Verslag van onze vakantie naar Kos in 2009 door Remco

uitzicht op Turkije vanaf Kos Allereerst moet ik even vermelden dat ik deze site meerdere malen door heb zitten lezen. Erg interresant om te lezen wat andere mensen vinden van Griekenland en dit is de enige site die ik ben tegengekomen waar het zo uitgebreid beschreven staat.

Mijn vriendin en ik wilden heel graag samen op vakantie, het zou onze eerste vakantie samen worden. We hebben lang zitten zoeken naar de ‘perfecte’ vakantieplaats. We zijn allebei jong, onder de 20. Maar we wilden geen plaats bezoeken waar jongeren komen om hun zuipvakantie te vieren. Plaatsen zoals Chersonissos en Loret de Mar bijvoorbeeld. Allebei gingen we op zoek, we hadden Turkije in ons achterhoofd maar op de een of andere manier werd het toch Griekenland.

Griekenland, gigantisch veel eilanden! Hoe moesten we daar nu uit kiezen? En weer gingen we lezen, lezen en nog meer lezen. Kos kwam meerdere malen naar voren. De prijzen voor een appartement waren zeer gunstig. Ook niet onbelangrijk als schoolgaand stelletje. Hoe meer we over Kos lazen hoe enthousiaster we werden. Dus uiteindelijk een mooi appartement uitgekozen en geboekt!

appartement op Kos We hadden allebei nog nooit gevlogen dus het was spannend. Na 3 uur vliegen kwamen we aan op het vliegveld in Kos, KGS was de afkorting. We stapten uit en woosh, 26 graden met een heerlijke wind. Het was ongeveer 8 uur ’s avonds en de zon ging onder. Wat een mooie aankomst was dat. De reisleidster stond ons op te wachten en nam ons mee naar de bus. Grote parkeerplaats met een stuk of 60 bussen die op en neer rijden om de toeristen op te halen of weg te brengen.

Met nog wat mensen en een grote groep van ongeveer 30 oudere mensen reden we richting Kos-stad.Het was erg donker en het eerste was ons opviel was dat er geen straatverlichting was. Veel hebben we niet kunnen zien maar we zagen wel Bodrum, Turkije. Het eiland lag enkele kilometers voor de kust van Kos. Na ongeveer een half uur rijden kwamen we aan bij ons appartement, de eigenaar stond achter de bar en nam ons mee naar de kamer. Het appartement beviel ons wel. Keurig ingericht en schoon. Het was al laat dus we gingen vroeg naar bed. We hadden de schuifpui open gelaten in verband met de hitte en we werden ’s morgensvroeg verblind door het zonlicht. Ik werd rond 5 uur ’s ochtends wakker. De zon komt vroeger op dan in Nederland en dat waren we niet gewend. Mijn vriendin Kos bleef nog even doorslapen en ik besloot om even in de buurt te kijken. Het was lekker koel en geen kip te bekennen op straat. Op nog geen 50 meter van het appartement zat een buurtsuper. Dat was handig maar die ging pas rond 7 uur open. Duurde nog wel even. Ik liep naar het kiezelstrand en ik keek uit over Turkije en daarachter de zon die opkwam.

Prachtig gezicht, het kabbelende water en de lichte bries maakte het plaatje compleet. Ik heb daar even lekker op de bankjes gelegen en op de terugweg wat croissants gehaald. Wat waren die dingen groot! Zelfs de chocoladebroodjes waren 4x zo groot als die in Nederland. Aan 1 croissant had je meer dan genoeg

Onze eerste dag was even een verkenningsdag, wat is hier te doen, waar is wat en hoe ziet het eruit. Er zijn meer dan genoeg buurtsupers in Kos-stad. In elke straat zit er wel 1. Met veelal hetzelfde assortiment. Op de boulevard in Kos-stad stonden verschillende stands van rondvaartboten hun diensten aan te bieden. Wij hadden al gelezen dat dit een aanrader was dus we boekten bij een grote onderneming met meerdere boten. De Sevimar heette de boot. Die dag was er geen plek meer dus we gingen de volgende dag. Kos Voor 25 euro per persoon was je een hele dag weg en de lunch zat in de prijs. Kon je kiezen tussen souvlaki of spaghetti.

De rondvaart is zeker een aanrader. Heel de dag luieren op een mooi schip om vervolgens 3 eilanden te bezoeken. Vathi, Pserimos en Kalymnos. Het was op een zondag dus in plaats van Plati gingen we naar Vathi. Het eten vond ik bedroevend slecht. De souvlaki werd doormiddel van een heteluchtfohn gebraden en het duurde zeker 3 kwartier voordat het spaghetti op tafel kwam. Dit was trouwens in een taverna op Vathi. Die waarschijnlijk een deal had gesloten met de Sevimar om de lunch te bereiden. Op zich was de tour niet slecht. Je kreeg ongeveer een uur per eiland. Het personeel aan boord vond ik wel aan de mindere kant. Erg onpersoonlijk en er werd niks verteld over de eilanden. Drankjes worden aangeboden zonder een prijsvermelding. Al met al zou ik het niet doen voor de mensen aan boord.

De dag erop gingen we naar Aquapark Lido. Toevallig kwamen we het op internet tegen anders hadden we het nooit gezien. Veel reclame wordt er namelijk niet gemaakt in Kos-stad. Kos Het is een groot waterpark met meerdere glijbanen en vele zwembaden. De dag dat wij gingen was het niet druk en je kon zo doorlopen bij alle glijbanen. Zeer stijle achtbanen waarbij je flinke snelheden haalt. Mijn vriendin had een flinke schaafwond op haar rug nadat we weg gingen daar. Het golfslagzwembad is ook benoemenswaardig. Waar in Nederland golfjes van een meter worden geproduceerd waren er in Lido golven van 3 meter. Heb flink wat water lopen happen daar.

Ook hebben we verschillende oudheden bezocht, net buiten de stad en zelfs in de stad liggen meerdere opgravingen die te bezoeken zijn. We zijn bij het amfitheater geweest en bij het Askeplion. Het Askeplion was erg interresant om te zien. Je ziet goed hoe de indeling was en je kon zelfs op de reconstructiefoto’s zien hoe het eruit gezien zou moeten hebben. Ik vond het erg imponerend dat ze toendertijd in staat waren dit te bouwen.

Op Kos is een heuse warmwaterbron genaamd de Thermen. Het water stroomt uit de grond van de zeebodem in een klein inhammetje. We wilden het weleens zien maar op zich vonden we de weg naar de Thermen leuker dan de Thermen zelf. Het was er druk, weinig ruimte en een best wel vervuild strand. Het was een flinke klim met de fiets en zelfs lopend Kos kostte het wat moeite om boven te komen. Na ongeveer een klein uurtje bij de Thermen wilden we weer weggaan. Bovenaan zit een kleine keet waar je wat kan eten en drinken. We wilden een ijsje kopen en wezen 2 ijsjes aan. De man kijkt ons aan en vraagt 5 euro. Er was geen prijslijst maar zelfs in Kos-stad waren de ijsjes nog geen euro. Uiteraard gewoon betaald maar wat een afzetters daar. Op de terugweg kwam er een hondje naar ons toe, een zwerfhond. Op de heenweg zagen we de hond al achter andere fietsers aanlopen maar we dachten er verder niet bij na. We gaven hem wat water en hij bleef ons ongeveer 3 kilometer bergafwaarts volgens. We gingen te snel, hij haakte af en ging met andere fietsers de berg weer op. Erg lief om te zien.

Kos Kos-stad vonden wij levendig en gezellig. Niet afwisselend! Alle winkeltjes hadden vrijwel hetzelfde aanbod aan souvenirs. Blauwe schilderijtjes, ouzo en nog meer schilderijtjes. Ook werd er heel veel imitatiemerken verkocht. De opdringerige bedienden van restaurants waren ook erg vervelend. Waarbij je de een simpel kon afwimpelen met “no thanks”. Bleef de ander maar doorgaan. Dat waren de enige 2 minpunten die ik me kan herinneren. Ik vond het erg gezellig om te slenteren door de smalle straatjes. De geuren, de geluiden… Het gevoel van op vakantie zijn kwam helemaal naar boven. Ik moet wel vermelden dat we in het midden van de maand juni waren geweest. Weinig jongeren, vooral oudere mensen. Persoonlijk vond ik het de beste periode om te gaan. Want de laatste 2 dagen kwamen er steeds meer jongeren en werd het heel wat luidruchtiger, zowel in de stad als in het appartement.

We hopen later nog terug te keren want wij hadden hier een topvakantie.
Groeten,Remco en Eline


© Hans Huisman, Remco, http://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional