Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!


Een neus in de dode vogel en flink ruiken


Marilou Nillesen
Leende - Het is niet de meest voor de hand liggende reactie om je neus te steken in een dode vogel en eens flink te ruiken. Maar medewerkers van het Brabants Landschap en de provincie willen zeker weten dat de terugloop van weidevogels rondom Leende is toe te schrijven aan het groeiend aantal vossen.

De plattelandsvereniging, de vogelwacht en de wildbeheereenheid in Leende spraken dinsdagavond met medewerkers van de provincie en het Brabants Landschap over de overlast van vossen. Omdat de eerste aanvraag voor een jachtvergunning door de provincie was afgewezen, moesten restanten van aangevreten weidevogels aantonen dat de vos in dit gebied flink huishoudt.

Deze 'bewijsstukken' werden vergaard door twee ambtenaren van de provincie die samen met de jachtopziener verschillende vossenholen in de omgeving van Leende bezochten. De vondsten werden even later op een tafel tentoongesteld. Een wat onsmakelijk resultaat: een vleugel van een kievit, een afgebeten wulpenkop met snavel en een dode vink. Verder bijna ondefinieerbare restanten van een fazant, kip en hen. Mensen van de vogelwacht, plattelandsvereniging en Brabants Landschap bekeken de 'bewijsstukken' met veel interesse. De karkassen gingen enthousiast van hand tot hand. Enige weerzin was niet te bespeuren. 'Geef je de wulpenkop even door' bleek net zo'n gewoon verzoek als de vraag om melk en suiker in de koffie. Marco Renes van het Brabants Landschap bekeek de overblijfselen één voor één. De kievitvleugel werd gespreid en de veren geïnspecteerd. Werk van een vos? "Dat moet wel. Kijk maar hoe het bot is versplinterd", meende hij. De dode vink was voor hem interessant genoeg om zijn neus erin te steken en flink te ruiken. "Dat doe ik uit nieuwsgierigheid. Of-ie stinkt. Dan weet ik of het diertje al lang geleden is overleden. Maar dat valt nu mee."

Boer J. Fransen vertelde het gezelschap dat de aanwezigheid van vossen steeds duidelijker merkbaar wordt. "Voorheen merkte ik daar weinig van. Nu ben ik afgelopen maanden twee keer mijn bed uitgesprongen omdat ik iemand 'brand, brand' hoorde roepen. Blijkt dat bij het baltsgedrag van mannetjesvossen te horen. Om vrouwtjes te lokken, laten zij van zich horen met een soort gehuil. Een heel specifieke klank: alsof iemand 'brand' roept."

Nuanceren
J. Bijleveld van het Brabants Landschap luisterde aandachtig naar alle verhalen. Maar hij probeerde ze ook te nuanceren. "De natuur zit complex in elkaar. Je kunt niet de schuld neerleggen bij één dier. Bovendien is het slecht weer voor weidevogels. Het is veel te droog en daardoor kan het aantal ook dramatisch dalen." Maar dat bijna alle nesten zijn leeggehaald, vond ook Bijleveld opmerkelijk. "Als het extreem wordt, moet je een goed onderbouwde vergunning aanvragen."

Het Brabants Landschap brengt binnen enkele dagen advies uit aan de provincie of de jacht op vossen weer moet worden geopend.


(Bron : Eindhovens Dagblad)


terug