De Griekse eilanden Antipsara HOME

De eilanden Psara en Antipsara in Griekenland

English Psara en Antipsara zijn twee kleine eilandjes die in de oostelijke Egeļsche zee liggen even ten westen van het grotere eiland Chios. Psara heeft een oppervlakte van 45 km2 en is de grootste van de twee. Hier wonen ongeveer 460 mensen. Het is een droog en onherbergzaam eiland met weinig bomen, dat niet door veel veerboten wordt aangedaan. De meeste bewoners leven van de visvangst. Het hoogste punt van het eiland is de Profitis Ilias berg die 512 meter hoog is. In het gebied liggen nog 5 veel kleinere eilandjes, namelijk Kato Nisi, Aye Nikolaki, Daskalio, Prasonisi en Nisopoula.

In het begin van de 19e eeuw was het eiland Psara nog belangrijk omdat er een grote handelsvloot lag. Ook speelde het een grote rol bij de onafhankelijkheidsstrijd van Griekenland tegen Turkije. De bekendste revolutionair die hier is geboren was de admiraal Kanaris. Omdat het eiland niet ver van de Turkse kust ligt vergelden de Turken echter in 1824 het rebelse gedrag van de eilandbewoners en werden bijna alle bewoners van Psara gedood om een voorbeeld te stellen. Toendertijd woonden er ongeveer 20.000 mensen omdat de bevolking was toegenomen door alle vluchtelingen die naar het eiland waren gekomen. Een groot deel van de bevolking had zichzelf verschanst in het fort en de Griekse bevelhebber liet het kruitmagazijn in dit fort opblazen toen de Turken het omsingeld hadden. Hierbij kwamen bijna alle naar het fort gevluchte mensen en ook veel Turken om. Ongeveer 3000 mensen wisten per boot te ontsnappen en deze vestigden zich na hun ontsnapping op het eiland Evia. Daar stichtten zij de stad Nea (Nieuw) Psara.

Bijna alle bewoners van het eiland wonen in het zuiden in het dorp met dezelfde naam als het eiland: Psara. Veel oudheden en bijzondere dingen zijn er niet te zien omdat de Turken bij hun vergelding ervoor hebben gezorgd dat alles vernield werd. Het oude fort op de heuvel naast het dorp is bijvoorbeeld compleet afgebroken. Het eiland ontvangt ook niet veel toeristen en daarom zijn de faciliteiten dan ook beperkt. Op het pleintje aan de haven zit een kafenion en er is een gedenkteken met een mini kanon. Veel winkeltjes zijn er niet op het eiland Psara. Er is een supermarktje, een bakker en er zijn een paar taverne's. In het Archeologisch Museum van het dorp zijn potscherven en amfora's te zien die op het eiland zijn gevonden. Men vermoedt dat het dorp Psara op een antieke stad is gebouwd. In het dorp zijn twee kleine strandjes. Op een heuvel staat de Agios Nikolaos kerk waarvan de bouw is begonnen in 1785 en die in 1793 af was.

Veel bezienswaardigheden zijn er niet meer op Psara. Op de plek waar het oude fort heeft gestaan zijn nu een paar windmolens te zien. Aan de noordkant van het eiland ligt het Koimiseos Theotokou klooster dat dateert uit de 18e eeuw. Op Psara zijn wel een aantal rustige of lege zandstrandjes te vinden maar je moet er naartoe wandelen. De beste liggen ten noordwesten van het dorp Psara.

Ten zuidwesten van Psara op ongeveer 3 kilometer afstand ligt het veel kleinere eiland Antipsara waar maar 4 mensen wonen (2011). Het eiland is ontoegankelijk van de noord- en de westkant. In de Griekse en de Romeinse tijd was het eiland bewoond. Tijdens de Turkse overheersing was Antipsara een marinebasis. Antipsara kun je bezoeken met een vissersbootje vanaf Psara. Het eiland is gedeeltelijk een beschermd natuurreservaat. In Antipsara leven een aantal zeldzame zeevogels die hier broeden. In het oosten van het eiland staat het kerkje van Agios Ioannis.

Kato Yalos hotel (5 kamers) in Psara

Tel: Tel: 0030 2274 061178 - Stuur een e-mail aan het Kato Yalos Hotel op Psara.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional