Aspronisi
De Griekse eilanden Aspronisi Island HOME Santorini
Aspronisi Aspronisi Aspronisi Aspronisi Aspronisi
HET EILAND ASPRONISI BIJ SANTORINI IN GRIEKENLAND
English

Het eiland Aspronisi (betekenis: het "witte eiland") of Strogili is een kleine rotsachtig en onbewoond eiland in de Cycladen. Het eiland ligt even ten westen van Santorini en de Kameni eilandjes en ten zuiden van Thirassia. Het eiland is onderdeel van de Santorini caldera die is ontstaan na de vulkaanuitbarsting in 1450 voor Christus.

Het droge eilandje Aspronisi heeft een oppervlakte van 0,14 km2 en is 650 meter land en 200 meter breed. Het eiland komt uit de zee oprijzen, is vrij vlak (ongeveer de helft van het eiland is echt plat) en heeft een hoogte van ongeveer 70 meter. Net als het eiland Santorini kun je hier goed de lagen zien waaruit het eiland bestaat. Het onderste donkere gedeelte bestaat uit lava en het witte bovenste gedeelte uit puimsteen dat op Aspronisi is neergedaald na de vulkaanuitbarsting.

Het eiland Aspronisi heeft een kleine haven en er zijn twee kiezelstranden, maar aangezien er geen echte bezienswaardigheden zijn en er ook geen mensen wonen, wordt het eiland niet aangedaan door veerboten of excursieboten. Het eiland is al zeven generaties in privé bezit van dezelfde familie. Er is geen elektriciteit of watervoorziening op Aspronisi.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional