<XMP><body> </xmp> Nieuwsbrief de Griekse Eilanden november 2009

Klik hier voor de hoofdpagina van de Griekse eilanden

EnglishEnglish version

NEWSLETTER THE GREEK ISLANDS - NIEUWSBRIEF DE GRIEKSE EILANDEN
Terug uit kreta na een heerlijke vakantie....

Hallo liefhebbers van de Griekse eilanden, hier is de update van mijn website of De Griekse Eilanden. Als je deze nieuwsbrief per ongeluk ontvangt of als je je uit wilt schrijven stuur me dan een mailtje en zet "unsubscribe" in the het onderwerp.

Kreta landschap, Crete landscape. Nomikiana. Kreta landschap, Crete landscape. Kreta landschap, Crete landscape, Frangokastelo. Kreta landschap, Crete landscape.

Sorry, sorry, het duurde even....

Sorry dat het zo lang duurde voordat deze nieuwsbrief binnenkwam, want ik ben alweer bijna 4 weken terug in Amsterdam, maar ik heb nog niet eerder de tijd gevonden om te schrijven. Ik ben erg druk geweest met het updaten van de website. De nieuwe Kreta pagina's zijn allemaal ongeveer klaar, ik moet ze nu alleen nog maar allemaal verbinden met de website.

De eerste dag op Kreta

We kwamen laat in de avond op de luchthaven van Heraklion aan, om ongeveer half 10 in de avond. Harry van Just Car Rentals stond al op ons te wachten samen met een collega (ze hadden een paar auto's die werden verhuurd die avond), en aangezien wij als eerste uit het vliegtuig waren (alleen handbagage zoals gewoonlijk) duurde het niet erg lang voordat we het gaspedaal ingedrukt hadden en onderweg waren naar de eerste bestemming. De eerste stop was in onze geliefde Agia Pelagia, waar we een appartement hadden gereserveerd in Zorbas Apartments. Wij kunnen dit complex met onze ogen dicht vinden, dus het was makkelijk. We waren hier alleen maar voor een dag. De eigenaar had een leuk appartement voor ons in de voorkant van het gebouw vrijgehouden, met een groot balkon dat over de straat en de zee uitkeek. Hij had ook wat pistachenoten en een flesje raki op onze tafel neergezet. We waren zo blij om terug te zijn. Ik Agia Pelagia voelt het altijd als thuiskomen voor ons. We hebben wat spullen gehaald in de supermarkt tegenover Zorbas en daarna zijn we even op het balkon gaan zitten en hebben genoten van een raki en een paar sigaretten (vooral na de niet-roken uren op het vliegtuig, sorry mensen: ik ben verslaafd). Daarna hadden we een reŘnie met onze vriendin Stella in het Mouragio restaurant aan het strand van Agia Pelagia voor een gezellig laat diner, een paar raki's en een beetje staren naar de zee. Het is altijd magisch. De avond werd afgerond met nog een raki op ons balkon en daarna zijn we heerlijk gaan dromen.

De volgende ochtend zouden we ontbijten met Yorgis (ook van Zorbas) maar ik denk dat we waren te vroeg opwaren en hij erg laat naar bed was gegaan, zodat we hem gemist. We besloten maar wat vers brood, kaas en andere dingen in de supermarkt te halen en te ontbijten op ons balkon. Ik maakte nog een kleine wandeling langs het strand van Agia Pelagia en daarna hebben we alles weer ingepakt en vertrokken we naar de Apokoronas.

Agia Pelagia Beach, Kreta, Crete Agia Pelagia Beach, Kreta, Crete Almyrida Frankie en haat hond Molly in CafÚ Francoise, Crete, Kreta Almyrida, Almirida Beach, Kreta, Crete Sophia's House, Villa in Crete, Almirida, Almyrida, Kreta

Vier dagen in de Apokoronas in Sophia's House

Wij gingen naar onze vriendin Frankie Miles (van het beste reisbureau in de Apokoronas!!) in de badplaats Almyrida. Almyrida is een leuk dorp met een paar stranden en veel leuke taverna's. We hadden hier een lunch met Frankie en daarna reden we naar onze bestemming: Sophia's House. Dit is een prachtige villa op een heuvel in een klein dorpje op ongeveer 1,5 kilometer van het strand. We houden van deze plek. Dit was ons tweede bezoek en het was geweldig om weer terug, ik zag mijn bed weer, mijn keuken, mijn bank, mijn zwembad en mijn uitzicht :)! In Almyrida hebben we wat inkopen in de supermarkt gedaan en we besloten om onszelf op te sluiten voor de rest van de dag en van de zon te genieten. In de avond maakte ik de eerste van (een rij) zelfgemaakte etentjes. Ik hoef geloof ik niet uit te leggen dat we het gevierd hebben met een paar ouzo's na dit diner, en dat we allebei geslapen hebben als een roos.

De dagen die volgden hebben we voornamelijk doorgebracht met het wat beter verkennen van sommige dorpjes in de omgeving en zo bezochten we bijvoorbeeld de Venetiaanse bronnen in Gavalochori, het meer van Kournas en de kerk van de Koimesis met zijn muurschilderingen in het dorp Alikambos. Ook zijn we nog een middag bezig geweest om de Lidl supermarkt in Chania weer te vinden, om vervolgens op de weg terug de afslag naar huis ook nog te missen. Je moet wat over hebben voor je broodje zalm aan het ontbijt, ahah. De rest van de tijd brachten we gewoon door in Sophia's house. Met het mooie uitzicht daar en de rust die er heerst is het moeilijk weggaan.

Kastania Lodge, Kastelli Kissamos, Kreta Heart shaped ice cubes, hartvormige ijsblokjes. Deliana, Agios Ioannis Church, Kreta, Crete. Rotonda Church, Kreta, Crete. Falassarna Beach, Kreta, Crete

Drie dagen in Kissamos (in het westen van Kreta) in Kastania Lodge

Na de Apokoronas vertrokken we naar Kastania Lodge in het westen van Kreta. Het is een mooie en rustige plek net boven de stad. Het wordt gerund door twee van onze vrienden, Arianne en Raymond. We brachten de middag kletsend door bij hun zwembad, en het maakten af en toe een duik in het zwembad. Arianne had speciaal lekkere hapjes gemaakt, waaronder haar wereldberoemde Russische salade. Na een verfrissende douche in ons mooie appartement gingen we met hun uit eten in een klein dorp een beetje buiten de stad Kissamos. In de avond hadden we een ouzo met hartvormige ijsblokjes. Het was een hele gezellige avond en het werd heel snel heel laat zeer. Iedereen had de volgende ochtend moeite met opstaan.

De twee dagen die we hier nog hadden reden we wat rond om te kijken naar interessante oude kerken in het gebied, zoals de kerk in Deliana met zijn prachtige fresco's (sommige van de beste in heel Kreta volgens mij) en de Byzantijnse Rotonda Kerk met zijn zeldzame koepel met 5 concentrische ringen. Dit was vroeger de zetel van de bisschop van Kissamos en verschillende delen dateren uit verschillende tijden, vanaf de 5e eeuw. Een kort bezoek aan het strand van Falassarna stond ook nog op de lijst.

Villa Atlantis, Plaka, Almyrida Beach, Apokoronas, Kreta, Crete Villa Atlantis, Plaka, Almyrida Beach, Apokoronas, Kreta, Crete Villa Atlantis view, Plaka, Almyrida Beach, Apokoronas, Kreta, Crete Kokkino Chorio, Kreta, Crete. Kokkino Chorio, Kreta, Crete.

Terug naar de Apokoronas

Voor de rest van onze vakantie zou de groene Apokoronas onze basis worden. We verbleven er in twee huizen en maakten enkele uitstapjes naar het zuiden van Kreta zijn nog wat meer bezienswaardigheden gaan bekijken. We vertrokken dus uit Kastania Lodge en gingen naar het dorp Plaka, dat net boven de kustplaats Almyrida ligt. Het is een rustig en niet al te groot dorp, maar wel aardig wat faciliteiten, zoals een aantal taverna's en een zeer goede supermarkt. Het dorp heeft veel oude huizen, sommige opgeknapt, en andere die helemaal vervallen zijn, en er zijn vanuit het dorp prachtige uitzichten over de baai van Souda en het schiereiland Akrotiri. We verbleven twee dagen in een prachtig gerenoveerd stenen huis in het oude gedeelte van het dorp. Het lag in een rustige straat, maar was toch bereikbaar met de auto. Het had een mooie zonnige tuin met een muur eromheen, waardoor het het gevoel gaf van afzondering en privacy. Je kon je auto ook parkeren achter deze muren. Het was een oud stenen huis met een boog als scheiding tussen de keuken / eetkamer en de woonkamer.

Dit huis heet Atlantis House en het heeft twee slaapkamers (geschikt voor 5 personen). De slaapkamer heeft een prachtig uitzicht over de baai van Almyrida. Er waren drie verschillende terrassen met tafel en stoelen zodat je kon kiezen voor een plek in de zon of juist in de schaduw. De tuin lag bijna de hele dag in de zon en er was een mooi zwembad in het met ligstoelen, een parasol en tafel en stoelen.

In deze twee dagen bezochten we een aantal van de lokale dorpen in de Apokoronas om ze eens wat beter te bekijken. Op de lijst stonden Kokino Chorio en Drapanos. We hadden nog een lunch in een hele goede taverna in Gavolochori met Frankie (van het reisbureau) die ons meteen liet zien waar onze volgende accommodatie zou zijn. Het diner dat ik en mijn vriend later die avond in het dorpje Plaka in Taverna "Grill House souvlaki van Plaka" hadden was minder succesvol. Het begon met een wijntje dat smaakte als lauw verfafbijtmiddel (in plaats van witte wijn) en het duurde een uur voordat het eerste van de drie eenvoudige gerechten die we besteld hadden, werd neergezet op de tafel. De rucola-salade met parmezaanse kaas zag eruit als een kom gehakt gras. Om het kort te maken: na twee uur en allerlei verkeerde gerechten konden we eindelijk weer naar huis. Deze taverna is wat ons betreft in de race voor de titel "slechtste restaurant in Griekenland", maar het kan ook zijn dat de mensen in Kreta nu zitten te lachen om ons, omdat er een verborgen camera over de tafel hing en we in de maling werden genomen.

Villa Ti Amo, Plaka, Almyrida Beach, Apokoronas, Kreta, Crete Villa Ti Amo, Plaka, Almyrida Beach, Apokoronas, Kreta, Crete Villa Ti Amo, Plaka, Almyrida Beach, Apokoronas, Kreta, Crete Villa Ti Amo, Plaka, Almyrida Beach, Apokoronas, Kreta, Crete Villa Ti Amo, Plaka, Almyrida Beach, Apokoronas, Kreta, Crete

Villa Ti Amo - de parel in de kroon van Plaka en Almyrida

De rest van de vakantie verbleven we in wat waarschijnlijk een van de mooiste villa's in de hele Apokoronas is: Villa Ti Amo. Deze villa ligt op een heuvel, heeft alle privacy die je je kan wensen, en het heeft een uitzicht dat kan concurreren met een uitzicht over de caldera van Santorini. De villa heeft drie slaapkamers (geschikt voor 6 personen), een grote veranda, een groot terras met prachtig uitzicht, en een paar balkons. Vanaf het zwembad en vanaf het terras boven was er uitzicht over de eilanden Karga en Souda, de dorpen Almyrida en Kalives, de witte bergen, de baai van Souda en het schiereiland Akrotiri. het uitzicht was verschillend op verschillende dagen en het was ook op elk moment van de dag anders. De zonsondergangen waren bijzonder mooi, maar ook 's avonds als de lichten in de dorpen en op de tegenoverliggende Akrotiri schiereiland aangingen.

OkÚ, het moeilijk was om dit plekje te verlaten, en er waren dagen dat we gewoon Ti Amo niet verlieten en wat ontspanden met een boek, een beetje gingen zwemmen of wat "dobberden op het luchtbed". Er waren geen auto's die voorbij reden op de weg en als er al iemand langs zou lopen (gebeurde niet) zou die geen uitzicht hebben gehad op het zwembad, dus geen textiel voor ons, en we sprongen zonder zwemkleding in het zwembad. De dagen dat we onszelf opsloten werden meestal afgesloten met een maaltijd die we thuis maakten en vervolgens een paar drankjes terwijl we over de zee, de eilanden en het schiereiland uitstaarden. Maar natuurlijk zijn we uiteindelijk niet 12 dagen achtereen in Villa Ti Amo gebleven, maar hebben we ook een paar dagtochtjes gemaakt, zijn we het een en ander gaan bekijken en we hebben zelfs nog een keer overnacht in het zuiden van Kreta.

Chora Sfakion, Crete, Kreta Aradena Kloof, Kreta, Aradena Gorge, Crete Aradena Kloof, Kreta, Aradena Gorge, Crete Ilingas Beach, Chora Sfakion, Crete, Kreta Ilingas Beach, Chora Sfakion, Crete, Kreta

Chora Sfakion - Aradena Gorge - Ilingas Beach

Het merendeel van de dagen tot nu toe het was zonnig geweest, maar we kregen nu ook een paar dagen (ongeveer twee denk ik) dat er een grote wolk bleef hangen aan de Witte bergen die een schaduw gooide over de baai van Souda Bay en over onze mooie villa. Op deze dagen hebben we gewoon besloten om naar het zuiden van het eiland af te reizen (duurt ongeveer anderhalf uur) in de hoop dat we daar meer zon zouden vinden (en dat was ook zo). In het begin namen we de verkeerde afslag in Vrisses (een dorp waarvan de naam op 101 manieren gespeld wordt, en een plek waar je kan gemakkelijk een verkeerde afslag neemt als je niet oplet en je tegelijkertijd je kaart van Kreta ondersteboven houdt) en we reden richting een ander dorp, Vafes, in plaats van naar Chora Sfakion. Wij namen een kijkje in een interessante 15e eeuwse Venetiaanse kerk, de Agioi Asomatoi die is gebouwd op een oudere 6e, 7e eeuwse kerk en die wordt omringd door andere gebouwen / ru´nes uit dezelfde periode. Een bijzonder kenmerk van de kerk is de decoratie van het interieur. In plaats van de gebruikelijke taferelen van het leven van Christus en voorstellingen van heiligen, wordt het hele interieur van de kerk bedekt met geometrische patronen. De eerste reis naar het zuiden ging langs de Imbroskloof naar het dorp Chora Sfakion, waar we lekker wat gegeten hebben voordat we naar de volgende bestemming reden, de imposante Aradena Kloof met zijn ijzeren brug en verlaten dorp met de prachtige 14de eeuwse Aartsengel MichaŰl kerk. We eindigden deze eerste dag in het zuiden met een bezoek aan een strand net buiten Chora Sfakion, het zeer rustige en pittoreske Illingas Beach waar we wat in de zee hebben gezwommen - geen kleren nodig hier.

Frangokastello, Frangokastelo, Crete, Kreta. Frangokastello, Frangokastelo, Crete, Kreta. Koutelos Beach, Crete, Kreta. Lakki Beach, Frangokastelo, Crete, Kreta Rodakino Beach, Crete, Kreta.

Koutelos Beach - Frangokastello - Lakki Beach - Rodakino Beach - Armeni

Het tweede tochtje naar het zuiden ging over dezelfde weg, maar in plaats van rechtsaf richting Chora Sfakion gingen we nu linksaf richting Frangokastelo. Het dorp Frangokastelo heeft een hele interessante en vaak bloederige geschiedenis en er staat een groot en goed geconserveerd fort. In en rondom het dorp zijn veschillende mooie stranden en even buiten het dorp kun je ook de restanten van de Agias Nikitas Kapel zien met grote vloermozaieken die dateren uit de tweede helft van de 6e eeuw. Het kleine kapelletje dateert uit de 13e eeuw en is gebouwd op de restanten van de Christelijke Basiliek van Agios Nikitas (6e eeuw). De stenen van deze basiliek zijn door de Venetianen gebruikt om het huidige fort mee te bouwen. In Frangokastelo hebben we het fort bekeken en we hebben er even een kop koffie gedronken.

In de buurt van Frangokastelo liggen een flink aantal stranden, die over het algemeen erg rustig (of zelfs geheel verlaten) zijn. Op twee daarvan, Koutelos Beach en Lakki Beach zijn we even de zee ingesprongen. Op allebei de stranden was niemand te bekennen maar op Koutelos Beach werden we ineens terug gefloten door de eigenaar van de plaatselijke taverna, want we moesten een zwembroek aantrekken van hem: exit - volgende strand dus. Lakki Beach was wat groter en ook wat beter. Het was in stukjes en baaien opgedeeld en er was ook hier niemand te bekennen. Na deze zwempartij zijn we doorgereden op zoek naar een leuke plek voor de lunch. We kwamen per ongeluk uit bij een "ontdekking", een verzameling mooie stranden onder het dorp Rodakino. Dit was een gezellige plek met een aantal hele mooie en rustige stranden en een paar kleine accommodaties. Het leek ons een sfeervol plekje en echt een dorpje om nog eens naar terug te keren. In Rodakino hebben we wat gegeten om vervolgens de weg terug naar huis weer eens op te gaan zoeken. Op weg naar huis maakten we nog een laatste stop om de Minoische dodenstad bij Armeni te gaan bekijken. Armeni ligt een paar kilometer ten zuiden van Rethymnon. De graven zijn geplaatst in een veld onder de schaduw van de bomen. Er zijn er ongeveer 200 van en ze dateren uit 1300 tot 1050 voor Christus. Deze graven zijn uitgehouwen uit de rotsen en je kunt de trappen af om ze van dichtbij te gaan bekijken.

Agios Pavlos, Crete, Kreta Agios Pavlos, Crete, Kreta Agios Pavlos, Crete, Kreta Uitzicht vanaf / view from Kavos Melissa in Agios Pavlos op Kreta / Crete Uitzicht vanaf / view from Kavos Melissa in Agios Pavlos op Kreta / Crete

Een dag in Agios Pavlos

De laatste reis die we gemaakt hebben naar het zuiden was een van mijn absolute favoriete stranden op Kreta. Het heet Agios Pavlos Beach. Er zijn twee stranden in het dorp (zwemkleding) en er zijn diverse grote en brede zandstranden om de hoek. Het naturistenstrand / stranden is een beetje een klim naar beneden (en weer terug), maar daarna heb je je beloning. Als je beneden bent gekomen bij het grote zandstrand van Agios Pavlos - het strand met het naturistengedeelte - dan kun je langs de grote rots lopen aan de rechterkant (die rechts staat als je naar beneden loopt). Hier achter deze rots ligt nog een kleiner strandje, eerder een zand/kiezelstrandje, en het is er minder makkelijk het water ingaan, want hier liggen op de zeebodem eerder kiezels, steentjes en rotsen. Maar je kunt hier wel lekker in de schaduw gaan liggen van de rots in het geval het erg heet is, en er is zand om je handdoek op te leggen. Achter dit strand liggen nog een aantal stranden. Voor het volgende grote zandstrand moet je een stukje door het water (ongeveer tot aan je middel). Je loopt door de ingang van de volgende rots het water in en meteen om de hoek ligt het volgende prachtige zandstrand. Ook hier is het erg rustig. De mensen die er liggen zijn over het algemeen naturisten. Weinig mensen in zwemkleding hier. Dit tweede strand in Agios Pavlos is ook prachtig en erg lang. Het is heerlijk om er een wandeling over te maken. Af en toe zie je rare stenen of rotsen en aan het einde van het strand is een soort meertje met riet er omheen en wat begroeiing. Het zal het einde van een riviertje zijn. Boven op de heuvel achter dit riviertje zie je een leuk klein wit kerkje staan. Je kunt nog verder lopen langs het strand. Het wordt nu rotsachtiger en je loopt eigenlijk over een soort pad. Hier en daar zijn kleine stukjes zand waar je eventueel ook zou gaan kunnen liggen. De rotsen hier zijn schitterend, en staan zowel in de zee als op het strand. Na een aantal minuten over dit pad langs de rotsen kom je alweer bij het volgende grote, mooie zandstrand. Ook hier is het weer heel erg rustig.

Veel accommodaties zijn er niet in Agios Pavlos, zeg maar bijna niets. Wij verbleven in een van de appartementen in de Kavos Melissa, met een slaapkamer met een tweepersoonsbed en twee bedden in de andere kamer. Kavos Melissa ligt op de heuvel achter het Agios Pavlos Hotel (ik schat op ongeveer 200 tot 250 meter afstand) en het biedt een prachtig uitzicht vanaf het balkon over de zee en de twee Paximadia eilanden die in de zee voor de accommodatie liggen. In de avond krijg je de zonsondergang te zien. Aan de andere kant: we konden niet beslissen wat mooier was, want het balkon aan de andere kant had het meest waanzinnige uitzicht op de Witte Bergen dat we ooit hebben gehad. De accommodatie is eenvoudig maar functioneel, met veel stoelen, een bank, kasten, goede bedden, een eenvoudige keuken met 2 kookplaten, een koelkast, potten en pannen, bestek, glazen en servies. De badkamer is uitstekend met een goede en moderne douche, warm water en alles wat je kunt verwachten van een badcel. Het is allemaal erg rustig en je kunt de sterren aan de hemel zien 's nachts. Onze buren (ook van Nederland) vonden het er zo leuk dat ze al voor de tweede keer dat jaar in Kavos Melissa zaten: ze konden gewoon niet wachten.

Kissamos Archeological Museum, Kreta, Crete Polyrrinia, Polirinia, Polyrrhenia, Polirrinia, Crete, Kreta. Tsichliano Gorge, Crete, Tsichliano kloof, Kreta. Lake Agia, Lake Agias, Crete, Kreta. Kera Beach, Kreta, Crete

Andere interessante uitstapjes die we hebben gemaakt

We hebben zoveel dingen gezien in de drie weken dat we op Kreta zijn geweest, dat het te veel zou worden om het hier allemaal op te gaan schrijven, dus ik er slechts een paar uitlichten. Een zeer interessante dag bestond uit een bezoek aan het museum in Kissamos, een bezoek aan de oude stad van Polyrrinia en het nemen van een kijkje in de Tsichliano Kloof. Het museum in Kissamos heeft twee zeer grote, kleurrijke en complete moza´ekvloeren: de mooiste die ik ooit heb gezien en echt interessant. Naar Polyrrinia gingen we met onze vriendin Arianne van Kastania Lodge. De meeste van de oudheden hier liggen nog begraven onder de grond en zijn niet opgegraven, maar je krijgt wel een idee van hoe en wat het was. Er zijn resten van Hellenistische en Romeinse gebouwen en muren, en de uitzichten hier op de top van de heuvel zijn fantastisch. Wij waren er op een van die dagen dat de zon het af liet weten, dus daar op de top van de heuvel voelde het een beetje koud: te koud op te lopen naar de Acropolis en het fort op de top van de heuvel. We haddeb geen trui of iets anders bij ons, dus misschien volgende keer ... Het dorp Polyrrinia is bijna uitgestorven en het is interessant om over de smalle geplaveide straatjes te lopen.

We bezochten een nog aantal andere plaatsen in de buurt, zoals LakeAgia , een door de mensen aangelegd waterreservoir met veel vogels. Persoonlijk vond ik het interessanter of "mooier" dat het meer van Kournas, want het is niet zo commercieel als het meer van Kournas en dus is het ook rustiger. Het lijkt ook alsof hier meer en meer verschillende soorten vogels (en schildpadden) zijn.

Een andere dag die nogal een impact maakte, was ons bezoek aan het gebied van Maleme en Vlacheronitissa waar veel strijd is heeft gewoed aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. In Vlacheronitissa is er een grote en goed bewaard Mino´sche tombe en er is een oorlogskerkhof voor de Duitse soldaten die stierven tijdens het begin van de invasie (meer dan 4000). Er is ook een klein oorlogsmuseum in de taverne naast de begraafplaats en er is een informatie-stand.

Het laatste wat ik ga noemen voor nu is het mooie strand van Kera dat we eindelijk bezocht hebben op de dag voordat we weer naar huis moesten. Het is een strand dat ligt tussen Almyrida en Kalives, en het is heel anders dan de stranden in deze twee dorpen. Er zijn helemaal geen faciliteiten en het is rustig. We vonden het best een ontdekking, en ik was eigenlijk van plan om het geheim te houden, ahah ... goed: te laat.

My website, mijn website Kritinet as Agia Pelagia Travel Agent My website, mijn website Kritinet as Esterio Travel

Beter goed gejat dan zelf verzonnen - Over het reisbureau Kritinet in Agia Pelagia

Iets heel anders nu, maar iets dat is al ongeveer een jaar loopt. Veel van mijn teksten en enkele van mijn foto's zijn gestolen op het internet, en meestal kan het me niet veel schelen. Soms zijn het teksten die gaan over de geschiedenis of het zijn mensen die leuke dingen herhalen over de plaatsen waar ik geweest, zoals de Porta Bar op Mykonos of Kastania Lodge. Het is zelfs gebeurd dat mensen mij mijn eigen foto's opstuurden om te gebruiken op mijn website. Ik ben natuurlijk goed, ahah .... Vorig jaar oktober na mijn terugkeer uit Kreta zat ik te Google te kijken voor meer informatie over Agia Pelagia. Ik kwam een website tegen en begon te lezen en dacht "dit is een mooi verhaal, ik herken ik het gevoel". Toen kwam ik erachter dat ik mijn eigen verhaal aan het lezen was, alleen was het geheel gepubliceerd op deze website en ze hadden hun 'copyright, alle rechten voorbehouden' eronder gezet. Ik schreef ze te vragen hoe het mogelijk was om mijn eigen verhaal te vinden, woord voor woord gekopieerd, met hun auteursrecht eronder. Ik kreeg alleen een grote mond terug. Ik heb ze verder niet meer geschreven en dacht "laat maar". Ik schreef wel nog naar een andere website die hetzelfde verhaal in het Nederlands op hun pagina's had staan. Het was ingestuurd door datzelfde reisbureaus in Agia Pelagia en ze hadden ook hieronder hun auteursrecht gezet. Voor mij was dit iets heel anders want het was een zeer persoonlijk verhaal over een wandeling die ik had gemaakt door het dorp. Deze mensen wonen nota bene in dat dorp, dus voor mij was het onverklaarbaar waarom ze niet zelf een verhaal konden verzinnen. Dit reisbureaus heet Kritinet, en sinds ze zich in Agia Pelagia hebben gevestigd heb veel klachten van de bewoners in Agia Pelagia gekregen over de manier waarop ze werken.

Ik zou dit allemaal niet hebben geschreven, ware het niet dat bijna een jaar later ze weer in mijn mailbox zaten met een nieuwe website van Estero Travel (ze hadden zichzelf een nieuwe naam gegeven en verhuisden naar Duitsland omdat ze aan het uitbreiden waren schreven ze, maar het zou ook kunnen zijn omdat ze gewoon niet veel vreinden gemaakt hebben in Agia Pelagia). Opnieuw hadden ze mijn teksten gekopieerd - alhoewel het erop leek dat degene achter het toetsenbord dit keer aan de paddo's had gezeten - en toen ik ze nog maar een keer schreef, zeiden ze dat ze nog niet de tijd hadden gevonden om er iets anders op te zetten. het klonk vreemd voor me dat ze wel de tijd hadden gevonden om een geheel nieuwe website te maken hebt gevonden, maar nog geen half uur ergens hadden gehad om een origineel verhaal te schrijven over het dorp waar ze zelf ze wonen.

Mijn tip om Kritinet: als alles zo goed gaat dat je uit moet breiden, is het verstandig om een grotere kantoorruimte te huren en meer werknemers aan te trekken en verblijf in de plaats waar je bedrijf is: Agia Pelagia. Mijn tip aan mijn lezers: vermijdt dit bureau liever, ze zijn waarschijnlijk zo druk dat ze toch geen tijd voor je hebben ;). Het is niet mijn stijl om andere mensen er slecht uit te laten zien en ik ben ook helemaal niet haatdragend dus ik heb er lang over nagedacht om dit verhaal op het internet te zetten, maar eigenlijk zit het me wel hoog. Behalve dit akkefietje met mij hebben ze ook ruzie met andere reisbureaus omdat ze zelf niemand anders iets gunnen. Ik kan dus ook gerust zeggen dat zit geen sympathieke mensen zijn. Ik hoop dat ik nooit meer mij geroepen voel om op deze manier over een bedrijf te schrijven en ik had het liever anders opgelost, maar het is niet anders...

Wat is er nog meer nieuw...

Heel veel... Behalve alle pagina's van Kreta waar ik het nog niet over heb gehad, ben ik langzaam aan bezig de hele website te veranderen om hem makkelijker leesbaar en overzichtelijker te maken. De pagina's van Samos zijn bijvoorbeeld al aangepakt en zien er nu beter uit, ook met wat meer informatie. Binnenkort komen er op deze pagina's nog een heleboel foto's bij. Er is nog veel meer veranderd. Neem maar eens een kijkje op de website op een regenachtige dag. Ik ben altijd ge´nteresseerd in jullie informatie, ervaringen en foto's om mijn website op te fleuren. Ik spreek je snel weer in de volgende nieuwsbrief. Ik zal weer eens gaan vragen bij de hotels of ze nog een leuke aanbieding voor mijn website kunnen maken en ik laat je de resultaten dan in de volgende nieuwsbrief weten.
Groetjes van Hans


Hans Huisman www.angelfire.com/super2/greece 2009