Andros
De Griekse eilanden Andros HOME Andros Hotels Andros Chora Batsi Strand Andros Stranden Andros Foto's
Andros Andros Andros Andros Andros island
Andros Andros Andros Andros Andros
HET EILAND ANDROS IN DE CYCLADEN IN GRIEKENLAND - "DE GROTE GROENE"
plattegrond van Andros English

Voor een bezoek aan Andros vlieg je vanuit Amsterdam het makkelijkste met naar Athene en pakt dan vanaf de nabijgelegen (half uur rijden) havenstad Rafina de veerboot naar Andros (reistijd ongeveer 1,5 tot 2,5 uur afhankelijk van de boot). Een andere optie is om te vliegen op het eiland Mykonos en vanaf daar de veerboot te pakken.

Mijn eerste bezoek aan het eiland Andros in de Cycladen duurde maar een paar uur. We werden gedumpt in de havenstad Gavrio. Ik kwam er aan het einde van oktober toen bijna alles op het eiland Andros dicht was. Als je een uur rondloopt met een zware tas om een restaurantje te vinden waar je iets kunt eten, wordt het gemakkelijk om te zeggen dat je een plaatsje niet leuk vindt. Volgens mij waren we de enige toeristen die die dag daar waren. We wilden eigenlijk alleen maar op de eerste de beste veerboot stappen om weer weg te gaan. We hebben een beetje door het dorp gelopen en op het dorpsstrand gelegen, en dat was het. De boulevard van Gavrio had er aardig uit kunnen zien, ware het niet dat hij stampvol met wagens stond, en het strand....keihard en nog vies ook. Het enige restaurant dat we nog konden vinden dat open was, was echter uitstekend. Men serveerde er alleen crepes, maar die waren heel erg lekker. Voor de liefhebbers van lekker eten hebben we ook een kleine restaurantgids gemaakt.

In 2006 zijn we voor een aantal dagen terug gekeerd en hebben we een auto gehuurd om zoveel mogelijk van het eiland Andros te bekijken. We verbleven in het lieve plaatsje Batsi, een paar kilometer verwijderd van de belangrijkste haven Gavrio. Alhoewel het het einde van september was was het er verrassend stil (de meeste bezoekers kwamen uit Engeland) in dit badplaatsje. Eigenlijk was het overal op het eiland vrij rustig en we konden zelfs een paar prachtige stranden vinden die helemaal verlaten waren! Een vreemde gewaarwording als je bedenkt dat het eiland Andros zo makkelijk te bereiken is. Vanaf de haven van Rafina (Athene) is het maar een paar uur varen om op Andros te belanden. Misschien ligt het aan de havenstad waar de veerboten aanleggen. Het stadje Gavrio nodigt niet echt uit en misschien laten mensen het eiland daarom links liggen. Wij verbleven in Villa Rena, op een heuveltop boven in Batsi, en ons balkon keek uit over het dorp, de zee en een paar kleine eilandjes die in de baai van Batsi liggen. Het werd gerund door twee lieverds, Rena en John (uit Engeland). We hadden een vrij grote studio met een tweepersoonsbed en een eenpersoonsbed, en een mooie nieuwe keuken. Ik heb er zelfs een keertje gekookt, want ik wilde op mijn balkonnetje eten en tegelijk van het uitzicht genieten, maar ook omdat ik het gewoon leuk vind om te koken. Ik denk dat ik de eerste was die er een pan op het vuur zette want alle potten en pannen waren volgens mij nieuw, ahah...

Andros Andros Andros Andros Andros
Andros Andros Andros Andros Andros
WAT MEER INFORMATIE OVER HET EILAND ANDROS IN GRIEKENLAND

Andros is bergachtig en ruw, en het is groot. Je hebt tijd nodig om het te bekijken. Vergeleken met de andere Cycladen is het erg groen, zelfs eind september toen wij er waren. Er zijn overal groene valeien en bergen bezaaid met bomen, en prachtige baaien en kleine dorpjes om elke hoek. Ik kan het qua natuur en landschap alleen vergelijken met het westen van Kreta. Andros heeft ook een prachtige hoofdstad, Andros Chora, die heel anders is dan de meeste andere hoofdplaatsjes op de Cycladen eilanden. In Andros Chora staan grote herenhuizen, er is een prachtig strand, en je vindt er veel restaurants, winkelstraten en kultuur. Het is een heel levendige stad en klaarblijkelijk hebben de mensen geld om uit te geven. Sommige van de herenhuizen staan op de kliffen aan de zee, en de vuurtoren op de pilaar/rots is indrukwekkend om te zien. Op een eilandje voor de kust tref je ook de restanten van een Venetiaans kasteel. In het zuidoosten van het eiland vind je de baai van Korthiou en het dorp Korthiou.

Een van de andere voordelen van Andros is het feit dat er zoveel mooie stranden zijn waar nou eens geen ligbedden en parasols te huur zijn, en deze stranden zijn schoon. En omdat er niet zoveel toeristen naar het eiland komen zijn de meeste stranden rustig of zelfs helemaal verlaten. Dit ondanks het feit dat Andros het op een na grootste eiland is en het meest noordelijke van de Cycladen. Wel komen de Grieken zelf graag naar Andros toe. De meeste niet-Griekse toeristen komen via een reisbureau en boeken iets kompleet met een hotel en verblijven dan ergens tussen Gavrio en Batsi, terwijl veel eilandhoppers het eiland links laten liggen. De busverbindingen op het eiland zijn niet erg goed, dus het beste kun je het eiland met de auto verkennen. Voor een grote plattegrond van Andros klik hier.

De oude stad Paleopolis op Andros
Andros, Paleopolis Andros, Paleopolis Andros, Paleopolis Andros island, Paleopolis Andros, Paleopolis

Op een paar kilometer ten zuiden van Batsi ligt de oude stad Paleopolis. Het Paleopolis van vandaag is een mooi klein dorp dat aan de berg is vastgekleefd. De natuur is hier erg groen en in het dorp zijn een paar taverna's en kafenions. Iets meer dan duizend traptreden brengen je langs een kerk met een blauwe koepel en watervallen helemaal naar beneden waar het strand is en de oude haven. Je kunt er een verzonken pier zien en wat andere overblijfselen (stenen banken, een muur, wat restanten van gebouwen en pilaren) van deze stad die bloeide vanaf de antieke tot de eerste Byzantijnse periode. De stad was goed versterkt en niet had alleen een marktplaats, maar ook een theater, altaren en tempels. Paleopolis was twaalf eeuwen lang de hoofdstad van het eiland. Als je alles beneden wilt gaan bezichtigen, moet je natuurlijk al die traptreden ook weer omhoog, dus houdt daar rekening mee. In Paleopolis is sinds 2003 een Archeologisch Museum waar objecten tentoon worden gesteld die in Paleopolis en elders op het eiland zijn opgegraven. Er zijn onder andere vazen, beelden, inscripties, gebruiksvoorwerpen en munten te zien.

De kerk van Taxiarchis Melidas op Andros
Andros Andros Andros Andros island Andros

Aan de linkerkant van de weg die vanaf de westkust loopt richting de hoofdstad Andros Chora staat Byzantijnse kerk van Taxiarchis Melidas, op de begraafplaats van het dorp Pitrofos. Hij is gebouwd in de 11e eeuw en bevat muuschilderingen uit de 12e eeuw. Een klein stukje hoger gelegen staat nog een aantrekkelijk klein wit kerkje. Sommige van de reliefs uit de kerk zijn te zien in het Archeologisch Museum van Andros.

De kerk van St. Thekla, Church of St Christoforos op Andros
Andros Andros Andros Andros Andros

Ik heb geen idee wat dit voor kerkje is maar het kwam met borden en een kleine parkeerplaats, dus ik ga er maar vanuit dat het een oude en bijzondere kerk is. Hij staat aan de westkant van het eiland Andros en de vergezichten vanaf het platform zijn spektakulair, dus voor alleen al die reden is het een korte stop waard. Zoals je op de foto kunt zien was het deze dag niet al te best weer, maar dat kan gebeuren aan het einde van september, en de volgende dag scheen gewoon weer de zon.

Het klooster Panachrantos en het relikwie (de schedel) van de martelaar Agios Panteleimon op Andros
Andros Andros Andros Andros Andros
Andros Andros Andros Andros Andros

Panachrantos Monastery Het indrukwekkende klooster Panachrantos werd gebouwd in de 10e eeuw door de Byzantijnse keizer Nikoforos Fokas, die tussen 963 en 969 regeerde over het Oost Romeinse Rijk. De Byzantijnse keizer voerde een oorlog op Kreta en volgens de legende beloofden twee monikken op Andros voor zijn zege te bidden in ruil voor financi묥 hulp. Nadat de keizer de oorlog had gewonnen loste hij zijn schuld in en liet het klooster bouwen.

Het Panachrantos klooster staat hoog in de bergen (op 750 meter hoogte) in het zuiden van het eiland Andros en je kijkt er prachtig uit over het landschap, de hoofdstad Andros Chora, en de zee. Het is omgeven door sterke muren en het ziet er uit als een Byzantijns fort. In het kleine kerkje bij het klooster zijn mooie 18e eeuwse muurschilderingen.

Volgens de overlevering werd het Panachrantos klooster gebouwd op de plek dat door het icoon van de Heilige Moeder (Panachrantos) werd aangewezen. Het icoon wordt nog steeds bewaard in het klooster op een stand naast de zuidelijke deur naar het altaar van de grote kerk van het klooster. Het klooster bezit ook een belangrijk relikwie: de schedel van de martelaar Agios Panteleimon. Dit relikwie en een icoon van Panteleimon staan naast de Panachrantos en zijn de trots van het klooster, evenals van het eiland Andros. Op de foto links is het relikwie en het icoon van Agios Panteleimon te zien.

De Agios Petros Toren op Andros
Andros, Petros Tower

De Agios Petros Toren is gesitueerd net boven het stadje Gavrio (ongeveer 15 minuten rijden en dan nog een wandeling). Je kunt het bereiken op twee manieren (of eigenlijk maar op 1 manier). Stop echter niet bij het eerste bord dat je ziet dat wijst naar de toren maar rijdt door naar de tweede. Het eerste bord leidt over een pad (ook naar beneden) maar 100 meter voor je de toren bereikt staat er ineens een bord waarop je leest dat het gevaarlijk is om door te lopen. Een grote hoeveelheid bijenkorven verspert de doorgang.

De 20 meter hoge Agios Petros toren stamt uit de Hellenistische tijd, uit ongeveer de 4e of 3e eeuw voor christus, en is de best bewaarde ruﮥ van Andros. De toren kijkt uit over Gavrio en de zee en werd gebouwd in een tijd dat er veel koper op Andros werd gedolven. Waarschijnlijk was hij bedoeld om de mijnwerkers te beschermen in geval van een aanval van piraten, en om het land en de zee te controleren. De basis van de toren meet 9.4 meter en hij is cylindrisch van vorm, en hij heeft een trap die naar 5 bovengelegen deuren leidt.

De hoofdstad van het eiland Andros in Griekenland - Andros Chora
Andros Chora Andros Chora Andros Chora Andros Chora Andros
Andros Chora Andros Chora Andros Chora Andros Chora Andros

Andros Chora, op ongeveer een uur rijden van de veerboten-haven Gavrio, aan de oostzijde van het eiland, is een levendige en mondaine stad, vol met prachtige herenhuizen, winkels, tavernas en musea. Het is gelegen op een schiereiland en het is onstaan in de Venetiaanse tijd als een kleine nederzetting rond een kasteel. In Chora vind je ook alle andere voorzieningen zoals supermarkten, banken, een postkantoor en een politiebureau. Er zijn een aantal lange brede straten, pleinen met terrasjes en mooie kerken (de grootste stond in de steigers toen wij er in 2006 waren). Al deze winkels en taverna's zeggen je dat het leven hier goed is en dat de mensen geld hebben om uit te geven. Het is een rijke stad en de mensen kleden zich er ook naar, inclusief de juwelen. Aan het einde van het dorp is een trap die leidt naar een van de mooie stranden van Andros Chora. Op twintig minuten wandelen ten zuiden van de hoofdstad ligt nog een ander strand, het strand van Lidi.

Andros Andros Andros Andros Andros
Andros Andros Andros Andros Andros

Ook zijn er in Chora de overblijfselen van een Venetiaans fort dat stamt uit 1207 (gebouwd door Marino Dandolo) en een prachtige vuurtoren die op een pilaar in de zee staat. Het Venetiaanse kasteel lag op een eilandje voor het schiereiland gescheiden door een stuk zee dat zo'n 2 ࠳ meter breed is en het was door middel van een brug verbonden met het vaste land. De originele houten brug werd op een later tijdstip vervangen door een van steen. Het Venetiaanse kasteel was goed bewaard gebleven totdat het tijdens de Tweede wereldoorlog door vandalisme grotendeels verwoest werd. In Chora zijn drie musea: het Museum van Moderne Kunst, het Archeologisch Museum met vondsten die opgravingen op het eiland zijn gedaan en het Nautisch Museum waar de marine geschiedenis van Andros wordt tentoongesteld. In het begin van de 20ste eeuw was Andros een belangrijk maritiem centrum en in die tijd kwam ongeveer een kwart van de handelsvloot uit Andros. Dit laatste museum staat op het plein met het standbeeld van de onbekende matroos. Aan beide zijden van Chora is een strand (Nemborio en Paraporti) dat te voet kan worden bereikt. De meeste accommodaties vind je bij het Nemborio strand.

Andros Chora Andros Chora Andros Chora Andros Chora Andros Chora

De stad is levendig, met zowel de smalle straatjes met keitjes en bredere straten, waarvan sommige de heuvels op of af gaan, en er zijn tal van winkels en taverna's om uit te kiezen en er zijn fastfood restaurantjes (met soms echt heel goed eten). Chora is ook de plek voor mensen die een beetje nachtleven op willen zoeken. De hoofdstraat van het stadje is geplaveid met marmer. Je kunt een plekje in de schaduw op een terras opzoeken en naar de mensen kijken die voorbij lopen. Er is een mengsel van Byzantijnse, neoklassieke en Venetiaanse gebouwen die zodanig zijn neergezet dat ze een verdediging tegen indringers vormden. Tussen deze oude huizen staan de cycladische en de nieuwe gebouwen. In het oude centrum van de stad is het verboden voor auto's, dus het is een goede plek voor een ontspannen wandeling. Er zijn toeristen in Chora, maar het heeft niet echt het gevoel van een toeristische bestemming. Het stadsstrand is van een goede grootte en het is een zandstrand en ook niet erg druk.

Om een hotel, appartement of studio op het eiland Andros te boeken - klik hier.

Het dorp en het strand van Batsi op het eiland Andros in Griekenland
Batsi Beach in Andros Het dorp Batsi op Andros Het dorp Batsi op Andros Het dorp Batsi op Andros Het dorp Batsi op Andros
Batsi Beach in Andros Het dorp Batsi op Andros Het dorp Batsi op Andros Het dorp Batsi op Andros Het dorp Batsi op Andros

Het dorp Batsi en zijn strand, 7 kilometer van de havenstad Gavrio verwijderd, is veranderd van een klein vissersplaatsje in een cosmopolitisch toeristenresort, waar behalve het geweldige strand natuurlijk, een ruime keuze is in winkeltjes, restaurants, nachtclubs en gezellige barretjes. In Batsi is tevens een bank en een postkantoor. Het dorp ligt op twee heuvels in een prachtige baai die over de Egeische zee uitkijkt, en het ligt beschermd tegen de wind. Batsi heeft leuke witte huisjes met dakpannen en gekleurde ramen en deuren, en het heeft een pittoreske kleine haven met vissersbootjes.

De stranden en naturistenstranden op het eiland Andros in Griekenland
Andros Andros Andros Andros Andros
Andros Andros Andros Andros Andros

Het eiland Andros heeft vele mooie stranden verspreidt over het hele eiland. Persoonlijk vond ik op dit eiland de stranden veel mooier dan op een aantal van de andere Cycladen eilanden waar ik ben geweest. Op de paar kilometer tussen de aankomsthaven Gavrio en het badplaatsje Batsi word je dat al direkt duidelijk want na elke bocht ligt er weer een ander prachtig strand, en zo rijd je langs een flink aantal stranden voordat je in Batsi aankomt. Het water is er ook heel helder en de stranden zijn goed, groot en schoon vergeleken met de meeste andere eilanden in deze eilandengroep. Veel parasols en bedjes tref je er niet aan. Voor nog veel meer info over de stranden en de naturistenstranden op het eiland Andros in Griekenland kijk op de speciale strandpagina.

HOTELS, APPARTEMENTEN EN STUDIO'S OP HET EILAND ANDROS IN GRIEKENLAND

Andros, een van de grootste en zeker de groenste van de Cycladen-eilanden is niet een eiland dat zich echt vreselijk met het toerisme bezighoudt. Hier zijn er geen mensen met bordjes in de haven die hun accommodaties aanbieden als je aankomt (althans, ik heb het nooit meegemaakt). De meeste slaapplaatsen vind je in het dorp Batsi en is in de vorm van studio's en appartementen. In het dorp is het grootste zandstrand van het eiland en je vindt er ook de meeste faciliteiten, zoals een aantal restaurants en twee kleine supermarktjes. Echt supertoeristisch is het er dus nog niet en het blijft er rustig. Even verderop vind je vaak de stranden leeg en er zitten hele mooie, schone en ongerepte tussen. Wij hebben heerlijk op dat soort lege stranden vertoefd, maar ook op Batsi Beach zelf is het meestal niet erg druk. Hier zijn wat zonnebedjes en parasols te huur. Accommodatie in Gavrion zou ik niet aanbevelen, want echt veel sfeer heeft het dorp niet en het strand daar is niet goed. Het is een plek om en keer te kijken, je huurauto te bestellen en eventueel je veerboot-tickets te halen.

Hieronder staan een aantal hotels, appartementen en studio's die rechtstreeks te boeken zijn via het internet voor het geval je iets wilt reserveren. Iets wat zeker in juli en augustus niet onverstandig is. Omdat de meeste accommodaties kleinschalig en populair zijn zullen die vaak snel vollopen, ook in andere periodes. Als het je iets lijkt is het misschien geen slecht idee om gewoon maar wat te reserveren. Sommige hotels hebben een ophaalservice van de haven naar de accommodatie maar er zijn ook taxi's op het eiland die je er in tien minuten naartoe kunnen brengen en af en toe rijdt er een bus. Zowiezo loont het om een aantal dagen een auto te huren op het eiland om rond te gaan rijden want het eiland is best groot. In de haven zitten diverse autoverhuurbedrijven. Andros is eenvoudig te bereiken. Je vliegt naar Athene en hier neem je een taxi of de bus naar de kleine haven van Rafina (30 minuten). Andros is de eerste stop voor de veerboten en de reis van de haven naar het eiland duurt ongeveer 2 uur. Dagelijks zijn er diverse boten die vanuit Rafina naar Andros varen. Meestal gaan die in de ochtend en aan het einde van de middag.

Om een hotel, appartement of studio op het eiland Andros te boeken - klik hier.

Andros Hotels - Batsi Beach - Villa Alexandros - goedkope optie, goed beoordeeld
Andros hotels, Villa Alexandros in Batsi Beach Andros hotels, Villa Alexandros in Batsi Beach Andros hotels, Villa Alexandros in Batsi Beach Andros hotels, Villa Alexandros in Batsi Beach Andros hotels, Villa Alexandros in Batsi Beach
Andros hotels, Villa Alexandros in Batsi Beach Andros hotels, Villa Alexandros in Batsi Beach Andros hotels, Villa Alexandros in Batsi Beach Andros hotels, Villa Alexandros in Batsi Beach Andros hotels, Villa Alexandros in Batsi Beach

Villa Alexandros ligt op 100 meter van de zee, op tien minuten loopafstand van het mooie zandstrand van Batsi. Vanaf de 10 volledig uitgeruste studios is er een prachtig uitzicht op de zonsondergang en de oneindige Egeﳣhe Zee en de Baai van Batsi. Wij willen u graag een onvergetelijke vakantie bezorgen.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Villa Alexandros op het eiland Andros - klik hier.

Batsi Beach - Nora Norita Studios - Studio's met zeezicht in Batsi, Andros
Andros hotels, Nora Norita Studios Andros hotels, Nora Norita Studios Andros hotels, Nora Norita Studios Andros hotels, Nora Norita Studios Andros hotels, Nora Norita Studios

Het gebouw van Nora-Norita ligt aan de baai van Batsi, op slechts 60 meter van Kolona Strand, en biedt goed uitgeruste studio's met prachtig uitzicht over de baai en de stad. Geniet van een ontspannen vakantie in uw eigen comfortabele studio in Nora-Norita. Als u wilt kunt u uw eigen maaltijden bereiden met behulp van uw volledig ingerichte kitchenette. Controleer uw e-mails met Nora-Noritas gratis toegang tot computers. Leun achterover en geniet van het prachtige uitzicht over de nabijgelegen strand en de Egeﳣhe Zee. De studio's zijn omgeven door het bergachtige landschap van Batsi, en biedt u een rustige locatie met uitstekende wandel-mogelijkheden. Nora-Norita Studios kunnen ook voor u een auto te huren, als u het gebied verder verder wilt verkennen. Het centrum van Batsi ligt op een rustige 15 minuten loopafstand van Nora-Norita, en daar zijn veel uitstekende restaurants en bars. Villa Nora-Norita ligt gelijk aan de voorkant van het Kolona zandstrand van het dorp Batsi, op 150 meter afstand van het zandstrand van Batsi, 150 m van restaurants, minimarkt en busstation.

Er zijn 14 studio's (elk geschikt voor 2 / 3 personen). Alle kamers hebben een balkon met uitzicht op het prachtige zandstrand Kolona en Batsi Bay. Batsi heeft vele taveernes met lokale specialiteiten, restaurants, cafes enz. De villa's behoren tot de A-klasse van Andros Batsi hotels, zijn het hele jaar geopend en bieden ideale accommodatie tegen geweldige prijzen! Alle Villa Nora-Norita Andros hotel studio's en appartementen die te huur zijn zijn voorzien van airconditioning en hebben: een prive-bad, een keuken met koelkast en alle benodigde keukengerei, een tv, verwarming, een ruim balkon met een prachtig uitzicht op zee. Andere diensten omvatten: een receptie, schoonmaakservice elke 3 dagen, toegang tot internet, fax service, transfer service, autoverhuur.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Nora Norita Studios in Batsi, Andros - klik hier.

Andros Hotels - Batsi Beach - Chrissy Akti Hotel** - 5 Meter van het strand af - singles, doubles, triples en familiekamers
Andros hotels, Chrissy Akti Hotel in Batsi Beach Andros hotels, Chrissy Akti Hotel in Batsi Beach Andros hotels, Chrissy Akti Hotel in Batsi Beach Andros hotels, Chrissy Akti Hotel in Batsi Beach Andros hotels, Chrissy Akti Hotel in Batsi Beach
Andros hotels, Chrissy Akti Hotel in Batsi Beach Andros hotels, Chrissy Akti Hotel in Batsi Beach Andros hotels, Chrissy Akti Hotel in Batsi Beach Andros hotels, Chrissy Akti Hotel in Batsi Beach Andros hotels, Chrissy Akti Hotel in Batsi Beach

Ideaal gelegen in het centrum van Batsi op het eiland Andros. Dit hotel kijkt uit over de kust en ligt vlakbij het belangrijkste strand van het dorp Batsi. Batsi is een rustige kustplaats gelegen aan de voet van een berg. Het Chryssi Akti Hotel is een loopafstand van de belangrijkste winkels, cafes en restaurants. Recentelijk gerenoveerd, biedt het hotel een modern interieur voor haar gasten. Uitgerust met een zwembad en gelegen op een centrale locatie, is het Chryssi Akti Hotel dicht bij alles dat nodig is om te genieten van een ontspannende vakantie. Het hotel is makkelijk bereikbaar per taxi of bus vanaf de haven. Op verzoek stopt de bus bij het hotel. Al onze kamers zijn goed uitgerust in een gezellige omgeving. De kamerfaciliteiten zijn: . balkon met zijdelings uitzicht op zee . A/C koud/warmt . Kleuren TV & satelliet ontvangst . Directe telefoonlijn . Muziek . Koelkast . Prive-badkamer met bad accessoires en haardroger . Wasservice . WC . Dagelijkse schoonmaakservice

Check beschikbaarheid en prijzen & boek het Chrissy Acti Hotel in Batsi op het eiland Andros - klik hier.

Om nog meer hotels, appartementen en studio's te bekijken check the hotelpagina - klik hier.


ɠHans Huisman, http://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional