Poros
De Griekse eilanden Poros Home Poros Hotels Bezienswaardigheden Poros Stranden Poros Reizen

De geschiedenis van het eiland Poros in de Saronische Golf in Griekenland

Het eiland Poros is onderdeel van verschillende Griekse mythen. Zo zou de dochter van een koning wiens stad door koning Minos van Kreta belegerd werd verliefd zijn geworden op Koning Minos. De koning van deze stad was onsterfelijk zolang hij zijn haar niet af zou knippen. Deze verliefde dochter, Scylla, sneed een lok van haar vaders haar af en stal de sleutels van de stad om die vervolgens aan koning Minos te geven. Maar nadat koning Minos de stad had ingenomen bleek de verliefdheid niet wederzijds te zijn. Koning Minos keerde weer terug naar Kreta en wanhopig dook Scylla de zee in om achter de Kretenzische boten te zwemmen. Bij de passage tussen Spetses en het vasteland, de "Kaap van Skili" verdronk zij uiteindelijk.

Een andere mythe over het eiland vertelt dat de zoon van Poseidon, Theseus genaamd, hier is geboren. Deze Theseus was de held die uiteindelijk de Minotaurus (een monster, half mens, half stier) van Kreta versloeg.

Op het kleine eilandje Modi, dat even ten oosten van Poros ligt was tijdens de Myceense tijd (1400 - 1100 voor Christus) een belangrijk scheepvaart station.

Tijdens de Archaļsche periode (700-380 BC) was het grootste deel van de oude stad Kalavria en het grootste deel van het het eiland onder de invloed van de Troezen (een rijke stad tegenover Poros op het vasteland), die deel uitmaakten van de Trojaanse oorlog.

Toen de Peloponnesische oorlog tussen Sparta en Athene uitbrak (431-404 BC) werd ook het gebied van de Argosaronische Golf erbij betrokken. In de 4e eeuw voor Christus kwam Griekenland onder de Macedonische heerschappij.

Na de dood van Alexander de Grote (323 BC) kwam Poros onder Egyptische heerschappij. Vanaf 86 voor Christus tot 395 na Christus was Poros bezet door de Romeinen, en daarna kwam het, net als bijna heel Griekenland vervolgens onder Byzantijnse, Venetiaanse en Turkse heerschappij.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional