Paxos
De Griekse eilanden Paxos Home Paxos Hotels Bezienswaardigheden Paxos Stranden Paxos Reizen

De stranden van het eiland Paxos in Griekenland

Paxos heeft veel stranden in verschillende maten. De meeste van deze stranden liggen aan de meer beschutte oostkust van het eiland en bestaan uit kiezels of uit een combinatie van kiezels en zand. Sommige van deze stranden zijn alleen per boot te bereiken, maar anderen kunnen worden bereikt met de auto of te voet. De westkust heeft minder stranden en deze stranden zijn alleen per boot bereikbaar. Op slechts een paar van de stranden van Paxos kun je parasols en ligbedden huren, maar op bijna alle andere stranden kun je schaduw vinden onder een boom.

Ten noorden van Gaios ligt het kleine en beschutte kiezelstrand van Kaki Langada. Tijdens het hoogseizoen is er een cantina op het strand waar je een drankje kunt kopen en in alle andere perioden moet je je eigen water meenemen. Ten zuiden van Gaios zijn een paar baaitjes waar je de zee in kunt gaan.

Harami en Kanoni Beach zijn de twee stranden in de baai van Lakka. Het zijn kiezelstranden (hoewel Harami ook wel wat zand heeft), maar zodra je een beetje verder het water inloopt veranderen de steentjes in zand. De witte kiezels op de bodem van de zee geven het water een mooie turqoise kleur. Deze stranden zijn ondiep en dus zijn ze populair bij gezinnen. Op de stranden zijn bomen waar je wat schaduw kunt vinden. Vanaf Lakka richting het zuiden liggen de stranden van Monodendri en Glyfada. Monodendri is de populairdere van de twee en hier zijn faciliteiten en er is een mogelijkheid om watersporten te beoefenen. Glyfada is rustiger en is alleen te bereiken via een steil pad naar beneden. Ten noorden van Lakka liggen nog twee andere stranden: Planos and Achai Beach.

Kipos en Marmari Beach zijn twee stranden dicht bij het dorp Loggos. Ze zijn gelegen in kleine baaien en er zijn bomen op het strand voor wat schaduw. Kipos en Marmari strand kunnen alleen te voet of per boot bereikt worden. Op een afstand van 5 minuten lopen ten zuiden van Loggos ligt het strand van Levrecchio. Dit is een populair strand met een taverne, waar het vrij druk kan worden, vooral tijdens het hoogseizoen. Nog verder naar het zuiden kun je via een pad vanaf de hoofdroute naar de stranden van Pounda and Kipiadi, die wat rustiger zijn. Het zijn kiezelstranden. Kipiada is een vrij lang strand.

Mongonissi Beach is een zandstrand dat gelegen is in het zuiden van het eiland. Het is kunstmatig in die zin, dat het strand is gemaakt door het opblazen van een stuk in de rotsen om het vervolgens te vullen met zand. Mongonissi ligt op 5 kilometer ten zuiden van Gaios. Het was ooit een eilandje, maar het is nu verbonden met het eiland Paxos. Het water is ondiep en het strand van Mongonissi is gelegen in een beschermde baai, dus het is zeer kindvriendelijk. Er zijn bomen op het strand voor schaduw en er is een taverne waar je een drankje en iets te eten te krijgen. De baai van Mongonissi is een van de veiligste ankerplaatsen in het gebied en er is dus ook een ligplaats voor jachten. Rond Mongonissi Beach zijn er meer kiezelstranden en baaien.


Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional