Reisverslag van Aliki en Peter: Patmos, Kalymnos, Nysiros en Tilos

Yassas Hans,
Ik ben zelf ook fervent Griekse eilandenbezoekster en heb er al een heleboel bezocht. Afgelopen zomer ben ik op 4 eilanden geweest. Mijn bevindingen die ik nog mis in jouw informatie zet ik op een rijtje. Misschien kun je er wat mee. We zijn geen echte wandelaars, maar toch hebben we deze zomer veel wandelingen gemaakt. Misschien leuk om daar ook wat info over op te nemen. Verder zijn we altijd op zoek naar de rustigste plekjes en strandjes.

Patmos Patmos Patmos Patmos

PATMOS - Wij zijn bij Yakoumina geweest, het appartement is inderdaad geweldig. Het privé strandje vonden wij wat tegenvallen, het was door meer mensen ontdekt en behoorlijk keiig. Wij liepen het weggetje naar cap Epsimias, staat op de kaart van Patmos, daar is een paradijselijk strandje bij een kerkje. Met zandstrand en wij waren daar alleen. Het is 15 minuten lopen vanaf de baai van Sapsila. Maar ook per brommer te bereiken. Verreweg het mooiste strand is Psili Ammos. Het is voor de helft een naturistenstrand. De sfeer is relaxt. er is wat schaduw van de bomen, maar daar staan ook wat tentjes onder van wildkampeerders. Er gaan inderdaad boten vanaf Skala naar Psili Ammos, maar dan moet je om 16.00 uur al weer vertrekken. Je kunt met een brommer naar diakoftis rijden en verder het pad aflopen. Een optie is ook om te lopen. Vanaf de baai van Sapsila is het een uur lopen, langs het strand van Grikos en Petra..Vlak voor de werf is er dan een verbindingsweg naar de andere kant van het eiland, Diakoftis. Het is een mooie wandeling van een uur. Omdat je langs de zee loopt, is het goed te doen v.w.b. warmte. Je kunt dan blijven tot zonsondergang, die is daar mooi. Wel meteen daarna weg, want dan wordt het snel donker.

We hebben twee gegeten in Petra bij restaurant Flisvos. Uitzicht op de baai van Petra en Grikos. Erg lekker en goedkoop. De geit smaakte verrukkelijk. Benetos heeft ook erg lekkere gerechten, maar is wel een stuk duurder.

Naar Chora kun je ook lopen, via een oud pad dat begint bij de doorgaande weg ter hoogte van Grikos. Na hotel Panorama is er een pad naar boven, dat leidt naar Chora. Het is een mooie wandeling, maar wel warm (heuvel opwaarts). Na een bezoek aan het klooster kun je dan teruglopen via de grot en daarna naar Skala. Skala is een erg leuk havenplaatsje. Er zijn niet veel winkels, maar ze zijn wel leuk. Ze bieden wat apartere dingen en kleding dan de meeste toeristische winkels.

Kalymnos Kalymnos Kalymnos Kalymnos

KALYMNOS - Wij zijn ook in Myrties geweest. We hebben geslapen in Maria’s studio’s, links af bij de bushalte en helemaal doorrijden tot aan het eind. Dan nog een flinke klim omhoog en dan ben je bij Maria’s studio’s. Mooi uitzicht over de baai, ruime kamer, airco + keuken, goedkoop en schoon. We werden afgehaald bij de haven, door Maria. Het dichtstbijzijnde strandje is vooral voor Grieken. Bij het strandje is ook een restaurant: I drossia, heel Grieks, goed en goedkoop. We hebben hier heerlijke gegrilde octopus gegeten. je kunt je tafeltje aan de waterkant op het strand laten zetten. Dan maak je ook de mooie zonsondergang mee. Erg romantisch.

De baai van Mirties, Massouri is wel volgebouwd met appartementen en hotels, maar de sfeer is nog altijd relaxt. Wel vonden we Pothia erg druk en de weg van Pothia tot en met Panormos erg volgebouwd. Rust zochten we vaak op Telendos. Elk half uur, maar als er veel mensen zijn gewoon als de boot vol genoeg is, varen er bootjes vanaf de pier van Myrties naar de haven van Telendos. 2 euro p.p. enkele reis. Er zijn een stuk of tien restaurantjes op rij. Wij hebben gegeten bij Zorba, die lekkere kalamaraki heeft. Als je rechts het dorpje doorloopt kom je bij een aantal strandjes, waarvan de derde, Paradiso, een officieel nudistenstrand is. Nadelen van deze strandjes zijn: Ze zijn erg smal en er staan overal bedjes, ook op het nudistenstrand. Verder is de zon al snel weg, omdat ze aan de oostkant liggen. Wij gaan altijd graag later in de middag naar het strand, dus op deze stranden zijn we niet geweest. Als je linksaf door het dorpje loopt, is er nog een strand: Hochlaka beach, ook met ligbedjes., maar wel aan de goede kant van het eiland (ook voor de zonsondergang). Als je voor de oleanderhaag het linkerpad neemt, kom je bij een leuk, afgelegen strandje, met 1 boom, waar bijna nooit iemand is en waar je tot zonsondergang kunt blijven.

Nysiros Nysiros Nysiros Nysiros

NYSIROS - Nysiros is een prachtig eiland om een paar dagen te verblijven. Het is bekend vanwege zijn vulkaankrater, die nog werkt, maar waar je wel in mag. Een flink aantal excursieboten vanaf Kos komen elke dag tussen 10 en 11 uur aan bij de haven. Per bus worden de toeristen vervoerd naar de vulkaan. Een ander deel van de toeristen gaat in Mandraki slenteren, shoppen of eten. Als je een auto of brommer huurt, kun je het eiland in een dag bekijken. Er rijdt ook een bus over het eiland, maar die gaat niet naar de vulkaan. Wij hebben de bus (een gratis gele schoolbus, bij de haven achter het havengebouw, vertrek om 11.00 uur) genomen naar Nikia en hebben van daaruit het pad genomen naar de vulkaan. Een wandeling van een klein uur en een erg leuke manier om bij de vulkaan te komen, vanwege de mooie uitzichten op de vulkaan. Het is dan wel lastig om terug te komen, want er stoppen geen reguliere bussen bij de vulkaan en auto’s zijn er maar weinig. Wij zijn met een excursie bus teruggereden naar de haven.

Wij verbleven in Mandraki zelf, dat is wel het leukst, omdat de avonden er toch al heel rustig zijn. Mandraki is op een heuvel gebouwd, het is een wirwar van straatjes in Cycladen stijl. Aan de boulevard zijn veel restaurants te vinden, die vooral ’s middags klandizie hebben door de excursieboten. ’s Avonds is het erg stil in het havenplaatsje. Er zijn een aantal hotels op het eiland en er wordt nog meer gebouwd.

Restaurants zijn er genoeg in Mandraki, vanwege de excursies overdag. Moeilijker te vinden, maar erg verrassend is To Kazanario (vroeger en nu ook nog wel bekend onder de naam: la Fabrika). Het restaurant is gebouwd in een voormalige wijnwinkel, loop je door, dan kom je in een binnentuin. Er is geen kaart, de kok komt persoonlijk bij je zitten om de gerechten door te nemen en de bestelling op te nemen. Het eten is heerlijk, Grieks, maar jong en verfrissend.

Stranden zijn er weinig op Nysiros. Als je door Mandraki langs de zee loopt, kom je op een groot keienstrand, waar de stroming nogal sterk is. Als je doorloopt totdat er niemand meer is, is het strand vanzelf een nudistenstrand. Het mooiste strand is Pahaia Ammos, een zwart vulkaanzandstrand, heel bijzonder. Daarachter een soort duinlandschap met bomen, waaronder vrij gekampeerd wordt. Op het strand zelf zijn geen bomen. Er is maar een beetje schaduw van wat rotsen. Het laatste gedeelte van het strand is voor nudisten. Je kunt het bereiken met de auto of brommer, via Pali langs de kustweg naar Liès, waar je kunt parkeren en waar ook een restaurantje is (Oasis), maar het laatste kwartier moet je lopen. Wij hebben de schoolbus genomen richting Nikia, maar we zijn uitgestapt bij het pad naar Panagia Kyra. Vandaar loopt een pad naar Pahaia Ammos, bij de splitsing rechts aanhouden. Het laatste gedeelte is op z’n Grieks: het pad houdt ineens op. Er is dan wel een mogelijkheid om zelf je pad te maken en toch bij het strand te komen. Emborios is een verlaten stadje in de bergen, waar je een mooi uitzicht hebt op de vulkaan. Grieken vanuit het buitenland of Athene kopen de huizen op en restaureren ze, waardoor er weer wat leven is. Er zijn twee restaurantjes, waar je uitzicht hebt op de vulkaan.

Het eiland hoort tot de zuidelijke Dodekanessos, dat wil zeggen dat je het van Rhodos gemakkelijk kunt bereiken, maar de verbinding naar de noordelijke eilanden (behalve Kos) is wat lastiger. Wij zijn vanaf Kalymnos, via Kos (Mastichari, met de bus naar Khardamena en daar met een excursieboot naar Nysiros).

Tilos Tilos Tilos

TILOS - Tilos is een eiland waar je heerlijk kunt wandelen, in alle stilte. Livadia is een gezellige haven. Het heeft een boulevard met een strand ervoor en aan de andere kant zijn de restaurants en de appartementen. Wij verbleven in Sea view, een mooie ruime kamer, airco + keuken en inclusief ontbijt. De eigenaresse haalt en brengt je naar de haven. Mooi uitzicht over de baai, maar wel een steil pad naar het centrum.

Wandeling: Wij hebben de bus genomen naar MegaloChorio, maar zijn ter hoogte van Micro Chorio uitgestapt. Vandaar hebben we het pad gevolgd dat via een kloof uitkomt op het Lethra strand. Een prachtige wandeling. Houd wel de kloof aan, ook al is die nog zo begroeid, anders ben je zo in de heuvels en mis je de speciale ervaring van de kloof. Lethra beach is een rustig kiezelstrand. Wij zijn op weg naar Livadia langs het kustpad naar Red beach afgedaald, een prachtig rood strand, helemaal verlaten.

Yassas,
Aliki & Peter


© Hans Huisman, Peter en Aliki, http://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional