Paros
De Griekse Eilanden PAROS INFO Paros Hotels Bezienswaardigheden Paros Foto's Paros Stranden
Book hotels in Corfu    Greek Ferries    Car Hire Greece    Aegean Airlines    Olympic Airlines
Het eiland Paros in de Cycladen in Griekenland
Drios Marpissa Marpissa Marpissa paros
paros paros paros paros paros

Plattegrond van Paros English, Dutch Het eiland Paros in de Cycladen eilandengroep is een eiland waar wij vele keren naartoe zijn gegaan, in het begin alleen om het kleine bootje naar Antiparos op te springen, of als we onderweg waren naar een ander eiland. Op Paros maakt bijna elke veerboot in de Cycladen een stop. Het is het centraal station voor de veerboten. Tot voorkort stond het eiland niet hoog op mijn lijst van eilanden die ik graag wilde bezoeken, maar dit is veranderd sinds ik het eiland Paros echt ben gaan verkennen. De eerste keer verbleven we in het dorp Naoussa (een dorp aan de noordkust), dat op alle ansichtkaarten staat, maar waar het ook wel eens te druk kan worden. Het eiland Paros heeft ook zijn verborgen "schatten". Ik vond zelf de zuidkust het allermooiste, met zijn lege stranden en grillige rotsen in de zee. Als je nog het ouderwetse Griekenland wilt zien, en ook wat rust zoekt terwijl je op het eiland bent dan is het zuiden van Paros de beste keuze. Als je van wat meer aktie houdt en een paar goede (maar drukke) stranden in de buurt wilt hebben is bijvoorbeeld de hoofdstad Parikia een goede keuze. Het huren van een brommertje of een auto is ten zeerste aan te bevelen. Op het eiland zijn verschillende bedrijven gevestigd voor autoverhuur.

Het eiland is vrij groot en is centraal gelegen in de Cycladen eilanden en wordt dan ook door veel veerboten aangedaan. Eigenlijk is het eiland niet te vermijden (als je dat al zou willen) voor de eilandhopper. Daarom kan het op Paros tijdens de piek van het hoogseizoen dan ook echt heel druk worden. Dit ligt gedeeltelijk aan de charme van Paros, want er zijn volop goede zandstranden, het is vrij vruchtbaar en er is ook nog wat qua nachtleven voor de liefhebbers. De voetnoot is dat er de laatste jaren heel erg veel is bijgebouwd op het eiland en dan voornamelijk aan de kust. De rustzoeker zal zich dan ook wat verder van de geijkte paden af moeten begeven om een leeg strand te vinden o.i.d. De beste optie lijkt alsnog de kuststrook tussen Pounta (in het zuiden tegenover Antiparos - waar het pontje op en neer gaat) en Aliki of in het zuidoosten. Ook Faranga Beach bij Alyki in de buurt is een erg leuk en normaal gesproken vrij stil strand. Vergeleken bij de nabijgelegen eilanden Santorini en Mykonos blijft Paros echter nog relatief rustig, zeker als je weet waar je moet gaan zoeken. Paros grote plattegrond - klik hier

Het dorp en de hoofstad Parikia op Paros
Shopping street in Parikia A church in Parikia Venetian wall made from remains from the antiquity Churches in Parikia paros
Paros, Parikia, the windmill in the harbour Paros, Parikia Paros, Parikia Paros, Parikia Paros, Parikia

De hoofdstad Parikia is het voornaamste toeristenoord en ligt in een beschermde baai aan de westkust. Deze plek is sinds de bronstijd al bewoond geweest en was altijd de hoofdstad. Er was ooit een vroeg Cycladisch dorp. Alleen tijdens de bezetting door de Turken was Parikia hoofdplaats af, omdat zij Lefkes als hun hoofdstad aannamen. Deze plek bood namelijk een betere bescherming tegen aanvallen door piraten. Vandaag de dag is Parikia een lang gerekt dorp dat zich voornamelijk langs de kust uitstrekt en niet zozeer de heuvels op. In het centrum ligt een typische Cycladische Chora, kompleet met een stuk Venetiaanse muur (gebouwd in 1207 op de plek van de oude akropolis). Zelfs als het druk is in Parikia heeft het toch nog iets leuks.

Aan de westkant ligt het oude gedeelte van de stad en aan de oostkant het strand en het meer moderne stuk, waar ook de meeste hotels zijn te vinden. De veerboten leggen aan aan de kade bij de grote witte windmolen. Vlakbij tref je ook het busstation aan, de taxistandplaats (achter de molen) en de plaats waar het bootje naar het eiland Antiparos vertrekt. Langs de kade is een grote keuze in taverna's, winkels, ticket-winkels (voor de veerboten) en cafeetjes en je treft er overblijfselen uit de antieke Griekse tijd aan.

In Parikia zijn ook twee bioscopen, waaronder een openlucht theater (met engelstalige films). Het nachtleven wordt gedomineerd door een groot aantal cocktailbars in de haven en even daarachter. Achter de promenade van de haven liggen gezellige smalle winkelstraatjes en leuke huisjes met bougainvillas die af en toe worden afgewisseld door een pleintje met een paar tavernas. Parikia heeft ook een paar aardige stranden binnen handbereik, waarvan het stadsstrand het grootste is. Aan beide zijden (in het oosten en in het westen) liggen nog meer stranden, waaronder het strand van Livadia in het westen en de baaien / strandjes van Krios nog een stukje verder, die ook gebruikt worden door naturisten. Kleine Griekse houten bootjes, bussen en taxi's brengen je naar de andere stranden op het eiland die vaak wat rustiger en mooier zijn.

Wij vonden Parikia, de hoofdstad van Paros, gezellig, alhoewel het strand in de stad zelf niet echt uitnodigd met alle veerboten die de hele tijd in en uit de haven varen. Beter zijn de stranden net even buiten de stad, of aan de rand van de stad, zoals bijvoorbeeld Livadia. Er zijn in Parikia flink wat bezienswaardigheden, veel smalle winkelstraatjes en veel terrassen die over de zee uitkijken. Het enige probleem vormt misschien de obers in de restaurants die je soms maar binnen willen halen terwijl je helemaal geen honger hebt. Aan het einde van de boulevard zat wel een vriendelijk cafe dat "Latte" heet. Positieve berichten over de mooie en veel rustigere oostkust met het dorpje Piso Livadi en het strand van Chrissi Akti. En niet te vergeten de vreselijk mooie zuidkust met eindeloze stranden, prachtige rotsen, uitzicht op andere eilanden (waaronder Antiparos), het kleine haventje van Punta, en het oh zo gezellige dorp Aliki met zijn witte huisjes en een grote hoeveelheid vissersbootjes. Paros is een eiland om eens te proberen.

Het dorp Naoussa op het eiland Paros in Griekenland
Paros, Naoussa Paros, Naoussa Paros, Naoussa Paros, Naoussa Paros, Naoussa
Paros, Naoussa Paros, Naoussa Paros, Naoussa Paros, Naoussa Paros, Naoussa

Bij ons eerste bezoek aan Paros belandden wij in het dorp Naoussa. Op zich is dit een heel schilderachtig vissersdorp met een mooie haven met de typische gekleurde Griekse bootjes, leuke restaurantjes en allerlei dingen die het goed doen op de foto. Helaas is er bij het dorp zelf geen goed strand en in de avonduren wordt het er echt te druk. Blijkbaar is iedereen overdag het dorp uit en zoekt hun heil op de stranden in de buurt. In de avonduren komt iedereen weer terug en struikel je over de mensen. Naoussa ligt in het noorden van Paros en wordt gedomineerd door een grote kerk. In veel gidsen wordt het dorp omschreven als kleiner en mooier dan Parikia, maar daar zijn wij het niet mee eens. Als ik kon kiezen zou ik liever in Parikia verblijven. Het dorp is eigenlijk uit zij voegen gebarsten door de toestroom van de vele toeristen, en dat niet alleen tijdens het hoogseizoen. Er zullen natuurlijk weer mensen zijn die het niet met me eens zijn of die me een boze email gaan sturen als ik dat zeg, maar dit is mijn bescheiden mening en die is niet zaligmakend. Het is wel een leuk dorp om eens rond te gaan kijken want kleurrijk en foto-geniek is het er wel. In het centrum van de stad is de oude witte chora, er is een leuk havenfront met taverna's en het haventje met de kaiks en de oude Venetiaanse huizen op de achtergrond doen het goed in je foto-album. Door het centrum loopt een (in de zomer drooggevallen) rivier. Hier vind je ook het busstation van het dorp. Er zijn bootjes en bussen naar een aantal betere stranden in de direkte omgeving van Naoussa, o.a. naar het strand van Santa Maria.

Paros reizen - vliegtickets en veerboten naar het eiland Paros in Griekenland

Vakantie op Paros Eilandhoppen Cycladen Paros is gemakkelijk bereikbaar vanaf Piraeus (bij Athene) waarmee het een regelmatige verbinding heeft. Ook vanaf Rafina vertrekken soms boten richting Paros. De tocht duurt dan ook drie uur of langer, afhankelijk van de snelheid van de boot en van de route die hij volgt. Pireaus is echt een grote stad die aan Athene zit vastgeplakt, en Rafina is eerder een klein havenplaatsje met een strand en diverse restaurantjes aan de haven.

Voor vliegtickets vanaf Athene naar het eiland Paros check Aegean Airlines.
Bij Sunweb Vakanties kun je combinatie-reizen boeken (eiland hoppen).

veerboten Paros Vanaf Paros zijn er regelmatig veerboten (zowel gewone als zogenaamde "superfast ferries") naar de haven van Piraeus op het vasteland en naar eilanden in de omgeving, zoals bijvoorbeeld Naxos, Mykonos, Santorini, Syros, Tinos en Andros.

Je kunt de tijden en de prijzen checken en als je wilt van tevoren een ticket boeken - klik hier. Vooral als je een superfast ferry wilt boeken in het hoogseizoen is dat misschien verstandig.

Autohuur op het eiland Paros - huur een auto op het eiland Paros in Griekenland

Car rental on Corfu Als je het eiland Paros bezoekt is het een goed plan om in ieder geval een aantal dagen een auto te huren om het eiland te gaan bekijken. Paros heeft aardig wat mooie plekjes te bieden en zo kun je ze zelf gaan ontdekken.

Vergelijk de prijzen en de verschillende modellen auto's met beoordelingen van de autoverhuurbedrijven op de website van rentalcars.com - klik hier.

Hotel Manto, Naousa Paros - uitstekende beoordelingen
Hotel Manto, Naousa Paros Hotel Manto, Naousa Paros Hotel Manto, Naousa Paros Hotel Manto, Naousa Paros Hotel Manto, Naousa Paros

Hotel Manto is gelegen op een rustige plek, op een paar minuten lopen afstand van het centrum van Naousa in Paros. Het biedt gratis toegang tot internet en kamers met uitzicht over de Egeďsche zee of de tuinen. Het familie hotel is gebouwd in de traditionele Cycladische stijl. Het beschikt over ruime units met air-conditioning en eigen badkamer, balkon en een koelkast. TV is standaard. Er wordt dagelijks een ontbijt met verse sappen en zelfgemaakte lekkernijen geserveerd. Gasten kunnen ontspannen op het terras met zeeezicht dat is uitgerust met ligstoelen. Hotel Manto is gelegen op een gunstige locatie naast de restaurants, bars en toeristische winkels in Naoussa. Het is een uitstekende uitvalsbasis om te genieten van de geneugten en de mooie stranden van het gebied.

Check beschikbaarheid & prijzen en boek Hotel Manto op Paros - klik hier

Paros Hotels: Ikia Studios en Appartementen in Alyki op Paros
Appartement in Ikia Studios Terras Mijn terras in Ikia Studios :) Paros, Ikia Studios Ikia Studios
Ikia Studios Anna en haar hondje Tina Anna en Wilbert on one of the terraces Ikia Studios Ikia Studios

Paros is een eiland groot genoeg om een paar weken rond te touren en de verschillende dorpjes te bezoeken. Sommige mensen, waaronder ik, vinden het er zo leuk dat ze keer op keer terug komen om nieuwe plekjes te ontdekken en oude plekjes opnieuw te bezoeken. De dorpjes op Paros zijn allemaal verschillend en voor iedereen is er iets. Om te winkelen ga je bijvoorbeeld naar het hoofdstadje Parikia, en voor de stranden zijn de beste plekken in het zuiden en het oosten van het eiland. Mijn favorietje dorpje is Aliki in het zuiden, in een dromerige baai gelegen, met veel stranden binnen wandelafstand. In Aliki zijn diverse hotels, maar waar ik altijd het liefste verblijf is de comfortabele en goedkope Ikia Studios, die in 2001 zijn gebouwd en die vlakbij het strand liggen.

Ikia Studios Ikia Studios Ikia Studios Ikia Studios Paros Aliki
Paros Aliki Paros Aliki Paros Aliki. Paros Aliki Paros Aliki

De studios en appartementen (sommige meer een kompleet huis) zien er allemaal mooi en goed verzorgd uit en de eigenarese Anna is heel erg aardig. In de loop van de jaren is ze een echte vriendin geworden en we houden ook buiten de vakantie regelmatig kontakt met elkaar. Ikia studios is niet langer een hotel voor ons maar meer een tweede huis. De studio's liggen op korte loopafstand van alle faciliteiten van het dorp, zoals een supermarkt, een minimarkt, een bakker, een aantal leuke toeristenwinkeltjes en allerlei taverna's en een klein barretje. In Alyki is ook een benzinestation en behalve de twee dorpsstranden zijn er volop andere stranden in de omgeving en niet ver weg zijn wat grotere heerlijke stranden (Faranga, Makria Myti - allebei ook voor naturisten). De appartementen en studio's zijn niet duur en vaak heeft Anna speciale aanbiedingen bij een verblijf van 6 dagen of langer! Vraag er maar naar.

Tel: +30 22840 91394 / +30 6972 297 557 - Fax: +30 22840 91409 - Stuur een e-mail aan Ikia Studios.

Voor meer appartmenten, studios en hotels in Aliki op het eiland Paros - klik hier.

Apollon Hotel in Parikia bij Livadia Beach
Apollon Hotel Parikia Paros Apollon Hotel Parikia Paros Apollon Hotel Parikia Paros Apollon Hotel Parikia Paros Apollon Hotel Parikia Paros
Apollon Hotel Parikia Paros Apollon Hotel Parikia Paros Apollon Hotel Parikia Paros Apollon Hotel Parikia Paros Apollon Hotel Parikia Paros

Apollon Hotel in Paros nodigt u uit om het traditionele en kosmopolitische eiland Paros. Het Apollon Hotel is een 3-sterren hotel met 23 volledig uitgeruste kamers. Wij zijn gevestigd in de hoofdstad van Paros, die Parikia heet, op een rustige en centrale ligging, 600 meter van de haven en 50 meter van het georganiseerde zandstrand van Livadia. Op slechts enkele meters van het Apollon Hotel op Paros zijn er tal van traditionele restaurants en cafetaria's met mooi uitzicht op de zee. Op loopafstand vindt u de traditionele oude stad met zijn pittoreske straatjes, de kerk van Ekatontapiliani en het nachtleven van het eiland. De fijne decoratie en de unieke stijl van ons hotel in Parikia (Paros) zal aan uw verwachtingen voldoen. Ons enige doel is het verschaffen van warme gastvrijheid, hoogwaardige dienstverlening en alle nodige faciliteiten die uw vakantie in Paros zo aangenaam mogelijk zal maken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor alle informatie of voor vragen die u heeft. We hopen echt dat u van uw verblijf bij ons zult genieten en we zullen ons best doen om u een onvergetelijke vakantie in ons hotel in Paros te bezorgen.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek het Apollon Hotel op Paros - klik hier.

Het dorp Aliki op het eiland Paros
strand bij Aliki strand bij Aliki Boten in Aliki. Je kun in de zee eten! Paros restaurant Paros Aliki

Aliki is gewoon een mooi dorpje aan de zuidkust van Paros: een paar huizen, een paar hotels, een soevenierwinkel of twee, een haventje met restaurants en twee supermarkten. Natuurlijk zijn er ook de gebruikelijke kaiks en de boten in het kristalheldere water, en de kleine witte kerk met een blauwe koepel. Het is er echt heel aangenaam. Voor mij is dit een dorpje waar ik graag naar terugkeer. Er is een goed en niet al te druk strand, en om elke hoek ligt er een ander strand. Je kunt de bus nemen vanaf het hoofdstadje Parikia naar Aliki of een (goedkope) taxi. Wij beleven altijd veel plezier aan de wandeling van het haventje in Punta langs de kust van zuid Paros naar Aliki. Onderweg kom je een hele rij stranden tegen en vaak zijn ze leeg.

Het dorp Piso Livadi op het eiland Paros

Een iets kleiner dorp is Piso Livadi dat aan de oostkust van het eiland is gelegen en dat uitkijkt op het eiland Naxos. ooit vertrok hier de kleine veerboot Scopelitos richting Naxos en de kleine Cyladen eilanden (Koufonissia, Schinoussa, Iraklia en Donoussa) richting het eiland Amorgos. In de omgeving van het dorp zijn veel leuke zandstranden, voor elk wat wils. Je kunt er via een pad langs de kust richting het zuiden lopen naar het grote Chrisi Akti (=gouden zand) strand, dat populair is bij windsurfers. Piso Livadi is een leuk klein dorp dat ligt in een beschermde baai. Hier is het rustiger dan in Parikia of Naoussa.

Het dorp Lefkes op het eiland Paros

In het binnenland van Paros ligt de Chora en (tijdelijk) oude hoofdstad Lefkes. Tijdens de tijd van piraten-aanvallen waren de mensen van Paros gedwongen hun heil meer centraal op het eiland te zoeken. Kustdorpen werden vaak verlaten en men trok het binnenland in. Ook Parikia werd door de bevolking verlaten. Lefkes is nog vrij authentiek en niet door het toerisme aangetast. De bus vanuit Parikia naar Piso Livadi gaat door het dorp heen.

Voor keukenprinsen en prinsessen, kooklessen op Paros...
Eddy uitzicht bij Eddy en Louisa uitzicht bij Eddy en Louisa uitzicht bij Eddy en Louisa op Paros uitzicht bij Eddy en Louisa op Paros

Cursussen zijn helaas gestopt. Een van de leukste dingen die ik ooit op Paros heb gedaan is een bezoek brengen aan Eddy en Louisa. Zij geven een kookcursus boven op een berg in het zuiden van Paros, vlakbij het badplaatsje Aliki met zijn mooie stranden. Louisa is een charmante, gastvrije vrouw met een groot charisma, en Eddy is het type ruwe bolster blanke pit: een man met een heel klein hartje, en heel erg lief. De ontvangst was on-Nederlands warm en enthousiast, en hun stek boven op de berg is echt geweldig. Je kijkt aan twee kanten uit op de zee, en in de verte zie je tegenover gelegen Antiparos en andere eilanden liggen. De zonsondergang is onvergetelijk mooi, en is in werkelijkheid nog veel mooier dan ik met een foto kan laten zien. Er heerst een serene stilte, want auto's rijden er niet en mensen zijn er in de direkte omgeving ook niet. Een plek op Paros om geheel te ontspannen en te genieten. Eddy en Louisa hebben een oud en vervallen cycladisch huis eigenhandig omgetoverd tot een plaatje. Eddy geeft hier kookcursussen: hij neemt de gasten mee over het eiland Paros om wilde kruiden te zoeken, gaat met ze naar de markt om verse ingredienten te kopen en hij leert ze om op eenvoudige wijze hele bijzondere Griekse gerechten te maken. Ik heb bij Eddy en Louisa gegeten dus ik kan met recht zeggen dat Eddy een kookwonder is, en dat ik in jaren niet zo heerlijk Grieks heb gegeten: echt super! En de plek op Paros waar ze zitten is uniek! Als je van rust, avontuur, gezelligheid, en van de natuur en van koken houdt, dan beveel ik dit van harte aan. Eddy heeft zijn eigen website (site is al een hele tijd niet bereikbaar), en is van plan om in 2006 naast cursussen van een vijf dagen ook kortere kookcursussen van drie dagen te gaan geven.

Yoga op het eiland Paros
Paros, Yoga in Alyki, Oona 2009 Paros, Yoga in Alyki, Oona 2009 Paros, Yoga in Alyki Paros, Yoga in Alyki Paros, Yoga in Alyki

Een vriendin van mij die aan een van de kanalen van Amsterdam woont tijdens de wintermaanden (net als ik...) begint binnenkort weer met nieuwe yoga cursussen in het leukste dorpje op Paros (Aliki, mijn favoriet). Haar naam is Oona en ze stuurde me de volgende mail met een update van haar plannen: "Gesitueerd in het zuiden van het eiland Paros, in het vissersplaatsje Aliki, is de yoga studio van Jeanne en Oona gevestigd. Zij zijn moeder en dochter en allebei yoga lerares uit Nederland. Tijdens de winter wonen en werken ze in Amsterdam, en tijdens de zomer organiseren ze yoga workshops van 7 dagen op Paros. De groepjes zijn klein; maximaal 10 mensen groot. Omdat de groepjes zo klein zijn is er genoeg persoonlijke aandacht voor iedereen en daarom zijn de cursussen geschikt voor alle niveaus. Ook voor mensen die al eerder yoga hebben beoefend. Er blijft genoeg tijd over om verder van het eiland te genieten. Jeane heeft haar training gedaan in India bij dhr B.K.S. Iyengar zelf, meer dan 30 jaar geleden, en is daarna zelf begonnnen met lesgeven. Haar dochter Oona begon tegelijkertijd met haar moeder en anderen (op de leeftijd van 8 jaar) en geeft nu zelf de laatste 20 jaar les" Je kunt Oona emailen, bellen op 00 30 69 79 351 951 of haar website bezoeken voor meer details.

De stranden en de naturistenstranden op het eiland Paros in Griekenland
strand in het noorden Kolybithres Kolybithres strand in het noorden Paros Aliki
strand in het noorden uitzicht van het strand Bij Punta strand, Paros Paros Piso Livadi Paros Aliki.

Er zijn er eigenlijk te veel stranden op Paros om op te noemen. Een groot gedeelte van de zuidkust en de zuid-oostkust van Paros bestaat uit strand, maar ook in het westen tussen de kliffen vind je strandjes, waarvan eentje zelfs met palmbomen erop. In het noorden liggen onder andere de stranden van Santa Maria en Kolybithres (met zijn bijzondere rots in de zee). Chrissi Akti(of Golden Beach) is een klein dorp met een groot strand, geliefd bij windsurfers vanwege de hoge golven en de wind. Het gebied in het oosten wordt beschreven als het stuk met de beste stranden van Paros, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. In het zuiden zijn er net zoveel en die zijn kleiner en rustiger, en meer naar mijn smaak. Zo is er voor een iedereen wat op Paros. Behalve het grote strand van Chrissi Akti zijn er in de direkte omgeving nog veel meer stranden. De kust tussen Chrissi Akti en Piso Livadi is heel mooi. Als je er wandelt ligt er om elke hoek een ander strand: het ene met wind en golven, en het volgende strand bijna zonder golven. Op Paros is er blijkbaar een naturisten strand een beetje ten noorden van Parikia (de hoofdstad) genaamd Krios. Zelf ben ik er nog noot geweest. Dichtbij het strand van Santa Maria (in het noorden) vonden we een naturisten strand (volgens mij zonder naam, het kan worden bereikt via een pad vanaf de vuurtoren of vanaf het naburige kleine "normale" strand). Je kijkt uit op Naoussa aan de overkant als he er op ligt. In het zuiden tussen Aliki en Pounta zijn er vele kleine stranden en het is zo rustig, daar hebben we onze kleren overal waar we wilden gewoon uitgetrokken om de zee in te springen. Een van die stranden is een wat groter strand aan het einde van een geasfalteerde weg ergens in het midden van de route. De andere optie is om de kleine veerboot of kaik naar Antiparos te gaan waar het naturisten "hemel" is. Geen parasols of faciliteiten dus overal je eigen water mee naartoe nemen.

De Panagia Ekatontapiliani kerk in Parikia op Paros
Kerk in Parikia Kerk in Parikia Kerk in Parikia Kerk in Parikia Paros

Deze belangrijkste kerk van Paros is beter bekend als de kerk met de honderd deuren. Het is een belangrijk Byzantijns monument 200 meter van de haven van Parikia. De traditie en geschiedenis zeggen dat de kerk stamt uit de tijd van Constantijn de Grote (280-337 AD). Hij bestaat uit drie delen gebouwd in drie verschillende periodes, en zijn naam komt voort uit zijn 100 deuren waarvan er maar 99 zijn geteld. Men zegt dat de laatste deur zichzelf onthult als de Grieken Constantinopel weer terug hebben veroverd op de Turken. De kerk stortte in elkaar tijdens een aardbeving in 1773, en werd daarna weer opgebouwd. Alleen de klokkentoren werd niet hersteld. Daarom hangen de klokken nu buiten de kerk naast de ingang aan een grote boom.

De geschiedenis van het eiland Paros
Paros Paros, het noorden Paros, het noorden Paros, het noorden Paros
paros, Marpissa Paros, het noorden Paros, het noorden Paros, het noorden Paros Paros

Het eiland Paros wordt al bewoond vanaf 3200 voor Christus, zoals blijkt uit opgraving op het eilandje Saliagos, dat ligt tussen Paros en Antiparos. Het vormde waarschijnlijk 1 eiland in de antieke tijd, en werd afgesplitst van Antiparos tijdens een aardbeving. De Mythologie verteld ons dat koning Alkaios van Kreta de eerste vorst van het eiland was, en dat hij een stad bouwde op de plek van het huidige Parikia. Paros was toen vruchtbaar, en het ligt strategisch in het midden van de Cycladen. De Kretenzers maakten er een marinebasis van. In 1100 BC versloegen de Ioniërs de Kretenzers en namen de heerschappij over. In 1000 BC werd Paros veroverd door de Arcadiers onder leiding van Parios, waaraan het eiland zijn uiteindelijke naam dankt. Daarna werd het eiland een zeemacht. Een gedeelte van het leger van Paros vocht mee aan de zijde van de Perzen in de Perzische oorlogen, en ze werden verslagen door het leger van Athene. In 338 BC kwam Paros, net als alle andere Griekse eilanden, onder de heerschappij van Philippe van Macedonie Toen zijn zoon, Alexander de Grote, overleed, kwam Paros in handen van zijn troonopvolgers, de Egyptische Ptolomies.

Het lot van de Griekse eilanden is min of meer overal hetzelfde, zo ook voor Paros. De Romeinen bezetten het eiland, en na de Romeinen kwamen de Byzantijnen. Deze brachten het christendom naar het eiland Paros en ze bouwden vele kerken, waaronder het belangrijkste Byzantijnse monument van hedendaags Griekenland: de Ekatontapliani kerk in Parikia. Tussen 1207 en 1389 werd Paros geregeerd door de Venetianen en na hen door de Ottomaanse Turken. Na de Griekse revolutie werd Paros in 1821 onderdeel van de nieuwe Griekse staat.

Beeldhouwen in marmer voor beginners op het eiland Paros

Marmer Griekenland en vooral Paros zijn natuurlijk beroemd om hun prachtige witte marmer en je kunt op Paros ook de marmergroeven bezoeken. De kunstenares Jessy Boelen geeft wel heel speciale privé lessen op het eiland Paros. Je leert de oude Griekse methode met hamer, punt en tand beitel in een inspirerende omgeving. Er wordt aandacht besteed aan werkhouding, techniek en vormgeving. Ervaring is niet nodig en het vraagt geen bijzondere fysieke inspanning. Jesse heeft o.a. van 8 tot 15 Mei 2011 ook een cursus gepland. Meer informatie vindt je op de website van Jessy Boelen.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional