Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!


SP waarschuwt reewild voor ĎillegaleĎ jachthut


APELDOORN - De SP heeft gistermiddag actie gevoerd bij een jachthut in een natuurgebied in Apeldoorn, dat eigendom is van Het Gelders Landschap. Volgens de SP is de hoogzit illegaal gebouwd. Krista van Velzen, lid van de Tweede Kamer voor de SP, was een van de actievoerders. De SP wil met de actie ook protesteren tegen de jacht.    (Foto : Marianne Stevens)


SP`ers schilderden de jachthut gistermiddag roze en timmerden er een bord op dat wild moet waarschuwen tegen jagers. Actievoerder Harry Voss van de SP: "Maar omdat dieren niet kunnen lezen, hebben we het weiland bij de hoogzit ook nog afgezet met roodwit lint."

Voor Kamerlid Krista van Velzen is de actie in Apeldoorn geen verkiezingsstunt. "We doen dit soort acties het hele jaar. Je kunt zeggen dat het regulier werk voor ons is." In Apeldoorn krijgt ze steun van partijgenoot en beroepsactievoerder Harry Voss en enkele andere SP-leden uit de regio. Van Velzen zegt met de actie te willen ageren tegen de recente wijziging van de Faunawet. "Die ging twintig jaar uit van de bescherming van dieren in het wild. Maar de wet is na een lobby van de jagers aangepast. Vossen en zwijnen zijn nu vogelvrij."

Het Kamerlid zegt jacht alleen te willen toestaan als de volksgezondheid in het geding is. "Bijvoorbeeld als er hondsdolheid dreigt. Maar je moet niet gaan jagen omdat je met kerst wild op tafel wil hebben. Jagers moeten maar weer terug naar de kermis voor hun pleziertje." Van Velzen zegt de laatste tijd veel meldingen te krijgen van illegaal geplaatste jachthutten. "De jagers zijn zeker in hun euforie over de nieuwe wet flink gaan bouwen. Wij willen die wet weer terugdraaien."


VERVANGEN

Volgens Het Gelders Landschap, eigenaar van het 100 hectare tellende natuurgebied De Zandhegge ten noordwesten van Apeldoorn, vervangt de hoogzit een andere hoogzit, die elders op het terrein is afgebroken. De hut is met toestemming van Het Gelders Landschap gebouwd door de jager, die het wildbeheer in het gebied heeft gepacht.

Regiomanager W. Lammertink van Het Gelders Landschap is teleurgesteld over de actie. "Ik vind het jammer als mensen zonder eerst te overleggen op een afgesloten terrein actie gaan voeren. Bovendien had ik dan kunnen uitleggen wat ons jachtbeleid is", aldus Lammertink. Volgens Lammertink is er voor een hoogzit geen bouwvergunning nodig. De gemeente Apeldoorn kan desgevraagd geen uitsluitsel geven. Apeldoorn moet eerst een inspecteur naar de hut sturen, voordat vast staat of een bouwvergunning vereist is. Actievoerder Harry Voss van de SP zegt van de gemeente te hebben gehoord dat de hoogzit illegaal is.


TREFZEKER

Het Gelders Landschap zegt een hoogzit nodig te hebben voor het selectief en trefzeker afschieten van wild. "Wij zijn geen voorstander van drijfjachten. In een hoogzit kun je een goede selectie maken. Jagers schieten de oudere dieren of dieren die kreupel zijn, zonder ze eerst op te drijven. Uit een hoogzit kun je ook nog eens meteen raak schieten", zegt Lammertink.

Volgens Lammertink is het op De Zandhegge nodig het aantal reeŽn door afschot te beperken. "Als je de populatie niet beheert, vallen zwakke exemplaren ten prooi aan roofdieren en is er onvoldoende eten voor de rest. De reeŽn gaan dan zwerven en lopen de kans het slachtoffer te worden van het verkeer. Bovendien kan een aanrijding ernstige gevolgen hebben voor een automobilist."

De hoogzit werd ontdekt door Alwin Wubben uit Vaassen. Hij is lid van de landelijke organisatie Faunabescherming. "Ik was aan het wandelen met mijn hond. We hadden een bal bij ons, maar konden die ineens niet vinden. Op zoek naar die bal, zag ik ineens de hoogzit. Het is toeval dus, want van de openbare weg kun je hem niet zien."


(Bron : Apeldoornse Courant)


home