Anafi
De Griekse eilanden Anafi HOME Anafi Hotels Anafi Stranden Anafi Bezienswaardigheden Anafi Reizen

DE BEZIENSWAARDIGHEDEN OP HET EILAND ANAFI IN DE CYCLADEN IN GRIEKENLAND

• Anafi heeft een van de meest ongerepte en aardigste chora's (hoofdstad) van alle Griekse eilanden, zeer authentiek met mooie Cycladische huizen. Buiten staan de bakovens. De kleine hoofdstad Chora ligt op een heuvel in het zuidwesten van het eiland boven de havenstad Agios Nikolaos. De meeste inwoners van Anafi wonen in deze op een heuvel gelegen Chora dat via een asfaltweg verbonden is met het minuscule haventje Agios Nikolaos, waar de weinige veerboten aankomen. Vanaf de haven gaat af en toe een bus naar de Chora op de top van de heuvel en ook af en toe gaat er weer een bus terug. Verder is het veel wandelen geblazen (maar zie de update verderop). In het grootste gedeelte van de Chora is verkeer (auto's) niet toegestaan. De wegen zijn er slecht of niet bestaand en een auto huren kun je er niet. De Chora ligt op een hoogte van 260 meter en stamt uit de middeleeuwen. In het dorp zijn veel smalle straatjes met keitjes en er zijn verschillende oude en nieuwere kerkjes. In een paar hiervan zijn Byzantijnse iconen te bekijken. De straatjes leiden omhoog naar de restanten van de oude kastro. In de Archeologische collectie van het eiland zijn de opgravingen te bekijken die op het eiland zijn gedaan.

• Er is een Venetiaans kasteel en de ruines van een oude stad in Kastelli op een hoogte van 327 meter. Deze antieke stad Anaphe en zijn Venetiaanse opvolger liggen op de kegelvormige bergtop Kastelli. Op het ruineveld bevinden zich verschillende grafkamers met nissen, een waterbassin en sporen van tempels. De stad is gesticht door de Doriërs in de 8ste eeuw voor Christus en had zijn grootste bloei tijdens de Romeinse periode. Op deze plek zijn de stadsmuren en vele overblijfselen uit de Romeinse tijd te zien. Het interessantste is een gebeeldhouwde stenen sarcofaag die staat naast de Panagia sto Dokari kerk. Ook zijn er de restanten op het eiland van een oude Romeinse haven die Katalymatsa heette.

• In het oosten van het eiland op de top van een heuvel is een verlaten klooster klooster Zoodochos Pigi dat is gebouwd op de site van een oude tempel van Apollo. Op een landengte in het zuidoosten van het eiland liggen de overblijfselen van het antieke Apollo heiligdom. Sinds de Turkse bezetting van het eiland is het klooster een pelgrimsoord geworden. Op de site zijn vrij substantiële overblijfselen van de voormalige tempelmuren en van de tempel zelf te zien.

• Het oude Kalamiotissa klooster staat op de hoogste en meest imposante rots, aan de oostzijde van het eiland Anafi. Het is onbereikbaar over zee en moeilijk te bereiken via land. Tegenwoordig is het klooster verlaten.


© Hans Huisman, http://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional