Psira island Crete
De Griekse eilanden Psira HOME Platanos Tholos Kreta
Psira Island, Crete, Psira Kreta Psira Island, Crete, Psira Kreta Psira Island, Crete, Psira Kreta Psira Island, Crete, Psira Kreta Psira Island, Crete, Psira Kreta
Psira Island, Crete, Psira Kreta Psira Island, Crete, Psira Kreta Psira Island, Crete, Psira Kreta Psira Island, Crete, Psira Kreta Psira Island, Crete, Psira Kreta
Het eiland Psira bij Kreta in Griekenland
Englih

Platanos is een heel klein dorp in het oosten van Kreta langs de hoofdweg tussen Kavousi en Lastos. Het wordt eigenlijk nergens genoemd op de plattegronden van Kreta. Er is ook een dorp met dezelfde naam bij Kisamos in de buurt. Platanos bestaat uit een paar taverna's die over de zee naar het eiland Spira uitkijken. Achter de bossen gele bloemen (in mei) staat ook een mooie kleine kerk, die open was toen wij er waren. Hij is gevuld met ikonen en andere religieuse voorwerpen. Het uitzicht vanaf deze plek is schitterend, waardoor je de smaak van het (slechte) eten ter plekke even vergeet.

Psira ligt in de Golf van Mirabello tegenover het strand van Tholos, en er zijn Mino´sche en Myceense overblijfselen op het eilandje te vinden. In de Mino´sche tijd was er een soort stad, die bestond uit zo'n 60 gebouwen rondom een plein. De gebouwen verschillen in grootte en een van de huizen had zelfs een tempel. In bijna alle huizen zijn haarden aangetroffen. De stad werd vernield tijdens een aardbeving en weer herbouwd. Tijdens de eruptie van de vulkaan op Santorini in 1450 voor Christus is deze stad opnieuw verwoest. Op de site zijn verschillende voorwerpen gevonden, waaronder een zegelsteen met een schip erop, waaruit blijkt dat de stad belangrijk was als een haven.

Op het eiland zijn graven gevonden uit verschillende periodes vanaf de Neolitische periode tot en met de Laat Mino´sche periode, waaruit blijkt dat het eiland lange tijd bewoond is geweest. Op de begraafplaatsen is van alles gevonden, zoals stenen gereedschap, aardewerk, juwelen en bronzen voorwerpen. In een van de gebouwen trof men een gedeelte aan van een fresco, in de stijl van de fresco's van Knossos, van twee vrouwen met ontblootte borsten in Mino´sche kleding. Ook in de Romeinse tijd was het eiland nog bewoond.


ę Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional