Karpathos Karpathos Karpathos
Plattegrond Karpathos

Vakantie op Karpathos in Diafina, Olympos en Pigadia - door Nelleke

Jammer genoeg was het weer eind oktober minder dan we gehoopt hadden, ondanks dat hebben we een heerlijke vakantie gehad. We hadden een appartement in Pigadia, de hoofdstad...eerder een heel gezellig plaatsje met een fantastische haven waar we uren doorgebracht hebben, ook met minder weer. Het was zo`n twintig minuten lopen maar de moeite waard. Leuke winkeltjes en restaurants en niet erg toerischtisch.

Vooral het binnenland is vrij authentiek, er zijn niet veel wegen en Diafina is enkel per boot te bereiken. Vanuit Diafina is er sinds eind jaren negentig een weg naar Olympos, voor die tijd ging alles per ezel. In Olympos wonen 300 inwoners, er wordt nog steeds met elkaar getrouwd, diverse mensen zijn naar de V.S. verhuisd maar ook die komen terug voor een eventuele huwelijkspartner. Toen wij er waren waren er verkiezingen op Karpathos, iedereen moest naar zijn geboorteplaats om daar te gaan stemmen, ook de Grieken die in de V.S. wonen! Meerdere malen per week legt de ferry uit Rhodos en Kreta aan, het duurt zo`n 4 a 5 uur voor je daar bent.

Op een ochtend stond ik naar twee geiten te kijken, de oude man die erbij stond vroeg waar ik vandaan kwam. Toen ik antwoorde "uit Holland" zei hij vol trots...karrrnemelk.. Ik lag dubbel van het lachen, zoiets verwacht je toch niet. Hij lachte hartelijk mee trouwens.

Het is een rustig eiland, verwacht er niet te veel disco's want dan word je teleurgesteld, dan kun je beter voor Rhodos e.d. Kiezen. Ik ga er zeker nog eens terug, als vrouw alleen kun je er ook zeker naar toe!

Karpathos is een langgerekt Grieks eiland dat deel uitmaakt van de Dodekanesos. Na Rhodos is het het grootste eiland van deze eilandengroep. Het ligt ten zuidwesten van Rhodos, en ten noordoosten van het kleinere eiland Kassos. Het zeer kleine eilandje Saria lijkt in het noorden aan Karpathos vast te liggen. Karpathos stad, dat door de autochtonen Pigadia wordt genoemd, ligt in het zuidoosten van het eiland, en is de hoofdplaats van de gemeente Karpathos. Andere steden op het eiland zijn de noordelijker gelegen Olympos en Diafani. In Othos is er een museum. In het zuiden van het eiland ligt een vliegveld. Een veerboot naar Kreta en naar Rhodos gaat twee keer per week. De Karpathische Zee is naar Karpathos genoemd.

Karpathos Karpathos Karpathos
Karpathos Karpathos Karpathos
Karpathos Karpathos Karpathos
Karpathos Karpathos Karpathos

© Hans Huisman, Nelleke, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional