Andros
De Griekse eilanden Andros HOME Andros Hotels Andros Chora Batsi Strand Andros Stranden Andros Foto's
Andros Andros Andros Andros Andros
Andros Andros Andros Andros Andros
Het stranden en naturistenstranden op het eiland Andros in Griekenland
English Andros beaches, Andros Stranden

Het eiland Andros heeft vele mooie stranden verspreid over het hele eiland. Persoonlijk vond ik op dit eiland de stranden veel mooier dan op een aantal van de andere Cycladen eilanden. Op de paar kilometer tussen de aankomsthaven Gavrio en het badplaatsje Batsi word je dat al direkt duidelijk want na elke bocht ligt er weer een ander prachtig strand, en zo rijd je langs een flink aantal stranden voordat je in Batsi aankomt. Het water is er ook heel helder en de stranden zijn goed, groot en schoon vergeleken met de meeste andere eilanden in deze eilandengroep. Veel parasols en bedjes tref je er niet aan. op Andros zijn veel afgelegen stranden die wat moeilijker bereikbaar zijn en dus zijn er volop kansen voor toeristen die op zoek zijn naar een naturistenstrand.

De meeste stranden liggen aan de noordwestzijde van het eiland rondom Gavrio en Batsi, en alhoewel ik er een plattegrondje van heb gemaakt, zijn het er teveel om ze er allemaal op te zetten. Voor de rustzoekers is het hier niet slecht, want de meeste bezoekers van het eiland Andros blijven bij het strand waar hun accommodatie staat (Batsi, Chrissi Ammos) en je zult dan ook veel rustige of lege stranden kunnen vinden als je er maar op uitgaat. Zelfs bij Andros Chora troffen wij het strand zo goed als leeg aan.

Het bekendste strand van het eiland is natuurlijk Batsi Beach, waar zich ook een hoop faciliteiten voor de toeristen bevinden. Er zijn winkels en er is een goede keuze in restaurants en accommodaties. In Batsi in een geldautomaat en er is een bakker. Het strand ligt aan de westkant van het eiland een aantal kilometer onder de haven van Gavrio. Het is een lang en breed zandstrand dat beschermd ligt van de Meltemi wind, en het is makkelijk om er de zee in te gaan omdat de zeebodem langzaam afloopt. Het is daarom ook geschikt voor families met kleine kinderen. Langs de randen van het strand bloeit de beschermde witte strandlelie. Op het strand van Batsi kun je strandbedjes en parasols huren, maar aan de noordzijde staan ook tamarisk-bomen voor de mensen die de schaduw op willen zoeken.

Ten zuiden van Batsi en op loopafstand liggen nog twee stranden, Stivari Beach (een klein textielstrand en zonder strandbedjes en parasols) en het gedeeltelijk naturistenstrand Delavoyas. Loop zuidelijk Batsi Beach uit, langs Villa Erotiki en dan richting de kust langs het Anerousa Beach Hotel. Het laatste stuk naar het onoficiŽle naturistenstrand Delavoyas gaat over een pad dat is omgeven door bamboe. Delavoyas Beach is niet groot maar er is wel een beach bar waar je iets te drinken kunt halen. Er zullen ook mensen zijn die gewoon in zwemkleding rondlopen, maar aan de randen (vooral aan de rechterkant - noordelijk) vind je de nudisten. De afstand tot Batsi is ongeveer een kilometer. Degenen die dit aanspreekt kunnen natuurlijk dichtbij het Aneroessa Beach Hotel boeken.

Nog verder naar het zuiden vind je diverse andere stranden, waaronder het strand bij de antieke havenstad Paleopolis, dat bereikbaar is door de 1039 treden naar beneden af te dalen vanuit het huidige dorp Paleopolis. Hier is een kiezelstrand en je kunt er in de antieke haven rondzwemmen. Chalkolimionas of Halkolimionas Beach ligt nog verder naar het zuiden bij de kopermijnen die hier in de antieke tijd werden geŽxploiteerd. Het strand ligt goed beschermd tegen de wind en bestaat uit stukken met kiezels en andere stukken met zand. Er zijn geen faciliteiten bij deze twee stranden.

Agios Petros Beach Andros Tussen de haven van Gavrio en het toeristenoord Batsi liggen nog een drietal mooie stranden, namelijk Agios Petros Beach, Chrissie Ammos en Kypri of Kipri. Agios Petros is het eerste strand dat je tegenkomt. Het is vernoemd naar de nabijgelegen Agios Petros toren. Je herkent het strand aan het mooie kerkje dat op de rots bij het strand staat, een soort wit vierkant met een lichtblauwe omgedraaide "U" erop en daarop weer een wit kruis. Agios Petros Beach is een zandstrand dat geschikt is voor families, met een ondiepe zee en helder water. Er worden parasols en strandbedjes verhuurt en er zijn taverna's en accommodaties bij het strand.

Het volgende strand dat je tegenkomt is Chrissie Ammos ("gouden zand"), wat ook een mooi zandstrand is met taverna's en hotels erbij, en waar je ook strandbedjes en parasols kunt huren. Het volgende strand in de rij is het zandstrand van Kypri. Eigenlijk verbazingwekkend, al die mooie zandstranden zo op een rij. Ik hoop dat ik het zo allemaal goed heb neergezet, want het is een beetje verwarrend met al die stranden en namen. Eigenlijk zie je om elke hoek wel weer een anders strand als je van Gavrio naar Batsi rijdt.

Ook ten noorden van Gavrio ligt een hele rij stranden waaronder Fellos, Kourtali, Pisolimionas, Agios Sostis, Kaminaki en Pyrgos beach. In de eerstvolgende baai boven Gavrio, op 4 kilometer afstand van de haven, ligt Fellos Beach, dat gemakkelijk te bereiken is. Hier staan wat huisjes en er zijn een paar taverna's, maar je kunt er geen parasols en strandbedjes huren. Wel zijn er bomen bij het strand als je in de schaduw wilt liggen. Fellos is een zandstrand en het is er gemakkelijk om de zee in te gaan. Het is er een stuk rustiger dan in Gavrio of Batsi. Onder Fellos ligt Selki Beach, dat ook vrij makkelijk te bereiken is. Het is een klein strand. Het laatste stukje gaat over een onverharde weg.

Boven Fellos Beach ligt Kourtali Beach. Ook dit strand is met de auto te bereiken, maar de weg er naartoe is erg smal. Het is een zandstrand maar er zijn weinig faciliteiten en veel beschutting van de zon is er niet op Kourtali Beach. Pisolimionas Beach is een lang en breed zand / kiezelstrand ten noorden van Fellos en Kourtali Beach. Het is bereikbaar via een afslag van de weg die naar Fellos gaat. Veel beschutting tegen de zon is er niet op Pisolimionas Beach. De stranden in deze buurt zijn allemaal te bereiken via zogenaamde "dirt tracks", m.a.w. het zijn geen asfaltwegen meer.

Agios Sostis Beach is ook een afgelegen strand. Het is vernoemd naar het kerkje dat boven op een heuvel bij het strand staat. Het laatste stuk naar het strand gaat over een pad, en je zult moeten wandelen. Het strand kan wat in de wind liggen, net als de meeste andere stranden aan de noordzijde van het eiland. Ook de stranden van Kaminaki, Pyrgos en Vlychada liggen afgelegen en zijn rustig. Het spreekt voor zich dat hier plek is voor naturisten. Bij geen van deze stranden zijn faciliteiten. Ook bij Pyrgos Beach staat een mooi wit kerkje, maar het strand is vernoemd naar de Venetiaanse Makrotantalos toren die op een heuvel bij het strand staat (Pyrgos betekent toren).

Andros beach, Andros Strand Andros beach, Andros Strand Andros beach, Andros Strand Andros beach, Andros Strand Andros beach, Andros Strand
Andros beach, Andros Strand Andros beach, Andros Strand Andros beach, Andros Strand Andros beach, Andros Strand Andros beach, Andros Strand

Andros Chora Beaches, Stranden Ook de hoofdstad Andros Chora is gezegend met mooie zandstranden, die zowel ten noorden als ten zuiden van de stad liggen. Het hoofdstrand van Andros Chora heet Niborio, en dat ligt aan de noordkant van de stad. Het is een strand waar je in het hoogseizoen strandbedjes en parasols kunt huren. Niborio is eigenlijk vrij rustig en je kunt er gemakkelijk de zee in, want het loopt langzaam af. Dat is ook het geval bij het strand dat aan de zuidkant van de stad ligt en dat Paraporti heet. Dit strand is misschien minder lang, maar wel breder van Niborio Beach. Je kunt hier de schaduw opzoeken onder een van de vele bomen die rondom het strand staan. Naar ik begrijp is de bodem in de zee bij Paraporti niet erg stabiel en wordt het afgeraden om er het water in te gaan als je geen geoefende zwemmer bent.

In de direkte omgeving van Andros Chora liggen nog diverse andere strandjes die te voet of met een bootje te bereiken zijn, zoals bijvoorbeeld Sineti Beach: een schilderachtig wit strandje met azuurblauw water in een mooie baai even ten zuiden van Chora. Het strand kan bereikt worden via een pad vanaf Andros Chora. Tussen Paraporti en Sineti Beach ligt Lydi Beach, waar plek is voor naturisten. Je klimt na Paraporti Beach de heuvel over (met twee kerkjes erop). Aan de zuidelijke kant van het strand is een soort pad waar je met enige moeite naar beneden kunt klimmen.

Op loopafstand van Andros Chora en ten noorden ervan liggen in het volgende dorp de stranden Ebros Gialia en Piso Gialia. Ebros Gialia Beach is een kiezelstrand met een taverna erbij en Piso Gialia is een zandstrand. Je kunt deze stranden bereiken door vanaf Niborio Beach de weg te nemen naar Stenies. Op allebei de stranden kan het in de zomer vrij druk worden omdat ze populair zijn. Bij de stranden kun je parasols en strandbedjes huren.

Ten zuiden van de hoofdstad in de baai van Korthiou ligt bij het dorp Korthiou het strand van Mylos, dat vernoemd is naar de molen die in het midden van het strand staat (Mylos betekent molen). Het is een lang zandstrand waar geen strandbedjes en parasols te huur zijn (wij hebben die tenminste niet gezien, maar het zou kunnen zijn dat dat in het hoogseizoen wel het geval is). Wel zijn er taverna's en accommodaties in het nabijgelegen dorp. De golven kunnen wat hoog zijn en bij het strand wil nogal eens wat wind staan. Mylos Beach is dan ook een geliefde plek voor windsurfers. Toch is het op dit strand niet druk.

Een bijzonder en schilderachtig strand vind je even ten noorden van Mylos Beach. Het heet Tis Grias To Pidima Beach (De Oude Vrouw Springt) waar een soort stenen pilaar in de zee staat. Deze karakteristieke rots heeft de naam aan het strand gegeven. Volgens de legende heeft er een oude vrouw zelfmoord gepleegd door hier van de klif af te springen en staat zij nu versteend in de zee. Tijdens de Turkse overheersing zou ze per ongeluk de deur van een kasteel open hebben gemaakt en dat werd vervolgens door de Turken bezet. De vrouw schaamde zich zo dat zij zich van de rots af liet vallen. Tis Grias To Pidimi Beach is een zandstrand dat bereikbaar is via een pad. Omdat het zo mooi is, is het ook populair bij de plaatselijke bevolking.

Achla Beach, Onar Cottages and Villas Ten noorden van de hoofdstad ligt het prachtige strand van Achla, dat enigzins moeilijk te bereiken is (je hebt een goede auto nodig voor de laatste 8 kilometer er naartoe, bij voorbaat een Jeep) en waar ruimte is voor naturisten. Echt druk wordt het op Achla Beach nooit, alhoewel er tegenwoordig ook al een bootexcursie naartoe gaat. Achla Beach heeft wit zand en kiezeltjes en mooie groenblauwe wateren. Bij het strand staat de kleine Agios Nikolaos kerk en er is een vuurtoren. Er zijn een aantal bomen om in de schaduw te liggen. Er stroomt hier ook een rivier de zee in. Er zijn geen faciliteiten bij Achla Beach (geen taverna's, geen strandbedjes en geen parasols).

Uniek is het complex van 9 huisjes en villa's bij het strand dat Onar heet, en waar een restaurant bij is. Deze bestemming is misschien iets voor mensen die echt de ultieme stilte en rust op willen zoeken. De villa's en bungalows hebben wel een tv en dvd-speler, maar er is geen wifi en er is ook geen dorp bij het complex waar iets te beleven valt. Het ligt echt helemaal afgelegen. De villa's hebben de aandacht gekregen van onder andere Harper's Bazaar, National Geographic en de Times en volgens de gasten is het eten er geweldig. Wat verder naar beneden staat nog wat meer info over de villa's van Onar op Achla Beach.

Zorkos Beach, Aegea Villas & Suites In het noordoosten van het eiland Andros liggen nog een aantal andere stranden, waaronder Zorkos (soms Zorgos genoemd), Artemidi, Gides, Vori, Ateni en Vitali. Het meest noordelijke van deze drie heet Zorkos Beach. Dit afgelegen en rustige strand ligt aan het einde van een asfaltweg. Het laatste stuk moet wandelend over een pad gedaan worden. Bij het strand is een taverna die in het hoogseizoen is geopend, maar er zijn geen strandbedjes en parasols te huur op Zorkos Beach. Als je schaduw zoekt kun je die vinden bij de rotsen of onder de bomen die bij het strand staan. Zorkos is een groot zandstrand waar soms wel eens wat wind wil staan. Het water is er helder. Bij Zorkos Beach is zowaar een luxe accommodatie waar je een villa of een suite kunt huren. Het complex heet Aegea Blue Villas & Suites (zie ook foto's beneden).
Update 2014: Het strand is goed bereikbaar, de laatste 4 kilometer over een wat mindere weg, wel goed berijdbaar. Er staan geen bomen op het strand en er zijn wel parasols en ligbedden aanwezig.

In een baai even ten zuiden van Zorkos ligt het kleine strand van Artemidi dat bereikbaar is via een pad (een zogenaamde dirt track). Gides en Vitali Beach zijn vernoemd naar de dorpen die wat hoger landinwaarts zijn gelegen. Vitali is het populairste van de twee. Het is een groot kiezelstrand waar wat parasols en strandbedjes te huur zijn, maar er zijn ook grote rotsen die wat schaduw bieden. Aan de rand van Vitali Beach staat een kerkje. De route naar het strand gaat gedeeltelijk over een smalle onverharde weg. In de zomermaanden is er een taverna bij het strand. Nog wat verder naar het zuiden liggen Ateni Beach en Lefka Beach. Beide stranden zijn ongeŲrganizeerd, beide stranden zijn zandstranden met wat rotsen in de zee. Van de twee is Lefka de meest geÔsoleerde. Het heb begrepen dat er in ieder geval op Ateni Beach nogal wat rommel ligt. Hier is ook een klein dorp en er staat een kerk bij het strand, dus veel privacy is er voor naturisten niet op Atena Beach.

Onder Lefka Beach ligt Vori Beach, wat op de meeste plattegronden niet vermeld staat. Je kunt er naartoe met een bootje of via een pad. Vori Beach is een bijzonder mooi strand waar je uitkijkt op een scheepswrak. De boot heet de Semiramis en het is een grote vrachtboot die op de rotsen is gelopen en bijna tegen de kust aan ligt nadat het in 1995 tijdens een storm verder naar de kust is gedreven. Een groot gedeelte van de boot is verroest en vergaan. In de zee even verderop ligt onder het water nog een ander scheepswrak.

Vori Beach is een kiezelstrand met witte en gekleurde steentjes. Het ligt in een goed beschermde baai. Je kunt het strand ook bereiken via een pad. Op de route naar het dorp Arni rijd je 100 meter door na het kruispunt en ga je dan linksaf het smalle pad af. Het is een aardig lang stuk rijden over een niet al te beste weg. Het strand is natuurlijk erg leuk voor mensen die van snorkelen houden. Er zijn geen faciliteiten op het strand dus je moet je eigen water en eten meenemen als je naar dit strand wilt gaan. Het strand is schoon en er is redelijk veel privacy: een plek waar je buiten het hoogseizoen zonder zwemkleding zou kunnen rondlopen. Achter het strand ligt een waterrijk natuurgebied.

Andros beach, Andros Strand Andros beach, Andros Strand Andros beach, Andros Strand Andros beach, Andros Strand Andros beach, Andros Strand

Ons favoriete strand lag even onder Batsi op ongeveer het midden van het eiland aan de westelijke zijde. Ik weet het niet helemaal zeker, maar ik denk dat het Kalamaki Beach is geweest. Je bereikt het via een afslag van de hoofdweg. Je komt uit op een kronkelige weg die langzaam naar de kust toe loopt. Er stond een lief wit kerkje en een vervallen huisje. Het strand was prachtig met fijn zand en wat losse kiezels erop. Je kon ook hier makkelijk de zee in. Eigenlijk was het strand elke keer als we er kwamen helemaal leeg en waren we de enige bezoekers. We konden er zonder zwembroek rondlopen en hadden er ons privť naturistenstrand. Je kijkt er uit over een eilandje en je kunt er heerlijk zwemmen, want de zee is er rustig en er staat weinig stroming.

Een ander mooi strand dat we bezochten was Megali Peza Beach in het noorden van Andros. Het ligt aan het einde van een weg die aan het eind niet echt goed meer is te noemen, maar wij konden er met een gewone auto naartoe rijden. De zandkorrels zijn hier iets grover en het ligt misschien wat minder afgelegen dan Kalamaki Beach, maar de baai is erg mooi. Bij het strand zijn verderop wat huisjes, dus de privacy kan wat minder zijn. Faciliteiten zijn er niet op Megali Peza Beach. Wij waren weer de enige mensen op het strand. In de zee staat een mooie rots. Ook hier is het gemakkelijk de zee ingaan. Ten westen van dit strand ligt in de volgende baai het kleinere zusje Mikro Peza Beach. Het schijnt dat beide stranden wel eens in de Meltemi wind kunnen liggen, maar daar hadden wij bij ons bezoek geen last van. Het strand was ook schoon (je zou aangewaaide rommel en zeewier verwachten) op wat stro of droog riet ofzo na.

Andros Hotels - Aneroussa Beach Hotel, Delavoyas (naturist) Beach, Batsi - hele goede beoordelingen
Andros hotels, Aneroussa Beach Hotel, Delavoyas Beach, Batsi Andros hotels, Aneroussa Beach Hotel, Delavoyas Beach, Batsi Andros hotels, Aneroussa Beach Hotel, Delavoyas Beach, Batsi Andros hotels, Aneroussa Beach Hotel, Delavoyas Beach, Batsi Andros hotels, Aneroussa Beach Hotel, Delavoyas Beach, Batsi
Andros hotels, Aneroussa Beach Hotel, Delavoyas Beach, Batsi Andros hotels, Aneroussa Beach Hotel, Delavoyas Beach, Batsi Andros hotels, Aneroussa Beach Hotel, Delavoyas Beach, Batsi Andros hotels, Aneroussa Beach Hotel, Delavoyas Beach, Batsi Andros hotels, Aneroussa Beach Hotel, Delavoyas Beach, Batsi

Het Aneroussa Beach Hotel kijkt uit over 2 zandstranden en ligt in Andros, op slechts 800 meter van het dorpje Batsi, in een streek met buitengewone natuurlijke schoonheid. Er is een internetterminal in de lobby met gratis WiFi. De gezellige, traditioneel ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning en een balkon met uitzicht op de zee. De accommodaties beschikken tevens over een televisie en een koelkast. De bar van Aneroussa is geopend van 's ochtends vroeg tot `s avonds laat en serveert ontbijt, salades en drankjes. In de strandbar kunt u terecht voor ijs en verfrissende drankjes.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Aneroussa Beach hotel in Batsi op het eiland Andros - klik hier.

Andros Hotels - Onar cottages and villas in Achla Beach
Andros hotels, Onar cottages and villas in Achla Beach Andros hotels, Onar cottages and villas in Achla Beach Andros hotels, Onar cottages and villas in Achla Beach Andros hotels, Onar cottages and villas in Achla Beach Andros hotels, Onar cottages and villas in Achla Beach
Andros hotels, Onar cottages and villas in Achla Beach Andros hotels, Onar cottages and villas in Achla Beach Andros hotels, Onar cottages and villas in Achla Beach Andros hotels, Onar cottages and villas in Achla Beach Andros hotels, Onar cottages and villas in Achla Beach

Gelegen op een rustige locatie op 350 meter afstand van het kiezelstrand Achla Beach, ligt Onar, een complex gebouwd met respect voor de Cycladische stijl met zelfstandige eenheden. Het beschikt over een restaurant met een charmante geplaveide binnenplaats beschaduwd door weelderige platanen. De bungalows en villa's met airconditioning zijn gebouwd met lokale steen en hout, en voorzien van aardetinten en minimale inrichting. Elk met een keuken of kitchenette en een woonkamer met open haard, en inclusief een flatscreen-tv en dvd-speler. In de badkamer vindt u Apivita toiletartikelen. Onar restaurant bereidt traditionele recepten van Andros, bereid met seizoensgebonden biologische producten, verse vis en lokale zuivel, waarvan u kunt genieten bij de grote klooster tafel. De omgeving is ideaal voor buitenactiviteiten zoals duiken en wandelen, terwijl yoga-sessies op verzoek kunnen worden geregeld. Gavrio Port ligt op 35 km afstand en de belangrijkste stad van Andros ligt op 25 km. Er is gratis parkeergelegenheid beschikbaar op het terrein.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Onar cottages and villas in Achla Beach op het eiland Andros - klik hier.

Andros Hotels - Aegea Blue Villas & Suites - Zorkos Beach
Andros hotels, Aegea Blue Villas & Suites in Zorkos Beach Andros hotels, Aegea Blue Villas & Suites in Zorkos Beach Andros hotels, Aegea Blue Villas & Suites in Zorkos Beach Andros hotels, Aegea Blue Villas & Suites in Zorkos Beach Andros hotels, Aegea Blue Villas & Suites in Zorkos Beach
Andros hotels, Aegea Blue Villas & Suites in Zorkos Beach Andros hotels, Aegea Blue Villas & Suites in Zorkos Beach Andros hotels, Aegea Blue Villas & Suites in Zorkos Beach Andros hotels, Aegea Blue Villas & Suites in Zorkos Beach Andros hotels, Aegea Blue Villas & Suites in Zorkos Beach

Gelegen op een heuvel in Zorgos met uitzicht op de rivier ligt Aegea Blue, een complex van suites en villa's dat elegante en traditionele kenmerken combineert. Het omvat een 21-meter zwembad, een ŗ la carte-mediterraan restaurant en een bar bij het zwembad. Aegea Blue Villas & Suites beschikken over ontspannen interieurs die in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving. Met een keuken, zijn ze voorzien van een fornuis, een koelkast en een eethoek, en bevatten ze ook een 32 "lcd-tv. Elke unit komt uit op een geplaveid terras met ligbedden en parasols dat uitkijkt op het strand of de goed onderhouden tuinen. Het restaurant van het hotel serveert traditionele, lokale gerechten, evenals gastronomische gerechten bereid met verse producten van Andros. Gasten kunnen ook kiezen uit een breed scala aan cocktails, evenals lokaal geproduceerde dranken zoals tsipouro. Gavrio, de haven van Andros, ligt op 17 km afstand. Het levendige Batsi met zijn vele cafes en bars ligt op 25 km, terwijl de belangrijkste stad van Andros op 50 km afstand kan worden bereikt. Er is gratis WiFi en gratis parkeergelegenheid op het terrein aanwezig.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Aegea Blue Villas & Suites in Zorkos Beach op het eiland Andros - klik hier.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional