkse overheersing, hadden 900 mensen (waaronder ook veel vrouwen en kinderen), die op de vlucht waren voor de Turken, zich in het klooster verschanst. Het verzet was uitzichtloos omdat de Turken over een overmacht beschikten van 15.000 man en ook kanonnen hadden meegebracht. Na drie dagen van strijd lieten de Kretenzers de buskruitkamer van het klooster in de lucht vliegen en hierbij kwamen heel veel mensen om, zowel Kretenzers als Turken. Een gedeelte van de botten en schedels van de verdedigers die bij deze explosie omkwamen, wordt nog bewaard in een huisje (de voormalige windmolen) tegenover het klooster, bij de parkeerplaats.

Het dorpje Ancient Eleftherna is te vinden in het noorden van het eiland Kreta, op ongeveer 30 kilometer afstand van de stad Rethimnon en niet ver van het Arkadi klooster. Er is het gewone dorp Eleftherna en het dorp Ancient Eleftherna, die op een paar kilometer afstand van elkaar liggen. Het is dus ook gewoon de naam van het dorp en wordt als zodanig aangegeven met een blauw bordje als je het dorp in komt rijden. Als je hier al stopt en denkt iets te gaan bekijken kom je bedrogen uit, want het is gewoon een naambord. Je moet een klein stukje doorrijden tot de splitsing in het dorp waar weer een ander bord staat dat de bezienswaardigheden aangeeft en je vertelt welke richting je op moet.

Het is het handigste om eerst linksaf te slaan richting de cisternen (plaatsen waar water werd opgeslagen) en de acropolis, want die is het dichtste bij. Vanaf de MinoÔsche tot de vroeg Christelijke tijd is het gebied bewoond geweest. Aan de linkerkant vind je de restanten van een Romeinse toren, die ook in de Byzantijnse periode nog in gebruik was. Als je het pad verder afloopt en dan linkaf slaat kom je bij de ondergrondse cisternen: een grote wateropslag die uit de rotsen is gehakt. Hij is erg diep en groot en je kunt naar beneden klimmen om het van binnen te bekijken. Sla je bij het pad rechtsaf dan kom je na verloop van tijd uit bij een brug uit de Hellenistische tijd.

Als je rechtsaf slaat ga je richting de restanten van een oude Hellenistische stad en een Byzantijnse kerk die bij een begraafplaats staat. Volg het bord dat naar de kerk verwijst. Zo kom je uiteindelijk ook bij de oude Hellenistische stad uit (einde weg). Deze Sotiras Christos kerk stamt uit de 10e eeuw na Christus en boven in de koepel van het kerkje is nog een mooi bewaarde fresco van Jezus te zien. De kerk heeft een kruisvorm en hij staat op de plek van een basilica die uit de 6e eeuw na Christus stamt. Men denkt dat die oudere kerk de zetel was van de bischop van Eleftherna. Bij de bouw van de Byzantijnse Sotiras Christos kerk zijn materialen gebruikt van de oudere basilica.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional