Thassos
De Griekse Eilanden Thassos HOME Thassos Hotels Thassos Stranden Bezienswaardigheden Thassos Reizen Thassos Plattegrond

Bezienswaardigheden op het eiland Thassos - Thassos Stad of Limenas
Thassos beaches, Thassos stranden Thassos beaches, Thassos stranden

Thassos stad met zijn oude overblijfselen (meestal funderingen) die verspreid door de stad liggen is een goede plek om eens te gaan bezichtigen.. Er is een oude Agora (markt) achter de eveneens oude Trirema haven, en er zijn overblijfselen van een kleine ronde tempel en diverse monumentale altaren. Vlakbij is de kleine Archeologisch Museum, met een 3 meter hoge kouros (beel van een jonge man) en diverse stukken van beeldhouwkunst. De entree is gratis. In het zuiden ligt een klein Odeon en wat overblijft van een geplaveid Hellenistische straat die leidt naar de grondslagen van de Arch van Caracalla. Er zijn meer resten van tempels en verborgen in een bos is een goed bewaard gebleven theater.

Rondom de oude stad is de ook goed bewaarde stadsmuur uit de 4e eeuw voor Christus en een Acropolis. Deze muur rondom het oude Limenas was 4 kilometer lang en was gemaakt van stenen en marmer. Voor de veiligheid tegen indringers werd de muur versterkt, en vele poorten werden er in opgenomen. De resten van de Acropolis zijn nu opgenomen in de muren van een middeleeuws kasteel (1259). Van de Acropolis leidt de weg naar een Tempel van Athena.

Het dorp Aliki of Alyki
Thassos beaches, Thassos stranden Thassos beaches, Thassos stranden

In Aliki in het zuidwesten van het eiland zijn de overblijfselen van een kleine Dorische tempel en antieke marmer-steengroeven. Het dorp ligt op een schiereiland en is een van de meest fotogenieke stukjes van het eiland. Het gebied is van archeologisch belang en in de omgeving liggen vrij veel restanten uit de antieke en latere periodes. Vlak achter de huisjes aan het strand ligt een oude nederzetting. Er staat ook een heiligdom van 30 bij 15 meter dat dateert uit de zevende eeuw voor Christus met onder andere een aantal Dorische zuilen. Onder deze restanten schijnen weer nog oudere gebouwen te liggen. Op de plek van de site is het standbeeld van een jonge man (Kouros) gevonden die nu in het museum van Istanbul staat.

In de laat-Romeinse tijd, in het midden van de 5e eeuw na Christus, werden er twee basilieken gebouwd in het gebied. Delen van het schiereiland van Aliki werden ook gebruikt om marmer te winnen in de 6e en 7e eeuw na Christus. Aan de rand van het schiereiland zijn er ook een aantal zoutmijnen. Tijdens de Byzantijnse tijden was het gebied verlaten. Het is ook leuk om een bezoek aan Aliki te combineren met het klooster Archangelou, omdat deze bezienswaardigheden niet ver van elkaar af liggen. Het klooster ligt zuidwestelijk van Aliki en is gebouwd op een rots / klif aan de waterkant. Er is een strenge dress code in het klooster (geen ontblootte lichaamsdelen) en het nemen van foto's is binnen niet toegestaan. Tegenwoordig is Aliki een toeristisch dorp met een goede keuze in hotels, bars en taverna's. Aan allebei de kanten van het dorp ligt een strand.


Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional