Chios

Het verlaten dorp Anavatos Chios.

Anavatos, het verborgen dorp in het Noorden - het middeleeuwse Anavatos met zijn 400 huizen - is echt de moeite waard. Je ziet het van ver niet liggen omdat het helemaal in de rotsen is gebouwd ter bescherming voor de Turken. Anavatos ligt op de top van een berg en is alleen bereikbaar vanaf het zuiden. Anavatos betekent onbereikbaar, en het was een schuilplaats voor de bewoners van Chios. De weg naar Anavatos was onvindbaar voor onbekenden van het eiland. Deze natuurlijke bescherming kwam goed van pas toen Anavatos werd belegerd door de Turken. De Turken konden de weg naar boven niet konden vinden en dus waren de inwoners van Anavatos veilig. Uiteindelijk werd de weg naar het dorp verraden in 1822 en vond er een vreslijke slachting plaats. Daarna bleef het dorp verlaten.

Het dorp Mesta op Chios

Deze twee foto's beneden zijn gemaakt in Mesta, een van de drie mooiste mastiekdorpen op het eiland Chios. Bij het doornemen van de foto's kwam ik er achter dat er toch heel veel moois te zien is op Chios. De mastiekdorpen zijn heel indrukwekkend, dé toeristische attractie van het eiland, maar je ziet er echter geen kip. In totaal heeft Chios in het zuiden van het eiland 20 mastiekdorpen (mastichochoria). De mastiekstruiken scheiden een hars af, die voor de komst van de producten op basis van aardolie, de grondstof vormde van verf, cosmetica en medicijnen. Het heeft een frisbittere smaak, een geneeskrachtige werking en men zegt dat het tanden witter maakt. Mastiek werd geoogst sinds de middeleeuwen en was populair in de harems. Nu wordt de mastiek voornamelijk gebruikt voor de productie van kauwgum, likeur en tandpasta. De dorpen zijn als enige gespaard gebleven voor het bloedbad van 1822. Dit bevestigt het vermoeden dat het bloedbad van Chios mogelijk plaatsvond op aandringen van de haremdames van de Sultan, die zodanig verslaafd waren aan het kauwen van mastiekhars, dat de opstand van Chios in Constantinopel in het verkeerde keelgat schoot: de harsproductie moest koste wat het kost gevrijwaard blijven. Elke zomer wordt er ongeveer 300 ton hars gewonnen en je kunt dan overal op Chios kauwgom en tandpasta met mastiek kopen. De mastiekdorpen zijn allemaal op hetzelfde wijze ingedeeld: versterkte torens, platte daken, een vierkante toren in het centrum van het dorp en speciaal aangelegde straten. Pyrgi is de mastiekhoofdstad en heeft in het centrum prachtige mozaikhuizen. Ze zijn van onder tot boven bedekt met naturelkleurige en witte geometrische bloempatronen. De dorpen liggen op ongeveer 28 km van Chios-stad. De dorpen Vessa, Mesta en Olymboi zijn ook zeker een bezoek waard.

Chios Mesta

Chios

Het Nea Moni klooster op Chios

Deze foto is genomen bij het klooster van Nea Moni op Chios. Het klooster staat op de europese monumentenlijst. Zuster Meriam is de enige bewoonster, stokoud, maar erg bijdehand. Als je aan komt rijden boven van de berg zie je het liggen. Het is erg indrukwekkend. Het Nea Moni klooster ligt op 11 km ten westen van Chios-stad. Dit klooster stamt uit 1042. Het klooster heeft schitterende 11e eeuwse mozaieken. De indrukwekkendste mozaieken zijn de Anastasis en de voetwassing van de descipelen. Het klooster is van april tot en met oktober dagelijks geopend van 7.00-13.00 uur en van 16.00-20.00 uur.


© Hans Huisman, Peter Hendriks, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional