<< Terug naar overzichtspagina

 

David Billiet                          X ???                          ???

° ca 1570 (???)

+ ???

 

 

Kinderen:

 

1.      Johannes         ° ???

2.      Catharina        ° ???

3.      Jacobus         ° ca 1610

X Rumbeke 02/08/1635  Margareta de Commere

 

 

Over David Billiet is bijzonder weinig geweten. De gemeente waar zijn gezin woonde, is nog niet teruggevonden. Alleen dankzij zijn zoon Jacobus kennen we het bestaan van zijn vader David Billiet, omdat die vermeld werd toen Jacobus in de poortersboeken van Roeselare opgenomen werd.

Van een huwelijksgetuige van die zoon Jacobus Billiet en uit de doopgetuigen van de kinderen van Jacobus kennen we ook nog een Johannes Billet en Catharina Billet. Dit zijn hoogst waarschijnlijk een broer en zus van Jacobus, en dus ook kinderen van David.

Andere mogelijke aangetrouwde verwanten die opduiken als doopgetuigen van de kinderen van Jacobus Billiet zijn:

-          Judoca de Gryse

-          Catharina Coucke

-          Michaele de Buveux

-          Maria de Jaeghere

-          Gerardo Muyle

-          Maria Lietaert

 

In die tijd werden de familienamen vaak op verschillende spellingswijzen geschreven, zelfs als het over dezelfde persoon ging. Het hing af van de inspiratie van diegene die het opschreef, want de mensen zelf waren doorgaans ongeletterd.

In verschillende aktes van zoon Jacobus Billiet werd de familienaam op volgende variante manieren gespeld: Billet, Bailliet, Bailiet, Baillet, Ballet, Balliet. De huidige spellingswijze Billiet komt pas vanaf de jaren 1700 voor bij de nakomelingen van deze stamboom.

 

De voornaam David is erg zeldzaam voor die tijd. Tot nog toe is in de ruime omgeving slechts 1 mogelijke David gevonden die kan passen in de betreffende periode: een David Baillet trouwde in Lille (Rijsel, N-Frankrijk) in 1603 met Péronne Le Francq.

De ouders van deze David Baillet waren Jehan Baillet, Maître, Bourgeois de Lille, die circa 1552 huwde met Isabeau Le Moisne.

Het blijft evenwel een gissing of dit de juiste David is, aangezien er tot nog toe geen duidelijke verwijzingen gevonden zijn over de gemeente van herkomst van zoon Jacobus Billiet.

Evenmin zijn de geboortes gevonden van het gezin David Baillet en Péronne Le Francq uit Lille (N-Frankrijk).

De spellingswijze Baillet komt in Noord-Frankrijk wel meer voor in die tijd, dus zou de herkomst van deze stamboom wel eens in die regio kunnen liggen.

 

 

----------------------------------------------------------------------------

Bronnen:

-          Boekje "De Poorters van Roeselare 1580 - 1796" (door Gerard Marichal). Vindplaats: Vlaamse Vereniging voor familiekunde afdeling Antwerpen-Merksem. Vermelding: Balliet Jaeques, fs David, won. te Rumbeke A. 24-8-1668 ( I 49 V° ).

-          Parochie-registers Rumbeke.

-          Opzoeking in Geneanet met zoekwoorden: “David Baillet” in de periode 1550-1650

 

 

Vruchteloze zoekpogingen:

In een poging om de parochie te vinden waar het ouderlijk gezin van Jacob Billiet woonde, zijn totnogtoe zonder succes de klappers van dopen en huwelijk nagezien van veel West-Vlaamse parochies: alle parochies die op www.vrijwilligersrab.be te vinden zijn + Beveren, Geluwe, Gits, Gullegem, Halluin, Heule, Hooglede, Ieper, Ingelmunster, Izegem, Kortrijk, Ledegem, Lendelede, Menen, Meulebeke, Moorsele, Oekene, Oostende, Oostrozebeke, Roeselare, Rumbeke, Wervik, Zonnebeke.

 

Er ontbreken alfabetische klappers van Tielt, Ieper en Rollegem-Kapelle.

 

In de eerste helft van de jaren 1600 zijn er in volgende parochies veel Billiets te vinden: Brugge, Koekelare , Langemark, Ledegem, Menen en Reninge. Verder ook nog geringere aantallen in Beselare, Ieper, Kortrijk, Nieuwmunster, Oudenburg, Wervik en een paar afzonderlijke gevallen in Ingelmunster en Izegem.

 

In geen van de vorige gemeenten vinden we doopgetuigen van Jacobs kinderen als verwanten van Billiets.

In Wervik huwde in 1627 een David Ballet, maar daarna is er geen spoor meer van.

 

Alvorens de zoektocht als hopeloos moet opgegeven worden, blijven nog volgende gemeenten te doorzoeken:

Beitem, Bissegem, Emelgem, Geluveld, Kachtem, Komen (Comine), Kuurne, Lauwe, Oostnieuwkerke, Poelkapelle, St Eloois-Winkel, Tasse, Wevelgem, evenals alle noord-Franse gemeenten.

 

 

<< Terug naar overzichtspagina