Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!


Grutto is in gevaar na droogte


Henk ten Klooster
Noord-Veluwe - Verschillende weidevogels broeden laat omdat door droogte lang gras ontbrak. Dat en meer roofdieren
kan de gruttostand in gevaar brengen, aldus coördinator Koster van weidevogelbescherming Gelderland.

Volgens oud-Epenaar Rowan Koster speelt naast de relatief late start van het groeiseizoen ook een rol dat het moeilijker was voedsel te vinden in uitgedroogde grond. Daardoor zijn sommige soorten langer blijven 'hangen' op plekken waar ze anders niet gezien worden. De langdurige droogte kan de gruttostand in gevaar brengen. Het is volgens de Gelderse coördinator mogelijk dat de grutto soms niet tot broeden komt of door intensiteit van agrarische werkzaamheden het broeden helemaal niet plaatsheeft. Als door vochtig en dus groeizaam weer begin mei al gemaaid wordt, kan dat laatste scenario werkelijkheid worden. De grutto doet dan doorgaans niet weer een broedpoging.

Vossen
Overleven is voor weidevogels al moeilijker door het toegenomen aantal predatoren (roofdieren). Dat komt mede door de MKZ-crisis toen er niet gejaagd werd en vervolgens de invoering april vorig jaar van de Flora- en Faunawet. Daarin worden soorten beschermd die voorheen afgeschoten konden worden door jachtaktehouders, zoals kraai en vos.

In Overijssel en Gelderland is afschot van de vos sinds kort onder voorwaarden weer toegestaan, maar dat heeft nu geen effect omdat het dier zelf jongen heeft en bejaging ook daarom tot september uitblijft. Hoewel de Gelderse weidevogelcoördinator afschot van vossen ‘een optie‘ noemt als langere tijd vergeefs alles gedaan is om de weidevogelstand op te krikken, relativeert hij tegelijk de rol van Reinaert. Agrarische activiteiten zijn verantwoordelijk voor zeker de helft tot driekwart van kapotte eieren, in gebieden waar niet aan weidevogelbescherming wordt gedaan. En naast ‘grootste boosdoeners‘ vos en kraai zijn ook andere predatoren actief in en rond weidevogelnesten. Het gaat dan in volgorde van belangrijkheid om marterachtigen, roofvogels (buizerds) zelfs egels, ratten en katten.

In Kosters ogen zou de weidevogel in Gelderland het best geholpen zijn met een combinatie van maatregelen. Daaronder aanwijzing van bepaalde gebieden waar ze 'goede bescherming en inrichting en beheer van het gebied' krijgen, zoals Oener voorbroek en Wapenvelder broek. Onder meer gaat het om een hoge grondwaterstand en open blijven van het gebied.


(Bron : Apeldoornse Courant)


terug