Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

Deze webpagina is verkiezingsprogramma

VERKIEZINGSPROGRAMMA 2002 – 2006.

Voor u ligt het verkiezingsprogramma van het Christen Democratisch Appel voor de komende raadsperiode.

Het CDA als politieke christen-democratische partij gaat uit van 4 kernbegrippen, ontleend aan de Bijbel en de traditie, te weten:

  1. Het CDA wil de gerechtigheid dienen: ieder mens moet tot zijn recht kunnen komen.
  2. Het CDA wil ieders verantwoordelijkheid voor eigen en gemeenschappelijke zaken tot gestalte laten komen.
  3. Het CDA wil dat doen in solidariteit: ieder moet naar vermogen bijdragen in de zorg voor elkaar.
  4. We zijn rentmeesters van de schepping. We zullen talenten moeten ontwikkelen, het milieu beschermen en zorgen dat alle mensen een aandeel krijgen in de vruchten van de schepping.

Voor de christen-democratie staat de mens centraal. Menselijke waarden als persoonlijke integriteit en waardigheid, respect, geluk, zorg voor en trouw aan elkaar, veiligheid en geborgenheid staan voorop.

Het CDA wil daarbij permanent laten blijken een volkspartij te zijn: vooraf luisteren naar mensen en achteraf verantwoording afleggen, er steeds zijn voor alle geledingen van de bevolking, met name voor de mensen die onze hulp het hardst nodig hebben.

Wij zijn dus een plaatselijke politieke beweging. Daarnaast zijn we echter ook een landelijke partij, die belangrijke contacten onderhoudt met de provinciale en landelijke overheid..

November 2001

CDA afdeling Woensdrecht.

 

  1. ALGEMEEN BESTUUR

Inleiding

Het bestuur van de huidige gemeente is redelijk op gang gekomen. Een zuinig beleid blijft geboden nu het ernaar uitziet dat de financiële bijdragen van het rijk blijven afnemen.

0.1 De gemeente dient zich te concentreren op haar kerntaken en zich daarop regelmatig te bezinnen. Het CDA is in beginsel voor verdergaande uitbesteding van taken die niet tot de kerntaken behoren, mits dit niet leidt tot gedwongen ontslagen en de kwaliteit van de dienstverlening niet aantast.

Het CDA is er voorstander van dat de gemeente haar taken zoveel mogelijk zelfstandig kan vervullen. Taken die daarvoor te duur of te omvangrijk zijn dienen in goede samenwerking met andere gemeenten te worden uitgevoerd.

Belangrijk is, dat er zodanig wordt gewerkt, dat de zaken voor de inwoners van onze gemeente zo goed en zo goedkoop mogelijk worden geregeld.

Een kwalitatief goed toegerust ambtenarenapparaat dient gericht te zijn op een klantvriendelijke dienstverlening aan onze burgers. De communicatie met de burgers dient goed te zijn, vooral nu ons daartoe allerlei moderne middelen ter beschikking staan. Naast de digitale toegankelijkheid blijft echter de persoonsgebonden loketfunctie een belangrijke rol vervullen, evenals de gemeentelijke huis-aan-huispublicaties in eenvoudig te begrijpen taal..

0.2 In het kader van de op handen zijnde vernieuwing van de lokale democratie is het CDA van opvatting, dat raadsleden dienen op te treden als volksvertegenwoordigers, die in houding, gedrag en taalgebruik dicht bij de samenleving horen te staan. Binnen B&W en gemeenteraad dient duidelijkheid te bestaan over de onderscheiden rollen.

0.3 Het CDA respecteert de eigen verantwoordelijkheid van maatschappelijke organisaties, ook als deze voor hun bekostiging grotendeels afhankelijk zijn van de gemeente.

0.4 Het CDA wenst deel te nemen aan een college van B&W, dat in staat is een samenhangend en door partijen gedragen coalitieprogramma uit te voeren.

0.5 Het CDA wil bevorderen, dat bij het nieuwe gemeentehuis ook een nieuwe middelbare school tot stand komt.

0.6 In de komende raadsperiode zal het CDA extra de vinger aan de pols houden aangaande controle op het uitvoeren van de op stapel staande projecten binnen de daarbij afgesproken begroting en tijdsbestek.

0.7 De vijf kernen in de gemeente moeten in beginsel op een gelijkwaardige manier behandeld worden, met name op het gebied van voorzieningen en subsidies.

  1. OPENBARE ORDE EN VEILIGHEID

Inleiding

Voor een leven in menselijke waardigheid is veiligheid een noodzakelijke voorwaarde. Het versterken van de veiligheid van de burger is een opdracht aan iedereen in de samenleving, dus zeker niet alleen aan politie en justitie. Een sterke beleving van de elementaire normen en waarden is daarvoor noodzakelijk, een beleving die tot stand komt via het gezin, de scholen, de verenigingen, de geloofsgemeenschappen.

1.1 Het gemeentebestuur dient zich te presenteren als een geloofwaardige, rechtvaardige en standvastige rechtshandhaver.

1.2 De gemeentelijke regelgeving moet toegesneden zijn op de lokale situatie en op de problematiek van deze tijd. Tot nieuwe regelgeving wordt pas overgegaan wanneer de mogelijkheid van handhaving en de bereidheid tot daadwerkelijke handhaving is vastgesteld.

1.3 Het veiligheidsgevoel kan bevorderd worden door onder andere een actieve inzet van agenten en het wegnemen van "enge plekken".

1.4 Voor bestrijding van criminaliteit dient naar het oordeel van het CDA een "lik op stuk" beleid te worden gevoerd.

1.5 Koffieshops en/of andere gelegenheden die soft- en/of harddrugs verstrekken moeten te allen tijde worden geweerd.

1.6 Aangaande sexinrichtingen houdt het CDA vast aan bevriezing van het huidige aantal.

1.7 Rampenplannen moeten up to date worden gehouden. Oefeningen in het bestrijden van rampen hebben een hoge prioriteit.

1.8 Speciale aandacht is nodig voor de brandbestrijding in de kernen. Het CDA is voor een systeem gebaseerd op vrijwilligers, zolang er voldoende vrijwilligers zijn. Intensiveren van het handhaven van brandveiligheidsvoorschriften werkt preventief.

  1. VERKEER EN VERVOER

Inleiding

Er dient grote aandacht te zijn voor de verkeersveiligheid. De auto is en blijft een belangrijk vervoermiddel en daarmee moet rekening worden gehouden.Voor de groepen de schoolgaande jeugd, de ouderen en de mindervaliden moet, voor zover zij de auto niet kunnen gebruiken, veilig en betaalbaar vervoer mogelijk zijn. In het bijzonder gaat het daarbij om veilige fiets- en wandelroutes en goede oversteekplaatsen.

2.1 Met name in woonwijken en in de omgeving van scholen is verkeersveiligheid erg belangrijk. Schoolroutes hebben daarom prioriteit. Kruispunten en wegvakken waar veel ongelukken gebeuren dienen te worden verbeterd.

2.2 Verkeersveiligheid kan worden bevorderd door voorlichting o.a. door politie op scholen, inschakelen van ouders en verzorgers (ouderbrigades) en samenwerking met Veilig Verkeer Nederland.

2.3 Openbare voorzieningen dienen goed bereikbaar te zijn voor iedereen, ook voor gehandicapten en ouderen. Met hun gespecialiseerde organisaties moet worden overlegd over verbeteringen.

2.4 De gemeente dient te zorgen voor voldoende parkeergelegenheid bij openbare gebouwen en parkeergelegenheid in de buurt van winkels, horecabedrijven e.d. te bevorderen c.q. voor te schrijven.

2.5 De gemeente moet zorgen voor parkeergelegenheid voor vrachtauto’s. Parkeren van vrachtauto’s in woonwijken moet zo snel mogelijk worden verboden.

2.6 Gebruik van het kleinschalig openbaar vervoer kan verder gestimuleerd worden. Het CDA denkt hierbij aan het zo mogelijk beïnvloeden van de plannen van BBA, het regelmatig evalueren en zo nodig aanpassen van de regels voor het KAPS (Kleinschalig Aanvullend Personen Streekvervoer) en het instandhouden van de "leutbus".

2.7 Het CDA steunt de volgende investeringen:

2.8 Het CDA is in principe tegen de aanleg van een goederenspoor door de gemeente. Indien deze lijn echter onvermijdbaar blijkt, is het CDA bereid hierover positief mee te denken, mits aan bepaalde stringente voorwaarden wordt voldaan.

2.9 Om overlast voor de burgers zo veel mogelijk te vermijden, dienen werkzaamheden aan riolering en alle andere nutsvoorzieningen aan wegen indien mogelijk altijd met elkaar te worden gecombineerd.

3.0 ECONOMISCHE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Inleiding

Economische groei is voor elke gemeente belangrijk, dus ook voor de gemeente Woensdrecht. Het gemeentebestuur dient dan ook zo veel mogelijk de economische ontwikkeling te stimuleren.

3.1 Bestaande ondernemingen in de gemeente moeten zo mogelijk in staat gesteld worden om uit te breiden.

3.2 Nieuwe bedrijventerreinen voor grootschalige bedrijven kunnen alleen in regionaal verband tot stand komen.

3.3 Onze bestaande bedrijventerreinen dienen ten behoeve van kleinschalige en milieuvriendelijke bedrijven te kunnen worden uitgebreid.

3.4 Op regionaal niveau dient de gemeente samen te werken ten behoeve van een gezamenlijk milieu- en economisch beleid.

3.5 Ook in de begeleiding van startende ondernemers kan op regionaal niveau worden samengewerkt.

3.6 Door de toenemende welvaart stijgt de vraag naar toeristische activiteiten. Het Toeristisch Recreatief Actie Plan (TRAP) is voor het CDA een goede eerste stap. De toeristisch-recreatieve ontwikkeling zou echter voor het gemeentebestuur een speerpunt moeten worden. Er dient actief promotie te worden gemaakt voor dorp en streek. Met name ook rondom de bedrijventerreinen dient de omgeving aantrekkelijk te worden/blijven door de aanleg van groengordels.

3.7 Het buitengebied in de Zuidwesthoek is een agrarisch gebied en het CDA wil dat zeker zo houden. De agrarische sector moet een dynamische en een duurzame en daarmee ook een belangrijke economische rol blijven spelen in een groene en recreatieve gemeente Woensdrecht.

3.8 Opdrachten van de gemeente dienen zoveel mogelijk te worden gegund aan plaatselijke bedrijven, mits ze concurrerend zijn en voldoen aan de daarvoor gestelde criteria.

3.9 Woningbouw en werkgelegenheid moeten op elkaar worden afgestemd via meerjarenplannen.

3.10 De gemeente dient het belang van de glasvezelkabel voor de moderne communicatie in het oog te houden.

3.11 Het vinden van een goede bestemming voor de voormalige Wilhelminakazerne is ook economisch van betekenis.

4.0 ONDERWIJS EN EDUCATIE

Inleiding

De rol van de gemeente in het onderwijsbeleid is aan het veranderen. Over het algemeen hebben scholen een grotere autonomie gekregen Van wezenlijk belang is een goed overleg tussen gemeente en schoolbesturen, dat dient te zijn gericht op overeenstemming.

4.1 De vrijheid van richting en inrichting van bijzondere scholen moet door de gemeente volledig worden gerespecteerd.

4.2 Het CDA vindt dat scholen veel meer zijn dan alleen leerinstituten. Met name kunnen zij een belangrijke rol spelen bij de beleving van normen en waarden.

    1. Onwettig schoolverzuim dient te worden tegengegaan, onder andere door het handhaven van de Wet op de Leerplicht.
    2. Het CDA steunt het zwemonderwijs op de scholen.
    3. Bestaande onderwijsvormen in de kernen moeten indien enigszins mogelijk gehandhaafd blijven. Het CDA wil graag onderzoek naar de mogelijkheden om bijzonder en openbaar onderwijs te combineren.
    4. De gemeente Woensdrecht dient tenminste een volwaardige v.m.b.o.-school te hebben.

5.0 CULTUUR, WELZIJN, SPORT EN RECREATIE

Inleiding

Het beleid van de gemeente moet gericht zijn op het welzijn en het zich welbevinden van alle burgers. In alle kernen van de gemeente moeten inwoners plezierig en veilig kunnen wonen en op een volwaardige manier kunnen deelnemen aan het sociale en culturele leven.

5.1 Voor elke vereniging gelden de uitgangspunten zoals ze zijn vastgelegd in de huidige subsidieverordening.

5.2 Cultuurhistorische aspecten behoren ruim aandacht te krijgen in de zorg voor de bebouwde omgeving. De gemeente moet zorg hebben voor het behoud van kerktorens, kerkgebouwen en andere beeldbepalende elementen.

5.3 Het CDA steunt het particulier initiatief dat kan rekenen op een maatschappelijk draagvlak.

5.4 Het CDA wil het vrijwilligerswerk steunen en vraagt daarbij speciale aandacht voor het hierin betrekken van de jeugd en de ouderen.

5.5 Kinderopvang, inclusief buitenschoolse opvang, is en blijft van belang. Van gebruikers wordt bijbetaling naar draagkracht gevraagd.

5.6 Het CDA is voorstander van privatisering daar waar dit mogelijk en wenselijk is en de kwaliteit van de dienstverlening gehandhaafd blijft.

5.7 Basisvoorzieningen ten behoeve van sportbeoefening dienen in alle kernen in stand te worden gehouden.

5.8 Waar dit mogelijk is, is het CDA groot voorstander van grensoverschrijdende samenwerking wat betreft bibliotheken en het verenigingsleven.

5.9 Uitgangspunten voor het gemeentelijk sport- en recreatiebeleid zijn:

6.0 SOCIALE ZAKEN EN VOLKSGEZONDHEID

Inleiding

Voor het CDA telt ieder mens. Juist voor degenen die om een of andere reden hulp behoeven moet de gemeente een steunpilaar zijn. Hoog op de agenda van het CDA staan het gemeentelijk jeugdbeleid en vooral het gezinsbeleid.

Bestrijding van ‘stille armoede’ op lokaal niveau is een prioriteit van het CDA, evenals het voorkomen dat mensen maatschappelijk geïsoleerd raken of zich primaire levensbehoeften moeten ontzeggen. Het belangrijkste middel hierbij is het bieden van werk.

6.1 Ouderen moeten zo lang mogelijk volwaardig kunnen deelnemen aan activiteiten in de samenleving. Het is de taak van de gemeente om belemmeringen weg te nemen en mogelijkheden te scheppen. Overleg met de belangenorganisaties is daarbij noodzakelijk.

6.2 Het CDA steunt een actief beleid met betrekking tot bijzondere bijstand. Aandacht moet ook gegeven worden aan diegenen, die net boven het bijstandsniveau moeten leven.

De gemeente moet samenwerking bevorderen met kerken en andere organisaties die zich richten op financieel zwakkere groepen.

6.3 Het voortbestaan van de sociale werkvoorziening is van groot belang voor de regio. De gemeente moet de samenwerking tussen werkvoorzieningschap en de overige voorzieningen voor werklozen en WAO-ers bevorderen.

6.4 Het CDA steunt een permanent centrum voor de opvang van asielzoekers, mits dit is gebonden aan een maatschappelijk verantwoord maximum aantal bewoners.

6.5 Het CDA wil een goede afstemming tussen de beleidsterreinen sociale zaken, economische zaken, welzijn en arbeidsmarkt. De komst van Centra voor Werk en Inkomen (CWI) betekent een belangrijke verandering. Deze centra, met daarachter het arbeidsbureau, de sociale dienst en het nieuwe Uitvoeringsorgaan Werknemersvoorzieningen, vormen het eerste loket voor mensen die werk zoeken of in aanmerking willen komen voor bijstand.

6.6 De Wet Voorzieningen Gehandicapten (WvG) zal beheersbaar en naar menselijke maat moeten worden uitgevoerd.

6.7 Het CDA zet zich in voor gehele of gedeeltelijke kwijtschelding van de OZB en de afvalstoffenheffing voor mensen met een laag inkomen. Door het hanteren van de zogenaamde 95% norm kan maatwerk geleverd blijven worden.

7.0 MILIEU

Inleiding

Gedurende lange tijd is er onvoldoende aandacht geweest voor de aantasting van het leefmilieu. Het CDA-uitgangspunt ‘rentmeesterschap’ geeft de verantwoordelijkheid extra aandacht te besteden aan het milieu.

7.1 Het milieubeleid moet gebaseerd zijn op:

7.2 Het beleid van de gemeente dient te zijn vastgelegd in een goed gemeentelijk milieubeleidsplan.

7.3 De kosten van de riolering in het buitengebied moeten voor de bewoners redelijk blijven.

7.4 Piekbelasting in de luchtverontreiniging moet blijvend gemeten en getoetst worden. De gemeente dient zorg te dragen voor tijdige alarmering van de bevolking in gevallen waarin dit nodig of wenselijk is.

7.5 De geluidsoverlast van bedrijven moet op termijn verminderen. Ook de hinder van verkeer dient steeds meer binnen aanvaardbare normen te worden gebracht.

7.6 De gemeente stimuleert een goede en betaalbare afvalpreventie. Het bevorderen van het hergebruik en het gescheiden inzamelen van afval is hierbij noodzakelijk. Op grond van het principe ‘de vervuiler betaalt’ wordt er bij de afvalstoffenheffing rekening mee gehouden dat daarvoor verschillende systemen in omloop zijn. Neveneffecten als afvaltoerisme moeten voorkomen worden.

8.0 RUIMTELIJKE ORDENING EN VOLKSHUISVESTING

8.1 De gemeente dient een ‘groene’ gemeente te blijven met een open karakter. Het CDA verzet zich tegen ongewenste ontwikkelingen in bossen en polders.

8.2 Versterking van een grensoverschrijdend natuurpark Grenspark Zoom/Kalmthoutse Heide is gewenst. Hiervoor is de medewerking van de eigenaren en bewoners in het buitengebied nodig.

8.3 Woningbouw voor de eigen bevolking in elke kern moet mogelijk zijn. Het CDA streeft een beleid na waarbij extra zorgwoningen worden gebouwd voor senioren en gehandicapten, waardoor deze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen.

8.4 Er zijn voldoende plannen voor bouwlocaties om in de vraag van de komende tien jaar te voorzien. In de komende periode moet met de uitvoering van bestaande plannen voortgang worden gemaakt.

8.5 In het kader van de reconstructie en herstructurering van het landelijk gebied, met betrekking tot het mestbeleid en een gewijzigde visie op de landbouw, is het CDA voorstander van een verruiming van de bestemmingsmogelijkheden van vrijkomende agrarische gebouwen, mits de bestemming en de activiteiten duurzaam zijn, passen bij het karakter van de omgeving en vallen binnen de mogelijkheden van het provinciaal streekplan.

8.6 Bij realisatie van de randweg om Hoogerheide is het CDA voorstander van uitbreiding van het huidige bedrijventerrein De Kooi.

9.0 Financiën

9.1 De meerjarenbegroting moet telkenmale duidelijk leesbaar worden geformuleerd. Overschrijdingen van budgetten moeten snel aan de gemeenteraad worden gerapporteerd.

9.2 Voor diensten en voorzieningen zal aan de burgers een redelijke bijdrage worden gevraagd.

9.3 Het CDA is voor verdergaande uitbesteding van gemeentetaken, mits er daardoor geen gedwongen ontslagen vallen en de kwaliteit van de dienstverlening niet wordt aangetast.

9.4 Het CDA zal elke lastenverzwaring voor de burgers uiterst kritisch bekijken. Extra verhoging van de OZB is alleen bespreekbaar na afweging van alle alternatieven.

9.5 Het CDA is van mening dat onrendabele bezittingen van de gemeente die niet noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van de kerntaken moeten worden afgestoten.

9.6 Een duidelijke voorlichting aan de bevolking over de ontwikkeling van lokale lasten in de komende jaren is gewenst.