De Griekse eilanden Kastos HOME Kalamos Lefkas

Het eiland Kastos in de Ionische Zee in Griekenland
Kastos and Kalamos English

Kastos is een langgerekt klein eiland in de groep van de Ionische eilanden. Het ligt ten zuidoosten van het eiland Lefkas / Lefkada, vlak onder het eiland Kalamos, waarvan het wordt gescheiden door een diepe geul. Het vasteland van Griekenland ligt op ongeveer 5 kilometer afstand. Vanaf het stadje Mytikas op het vasteland van Griekenland zijn dagelijkse verbindingen met de caique (traditionele houten boot) met het eiland Kastos. Vanaf het dorp Nidri op het eiland Lefkas worden ook dagtochten georganizeerd naar de eilanden Kalamos en Kastos.

Het eiland Kastos is bijna 6 km2 groot, 7 kilometer lang en 800 meter breed. Het hoogste punt op het eiland is 142 meter (ter vergelijking: het hoogste punt op het eiland Kalamos even boven Kastos is 754 meter). Er wonen ongeveer 120 mensen op het eiland die zich voornamelijk bezighouden met het toerisme en de visserij. Alle mensen wonen in het enige dorp dat er op het eiland is, en dat dezelfde naam heeft als het eiland: Kastos. Het dorp ligt aan de oostzijde van het eiland en staat bekend als een goede en veilige haven.

Kastos heeft lage heuvels die bedekt zijn met olijfbomen, waarvan sommige honderden jaren oud zijn. Er zijn maar een paar wegen op het eiland en er het hele eiland is autovrij. Iedereen heeft hier een boot of legt de korte afstanden op het eiland te voet af. Er zijn goede wandelpaden op het eiland en omdat Kastos niet al te hoog is, is het een aangenaam wandel-eiland. Bij Vigla staan restanten van gebouwen uit de antieke tijd.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional