Sifnos island
De Griekse Eilanden Sifnos HOME Sifnos Hotels Sifnos Stranden Sifnos Plattegrond Autoverhuur Sifnos Veerboten Sifnos Restaurants
Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos
Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos
HET EILAND SIFNOS IN DE CYCLADEN IN GRIEKENLAND - EILAND VAN MOOIE DORPJES EN KERKEN

English

Eilandhoppen Cycladen Van de westelijke Cycladen eilanden is Sifnos het meest bezocht door de toeristen, maar naar algemene "Cycladen maatstaven" is het er toch redelijk rustig. In het hoogseizoen zijn er behalve de veerboten naar Pireaus ook direkte verbindingen met het drukkere Paros in de centrale Cycladen en met Milos, Folegandros en Santorini. Het eiland is zo populair vanwege zijn heuvelachtige landschap met de daarop uitgestrooide witte typische Cycladendorpjes, en verschillende goede stranden. De hoogste berg, de Profitis Ilias, meet 680 meter. Er zijn veel duiventillen en veel mooie kerken. Je vindt er ook een aantal kloosters (Moni Taxirachis, Agios Sostis, Moni Vounou, Moni Vrissis en Moni Chrissopigi) en wat overblijfselen uit de antieke tijd, zoals diverse Hellenistische torens en de antieke versterkte acropolis Agios Andreas (op de route van Appolonia naar Vathi), die stamt uit de Myceense periode (13e eeuw voor Christus).

sifnos map - CLICK TO ENLARGE Tijdens de Archaische periode was Sifnos een florerend eiland vanwege de ondekking van goud. Om de goden te bedanken werd er elk jaar door de bewoners een gouden ei geofferd in Delphi aan de god Apollo. Het verhaal gaat dat op een gegeven moment de bewoners geen gouden ei, maar een verguld ei hebben geofferd en dat daarna hun mijnen onderliepen. Daarna keerde het geluk het eiland de rug toe en nam het belang van Sifnos af. De eilandbewoners legden zich toe op pottenbakken.

Ondanks zijn populariteit is er op Sifnos te weinig accommodatie, waardoor mensen in het hoogseizoen wel eens zonder hotel of appartement komen te zitten. Het is verstandig om van tevoren te reserveren of om heel vroeg in de morgen aan te komen wil je verzekerd zijn van een hotelkamer. Alle veerboten komen aan in de kleine haven van Kamares, een levendig dorp omgeven door steile en hoge heuvels. Langs de haven staan de taverna's en er is een zand/kiezelstrand, waar ook ligbedjes en parasols te huur zijn. Het dorp ligt in een beschermde baai en het ziet er een beetje uit alsof het uit twee dorpen bestaat, met huisjes aan beide zijden van het centraal gelegen strand. Het zee loopt geleidelijk af en is veilig voor kleine kinderen, dus Kamares is een goede bestemming voor kinderen. Echt veel hotels zijn er niet.

Bij de aanlegplaats van de veerboten is een Tourist Information (als je de boot afkomt links in het straatje). Er zijn hier ook diverse bedrijven waar je een auto kunt huren. Vlakbij is ook het busstation naar de Chora Apollonia en andere dorpen. Alle bussen gaan eerst een stukje naar het oosten en daarna naar het zuiden van het eiland. In het noordelijkste stuk woont bijna niemand. De bustocht gaat door een vallei met vijgen- en olijfbomen. Het eiland Sifnos is niet zo dor als je in eerste instantie zou denken als je er met de veerboot aanlegt, en landbouw is nog steeds een belangrijke economische faktor hier.

De grotendeels moderne hoofdstad Apollonia ligt op de kruising van de wegen en dat is een van de redenen waarom het vrij groot is geworden. Een echte historische kern is er niet in het dorp, en het uitgegroeid naar de naburige dorpjes. In het dorp is een plein waar de wegen samenkomen en waarachter de toeristenstraatjes zijn te vinden. Het beste kun je het bekijken door er in de straten met witte huisjes rond te gaan wandelen. Het beste uitzicht is bij de heuvel van Peto Petali, waar de windmolentjes op staan. Apollonia is sinds 1836 de hoofdstad en ondanks dat het niet zo oud is als bijvoorbeeld Kastro is het toch een schilderachtig dorpje om te zien. Je treft er geen grote betonnen gebouwen aan, maar wel leuke witte in cycladische stijl gebouwde huisjes en een flink aantal kerken met blauwe koepels.

Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos
Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos

Aan de tamelijk geïsoleerde oostkust op 5 kilometer afstand van Apollonia ligt Kastro, de voormalige hoofdstad, dat met gemak het mooiste dorp van het eiland kan worden genoemd. Het stadje ligt boven op een heuveltop en wordt al meer dan 3000 jaar bewoond. Beneden bij het dorp kun je je auto parkeren. Kastro is autovrij en er zijn rustige straatjes met mooie huizen, poorten en heel veel kerkjes. Je kunt er nog een stuk van de oude stadswal zien en in de straten staan veel antieke voorwerpen, voornamelijk gebeeldhouwde sarcofagen. Sommige huizen hebben een antieke zuil of er is een Venetiaans wapenschild of een antieke grafsteen in de buitenste muur ingemetseld. In Kastro vind je ook het Archeologische Museum. Vanaf het dorp is er een prachtig uitzicht op de Egeïsche zee, op het kleine strand beneden bij Kastro en op een schilderachtige kerk die op een landtong aan de kust staat.

Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos
Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos

Een andere grote trekpleister van het eiland is de rij met mooie stranden in het zuiden, waarvan Vathi in zijn eigen mini-baai de beste is. Hier is ook een taverna. Je kunt er naar toe met de bus over een nieuwe weg, of met de kaik vanaf Kamares. Er leidt ook een pad naar het kustdorp Platis Gialos, met zijn taverna's, kamers te huur en wat kleinere hotels. Dit is het "hoofdstrand" van Sifnos. De lengte van dit strand wordt hier en daar wat overdreven. Het zou een van de grootste zandstranden zijn in de Cycladen, of zelf het grootste en 6 kilometer lang. Ik ben er geweest en ik schat het zelf een kilometer lang en het is niet breed. Zo rond 20 mei was het dorp ook nog helemaal uitgestorven. Er was geen restaurant of winkel geopend. Het schijnt dat het in Platis Gialos pas begin juni aanvangt met het toerisme. Degenen die voor die tijd iets willen boeken, doen er beter aan iets te reserveren in Kamares of in Faros, waar de meeste winkeltjes en taverna's wel gewoon in mei al open zijn. Faros dat meer naar het zuidoosten is gelegen, is een klein populair dorp met drie kleine strandjes.

Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos
Sifnos Hotels - Sifnaika Konakia Traditional Settlements Sifnos Hotels - Sifnaika Konakia Traditional Settlements Sifnos Hotels - Sifnaika Konakia Traditional Settlements Sifnos Hotels - Sifnaika Konakia Traditional Settlements Sifnos Hotels - Sifnaika Konakia Traditional Settlements

Sifnos is een eiland dat behoort tot de Cycladen, een Griekse eilandengroep die zich in de Egeïsche Zee bevindt, ten oosten van de Peloponnesos. Sifnos ligt in het westelijke deel van de Cycladen op een uur of zes varen van Piraeus, de havenstad ten zuiden van Athene. Het eiland heeft iets meer dan 2000 inwoners en een oppervlakte van 74 km². Sifnos' hoofdstad is tegenwoordig Appolonia, dat zowat samensmelt met Artemonas, de stad van de mooie tuinen. Apollonia is gebouwd op drie heuvels en er zijn heel veel witte Cycladenhuisjes en een flink aantal kerken. In een paar daarvan zijn nog fresco's te bewonderen. Op het plein waar de bus stopt is een museum (voornamelijk keramiek), een postkantoor en een geldautomaat. De plaats Kastro, ten tijde van de Venetiaanse overheersing gebouwd, is het meest authentiek.

Sifnos Sifnos Faros Sifnos Kastro Sifnos Faros Sifnos Kastro
Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos
DE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN HET EILAND SIFNOS IN DE CYCLADEN IN GRIEKENLAND
Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos

De belangrijkste bezienswaardigheid op Sifnos is het Chrisopigi Klooster dat op een klein eilandje staat (verbonden via een weg) ten westen van Faros, in het zuiden van het eiland. Het klooster stamt uit 1650 en is gebouwd op de plek van een oudere kerk. Naast het klooster ligt een aardig zandstrand. Een ander interessant klooster is het klooster van Panagia Tis Vrissis, dat gelegen is in het dorp Exabela een paar kilometer ten zuiden van Kastro. Het werd gebouwd in de 17e eeuw op een terrein waar eens de oude kerk van Agios Antonio stond. In het klooster zijn mooie oude iconen en freso's te zien.

Sifnos, Kastro Sifnos, Kastro Sifnos, Kastro Sifnos, Kastro Sifnos, Kastro

Fotogeniek is de voormalige hoofdstad Kastro in het oosten, waar voornamelijk gebouwen staan uit de 14e - 19e eeuw, en dat zijn Middeleeuwse karakter en sfeer heeft behouden. Er staan veel mooie witte oude huizen met felgekleurde houten hutjes op de balkons die dienst doen of deden als wc. Van de andere kleine dorpen rondom Apollonia is het in de Venetiaanse tijd gebouwde Artemonas het aantrekkelijkste, met de Kohi kerk die gebouwd is op de fundamenten van een oude Artemis tempel.

Sifnos, Agios Andreas Sifnos, Agios Andreas Sifnos, Agios Andreas Sifnos, Agios Andreas Sifnos, Agios Andreas
Sifnos, Agios Andreas Sifnos, Agios Andreas Sifnos, Agios Andreas Sifnos, Agios Andreas Sifnos, Agios Andreas

De site van Agios Andreas, een versterkte acropolis die stamt uit de Myceense tijd, de 13 eeuw voor Christus, is gelegen op een heuvel op de route van Apollonia naar Vathi. Je kunt er in ongeveer een half uur naartoe klimmen via een trap, maar je kunt er tegenwoordig ook naartoe rijden. Bij de site is een klein museum met voorwerpen die op diverse plekken op Sifnos zijn opgegraven (toegang 2 euro in 2013). Er zijn voorwerpen uit Agios Andreas, Kastro en uit de oude torens en mijnen van Sifnos. Wat je op de site zelf ziet ziet zijn voornamelijk de restanten van de dikke muren. Op de heuvel staat ook de kerk van Agios Andreas die dateert uit 1701. Agios Andreas is elke dag van 8.30 tot 15.00 geopend, behalve op maandag, wanneer hij gesloten is. Vanaf de site van Agios Andreas heb je een prachtig uitzicht over het eiland en de dorpjes.

HOTELS, APPARTEMENTEN EN STUDIOS OP HET EILAND SIFNOS - SIFNOS ACCOMMODATIES
Sifnos Hotels - Sifnaika Konakia Traditional Settlements Sifnos Hotels - Sifnaika Konakia Traditional Settlements Sifnos Hotels - Sifnaika Konakia Traditional Settlements Sifnos Hotels - Sifnaika Konakia Traditional Settlements Sifnos Hotels - Sifnaika Konakia Traditional Settlements
Sifnos Hotels - Sifnaika Konakia Traditional Settlements Sifnos Hotels - Sifnaika Konakia Traditional Settlements Sifnos Hotels - Sifnaika Konakia Traditional Settlements Sifnos Hotels - Sifnaika Konakia Traditional Settlements Sifnos Hotels - Sifnaika Konakia Traditional Settlements
Sifnos Hotels - Sifnaika Konakia Traditional Settlements - rustig gelegen - bungalow stijl

tip Deze accommodatie bevindt zich in een rustige uithoek en is uitgevoerd in de traditionele bouwstijl van Sifnos. Op deze rustige locatie, vindt u alles dat u nodig heeft voor een ontspannen en rustgevend verblijf. Sifnos is één van de meest pittoreske plaatsjes van het eiland. De accommodatie is zorgvuldig vorm gegeven en de authentieke slaapkamers bieden de uitstraling van de huizen op Sifnos in vroeger jaren. Kamares is een kustplaats met een schone zee die de Blauwe Vlag kreeg toegewezen door de Griekse Toeristische Raad. Geniet van het authentieke leven of Sifnos en van de gastvrijheid. Daarnaast kunt u heerlijk wegdromen in uw kamer met traditionele inrichting. Op het balkon heeft u een buitengewoon uitzicht op de zonsondergang en het kristalheldere water van Kamares.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Sifnaika Konakia Traditional Settlements op Sifnos klik hier.

Sifnos, Fassoulou Studios in Faros Sifnos, Fassoulou Studios in Faros Sifnos, Fassoulou Studios in Faros Sifnos, Fassoulou Studios in Faros Sifnos, Fassoulou Studios in Faros
Sifnos, Fassoulou Studios in Faros Sifnos, Fassoulou Studios in Faros Sifnos, Fassoulou Studios in Faros Sifnos, Fassoulou Studios in Faros Sifnos, Fassoulou Studios in Faros
Sifnos Hotels - Fassoulou Studios and Apartments in Faros

De studios en appartementen van Fassoulou zijn gelegen in het dorp Faros, niet ver van het Fassoulou strand. Er zij 10 studio's van 27 m2 en 2 appartementen van 42 m2. Allemaal hebben ze een grote veranda. Vanaf het complex is er uitzicht op de zee en op het Chrissopigi Klooster. De wandeling naar het strand van Fassoulou duurt ongeveer 5 minuten. Bij het strand is een taverna (geopend vanaf ongeveer 20/25 mei). Even verderop liggen het dorpje Faros en de stranden Faros en Glipho. Faros is een gezellig klein dorp met een supermarktje en een aantal taverna's.

Wij hebben hier gelogeerd in mei 2013 en we zaten in een van de tweekamer-appartmenten. Het appartement bestond uit een grote kamer met een keuken en een tweepersoonsbed, een kleinere kamer met twee eenpersoonsbedden, twee badkamers en er was een grote veranda met stoelen en een tafel. Het appartement was volledig ingericht, met een televisie, koelkast, koffiezetapparaat, kookplaten, airconditioning en allerlei keukengerei. Eigenaresse Jenny was bijzonder vriendelijk. Het complex was op een heerlijk rustige plek gelegen, zonder verkeer dat voorbij komt zetten of ander lawaai, en het is dan ook goed geschikt voor mensen die de rust op willen zoeken.

Stuur een e-mail aan Fassoulou Studios op Sifnos. - Telephone: +30 22840 71490 Mobile: +30 6936 627271

Sifnos, Morfeas Pension Sifnos, Morfeas Pension Sifnos, Morfeas Pension Sifnos, Morfeas Pension Sifnos, Morfeas Pension
Sifnos, Morfeas Pension Sifnos, Morfeas Pension Sifnos, Morfeas Pension Sifnos, Morfeas Pension Sifnos, Morfeas Pension
Sifnos Hotels - Morfeas Pension

Het Morfeas Pension verhuurt kamers op een rustige plek in het midden van de baai van Kamares, vlakbij het strand. Het is een kleinschalig complex met 8 tweepersoons kamers en 4 appartementen. Alle kamers en appartementen hebben airconditioning, een koelkast en een tv. De appartementen hebben ook een keuken. In de receptieruimte kun je een kop koffie of een snack bestellen. Er is draadloos internet, een wasmachine en voldoende parkeergelegenheid.

Kamares is het grootste dorp op het eiland Sifnos, en de plek waar de veerboten die van en naar het eiland varen aanleggen. Het ligt in het westen van het eiland aan de voet van twee bergen. Het is een typisch Cycladen-dorp met de kubus-achtige witte cycladenhuisjes en leuke nauwe straatjes waar je winkeltjes en taverna's vindt. Kamares heeft een van de langste stranden van het eiland Sifnos. Mede hierdoor is Kamares toch een beetje anders en gezelliger dan de in de meeste andere "havens" op de Griekse eilanden. Het lange strand, de vruchtbare vallei waar het in ligt, en de uitstekende restaurants en café's maken het tot iets speciaals. De veerboten blijven er ook niet lang liggen en als die weer weg zijn keert ook de rust weer terug. Het voelt dan ook niet echt aan als een haven, maar eerder als een gezellig vissersdorp, waar toch nog wat leven is en waar wat te doen is en te bekijken. De baai van Kamares en het strand liggen goed beschut en het is dan ook een uitstekende plek voor families met kinderen. Het strand loopt geleidelijk af in de zee, dus het is gemakkelijk om het water in te gaan. In Kamares is ook een busstation met verbindingen naar andere dorpen en stranden op het eiland.

Stuur een e-mail aan het Morfeas Pension op Sifnos. - Telephone: +30 22840 33615 Mobile: +306972 303046 Fax: +30 22840 33800

Sifnos, het dorp Kamares Sifnos, het dorp Kamares Sifnos, het dorp Kamares Sifnos, het dorp Kamares Sifnos, het dorp Kamares
Sifnos, Meropi Rooms Sifnos, Meropi Rooms Sifnos, Meropi Rooms Sifnos, Meropi Rooms Sifnos, Meropi Rooms
Sifnos Hotels - Meropi Rooms - kamers te huur

Op een rustige plek in Kamares en dichtbij het strand zijn er kamers te huur bij Meropi Rooms. Alle kamers in dit complex hebben een balkon/veranda met een prachtig uitzicht over de gehele baai van Kamares. Vanuit de kamers loop je zo de haven van Kamares in, en kun je de pottenbakkerijen, de taverna's, café's en alle winkels in het dorp gaan bekijken en bezoeken. Meropi Rooms is een kleinschalig hotel met 6 tweepersoonskamers en 2 driepersoonskamers. De kamers zijn comfortabel ingericht en een goede plek om te relaxen. Het uitzicht is op het strand, de baai, de haven en het dorp. Alle kamers hebben airconditioning, tv en een koelkast.

Stuur een e-mail aan Meropi Rooms op Sifnos. - Telephone: +30 22840 32158 Mobile: +306974 844938 Fax: +30 22840 33800

Voor alle hotels, appartementen en studio's op het eiland Sifnos klik hier.

Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos
Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos Sifnos
Sneeuw op Sifnos in Februari 2008

Afijn er is dus toch niet het hele jaar zon op Sifnos ;). Hier staan een aantal foto's die ik opgestuurd kreeg van Kostas Kampoerakis, die gemaakt zijn in februari 2008 toen Sifnos en de rest van Griekenland te maken kreeg met sneeuwbuien.


© Hans Huisman, Liesbeth Riekwel, Kostas Kampourakis, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional