Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!


Vos richt bloedbad aan in 's Gravenmoer


Mathieu Kothuis
's Gravenmoer - Terwijl op de Veluwe en in Limburg de vogelpest een ware slachting aanricht onder het pluimvee, zuchten bezitters van kleinvee in het dorp 's Gravenmoer al maanden onder de moordzucht van een vos. Het beest richt al zeker een half jaar een waar bloedbad aan in de achtertuinen en kippenrennen van het dorp, waarbij tientallen kippen, ganzen en eenden het leven hebben gelaten.

De beschermde vos voelt zich inmiddels zó thuis in 's Gravenmoer dat het roofdier al vaker in alle vroegte in het dorp is waargenomen, gemoedelijk wandelend in de tuinen in de omgeving van Vaartweg en Julianalaan. "In het begin mis je één kip. Nou ja, één kip denk je dan. De kat misschien." Mevrouw C. van den Berg kijkt vanuit haar woonkamer aan Vaartweg 23 uit op een wijds weidelandschap. Hier en daar huppelen in het gras nog wat argeloze eendjes. Later, zo vertelt mevrouw Van den Berg, verdwenen er ook bij de buren kippen. En vervolgens verder aan de Vaartweg nog eens, en nog eens. Toen werd wel duidelijk dat het moest gaan om een vos. "Bij de overburen hebben ze nog maar twee van de 25 kippen over. Ik had er achttien. Nu nog maar één," aldus Van den Berg. Vrijwel al haar buren aan de Vaartweg zijn inmiddels slachtoffer geworden van de rooftochten van de vos.

Aangiften
De vos van 's Gravenmoer is een schuwe maar geslepen moordenaar, zo blijkt uit een rondgang door het dorp. Genietend van zijn beschermde status kan het beest kennelijk elke nacht ongestoord zijn gang gaan. Afschieten mag niet. Dan moet er sprake zijn van een wel héél uitzonderlijke omstandigheid, aldus de politie. "De Commisaris van de Koningin van Brabant kan een vergunning afgeven om een vos af te schieten. Maar de ervaring leert dat dat slechts heel zelden gebeurt", zegt teamchef Jan Verschuren van het politieteam Dongen.

Verschuren kent het probleem, veroorzaakt door de vos van 's Gravenmoer. Tijdens de dorpsvergadering, deze week, werden hij en burgemeester Hans van Brummen ook door mevrouw Van den Berg over het probleem aangesproken. Officieel zijn er bij de politie geen aangiften binnengekomen van verdwenen kippen en ander kleinvee. Burgemeester Van Brummen, zelf inwoner van 's Gravenmoer, kent het probleem aan den lijve, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. Anderhalf jaar geleden verdwenen uit diens tuin enkele ekstereenden, hoogstwaarschijnlijk ook opgevreten door de vos van 's Gravenmoer. "Ja, die had hij nog van mij", zegt Hubertus Faro. Deze fokker van grauwe ganzen aan de Julianalaan is eveneens slachtoffer van de vos. "Hij heeft hier van zeven ganzen de kop afgebeten. Uit één beest werd de hele borst leeggevreten." Het laatste dodelijke slachtoffer van de vos ligt als bewijs van diens onverzadigbare moordlust nog naast de vijver in de tuin van Faro. Bij de buren heeft de vos ook huisgehouden. Daar werden volgens Faro negen ganzen gedood.

Aanwijzingen
Toch is het nog maar de vraag of 's Gravenmoer te lijden heeft onder slechts één vos die 's nachts op pad gaat. Faro: "Ik heb er maar
één gezien. Die kuierde hier aan het eind van de middag rustig tussen de huizen door. Ik dacht eerst 'wat loopt daar een mooie hond'."

Inmiddels zijn er sterke aanwijzingen dat de vos van 's Gravenmoer niet langer in zijn eentje opereert. Bewoners aan de Waspikseweg hebben er onlangs drie waargenomen, samen parend in het weiland. Hoe dat precies in zijn werk ging, vermelden de informanten niet, maar het verhaal wordt wel bevestigd door de geboren en getogen 's Gravenmoerenaar, J. Borstlap. Als voorzitter van de pluimvee- en konijnenfokkersvereniging 'Nooit te Goed' in 's Gravenmoer kent Borstlap (74) het probleem als geen ander. "Maar ik heb er zelf geen last van", zegt hij al meteen bij binnenkomst. "Ik geef de vos geen kans. Ik zeg ook steeds tegen onze leden, doe de deur van het kippenhok goed op slot. Zorg dat de vos niet in het kippenhok kan komen."

Zo simpel is het dus. "Ja, zo simpel. De vos is een slim dier maar ze hebben één rotte eigenschap, ze maken alles kapot wat ze tegenkomen maar eten lang niet alles op." En dat is meteen de kern van het vossenprobleem, zegt Borstlap. Door de beschermde status die de vos sinds de aanname van de Flora- en Faumawet geniet, kan hij in de natuur zijn gang gaan. Daarmee zijn de in het wild levende dieren het eerste slachtoffer van de vos. In bossen en weilanden doet de vos zich niet alleen te goed aan vogeleieren maar ook aan jonge hazen en konijnen. Pas daarna richt hij zijn aandacht op de kippenren en volières.

Evenwicht
Dat verstoorde evenwicht in de natuur is een groot probleem, meent Borstlap. "Maar of er nu tien vossen zitten of vier, hij komt altijd terug. Het beest zal moeten eten. Als hij dat in de vrije natuur niet meer kan vinden, dan haalt hij het bij de mens weg." Ondanks de grote schade in het dorp heeft de pluimvee- en konijnenfokkersvereniging 'Nooit te goed' nog geen vergunning aangevraagd om de vos van 's Gravenmoer te mogen bejagen.

Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij erkende al eind vorig jaar in de Tweede Kamer dat de vos hier en daar grote schade aanricht. Hij kondigde toen aan de provincies op korte termijn de mogelijkheid te geven om in dié gevallen de stand van de vos te beperken. Volgens Verschuren is de provincie echter heel zuinig met het afgeven van die vergunningen.


(Bron : BN / De Stem)


terug